2023-06-20 527 浏览
天色陰暗,下着微微細雨,加上沒有花展,這裏的人流比疫情時似乎更為稀疏。五人同行,幸好餐廳提供加件服務,以滿足不同人數的要求。新鮮熱辣,作為頭盤或甜點也甚佳同樣新鮮熱辣,相比之下,竹炭叉燒包略勝一籌造型吸睛,內涵與一般蝦餃無異紅米腸內有很多鮮蝦,相對而言,性價比不錯平時不喜歡山竹牛肉,但這個石榴牛肉球賣相及食味絕對有驚喜素食之選,松露味突出,比一般的素菇菌餃美味得多,沒有那糊糊的口感春卷炸得非常脆口,酸菜與魚肉是良配,可解炸物的油膩感覺朋友對「菲林」情有獨鍾,屬每次必叫甜點。這裏的出品中規中矩,有金箔而不是芝麻的加持,算是對得起價錢
五人同行,幸好餐廳提供加件服務,以滿足不同人數的要求。
竹炭叉燒包

新鮮熱辣,作為頭盤或甜點也甚佳
古法胡椒餅

同樣新鮮熱辣,相比之下,竹炭叉燒包略勝一籌
玫瑰金蝦餃

造型吸睛,內涵與一般蝦餃無異
鮮蝦紅米腸

紅米腸內有很多鮮蝦,相對而言,性價比不錯
石榴牛肉球

平時不喜歡山竹牛肉,但這個石榴牛肉球賣相及食味絕對有驚喜
松露野菌餃

酸菜鱈魚春卷

春卷炸得非常脆口,酸菜與魚肉是良配,可解炸物的油膩感覺
古法芝麻卷

2023-06-06
竹炭叉燒包
鮮蝦紅米腸
石榴牛肉球
松露野菌餃
酸菜鱈魚春卷
金鷺湖翻新後,我好喜歡佢嘅歐陸式設計,配上特高樓底和極寬敞的環境,加上優美湖景,令人額外身心舒暢❤️ 要黎呢度朝聖,記得記得要預早book台,特別係weekend 時候☺️我帶長老黎朝聖,難得佢哋都有讚無彈,心情很好,仲話要encore! 一於睇吓呢度有咩食啦🤗呢度款式唔算多,但勝在精緻及有創新配搭令人驚喜😙 價錢中上,食物有酒店級水準,絕對值得encore🥰 💛玫瑰金蝦餃貌相一流既金蝦餃,用料新鮮,蝦肉彈牙,皮薄餡靚,中意食蝦餃既長老都俾👍🏻🧡流心鵪鶉蛋燒賣最威水係你 — 識流心既鵪鶉蛋燒賣,鵪鶉蛋做到岩岩好流心,非常嫩滑,入口爆發個一刻超有驚喜🤩💙古法胡椒餅迷你胡椒餅,做到非常酥脆鬆化但毫不油膩,餡料十足,胡椒香氣撲鼻,一人一件絕不過份😌💜竹炭叉燒包呢個我無食到啊!長老話叉燒餡料十足,小朋友都要搶住食😋❤️鮮茄魚湯鮮竹卷用靚魚湯煮鮮竹卷,忍唔住連精華湯底都飲埋😍💛酸菜鱈魚春卷真係估你唔到春卷,用酸菜魚極開胃既配搭香脆春卷皮,又點會唔令人愛上呢🥰 我哋都喜歡呢個創新配搭👍🏻💜雙色馬拉糕難以形容,就係特別好味既馬拉糕,有原味同黑糖,超鬆軟及好香蛋香味,我比較喜歡黑糖口味😙 忍唔住要叫多籠😝🧡

一於睇吓呢度有咩食啦🤗

💛玫瑰金蝦餃

🧡流心鵪鶉蛋燒賣

💙古法胡椒餅

💜竹炭叉燒包
呢個我無食到啊!長老話叉燒餡料十足,小朋友都要搶住食😋

❤️鮮茄魚湯鮮竹卷
用靚魚湯煮鮮竹卷,忍唔住連精華湯底都飲埋😍

💛酸菜鱈魚春卷

💜雙色馬拉糕

🧡香酥炸牛舌
不得了既炸牛舌,邊有諗到你咁好食,外脆內軟,好味到傻!牛舌做到口感極林軟,外面脆皮脆得黎唔油膩,就係酒店級水準,廚師嘅功架啦🌟必叫之選!講起都想再食🤭

能夠享受優美湖景、酒店級美食同服務,試到創新美食配搭,帶身邊人一起感受,就係吃貨既快樂🤩

推介指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5粒🌟為滿分)
-直很喜歡lakehouse既英式建築風格,加上湖光花色,可以享受休閑愜意既下午。之前試過Billow西餐,但還是覺得中菜點心比較高質,今次再encore~金鷺湖樓底高,空間感大,唔會好似一般酒樓咁嘈雜,而且每款點心賣相擺盤都好精緻,味道保持高水準,絕對對得住個價錢,窗邊靚景座更加加分。𓊮玫瑰金蝦餃 :大大隻,蝦肉好彈牙𓊮田園蘿蔔絲酥 :紅蘿蔔賣相配以朱古力泥,有趣,酥皮超鬆化𓊮流心鵪鶉蛋燒賣 :獨家點心,做到流心效果好利害,encore左兩籠𓊮雪山竹炭叉燒餐包:新鮮出爐,雪山皮皮薄香脆,叉燒饀好juicy! 有驚喜~𓊮脆脆鮮蝦紅米腸 : 粉皮夠薄,炸米網蝦夠香脆𓊮鮮茄魚湯鮮竹卷 : 最平平無奇,腐竹唔夠淋,可以不點食飽到湖㫠散步,行到對面岸可以眺望小白鷺餐廳全景。而家仲有水上鴨仔可以踩,不過天氣太熱,還是放棄了!

𓊮玫瑰金蝦餃 :大大隻,蝦肉好彈牙
玫瑰金蝦餃

𓊮田園蘿蔔絲酥 :紅蘿蔔賣相配以朱古力泥,有趣,酥皮超鬆化
田園蘿蔔絲酥

流心鵪鶉蛋燒賣

雪山竹炭叉燒餐包

𓊮脆脆鮮蝦紅米腸 : 粉皮夠薄,炸米網蝦夠香脆
脆脆鮮蝦紅米腸

𓊮鮮茄魚湯鮮竹卷 : 最平平無奇,腐竹唔夠淋,可以不點
鮮茄魚湯鮮竹卷

田園蘿蔔絲酥
流心鵪鶉蛋燒賣
雪山竹炭叉燒餐包
脆脆鮮蝦紅米腸
  • 金鷺湖蝦餃
金鷺湖餐廳位於大埔,是一家主打點心的餐廳。這裡的點心種類豐富,特別推薦的是流心燒賣、黃金蝦餃和黑炭叉燒包,這些點心都十分美味,每一口都能感受到精湛的手藝和用心的製作。此外,餐廳的裝修非常精美,樓底高,環境舒適,氛圍高雅,讓用餐的客人感受到一份尊貴和舒適。雖然這家餐廳的價格相對較高,但是它的品質和服務也是相對優秀的。每位客人的消費大約在$400左右,但是這裡的用餐體驗絕對值得這個價格。餐廳的服務非常周到,服務員總是笑容滿面地迎接客人,並且非常耐心地解答客人的問題和需求,讓客人感受到貼心的服務。總之,金鷺湖餐廳是一家非常值得推薦的餐廳。這裡的點心美味可口,環境舒適優雅,服務周到貼心,讓客人能夠享受到一份高品質的用餐體驗。雖然價格相對較高,但是這裡的品質和服務也是相對優秀的,是一家值得一試的餐廳。

2023-05-02 612 浏览
此次和家人一道前往,是久居hk市區的人們一個好的暫時避世之地。品嘗美味的點心,望向窗外的風景,再漫談些平凡生活的趣事和思考,十分愜意。需提前預約特意讓盡量預留窗邊位,在大學站搭乘的士🚖趕在11:55am抵達餐廳。室內裝修清爽明亮,會讓人心境自然放鬆下來。食物樣式&擺盤十分精緻。吃了很多香港本地早茶店,他們家的啤梨鹹水角十分驚艷,有清幽的梨香味,正好中和了裡面的肉的油膩,平衡得十分好。今次點單中最為推薦的!十分推薦週末和家人一同前來共聚,放鬆。

啤梨鹹水角

十分推薦週末和家人一同前來共聚,放鬆。

2023-04-01
啤梨鹹水角
  • 流心鵪鶉蛋燒賣
  • 鹹水角啤梨仔
2023-04-10 796 浏览
位於大埔小白鷺的金鷺湖,是一間中菜餐廳。餐廳望向小湖,環境寧靜優美,今日陽光明媚,風景旖旎,一邊慢慢地享用美味點心,一邊悠閑地欣賞眼前美景。今日品嚐了幾款點心,包括鹹水角啤梨三件、黑松露野菌餃三件、鮮茄魚湯鮮竹卷、蜜汁叉燒腸及雙色花晶凍。精緻點心,色味皆有。綠色啤梨造形的鹹水角非常可愛,半透明藍色薄皮的野菌餃也很特別。至於甜品雙色花晶凍,以椰汁果凍做主餡,底層是紅豆蓉,頂層以花花做亮點,的確唔錯。

2023-04-09 722 浏览
I had a terrible experience at a restaurant where my table was placed right beside the welcome area of a banquet. Despite being the "only" table in the restaurant, we were constantly in the line of sight of every visitor to the banquet, making us feel uncomfortable and embarrassed.It was frustrating to have everyone staring at our table as they entered the venue, leaving us feeling like we were alienated. Overall, I would not recommend this restaurant to anyone, as the poor table placement and l

Overall, I would not recommend this restaurant to anyone, as the poor table placement and lack of privacy made for a truly uncomfortable experience. The restaurant needs to improve their service to ensure that all customers can dine in comfort. The receptionist needs to be retrained to be more professional and welcoming to customers.
今次去到我好喜歡的小白鷺😍😍真心覺得這裏好舒服🤗🤗🤗🤗今次帶我媽媽一齊去食好野😉老人家會好開心😛今次點了🔴玫瑰金蝦餃(3粒)👍🏻👍🏻好靚喎🔵蘿蔔絲酥👍🏻👍🏻👍🏻外脆內軟😋🟣鱈魚春卷👎🏻👎🏻 太鹹了,建議可不用點🫣🟢桂花蟹肉鴛鴦炒米粉👍🏻幾特別☺️有脆卜卜的🟡鮮蝦紅米腸👍🏻似炸兩一樣☺️環境一絕😍😍🥰🥰好美😍又舒服~大埔墟新達廣場地下有免費專車到達小白鷺時正和時半會由小白鷺開出去大埔墟新達廣場但我建議坐的士好了~ 由太和站坐的士去到小白鷺約$50 😉😉🧡
今次去到我好喜歡的小白鷺😍😍
真心覺得這裏好舒服🤗🤗🤗🤗
今次帶我媽媽一齊去食好野😉
老人家會好開心😛
今次點了
🔴玫瑰金蝦餃(3粒)👍🏻👍🏻好靚喎
🔵蘿蔔絲酥👍🏻👍🏻👍🏻外脆內軟😋
🟣鱈魚春卷👎🏻👎🏻 太鹹了,建議可不用點🫣
🟢桂花蟹肉鴛鴦炒米粉👍🏻幾特別☺️有脆卜卜的
🟡鮮蝦紅米腸👍🏻似炸兩一樣☺️
環境一絕😍😍🥰🥰
好美😍又舒服~
大埔墟新達廣場地下有免費專車到達小白鷺
時正和時半會由小白鷺開出去大埔墟新達廣場
但我建議坐的士好了~
由太和站坐的士去到小白鷺約$50 😉😉🧡
蘿蔔絲酥
2023-03-05
$330 (早餐)
蘿蔔絲酥
  • 田園蘿蔔絲酥
2023-04-07 369 浏览
今日黎食點心 🥧呢到好有歐陸風情 好多打卡位 兩個人叫左4樣野食竹炭叉燒餐包 $62賣相黑色 內裏軟淋淋 叉燒好足 好味鹹水角啤梨仔🍐 $58外型討好 可愛 岩曬打卡 唔會好油鳳尾蝦多士 $78香口 食落唔會油膩 ,一口一嘮脆脆鮮蝦紅米腸🦐 $78好脆卜卜 皮薄餡靚整體比高分 又有得打卡 好靚 價錢都吾貴門口打卡位好似去左外國甘🤎🌟CP值:🌟🌟🌟🌟👩🏻回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分:📸📸📸📸
今日黎食點心 🥧呢到好有歐陸風情 好多打卡位
兩個人叫左4樣野食

竹炭叉燒餐包 $62

賣相黑色 內裏軟淋淋 叉燒好足 好味

鹹水角啤梨仔🍐 $58

外型討好 可愛 岩曬打卡 唔會好油

鳳尾蝦多士 $78

香口 食落唔會油膩 ,一口一嘮

脆脆鮮蝦紅米腸🦐 $78

🌟CP值:🌟🌟🌟🌟
👩🏻回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分:📸📸📸📸

2023-04-02 319 浏览
搭火車經過遠遠見佢己經打算嚟試下跟餐廳網上指引, 順利登上接駁巴士並到達目的地. 今次試中式, 蝦餃皮薄薄抹上玫瑰金色, 賣相很好, 包充滿彈牙大蝦的餡料, 味道不錯. 鹹水角做成啤梨形狀, 做形可愛, 味道也很好. 春卷用餡用酸菜鱈魚, 鱈魚是感覺不到了, 但酸菜味道不酸帶甜, 中和了炸皮的油膩感. 酸乳鴿酒味香, 賣相不錯, 味道不過不失服務員會主動換骨碟, 加茶速度也可以.對著寧靜湖景午餐今人感覺放鬆, 價錢屬於偏高, 一試無妨喔
搭火車經過遠遠見佢己經打算嚟試下
跟餐廳網上指引, 順利登上接駁巴士並到達目的地.
服務員會主動換骨碟, 加茶速度也可以.
對著寧靜湖景午餐今人感覺放鬆, 價錢屬於偏高, 一試無妨喔
2023-03-27 450 浏览
小白鷺餐廳翻新之後人流絡繹不絕😙但係去親嘅朋友基本上都係會揀食西餐廳Billow🙋🏻‍♀️開始有初老跡象嘅我哋今次就一反常態🤣去試吓中菜廳金鷺湖(˵ •̀ ᴗ - ˵ ) ✧由於係週末嘅關係所以我都預先幾日喺網上訂枱 並且remark左希望盡量坐窗邊位🥰好好彩地遲咗5分鐘去到佢哋都留咗呢個咁靚嘅窗邊位俾我哋🥹窗外嘅景色一覽無遺😍點心Menu嘅選擇唔算好多,大概係20款點心 款式選擇上一定係冇可能同到平時嘅酒樓比🙊但係幾乎每道點心都同出面有啲唔同 好似係變奏版咁加咗啲創新嘅元素落去 所以而家飲茶都可以好年輕好多花款😙-❶ 流心鵪鶉蛋燒賣 ($78)🍳評分:8/10短評:平時一般見到嘅鵪鶉蛋燒賣都係喺個面度 以佢哋嘅呢就收埋喺餡入面🫰🏻一咬入去好驚喜 係流心鵪鶉蛋 好得意嘅體驗 之前好似連流心鵪鶉蛋都冇食過🤣更何況係流心鵪鶉蛋燒賣😆雖然入面嘅豬肉同蝦變咗配角,但都係咁爽口彈牙👍🏻出色之作❣️必點✅❷ 玫瑰金蝦餃 ($78)🦐🥟評分:7.5/10短評:好味嘅蝦餃不外乎皮薄餡靚🥟點心到咗之後我哋都打咗一陣卡先開始食 最尾嗰舊放咗20分鐘左右都冇硬到!呢啲位真係考到真功夫👍🏻入面嘅蝦都爽口彈牙🦐冇估錯

❶ 流心鵪鶉蛋燒賣 ($78)🍳
評分:8/10

❷ 玫瑰金蝦餃 ($78)🦐🥟
評分:7.5/10
短評:好味嘅蝦餃不外乎皮薄餡靚🥟點心到咗之後我哋都打咗一陣卡先開始食 最尾嗰舊放咗20分鐘左右都冇硬到!呢啲位真係考到真功夫👍🏻入面嘅蝦都爽口彈牙🦐冇估錯應該有用啲蝦籽醬料去醃,配埋佢哋嘅XO醬黎食一流🤩

❸ 流沙壽桃 ($58)🍑🥐
評分:8/10
短評:作為流沙奶皇包嘅愛好者😋飲茶必定會叫奶皇包!!!🥹呢度無論係外觀定係流沙程度都💯壽桃咁嘅樣真係好特別😍味道唔會話太過甜🙌🏻圖七係我哋擺咗起碼20分鐘嘅效果!依然係咁澎湃🤤推介推介✅一定要叫❣️

❹ 雙色馬拉糕 ($58) 🍫
評分:6.5/10
短評:正正常常嘅馬拉糕🤣口感鬆軟~樣貌取勝 出面幾乎冇見過雙色😆原味蔗糖+朱古力味🍫朱古力味有啲苦澀 唔係朱古力濃嗰隻苦 係有啲甘 食出嚟有啲似喺屋企電飯煲整嘅蛋糕😂普普通通但可以叫黎影吓相🏁

❺ 茶芥 ($22) 🫖
評分:4/10
短評:我都知去到呢啲地方茶芥$20位走唔甩架啦🥹但係令到佢低分嘅主因係倒倒下壺普洱見到有隻大蚊倒埋出嚟 嚇到我🥹🥹🥹後尾同返staff講淨係Offer幫我換隻杯🤡話郊外地方係咁 心諗隻蚊喺壺茶到出嚟 起碼都要換埋吖嘛?係呢方面嘅衛生意識同埋員工態度扣咗分🥹
總括來講 成個體驗都係非常之好👍🏻唯一就係用餐時間比較短🥹入咗之後75分鐘就一定要走因為已經係下一round🥹價錢方面以呢一個湖畔景陪伴底下真係唔算太貴!!👍🏻我係絕對會再返嚟食🤤
——————————————————————————
゛金鷺湖 (大埔)
📍 大埔紅林路2號白鷺湖互動中心地下A號舖
⋆͛人均消費:$174💰
⋆͛性價比指數:7/10🧮
⋆͛環境服務:9/10💁🏻
⋆͛ 打卡指數:8/10📸
2023-03-18 611 浏览
完全不知所謂。第一次嚟,諗住食好嘢之餘又有靚景睇。入去問佢有無兩人窗口位,佢話暫時未有,咁我就問有無得訂座。佢答無,可以轉頭再嚟過。咁好啦!行左一陣,轉頭返去,我入去見到有窗口位,就問佢,同一個人答我:「無呀!窗口位已經book晒」我就問佢:「又話無得訂位」。佢答我「walk in無得book」。我再追問:「點解頭先唔講清楚?」佢即時無出聲走嘅時候,佢講「下次再嚟」。我即刻答「唔會有下次」
完全不知所謂。

走嘅時候,佢講「下次再嚟」。我即刻答「唔會有下次」
2023-03-18
午餐
小編今日來到大埔一間中菜餐廳「金鷺湖」🥢 最近來大埔欣賞鬱金香花海🌷中午到附近的Lakehouse的中餐館品嚐精緻點心,餐廳裝修以白作為主調配華麗裝潢及吊燈,特高樓底加上落地玻璃,空間感十足,採光度高,提早訂座可坐觀湖景位置,可覽一望無際的草地和白鷺湖邊,感覺悠閒又寫意☺️ 「玫瑰金蝦餃」🦐像個金黃的小元寶般,寓意黃金萬両,金銀滿屋✨蝦餃表面加上少許金箔粉,皮薄足餡,蝦肉啖啖肉爽口彈牙☺️「脆脆鮮蝦紅米腸」🥢紅米漿腸皮薄軟滑,中間包著脆皮春卷及鮮蝦,蝦肉口感爽口彈牙,值得一試😊「咸水角啤梨仔🍐」賣相精緻又可愛,外層炸至香脆,外皮煙韌帶微微甜味,配上豬肉碎、蝦米和冬菇味道不錯😍「鮮茄魚湯鮮竹卷」🍅🐟 脆炸的腐竹卷更能吸飽魚湯,鮮美湯汁融合了腐皮和豬肉、雲耳、竹筍等材料,口感豐富,必食的一道色香味俱全的經典點心✨🍽 :玫瑰金蝦餃;脆脆鮮蝦紅米腸;咸水角啤梨仔;鮮茄魚湯鮮竹卷👅好味指數:8.0/10; 8.0/10;7.5/10;8.0/10💰消費:HK$78;HK$62;HK$58;HK$78📍 地址:金鷺湖 (大埔)大埔紅林路2號白鷺湖互動中心地下A號舖🈹推介優惠:N/

💰消費:HK$78;HK$62;HK$58;HK$78
📍 地址:金鷺湖 (大埔)
大埔紅林路2號白鷺湖互動中心地下A號舖
🈹推介優惠:N/
2023-02-24 620 浏览
我地係星期六10:15AM到餐廳,基本上餐廳係岩岩開鋪,餐廳暫時未係有好多人,見到有一兩個更好既位置,甘我地就試下問下帶位員可唔可以轉個好啲既位啦,但係最後,帶位既服務員比左一張無景既枱我地,Book左位都無辦法坐到好少少既位,失望!💩 不過,其他餐廳員工係ok既! 食物方面,我哋嗌咗雪山竹炭叉燒餐包,造型真係好似雪山,田園蘿蔔絲酥,同埋,古法胡椒餅,整體好食,而且食物造型精緻,顏色都好豐富,影相出來見到都令我食慾大增,價錢同質量都成正比😋😋

2023-02-18
早餐
  • 雪山竹炭叉燒餐包
2023-02-22 701 浏览
想去Lake House好耐,湖屋係喺大埔滘邊上嘅文化古蹟,歐洲式嘅建築物,側邊就係白鷺湖,環境超靚。一直都想平日去,但總係就唔到,今次就算係假期都決定要去🥰終於真係人山人海,好彩早一日係網上book 咗位😎佢哋有中菜同西餐廳,今次家人想飲茶,所以book咗食點心。雖然好多人,又迫滿車,但因為地方好大,仍然唔會覺得逼夾,望住大片樹木同湖景,感覺超舒服😎飲茶嘅大廳都非常靚,因為係舊式歐式建築,樓底超勁高,而且佢放枱嘅距離都比較遠,所以空間感好大坐得好舒服佢嘅點心大部份都係三件份量,我哋4個人,落order嘅時候侍應非常細心,提議可以幫我哋改為四人份👍🏻佢嘅點心都算精緻,味道亦有水準,下次嚟要再試佢嘅西餐😍

佢嘅點心都算精緻,味道亦有水準,下次嚟要再試佢嘅西餐😍