餐厅: 銀座炎蔵燒肉
资讯:

銀座炎蔵燒肉.日本過江龍進駐荔枝角朋友最中意食日本野今次帶我到她家附近吃一定知名日本燒肉店此店在東京銀座非常出名人氣大到香港人都會去排隊食今次銀座炎蔵燒肉來到荔枝角D2 Place朋友大力推介有質素於是一起去食餐飯呢家人氣燒肉店果然有料到!裝修風格好有日本時代感是沿用日本創始店的設計似足日本銀座餐廳定食與單點的選擇也很多我們2個人就點了一個「舞@特盛」(HKD698)再加點大蝦(HKD68)與白飯(HKD22)基本上就很豐富了定食包新鮮菜菜沙律沙律伴以醋汁,非常開胃此店設有泡菜配燒肉先吃一點泡菜味道很好,有韓國地道風味燒肉很適合配乳酸梳打(HKD42)解油膩又解渴巨峰提子乳酸梳打(右):微甜清爽白桃乳酸梳打(左):甜蜜刺激2款都好好飲大蝦:非常乾淨,大蝦開邊蝦腸已預先剔除蝦腳剪走,燒起來又易熟又衛生,看著蝦汁在不斷沸騰香氣飄來,引人流口水入口爽脆,肉質新鮮,啖啖蝦香和牛4點拼盤油花分布好美麗鮮紅與嫩白交錯一放上網爐上燒就激發無限牛香包括:和牛鞍下和牛龜之甲和牛貝身 等等口感非常柔嫩可以吃到油脂的甜味享受到咀嚼的口感再燒久一點就會帶有GRILL香非常有脆口感夢之大地豚三味色澤光鮮紅潤豚肉
銀座炎蔵燒肉.日本過江龍進駐荔枝角

定食與單點的選擇也很多
我們2個人
基本上就很豐富了

定食包新鮮菜菜沙律
沙律伴以醋汁,非常開胃

此店設有泡菜配燒肉
先吃一點泡菜
味道很好,有韓國地道風味

燒肉很適合配乳酸梳打(HKD42)
解油膩又解渴
巨峰提子乳酸梳打(右):微甜清爽
白桃乳酸梳打(左):甜蜜刺激
2款都好好飲

大蝦:非常乾淨,大蝦開邊
蝦腸已預先剔除
蝦腳剪走,燒起來又易熟
又衛生,看著蝦汁在不斷沸騰
香氣飄來,引人流口水
入口爽脆,肉質新鮮,啖啖蝦香

和牛4點拼盤

非常有脆口感

夢之大地豚三味
色澤光鮮紅潤
豚肉香味濃而沒有豬羶味
豐腴味美,而且帶有非豐富的油脂
肉質夠緊緻多汁有彈性
而且已醃味,口感相當不錯

日本產雞肉三味
可以保留汁水,也可加強GRILL香
我和朋友都中意GRILL一點
日本產雞肉肉質緊緻富彈性
味道濃厚,非常之好食!

這家餐廳主打高質日本肉
和牛、豚肉與雞肉都是極靚質素
米飯都是日本珍珠米
用料非常好
絕對對得住這個價格

銀座炎蔵燒肉
荔枝角D2 Place ONE3樓302號舖
電話號碼  37098150
2023-10-08 94 浏览
原來D2 Place有日式燒肉食☺️餐廳環境唔錯👍🏻.同朋友叫咗極致和牛二人燒肉套餐,有前菜沙律、靚牛肉、雞肉、蝦、紫菜同埋雪糕甜品,食到好飽😆前菜沙律菜新鮮爽脆~主角和牛四點拼盤同埋上等牛舌都好靚🥩拼盤就可以一次過可以試到唔同和牛部位另外套餐仲包雞肉三味,雞肉就要燒耐啲,要有耐性咁慢慢燒到雞皮香脆先係最正😆(有需要記得叫店員換網!)虎蝦大大隻,食落肉質爽彈,都唔錯👍🏻最尾仲有甜品!是日甜品係芒果軟雪糕(見到有時會係牛奶雪糕).埋品人均$500左右,適合想坐得舒服咁食餐飯嘅人😃
原來D2 Place有日式燒肉食☺️餐廳環境唔錯👍🏻

前菜沙律菜新鮮爽脆~

虎蝦大大隻,食落肉質爽彈,都唔錯👍🏻

最尾仲有甜品!是日甜品係芒果軟雪糕(見到有時會係牛奶雪糕)

埋品人均$500左右,適合想坐得舒服咁食餐飯嘅人😃
2023-10-08 43 浏览
放工約左朋友黎到位於D2 Place既過江龍日式燒肉店食晚餐, 環境寬闊夠開揚💁🏻‍♀️食物款式方面,除咗有單點嘅燒肉同其他食品之外,仲有燒肉套餐。🍴上等牛舌($98)牛舌薄切,煙韌有咬口👄帶微微爽脆。🍴炎藏和牛極致4點拼盤($398)拼盤包括:和牛龜之甲、和牛貝身、和牛芯芯同和牛里肌芯。整體肉嘅質素都唔錯👍🏻脂肪同肉嘅比例均勻,有雪花,牛味幾濃👅點埋岩鹽牛味更加突出😆🍴和牛西冷薄切大判燒($238)和牛大大塊,燒到表面有少少焦香,再沾上香濃嘅蛋黃蛋漿,口感好滑,滿口油脂香🤤🤤🤤🍴蝦($68)蝦一共有兩隻🦐大小適中,已經事先挑好腸同開埋邊,好細心,肉質幾爽口😋而且都算鮮嫩~🍴魷魚($68)魷魚大大塊,而且已經切好,燒完煙煙韌韌都幾香😋🍴石鍋和牛拌飯($128)拌飯除咗有和牛片之外,有芽菜、菠菜、牛蒡、醃蘿蔔同埋生雞蛋, 石鍋飯好夠熱🔥🔥🔥仲有少少飯焦,撈埋一齊食口感豐富😛

🍴上等牛舌($98)
牛舌薄切,煙韌有咬口👄帶微微爽脆。

🍴炎藏和牛極致4點拼盤($398)

🍴和牛西冷薄切大判燒($238)

🍴蝦($68)

🍴魷魚($68)
魷魚大大塊,而且已經切好,燒完煙煙韌韌都幾香😋

🍴石鍋和牛拌飯($128)
中左細獎嘅男朋友決定今日食豪少少,所以黎左銀座炎蔵燒肉食和牛二人前set!前菜有白菜辛奇(泡菜)同炎蔵沙律,碟沙律好大兜!食定多d菜打底以免便秘XD另外仲有個和牛咖哩飯幾香口,但今日主角係和!牛!呀!呢個餐包上等牛舌+炎蔵和牛4點盛+虎蝦2隻~本身包支酒但揸車就不了,轉飲巨峰提子乳酸梳打同白桃乳酸梳打!牛舌個口感夠曬爽彈,最怕出面食到d牛舌勁鞋XD虎蝦大大隻仲已經好細心挑曬腸!炎蔵和牛4點盛包括和牛芯芯+和牛鞍下+和牛友三角+和平羽下 翼板肉芯芯肉質細軟,羽下即係翼板肉肉質比較有彈性且嫩口油脂足,鞍下肉質油花均勻,友三角油花多之餘牛肉鮮味濃郁。老實講靚牛唔洗點太多調味,我都係有時點一下粉紅岩鹽去提高肉味濃香,但大多數時間都係就咁食原汁原味嘅和牛!!食左咁多燒肉食個甜品,檸檬雪葩好fresh可以解下膩!真心係高質嘅和牛燒肉,希望可以再食多次啦~

另外仲有個和牛咖哩飯幾香口,但今日主角係和!牛!呀!

真心係高質嘅和牛燒肉,希望可以再食多次啦~

2023-09-24
2023-10-07 57 浏览
踏進銀座炎藏燒肉這家時尚精緻的日式燒烤店,首先迎接的是熱情周到的服務。店內燈光柔和,打造出溫馨舒適的用餐氛圍。我們點了人氣推介的銀座炎藏二人前Set,首先上桌的是新鮮爽口的韓國泡菜,甜辣味適中,口感脆脆的很開胃。焱藏沙律中的生菜嫩綠,配上Q彈的粟米粒及香草調味,也有乾蝦粒, 清新宜人。 燒上等牛舌,牛舌烤得金黃脆皮,肉質嫩滑多汁,口感極佳。炎藏和牛「極致」4點拼盤更是創意十足,一次品嚐到牛前腿、和牛鞍下、和牛羽下以及和牛蕊蕊各不同部位的鮮嫩肉質,每一口都令人回味無窮!大隻飽滿的虎蝦表皮烤得酥脆,蝦肉鮮美又滋味,濃郁的蝦頭更必吃,令味蕾興奮不已。和牛咖哩飯中的咖哩汁濃郁香滑,米飯的質感軟糯,配搭和牛肉整體令人贊不絕口。甜品方面,檸檬雪芭酸酸甜甜,解膩開胃。Set 包Sparkling Wine,我們轉了菠蘿乳酸梳打白桃乳酸梳打,果肉及乳酸的完美平衡,既清新又解暑消腸。銀座炎藏的烤肉及創意和牛拼盤都令人食指大動,加上周到的服務,每一道食物都展現了對食材與味道的用心,絕對是荔枝角區必試的食肆。

燒上等牛舌,牛舌烤得金黃脆皮,肉質嫩滑多汁,口感極佳。

白桃乳酸梳打,果肉及乳酸的完美平衡,既清新又解暑消腸。

2023-10-07 42 浏览
香港人真係非常鍾意食燒肉,朋友喺荔枝角附近返工,推薦我上嚟D2 Place試吓呢間日式燒肉,款式有好多,有日本和牛,雞肉,豬肉,仲有其他一品料理,價錢絕對唔貴而且餐廳空間感十足,枱與枱之間好闊落,餐廳抽氣做得好好,唔會食完成身燒肉嘅味道✨和牛西冷薄切大判燒$228賣相非常吸引,和牛雪花分佈平均,油脂感豐富,職員會幫手燒,保證食到最焦香嘅蝸和牛,呢塊和牛仲會跟一隻蘭王蛋,連埋蛋黃汁食,更加juicy✨炎藏和牛「極致」4点盛$398四個部位分別由和牛芯芯,和牛仔鞍下,和牛貝身,和牛友三角,全部都係比較少食到嘅部位,每一款都各有風味,和牛友三角,油脂最突出,和牛芯芯牛肉味最濃,油脂平均✨厚切牛舌$138非常出色,牛舌非常厚切,出邊比較少燒肉店有,爽口彈牙,一啲根都無✨石鍋飯$88上菜嘅時候熱辣辣,香味十足,配菜非常足料,配埋生雞蛋撈勻一齊食,非常惹味,最重要係食到底部ge 時候,仲有卜卜脆嘅飯焦✨蕃茄沙律🥗$48食咗咁多燒肉,當然要叫個沙律清吓腸胃,蕃茄好鮮甜,沙律菜好新鮮爽脆

✨和牛西冷薄切大判燒$228

✨炎藏和牛「極致」4点盛$398

✨厚切牛舌$138

✨石鍋飯$88

✨蕃茄沙律🥗$48
2023-10-06 22 浏览
同朋友慶祝生日,佢揀左哩間食燒肉,哩到座位夠闊落坐得好舒服,服務唔錯,侍應可以幫你燒埋。炎藏和牛「極致」6點拼盤 ($588)有選擇困難症嘅呢個拼盤就最啱,各款牛都齊備,而且和牛真係入口即溶,燒幾秒就可以食得,肉質嘅油脂再配埋個紫菜飯真係一流紫菜飯($32)所以一定要嗌一個紫菜飯一齊食,絕配之選燒味琳鱼乾($48)另外吹水閒聊梗係要燒返人個魚乾海鮮三昧 ($188)除咗食肉外,都嗌咗個海鮮三味,有蝦、帶子,仲有好大份嘅魷魚。巨峰提子乳酸梳打($42)燒嘢食一定要嗌梳打有氣嘅嘢先至夠爽,呢杯梳打就啱晒

炎藏和牛「極致」6點拼盤 ($588)

紫菜飯($32)
所以一定要嗌一個紫菜飯一齊食,絕配之選

燒味琳鱼乾($48)
另外吹水閒聊梗係要燒返人個魚乾

海鮮三昧 ($188)

巨峰提子乳酸梳打($42)
燒嘢食一定要嗌梳打有氣嘅嘢先至夠爽,呢杯梳打就啱晒
2023-10-06 34 浏览
荔枝角D2 Place,一直以為主要係cafe小店居多,估唔到呢度有間優質燒肉店,仲坐得幾舒適添!座位闊落有空間感。鹿兒島縣和牛炎藏和牛「極緻」4點拼盤($398)有4款精選和牛,油花油脂都好適中,再加上厚切上等牛舌芯($138),份量都足夠2個人食。除左和牛,仲加配蔬菜拼盤($68)及石鍋拌飯($88)。熱辣辣韓式拌飯好惹味。之後再追加和牛燒肉兩款,分別係龜之甲($168)及肋肉($148),前者充滿雪花,質素頗高。

座位闊落有空間感。

鹿兒島縣和牛

炎藏和牛「極緻」4點拼盤($398)

除左和牛,仲加配蔬菜拼盤($68)及石鍋拌飯($88)。

熱辣辣韓式拌飯好惹味。

Ginza Enzo Wagyu Yakiniku night♨️🥢..荔枝角D2 Place 開左一間來自銀座🇯🇵 既燒肉店♨️,以日本產A4黑毛和牛 & 其稀有部位作招徠,日本過江龍和牛🐮 在日本燒肉專用網上燒製可瞬間鎖緊肉汁,食到高質日式燒肉,係附近想食燒肉不妨一試。 餐廳佈局滿滿和風,來打卡不錯喔📸。雅@特盛(2-3人前)$938🔸沙律前菜🔸和牛4點拼盤🔸夢之大地豚三昧🔸日本產雞肉三昧🔸和牛西冷薄切大判燒🔸白桃乳酸梳打 +$42🔸白飯(日本産)+$22一個餐已經有各類燒肉肉♨️,肉質 & 口感各有不同,而食燒肉當然唔少得配上日本白米飯🍚。不過肉質嫩滑度就取決於自己燒既手勢喔,和牛西冷薄切油花均勻,燒後帶油香而滿有牛脂香🖤,蘸點燒汁 & 蛋汁同吃更顯嫩滑口感。雞肉都做到外帶脆而內嫩。..×××××ש荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓302號舖

餐廳佈局滿滿和風,來打卡不錯喔📸。

雅@特盛(2-3人前)$938
🔸沙律前菜

🔸和牛4點拼盤
🔸夢之大地豚三昧
🔸日本產雞肉三昧
🔸和牛西冷薄切大判燒

🔸白桃乳酸梳打 +$42

🔸白飯(日本産)+$22

一個餐已經有各類燒肉肉♨️,肉質 & 口感各有不同,

雞肉都做到外帶脆而內嫩。
×××[銀座炎蔵燒肉 -Ginza Enzo Yakiniku]×××
©荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓302號舖
2023-10-05 50 浏览
最近嚐了燒肉套餐,裡面包含了日本產豚肩胛、日本產雞肩頸柳、日本產豚里肌、日本產雞腿肉和日本產豚肋肉等多種選擇,整體而言,這是一次令人難忘的美食。先讚揚這家餐廳所使用的肉質。無論是日本產豚肩胛、雞肩頸柳、豚里肌、雞腿肉還是豚肋肉,每一種肉都展現出了優質的口感和鮮美的味道。它們都非常嫩滑,入口即化,肉汁豐富,保持了原本的鮮甜風味,肉質細膩,脂肪與肉質的平衡極為出色,給人一種口感上的享受。另外,燒肉方式和服務也令人印象深刻。桌上的燒肉爐,讓你可以親自將肉片放在網架上烤至你喜歡的程度。就餐過程更加有趣和愉悅。他們會提供專業的指導,告訴你如何烤肉以獲得最佳的口感和風味。這家餐廳提供了新鮮的生菜、大蔥、大蒜和各種醬料,可以搭配燒肉一同享用。生菜清脆爽口,能夠平衡肉質的油膩感,而大蔥和大蒜則為肉片增添了些許的辛辣和香氣。此外,他們的醬料選擇也非常豐富,包括麻油醬、燒肉汁等,可以根據個人口味進行調配,使每一口燒肉都能夠擁有不同的風味。

2023-10-03 24 浏览
一排冇嚟既 D2 place,而家原來多咗間燒肉店。呢間係日本過江龍,由東京開到嚟香港。裝修靚仔,比人感覺唔係hea既燒肉店。QR下單,見到有多款燒肉。炎蒧和牛「極致」6點拼盤 $588喜歡打咭當然要叫拼盤,咁多靚肉一齊視覺先夠震撼。六款包括和牛內腿肉、和牛貝身、和牛上等肋肉、和牛友三角、和牛芯芯及龜之甲。拼盤組合幾全面,要油脂有油脂,要厚肉有厚肉,要爽嫩有爽嫩,雖然有提供燒肉汁,但只需少量鹽已能突出味道。上等牛舌 $98牛舌大大片,肉汁豐富又爽脆。月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48喜見紫菜飯,食燒肉點可以冇。仲要配頂級既蘭王蛋又大大碗,真係唔可以錯過。牛油粟米粒 $28粟米粒用金屬杯上,放上爐後,牛油溶化,香味出晒嚟。3.5 牛奶軟雪糕 $38食咗咁多燒肉,食番杯雪糕即刻冇咁膩,舒服晒。
一排冇嚟既 D2 place,而家原來多咗間燒肉店。

呢間係日本過江龍,由東京開到嚟香港。

裝修靚仔,比人感覺唔係hea既燒肉店。

QR下單,見到有多款燒肉。

炎蒧和牛「極致」6點拼盤 $588

上等牛舌 $98
牛舌大大片,肉汁豐富又爽脆。

月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48

牛油粟米粒 $28
粟米粒用金屬杯上,放上爐後,牛油溶化,香味出晒嚟。

3.5 牛奶軟雪糕 $38
食咗咁多燒肉,食番杯雪糕即刻冇咁膩,舒服晒。
2023-09-27
2023-10-03 23 浏览
今天我們來到位於荔枝角的銀座炎藏燒肉餐廳,我們點了他們的招牌菜,炎藏和牛「極致」六點拼盤,這個拼盤包括了多種不同部位的和牛,讓我們有機會品嚐到各種口感和風味。拼盤中的和牛包括鞍下、笹身、貝身、龜之甲、芯芯和牛舌等部位。每一塊和牛都鮮嫩多汁,入口即化。我特別喜歡鞍下和龜之甲,鞍下肉質鮮甜,而龜之甲肉質更為豐腴,讓人回味無窮。拼盤中的每一塊肉都經過了精心挑選和處理,能夠品嚐到如此高品質的和牛實在令人驚艷。除了拼盤,我們還點了一個石鍋和牛肉拌飯。這個拌飯簡單卻美味,石鍋燜煮的和牛肉散發出濃郁的香氣,融入飯粒中,每一口都帶來滿滿的滿足感。整個用餐過程中,服務員的服務態度非常好,對我們的需求和問題都能夠及時回應和解答。餐廳的氛圍也很舒適,燈光柔和,座位間距適中,能夠讓客人享受愉悅的用餐體驗。總結來說,銀座炎藏燒肉是一家值得一試的日式燒肉餐廳。他們用心的選材和精湛的烹飪技巧讓每一道菜都散發出獨特的風味。

2023-10-02 25 浏览
同朋友行完D2 Place想搵地方食飯,咁啱見到呢間日式燒肉餐廳環境好似幾好😛一於入嚟試吓👍🏻店內環境寬敞,通風都唔錯,唔會食到成身油笠笠😆餐廳仲做緊啤酒買一送一優惠😍Yebisu都只係$68,抵!我哋先叫咗和牛極致六點拼盤同上等牛舌,拼盤分別有內腿肉、友三角、鞍下、和牛芯等🐮個人最鐘意和牛鞍下,雪花非常均勻,入口即溶,肉味濃郁👍🏻最後仲叫咗和牛咖喱飯,咖喱味香濃不辣,和牛嫩滑,屬飽肚之選😋
店內環境寬敞,通風都唔錯,唔會食到成身油笠笠😆
餐廳仲做緊啤酒買一送一優惠😍Yebisu都只係$68,抵!
2023-10-01 2358 浏览
台灣人中秋節會食燒肉慶祝,今年我都食燒肉慶一慶節!聽朋友講D2 place有間燒肉唔錯,二話不說就黎左啦~燒肉menu有2人套餐或燒肉套餐,我中意試多啲野就揀左舞之特盛,有雞、牛豬,三款都試得晒!前菜有沙律菜同泡菜,超級中意佢地既泡菜!口感偏淋,味道唔會太酸,帶少少香甜,又有啲辛辣感,配飯/肉都好正!!舞之特盛,包括有和牛4點拼盤:和牛里肌芯、和牛芯芯、和牛龜之甲、和牛內腿肉款款雪花紋都分佈得好靚,日式和牛就係唔同啲!另外套餐仲有夢之大地豚三味&日本產雞肉三味,6百幾就食到咁多款真係幾抵!開動了~~~和牛真係好新鮮,放落去十幾秒已經食得!款款都好特別,而且口感好唔同,好有質素非常推薦和牛里肌芯,牛味香濃而且口感超嫩,加少少鹽隻味已經好出!!另一款推薦係和牛羽下,油香感較重,建議先食左佢先!每啖都充滿和牛香氣,入口即化,以價格黎講都幾值得一試!燒肉配飯食會特別滿足,又可以增加飽肚感同降低油膩感,因為泡菜太好食又encore,配上泡菜更惹味!
台灣人中秋節會食燒肉慶祝,今年我都食燒肉慶一慶節!
聽朋友講D2 place有間燒肉唔錯,二話不說就黎左啦~

泡菜
前菜有沙律菜同泡菜,超級中意佢地既泡菜!
舞之特盛

款款雪花紋都分佈得好靚,日式和牛就係唔同啲!
舞之特盛
開動了~~~和牛真係好新鮮,放落去十幾秒已經食得!
款款都好特別,而且口感好唔同,好有質素
和牛羽下
另一款推薦係和牛羽下,油香感較重,建議先食左佢先!
每啖都充滿和牛香氣,入口即化,以價格黎講都幾值得一試!

泡菜
和牛羽下
2023-09-25 49 浏览
平時一般係D2 place都係買下野,但最近發現愈黎愈多高質餐廳呢日係轉角發現呢間日式燒肉店,入去好快手就簡左個二人和牛setkimchi 食得出係自家製,味道偏酸,我鍾意沙律菜非常新鮮,好爽脆,上面仲有d 魚仔個和牛拼盤好得!!!有晒牌仔,又明顯見到d 雪花係非常美麗既真。入口即溶亮蝦都唔錯爽彈多汁呢個set 仲有咖喱飯,滿滿日本味估唔到最後個甜品都唔頹,可以簡要檸檬雪芭或者芒果軟雪糕,個人鍾意後者多d,但前者都好清新

kimchi 食得出係自家製,味道偏酸,我鍾意

沙律菜非常新鮮,好爽脆,上面仲有d 魚仔

真。入口即溶

亮蝦都唔錯

爽彈多汁

呢個set 仲有咖喱飯,滿滿日本味