2019-10-03 297 浏览
哩間平時都係食Lunch今次試下食晚餐先好多時魚生飯都比人感覺都係HEA左小小但係哩間魚生飯絕對唔HEA!店內本身自己已經設計左好多款魚生飯比客人選擇唔想諗可以直接點果D但係我覺得最特別係有類似車仔面嘅食法首先分別有3款吞拿魚 $99厚切藍鰭吞拿魚$109厚切藍鰭中拖羅$129厚切藍鰭大拖羅每款再配4款其他魚生最估唔到連飯底都有得揀白飯壽司飯薑味壽司飯冬菇壽司飯黑胡椒三文魚飯今次我地點左2個魚生飯$129厚切藍鰭大拖羅 左口魚 劍魚腩 油甘魚 蟹膏 冬菇壽司飯個大拖羅幾好食 油香幾到位一直都好喜歡左口魚 但係有小小覺得燒得耐左小小 咬口差左小小劍魚腩同油甘魚都係放題水準較為要讚就係果篤蟹膏  黎左之後比我想像中大篤食落就係出面買大約$50一罐果D冬菇壽司飯 撩開個飯真係見到好多冬菇粒係入面   食落去就唔係好覺  但係就咁拎一粒放入口就會好食到果陣甜味$109厚切藍鰭中拖羅 左口魚 劍魚腩 火灸三文魚  三文魚籽 壽司飯中拖羅相比大拖羅油香淡一D 但係咬口差不多火灸三文魚 D油幾出唔錯一咬落去有一陣油飛左出黎三文魚籽 撈飯幾好食 數量都唔算小軟殼蟹我地仲點左個軟殼蟹都係正正常常 唔錯的
哩間平時都係食Lunch
今次試下食晚餐先
好多時魚生飯都比人感覺都係HEA左小小
但係哩間魚生飯絕對唔HEA!

店內本身自己已經設計左好多款魚生飯比客人選擇

炸軟殼蟹

總結
整體黎講我覺得好吃的 可以得閒返黎再吃下
車仔魚生飯仲有好多唔同配料可以配搭
而且 佢地仲有免費添飯嫁!
2019-09-23 244 浏览
想食壽司,但又唔想食咁貴。咁岩行過厚福街見到鐵火堂午餐海鮮丼,自選4款都係$59 所以就入左去食。當日去既時候,冇晒三文魚腩唯有揀其他😭😭揀左 火炙左啦魚邊 赤蝦 三文魚 同劍魚腩左口魚邊 正有魚油香😋 赤蝦劍魚腩同三文魚 普通野。 不過不失,可以過下啦引🙊🙊 劍魚腩真係而家搵唔到邊間日本菜食到10幾年前初初食果陣魚油香味,而家果d大部份都冇咩味😢😢 好掛住果陣味

當日去既時候,冇晒三文魚腩唯有揀其他😭😭

揀左 火炙左啦魚邊 赤蝦 三文魚 同劍魚腩

2019-09-22 192 浏览
咁岩係尖沙咀約左人,知道厚福街附近有好多好食的餐廳,一直都好想黎食刺身飯,今日終於有時間食到😂呢到可以自行選擇4或5款配料,如果要更多款式的就要另外加錢,套餐有附上麵豉湯,個湯普普通通,有豆腐、海帶,同一般日式餐廳差唔多。我揀左4款配菜,每款2件的。黎到當然要點刺身食啦,我揀左火炙三文魚腩、藍鰭吞拿魚、甜蛋、鰻魚,特別推薦吞拿魚好鮮甜。另外,我單點左蒲燒鰻魚玉子,呢到的玉子整得幾好味,我特別中意佢有鰻魚汁同玉子好夾,而且個蛋好滑,唔會整到好鞋口,味道又甜又咸咁,好滿足!總結,刺身飯自選幾適合我,可以自由配搭,而且刺身幾身鮮,有鮮甜味適合刺身愛好者😋

• 自選魚生飯
2019-09-19 148 浏览
本來想食果間上海餐廳唔見左,由於趕時間,要快食,所以選左呢度。忌廉蟹肉餅即上即食味道唔錯自選丼個人只覺得三文魚腩和蝦好味,熟帆立貝可以再好d朋友選的三文魚四色丼中規中矩
忌廉蟹肉餅即上即食味道唔錯

自選丼個人只覺得三文魚腩和蝦好味,熟帆立貝可以再好d
朋友選的三文魚四色丼中規中矩
2019-09-11 157 浏览
Only visited this restaurant because it’s close to the AirBnB we stayed in for the past few days, prices are fair, you can choose from a selection of pre-set dons or choose your own ingredients. I chose grilled salmon, crab paste (which is an extra $10), salmon roe, scallops and olive flounder. I also ordered urchin for an extra $88 but the quality isn’t so great. In general, I think you really get what you paid for so there’s nothing special. The restaurant is kinda hard to find if you don’t live near by.
2019-09-09
2019-08-31 208 浏览
那晚要去太空館,去之前當然要醫肚啦!嬲到成團火既我又將“食咩”呢個重任交俾我男人,所以我只係需要跟指示去餐廳就得啦XD可能大家都因為某尐原因好忟憎,加埋天氣悶熱,我又無胃口,所以呢期好似都食左好多餐日本野XD 因為醋飯同凍野比較易入口我地都係第一次黎呢間,又唔算好貴,可能人流都密,佢尐魚生都新鮮! 個溫泉蛋應該係無添加, 蟹膏就唔夠濃有色但唔多出味咁... 我好鍾意佢較既呢隻醋飯,食落好開胃! 但芥末八爪魚都係樓下鱻好食,但佢唔差架! Btw, 我好鍾意個麵屎湯,可能係因為用左我鍾意食個隻海藻啦~

2019-08-07
2019-08-17 256 浏览
深夜9點半係尖沙咀有咩食?呢間就真係唔錯,9:30之後有特價叫碗醋飯都係$10,另外仲可以自選三款魚生,飯仲可以無限添。推介香蔥三文魚,帶子,火炙三文魚腩,三文魚腩非常肥美。加隻溫泉蛋就好唔錯啦~

2019-08-02 352 浏览
今晚因為要睇演唱會,所以約朋友喺尖沙咀食晚飯會比較方便,朋友提議食呢間丼,我預先喺OpenRice望過下啲價錢都幾大眾化,於是就去試一試。未去我已經有想食嘅刺生,但係一坐低就大鑊嘞,因為佢實在太多選擇,餐牌都有幾個,唔同嘅叫法又有唔同嘅價錢,淨係睇有啲乜嘢食已經用咗10分鐘😑,見到啲價錢真係好頭痛😵😵,我完全唔想諗點樣叫係抵食啲,我最後叫左自己想食嘅刺身就算,亦都唔想計到底要幾多錢。碗飯一到我真係打咗個突,我想像唔到會係咁細碗飯😓加拿大海膽($78) : 呢個最穩陣,一定好食大拖羅($58): 明明話2切,點知係將一舊好細件嘅拖羅切開一半,勁孤寒!😠牡丹蝦($38): 呢個我估計出邊都係咁上下價錢三文魚子($38): 佢話有30g但我唔覺囉😒附送一碗好鹹嘅麵豉湯抵唔抵真係見仁見智,睇返張單,我朋友食嗰個又真係幾抵嘅(不過我冇影相)如果加埋一哩碗丼成$244 ,出邊應該仲有好多更好嘅選擇

碗飯一到我真係打咗個突,我想像唔到會係咁細碗飯😓
加拿大海膽($78) : 呢個最穩陣,一定好食
牡丹蝦($38): 呢個我估計出邊都係咁上下價錢
三文魚子($38): 佢話有30g但我唔覺囉😒
附送一碗好鹹嘅麵豉湯
如果加埋一哩碗丼成$244 ,出邊應該仲有好多更好嘅選擇
2019-07-26
2019-07-28 267 浏览
今晚七點去到店鋪幾乎滿座,選了在推廣的套餐,109蚊中拖羅加四款食材,我選了火焰三文魚腩鮮美,蟹肉感覺罐頭但ok,三文魚籽偏鹹同赤蝦鮮甜。免費轉黑椒三文魚飯,朋友唔喜歡話飯太軟,我就覺得幾香口。餐一到其實唔係好大碗,但店鋪有免費添加飯服務,讚👍
  • 自選魚生飯
睇相(只限第一張相) 好似唔錯嘅「築地極上海鮮丼」實質係難食到暈 原價HKD268嘅海鮮丼 晚市時段做特價賣HKD158喎 老實講以咁嘅質素$158都俾多咗佢 根本就係抬高個價錢 包裝到好似價錢減咗好抵食咁樣 雖然餐牌上有寫圖片只供參考但都冇理由同實物差咁遠呀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀睇睇第二張相由上面影落個海鮮丼到就原形畢露喇 ▫️所謂嘅鮑魚 又硬有冇味▫️牡丹蝦刺身顏色灰灰黑黑咁 食落去仲有陣霉味真係吐都吐唔切呀▫️築地直送刺身 三款刺身食完都唔知自己食咗啲乜 有兩款刺身切到好似張紙咁簿 口感又係霉霉地 我喺日本築地從來冇食過咁難食嘅刺身▫️帆立貝一大粒 我從未見過切到咁厚而切到一忽忽嘅帆立貝▫️三文魚籽睇落去乾爭爭咁一啲鮮味都冇▫️碎蔥吞拿魚少到真係我估只有一茶匙多少少咁囉⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最令我氣憤嘅事係我用咗5分鐘時間排隊去呢間餐廳食垃圾呀 你終於明白點解我話食到媽媽聲未?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
▫️帆立貝一大粒 我從未見過切到咁厚而切到一忽忽嘅帆立貝
▫️三文魚籽睇落去乾爭爭咁一啲鮮味都冇
▫️碎蔥吞拿魚少到真係我估只有一茶匙多少少咁囉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5 分钟 (外卖送餐)
2019-07-27 156 浏览
吃過多次, 真心覺得鐵火堂是良心飯堂-足料新鮮尤其是午後時的下午茶, 魚生飯$59 就有5樣的啦選飯底時強烈建議,三文魚飯, 可以變相多一樣食物之餘, 把刺身吃光光, 也不會縑餘下的飯吃之而無味魚生方面大大塊又厚生, 比連鎖店的好得多, 別忘了這個價錢, 相當平民化, 吞拿魚是最值得ORDER的
吃過多次, 真心覺得鐵火堂是良心飯堂-足料新鮮
尤其是午後時的下午茶, 魚生飯$59 就有5樣的啦
下午茶自選5樣食物
2019-07-18
下午茶自選5樣食物
  • 下午茶
  • 三文魚飯
  • 吞拿魚
2019-07-21 161 浏览
閒日夜晚剪完頭髮 諗起之前食過鉄火堂印象中幾好嘅 所以就去食個快飯啦去到9點1左右 有幾張吉枱 可以即刻入座佢有魚生丼 壽司 自選魚生丼 同小食自選啲配料相對無咁靚所以都係揀返set好嘅見推介黑板有款丼有劍魚腩 油甘魚腩 吞拿魚腩 三文魚腩 海膽 同三文魚籽$138 見啲材料幾吸引就一於試佢啦到9點3/4嗰陣 有3個食客入場然後店員過佢哋係宵夜時段睇返原來間店9點半開始宵夜時間但其實筆者入座都9點1/2 店員其實都可以提一提 而唔係過一陣就其他食客就可以提早宵夜時段囉😐連埋個丼有個麵豉湯跟餐牌本身寫加拿大海膽 但未能供應轉咗韓國海膽碗野嘅份量係非常之細 吞拿魚外嘅三款魚各有兩片 但全部都係薄切 食晒都真係唔會飽其實味道ok 但加埋一要$152老實講唔值呢個價位 寧願俾多少少食碗真係出色嘅魚生丼囉
閒日夜晚剪完頭髮 諗起之前食過鉄火堂

餐牌本身寫加拿大海膽 但未能供應轉咗韓國海膽
其實味道ok 但加埋一要$152
老實講唔值呢個價位 寧願俾多少少食碗真係出色嘅魚生丼囉
2019-07-20 111 浏览
尖沙咀鉄火堂開左咁耐都未食過,因為厚福街出名“遊客”區,食店又貴又冇特別。點知星期六誤打誤撞試到又幾有驚喜喎😯放假去到一兩點先擘得大對眼,計埋梳洗車程, 出到尖沙咀都已經下午茶時間,乜都未食餓到肚都凹。淨係想快d搵到又平平地、又食得飽、又有d好西feel既野食(sorry for being fussy, 話晒都放假嘛)成個尖少咀實在太多同胞,行左好幾條街都搵唔到間靜d既,最後行到厚福街反而冇咁多人。而餓鬼們最後餓得濟行唔完條街就入左鉄火堂。人唔太多一入去就有得坐。餓鬼們一坐低二話不說各自攞起紙menu自顧自地畫。自選魚生丼有成40款魚生任揀,作為選揀困難症患者仲要咁肚餓,確實係又愛又恨。見到Menu寫住4款$59 / 5款$69,即時以0秒決定剔5樣。最後揀左油甘魚 吞拿魚 炙燒左口魚裙邊 馬刀貝 同 最愛蟹膏醬😍,仲加多$5轉左冬菇壽司飯底。等待永遠係最痛苦。唔知點解明明下午茶時間冇乜人都可以等左20分鐘先有野食。餓鬼們真係餓到靈魂出竅💀終於等到野食嗰下真係感動到眼有淚光!!!可幸既係,個丼飯係有誠意既。配左一碗熱熱既面豉湯,仲有一件刻左“鉄火堂”既甜蛋,賣相真係幾好。吃第一啖係暖

終於等到野食嗰下真係感動到眼有淚光!!!

吃第一啖係暖暖既冬菇飯。。。香喎!唔錯~
再吃油甘同吞拿。。。嗯,fairly新鮮。很好。
馬刀貝略略唔夠爽,左口魚都係少左d魚油。。。
最後用蟹膏醬撈埋d飯。。。真係一粒米都唔好晒。再來一個burp...係好滿足既☺️

成餐飯既性價比係高既,用料中上。係尖沙咀旺區來講算係咁,下次都會再食。

自選五款魚生丼+冬菇壽司飯
自選五款魚生丼+冬菇壽司飯
2019-07-20 119 浏览
係尖沙咀行完街搵野食,去好多野食既厚福街揀野食。行到門口,見到佢影既相好吸引,加上店員好hard sell,就入左去諗住試吓。入到去睇餐牌揀野食,但係唔夠10分鐘就已經有3個店員hard sell佢地既新產品同野食,好有壓力,我地就是但叫左佢推薦既就算。野食超快到,但係野食質數麻麻,明明叫腩位,但係唔覺佢係最離譜係,佢堅持要收我地未食完既碟,叫我地食左去,佢就可以收前後食完都唔夠一個鐘,明明佢地一個飯都唔平,點解要好似食快餐咁,加上佢附近有咁多選擇,我唔會再去食。

野食超快到,但係野食質數麻麻,明明叫腩位,但係唔覺佢係

2019-07-18 71 浏览
圖片只供參考叫左個assorted tuna sushi 好伏 話like fb 有半個 只不過台高個價黎賣半價完都要二百蚊 原價$400真係值咩D 呑拿魚完全吾新鮮 一d都吾好食lo 吾知自己食緊咩另外叫個丼飯 又係d刺身吾新鮮 飯又乾但甘既質素都一人$170好似重衰過超市入面d壽司甘總知俾個門面呃左入去 無下次好伏既一間店
圖片只供參考
叫左個assorted tuna sushi