2015-06-22 2988 浏览
路過灣仔本來想食好多年無食的檀島,見到佢openrice而家評分低迷,都係幫襯間高分d0既金鳳。裡面都係舊式茶仔佈局,坐就當然唔舒服,唔緊要,諗住食物搭救...叫左個餐蛋菠蘿包餐加凍奶茶...咁就盛惠37蚊..可是包是凍的,怎可說是招牌...比起太子金華差多了...倒是太陽蛋餐肉煎得不錯...凍奶茶就幾好,似太興個冰奶茶...鄰座食的肉丁面賣相很乾,一堆的發水大光面配上小量肉丁並不吸引...結論是除非見到佢有新鮮熱辣出爐包點,不會幫襯。
下午茶
  • 凍奶茶
2015-05-19 3525 浏览
在玩具街買完野,諗起不如請同事食個蛋撻。諗住去附近泰昌買,朋友提議不如去金鳳,因為之前食過的菠蘿油也不錯。金鳳的店面是傳統茶餐廳的格局,裝修實而不華,令我想起中環的蛇竇。$5/個熱呼呼的蛋撻泰昌都$5.50啦! support 傳統老店 買6個以上先有盒,咁就要6個啦!最喜歡吃蛋撻那拿起來還在晃的蛋漿,這一點金鳳很成功啊!酥皮也不賴,牛油味甚重(令我覺得很 guilty...)請同事吃蛋撻,見到佢地食得津津有味,好似抵過請食$4x-5x一舊的cake 啦!
$5/個熱呼呼的蛋撻
泰昌都$5.50啦! support 傳統老店

買6個以上先有盒,咁就要6個啦!

2015-05-19
1 分钟 (外卖自取)
2015-05-16 2582 浏览
這家也是在家附近,因為很知名常常很多人在用餐時間(尤其早晨)所以想說來試試看。點的不是知名的菠蘿油而是雞蛋午餐肉三明治。多士很軟,雞蛋很香不過並無特別之處,好吃歸好吃不過不是驚艷的美食。
2015-05-13
下午茶
2015-04-12 3095 浏览
最近很努力尋找生炸雞脾,不過眼前的金鳳並沒有這道小吃。金鳳這個名字總令我想起另一間同名字的扒房,每次經過灣仔金鳳都會見到人龍,難得今日比較少人,便打算一試。環顧四周,全店滿座的環境、零距離的卡座和圓檯,令人感到很壓迫。更誇張的是卡座的檯只闊一尺有多,店員在我這邊放下一份茶餐連飲品後,旁邊和另一邊其實已經放不下其他東西了。點了一份火腿奄列配菠蘿包餐,感覺前者只是一塊薄薄的蛋皮包着火腿絲,表面有很多漆黑的鑊屎。轉菠蘿油需要加$3,表皮脆脆的,包身細小卻有三寸高,拿在手上已經沒有什麼溫度,中間夾着厚厚的牛油片帶着半溶的痕跡,如果包身能熱一點會更好。對於西多士、熱谷古的味道都沒有很深刻的印象,只記得大家都吃得很匆忙,還有記得的是我們把砂糖和鹽搞錯,然後灑在奶茶裡...
火腿奄列下午茶餐
火腿奄列下午茶餐
名物之一的菠蘿油
港式奶茶
下午茶餐
2015-03-08
名物之一的菠蘿油
2015-01-22 3495 浏览
35蚊一份早餐,區內唔算貴,但野食只屬普通,唔特別好食,唯一讚既係火腿係厚切食左一份早餐A火腿通粉太林煎雙蛋 竟然有厚切火腿做底係驚喜既,不過味道一般奶茶只屬普通茶餐唔算難食,不過好普通,唔會再食

食左一份早餐A

火腿通粉太林
煎雙蛋 竟然有厚切火腿做底係驚喜既,不過味道一般
奶茶只屬普通茶餐

唔算難食,不過好普通,唔會再食
2015-01-22
$35 (早餐)
今日2人入去坐,張圓抬細到但係要坐5個人,逼到救命。張圓抬仲要係o係隔離張卡位隔離,我相信呢間野堪稱全球最逼既餐廳,可以拿埋健力士全世界最逼餐廳一定得。點左個五香肉丁麵,菠蘿油,煎雙蛋。個肉丁麵叫個侍應將d麵整生d,估唔到上碟睇落去,連湯都冇,因為d碟要做到極細先放到上抬,自己以為食緊肉丁撈麵。煎雙蛋上碟係凍仲要係冇蛋味。最後個菠蘿油上碟係冰凍既,咬左一淡已經放棄繼續食,因為太難食!!!真係好懷疑香港人對普通食物既要求,點解呢間野可以難食成咁都有人排隊?!?唔同佢地係冇味蕾?我會永久blacklist呢間野!

2014-12-26
  • 冇,全部都好難食
2014-11-05 4146 浏览
十一月上旬快到午飯時段, 人潮初現, 在這種買少見少的茶記午膳, 搭台是好正常的要了個常餐($33): 沙爹牛米, 波蘿包 及 茶走沙爹牛米份量不多, 味道偏向甜, 湯水亦令味道變淡, 整體普通波蘿包碟旁有牛油一小塊, 可惜包本身是凍的, 凍麵包不用多說甚麼吧~~相對之下茶走是比較出色的, 不過甜, 奶和茶平衡得好人潮湧現, 快快結賬離開
十一月上旬

要了個常餐($33): 沙爹牛米, 波蘿包 及 茶走

相對之下茶走是比較出色的, 不過甜, 奶和茶平衡得好

人潮湧現, 快快結賬離開

2014-10-17 3679 浏览
都有十年八年沒有來光顧金鳳, 是次路過, 有點意外, 沒人排在門口, 裡面亦有位 其實有點兒失望, 我記憶裡的招牌奶茶去了那裡, 我不敢批評是否遜息了, 反正我沒有覺得很美味而令至我非飲完不可呢..炒蛋不過不失, 但沒什麼香味, 不過沒有炒至全熟是讚的, 可惜那個餐包十分過份, 完全是冷冰冰的, 真的是有冰感的, 太不像樣有傳統茶餐廰味道的沙嗲牛肉, 終於似樣了, 有沙茶香, 牛肉片亦彈牙, 不過不夠熱, 通粉沒出錯, 軟硬剛好
奶茶

2014-10-03
2014-10-15 2761 浏览
今日好想食沙嗲牛肉麵,一諗就諗到黎金鳳😋朋友話:地溝油wo!so? 之前長期響大陸做野既我已經成肚係😂只要好食就算啦😅今日叫左午餐$37 (加牛油$3,凍飲$2)一般茶餐廳邊有咁大份呀?先黎大大個菠蘿油,個「菠蘿」位又香又脆,個包雖然唔係好熱,但都暖暖地加埋舊牛油岩岩好慢慢溶佢😋正到呢(半夜打呢篇野諗起好痛苦,好想食😢),之後沙嗲牛麵就到,一大堆牛肉好入味,又唔會好咸,平時果d會咸到好口渴,呢道唔會,不過個麵有d煮過龍,好冧,咁唔得,下次叫意粉😅其實食左大半菠蘿油已經飽飽地,食埋個麵都飽左7成,忽然醒起仲有2隻煎蛋(今日想食太陽蛋,但炒蛋係好食d既)真係好大堆頭既午餐,我本身係想叫奶茶,但一日冇杯凍檸茶落肚唔自在,下次再飲👍

2014-10-14
2014-08-15 3732 浏览
金鳳茶餐的確出色,沙爹牛肉麵味道濃郁多汁,麵不黏之餘還十分彈牙。最出色的莫過於菠蘿油,菠蘿皮之鬆脆,一試難忘。麵包的熱力將牛油融化,只咬一口便有鬆脆和香滑的感覺。還有凍奶茶也相當出色,餐廳將奶茶雪凍而不會加冰,故奶茶的味道不會被溝淡。奶和茶的比例還算可以接受,但這個不加冰的做法相當值得嘉許。

沙爹牛肉麵
菠蘿油
2014-07-04
沙爹牛肉麵
菠蘿油
2014-08-11 3128 浏览
若咖啡是cafe的靈魂,那麼港式茶餐廳/冰室私靈魂必定是奶茶。來到港式茶餐廳/冰室,一杯奶茶即使不是成敗的關鍵,也是判斷水準高低的其中一個標準,說不定還是維持餐廳生意的「靈丹炒藥」。〈金鳳茶餐廳〉的「無冰凍奶茶」正好為餐廳挽回分數。早聞常現人龍,特意挑選星期五兩時正,午飯過後的時間,不用等位,坐下選了一個常餐,包括沙爹鮮牛肉通粉、前雙蛋、波蘿包及無冰凍奶茶。沙爹牛肉通粉:份量不算太多,正常男生應該覺得剛剛好。沙爹味不算香濃,反而帶點甜味,醬汁濃稠,撈勻後卻因湯水太多而變得乏味,未見突出。煎雙蛋:連同波蘿包一起上碟,我明白小店節省清洗碗碟的特色,但當煎雙蛋的鹹味、波蘿包的甜味互相影響,實在難言美味。加上煎雙蛋有陣陣燶味,建議還是配奄列較好。菠蘿包:菠蘿包是這裡另一皇牌,但與幾間出色的冰室相比,如金華,這裡的菠蘿包偏凍,脆皮香脆度一般,質感尚算香軟,水準中規中矩。無冰凍奶茶:整個常餐就是靠這杯無冰凍奶茶「護駕」,下單後,待應已經快速地在我旁邊,從膠桶中倒出奶茶,看似不甚雅觀,但味道卻出奇地好。沒有冰的凍奶茶已經是噱頭,喝一口後,味道偏甜,奶味略重,但之後感到茶味回甘,瀰漫口腔。加上沒有冰的

豐富的常餐

煎雙蛋

菠蘿包

無冰凍奶茶
:整個常餐就是靠這杯無冰凍奶茶「護駕」,下單後,待應已經快速地在我旁邊,從膠桶中倒出奶茶,看似不甚雅觀,但味道卻出奇地好。沒有冰的凍奶茶已經是噱頭,喝一口後,味道偏甜,奶味略重,但之後感到茶味回甘,瀰漫口腔。加上沒有冰的關係,整杯奶茶味道統一,即使最後數口仍然奶香與茶香並重。
無冰凍奶茶
不少港式港式茶餐廳/冰室都以懷舊作主打,這間超過50年歷史明顯經過裝修,好處是乾淨明亮,更感舒適;壞處當然是失去了古舊的風味。
题外话/补充资料: 餐廳是不設外賣的,當然,這間在旅遊書、眾多媒體中,名氣甚高的小店絕對不乏生意
2014-08-08
2014-08-02 2521 浏览
考試接近,想relax下,約咗同學食早餐,吹下水,盡量揾啲舊式茶餐廳,貪佢有feel啲,食下嗰環境。由於去到已经十一點半,唔洗等直接入去,無得再叫早餐,見佢常餐同早餐一樣價錢,一樣嘢食,就見咗兩份常餐D。1.食物一份叫咗五香通,一份叫沙爹牛意,一杯凍啡,一杯茶走,兩個都加錢食菠蘿油。唔夠兩分鐘,已經到哂,真係快到一個點。可惜食第一啖意粉,已經覺得中伏,啲意粉好似一碗啫喱,變咗一條條咁,嗰湯淡到喊,如果無沙爹汁,直頭可以即刻俾返佢。至於嗰五香通,嗰湯一樣淡到喊,通粉又係煮到勁爛。嗰菠蘿油外皮都夠鬆,内裏都好鬆軟,都唔會係一定要讚囉。2.飲品基於我對飲品無乜要求,奶茶只要有奶味都接受到,不過不失啦。3.總結如果佢肯上心啲,唔好咁求其,就算等幾耐都有人食,價錢嚟講唔會話"嘩!真係好抵食喎"咁囉,只等説食環境就一定有,就好嘢就麻麻啦。
1.食物
2.飲品
基於我對飲品無乜要求,奶茶只要有奶味都接受到,不過不失啦。
3.總結
2014-08-02
2014-07-26 2645 浏览
行街路過, 買少少嘢邊行邊食凍奶茶 ($18): 原杯雪凍無加冰, 夠茶味, 甜度算適中; 個人覺得只係普通港式茶餐廳奶茶味, 唔加冰保原味亦唔係得佢至有雞批 ($10): 雖然批皮夠牛油味, 但皮厚餡少, 個人覺得有D 失望因為整體食味普通, 行開街幫襯下無妨, 唔會專登走去食
行街路過, 買少少嘢邊行邊食

因為整體食味普通, 行開街幫襯下無妨, 唔會專登走去食

2014-07-26
5 分钟 (外卖自取)
2014-07-22 2451 浏览
一早起身去書展的一天,趁著時間尚早,特地來這間口碑不差的港式茶餐廳食早餐。來到的時候,正是上午八時多,最多人吃完早餐上班的時候,茶餐廳內幾近座無虛設,我只能勉強找到一個單人卡位食早餐,感覺並不太好。叫的是店中有名的「雞批」和「無冰凍奶茶」。「無冰凍奶茶」是好的,有茶味得來不會太甜,因為沒有加冰,所以也不會愈喝愈淡。但「雞批」卻沒有想像中好,一來不夠熱,二來批皮雖然鬆化,但鬆化程度不算十分高,而且味道也不是特別出色。相比起自己較常吃到的,位於旺角的「康年餐廳」的「雞批」,我就覺得「康年」的出品更勝一籌了。
叫的是店中有名的「雞批」和「無冰凍奶茶」。
$27 (早餐)
  • 無冰凍奶茶
2014-07-20 1535 浏览
 見呢間出面有人排隊, 以為應該唔錯,就試下啦 雞批,無乜特別 雪菜肉絲麵,D湯凍地咁, 面浮的, 火腿庵列,好鞋一d都唔得香滑, 自己炒蛋好過佢幾百倍,波羅油,包凍唔在講..仲完全唔脆,中間夾塊油..唔明點解要排隊.

2014-07-01