2023-11-02
今晚約左友人食火鍋,位於旺角鬧市,非常方便,而且特點係無限時任食火鍋,可以慢慢食,慢慢傾計,勁岩朋友聚會,亦都唔使趕住食,係真正享受火鍋美食。火鍋價錢$308-$508,有3個等級可選,主打係靚牛肉同豬肉,火鍋配料有70多款,分別有海鮮同貴精不貴多,都高質的丸類、餃類,蔬菜都新鮮。我地揀左$308 Prime Grade 美國安格斯肥牛及西班牙無激素豬肉片。火鍋湯底有16款之多,我地揀左[藥膳椰子雞],有濃濃椰香,雞肉大件又嫩滑,豆卜吸哂湯汁味,超正。Prime Grade 美國安格斯肥牛,雪花紋好靚好平均,涮幾下就熟,入口嫩滑快要化開,牛脂好香,牛味濃郁。西班牙無激素豬肉片,薄切好快熟,肉質嫩彈無渣,豬味突出,而且唔油膩,配芝麻醬更滋味。海鮮有海蝦、事日海鮮(蜆、蟶子)、帶子仔、脆腩魚片、脆骨腩……海蝦夠哂大隻,新鮮肉質爽口彈牙,蝦味重,吸哂椰子湯汁,更鮮甜好味。蜆肉飽滿好爽口,入口爆汁鮮味。蟶子脹卜卜,入口肉彈多汁微微咸。咸蛋黃魚皮好好食,魚皮脆口輕盈唔油膩,有咸蛋的咸香,味道濃厚。另外,可以任食普通魚皮,餐廳提供4款 shake shake 粉,芝士帶奶香微咸芝士味;海苔味道較淡
另外,可以任食普通魚皮,餐廳提供4款 shake shake 粉,芝士帶奶香微咸芝士味;海苔味道較淡,有微微紫菜風味;梅子酸甜好夾魚皮,好開胃消膩;香辣味道最重,真係夠辣夠香口。
鴨血滑溜又吸湯味竹,牛柏葉好爽口,毛肚(即黑柏葉)更加爽口,同脆身,口感好好。
麻辣粟米豬肉餃,爆汁有粟米甜味,中和麻辣味,惹味可口。