2018-10-23 136 浏览
初黎香港報到時, 已經去食過一次, 果時差不多等了半小時才能入座, 事隔一年, 依舊係咁多人, 人潮沒有減退。今日上午出九龍灣工作, 做完見未到12點,就嗱嗱聲去錦麗回味下個pho。其實menus上沒有太多的選擇,主要都粉面,小食同野飲。上一次係食錦麗綜合粉,發現佢既牛丸非常出色, 所以今次叫咗個牛丸PHO。上菜時先呷一啖湯,湯底香味濃郁,帶有陣陣牛肉味,再加上九層塔,芽菜, 青檸等配料,令整碗河粉味道昇華!而且河粉細滑,令人一吃再吃!同天口太熱了, 一定要叫返杯薏米水消下暑。整體來說,這間餐廳的CP值很高!價錢相宜,食物質素高,可以瘋狂地翻食。

其實menus上沒有太多的選擇,主要都粉面,小食同野飲。

同天口太熱了, 一定要叫返杯薏米水消下暑。

2018-07-20
2018-10-18 161 浏览
終於有機會食到錦麗!難得今日過開來九龍灣,而可能因為比較夜,人不太多。自從去過越南後就愛上了Pho,所以成日都會在香港食不同餐廳的Pho。今次點了錦麗綜合河,當中包括有牛丸,生牛肉及熟牛肉(熟牛肉似牛腩),$62。好快河粉就上枱了,跟餐廳建議進食的步驟,喝一啖湯先,好正勁濃的牛肉湯味,少少鹹,好好飲!生牛肉頗大片,在熱湯下灼了一下,在差不多熟但還有少少生的情況下吃,無得頂牛丸好吃,很足料有質感。熟牛肉是厚切的,質感較為厚實,味道也很不錯。整體而言個pho好好吃,下次再試埋其他小食
錦麗綜合河

2018-10-14
錦麗綜合河
2018-10-08 412 浏览
在錦麗下午茶時光真正happy hour 有生熟牛肉粉各式米紙巻送飲料是餐牌上所有的除了椰青崩大碗滿滿的冰下層綠豆沙光是這個凍飲我覺得已經值回票價貢茶或其他牌子都會28$以上生熟牛肉河來到,比正價少但粉卻不太少足一個飯碗量覺得同例牌差不多份量牛肉粉下午茶餐不能選生牛肉只有生熟或熟牛肉也沒有奉上 那玻璃杯滿滿的芽菜和薄荷葉,而下午茶餐也不包括名貴的香芒魚香米紙巻但由於不加一也可以接受的而且飯市這裡往往要排隊下午茶何樂不為?
在錦麗下午茶時光
牛肉粉下午茶餐
不能選生牛肉
只有生熟
或熟牛肉
也沒有奉上 那玻璃杯滿滿的芽菜和薄荷葉,
而下午茶餐
下午茶
何樂不為?
2018-10-08
2018-10-02 200 浏览
差唔多每次都食綜合牛肉粉,咩都有唔洗煩牛圓幾好味、牛肉片肉質普通,呢個價係咁上下。牛油炸雞翼普通;芒果卷可以一試有次聽到隔離檯話牛肉好差,唔係人食⋯⋯其實各花入各眼,我自己都算挑剔,但會對返個價錢,食慣和牛人士未必鍾意$58牛肉粉ps:食唔慣都唔好影響其他食客係基本禮貌
差唔多每次都食綜合牛肉粉,咩都有唔洗煩
牛圓幾好味、牛肉片肉質普通,呢個價係咁上下。
牛油炸雞翼普通;芒果卷可以一試
ps:食唔慣都唔好影響其他食客係基本禮貌
  • 錦麗綜合粉
  • 魚香芒果米紙卷
  • 牛油果沙律菜米紙卷
2018-10-02 144 浏览
第一次寫comment.......1428入座,問金髮亞姐請問有無下午茶,亞姐答我: 下午茶未夠鐘,要等架喎! 再問,先答我原來1430有下午茶! 我話: 咁我等一等! 亞姐反哂眼走開. ......駛唔駛呀?
2018-09-26 221 浏览
妹妹話生牛肉粉錦麗做得不錯⋯我又好期侍和朋友來試試⋯一碗生牛肉粉$60⋯價錢較其他越式店平⋯份量也略適中⋯其實我也不要求太大碗⋯因為如果湯底出色⋯把湯乾埋會很飽⋯當我把一口湯放進嘴裏⋯無⋯無⋯我失望無那種被擊中的感覺⋯魚香芒果米紙卷一客2小件⋯如個米紙卷內有些米粉較吸收那酸辣汁⋯配上那些蔬菜爽脆的口感會更好吃⋯最後是牛油雞翼⋯很香脆嫰滑⋯但牛油味很輕⋯基本上我覺得口感是分開⋯像食緊香炸雞翼⋯上高有少許冧滑牛油蒜蓉點綴甘⋯回家後發現有手有少許敏感⋯就是每次去食清湯腩的情況一樣⋯這一刻我會選擇記掛蔡生店清甜的湯底⋯

回家後發現有手有少許敏感⋯就是每次去食清湯腩的情況一樣⋯

這一刻我會選擇記掛蔡生店清甜的湯底⋯
2018-09-19
2018-09-26 154 浏览
呢日黎德福睇戲~~睇完戲都唔想搵太遠地方食野, 就係附近閒逛搵野食。周圍都係人, 但想食越南野, 排晒隊都等下啦。無5分鐘就入得啦~非常好!都頗多選擇 不錯嗌左個雜錦~有生牛肉 有牛丸~~先落左d芽菜落湯 浸一浸。生牛變熟牛就啖啖肉咁食啦~牛味濃 唔騷~正62蚊 都算不錯的。牛油雞翼, 炸得幾好食, 賣相就一般般!雞翼骨好似有心打斷左佢炸芒果紙米卷就不錯!芒果香味不錯, 30蚊, 份量比較少。配魚露都幾好食。有機會都會再食。

無5分鐘就入得啦~非常好!

都頗多選擇 不錯

嗌左個雜錦~有生牛肉 有牛丸~~
先落左d芽菜落湯 浸一浸。
生牛變熟牛就啖啖肉咁食啦~
牛味濃 唔騷~正
62蚊 都算不錯的。

牛油雞翼, 炸得幾好食,
賣相就一般般!
雞翼骨好似有心打斷左佢炸

芒果紙米卷就不錯!
芒果香味不錯, 30蚊, 份量比較少。
配魚露都幾好食。
有機會都會再食。

2018-09-24 2769 浏览
成日經過德福今次終於有機會入去試下佢哋嘅pho, 由於是星期日場內都比較多人,所以我們都要搭枱。 一坐低店員就會送上配料,包括有青檸,紅辣椒,九層塔,芽菜等等。餐牌上嘅選擇不算太多,主要以牛肉為主, 今次我們點了錦麗綜合粉$62, 錦麗生牛肉粉$60, 大蝦扎肉米紙卷$24, 凍越南滴漏咖啡$28。錦麗綜合粉, 店員送上的時候, 我第一時間就先飲一啖湯, 果然湯底濃郁又香, 帶有陣陣牛肉味配上九層塔,青檸等香料, 令到整碗河粉的味道更加突出。 這碗綜合粉包括有生牛肉,熟牛肉和牛丸, 牛丸彈牙爽口, 熟牛肉半肥瘦 口感不錯, 生牛肉夠嫩口, 整體上成碗河粉都幾高質素。錦麗生牛肉粉,一碗入面有好多生牛肉份量十足, 熱辣辣嘅湯底好快就將生牛肉整熟了。大蝦扎肉米紙卷, 米紙捲入面的材料好豐富, 有大量蔬菜,味道清新可口, 配埋扎肉和大蝦口感一流!滴漏咖啡,香濃的咖啡味配搭煉奶作調味, 味道不錯!總括而言這家越南餐廳味道很好, 如果大家鍾意食越南粉, 絕對可以到錦麗試試啊!

滴漏咖啡,香濃的咖啡味配搭煉奶作調味, 味道不錯!

錦麗綜合粉

錦麗生牛肉粉
大蝦扎肉米紙卷
凍越南滴漏咖啡
2018-09-24 127 浏览
第一次寫comment,因為我原本趕到在餐廳下午茶時段 4:30pm 結束前到(我在4:19pm 到達)結果有個女侍應卻以已經截單趕客走。黎過幾次,侍應都很差,唔會再去了!
2018-09-18 193 浏览
食越南河粉,要貨真價實,唔怕排隊可以去試試《錦麗》六十二蚊一碗河粉,食完你一定話抵!座位內有label 指導大家,如何食到最地道的河粉位位一杯香葉、芽菜和青檸仔,以供佐食。小弟各點了一碗招牌牛丸河粉和熟牛肉河粉。先講牛丸河,粉略微帶點碎,但牛丸跟外間舖頭的不同,牛味較濃,深得小弟喜愛加以青檸汁食用,酸酸地幾好食!至於熟牛河,其實是牛腩,剛剛好是半肥瘦的,一流不會太韌,口感不俗,且牛味極濃牛油雞翼必食的因爲牛油味極香口,最愛配以少少蒜味進食,正呀喂!咸柑橘青檸梳打,呢杯野配越南食物一流
食越南河粉,要貨真價實,唔怕排隊可以去試試《錦麗》
六十二蚊一碗河粉,食完你一定話抵!

座位內有label 指導大家,如何食到最地道的河粉
位位一杯香葉、芽菜和青檸仔,以供佐食。

加以青檸汁食用,酸酸地幾好食!

至於熟牛河,其實是牛腩,剛剛好是半肥瘦的,一流
不會太韌,口感不俗,且牛味極濃

牛油雞翼必食的
因爲牛油味極香口,最愛配以少少蒜味進食,正呀喂!

咸柑橘青檸梳打,呢杯野配越南食物一流
2018-09-16
2018-09-08 259 浏览
每次經過錦麗都見長龍,所以從未試過。有次同朋友傾起抵食嘅下午茶餐,佢推薦德福廣場一期錦麗,早兩日特登去試。下午茶時段2:30開始,我早少少去到,已見3個人在排隊,排咗一陣就有位。因為自己一個人,所以要搭枱。座位有d迫。下午茶餐牌好簡單,但價格係超抵,$28 ~ $38,包食物同飲品,剩叫一杯野都要廿幾蚊,佢慷慨地包埋。我叫咗$38嘅迷李錦麗生熟牛肉河同凍香茅青檸薄荷梳打。配料放喺玻璃杯入面,可因應自己口味放乜野落去。湯底味道濃淡適中,好有牛肉味,幾片生熟牛肉有口感得黎唔靱,河粉入口爽滑,整體唔錯,份量唔迷李,女仔食啱啱好。青檸薄荷梳打入面放咗兩枝有飲筒咁長嘅香茅,入口好清新,甜度適中,下次一定會再嚟,好想試米紙卷、手油雞翼同春卷。

因為自己一個人,所以要搭枱。座位有d迫。

我叫咗$38嘅迷李錦麗生熟牛肉河同凍香茅青檸薄荷梳打。

下次一定會再嚟,好想試米紙卷、手油雞翼同春卷。
2018-09-06
  • 錦麗生熟牛肉粉
2018-09-07 209 浏览
認識錦麗始於九龍灣,每次到訪總會想起一早已為你預備好的九層塔香料,這個配料風味再加上任你加添的地道甜醬辣醬真的是本店的王道。錦麗生牛肉粉$60, 吃過較硬身的熟牛肉(牛腩)這次對生牛肉較滿意, 血紅色牛肉滑溜並慢慢被熱湯弄熟, 配上每人一客的九層塔香料, 讓越式料理風味比較濃👍法式牛油雞翼$34, 絕對值得讚的一客香口雞翼👍, CP 值高, 香蒜加上香口的牛油味讓雞翼肉完全入味, 在錦麗兩人進餐加餸必叫的一個小食, 極推介👏
這個配料風味再加上任你加添的地道甜醬辣醬真的是本店的王道。

錦麗生牛肉粉$60,
吃過較硬身的熟牛肉(牛腩)這次對生牛肉較滿意,
錦麗生牛肉粉$

法式牛油雞翼$34,
在錦麗兩人進餐加餸必叫的一個小食, 極推介👏
法式牛油雞翼
2018-08-25
錦麗生牛肉粉$
法式牛油雞翼
2018-09-06 105 浏览
my friend introduced me to try a Vietnam restaurant Famous in the beef tenderloin and small plates the mango fish favourite rice paper rolls Are very nice Cold With mango and lots of dried fish meat Filled with carrots and vegetables pieces my friend has a combination of beef tenderloin noodles There are raw beef slices Well done thick beef and meat balls a whole cup of lemon grass Citronella And plenty of sprouts I love wings We have a butter fried chicken wings Vietnam Or maybe French style A
Are very nice

庆祝纪念
生日
  • 錦麗綜合粉
  • 魚香芒果米紙卷
  • Butter  fried  chicken  wings
2018-09-05 2261 浏览
午餐時間經過九龍灣德福廣場2樓的位置,發現有間越南餐廳,門外都排滿了人龍,好奇心下過去翻了翻了餐牌,發現餐廳只供應五款河粉!當然還有小食供應!但款式也不多。在香港的越南餐聽,通常都會售賣各款不同的菜式,粉麵當然不能少,但也會夾雜着一些飯類食品,很詫異這家越南餐廳只售賣河粉而已,而且還是五款這麼少的河粉,感覺好像很利害似的!結果,也跟着人龍排了一會兒。店內環境尚算不錯,感覺有點擠,但是還可以接受的。點了一碗在越南餐廳必食系列之一的生牛肉粉,還要了一杯越南滴漏咖啡。生牛肉粉的賣相的確很不錯,店員放下湯粉的同時,還建議先喝一口湯,再加已放在桌面上的芽菜香葉配料,再吃粉。好吧!先來嚐一口熱辣辣的湯,嗯!味道很香濃,鹹度剛剛好,好味道!牛肉薄薄的,口感頗嫩,配料芽菜、洋蔥等也很新鮮,河粉很軟滑,口感帶點煙韌,就是略嫌份量少了一點!尤如下午茶的份量,如果多三份一的份量會更加完美。燒牛肉米紙卷材料很豐富,有大量新鮮蔬菜,味道很清新!米紙超級煙柔韌,富有張力,好看又好吃!滴漏咖啡建議在點餐的同時便要下單,因為滴漏是需要時間的!吃完粉後,相信咖啡便滴漏完成。凍的滴漏咖啡是配了一杯冰,把熱熱的咖啡倒進冰杯
結果,也跟着人龍排了一會兒。

店內環境尚算不錯,感覺有點擠,但是還可以接受的。
生牛肉粉
芽菜香葉
燒牛肉米紙卷

滴漏咖啡建議在點餐的同時便要下單,因為滴漏是需要時間的!吃完粉後,相信咖啡便滴漏完成。凍的滴漏咖啡是配了一杯冰,把熱熱的咖啡倒進冰杯內,冰冰涼涼很爽快!越南咖啡是用煉奶作調味,不像港式的是加入淡奶,這也是他們的特色之一,味道也不錯。
越南滴漏咖啡

總括而言,這家的越南餐廳味道很正宗! CP值極高!絕對是可以再次選擇的。
午餐
生牛肉粉
芽菜香葉
燒牛肉米紙卷
越南滴漏咖啡
2018-09-01 157 浏览
17:22到達想話買米紙卷外賣,外賣台後面位工作人員話佢哋開17:30,你等下啦~除左堂食冇水提供之外,又一「型格」服務態度。只可以講......冇嘢講......
除左堂食冇水提供之外,又一「型格」服務態度。
只可以講......冇嘢講......
2018-09-01
外卖自取