2022-01-22 52 浏览
最鍾意食日式鐵板燒,放假有時都會去搵吓有邊度有好味鐵板燒。銅鑼灣鐵板燒雪舟已經book mark咗好耐,今日終於一試。去咗食lunch,見到$488套餐已經好吸引,價錢又唔貴。套餐有沙律/刺身/餐湯/車海老/安格斯西冷薄燒三卷/炒野菜/炒飯/湯+香之物/甜品/咖啡。首先就係有沙律,之後就到刺身,刺身有三款。再飲返個暖胃粟米湯,即刻令我諗翻起喺日本凍冰冰飲粟米湯嘅風味。好正!之後師傅就準備好食材,車海老夠大隻爽口,蝦頭夠多蝦膏,好香!安格斯西冷薄燒,有三大塊,忍唔住要即刻食唔好影響味道。蒜蓉味超香濃,食咗兩塊,最後嗰塊就可以慢慢食影相。炒飯同炒雜菜都唔錯。飲埋個紫菜清湯,最後食個雪糕,飲杯咖啡滿足哂!

首先就係有沙律,之後就到刺身刺身有三款。

2022-01-21 49 浏览
午市鐵板燒有兩款一人餐,分別$488/$688,每個套餐揀咗一個share食🥩♨️Set Lunch Menu $688季節沙律/ 刺身3種/ 是日餐湯******************************南非鮑魚/銀鱈魚/黑毛和牛薄燒2卷******************************高菜黑豚炒飯/湯/ 香之物******************************甜品/Dessert******************************沙律配有三色椒🫑,有好多沙律醬~粟米湯🌽夠creamy、刺身都ok~最期待嘅主菜😍鮑魚大隻新鮮,一路燒仲郁緊🙈肉質好新鮮好味!銀鱈魚魚質好滑,又有魚鮮味~黑毛和牛超級香,油脂滿滿,師傅仲特登職場爆香啲蒜片,超級香。薄燒有兩大塊,我哋兩個人share,好好味高菜黑豚炒飯,加上高菜,感覺上冇咁油膩。湯係紫菜清湯。甜品係雪糕,揀咗朱古力味。另外仲有咖啡或茶~午餐幾抵食。宜家疫情期間有優惠,三點後晚市餐牌仲有半價~怪唔得我食到三點幾都仲有咁多人😜

Set Lunch Menu $688
季節沙律/ 刺身3種/ 是日餐湯
南非鮑魚/銀鱈魚/黑毛和牛薄燒2卷
高菜黑豚炒飯/湯/ 香之物
甜品/Dessert

沙律配有三色椒🫑,有好多沙律醬~

粟米湯🌽夠creamy、刺身都ok~

最期待嘅主菜😍鮑魚大隻新鮮,一路燒仲郁緊🙈肉質好新鮮好味!

銀鱈魚魚質好滑,又有魚鮮味~

高菜黑豚炒飯,加上高菜,感覺上冇咁油膩。
湯係紫菜清湯。

甜品係雪糕,揀咗朱古力味。另外仲有咖啡或茶~

2022-01-18 50 浏览
雪舟Set Lunch Menu $488季節沙律/Seasonal Salad有紅黃椒,蕃茄仔同生菜,芝麻醬用左高級醬料,仲有花生粒同芝麻粒,夠哂開胃香口刺身3種用時令魚,用料高級,三隻都用左腩位,入口有油香是日餐湯/Daily Soup超正呀,好濃好creamy既corn chowder! 每一啖好似食緊cream咁!車海老超彈牙,蝦頭處理得非常好!唔掂汁都超正安格斯西冷薄燒三卷/Angus Sirloin Beef Sliced 3 pc入口即溶,少肥,建議加少少燒汁同鹽一齊食會冇咁流炒野菜/Fried Vegetables炒芽菜同椰菜,師傅用醬油嘅份量非常適當炒飯/Fried Rice用咗豬肉蔥同埋冬菜去炒,我個人覺得冬菜味道太強啲可以叫師傅落少啲。吸物/apanese Stvle Soup香之物/Pickles甜品/Dessert--MINE/Coffee
雪舟
Set Lunch Menu $488
季節沙律/Seasonal Salad

刺身3種
用時令魚,用料高級,三隻都用左腩位,入口有油香

是日餐湯/Daily Soup

車海老
超彈牙,蝦頭處理得非常好!唔掂汁都超正

入口即溶,少肥,建議加少少燒汁同鹽一齊食會冇咁流

炒野菜/Fried Vegetables
炒芽菜同椰菜,師傅用醬油嘅份量非常適當
炒飯/Fried Rice

吸物/apanese Stvle Soup
香之物/Pickles
甜品/Dessert
MINE/Coffee
2022-01-15
  • 南非鮑魚
2022-01-16 1248 浏览
Set Lunch Menu $688季節の女亏父季節沙律/Seasonal Salad*刺身3種刺身(三点)/Sashimi 3 Kinds 刺身三點用好靚嘅金蛋盒裝住,感覺高級豪華~ 刺身厚切有口感,仲有我最鍾意嘅劍魚腩🥰*本日の人是日餐湯/Daily Soup 粟米湯濃郁程度有如粟米蓉😍,入口順滑香甜,更有原粒粟米增加口感*南刀 丿力產鮑南非鮑魚 South African Abalone 鮑魚超新鮮,師傅煮嘅時候鎖住哂海水嘅鹽份,食嘅時候完全唔洗加額外嘅調味料,原汁原味好fresh,咬落軟腍得黎又彈牙💯*甘鯛 Red Tilefish 師傅用下煎上焗嘅方法去煮☺真係好考功夫魚皮脆卜卜,魚肉超嫩滑又juicy💯*黑毛和牛薄燒老2枚黑毛和牛薄燒2卷/Japanese Black-haired Sliced 2pc 黑毛和牛薄薄的兩大塊🤩,油花超豐富,肥美豐腴🤤,點餐廳自家製醬料一齊食,可以解一解油膩感👍🏻*野菜炒の炒野菜/Fried Vegetables 芽菜椰菜都好清新同保留爽口口感,仲加左白芝麻去增加香味👍🏻*高菜黑豚炒飯/TAKANA & Pork Fried Rice 用日
Set Lunch Menu $688

季節の女亏父
季節沙律/Seasonal Salad

*刺身3種
刺身(三点)/Sashimi 3 Kinds
刺身三點用好靚嘅金蛋盒裝住,感覺高級豪華~
刺身厚切有口感,仲有我最鍾意嘅劍魚腩🥰

*本日の人
是日餐湯/Daily Soup

*南刀 丿力產鮑
南非鮑魚 South African Abalone

*甘鯛 Red Tilefish
師傅用下煎上焗嘅方法去煮☺真係好考功夫
魚皮脆卜卜,魚肉超嫩滑又juicy💯

*黑毛和牛薄燒老2枚

*野菜炒の
炒野菜/Fried Vegetables
芽菜椰菜都好清新同保留爽口口感,仲加左白芝麻去增加香味👍🏻

用日本米飯,口感粘身軟熟,同一般餐廳硬口感好唔同
雞蛋炒得好香好乾身,份量都幾多

*吸物
吸物/apanese Style Soup
麵豉湯

*香の物
香之物/Pickles

*甜品/Dessert
有威士忌雪糕和朱古力雪糕選擇,威士忌雪糕非常特別,有酒香但唔會太嗆鼻,感覺非常和諧👍🏻

*咖啡/Coffee

2022-01-15
除夕嘅lunch同細佬book咗呢一間嘅鐵板燒諗住好好享受一下為2021年做一個好好嘅總結。入到去人數唔係太多被安排望住呢個樓景食飯,都OK嘅。見環境尚算新淨企理,打俾原來啱啱裝修好一個星期講喺聖誕前營業。🌟🌟🌟首先奉上一杯清水。細看之下發現杯底係富士山,都幾特別。🌟🌟🌟🌟前菜係沙律🌟🌟🌟跟住係刺身,刺身都算新鮮甜美🌟🌟🌟第一道鐵板燒嘅食物係海蝦,覺得有啲over cook。🌟🌟過場嘅美食有洋蔥湯。熱辣辣嘅湯,都好有洋蔥味。但我自己覺得試過就好。🌟🌟原本個餐係薄片牛肉,但因為冇貨嘅關係轉左澳洲牛肉。牛肉味尚算濃味,生熟度亦算可以。🌟🌟🌟蔥花蛋炒飯。味道係唔錯,不過比起其他鐵板燒嘅炒飯就有少少Hea啦。🌟🌟🌟野菜OK啦,冇咩特別🌟🌟🌟飯後熱奶茶,一般水準🌟🌟🌟原本係海鹽雲呢拿,雪糕不過冇咗海鹽,變咗做雲呢拿雪糕。但我幾鍾意佢個質感有啲似sorbet。🌟🌟🌟🌟個set $488未計加一我自己覺得性價比唔係咁高,食物水準亦都唔見得出眾。如果唔想book位,呢到可能係一個Walk in嘅選擇。佢午市Menu選擇亦都唔係太多,剩係得兩個set,主力都係蝦、牛肉同魚。可以考慮俾多啲唔同嘅選擇,炒飯

前菜係沙律🌟🌟🌟

跟住係刺身刺身都算新鮮甜美🌟🌟🌟

第一道鐵板燒嘅食物係海蝦,覺得有啲over cook。🌟🌟

野菜OK啦,冇咩特別🌟🌟🌟

飯後熱奶茶,一般水準🌟🌟🌟

個set $488未計加一

佢午市Menu選擇亦都唔係太多,剩係得兩個set,主力都係蝦、牛肉同魚。可以考慮俾多啲唔同嘅選擇,炒飯亦都可以有多少少唔同嘅款式變化,提高整體質素。

2022-01-01 181 浏览
因為朋友嘅生日,所以食咗人生第一次嘅鐵板燒。是日主角係近江和牛,所有嘅前菜都只是配角,當然海鮮都好正,好有鮮味,但係和牛嘅面前,他只能失色。和牛入口即溶,油脂分泌均勻,每啖都香氣四溢,係感動嘅味道。
因為朋友嘅生日,所以食咗人生第一次嘅鐵板燒。

和牛入口即溶,油脂分泌均勻,每啖都香氣四溢,係感動嘅味道。
朋友提議去試新店鐵板燒,唔係呢間店新 而係我哋未去過呢間,所以朋友隨便喺OpenRice 搵一間食。好可惜…食物質素係有,但係師傅既手藝同員工既態度令我哋4個都唔舒服,老實講 我未食過咁差既鐵板燒….首先當日鐵板燒既師傅唔夠,只有3位師傅served 全場客,我哋4人食8點係訂位時個員工要求,原因亦係因為師傅唔夠,所以要等前面嗰輪食客食到尾聲,先到我哋;當時bar 枱位剩3個客人,枱就仲有一枱客,然後就係我地。我哋叫咗兩款餐,而每個餐都有1隻鮑魚;朋友兩人食大蝦牛柳,另1人食鴨肝西冷,我都係大蝦西冷。海鮮類 - 大蝦同鮑魚都over cook, 老實講師傅手藝有待改善,真心覺得佢好粗魯,大家有食過鐵板燒都知道,睇住師傅喺面前煮係一種享受,但呢位肥師傅係完全無,而且仲要喺我哋呢枱煮緊中途要去番bar枱位嗰枱煮埋尾,佢係喺兩枱之間彈黎彈去…🙄主菜西冷同牛柳 - 由於食咗海鮮類都over cook 於是我叫一叫師傅,師傅無回應 直接叫侍應過黎,原來師傅係日本人所以唔識聽廣東話;咁我直接同侍應講佢前面兩度海鮮都over cook ,所以請佢做牛排既時候務必跟番我地要求既熟成度煮,最後師傅行開咗

主菜西冷同牛柳 - 由於食咗海鮮類都over cook 於是我叫一叫師傅,師傅無回應 直接叫侍應過黎,原來師傅係日本人所以唔識聽廣東話;咁我直接同侍應講佢前面兩度海鮮都over cook ,所以請佢做牛排既時候務必跟番我地要求既熟成度煮,最後師傅行開咗一陣先再返黎煮牛扒,主菜無over cook…..好彩👏🏼

尾聲蟹膏炒飯 - 不過不失,雖然預咗蟹膏唔會太濃味,所以沒有太大期望。

另外,中途有小插曲就係個麵豉湯有點酸,可能係湯內既腐皮有問題,於是我哋叫番頭先個侍應過黎表達呢個問題,侍應態度又係令人好唔舒服,佢話佢哋成晚既客都無話個湯有問題,而且佢哋去廚房check 啲湯,啲湯已被師傅倒哂(因當時都已經9點幾,我哋又最後一枱客….我哋明白清廚房係好合理既)

綜合黎講,我覺得呢間餐廳既管理好差,師傅話係日本人 而且大廚都係日本人識講廣東話,但服務欠奉👎🏼👎🏼👎🏼
我哋唔會考慮再去!
鮑魚
2021-11-24
2021-11-27 689 浏览
適逢有同事就嚟生日,阿姐拉大隊請晒全Team人食飯😍,齊齊去銅鑼灣食鐵板燒!「雪舟」坐於銅鑼灣鬧市,樓上環境清幽恬靜,吧檯一字排開有5個廚師下廚👨🏻‍🍳,網上評價都唔錯,唔知實際質素如何?個人覺得上之介紹嘅板神雖然貴少少,按食物質素同服務精細度,整體性價比更高⬆️。————————————————👅Set Lunch Menu($338)🔸本日沙律🔸👍🏻同普通和風沙律唔同,入邊多咗啲蔬果材料,例如青蘋果🍏、粟米筍同四季豆等等,豐富咗成個前菜🔸茶碗蒸🔸👍🏻廚師將蒸蛋放係鐵板上🥚,加水冚蓋焗熟,啱啱好凝固嘅蒸蛋加少許芡汁,質感好滑溜🔸海鮮🔸👉🏻可選日本帶子/大蝦,大蝦煎得略熟🦐,分唔到係彈定硬,蝦味薄弱咗少少🔸主菜🔸👉🏻可選日本雞扒/日本熊本豬扒/美國牛柳/美國西冷薄燒/銀鱈魚。我就揀咗五成熟嘅牛柳,同大蝦同樣有啲過熟🤨,接近七成至全熟,有啲肉汁但可惜肉質偏硬,伴碟嘅甘薯幾香甜🔸白飯/蒜蓉炒飯🔸👉🏻 炒飯味道普通,純粹係欖菜加芝麻味😲,飯焦都唔夠脆呢⋯🔸味噌湯及漬物🔸👉🏻醃漬牛蒡同梅子通常都會剩低🤣🔸本日甜品🔸👍🏻甜品比預期中好味,雖然加埋杯底焦糖應該係布甸之類🍮,但上層似奶香幼滑嘅Crea

————————————————
👅Set Lunch Menu($338)
🔸本日沙律🔸

🔸茶碗蒸🔸

🔸海鮮🔸

🔸主菜🔸

🔸白飯/蒜蓉炒飯🔸
👉🏻 炒飯味道普通,純粹係欖菜加芝麻味😲,飯焦都唔夠脆呢⋯

🔸味噌湯及漬物🔸
👉🏻醃漬牛蒡同梅子通常都會剩低🤣

🔸本日甜品🔸
👍🏻甜品比預期中好味,雖然加埋杯底焦糖應該係布甸之類🍮,但上層似奶香幼滑嘅Cream burlee

🔸咖啡/茶🔸

🚩總結:菜單令人覺得虎頭蛇尾🙈
🌟注意:點餐時可以同侍應講有冇食材唔食
📍 鐵板燒雪舟
地址︰銅鑼灣開平道1號Cubus 8樓
好耐冇去日本,為咗舒緩一下思鄉情,所以就去食鐵板燒!叫咗兩個lunch Menu一個配鮑魚,一個配蝦,其中一個轉左海膽炒飯!另外單點左鐵板帶子兩隻,及侍應推介澳洲牛胸內膜(100g)!Set lunch Menu:$338包daily salad, steamed egg custard, seafood (Japanese scallops or king prawn), main course (Japanese chicken 150g/Japanese Kumamoto Port 150g/US Tenderloin 100g/US sliced Sirloin 3 piece/ cod fish), steamed rice or fired rice with garlic, soup, dessert, coffee or tea!▫️daily salad▫️steamed egg custard▫️seafood (Japanese scallops or king prawn)一個叫咗大蝦,另一個叫咗南非鮑魚(加$80)🔹單點:帶子2隻 $180師傅將我哋所有嗌嘅嘢sha

Set lunch Menu:$338

▫️daily salad

▫️steamed egg custard

一個叫咗大蝦,另一個叫咗南非鮑魚(加$80)
🔹單點:帶子2隻 $180
師傅將我哋所有嗌嘅嘢share左

▫️main course (Japanese chicken 150g/Japanese Kumamoto Port 150g/US Tenderloin 100g/US sliced Sirloin 3 piece/ cod fish)
一款點左美國牛柳(100g),
另一款點左美國西冷薄燒(三片)

▫️steamed rice or fired rice with garlic
▫️soup

味噌湯及漬物,蒜蓉炒飯,飯焦脆卜卜😋

加$50轉海膽炒飯,有部分海膽加左落飯焦度,我個人覺得唔加錢轉都得,好普通

炒雜菜

▫️dessert
雪糕

▫️drink
Iced lemon tea

🔹單點既澳洲牛胸內膜( 100 g )$260
侍應小姐推介既,真係幾好味😍😍😍

今餐真係好飽

午餐
  • 澳洲和牛胸內膜
2021-09-22 1405 浏览
因為突然想食鐵板燒所以冇辦法,咁啱呢度有位,其實一啲都唔平,人均消費$1000以上,但係食一般,師傅更加唔使講,應該係初入行嘅師傅,見到佢煮嘢食嘅時候,我哋個個都搖晒頭,一定唔會有下次,非常失望!
這店離我家和工作的地點很遠,但每年總會來光顧一兩次,因為食物水準高,環境不俗,服務好,價錢合理。這次點了$338的午餐。先送上的是本日沙律,以蔬菜為主,沙律汁味道清淡,可以吃到蔬菜的清甜,適合夏日。接着送來的是茶碗蒸,這店的茶碗蒸和其他日本食店的不同,在蒸蛋上加上了獻汁,味道相對比較濃一點,蛋蒸得很滑,很好吃。接下來的就是海鮮,我們二人同行,一人點了大蝦,一人點了日本帶子,然後共享美食。大蝦肉質爽彈,但蝦味較淡,日本帶子體積頗大,味道不錯。主菜上場,我們一人點了牛柳,一人點了銀雪魚,也是一起分享。牛柳我們要三成熟,廚師把生熟度掌握得很好,所以牛柳入口嫩滑,好吃,銀雪魚味道也很好,肉質也很滑。接着送上的是炒菜、蒜蓉炒飯、味噌湯和漬物。菜炒得很香,味噌湯和漬物和其他店的分別不大,蒜蓉炒飯則令我有點失望。這兒的蒜蓉炒飯有一個特色,就是廚師會把少部份的米飯壓得薄薄的,煎得香脆,但今天的蒜蓉炒飯,本身已經炒得不夠香,那米飯薄脆也不夠薄不夠脆,有點失水準。最後的是甜品和飲品,本日甜品是日本蘋果而不是日本雪糕,有點失望,飲品我們點了凍檸檬茶,不知怎的,這檸檬特別清香,檸檬味也很充足,所以這檸檬茶也特
這次點了$338的午餐。
最後的是甜品和飲品,本日甜品是日本蘋果而不是日本雪糕,有點失望,飲品我們點了凍檸檬茶,不知怎的,這檸檬特別清香,檸檬味也很充足,所以這檸檬茶也特別好喝。
整體來說,這午餐還是挺好吃的,就只是有個別食物好像不及以往。此外,我覺得食物的擺盤也好像不及以往精緻,當然, 三百多元的一個鐵板午餐,也算是水準不俗的了。
我想,每年我還是會繼續來光顧一兩次的。

2021-07-27 1757 浏览
頭盤.....一上檯已經覺得精緻,先食菜既理念😋😋😋再有至愛既蕃茄🍅🍅主菜係龍蝦🦞超生猛,仲識動,廚師👨‍🍳煮得好,鮮味一流,值得再嚟😋😋魚🐠🐟🐡牛🐮🐮同樣出色,齒頰留香🙌🏻🙌🏻牛肉🐮🐮按客人指定的要求,恰到好處👍🏻👍🏻麵鼓湯好飲,甜味合宜🍵🍵魚同鮑魚互相輝映,全部鮮味仍在......甜品🍮一定要提,完全有菠蘿🍍同益力多味,唔甜,呢個雪芭係我食過會再食的。

2021-07-26
庆祝纪念
生日
2021-07-20 1483 浏览
想一讚餐廳的細心。經openrice訂位, remark按了生日午餐。 於上甜品時, 餐廳送上小驚喜比老人家, 一個生日牌及多一個雪葩。非常細心。連老人家都開心到話下月有消費劵要再食多餐
連老人家都開心到話下月有消費劵要再食多餐

2021-07-09
庆祝纪念
生日
  • 炒飯
  • 黑毛和牛西冷
2021-04-20 2705 浏览
💖鐵板燒雪舟銅鑼灣開左好多樓上高級鐵板燒 依間係其中一間爆光率算高嘅選擇嚟🤔💰人均$800-1000 dinner佢dinner set嘅選擇唔算多 都係得5-6個餐 不過大家可以自由加配唔同食品!我就選擇左海鮮配搭🤔有加拿大龍蝦 🦞超級爽口彈牙鮑魚好軟滑主菜係魚 好香甜!師傅話要調味3日先有依個效果😮🤤
💖鐵板燒雪舟

💰人均$800-1000 dinner

我就選擇左海鮮配搭🤔
有加拿大龍蝦 🦞超級爽口彈牙
鮑魚好軟滑
主菜係魚 好香甜!師傅話要調味3日先有依個效果😮🤤
🥢之前嚮Openrice用$20優惠價買到一份鐵板燒雪舟既日本黒毛和牛😛, 果日我地中午去, 所以再叫左個雪舟鐵板燒午餐黎試下. 🍸我地安排坐係bar檯, 可以近距離欣賞鐵板燒師傅煎野既手藝添!🔪🍴雪舟鐵板燒午餐 ($318)🍴🥗午餐既前菜同主菜都係自選既, 我分別叫左日本帶子同雞肉🐓, 而個餐仲包埋沙律, 茶碗蒸, 炒野菜, 蒜蓉炒飯(或白飯)🍚, 味噌湯, 漬物, 茶(或咖啡)☕️, 同埋自家製甜品. 所有食物都屬於中上水平, 而值得一提既就係佢既蒜蓉炒飯確係出色, 炒得超香同夠乾身之餘, 最特別就係師傅將小部分既飯壓扁, 👨🏻‍🍳即場煎左塊香脆可口既米餅放嚮炒飯上做裝飾, 認真一試難忘!🧠🥩日本黒毛和牛 (原價 $440)🥩🐂呢個級數既和牛果然無令人失望, 師傅未煎時已經望到塊牛個油花超靚! 🤩燒果陣香味真係撲鼻而來, 食落就有入口即融既感覺, 👏唔使落任何調味料都好好食啦!👅😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🥢Openrice has offered a $20 promotion for Ja

🍴雪舟鐵板燒午餐 ($318)🍴

🥩日本黒毛和牛 (原價 $440)🥩

🥢Openrice has offered a $20 promotion for Janpanese Wagyu in this restaurant, 😛so I ordered one and decided to give it a try at lunch time. We were arranged to sit at the bar table🍸, which allowed us to enjoy the chef cooking while we were eating.🔪

🍴Sessyu Teppanyaki Lunch ($318)🍴
🥗I have chosen Japanese scallop for the appetizer and chicken🐓for the main course. The lunch set comes with the salad, steamed egg, fried vegetables, garlic fried rice (or plain rice)🍚, miso soup, tea (or coffee) ☕️ and a home made dessert. The quality of the food were all above average, especially for the garlic fried rice! 👨🏻‍🍳The rice tasted super and the chef smashed some of the rice on the pan and created a crispy rice cracker right in front of you, that was really unforgettable!🧠

🥩Janpanese Wagyu (Original Price: $440)🥩
🐂The Wagyu looked really attractive and beautiful right on the plate. 🤩When the chef started pan frying, the amazing smell were spreading all over the restaurant. 👏When it comes to taste, the beef was melted in my mouth, the oil and juice of the meat were all over the mouth👅

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2021-01-16