2021-11-04 127 浏览
公司搬左去天后,lunch time到到都要排長龍,所以去左蜆殼街買金鶴外賣返公司食。呢間d外賣好好,湯麵分開之餘仲有discount,變相好抵食!我地叫左好多野食!份炸雞勁脆,又夠大件,肉質鮮嫩夠入味,可以食多份都ok。炸餃子皮薄又脆,調味出色,配埋醋一流。醬油拉麵湯底鰹魚味出色,麵質夠彈牙,烹調時間岩岩好唔會太淋,溏心蛋夠入味。串燒黑豚肉表面燒到脆身,係蜜汁叉燒既感覺。最後埋單兩個人$300 perfect!

炸餃子皮薄又脆,調味出色,配埋醋一流。

串燒黑豚肉表面燒到脆身,係蜜汁叉燒既感覺。

最後埋單兩個人$300 perfect!
2021-11-03 94 浏览
金鶴拉麵位於炮台山蜆殼街,可以算是比較傳統日式拉麵店制作方式,拉麵湯底選擇確實不多,所以每次有機會遇上期間限定湯麵,務必首選。餐廳外賣自取有優惠,當然選擇外賣回家,期間限定$138北海道蟹湯拉麵,湯底口感濃厚,味道鮮甜,拉麵材料豐富,麵上鋪滿了蟹肉,糖心蛋,日式叉燒。麵身軟硬度適中,配合濃厚味道蟹湯,好食。當然,除拉麵以外,餐廳仍有日式串燒選擇,拉麵配串燒是完美配搭。推介必點雞泡魚乾,雞軟骨串,餐廳處理串燒烹調時間極好,值得一試。

2021-11-01
15 分钟 (外卖自取)
🍜人氣雞白湯拉麵 — 金鶴拉麵▫️好耐之前都食過佐敦分店嘅金鶴拉麵,但係就已經唔記得晒啲味😂今次再去炮台山分店食多次先~見到午餐時間都幾多人去食,佢哋有其中一個套餐係有特色拉麵主食,仲包埋小食同飲品~另外一款就係set lunch就再平啲,價錢只係$78包左一碟沙律🥗▫️金鶴雞白湯拉麵🍜($128)最吸晴嘅係炸牛蒡,炸得十分香脆可口。雞白湯味道唔算濃郁,真係一定唔夠座銀咁好味😂嗰度餐牌有寫可以加$20叫一個特濃嘅雞白湯,大家都可以試吓嘅🤔😂而拉麵質感適中,係用咗曲面,慢煮雞胸有2塊,質感都幾嫩滑,叉燒亦唔會好鞋,糖心蛋亦做得不錯,幾流心。▫️唐揚炸雞🍗(套餐包埋)炸雞都好Juicy,而且都好大舊~▫️另外,叫咗一個lunch set吉列豬扒套餐午餐會送沙律🥗吉列豬扒略嫌有啲皮肉分離😣不過份量都幾多~▫️地址:金鶴拉麵佐敦閩街3號地舖。土瓜灣九龍城道10-16A號聯業大廈地下B舖。天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖。中環荷李活道39號地舖。北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖。▫️#Goeat佐敦#goeat土瓜灣#goeat天后#goeat炮台山#goeat中環#goeat北角#佐敦美食#土瓜
🍜人氣雞白湯拉麵 — 金鶴拉麵
▫️
金鶴雞白湯拉麵🍜($128)
最吸晴嘅係炸牛蒡,炸得十分香脆可口。
▫️
唐揚炸雞🍗(套餐包埋)
炸雞都好Juicy,而且都好大舊~
▫️
另外,叫咗一個lunch set吉列豬扒套餐
午餐會送沙律🥗吉列豬扒略嫌有啲皮肉分離😣不過份量都幾多~
地址:金鶴拉麵
佐敦閩街3號地舖。
土瓜灣九龍城道10-16A號聯業大廈地下B舖。
天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖。
中環荷李活道39號地舖。
北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖。
▫️
#Goeat佐敦#goeat土瓜灣#goeat天后#goeat炮台山#goeat中環#goeat北角#佐敦美食#土瓜灣美食#goeat九龍城#九龍城美食#天后美食#炮台山美食#中環美食#北角美食
2021-10-27 82 浏览
去食拉麵,佢有個套餐。可以選餃子,或炸鷄。我哋2次都係叫炸鷄,但2次都係生嘅!每次都話咁啱睇錯時間,但我覺得係啲鷄冰完未完全解到凍,最後第二次之後肚痛。以後不會再幫襯!

以後不會再幫襯!
2021-08-27
  • 唐揚炸雞
  • 金鶴雞白湯拉麵
2021-10-25 114 浏览
第一次黎到天后呢間日式拉麵連鎖店,其實之前試過佢其他既分店,雞白拉麵令我深深鍾意呢間拉麵店,佢既拉麵好食程度真係百吃不厭,而今次黎選擇食唔同湯底既拉麵,有種令我新鮮既感覺!😊今次試左兩款拉麵,兩碗都係搭配慢煮雞胸肉及日式叉燒,嫩滑入口咬感超爽,不過我覺得一碗拉麵依然最重要係個湯底。🍜 鹽味拉麵呢碗既湯底簡單黎講就係日本昆布清湯,冇乜特別既味道,略微覺得太淡,不過清澈見底都算係健康之選。🍜 辛味拉麵呢碗湯底真係食得出日式辛辣既味道,唔會太辣又唔會太重口味遮蓋拉麵食物既本質,鍾意食辣既值得一試。🥟 日式餃子煎得啱啱好,火喉控制又冇整燶餃子皮😊不過整體而言,呢兩碗拉麵都不及店鋪推薦既雞白拉麵,外觀湯底都係最好味,雞白既湯比夠濃,口味夠重我比較鍾意,不過偶爾都想試其他麵對比一下。
鹽味拉麵 日式餃子

鹽味拉麵

🍜 鹽味拉麵

🍜 辛味拉麵

🥟 日式餃子
煎得啱啱好,火喉控制又冇整燶餃子皮😊

2021-10-24
鹽味拉麵 日式餃子
鹽味拉麵
  • 極濃雞白湯拉麵
  • 雞白湯拉麵
2021-10-21 66 浏览
今天午餐試了公司附近的金鶴拉麵點餐才知道想吃的已沽清了,有點失望,只好點別的吧。黑豚肉豚骨湯拉麵豚肉很大的一塊,煮得剛剛好,肉質嫩滑😋配菜跟蔥、紫菜及溏心蛋,小清新的感覺~湯底味道清淡,全喝也不會太膩。麵質適中,口感佳。醬油拉麵一樣跟豚肉,個人口味覺得豚骨湯比較搭⋯但醬油湯不賴的,正常水準。配菜跟木耳絲、紫菜及溏心蛋。鹽燒鯖魚丼超好吃🥰一打開道香氣四溢,煎得皮脆肉嫩,沾上醬汁一起吃,味道一流🥰份量厚,吃完米飯,菜都有剩,大滿足!跟餐沙律正常水準,小小一盒,跟芝麻醬。等餐點的時候,才發現門口貼有蟹肉拉麵單張,好吸引,點餐時只看午餐單看漏眼了。而且各大外送平台都能點,支付方式也很齊備,很便利呢。預定下次就吃雞、蟹,還有鯖魚丼💕這家值得回頭👍
今天午餐試了公司附近的金鶴拉麵

點餐才知道想吃的已沽清了,
有點失望,只好點別的吧。

黑豚肉豚骨湯拉麵
豚肉很大的一塊,煮得剛剛好,肉質嫩滑😋
配菜跟蔥、紫菜及溏心蛋,小清新的感覺~
湯底味道清淡,全喝也不會太膩。
麵質適中,口感佳。

醬油拉麵
一樣跟豚肉,個人口味覺得豚骨湯比較搭⋯
但醬油湯不賴的,正常水準。
配菜跟木耳絲、紫菜及溏心蛋。

鹽燒鯖魚丼
超好吃🥰
一打開道香氣四溢,煎得皮脆肉嫩,
沾上醬汁一起吃,味道一流🥰
份量厚,吃完米飯,菜都有剩,大滿足!

跟餐沙律
正常水準,小小一盒,跟芝麻醬。

等餐點的時候,
才發現門口貼有蟹肉拉麵單張,
好吸引,點餐時只看午餐單看漏眼了。
而且各大外送平台都能點,
支付方式也很齊備,很便利呢。

預定下次就吃雞、蟹,還有鯖魚丼💕
這家值得回頭👍
2021-10-13 119 浏览
呢間拉麵出名係雞白湯拉麵,好濃郁嘅雞味,叉燒又有嫩滑,麵質爽口彈牙,流心糖心蛋加熱湯一齊食就開心佢仲有串燒食,燒鰻魚肉質係爽口唔會好霉,魚油充足燒五花腩,非常香口,油脂令到夠每一口都好juicy

佢仲有串燒食,燒鰻魚肉質係爽口唔會好霉,魚油充足
燒五花腩,非常香口,油脂令到夠每一口都好juicy
雞白湯拉麵
串燒
雞白湯拉麵
串燒
  • 極濃雞白湯拉麵
2021-10-10 86 浏览
【為自己加油食碗麵】出job趕工唯有同戰友買外賣返公司,快手食完再奮鬥!📍雞白湯沾麵 湯頭係濃郁偏杰身嘅雞湯,每食一啖就沾一下雞濃湯☺️ 雞肉同叉燒都唔鞋口,有微微調過味,不過點一點湯會更加好味😁糖心蛋有淡淡蛋香同醬油味📍吉列豬排飯午餐本身包左前菜沙律🥗,如果要嘢飲就另外再加錢。吉列豬扒炸漿唔厚,豬扒有彈性唔太鞋口,可以點沙律/ 豬扒醬汁食。同樣有半隻糖心蛋,送飯一流📍浦燒活鰻魚串 即叫即燒,拎到返公司都仲熱嘅,鰻魚肉厚身,肉質彈牙加咗醬汁惹味又香口☺️不過外賣呢,係公司環境始終都係爭緊啲💔 下次試一轉堂食先金鶴拉麵 (蜆殼街)📭 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖☎️ 34602398
【為自己加油食碗麵】

出job趕工唯有同戰友買外賣返公司,快手食完再奮鬥!

📍雞白湯沾麵

📍吉列豬排飯

📍浦燒活鰻魚串

不過外賣呢,係公司環境始終都係爭緊啲💔 下次試一轉堂食先

金鶴拉麵 (蜆殼街)

📭 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖
☎️ 34602398
2021-10-06 87 浏览
之前在另一分店吃過鰻魚飯,這次嘗試拉麵的質素是如何。每一款拉麵都想試試看,最後決定先試期間限定的北海道極濃蟹湯拉麵,之前吃過鰻魚飯,念念不忘,這次只點鰻魚串,還有很健康的慢煮雞肉。🍽北海道極濃蟹🦀湯拉麵🍜配料有叉燒,蟹肉,半熟蛋🥚,紫菜,木耳絲,竹筍,叉燒偏瘦,但不柴,湯底濃厚,不會過鹹,蟹肉份量挺多,味道鮮甜,麵條是粗身的,軟硬度適中,口感彈牙,掛湯能力一流。🍽低溫慢煮日本赤雞🐓微粉紅,沒有雞皮,肥膏,本以為會不好吃,但吃下去挺嫩,完全不柴。🍽蒲燒活鰻魚串表面掃上鰻魚汁一齊燒,燒的微焦,魚身厚,肉質嫩滑,有咬口。開放式的廚房,如果坐在bar枱上可以看到廚師的廚藝。
之前在另一分店吃過鰻魚飯,這次嘗試拉麵的質素是如何。

🍽北海道極濃蟹🦀湯拉麵🍜
配料有叉燒,蟹肉,半熟蛋🥚,紫菜,木耳絲,竹筍,
叉燒偏瘦,但不柴,
湯底濃厚,不會過鹹,
蟹肉份量挺多,味道鮮甜,
麵條是粗身的,軟硬度適中,口感彈牙,掛湯能力一流。

🍽低溫慢煮日本赤雞🐓
微粉紅,
沒有雞皮,肥膏,本以為會不好吃,
但吃下去挺嫩,完全不柴。

🍽蒲燒活鰻魚串
表面掃上鰻魚汁一齊燒,燒的微焦,魚身厚,肉質嫩滑,有咬口。

開放式的廚房,如果坐在bar枱上可以看到廚師的廚藝。
2021-10-04
好食既野, 係可以再encore, 上次試過鰻魚飯, 真係好好食, 今次試下lunch set. (5⭐️最高)重點好味 - 明太子雞翼(5⭐️)雞翼中有少少辣地, 但非常野味, 一口咬落, 啖啖肉, 正😄台柱-鰻魚(5⭐️)因為今次要留肚食其他野, 所以叫左串燒。但keep 到鰻魚本身味道之餘, 仲要係厚身肉質, 無骨, 一咬落去係一陣陣鰻魚香飄出, 真係世一咖喱炸雞飯(5⭐️)因為咖喱係分開上,由於個汁都多,我share左少少比吉列豬扒。 有3件大大件既炸雞,但炸雞唔會得用得太多炸粉之餘又鎖到肉汁,尼下先勁。 吉列豬扒飯(5⭐️)好薄的炸粉, 加上之前做過Massage 的大豬扒😂😂, 咬落唔癡牙,仲好鬆軟, 飯量大, lunch set 係超抵食。 黑豚肉豬骨拉麵(5⭐️)麪底好爽, 中間唔會好易斷開🥰,加上香濃黑豚肉豬骨湯底。 無味糊, 超正🥰🥰

重點好味 - 明太子雞翼(5⭐️)
明太子雞翼

台柱-鰻魚(5⭐️)
蒲燒活鰻魚串

咖喱炸雞飯(5⭐️)
咖喱炸雞飯

吉列豬扒飯(5⭐️)
吉列豬扒飯

黑豚肉豬骨拉麵(5⭐️)
黑豚肉豬骨拉麵

黑豚肉豬骨拉麵
前菜沙律
  • 日本明太子雞翼
2021-09-24 112 浏览
飯麵之爭@金鶴拉麵 地址: 北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖電話: 22199877===============飯麵之爭,要有米氣落肚,$58起 一個飯,外賣有折就order 到。$88 咖喱吉列豬扒飯,炸列香噴噴脆口又大塊,脂肪在高溫烹飪下完成融化, 食入口油香卻不肥膩, 外賣咖哩汁分開上食到我一粒米都不剩。額外點多左份小食炸雞$38 ,炸雞是的COMFORT FOOD, 大大件香口, 外賣會比一細兜醬, 滿口肉幸福滿瀉。有西蘭花同蛋,蔬菜另列膳食更平衡。做得日本拉麵店溏心蛋$12 絕對有水準,可以單點溏心蛋來品嚐, 基本上不管食飯或者是拉麵,我次次都會加‧。串燒可以比好多人忽略了, 即叫即燒,免治雞肉串$48 2串,混有雞軟骨做列更豐富口感,百吃不厭。$88 醬油拉麵,有雞肉同豚肉义燒片,醬油湯揚著日本風味,清爽過香港人成日食架豬骨湯拉麵。
飯麵之爭@金鶴拉麵

地址: 北角和富道6號嘉洋大廈地下A舖
電話: 22199877
===============

2021-09-15 133 浏览
行開港島又想食日本野,所以就去咗天后呢間金鶴拉麵食晚餐啦😆之前已經食過佢其他分店,所以對佢地嘅menu/叫餐方式都有一定印象,同上次一樣叫咗個二人套餐👍🏻鋪頭入面有好多日系裝飾,感覺好似真係去咗轉日本咁🇯🇵半開放式嘅廚房仲可以望到廚師煮麵😗調味料都一應俱全,可以調配出自己鐘意嘅口味😍兩個套餐包小食同飲品,都只係$256,好平好實惠🤑今次我就叫咗個辛味拉麵,辣度適中而且又唔會話好重味精味😆拉麵材料非常豐富,有雞肉豬肉雞蛋筍絲等等🥰份量都好夠,滿足曬大食嘅我🤪朋友因為做gym關系就叫咗個慢煮日本雞胸飯碗飯好大碗而且都好足料,最後小食方面,叫咗唐楊炸雞同芥辣八爪魚🐙炸雞嗰皮唔會太厚,而且唔會太多油,重點係即叫即做,熱辣辣好好食😋芥辣八爪魚同出面飯團食到嘅差唔多,配埋飯食真係一流😋地址:天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖
行開港島又想食日本野,所以就去咗天后呢間金鶴拉麵食晚餐啦😆
鋪頭入面有好多日系裝飾,感覺好似真係去咗轉日本咁🇯🇵
半開放式嘅廚房仲可以望到廚師煮麵😗
調味料都一應俱全,可以調配出自己鐘意嘅口味😍

兩個套餐包小食同飲品,都只係$256,好平好實惠🤑
辛味拉麵
今次我就叫咗個辛味拉麵,辣度適中而且又唔會話好重味精味😆
辛味拉麵
拉麵材料非常豐富,有雞肉豬肉雞蛋筍絲等等🥰
份量都好夠,滿足曬大食嘅我🤪
朋友因為做gym關系就叫咗個慢煮日本雞胸飯
碗飯好大碗而且都好足料,
唐楊炸雞
最後小食方面,叫咗唐楊炸雞同芥辣八爪魚🐙
芥辣八爪魚
芥辣八爪魚同出面飯團食到嘅差唔多,配埋飯食真係一流😋
地址:天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖
2021-09-15
唐楊炸雞
芥辣八爪魚
2021-09-12 88 浏览
行經天后比金鶴拉麵個門口吸引左, 望下MENU見到有拉麵, 串燒, 鰻魚飯, 手工啤就想試試佢!!~ 地址係天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖我叫左鰻魚飯外賣, 柚子味手工啤。🍺坐一陣唔洗好耐就等到外賣啦, 返到屋企叮左2分鐘就食得, 好方便。 先講下個鰻魚飯, 好有飯香味, 係日本米! 想講呢個飯令我覺得自己係日本餐廳買既一樣🇯🇵, 佢外賣都咁好食!@@ 而主角鰻魚肉質彈牙, 口感豐富! 魚油油脂香LAST到好耐, 雖然唔係好大條, 但貴精不貴多, 追求上盛食材黎講呢條鰻魚都算係咁~ 整體都飽!另外附送小食, 係芥辣小章魚, 好濃既wasabi味, 都幾開胃.配日式手工啤, 我揀左貓頭鷹和風香柚啤酒, 係清新柚子味, 令成個餐非常MATCH, 大家不妨試下🤤

• 鰻魚飯
九月第一天ot一定要犒勞自己喇,遲收工個好處,唔使排隊外賣盒一個兩蚊實在有d肉痛希望商家可以改善呢點,鰻魚同炸雞可以擺埋一起仲更加環保添#北海道極濃蟹湯拉麵湯汁湯汁濃郁,仲有半個溏心蛋🥚,另外整個我係另外買噶哈哈,有圖可見,蟹肉雖然細細粒,都幾多分量噶,個人建議食左蟹肉先,因為落左湯之後就好難搵蟹肉了,顏色同湯色一樣#唐楊炸赤雞好味勁酥脆,一定要趁熱食#日式餃子醬汁好味!皮是脆的9喔#蒲燒活鰻魚串好味!冇刺!適合再黎一碗米飯超大塊腩肉總結一句一定要趁熱食
九月第一天ot一定要犒勞自己喇,遲收工個好處,唔使排隊

外賣盒一個兩蚊實在有d肉痛
希望商家可以改善呢點,鰻魚同炸雞可以擺埋一起仲更加環保添
北海道極濃拉麵
#北海道極濃蟹湯拉麵湯汁
唐楊炸赤雞

#唐楊炸赤雞好味
勁酥脆,一定要趁熱食

#日式餃子

外卖自取
北海道極濃拉麵
唐楊炸赤雞
蒲燒活鰻魚
今日經過炮台山蜆殼街見到有間日本野裝修好似幾好, 突然思鄉病發作想食拉麵~🍜 一行入去就受到店員既熱情款待, 加上聽住日本音樂👘, 我真係好掛住日本T_T 好有feel🇯🇵我order左期間限定既北海道極濃蟹湯拉麵, 醬油拉麵, 唐揚炸赤雞👯‍♂️北海道極濃蟹湯拉麵: 有好多蟹肉碎, 加上勁creamy既蟹湯, 口感濃郁= 100分!🍽️ 呢碗拉麵配有少少木耳絲, 紫菜, 筍, 叉燒, 香蔥 所有配料都好夾, 力推!醬油拉麵: 個湯底係甘甘地, 醬油味好重, 但不會太濃味, 👍🏻塊白雞肉真係好高分, 大塊, 鮮嫰, 滑! 🤗呢款拉麵適合喜歡口味清淡既朋友, 佢唔會好似上一個拉麵咁濃味唐揚炸赤雞有3舊, 岩岩炸起加上少量檸檬汁同岩鹽👀真係好惹味好脆好多汁😜, 不過好似細舊左🥲~ 下次要叫2份,因為好味到一個人都可以食哂😬

外卖自取
  • 唐揚炸雞