2K
這間九龍城的泰菜,就在我隔離街,今晚貪近,便選擇了這裏。泰式柚子沙律$58,這個沙律比其他泰國食肆的柚子沙律的份量多出很多,除了有很多柚子之外,還有蕃茄、花生粒和泰式酸辣汁,味道非常有泰國特色。芒果糯米飯$50,芒果有差不多一個之多,分量十足,配上白糯米和黑糯米,再加上椰漿的鮮味,稱得上是一道正正式式的泰國甜品。以價錢來說是全九龍城最平的,性價比很高,是必點的一道飯後甜品。泰式鹽燒鯽魚$168,鯽魚很大,泰式香料,已經被魚肉吸收了,魚肉味道更加鮮甜,沒有腥味,加上用粗鹽的燒烤,更加令魚肉味道提升。泰式炭燒豬肉/雞肉每串$12,豬肉和雞肉的味道都不錯,其中以豬肉最為鮮甜美味,加上沙嗲醬的味道就更佳。芒果沙冰$28,以芒果打這的沙冰,甜到適中,喝完之後感覺非常冰凍。青島啤酒$23,冰凍的啤酒,一向是吃泰菜的最佳伴侶。
這間九龍城的泰菜,就在我隔離街,今晚貪近,便選擇了這裏。

青島啤酒$23,冰凍的啤酒,一向是吃泰菜的最佳伴侶。

2021-05-10 79 浏览
今日熱辣辣, 令人很想食D酸辣野, 就一於出城搵食啦, 經友人推介下, 到了南角道的金麥泰泰國菜館, 因6時多便開餐的關係, 故店內食客不多, 即刻搵番個靚位坐低開餐先~#泰式鐵板烙蠔仔蛋味香濃煎得很厚, 蠔仔肉新鮮飽滿, 師傅調味得宜, 味道相當唔錯.#紅咖哩蝦球咖哩跟椰香味道十分香濃, 蝦球新鮮質感彈牙香口, 香甜惹味,滋味無窮! #泰式鹽燒鰂魚店員先會幫我們切開魚皮, 打開熱辣辣, 聞到很香魚味, 鰂魚肉質鮮嫩沒有腥味, 點埋附加的酸辣汁, 很惹味開胃~黎番2支象啤就是完美嘅晚餐啦☺️!

#泰式鐵板烙蠔仔

#紅咖哩蝦球

#泰式鹽燒鰂魚

黎番2支象啤就是完美嘅晚餐啦☺️!
2021-05-10
2021-05-08 459 浏览
呢日同朋友去咗九龍城覓食,近年系多咗去九龍城,食泰國菜必去嘅地方☺️自己本身喺呢頭都食過幾間都覺得質素幾高。今次同朋友搵咗一間喺九龍城有好多年歷史嘅泰國餐廳,一於去try try。非常值得一讚嘅系,食物嘅款式價錢都好實惠,好多款都系一百蚊以下。冬蔭功湯有分細中大size,兩個人食叫細size都夠曬。香茅味好重,泰國人好中意落好多香料,味道超濃😋最緊要吾會太辣。裡面仲有蝦肉,新鮮爽口。泰式嘅燒物都系好香口,次次去泰國餐廳都會食豬頸肉咁滯😛每一塊都好長,夠乾身又吾會over,咬落系幾爽口,炭燒味都好明顯,竟然仲食到啲甜味,好滿意。生菜豬肉包就食得多,生菜牛肉包真系未食過😆仲有生菜豬肉包揀,真系第一次見。揀咗生菜牛肉包,啲牛肉嘅大小恰到好處,個樣好似滑牛,質感都幾爽口,牛肉味好鮮,偏辣,食戈陣會刺激味蕾🤣同埋生菜食絕配😋朋友叫咗杯龍眼冰,龍眼甜甜哋好味,夏天飲杯冰凍嘅飲品清涼一下,有少少偏甜不過勝在夠清新。自己叫咗杯椰青,椰青堅系好大個😂好似相比起其他泰國餐廳嘅椰青系大個啲,味道仲好清甜😍成塊椰肉幫客人掀起咗打卡靚又食得😝

冬蔭功湯

泰式燒豬頸肉

泰式生菜包(牛肉)

龍眼冰

2021-04-26
冬蔭功湯
泰式燒豬頸肉
泰式生菜包(牛肉)
龍眼冰
2021-05-05 68 浏览
🥢泰式生菜包(豬肉) $68豬肉碎肥瘦比例均勻。九層塔香氣好重,加上紅蔥頭、蔥花、辣椒籽,整體香辣惹味🌶️。🥢泰式酸辣椰汁雞湯 $68酸辣開胃,又有好重香茅味。加入大量椰漿,口感香滑。雞肉仲好嫩滑。🥢泰式燒豬頸肉 $82表層燒得香脆又唔會燶,但肉質保持彈性,又多肉汁。呢度嘅燒豬頸肉超大份,而且冇其他餐廳嘅咁油膩。🥢芒果糯米飯 $50芒果份量超多,而且香甜又冇渣。是日黑糯米煮得比白糯米軟熟,仲帶點天然甜味,味道同椰漿好夾😋。
🥢泰式生菜包(豬肉) $68

🥢泰式酸辣椰汁雞湯 $68

🥢泰式燒豬頸肉 $82

🥢芒果糯米飯 $50

今晚來到九龍城,當然是想食泰國菜了,來到南角道,見到這間金麥泰泰國菜館門口招牌有每日一元優惠,今日的一$1優惠竟然是我愛食的泰式酸辣鳳爪,抵食喎。Menu有非常多的 200至300元的 套餐選擇,不過最後我被這個泰式辣椒膏炒蟹吸引住了,所以放棄了食二人餐。泰式辣椒膏炒肉蟹$298平時食泰國菜都比較少食蟹,今日比這個泰式辣椒膏炒蟹吸引住了。辣椒膏炒蟹味道小辣,蟹肉鮮甜,配著辣椒膏的味道,鮮甜美味。泰式鳳爪$1泰式鳳爪用一個造型很美橙色的樹葉形的碟裝著,份量雖然不是很多,但$1元來說很抵食。鳳爪醃得真的很入味,連配菜都很入味,酸酸辣辣的刺激著味蕾,非常惹味!!泰式香葉肉碎飯$58有時食肉碎飯,見到裏面都有很多肥豬肉粒,而這個泰式香葉肉碎,就沒有這個現象了,廚師調味特別的入味,香辣鹹的調得特別惹味,伴著白飯食得頗滋味!泰式椒絲腐乳通菜$48簡單的一碟腐乳通菜,廚師也炒得很爽口很入味。食完感覺廚師廚藝有水準,價錢平民,夠抵食!!

泰式辣椒膏炒肉蟹$298
辣椒膏炒蟹味道小辣,蟹肉鮮甜,配著辣椒膏的味道,鮮甜美味。

泰式鳳爪$1

泰式香葉肉碎飯$58

泰式椒絲腐乳通菜$48
簡單的一碟腐乳通菜,廚師也炒得很爽口很入味。

食完感覺廚師廚藝有水準,價錢平民,夠抵食!!
2021-04-23 424 浏览
我決定要試晒九龍城泰國菜,見到呢間泰國菜好大間,座得好舒服,今晚就試下你先😋炎炎夏日想吃點開胃的食物,牛肉生菜包是你最好的選擇,將牛肉炒香🤩香濃惹味的肉碎,加上各式香料的點綴,口感豐富又刺激,再捲好,清爽可口的生菜包裹香辣惹味,簡單,清新又美味❤ 醒胃度101分🤩串燒牛肉,豬肉,雞肉,泰式雜錦串燒拼盤(豬肉,雞肉,牛肉)(共4串),帶爽脆牛肉串燒😜有咬口雞肉串燒,肉質柔軟,串燒肉嫩保留到肉汁,燒得不錯,醒埋沙爹醬相當夠味喔👍泰式鹽燒鰂魚,強烈推介這個鰂魚,即叫即燒, 需時架😋 而魚肚放著香茅蔥之類的香料,魚肉的原汁原全封存起來,職員細心咁揭起左魚皮,方便實用,魚肉出煙,熱度岩岩好😋好嫩口喔。泰式老虎笑,見嗰名好得意,原來係燒牛肉,配酸辣泰式汁,燒牛肉大概有八成熟,肉質非常軟腍,濃郁的燒牛肉,香嫩可口👅👅最後仲有泰式甜品送俾我哋食真係好貼心喔,職員好有禮貌,好有愛呀😜

2021-04-22
  • 泰式老虎笑
九龍城好多間泰菜今次幫櫬呢間係,由泰國華橋開設的泰國菜館🇹🇭,感覺有啲似家庭式經營,全部都係泰國人態度友善有禮,落單後仲會鞠躬🙇‍♀️⋯⋯⤑除咗餐牌上可以單點,餐廳仲有好多唔同套餐選擇,價格都幾化算✔️!⤑🔸冬陰功湯 $75 (小)基本上食泰國嘢我都會試吓個間餐廳嘅冬陰功😛,叫小嘅份量都已經足夠兩三個人飲,味道地道夠正宗,配料十足而且有三隻大蝦,夠酸夠辣好開胃🌶!⤑🔸泰式老虎笑 $98店員姐姐大力推薦的,開頭諗緊乜叫🐯笑,原來係一碟燒牛肉,燒得七成熟口感軟嫩牛味出眾,果然沒推介錯🤩!加上個秘製泰式辣汁,辣得惹味!必叫👍🏻!⤑🔸泰式串燒 豬肉雞肉 $12 / 1串🔸燒雞全翼 $17 串燒燒得焦香,尤其推薦雞肉🤤,配上濃郁的沙嗲醬,帶點花生香,真係食唔停口😬!⤑🔸泰式乾炒雞肉河 $53河粉係用闊身個款炒得勁香勁有鑊氣😍,每條都非常乾身,雞肉亦唔孤寒!⤑🔸 芒果糯米飯 $50有齊黑白糯米兩款,重點夠熱而且煙煙韌韌,椰漿甜度適中,加上呂宋芒絕配🥭!⤑🔸珍多冰$22🔸椰青$30椰青味道清甜,內裏嘅椰肉都唔少啊~珍多冰椰汁非常濃郁,配料好豐富比坊間個啲多,夠晒真材實料!⤑總括味道相當有保證,食物都比同

🔸冬陰功湯 $75 (小)

🔸泰式老虎笑 $98

加上個秘製泰式辣汁,辣得惹味!必叫👍🏻!

🔸泰式串燒 豬肉雞肉 $12 / 1串

🔸燒雞全翼 $17

串燒燒得焦香,尤其推薦雞肉🤤,
配上濃郁的沙嗲醬,帶點花生香,真係食唔停口😬!

🔸泰式乾炒雞肉河 $53

河粉係用闊身個款炒得勁香勁有鑊氣😍,
每條都非常乾身,雞肉亦唔孤寒!

🔸 芒果糯米飯 $50

🔸珍多冰$22
🔸椰青$30

總括味道相當有保證,食物都比同區泰菜館便宜,Cp值好高份量大碟,食咁多$400有找,果然係一間屹立多年嘅老店,最後係飽到要捧住個肚走人😆!
2021-04-16 100 浏览
香港人對泰國菜嘅喜愛真係好犀利,我自己亦都係其中一位,定時定候都要去食泰國菜止下癮。今日突然癮起想食泰國菜,所以放工就約同事落香港小泰國九龍城食返餐。九龍城泰國餐廳林立,我本人都仲有好多泰國餐廳都從未試過,今日係九龍城揀咗一間叫金麥泰泰國菜館,揀呢間餐廳其中一個原因係望落地方大,環境寬敞坐得舒服入到餐廳坐低咗打開menu,見到入面有好多款式,又有套餐相集,思前想後,我今日叫咗四款菜式嘆下▪️泰式生蝦刺身泰式生蝦刺身係我必點嘅菜式之一,第一啖食落去好鮮味,蝦肉新鮮食落肉質彈牙,加埋個酸辣醬汁,滋味無窮▪️泰式燒豬頸肉豬頸肉即叫即製,所以上枱嗰陣仲熱辣辣。肉質燒得啱啱好,不會太乾,仲好juicy。本身豬頸肉都已經好入味,再蘸上泰式醬汁,味道更加豐富更加有層次▪️泰式鐵板烙蠔仔呢樣泰國菜式係我第一次食,佢唔係一般蠔仔煎蛋咁簡單,因為經過鋪頭調味,再利用鐵板上菜,變得不一樣,蠔仔又大又新鮮,而且蛋味香濃,味道的確唔錯▪️泰式明爐烏梅子烏頭大大條烏頭上枱,未食都覺得值回票價。烏頭食落肉質都算嫩滑,爐上魚湯酸酸甜甜好醒胃,再配上泰式醬汁一齊食,無得彈

▪️泰式生蝦刺身

▪️泰式燒豬頸肉

▪️泰式鐵板烙蠔仔

▪️泰式明爐烏梅子烏頭
2021-04-14
2021-04-13 77 浏览
去九龍城絕對可以搵到唔少隱世泰國菜🤩 呢個同朋友試咗呢間泰國餐廳!滿足一下回鄉癮🥲🇹🇭冬陰功湯(小)呢度嘅冬陰功好正宗!夠酸夠辣超惹味🤩 湯裏面仲有好多配料,值得一提嘅係蝦肉都幾爽口彈牙🥳泰式菠蘿焗飯($75)店員將原個菠蘿遞上🍍冇諗過個菠蘿炒飯有咁大個🤩食落有肉鬆、腰果、鮮蝦、臘腸等,仲有勁多菠蘿🥳超級足料!不過個飯如果乾身啲會再正啲泰式馬拉盞通菜($53)一上碟已經聞到勁香😋小編更鍾意馬拉盞&通菜呢個組合🤩不過好似唔係好夠鑊氣🥲芒果糯米飯($50)餐廳供應兩色糯米,紫米食落比較腍身,白糯米就相對有咬口,旁邊仲有好多芒果🥰芒果一啲都唔會酸,如果再juicy啲就更好啦🥭西米椰汁糕($24)呢度嘅西米糕無班蘭葉包住,不過味道依然出色👍每食一啖都充滿椰香,椰汁糕下面仲有粟米粒同西米增加口感😚泰式豬肉生菜包($68)食泰國菜點少得生菜包🥬 肉碎炒得幾香,如果辣啲會更加好,生菜好新鮮!椰青($30)食完啲咁重口味嘅野,飲返啖椰青就最啱🥰椰青水超甜,仲要夠凍!啲椰子肉好容易就刮到出黎,好清甜🥳

冬陰功湯(小)

泰式菠蘿焗飯($75)

泰式馬拉盞通菜($53)

芒果糯米飯($50)

西米椰汁糕($24)

泰式豬肉生菜包($68)

椰青($30)
2021-03-31 80 浏览
今日中午時間嚟到金麥泰醫肚。今次冇乜新意又係叫返上次食過既椰菜苗同埋老虎笑。上次因為朋友極力推介老虎笑,但試既時候覺得一般,今次俾多次機會試多次(因為朋友講到必食咁款)。記得上次食既果份係好多筋同埋好多肥肉,所以唔識咬筋位既我趙極都趙唔到。今次食既就少咗筋位(可能有機會份份唔一樣),肥肉就一半半所以今次食得尚算ok。但我覺得就唔係話好食到必食喇🤣另外叫咗個魚肚湯羹,都唔錯。兩個人叫個細都每人食到三碗以上。本來想叫多杯野飲,然後發現原來有午餐。$4x就多個炒粉麵,抵過剩係叫杯野飲啦。不過最後變成太多野食食唔晒🤣下次都係睇清楚先叫🙈
今日中午時間嚟到金麥泰醫肚。

2021-02-15 148 浏览
疫情期間 這間有人得來又不是太滿座食得放心叫左個冬陰公最值得讚係隻🦐超爽味道係 ok 因為唔係好肚餓 所以都係叫小食可以雙拼 滿足為食又肚細的人😁最後叫左蝦餅加魚餅蝦餅都彈牙 但又不是太驚喜不過店員好細心給我們兩碟甜酸汁疫情間 好衞生食得放心也叫了串燒牛肉 豬肉 雞翼不過全部也不是太驚喜反而個沙爹汁幾好味
疫情期間 這間有人得來又不是太滿座

也叫了串燒
牛肉 豬肉 雞翼
不過全部也不是太驚喜
反而個沙爹汁幾好味

今日lunch好想食泰國菜,特登去左九龍城,行過南角道見到呢間金麥泰泰國菜館接近滿座,咁多食客,應該唔錯,一於試下。有好抵食既午市特價套餐,仲有其他超值套餐,亦可散叫。星期一至日消費滿HK$200仲可以加HK$1換購唔同食品,好吸引啊!泰式生菜包(豬肉)食泰國菜必點菜式之一,生菜新鮮爽脆,肉碎香料味濃,包埋一齊食,香辣惹味,滋味無窮!泰式柚子沙律酸酸甜甜帶點微辣,好開胃,仲有香脆花生碎,好有咬口。泰式海南雞飯皮爽肉滑,雞味十足,食落軟腍有彈性,油飯粒粒分明,調味剛好。泰式明爐梅子生魚有大量香茅、南薑等作調味,魚肉肥美鮮甜,湯頭酸辣醒胃。加HK$1換購泰式酸辣鳳爪口感清爽,混合酸甜辣味道,好入味。
今日lunch好想食泰國菜,
特登去左九龍城,
行過南角道見到呢間
金麥泰泰國菜館接近滿座,
咁多食客,應該唔錯,一於試下。

有好抵食既午市特價套餐,
仲有其他超值套餐,亦可散叫。
星期一至日消費滿HK$200仲可以
加HK$1換購唔同食品,好吸引啊!

泰式生菜包(豬肉)
食泰國菜必點菜式之一,
生菜新鮮爽脆,肉碎香料味濃,
包埋一齊食,香辣惹味,滋味無窮!

泰式柚子沙律
酸酸甜甜帶點微辣,好開胃,
仲有香脆花生碎,好有咬口。

泰式海南雞飯
皮爽肉滑,雞味十足,
食落軟腍有彈性,
油飯粒粒分明,調味剛好。

泰式明爐梅子生魚
有大量香茅、南薑等作調味,
魚肉肥美鮮甜,湯頭酸辣醒胃。

加HK$1換購泰式酸辣鳳爪
口感清爽,混合酸甜辣味道,好入味。
2020-12-28
午餐
2020-12-14 175 浏览
九龍城雲集很多泰國餐廳,由正宗泰國人主理,而且大部份價位不太高,這次朋友推介這家餐廳吃晚飯。雖然門口位置跟裡面沒有華麗裝潢,但是勝在價錢比一般的便宜,而且每款的份量都大份,整體性價比高。泰式鐵板烙蠔仔鐵板上的煎蠔餅,比油炸的健康少油。大大塊的蠔仔蛋, 不論是雞蛋或是蠔仔,都很多且厚片;蠔仔肉也很飽滿。泰式馬拉盞椰菜苗每次到泰國餐廳總會點馬拉盞炒菜,尤其喜歡椰菜苗,質感硬身,有口感,而且以馬拉盞炒惹味十足。泰式干炒雞肉河主食方面,點了一份雞肉炒河,干炒味道香口,炒得有鑊氣,雞肉大塊,河粉寬條,調味及醬油都滲進麵條裡,所以後期少許鹹。凍芒果汁新鮮打成的果汁,真材實料。不過可能芒果不是季節,帶點酸酸的,反而我蠻喜歡的。最後還附送椰汁糕作甜品,很完美的一頓泰國菜。
泰式鐵板烙蠔仔
泰式馬拉盞椰菜苗
泰式干炒雞肉河
凍芒果汁
最後還附送椰汁糕作甜品,很完美的一頓泰國菜。
2020-12-13 93 浏览
冷盤:泰式酸辣無骨鳳,食泰國嘢必食推介串燒雞全翼串燒牛同串燒豬⋯最少要叫4串 (任選),店員好細心,一人一碟沙嗲花生醬,又係好好味,雞全翼最正泰式小食拼盤(小):包括有泰式炸蝦餅😋😋丶泰式炸魚餅😋😋丶泰式炸芋絲春卷丶泰式炸蝦春卷同埋泰式香葉雞! 泰式椒絲通菜,少少辣,唔錯唔錯! 泰式菠蘿焗飯: 原個菠蘿上,d飯成座山咁高🤣🤣,料足,好似仲有有蠟腸…兩個人完全食唔晒丫🤣🤣龍眼冰同珍多冰,我比較喜歡珍多冰,唔會太甜,又有椰香味
冷盤:泰式酸辣無骨鳳,食泰國嘢必食推介

泰式椒絲通菜,少少辣,唔錯唔錯!

龍眼冰同珍多冰,我比較喜歡珍多冰,唔會太甜,又有椰香味
2020-12-09
  • 串燒
2020-12-07 221 浏览
好耐都無食過正宗泰國菜了,於是約了朋友放工在最多泰國餐廳的九龍城見面,最後選了呢間泰國餐廳坐低即刻點了椰青,吃泰國菜配椰青簡直是絕配頭盤點了生蝦刺身,配上生蒜頭同秘製醬汁,辣辣地好開胃為左健康d,點了生菜豬肉包,加左豬肉令到生菜生色不少,唔怕淨食菜咁寡,生菜都食多左幾塊泰式燒豬頸肉配上雞醬,酸酸甜甜好味泰式菠蘿炒飯,好足料,入面有幾隻蝦,仲有好多菠蘿,真正既菠蘿炒飯,第一次食到咁多菠蘿既菠蘿炒飯,好正,就算好飽都忍唔住食哂👍🏻串燒牛肉及雞肉,不錯總括而言,呢間泰國菜都幾好食,尤其是菠蘿炒飯,下次還會再來幫襯

坐低即刻點了椰青,吃泰國菜配椰青簡直是絕配

椰青

頭盤點了生蝦刺身,配上生蒜頭同秘製醬汁,辣辣地好開胃
泰式生蝦

豬肉生菜包

泰式燒豬頸肉配上雞醬,酸酸甜甜好味

菠蘿炒飯

串燒牛肉及雞肉,不錯
串燒

2020-12-07