2019-03-27 6 浏览
朋友話佐敦多隱世好野食果然係真,今日去開佐敦,於是Search下見到呢間個金鶴拉麵賣相好靚就一於去試下☺️地點雖然唔係話好方便 但其實地鐵站出 行五分鐘都到👍🏻一入去 店員都好有禮貌招呼我地坐低又會主動俾個籃我地裝手袋,環境:好舒服,唔迫,有私隱 唔會檯貼檯咁食飯 唔洗聽住隔離檯講野食飯😂其實環境真係好緊要!好日式既拉麵店裝修都好有日本味道。食物方面,金鶴拉麵真係必食😋雞湯超級入味👍🏻 而且一啲都唔油賣相同味道都好好。另外叫左黑蒜醬油拉麵,都好夠味道😊見人地叫鰻魚飯 賣相都好正下一次會試下鰻魚飯😋😋😋 服務:雖然食肆黎講,主動俾水可能好正常但依家香港既食肆都做唔到咁濟一坐低就問我地想飲熱茶定冰水真係好窩心👍🏻👍🏻而且都會主動加水食完野都好快收走食完既野 唔洗阻住真心推薦大家去開佐敦去試下特別係食野講求環境,靜既人👍🏻
朋友話佐敦多隱世好野食果然係真,
今日去開佐敦,於是Search下
見到呢間個金鶴拉麵賣相好靚
就一於去試下☺️

地點雖然唔係話好方便
但其實地鐵站出 行五分鐘都到👍🏻
一入去 店員都好有禮貌招呼我地坐低
又會主動俾個籃我地裝手袋,
環境:好舒服,唔迫,有私隱
唔會檯貼檯咁食飯 唔洗聽住隔離檯講野食飯
😂其實環境真係好緊要!好日式既拉麵店
裝修都好有日本味道。

食物方面,金鶴拉麵真係必食😋
雞湯超級入味👍🏻 而且一啲都唔油
賣相同味道都好好。
另外叫左黑蒜醬油拉麵,都好夠味道😊
見人地叫鰻魚飯 賣相都好正
下一次會試下鰻魚飯😋😋😋

服務:雖然食肆黎講,主動俾水可能好正常
但依家香港既食肆都做唔到咁濟
一坐低就問我地想飲熱茶定冰水
真係好窩心👍🏻👍🏻而且都會主動加水
食完野都好快收走食完既野 唔洗阻住

真心推薦大家去開佐敦去試下
特別係食野講求環境,靜既人👍🏻

• 金鶴雞白湯拉麵
2019-03-26 132 浏览
近來聽唔少朋友話有間白雞湯拉麵唔錯,今日就黎到佐敦食 (想食既朋友可能要早d黎, 星期六6:20pm 已經出現人龍😂😂)雖然佢叫金鶴拉麵,但係名物除左雞白湯拉麵之外仲有蒲燒鰻魚飯,咁我地當然係兩樣都食哂佢啦🤩🤩😋率先黎既係雞白湯拉麵,白色湯底雞味突出,感覺有d似中式雞湯,但味道更香濃,麵質偏硬同幼身有咬口,仲可以揀雞肉同叉燒配搭,整體味道唔錯😀😀❗️不過最令我地驚喜既係蒲燒鰻魚飯,一黎到蒲燒既味道,已經令到食指大動,一打開成吋厚既鰻魚,真係估唔到咁肥美👍🏻肉質燒到非常鬆軟,蒲燒都好入味,唯一係魚邊仲有少少碎骨,進食可能要小心d,不過味道真係一流,真心推介😋😋🔹活鰻蒲燒飯 ($198)🔸金鶴雞白湯拉麵 ($98)- openrice做緊$68午市優惠🔴Follow Instagram: Foodmarker.hk

金鶴雞白湯拉麵

活燒蒲燒鰻魚飯

🔹活鰻蒲燒飯 ($198)

溏心蛋
2019-03-23
溏心蛋
2019-03-26 23 浏览
我最愛既鰻魚飯和拉麵店!金鶴拉麵成為左我係香港最愛既日式餐廳!男朋友係餐廳剛剛開張時帶我黎食左一次,食完之後我就深深愛上左啦!今日中午男朋友同我黎食午餐!2:00假日,人客好多,我諗都唔諗就叫左我最愛既鰻魚飯啦!男朋友叫左辛味拉麵。鰻魚即叫即燒,肥厚魚嫩,鰻魚厚厚址的,入口非常肥美油香,米飯用上日本米,更是令人喜愛!醬汁咸香唔甜,醬汁更是出色!我一個人食哂一盒仲想再食囉!男朋友的拉麵濃香,辛味突出滋味,湯式的確出色!拉麵掛湯力非常高,雞肉滑溜驚喜!另外加點燒黑豚串,肉質爽口油脂高,燒得香口!
2019-03-25 14 浏览
同媽媽一齊去油麻地行街,行經有間鋪面好有古代日系feel,相當吸睛👀當時已經係下午兩點過左午飯時間,但依然有小人龍。我同媽媽就不自然排埋一份,睇下係咪真係咁好食🤣我地排左都冇10分鐘就已經有位入面裝潢精緻,坐得舒服😌坐bar枱更可以睇住師傅煮拉麵😍每碗拉麵都有基本嘅配有半隻溫泉蛋、叉燒、木耳、荀同兩塊慢煮雞胸肉雞好嫩滑😱呢度嘅招牌之一就係金鶴雞白湯拉麵,有炸牛蒡,味道甘甜,質感就似薯片,好有趣。湯底奶白,十分濃郁,每一啖都感受到真材實料🤤🤤想食啲再重口味嘅可以嗌黑蒜醬油拉麵,十分惹味😍拉面粗度有助於掛湯唐揚炸雞炸得外皮香脆,肉質鮮嫩,配埋特有嘅檸檬鹽,味道多點清新明太子雞翼雞翼釀得好飽滿,好滿足🤤
入面裝潢精緻,坐得舒服😌
坐bar枱更可以睇住師傅煮拉麵😍
雞好嫩滑😱
想食啲再重口味嘅可以嗌黑蒜醬油拉麵,十分惹味😍
拉面粗度有助於掛湯
明太子雞翼
雞翼釀得好飽滿,好滿足🤤
金鶴拉麵令我重拾對日本拉麵嘅熱愛不論係拉麵、湯底、配菜都好認真!勁高質雞白湯拉麵-湯底好creamy有啲泡沬添😯好掛麵👍🏻麵質亦都彈牙-炸牛蒡好脆特登掛喺碗邊,店員上菜時會提你唔好浸落湯-慢煮赤雞未食過咁滑咁淋嘅雞胸肉🤤-溏心蛋 掂好香 個心仲係凍凍地架雞白湯沾麵沾麵個湯略嫌快凍咗啲,不過湯底、麵質都是一樣的高汁👍🏻服務很好。環境上至店面,下至洗手間都好舒適😌除咗拉麵,呢個鰻魚飯🍱實在係不能錯過!!活燒蒲燒鰻魚飯嘩!鰻魚好厚身!!痴線地好吃🤤🤤外皮燒到脆脆地,入面啖啖肉😍 超級肥美喔!!配上大大粒珍珠米飯,成個餐都好夠份量👍🏻 食完好滿足要先打電話預留鰻魚飯 ,因為師傅要花時間去鰻魚骨
金鶴拉麵令我重拾對日本拉麵嘅熱愛
不論係拉麵、湯底、配菜都好認真!勁高質

-湯底好creamy有啲泡沬添😯好掛麵👍🏻麵質亦都彈牙
-炸牛蒡好脆
特登掛喺碗邊,店員上菜時會提你唔好浸落湯
-慢煮赤雞
未食過咁滑咁淋嘅雞胸肉🤤
-溏心蛋 掂
好香 個心仲係凍凍地架

雞白湯沾麵
沾麵個湯略嫌快凍咗啲,不過湯底、麵質都是一樣的高汁👍🏻

服務很好。環境上至店面,下至洗手間都好舒適😌

除咗拉麵,呢個鰻魚飯🍱實在係不能錯過!!

活燒蒲燒鰻魚飯

要先打電話預留鰻魚飯 ,因為師傅要花時間去鰻魚骨
2019-02-14
  • 活燒蒲燒鰻魚飯
2019-03-25 47 浏览
本身係想黎金鶴拉麵 試雞白湯拉麵,點了個蒲燒鰻魚飯 ,估唔到都幾出色,鰻魚好肥美,分量仲多過飯😋👍🏻👍🏻 比主打的雞白湯拉麵更勝一籌!係香港難得的高質鰻魚飯 !店內招牌的雞白湯拉麵 ,見openrice午市做緊優惠$68,好抵食!雞白湯鮮味幾出,雞肉有少少凍,要浸返湯黎食😂 雖然對比座銀略嫌唔夠creamy,但呢個價真心抵試!但如果要比原價就唔建議試了🙈🙈另外溏心蛋都幾出色!呢到6:20左右就要開始等位了,想食記得早點來
蒲燒鰻魚
雞白湯拉麵

另外溏心蛋都幾出色!

呢到6:20左右就要開始等位了,想食記得早點來
2019-03-23
蒲燒鰻魚
  • 活燒蒲燒鰻魚飯
2019-03-24 95 浏览
勁耐冇食過日本野 就趁放假同呀媽出佐敦搵食 入到去就覺得好有日本當地小店特色 燈光適中 好舒服 吾會太暗 咁啱被安排坐我最愛嘅吧枱位 環境一目了然 仲見到面前廚房咁多位員工嘅認真同專業 表現晒喺挑鰻魚骨嘅環節度 佢地解釋因為鰻魚係新鮮而且原條放落飯度 所以要逐條骨蚊出黎 聽到佢地放咁多心機落去我當然係要叫個活燒蒲燒鰻魚飯黎體驗下 捧下場 另外亦叫左個雞白湯拉麪 首先到嘅係拉麪 賣相好靚 大廚仲好熱心教我地要點食同食咩先 話明係雞湯 當然要試試個湯 飲完一啖係真心嚇一嚇 好似食緊10隻雞嘅精華咁 我本身食麪係好抗拒飲湯的 但今次真係忍唔住差啲成碗飲晒 另外講講趣事一則 佢碗邊放左2塊白色嘅野 本身以為係雞脾菇切片黎 點知咬落去超級稔同滑 原來係浸熟嘅滑雞片 有驚喜 哈哈之後鰻魚飯就到啦 有個靚盒裝住 開出黎近距離望再震撼啲 真係好厚肉! 啖啖肉嘅感覺真係超幸福 飯嘅質感煙煙韌韌 2個係完美嘅配搭 熱辣辣 正哦

雞白湯拉麪

之後鰻魚飯就到啦 有個靚盒裝住

飯嘅質感煙煙韌韌 2個係完美嘅配搭 熱辣辣 正哦

抹茶軟凍

2019-03-13
雞白湯拉麪
抹茶軟凍
2019-03-24 68 浏览
這家拉麵店開業已一段時間, 乘著星期日放假, 打算2點後來以避開人龍, 沒想到這麼偏遠的拉麵店仍有這般人龍. 店子的位置在廖孖記旁, 不算太難找. 這裡的雞白湯拉麵上有炸牛旁, 看起來很吸引. 掙扎了好一會決定點少吃的鰻魚飯, 下次再試拉麵. 加入會員有支裝汽水送, 不錯. 看起來豐盛豪華的鰻魚飯套餐, 除了鰻魚飯外還附有芥辣墨魚, 鰻魚肝清湯. 清淡而沒太多調味的鰻魚肝清湯, 裡頭有好吃的鰻魚肝. 小小的一盒鰻魚飯, 感覺是鰻魚比飯還要多. 烤得微焦的鰻魚配上醬汁散發出一股甜香, 夾起一大塊肥瘦適中的鰻魚吃入口的感覺很充實. 魚肉肉質入味細嫩肥美, 肉厚身而不鬆散. 最難得的應是粒粒分明的珍珠米, 米香配合鰻魚香, 餐牌上寫是日本七星米, 是我第一次吃. 本來沒太有胃口, 但轉眼不夠10分鐘已吃至一粒米不剩. 難怪日本人一年四季都愛吃. $200的價格不便宜, 但質素是香港吃過的鰻魚飯最高的, 值得一吃再吃.
店子的位置在廖孖記旁, 不算太難找.
加入會員有支裝汽水送, 不錯.
活燒蒲燒鰻魚飯
清淡而沒太多調味的鰻魚肝清湯, 裡頭有好吃的鰻魚肝.
小小的一盒鰻魚飯, 感覺是鰻魚比飯還要多.
魚肉肉質入味細嫩肥美, 肉厚身而不鬆散.

2019-03-10
2019-03-24 144 浏览
聽說佐敦有間隱世高質日式小店本人雖在附近上課多年,但朋友不說也不知店位置於內街,的確頗隱蔽但在門口便感受到濃濃日式風情還未1900已到達,驚訝的是幾乎座無虛席店內有一幅雅緻的日式掛畫,令店的格調也提升被安排坐在吧枱,看著廚師料理也是種享受秒計的聲音此起彼落,感受到料理人對烹調時間控制的精準性筷子是兩邊均可用,沒有分頭尾筷子套印有浮世繪的富嶽三十六景精緻在於細節,令人欣賞雞白湯拉麵 $98牛蒡薄脆很香脆,捲花形狀令整碗麵彷如藝術品慢煮雞肉的嫩滑度令人震驚湯雞味濃厚,口感很CREAMY有在飲忌廉湯的錯覺麵為中太麵,口感帶點煙韌粗度和質度均是我所愛的活鰻蒲燒飯 $198套餐包涼拌微辣墨魚前菜和鰻魚內臟煮成的清湯微辣墨魚前菜惹味;而湯口味確實頗清淡飯粒粒分明,外軟內煙鰻魚肥美,燒得很香脆即使魚腩位亦不覺得腥,只有魚油的甘香元祖煎餃子 $33雖然見不到面層薄脆是有小失望但餃子外皮煎得頗脆,豬肉餡新鮮,美味的總括而言,本人只可以無可挑剔來形容在香港很少能夠食到出色的鰻魚飯此店還要鰻魚飯和拉麵兩者均做得出色服務態度亦不俗,列入飯堂名單無疑
聽說佐敦有間隱世高質日式小店
本人雖在附近上課多年,但朋友不說也不知
店位置於內街,的確頗隱蔽
但在門口便感受到濃濃日式風情

還未1900已到達,驚訝的是幾乎座無虛席
店內有一幅雅緻的日式掛畫,令店的格調也提升

被安排坐在吧枱,看著廚師料理也是種享受
秒計的聲音此起彼落,感受到料理人對烹調時間控制的精準性

筷子是兩邊均可用,沒有分頭尾
筷子套印有浮世繪的富嶽三十六景
精緻在於細節,令人欣賞

雞白湯拉麵 $98
牛蒡薄脆很香脆,捲花形狀令整碗麵彷如藝術品
慢煮雞肉的嫩滑度令人震驚
雞白湯拉麵

湯雞味濃厚,口感很CREAMY
有在飲忌廉湯的錯覺
雞白湯拉麵
麵為中太麵,口感帶點煙韌
粗度和質度均是我所愛的

活鰻蒲燒飯 $198
套餐包涼拌微辣墨魚前菜和鰻魚內臟煮成的清湯
微辣墨魚前菜惹味;而湯口味確實頗清淡
活鰻蒲燒飯

飯粒粒分明,外軟內煙
鰻魚肥美,燒得很香脆
活鰻蒲燒飯
即使魚腩位亦不覺得腥,只有魚油的甘香

元祖煎餃子 $33
雖然見不到面層薄脆是有小失望
但餃子外皮煎得頗脆,豬肉餡新鮮,美味的
元祖煎餃子

總括而言,本人只可以無可挑剔來形容
在香港很少能夠食到出色的鰻魚飯
此店還要鰻魚飯和拉麵兩者均做得出色
服務態度亦不俗,列入飯堂名單無疑
2019-03-24 15 浏览
去到食飯時間所以都要排左一陣隊🙁入到去我同朋友要坐吧枱但係我又幾中意望住廚師整野食嘅!😋由其見到廚師燒大大塊嘅鰻魚就覺得要試,因為我第一次見咁厚咁完整嘅一塊鰻魚😍成1cm咁厚嘅比起壽司舖頭個啲至少厚一倍,雖然呢舊望落有啲燶但其實都食唔到燶味。食左啖啖肉架又冇骨🤩又唔會太多汁平時會食到好甜嘅照燒汁鰻魚,但呢件絕對唔普通!個餐都仲附上一碗魚湯同小食嘅,飲得出個湯冇乜落味精或其他調味料,真材實料嘅!

2019-03-23 20 浏览
雖然自己算不上是一位拉麵控,不過總會有想吃拉麵的時候,加上「金鶴拉麵」甚具名氣,所以前來到訪。這裏的地方不大,不過非常整潔,加上日式的裝潢十分柔和而給予人舒適的感覺!燒黑豚肉串黑豚肉燒得剛好又juicy,肉質軟腍中又帶點咬囗,味道濃郁又充滿肉香味,相當出色!金鶴.雞白湯拉麵不少人來到這裏吃拉麵都會點「金鶴.雞白湯拉麵」,所以我亦不例外點了一碗。雞白湯味道清甜,同時又相當濃郁,不過如能稍為調鹹則更為美味! 而拉麵亦相當有咬口,配上濃郁的溏心蛋一起吃真的不錯,只是雞肉沒有什麼肉香味而有點失色!雖然「金鶴.雞白湯拉麵」的雞肉沒有什麼肉香味而令我有點失望,不過大致上這裏的食物依然有質素,仍然是值得推介的!

燒黑豚肉串

金鶴.雞白湯拉麵

午餐
2019-03-23 20 浏览
今晚同朋友去了這間拉麵店食飯,內裡裝修精緻,一大幅群鶴壁畫在麵店中間位置,望望餐牌有唔同嘅拉麵選擇,見到都好多人點,但再望就見到鰻魚飯個推介之選,因此在這裡係食佢嘅激厚活燒鰻魚飯$198,喜歡吃鰻魚飯嘅朋友這裡真係一個值得一嘗嘅選擇,鰻魚燒得十分之香,而佢嘅厚度絕對係平時嘅一倍之多,入口個種口感十分豐厚,入口啖啖肉之餘,個種從鰻魚嘅魚油同香味加埋夠晒煙韌彈牙嘅日本米,絕對係絕配,食完個種滿足感真係難以形容,可以在這裡吃到呢個質素,十分之驚喜!除此之外點了一個小食日本明太子雞翼$48,大大隻雞翼,去了骨,裡面讓滿了明太子,入口感覺到外面香脆可口,裡面還是熱盪盪明太子混埋啲嫩滑雞肉,只在口中流出嘅肉汁,都真係啖啖肉,材料十足,十分滿足!
今晚同朋友去了這間拉麵店食飯,
內裡裝修精緻,一大幅群鶴壁畫在麵店中間位置,

2019-03-23 9 浏览
位置比較偏一點,但無礙香港人對美食的追求晚市尚未開始,已見人龍,為的是一碗有誠意的拉麵個人認為必食的是串燒和金鶴雞白湯拉麵🍜雞白湯拉麵是店內之招牌👍🏻👍🏻拉麵之上的既是裝飾又是手製即炸的牛蒡🤩入口香脆帶甜, 令人感到有特色個人最欣賞的是拉麵的湯底及雞肉,雞肉肉質非常嫩滑, 味道濃郁拉麵🍜配上味道既香且鮮甜的湯底, 食得出是顯然足料的雞熬製而成, 將雞白湯的主題完全顯現, 叫人不得不推介😍黑豚肉串,店家是即點即燒入口便感醬汁味道特別而帶點香甜,豚肉燒得香而不韌,肉質不過於干身而富有肉汁,令人感到意外😍😍
位置比較偏一點,但無礙香港人對美食的追求
晚市尚未開始,已見人龍,為的是一碗有誠意的拉麵

個人認為必食的是串燒和金鶴雞白湯拉麵🍜

雞白湯拉麵是店內之招牌👍🏻👍🏻
拉麵之上的既是裝飾又是手製即炸的牛蒡🤩
入口香脆帶甜, 令人感到有特色

個人最欣賞的是拉麵的湯底及雞肉,
雞肉肉質非常嫩滑, 味道濃郁

黑豚肉串,店家是即點即燒

今日路過佐敦食lunch喺官涌街街市附近搵到一間日式拉麵店好彩我去嘅時候唔多人唔需要等位我一個人坐吧枱廚房就有幾位日藉師傅煮緊拉麵見到價錢都OK同埋幾肚餓所以嗌咗一個招牌雞白湯拉麵加左一串鰻魚串燒 一客日式餃子同埋嘢飲餐廳入邊嘅員工都好主動幫手例如拎置物籃俾我放袋又主動問我飲水定茶首先雞湯湯底可以豚骨湯底一樣咁濃厚忍唔住飲多幾啖樓上嗰啲應該類似炸筍嘅配菜都幾好食除咗湯底有幾塊出色嘅叉燒另外仲有半隻溫泉蛋係湯邊個兩塊係雞肉相信佢哋係用咗慢煮個方法處理一啲都唔鞋口一啲都唔鞋口而且拉麵彈牙唔會過林鰻魚肥美入口即溶鰻魚汁又甜又香燒成金黃色!新鮮滾熱辣雖然價錢唔算太平但物超所值餃子煎得脆口但呢個時候已經太飽有啲食唔落佐敦本身有好多唔同嘅食店但日式風味嘅拉麵店並唔多呢一間絕對係一流之選
今日路過佐敦食lunch

呢一間絕對係一流之選

• 金鶴雞白湯拉麵
  • 鰻魚串
2019-03-18 38 浏览
最近發現原來佐敦有間拉麵人氣都好勁我今日特意早d去6 點開始營業6 點鐘未需要排隊但入到去都已經坐滿左8 成好勁今日坐bar檯因為我鐘意睇住廚師煮食睇住佢地用心製作食材係一種享受佢地除左拉麵出名其實有個鎮店之寶即叫即燒鰻魚飯等左10 幾分鐘就有得食一打開蓋就香味撲鼻睇到條鰻魚閃令令 好厚肉燒到岩岩好入面既肉係好嫩滑邊皮就冇少少脆火喉一流配埋日本既七星米加上醬汁好快我已經食完成盒飯!好耐冇食到咁高質素鰻魚飯我見到其他客人食既拉麵都好吸引可惜太飽出到門口條人龍已經10 幾人可見性價比有幾高真係要黎再食
最近發現原來佐敦有間拉麵人氣都好勁

邊皮就冇少少脆
火喉一流
配埋日本既七星米
加上醬汁
好快我已經食完成盒飯!
好耐冇食到咁高質素鰻魚飯

我見到其他客人食既拉麵都好吸引