2020-06-16 159 浏览
約左個舊同學出來傾保險事宜兼食晏,就佢方便約喺佢公司附近嘅銅鑼灣開平道Cubus 6樓*鍋處雪舟*食。 不久前同朋友都嚟食過,印 象好唔錯,服務好環境坐得舒服,食物有質素,收費都合理! 今次揀哩度最啱邊食邊傾! 午市定食多款式揀,一人揀一個定食。 點左個天丼定食 208元我鍾意食炸物,天婦羅最啱我!定食蔬菜沙律同小砵,啲沙律菜好清新,食完覺得啲味蕾清爽曬!茶碗蒸蛋好滑溜!天婦羅嘅什菜冬姑爽,南瓜綿滑,青椒清甜,兩隻蝦爽甜彈牙上面嘅炸漿好鬆脆!飯嘅份量剛剛好。甜品係成個 晶瑩通透好似水晶球咁嘅「水信玄餅亅甜甜地加咗啲綠豆粉,糖漿同食,口感滑滑清甜。餐飲係特別奶香嘅奶茶。食完同學都話唔錯!
今次揀哩度最啱邊食邊傾!

午市定食多款式揀,一人揀一個定食。
點左個天丼定食 208元
我鍾意食炸物,天婦羅最啱我!

定食蔬菜沙律同小砵,啲沙律菜好清新,食完覺得啲味蕾清爽曬!

茶碗蒸蛋好滑溜!

飯嘅份量剛剛好。

餐飲係特別奶香嘅奶茶。
食完同學都話唔錯!
2020-06-15
午餐
2020-06-12 1292 浏览
家住跑馬地的姐姐相約到銅鑼灣逛街食晏,我心情雀躍得很,因爲這段日子大家都留在家防疫,很久沒有約會了! 逛街食飯真是個好節目! 姐姐先帶我到開平道這間「雪舟」日式料理店午餐後才逛街…… 餐廳設於Cubus六樓內到達時,剛好12時正開始營業了,餐廳環境很舒服整潔,落地玻璃窗很開揚!先量體溫,再洗冼手放妥口罩後才點餐~菜單有多款午餐定食,有烏冬,和牛壽喜燒定食,豚肉燒,鰻魚,雪魚飯……等。和姐姐每人點了份午餐定食~刺身御膳 $308有六款刺身,包括茶碗蒸,小缽,沙律,甜品,㗎啡/茶沙律菜很挺身,入口爽脆很新鮮!醬汁也很醒胃!螺肉非常爽口!茶碗蒸鮮甜美味,蛋絲般柔滑!刺身配上一碗白米飯幾款刺身都厚切,帶子大大粒的爽甜',色澤晶瑩很新鮮!高質素食材!十分滋味!來自日本的;水信玄餅~ 有天然甜味,看起來像一塊無色的果凍,透明如水晶入口即化,配上黃豆粉和黑糖漿一起吃滑脫脫冰冰凉凉。初次吃很有新鮮感!最後喝一口香濃㗎啡,回味着吃過的美味,十分寫意優悠 !
逛街食飯真是個好節目!
姐姐先帶我到開平道這間「雪舟」日式料理店午餐後才逛街……
先量體溫,再洗冼手放妥口罩後才點餐~

和姐姐每人點了份午餐定食~
刺身御膳 $308
有六款刺身,包括茶碗蒸,小缽,沙律,甜品,㗎啡/茶

沙律菜很挺身,入口爽脆很新鮮!
醬汁也很醒胃!

螺肉非常爽口!

茶碗蒸鮮甜美味,蛋絲般柔滑!

刺身配上一碗白米飯

幾款刺身都厚切,帶子大大粒的爽甜',色澤晶瑩很新鮮!
高質素食材!十分滋味!

來自日本的;
水信玄餅~
初次吃很有新鮮感!

最後喝一口香濃㗎啡,回味着吃過的美味,十分寫意優悠 !

2020-06-09
  • 刺身御膳
2020-06-04 184 浏览
整個上午忙碌地工作, 令人有點吃不消, 幸好上司識做請我去吃午餐.他常去的餐廳,  鍋處雪舟,  我真的好想去,   今午好開心接受邀請. 到了 CUBUS 六樓, 電梯門打開, 感覺餐廳佈置好時尚.   日本名釀多款, 一覽無遺, 至岩酒客.餐廳標誌著, 熊本黑毛和牛入口店, 好吸睛.內有大型壽司吧,  可見師傅在安排食物, 深啡色的餐桌, 更顯得環境典雅憩靜, 使人感覺舒適. 用餐地方寛敞, 更有窗邊座位, 店員很有禮, 安排座位後快速送來大麥茶及熱毛巾 店長也前來介紹餐牌中的午市定食.  感覺好友善.上司點菜, 他說今次依店長也好, 選了兩款套餐.  先來開胃 沙律, 和小缽.沙律菜新鮮爽脆,  調味用了黑醋汁,  夠醒神.小缽, 是日式味付螺肉, 爽滑味美, 味付醬汁配合一流.再來喝口味噌湯, 湯料十足, 頗為濃味.一款套餐的主食:  迷你泡菜豚肉鍋定食  滿滿的一鍋食材, 上枱熱騰騰,  有多塊豚肉,  韓式泡菜, 冬菇,  金菇, 蔥及紅蘿蔔等等, 很豐富.  豚肉, 肉質鮮嫩肥美, 煮得夠稔. 配滑豆腐,  白飯, 豚肉薄片, 不會過於油膩, 送飯一流. 另一款套餐的主食
餐廳標誌著, 熊本黑毛和牛入口店, 好吸睛.
內有大型壽司吧,  可見師傅在安排食物,
店員很有禮, 安排座位後快速送來大麥茶及熱毛巾
店長也前來介紹餐牌中的午市定食.  感覺好友善.
上司點菜, 他說今次依店長也好, 選了兩款套餐.
先來開胃 沙律, 和小缽.
沙律菜新鮮爽脆,  調味用了黑醋汁,  夠醒神.
小缽, 是日式味付螺肉, 爽滑味美, 味付醬汁配合一流.
再來喝口味噌湯, 湯料十足, 頗為濃味.
一款套餐的主食:  迷你泡菜豚肉鍋定食

豚肉, 肉質鮮嫩肥美, 煮得夠稔.
 配滑豆腐,  白飯,
豚肉薄片, 不會過於油膩, 送飯一流.
另一款套餐的主食: 香蔥油甘魚丼
師傅的刀工甚好, 油甘魚每片薄切, 新鮮而透明嫰紅. 擺設很美.

油甘魚肉質細嫩,   魚味好濃好香,  吃出魚味的新鮮.  有少許子薑 , 紫蘇葉, 無魚腥味。
我們把魚片沾上特製的酸汁,  帶出了魚的香味,   米飯軟稔甘香, 超好吃.
餐後甜品是風魔一時的日本甜品.   水信玄餅, 亮晶晶, 透心涼.
配以一杯熱檸水.  吃罷這豐富午餐, 早上工作累氣全消.
餐廳環境, 招呼及食物, 使人感覺好滿意.
  • 迷你泡菜豚肉鍋定食
  • 香蔥油甘魚丼
2020-06-02 990 浏览
今日天氣預告有雨, 心情依天氣上落,  真係麻麻地.突然接到妹妹 whatsApp, 約我去 開平道Cubu  鍋処雪舟 午餐, 有點喜出望外, 因為她是位怕肥的小姐, 一般午餐只吃三文治.鍋処雪舟 - 好欣賞入門的裝修, 一片片瓦片, 頗有心思, 突出日式風格.看看日本食材入口認定証,  吃得更安心.餐廳設有大吧檯, 黑板有今日廚師時令推介.餐廳座位闊落優雅, 整齊, 坐得舒適,   是聊天飲食好地方侍應招呼不錯, 安排座位, 奉上熱毛巾及日本大麥茶.簡單些, 我們點了午市定食, 包沙律, 小鉢, 漬物, 甜品, 咖啡或茶. Set Lunch:   salad, small dish, dessert , coffee or tea. 點餐不久,  食物迅速送到. 什菜沙律 Salad ~沙律菜新鮮爽口, 和風柚子沙律醬, 清新又開胃, 口感好.味噌湯 Soup ~先喝口傳統熱熱的湯, 營養美味又健康, 很適合炎炎夏日, 極好飲. 香蔥油甘魚丼  Yellowtail with spring onion rice bowl ~ 油甘魚, 好搶眼, 晶瑩通透, 賣相精緻, 配蘿蔔漬物
今日天氣預告有雨, 心情依天氣上落,  真係麻麻地.
突然接到妹妹 whatsApp, 約我去 開平道Cubu  鍋処雪舟 午餐有點喜出望外, 因為她是位怕肥的小姐, 一般午餐只吃三文治.
看看日本食材入口認定証,  吃得更安心.
餐廳設有大吧檯,
黑板有今日廚師時令推介.
侍應招呼不錯, 安排座位, 奉上熱毛巾及日本大麥茶.

點餐不久,  食物迅速送到. 什菜沙律 Salad ~
沙律菜新鮮爽口, 和風柚子沙律醬, 清新又開胃, 口感好.

味噌湯 Soup ~
油甘魚, 好搶眼, 晶瑩通透, 賣相精緻, 配蘿蔔漬物.
池魚, 片片肉質鮮美有彈性, 入口軟滑, 魚味特別甜, 味鮮美.  輕輕點上甜豉油, 蘿蔔蓉及薑蔥食, 果然甘香嫩滑, 鮮味盡顯.
珍珠米飯香軟糯滑, 混合甜美菰粒, 好食.
迷你泡菜豚肉定食 Stir fried Japanese  pork with onion
鐵鍋熱騰騰上檯. 大大片豚肉, 配上日本冬菇, 仙菇, 滑豆腐,   白飯, 味噌湯.
豚肉肉嫩, 煮得味鮮甜, 肉質鮮嫩肥美, 配大蔥, 用上特甜湯頭, 增添鮮味.
泡菜, 金菇菜,  都好味!

女孩子最仲意甜品.   水信玄餅 ~ 正 !
賣相好吸引, 活像幸福玻璃球, 入口 感覺清新, 軟滑而不太甜.

最後以一杯熱檸水作結.
餐廳環境及侍應招呼不錯, 食物新鮮多選擇, 吃得滿意, 我們會再來.
  • 香蔥油甘魚丼
  • 迷你泡菜豚肉鍋定食
期望黎呢度食正宗有人serve嘅壽喜燒,點知在疫情下Menu黎左個大變身。。。依家已變為一間普通日式餐廳嘅 Menu,真係大失所望。。。食物質素尚算ok,但性價比就真係好低。價格上依然係高級餐廳價錢,但食物就只係普通日式餐廳嘅質素。。。壽司拼盤$490 - 真係一般壽司店質素。一品料理嘅壽喜燒 $688 (2人前) - A4和牛質素一錯,但2人前只俾左牛肉4片,真係大失所望。。。串燒牛舌$68 - 咸到一個點。。。串燒免治雞肉捧$48 - 相當不錯。值得一讚係環境舒適,俾左一間獨立房間享用晚餐。總結: 明白疫情下餐廳經營非常困難,所以將貨就價嘅情況十分普遍。而呢度就好似價錢無變,但食物質素大為降低。咁樣真係大大鼓勵市民留家抗疫自己煮飯。。。可能係餐廳老板用心良苦。

壽司拼盤$490 - 真係一般壽司店質素。

串燒牛舌$68 - 咸到一個點。。。

串燒免治雞肉捧$48 - 相當不錯。

值得一讚係環境舒適,俾左一間獨立房間享用晚餐。

壽司拼盤
壽喜燒
2020-05-22
2020-05-22 927 浏览
呢日亞女放假,亞仔又考完DSE約咗同學出去慶祝,亞女話最近疫情受控一於兩母女出去行街食晏撐枱腳餐廳做足防疫措施,門口有職員為客人探熱及設有酒精搓手液,令食客放心用餐餐廳地方寬敞,環境舒適典雅,設有巨型吧枱,可以邊食邊欣賞師傅的手藝叫咗兩份午市定食,包括有小鉢、沙律、味噌湯、甜品、咖啡或茶,相當豐富沙律菜新鮮爽脆而且冰涼透心,配搭柚子醬醋,酸爽開胃小鉢是味付螺肉,爽滑味美迷你黑毛和牛壽喜燒定食壽喜燒原煲上,材料可真多,重點是面層的黑毛和牛,上枱時仍然色澤粉嫩密如雪花的油花分佈,肉質細膩柔軟,入口甘香融化食時再沾上生雞蛋汁,入口更嫩滑銀雪西京燒定食西京燒原來屬於漬物的一種,甜味和鹹味相對濃重,所以要配白飯中和,這樣才能嘗到魚本身的鮮味銀雪魚油脂豐腴,肉質軟嫩,入口即溶甜品焦糖布丁,布丁口感滑溜帶淡淡焦糖甜味,味道香甜而不膩咖啡或茶點了凍柚子蜜,疫情底下喝返杯含豐富維生素C的柚子蜜增強抵抗力都是不錯的選擇

沙律菜新鮮爽脆而且冰涼透心,配搭柚子醬醋,酸爽開胃

小鉢是味付螺肉,爽滑味美

迷你黑毛和牛壽喜燒定食

密如雪花的油花分佈,肉質細膩柔軟,入口甘香融化

食時再沾上生雞蛋汁,入口更嫩滑

銀雪西京燒定食

銀雪魚油脂豐腴,肉質軟嫩,入口即溶

甜品

焦糖布丁,布丁口感滑溜帶淡淡焦糖甜味,味道香甜而不膩

咖啡或茶

2020-05-05
  • 銀雪西京燒定食
2020-05-20 214 浏览
趁住最近疫情好轉放假帶埋母親大人出街食個靚晏放鬆心情享受生活餐廳門口會有職員探熱確保體溫正常先會安排入座餐廳採用日式裝潢風格設計簡約舒適沙律/小鉢野菜沙律清新輕盈而且清新輕盈配搭柚醋酸甜醒胃味付螺肉爽滑鮮甜同時味付醬料蒜香微辛銀雪魚西京燒定食銀雪魚肉金黃焦脆同時保持肉質嫩滑細軟;西京味噌醃漬魚肉配搭清酒以及味淋調味燒製配搭白飯以及漬物突顯清鮮迷你黑毛和牛壽喜燒定食黑毛和牛肉香濃重而且油脂豐腴油花細密蘸配蛋液肉質軟嫩滑順壽喜燒湯加入大量蔬菜以及豆腐菇菌等等配料燉煮清甜味噌湯配以香蔥腐皮熬煮溫和清淡甜品焦糖布丁質感柔滑細嫩而且焦糖香甜濃醇咖啡/茶飲品可以選擇咖啡或茶;熱柚子蜜消膩解滯

餐廳門口會有職員探熱確保體溫正常先會安排入座

咖啡/茶

飲品可以選擇咖啡或茶;熱柚子蜜消膩解滯

2020-05-05
  • 銀雪魚西京燒定食
用咗e字頭嘅app,有半價優惠,要坐吧台。服務冇問題,侍應會幫手收空碟同加茶,但食物真係非常普通,簡單講:- 串燒: 唔夠熱,調味普通,口感唔值原價,尤其雞心雞腎都好鞋好乾,完全唔juicy; 但持平地講免治雞肉棒係好食嘅,可以一試- A4和牛壽喜燒(二人前): 出到來變咗shabushabu,佢的確係用壽喜燒汁,但就係一路滾住個唔係壽喜燒嘅中高身鍋...有4片和牛,牛味好淡,口感亦相當普通。原價$699來講,令人好失望,不過即使半價我地都覺得唔抵...唯一好食嘅係豆腐同加咗$50嘅烏冬...雖然係用半價優惠,但完全食唔到廚師/餐廳嘅温度同心機,作為高級餐廳都令人幾失望。Btw, 我自己臨離開餐廳前開始肚痛,而女朋友都喺番緊屋企途中feel到肚痛2個人埋單折實total都要~$700幾,折咗都覺得唔值,唔知點解咁多人都讚好食...

用餐优惠
試食活動
2020-05-08 291 浏览
見到呢間做緊優惠,$888套餐買一送一,諗住黎試吓,點知極度失望首先佢service 認真麻麻,入到去個reception 忙緊講電話,要我地企左係到成分鐘先有人帶位。之後安排我地2個人坐bar頭,但壽喜燒個爐就唔係擺係2個人中間,而係側面,食落十分唔方便,下下要人夾比你食。再黎就係食物。講真,加埋一都要成千蚊,但食物質素十分普通,完全對唔起個價錢前菜除左個鮑魚其他都係好普通嘅食材(例如清瓜,沙律等),質素都十分普通。最特別/名貴既鮑思都只係切薄片,令你有錯覺以為好多,但唔好比個殼呃到以為原隻之後既壽喜燒更加係令人失望,話就話買一送一,點知2個人夾埋先得5片牛肉,感覺佢將價就貨唔老實,雖然肉既質素係ok,但點都有啲比人坤既感覺甜品更加可以用難食黎形容,個布甸得個甜字,食唔出其他味老實講,睇到其他人既相,好似無折扣黎食仲靚仲平,呢餐埋單過千點都覺得唔值,總之就無下次

甜品更加可以用難食黎形容,個布甸得個甜字,食唔出其他味

2020-05-08 183 浏览
久不久午餐選擇日本菜,價錢比較不便宜,對自己好啲啲也不為過。銅鑼灣日式料理店有好多選擇,但我比較遍愛喜歡這間,環境舒適,食物水準很高。蒲燒鰻魚定食定食包括小砵,沙律,味噌湯賣相吸引,鰻魚燒得油脂迫出,有油光,掃上的醬油夠入味。鰻魚肉入口即化,香氣四溢,誘惑至極鰻魚的油脂加上醬汁都被飯粒吸收,滋味無窮。主菜後便是甜品時間到了,焦糖奶凍,好香好滑,多吃也不覺得甜膩。咖啡是不錯之選,味道芳醇香濃,醒神。

蒲燒鰻魚定食
定食包括小砵,沙律,味噌湯

鰻魚的油脂加上醬汁都被飯粒吸收,滋味無窮。

咖啡是不錯之選,味道芳醇香濃,醒神。

2020-05-07
3K
2020-05-07 174 浏览
客戶今曰給與機會做了一單大生意,老板高興得急不及待請客,浩浩蕩蕩同事們一起去了公司附近一間日式料理店午餐。午市套餐有十款可選,全部包括了小砵,沙律,味噌湯,漬物,甜品和飲品。迷你和牛壽喜燒我最喜歡食日本和牛,脂肪均勻,肉味香濃。果然肉質軟腍,滋味!配菜非常豐富,有冬菇,金菇,芋絲,蔬菜....,加入雞蛋更加滑溜。焦糖布甸甜而不膩,又滑又香。即磨咖啡也不錯,甘香醇厚。各同事都食得好開心,多謝老板啊!

迷你和牛壽喜燒

焦糖布甸
甜而不膩,又滑又香。

即磨咖啡也不錯,甘香醇厚。

各同事都食得好開心,多謝老板啊!
2020-05-07
2020-04-26 263 浏览
銅鑼灣的餐廳好多元化,今次同朋友去試日式火鍋,叫鍋処雪舟,響開平道。環境好光猛寬敞,有少少似居酒屋,吧枱位好多,即使個一個人坐亦唔會覺得拘束。鍋処雪舟午餐有set,除左飲品仲有沙律同茶碗蒸。茶碗蒸非常抵讚,滑嫩易入口,味道濃郁,蛋同其他材料融為一體,配合得天衣無縫。鍋底——大蔥醬油風味鍋,比到意外驚喜。外表看似平平無奇,香氣撲鼻,滾起黎醬油香同肉同菜好夾。A4 九州黑毛和牛。相當美味,入鍋即起,呈粉紅色時入口,口感最嫩,充滿牛味。由於醬油鍋平身已經夠入味,唔加豉油或其他調味料,反而更能嚐到原汁原味,正!除左肉,仲有一盆菜平衡下,雜菇同娃娃菜,令成個鍋唔會太膩。鍋処雪舟適合小聚,食物環境都高水準,推介!

鍋処雪舟午餐有set,除左飲品仲有沙律同茶碗蒸。
鍋底——大蔥醬油風味鍋,比到意外驚喜。
外表看似平平無奇,香氣撲鼻,滾起黎醬油香同肉同菜好夾。

• 大蔥醬油鍋膳
  • 九州黑毛和牛
2020-04-22 286 浏览
本身之前沒聽說過這個餐廳,但是在Eatixx 中看見買一送一優惠,當然是要去試吓啦!它是在銅鑼灣 近利園的。餐廳的內裏很寬敞,有一部份是日式房間,客人都脫下鞋子進去,令一部份就是有吧枱及普通座位,不過所有位子都是能夠在窗旁邊的,所以坐得也算舒服😌他們的買一送一優惠,真的很優惠😂 $8xx 的套餐,有炸物、sukiyaki、壽司、飲品 等等。沙律、蔬菜、飲品,都是基本質素也很不錯👍🏻值得一題的就是:1 炸蝦仔 十分特別,味道有點像吃薯條,但比薯條健康多2 sukiyaki 的牛肉,10分10分好吃😋3 飲品可以選擇汽水或sake 建議改進的地方1 服務態度2 sukiyaki 湯底雖然並不是傳統的那款,當然不能和 sukiyxxx Morx 相比。但這個湯底的甜味,稍為太多,而且製作算是普通,非常有進步空間整個晚餐經驗尚算不錯!

得也算舒服😌

沙律、蔬菜、飲品,都是基本質素也很不錯👍🏻

值得一題的就是:

1 炸蝦仔 十分特別,味道有點像吃薯條,但比薯條健康多

2 sukiyaki 的牛肉,10分10分好吃😋

3 飲品可以選擇汽水或sake

建議改進的地方

1 服務態度

整個晚餐經驗尚算不錯!

Sukiyaki  牛
套餐中的炸蝦仔
2020-04-15
用餐优惠
現金券
Sukiyaki  牛
套餐中的炸蝦仔
2020-04-19 232 浏览
Social distancing  左好耐,忍唔住想見下好朋友。最近人少少,就去去左開平道試日式邊爐鍋処雪舟。我地叫左一個午餐set,包括沙律、茶碗蒸同飲品。沙律唔算大份,細細碗先墊墊肚,加上芝麻醬開胃。湯底方面,今次試左大蔥醬油風味鍋,色澤深,味濃郁,齒頰留香,非常適合配靚牛去打邊爐。肉要左頂級安格斯美國牛小排。以一人份量黎講算好多,雪花均勻分佈,切得厚薄適中,入鍋滾一滾就可以食。入口即溶,刺激味蕾,令人喜出望外!薄薄一口牛,鍋滾即起,唔好貪心,粉紅色剛熟夠嫩滑。另外蔬菜亦有唔少,各種菇類,另有豆腐、粉絲、娃娃菜,份量足夠唔會浪費,而且食材新鮮,打邊爐一流。等鍋滾起時嘆返茶碗蒸。蒸得剛好,蛋嫩滑彈牙,無泡泡或其他雜質,同材料好夾。今次鍋処雪舟打分中上,高質邊爐,環境傾到計、食物質素好,令人留連忘返,下次會再去!

我地叫左一個午餐set,包括沙律、茶碗蒸同飲品。
沙律唔算大份,細細碗先墊墊肚,加上芝麻醬開胃。

薄薄一口牛,鍋滾即起,唔好貪心,粉紅色剛熟夠嫩滑。

• 大蔥醬油鍋膳
  • 美國牛小排
2020-02-26 482 浏览
約一星期前 (1月尾2日頭)訂了此餐廳,2月7日收到餐廳服務員打電話來,說服務有變,2月19日的 reservation要改地方,我們雖不太滿意餐廳要改地點的說詞,反正顧客感覺是餐廳隨便編織理由吧!之後要我們接受另一間最低消費$4000的房間!好吧,因為慶祝某人生日,我們食客也答應了。但-------這餐廳萬分離譜與超級過分!!!見客人應承竟之後竟然又再改口喎!又莫名其妙地說要我們再換房,而且此次房間最低消費是$8000 !!! (我們才3個人呢!)請問做生意咁做架咩?!最後當然俾我地鬧爆----亦相信好多正常人都會!其實成件事超級搞笑,俗語就話"店大欺客"姐。可惜e間店似乎喜歡調轉頭喎,又或唔該做好 due diligence 先啦,話哂客人都被媒體評為香港 Top 50 家族吖(雖現在唔興講邊個係邊個姐)。但點到好,唔理係邊個、乜人乜背景都好,以事論事,在情在理,咁樣揾客笨,憑良心講,真係好過份喎。唔知公司老板其實知唔知發生咗甘既事呢?

唔知公司老板其實知唔知發生咗甘既事呢?