別看小低敦的金鶴拉麵,雖然它位於小街小巷,但它的人氣不容小覷,每次來吃總要花最少二十至三十分鐘排隊,為了吃好吃的拉麵,大家都不介意吧。我們常常吃這裡的雞白湯拉麵,這次想轉換口味,故我們選吃了黑蒜醬油拉麵和北海道極濃蟹湯拉麵。朋友說北海道極濃蟹麵有著超乎預期的濃郁,滿滿的蟹肉堆疊拉麵上,蟹肉柔軟鮮香,能這麼大口吃著蟹肉真是奢華的幸福。湯底釋放濃厚的蟹精華,與拉麵完美結合,讓人愛不釋口。黑蒜醬油拉麵對原本很愛吃蒜的我簡直是佳餚,拉麵以白蔥,筍乾,芝麻點綴,湯的蒜香濃而不死鹹,絕不輸給白雞湯呢。同時拉麵非常彈牙,表現十分出色,可見大廚在煮麵的時間拿捏得蠻不錯。日本溏心蛋也夠水準,半熟微甘的蛋黃入口挺銷魂。除了湯頭與麵條無可挑剔外之,就連配料也挑不出任何缺點,配料方面有日本黑豚叉燒及慢煮日本薩摩赤雞胸肉。慢煮日本薩摩赤雞胸肉雞味濃濃,嫩滑的雞胸肉咬下時雞汁還會慢慢地流出。日本黑豚肉幾乎全是瘦肉,卻肉質精實幼嫩。金鶴拉麵的串燒真是很不賴,精確掌握食材的本味。燒黑豚肉串具雙重口感,外層脆而中心富彈性嚼勁,於口中越嚼越香,感覺肉汁在嘴巴歡欣鼓舞,朋友很推薦大家試試燒黑豚肉串看。等候多時的日本明太子雞

等候多時的日本明太子雞翼終於上桌,雞皮烤得微微酥脆,一口吃進雞翼,誘人的明太子爆出,口腔盡是明太子和雞肉的香氣。我很喜歡明太子啵啵的咬感,帶些鹹辣味,加上雞肉軟嫩多汁,不一會都被我吃光光。
2020-06-01 45 浏览
金鶴拉麵有好多分店!佐敦就有間!裝修好靚呀,睇落去好專業咁,open kitchen 但執得好整齊衛生,廚師睇落一絲不苟,非常專業認真!第一個嗌嘅係雞白湯拉麵($98)~據講每日用雞熬製6個鐘,湯底雪白,濃濃雞香,加上炸得香脆既牛膀,超~好味呀!男友直程飲晒成碗湯!因為真係冇味精味!辛味拉麵($88)而呢碗辛味拉麵岩晒鍾意重口味但又唔食得辣嘅姊妹們啊!味重但唔辣,配上清淡豬肉同雞肉,配搭一流!p.s. 即場做會員仲送汽水/糖心蛋!
金鶴拉麵有好多分店!佐敦就有間!

第一個嗌嘅係雞白湯拉麵($98)~

辛味拉麵($88)

p.s. 即場做會員仲送汽水/糖心蛋!

2020-05-31 180 浏览
因為驚多星期日晚多人要等 所以喺openrice度book定先 雖然遲左20分鐘 但好在鋪頭仲有留返個位比我🙈我同男友分別嗌左2個人氣拉麵$138 極濃雞白湯拉麵 🌟🌟🌟🌟湯底好香嘅雞味 口感好Rich同重奶味 上面嗰幾條食完都食唔出係乜😂 2塊雞肉冇乜特別 口感一般 但麵質爽口 係粗麵來的😋$138北海道極濃蟹湯拉麵 🌟🌟🌟🌟🌟 一入口個湯底勁濃 正😋 蟹肉幾甜 唔重雪味 舊叉燒就普通 個人認為出色過雞湯👍🏻值得推介 因太濃味 唯食到最後會覺得有少少膩仲叫左2個小食$48 明太子雞翼 🌟🌟🌟可以想像到嘅味😂不過都幾好食$38 日式餃子🌟🌟點左先知係炸 唔係煎 有少少熱氣😂都算炸得香脆 但不會推薦整體而言 拉麵真係幾出色 可以encore 唯一缺點就係價錢略貴 😀

我同男友分別嗌左2個人氣拉麵

極濃雞白湯拉麵
北海道極濃蟹湯拉麵
明太子雞翼
2020-05-29 92 浏览
20200528🍜黑蒜醬油拉麵 $98「好濃既黑蒜味 好鐘意個湯底 啲拉麵又偏有口感個種 每啖都俾啲黑蒜包圍著 食到最尾都唔會覺得好咸或者好油膩」..🍜金鶴 雞白湯拉麵 $98「個雞湯唔講以為加左奶 Creamy得黎又會覺得淡淡~」配料炸牛蒡幾特別 味道不大 不過有啲油雞胸肉唔鞋 叉燒唔肥 索埋啲湯底好正😆糖水蛋係煙韌個種..環境同服務方面坐得舒服 侍應會提供籃放袋 而且會留意到無茶會fill茶 最後種送左綠茶厥餅😆 而且做會員 係$1 = 1積分,100積分就可以換汽水/糖心蛋.有得用支付寶 晏就去唔洗加一
20200528
🍜黑蒜醬油拉麵 $98
黑蒜醬油拉麵

🍜金鶴 雞白湯拉麵 $98
「個雞湯唔講以為加左奶 Creamy得黎又會覺得淡淡~」
金鶴  雞白湯拉麵

有得用支付寶
晏就去唔洗加一
黑蒜醬油拉麵
金鶴  雞白湯拉麵
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍜 Black Garlic Shoyu Ramen 黑蒜醬油拉麵 @ 🌟 金鶴拉麵 Kane Tsuru Ramen《👽食神大媽食拉麵》.⠀💁‍♀️ 圖片展示美食為:⠀𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗦𝗵𝗼𝘆𝘂 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 黑蒜醬油拉麵 HKD 98⠀𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗦𝘂𝗽𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 北海道極濃蟹湯拉麵 HKD 138⠀𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗘𝗱𝗮𝗺𝗮𝗺𝗲 𝗕𝗲𝗮𝗻 枝豆 HKD 38⠀.⠀👽 大媽一向毫無懸念點黑蒜醬油味,但店員推薦期間限定北海道蟹湯味,大媽一見到🦀️,得啦,即刻轉,呵呵呵!😬 真系無介紹錯,個蟹湯唔系一般我地飲湯水寮寮呢種,佢系流質得黎好濃,但又唔系罐頭湯嗰種黏稠,蟹肉絕對足夠同埋唔會過碎。咁鮮味嘅拉麵,食完幾個鐘之後,我地都完全無口渴,證明無味精,真材實料!👍..🥡 本身打算食坐起度期間,仲見到好幾單外賣交收,原來呢間仲有外賣服務提供架!咁就最啱大媽呢類咁懶嘅人安坐家中享用美食啦。😬😋✌️⠀.⠀📍 佐敦閩街3號地鋪⠀☎️ +(852)2790-2988..‼️❤️ 記得CLICK我PROFI

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
其實之前已經試過佢嘅雞白湯拉麵,真係好好味。今次行過附近,中午就揀佢啦!❤今次要嘅係鹽味拉麵。相比白雪雪的雞白湯,鹽味湯底就清得多喇,不過飲起身都好好味,睇嚟冇落太多嘅味精。食拉麵我最鍾意入邊嘅溏心蛋🥚,半流心嘅狀態真係好好食😍每次食拉麵都忍唔住encore一份。相比叉燒之下,我更加鍾意左邊嘅雞肉🥩,整得好嫩好入味,一啲都唔「鞋」。中間嘅各種配菜搭配得啱啱好🥬,雖然平時女仔細胃啲,都可以食曬成碗啊!😋🤤都知道佢有好多分店,所以想食嘅時候,都總有一間係附近🥰鹽味拉麵🍜 $88+10%金鶴拉麵佐敦閩街3號地舖#nataliefooddblog
都知道佢有好多分店,所以想食嘅時候,都總有一間係附近🥰
鹽味拉麵🍜 $88+10%

金鶴拉麵
佐敦閩街3號地舖

#nataliefooddblog
  • 雞白湯拉麵
2020-05-19 787 浏览
今日同同事放工, 醒起佐敦附近都有一間特色日本嘢, 於是一齊去食鰻魚飯行到門口見到簡約有傳統嘅日式風格裝修, 就知道已經到咗 金鶴拉麵, 唔單止外觀好有和式氣氛, 入面一樣有號截紙門咁樣嘅裝飾, 仲有吧枱, 前面放咗好多酒, 鍾意飲酒嘅朋友都應該會喜歡就好似呢個燈籠咁都好有特色, 寫住自己嘅招牌黑蒜醬油拉麵唔係啲咩特色嘅菜式, 但係配上金鶴拉麵 獨特嘅麵條, 加上大塊大塊嘅雞肉, 以唔使一百蚊嘅價錢嚟講我覺得都幾合理, 而且份量都ok另外我哋叫嘅串燒仲包括呢個黑豚肉串, 其實都係豬腩肉, 但燒完出嚟啲油仲彈下彈下, 豬腳調味都係豐富㗎有呢個明太子釀雞翼, 入面啖啖肉, 而且燒到啱啱熟, 脆口得嚟又嫩滑多汁其實,首先係叫咗一個招牌嘅鰻魚串, 但係成餐飯食到一半佢先上枱, 點解會咁㗎啦, 原來因為所有鰻魚都係由師傅即叫即做, 一路望住師傅兩個人好仔細咁樣去燒鰻魚, 已經滿心期待, 食落口嘅時候好彈牙同事又好厚肉, 神仙得嚟又有功架, 調味適中, 仲有少少脆脆地, 真係好不得了

就好似呢個燈籠咁都好有特色, 寫住自己嘅招牌

2020-05-18
  • 日本明太子雞翼
  • 黑蒜醬油湯拉麵
殿堂級雞白湯拉麵終於試了😳❤!其實我是第一次吃這種湯底的拉麵哇我覺得比任何以豚骨湯配拉麵的好吃十倍😳❤回憶深處記起了我曾經在數年前的日本大阪旅行都很想試雞白湯拉麵無奈心儀想吃的都碰不上 碰上的沒多少恰好有這種口味選擇 結果就是吃不了沒想過現在香港也有這種質素的雞白湯拉麵!!(但大阪的都是這樣子😳🐔?實在太開心太滿足了☺️☺️☺️❤!-🐔雞白湯拉麵$98:雞湯底認真一級棒❤☺️!奶白色的熱湯很鮮、很順、很清; 先喝一口湯,雞味非常香濃厚實,完全是整碗拉麵的日月精華❤☺️。拉麵選用了捲麵,口感偏爽口有嚼勁,熱呼呼的吃很不錯❤☺️。我自己最喜歡也是捲麵!正合我意!雞肉,有四片之多😳,和朋友的共識就是可以順口的吃、一絲一絲依據雞肉的紋理拉出來,肉質嫩滑外,還吸滿雞白湯精華,太好吃了吧❤☺️~。不要忘記還有溏心蛋,熟度很理想完全沒走樣,吃着溏心蛋再喝一口湯,我想像了雞在我口跑了一圈🐔🤣,然後最後就是那幾條金色閃閃縱橫交錯的牛蒡,炸得很香脆,份量多擺碟也很精美,好吃又好看❤☺️。-🐷燒黑豚肉串(午餐+$28/2串):這兩串也是意外中的好吃❤☺️!黑豚串燒得很香,帶有少少焦香在外層,肉質很結實,比例半肥瘦真的很好吃❤
殿堂級雞白湯拉麵終於試了😳❤!
其實我是第一次吃這種湯底的拉麵
哇我覺得比任何以豚骨湯配拉麵的好吃十倍😳❤
實在太開心太滿足了☺️☺️☺️❤!

🐔雞白湯拉麵$98:

🐷燒黑豚肉串(午餐+$28/2串):
這兩串也是意外中的好吃❤☺️!黑豚串燒得很香,帶有少少焦香在外層,肉質很結實,比例半肥瘦真的很好吃❤☺️,燒汁與串燒也是絕配,汁加很多分因為實在太配了。只可以說,廚師控制汁的調味與份量和烤箱溫度真的很專業❤☺️!

🌟任我寫到幾誇張幾天馬行空都好,其實成餐想表達既只係好簡單想講,真係好好食,性價比係幾好(如果比起同價位的拉麵選擇),同朋友食佢仲話係回憶中係東京橫濱食過最念念不忘既拉麵既味道😳😳~鐘意食拉麵既你一定要去朝下聖😳😳!
雞白湯拉麵
燒黑豚肉串
午餐
雞白湯拉麵
燒黑豚肉串
2020-05-16 44 浏览
朋友好鍾意食日本菜,又好難得去開佐敦,見到附近有呢間拉麵就當然要黎試下啦🤣呢間餐廳環境好舒服,唔會俾人覺得好逼😀👍🏻今次去當然要試下佢既招牌菜 雞白湯拉麵🍜🥰拉麵入面既炸牛蒡真係好吸引,好脆好似食緊零食咁👍🏻奶白色既湯底好好味,一邊食拉麵會忍唔住一邊係咁飲埋d湯,而湯對我黎講唔會好鹹,雞肉既肉質好滑,配埋個拉麵😋👍🏻而朋友揀左當時期間限定既北海道極濃蟹湯拉麵🦀個蟹湯拉麵軟硬度適中,蟹肉食落都覺得新鮮😄👍🏻個蟹湯拉麵整體唔錯,但個人覺得蟹肉同湯底既味好似有少少唔夾🙈拉麵既份量好足夠,兩個人食完都話好飽😋另外,朋友好想試個雞胸,所以另外叫左個慢煮日本赤雞胸😆

呢間餐廳環境好舒服,唔會俾人覺得好逼😀👍🏻

今次去當然要試下佢既招牌菜 雞白湯拉麵🍜🥰

拉麵既份量好足夠,兩個人食完都話好飽😋

另外,朋友好想試個雞胸,所以另外叫左個慢煮日本赤雞胸😆
午餐
2020-05-15 54 浏览
見疫情無咁嚴重,lunch就同朋友去佐敦搵下有咩好食,行到一條內街見到有間日式拉麵,又無人排隊,見門面都幾乾淨就入去睇下,open kitchen 睇到師傅點用心制作拉麵睇完menu 就點了金鶴.雞白湯拉麵 同 黑蒜醬油拉麵 同 日式餃子4隻2個拉麵價錢$98 餃子$28即場登記做會員 送100積分 換到枝樽裝汽水日式餃子炸得好脆口,唔會炸到個皮硬,入面d肉都香口。黑蒜醬油拉麵,日本溏心蛋整得好好食,拉麵軟硬適中,叉燒唔會太肥,醬油湯底都唔錯。雞白湯拉麵,湯底好有雞味,拉麵軟硬適中,配料多,叉燒 雞肉都非常夠味。

2個拉麵價錢$98 餃子$28

即場登記做會員 送100積分 換到枝樽裝汽水
日式餃子炸得好脆口,唔會炸到個皮硬,入面d肉都香口。

2020-05-15 38 浏览
見到相好吸引。叫左招牌。塊叉燒好大塊好滿足。 乳白色的湯底好濃厚。不過那塊好大片望落似藝術品的炸物,真係食唔晒,試左一啖就無咬落去。日式拉麵來講上菜時係幾有睇頭,打卡呃like一流。值得一試
2020-05-06 163 浏览
這家店門面光鮮,而且甚有日本風,我最愛日本野的我,緊係要去試試佢。 安坐後給了我一杯茶 (凍的但係正)我們點了「北海道極濃蟹湯拉麵」香濃蟹湯而且好多蟹肉,最為突出是拉麵,真係好好味,軟硬度超適合,之後再叫了多款小食 ,「雞泡魚乾」熱辣辣好味,「燒牛舌串」黑椒味厚切,「燒鰻魚串」店員推介果然野味,厚厚肉,而且燒至金黃色,好香口,「煎餃子」這裡是炸的,通透香口 。備註:店裡店外都甚有置身於日本感覺,而且店員細心,會介紹店內出名食物「燒鰻魚」,最令我開心是在臨近食完,店員送上甜品「和果子」注明了(免費)溫馨提示:雖然給了冰茶,也可要求換熱茶的

安坐後給了我一杯茶 (凍的但係正
)我們點了「北海道極濃蟹湯拉麵」香濃蟹湯
而且好多蟹肉
,最為突出是拉麵,真係好好味,軟硬度超適合
,之後再叫了多款小食 ,「雞泡魚乾」熱辣辣好味
,「燒牛舌串」黑椒味厚切
,「燒鰻魚串」店員推介
果然野味,厚厚肉,而且燒至金黃色,好香口
,「煎餃子」這裡是炸的,通透香口

備註:

溫馨提示:
雖然給了冰茶,也可要求換熱茶的
蒲燒活鰻魚串
蒲燒活鰻魚串
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
2020-05-06 137 浏览
去佐敦行街見到有間拉麵店好吸引...一於試下,雖然舖頭環境好靚,但我帶住兩個仔,都係決定買外賣返屋企食佢地外賣相當貼心,唔單止湯同麵會分開,就連餸同紫菜都會分開! 🍜雞白湯拉麵湯底奶白色好香好濃厚,拉麵彈牙,雞肉相當嫩滑 🍜鹽味拉麵 湯底相比雞白湯較為清,不過同拉麵都好夾,隻流心蛋勁香勁好味 🥟日式餃子估唔到返到屋企都仲脆,外脆內有肉汁下次等埋老公放假,真係要堂食食下!

🍜雞白湯拉麵
湯底奶白色好香好濃厚,拉麵彈牙,雞肉相當嫩滑

🍜鹽味拉麵
湯底相比雞白湯較為清,不過同拉麵都好夾,隻流心蛋勁香勁好味

🥟日式餃子
估唔到返到屋企都仲脆,外脆內有肉汁

下次等埋老公放假,真係要堂食食下!
2020-05-05
外卖自取
2020-05-06 1307 浏览
Every time when I go to Kane Tsuru Ramen, the first things that comes to my mind is their Chicken White Soup Ramen. Its milky chicken soup base has a frothy broth brimming with rich and luxurious flavours, the creamy consistency of the broth is what captivated me and keep me coming back for more!-Kane Tsuru Chicken White Soup Ramen (HK$98)-👍👍👍👍👍The s broth of this ramen was definitely the star of the show, it was immensely flavourful and seems effortlessly cling to the noodles. The chicken bre

👍👍👍👍👍
Chicken  White  Soup  Ramen

The s broth of this ramen was definitely the star of the show, it was immensely flavourful and seems effortlessly cling to the noodles. The chicken breast was so tender, the deep fried burdock were crispy delicious too.

-Spicy Ramen (HK$88)-
👍👍👍👍
Spicy  Ramen

Kane Tsuru is best known for the Chicken white soup, but if you’re keen to try something spicy, go for this spicy ramen. It’s made with spicy soup base with chilli oil and sesame seeds, perfect for those who want to tickle your taste buds with a kick!

-Matcha Jelly (HK$33)-
👍👍👍👍👍
Matcha  Jelly

The matcha jelly was deliciously chewy, flavoured with matcha for an earthy green tea taste.

Storefront

Interior

Menu

2020-05-05
Matcha  Jelly
2020-05-02 92 浏览
呢間餐廳既裝修都幾日式😛今次試左招牌雞白湯拉麵😋炸牛蒡香脆賣相吸晴🤪雞係用雞胸肉同較瘦既叉燒比較健康減肥都食得☺️而雞白湯有用手提攪拌機打到湯起泡變得幾creamy😍湯底唔會太咸好好溏心蛋有溏心嘅效果女仔食一碗都唔會覺得heavy👍🏻 好掛住日本🥺🥺🥺
呢間餐廳既裝修都幾日式😛
今次試左招牌雞白湯拉麵😋