2022-06-23 329 浏览
金鳳大餐廳係一間有好多年歷史既懷舊扒房,不過今次我唔係食佢最出名既鐵板,而係佢既午市套餐🙌🏻-荃灣呢間分店都幾多位,我地2個食都可以坐大檯卡位👍🏻我order左個匈牙利汁燴牛腩,跟薯菜、餐包同餐湯 ($65,凍飲唔洗加錢)😬我幾鍾意佢個羅宋湯,係有少少辣個種🤪餐包都熱辣辣幾好食🤤而主菜匈牙利汁燴牛腩都有驚喜,個汁香濃得黎好開胃,牛腩都好軟嫩😍薯條就正正常常,無咩特別😂整體黎講呢間D野食都好食,份量多(我食過幾次,次次都食唔曬😂),價錢都OK,可以再食🤪

我幾鍾意佢個羅宋湯,係有少少辣個種🤪餐包都熱辣辣幾好食🤤

2022-06-21 262 浏览
————金鳳————荃灣青山公路388號中染大廈(8咪半)地下G01號舖荃灣8咪半近荃灣港鐵站連接住愉景新城果邊各樣設施應有盡有 有埋IKEA 算幾好行 有陣時放假都會去嗰邊誠品行吓睇吓書又或者可以去南豐紗廠扮文青金鳳餐廳裏面嘅紅色坐位 有點兒復古嘅裝修建築特色加上運用黃光黃燈泡 製造經典氣氛我叫咗個帶子牛柳凍西洋菜蜜 有牛油餐包配羅宋湯朋友嗰份係雞扒鐵板牛油🧈餐包配忌廉粟米湯隔離就係大馬路 落地大玻璃放心 隔音做得幾好 唔會好嘈喜歡鋸扒嘅朋友仔可以試試又或者可以試吓佢個抵食下午茶
————金鳳————

放心 隔音做得幾好 唔會好嘈
喜歡鋸扒嘅朋友仔可以試試
又或者可以試吓佢個抵食下午茶
2022-06-17 348 浏览
牛油餐包:4星餐包口感非常鬆軟香甜,配上牛油的味道很讚!作為隨餐的開胃面包非常美味!忌廉湯:2星忌廉湯正常普通,飲落有很濃的粟米味道,有D似栗米湯,忌廉味可以重番D。招牌牛柳餐:5星 牛柳餐果然不愧是招牌之名!一大塊鐵板上層鋪了兩大塊牛柳,下層墊著薯條和翠瓜,侍應拎著一大壼黑椒汁提醒我們要揚起張大餐巾,他把黑椒汁淋在鐵板那一下,黑椒汁真是彈得四濺,成塊牛柳發出滋滋聲響,還有超級多煙霧,勁有氣氛! 牛柳的肉質非常的細嫩,配上黑椒汁和另外加了2元的蒜茸,黑椒汁的微辣和蒜蓉的香氣讓牛柳變得非常的惹味,令人食過不停口!小食拼盤:5星出乎意料的漂亮,第一眼見到就要即刻影相。炸薯格、日式吉列炸蝦、香脆甜蜜雞中翼的味道都很好,非常香脆可口!炸薯格脆口,日式吉列炸蝦蝦肉鮮美,啖啖肉,香脆甜蜜雞中翼香甜美味,非常好!香脆甜蜜雞中翼:5星哈哈!唔洗問大家都知道我是有多滿意這款香脆甜蜜雞中翼,如果唔係都唔會叫完小食拼盤還要特地叫多一客雞中翼!外面那職味道很香甜很醒胃,加上雞肉嫩滑,十分滋味!
牛油餐包:4星

香脆甜蜜雞中翼:5星

2022-06-09
  • 香脆甜蜜雞中翼
2022-06-15 276 浏览
今日同朋友去8咪半做gym,做完當然要瘋狂補充蛋白質啦食扒餐就最無得彈,估唔到金鳳大餐廳而家開到周街都係,咁岩比我地見到原來就係隔離,即刻入去食!之前成日去屯門個間,平時都排晒長龍,估唔到荃灣呢間更大間、更多人排而且我覺得呢間裝修得靚啲以前都係食晚餐多,原來有早餐午餐有set仲要都好抵食,60蚊野餐包餐湯野飲,凍飲仲要唔洗加錢懷舊港式扒房一定唔少得既紅白湯同埋勁彈手軟綿綿餐包朋友叫左個招牌蔥油雞扒煎蛋飯,雞扒成兩大塊,抵食上面啲蔥油整到件雞立立令,睇見都食指大動咸度岩岩好,勁香口好餸飯我叫左鴛鴦扒餐,牛扒拼豬扒,黑椒汁好濃食落少少辣,唔係得個咸字兩塊扒都好軟身,唔會食到好似咬香口膠咁,肉味勁香,食到連碟都想奶埋
今日同朋友去8咪半做gym,做完當然要瘋狂補充蛋白質啦

而且我覺得呢間裝修得靚啲

懷舊港式扒房一定唔少得既紅白湯同埋勁彈手軟綿綿餐包

朋友叫左個招牌蔥油雞扒煎蛋飯,雞扒成兩大塊,抵食
上面啲蔥油整到件雞立立令,睇見都食指大動
咸度岩岩好,勁香口好餸飯

2022-06-11 290 浏览
約朋友食飯,佢話好耐無据排,一於搵間扒房試下。金鳳大餐廳之前食過外賣,外賣大大份,依家可以試下堂食。揀左牛柳餐七成熟。先黎餐湯同餐包。餐包有叮過,尚算軟熟。白湯冇乜味,好淡,好似無咩料。紅湯更加唔得,又稀,仲有奇怪嘅味道。終於等到鐵板牛柳餐上枱啦。舊式鐵板一上枱,倒入蒜蓉汁,“支支渣渣”嘅聲音好吸引,香味撲鼻而來,有紙巾都擋唔到啲汁彈落條褲度。份量都幾大,有兩塊牛柳,不過我叫嘅七成熟,切開好似偏紅左,肉質雖然嫰滑,鎖住肉汁,但係比較紅,似乎係五成熟多啲, 唔多合我心意。
揀左牛柳餐七成熟。

2022-06-09 217 浏览
What a surprisingly traditional steak 🥩 hongkongese restaurant in Ts😍十分推介👍🏻The decoration is beautiful and stunning 🤩 it is also very eye-catching too We ordered this dinner set with French fries full of protein. And the meat is thick ! We love the taste so much ❤️💖 the soup 🥣 taste good and the salad also fabulous !!!! Of coz , we won’t miss this signature dish- Chicken wings😋 very yummy ~ must give it a try as it is crispy and the honey 🍯 sauce is the perfect match with the chicken wings.Finall

Finally, it comes to this 芝士焗西蘭花 🥦. If you are cheese 🧀 lover, I am sure that you must love it!!!!!

It is quite full for 2 ppl 👍🏻 only cost around $300.

2022-06-03 413 浏览
每次經過8咪半呢間金鳳都好多人客, 一路都想試下.......今日lunchtime特登早少少黎, 唔使甘多人排隊黎試下...... 我地11點45左右到,好好唔使等就可以直入✌🏻疫情關係去餐廳都要掃安心出行同針卡, 有d餐廳安排得唔好, 人一多就會堆曬係門口, 呢間就安排得唔錯, 指示清晰順暢侍應既服務態度好好, 安排左卡位比我地坐講返食物方面, 兩個人食叫左一個A餐一個B餐🍽餐包+羅宋湯上菜好快, 落單幾分鐘後就上餐包同羅宋湯餐包暖暖地,幾軟熟,如果再熱少少仲好添....羅宋湯幾多料同濃味,我自己對羅宋湯一般,同行朋友係羅宋湯愛好者,佢表示好啱佢口味...上湯無幾耐就上埋主菜,上菜速度比個👍🏻🍽咖喱牛腩飯 $65咖喱汁香濃, 牛腩既分量都幾多牛腩唸身得黎有口感, 部分仲係筋肉相間👍🏻🍽洋蔥汁香煎雞排拼法蘭克福腸 $62煎雞排既賣相非常唔錯雞排好大塊,煎得夠香又唔乾薯條炸得夠脆,腸係脆皮個種, 味道唔錯午餐有包餐飲叫左檸茶同華田,華田夠濃♥️💁🏻‍♀️ 午餐黎講, $6× 有餐包,湯,主菜仲有餐飲,用餐環境舒適,服務態度好, 性價比夠高👍🏻

侍應既服務態度好好, 安排左卡位比我地坐

講返食物方面, 兩個人食叫左一個A餐一個B餐

🍽餐包+羅宋湯

上菜好快, 落單幾分鐘後就上餐包同羅宋湯
餐包暖暖地,幾軟熟,如果再熱少少仲好添....

上湯無幾耐就上埋主菜,上菜速度比個👍🏻

🍽咖喱牛腩飯 $65

咖喱汁香濃, 牛腩既分量都幾多
牛腩唸身得黎有口感, 部分仲係筋肉相間👍🏻

🍽洋蔥汁香煎雞排拼法蘭克福腸 $62

煎雞排既賣相非常唔錯
雞排好大塊,煎得夠香又唔乾
薯條炸得夠脆,腸係脆皮個種, 味道唔錯

午餐有包餐飲

叫左檸茶同華田,華田夠濃♥️

2022-05-10 532 浏览
疫情發生咗咁耐,終於等到放緩嘅日子,梗係要出街大吃大喝,好耐冇食過鋸扒,今次就嚟到金鳳大餐廳!呢度出名性價比高又好食!黎荃灣呢間八米半嘅金鳳大餐廳,仲享有八八折,真係超級抵食,出邊喺邊度搵到!即刻嗌咗個扒嘅套餐,實行爽一爽佢!嗰餐有餐包,同埋餐湯選擇,有紅湯同埋白湯!紅湯入邊都有好多料,yum yum yum!我就叫咗一個西冷牛柳帶子!配上黑椒汁,熱辣辣嘅鐵板加埋黑椒汁真係超好食!我叫左5成熟嘅牛扒,生熟剛好,唔會太老唔會太un!perfect!員工態度都幾好,收碟嘅效率都幾快!出餐嘅速度更加快!環境都坐得好舒服,好闊落好多卡位!都幾乾淨!成大班人食都可以有好多空間!都幾推介呀!!!!!!!!!!
員工態度都幾好,收碟嘅效率都幾快!出餐嘅速度更加快!
2022-05-06 384 浏览
難得疫情緩和,梗係要即時去大魚大肉啦今日呢間有傳統既港式厚牛扒,真正係大肉啦,卡路里?食完先講啦牛扒有多種部位可以揀,而且價錢都唔算貴餐湯不過不失帶子牛柳餐食鐵板最緊要咩呀?梗係要夠熱睇下D煙就知有幾勁啦呢份牛柳我叫左五成熟令佢入口非常之軟嫩,仲有啖啖既肉汁以呢個價錢黎講成塊扒既質素可謂非常之高,性價比爆燈帶子都唔錯,食落幾有鮮味,但底面再煎焦少少會好D,不過好彩塊鐵板夠晒熱,自己煎都得另外仲加左幾蚊追加蒜蓉,又多又香,食落去更加惹味更加正野菌牛柳餐呢個野菌汁超有驚喜本身以為只會得D罐頭蘑菇片估唔到佢係用炒到勁香既野菌黎做個汁你食個汁係真係會食到好香濃既野菌味,真心推薦!呢塊就係七成熟,比起上面果塊熟多少少同有口感少少,但依然不失佢既嫩滑同肉汁而相對地佢既肉味同口感會更強烈,可以話係各有千秋配菜方面份量都唔少但要食快D,因為鐵板真係勁熱,有機會會令到D薯條燶
難得疫情緩和,梗係要即時去大魚大肉啦
牛扒有多種部位可以揀,而且價錢都唔算貴
餐湯不過不失
帶子牛柳餐
食鐵板最緊要咩呀?梗係要夠熱
睇下D煙就知有幾勁啦
呢份牛柳我叫左五成熟
令佢入口非常之軟嫩,仲有啖啖既肉汁
以呢個價錢黎講成塊扒既質素可謂非常之高,性價比爆燈

另外仲加左幾蚊追加蒜蓉,又多又香,食落去更加惹味更加正
野菌牛柳餐
呢個野菌汁超有驚喜
本身以為只會得D罐頭蘑菇片
估唔到佢係用炒到勁香既野菌黎做個汁
你食個汁係真係會食到好香濃既野菌味,真心推薦!
而相對地佢既肉味同口感會更強烈,可以話係各有千秋
配菜方面份量都唔少
但要食快D,因為鐵板真係勁熱,有機會會令到D薯條燶
2022-04-15 354 浏览
屋企附近有呢間餐廳 見到佢嘅裝潢不錯 今次打電話去嗌外賣自取 嗌左羅宋湯通粉 製作時間快 落到去就有得拎 早餐份量大 有粉麵、配料、包、飲品 味道唔會話太咸 不錯!總括而言很好 會再到呢間餐廳食嘢
外卖自取
2022-04-04 481 浏览
通常過嚟8咪半,都係會去IKEA行吓,行完覺得肚餓,諗住搵個地方坐低食下野,咁啱樓下就有間扒房餐廳,咪諗住去試吓囉,點知中午過去都好多人排隊,不過大概等咗5分鐘就有位啦。午市嘅價錢都幾親民,食個扒大概都係$60 ,仲要唔使加入,另外凍飲都唔洗加錢,兩個人埋單落樓都係大概$120。個餐包上枱嗰時微暖,咬落口好軟熟,個湯熱辣辣上枱,加埋粒牛油一齊食,冇得彈。叫咗一份西冷牛扒,同埋另外一份係雞扒拼法蘭克福腸,兩份都係配薯菜,西冷牛扒咬落去好易入口,肉質鮮嫩,同埋份量比我想像中大份,另外薯條係波浪紋薯條,最鍾意食呢種粗薯。另外份雞扒,表皮煎到脆卜卜,入面啲肉嫩滑多汁,條腸好彈牙,一咬落去爆晒汁。到我哋走嗰時都係坐滿晒人,不過等位都算幾快,同埋佢哋唔會逼你搭枱,疫情期間我覺得佢哋都算做得幾好。

2022-04-03 244 浏览
呢間金鳳大餐廳好出名,好多地方都有,之前食過荔枝角嗰間,啲食物都唔錯,今次中午特登過嚟荃灣試吓佢嘅味道點先。午市套餐如果食到個扒,仲要唔使加一,個性價比真係幾高,今日我叫咗個洋蔥汁西冷牛扒,陪個煎雞肉拼法蘭克福腸。落咗單唔夠幾分鐘就有個熱辣辣嘅餐包同個忌廉湯上枱,餐包好軟熟,加入牛油,溶溶地嘅感覺好好食,忌廉湯冇乜特別,不過都好濃味。西冷扒同埋個雞塊拼法蘭克福腸一齊上枱,個西冷扒夠晒淋,洋蔥汁拼埋一齊食好好食,我哋兩個都叫咗薯菜,啲薯條脆脆地,佢唔係麥當勞嗰隻薯條,而係波浪紋薯條,另外雞扒煎得好香脆,入邊好滑,好食!最後發現佢有個外賣自取套餐,價錢都唔錯!
最後發現佢有個外賣自取套餐,價錢都唔錯!
2022-03-30 245 浏览
平日放假,與友人一起去試了這家老牌扒房。可惜可是大失所望。平日下午茶時段, 看見人不太多, 即管一試。友人點了 下午茶 鑊仔牛扒配薯格$58一上菜,看到分量與想像有點落差牛扒厚薄切, 比一個五元薄一點大小則是一位女士的手掌心大(有1.5 個女士手掌心, 因為有2件,一大一細)但不要緊, 我們重質並不重量可惜質素也是不堪入目最重要‼️的牛扒, 招牌之一的牛扒完全不能想像是又淋又梅, 又沒有牛味, 對食物要求不高的我們只能說,幸好沒有羶味然而我們只能寄望在旁的薯格,可是又一次不似預期,薯格不是即炸, 只有微微餘温, 又淋又油, 很是恐怖。這個餐,唯一附合標準的是配餐凍奶茶, 因為真是有冰的, 温度也是凍, 有奶味, 但卻蓋過茶味。經驗完一場災難後, 我點的另一份下午茶餐 - 金鳳焗豬扒豬 $44上菜了要等一段時間, 應該是即焗的吧。 果然是熱的。 在點餐前有特意詢問待應, 焗飯是否炒飯底, 得到回應是「是炒飯底」 所以毫不猶豫, 點了焗飯。 可是打開豬扒一看, 說好的炒飯底呢? 我找了良久, 才找到一絲蛋絲。 飯底雖然乾濕程度剛好, 但沒蛋香。醬汁也爾錯,甜酸適中豬扒有點淋, 但沒有牛扒般災
平日放假,與友人一起去試了這家老牌扒房。可惜可是大失所望。
平日下午茶時段, 看見人不太多, 即管一試。
友人點了 下午茶 鑊仔牛扒配薯格$58
鑊仔牛扒配薯格

一上菜,看到分量與想像有點落差
牛扒厚薄切, 比一個五元薄一點
但不要緊, 我們重質並不重量
可惜質素也是不堪入目
最重要‼️的牛扒, 招牌之一的牛扒

要等一段時間, 應該是即焗的吧。 果然是熱的。
金鳳焗豬扒飯
可是打開豬扒一看, 說好的炒飯底呢?
金鳳焗豬扒飯
我找了良久, 才找到一絲蛋絲。
飯底雖然乾濕程度剛好, 但沒蛋香。
醬汁也爾錯,甜酸適中
豬扒有點淋, 但沒有牛扒般災難級, 也有肉味
果然用自己招牌起名的菜不會太差
跟凍檸水走甜, 有冰有檸檬🍋夠凍。

2022-03-14
2022-03-15 204 浏览
今日要嚟宜家傢俬買嘢樓下就有間金鳳上網成日睇到啲人講到金鳳好似好差咁樣今日決定用下午茶嘅價錢自己嚟試一試😂試完點知又唔係真係好差咋喎首先門口嘅侍應哥哥好有禮貌咁叫我哋量體溫同掃安心出行已經有一個良好印象坐低啲位都幾闊落張卡位超級大😮兩個人坐好鬆動本來仲擔心下午茶無扒食🤣點知有喎於是我同老公都叫咗一樣嘅扒不過一個叫黑椒汁一個叫蒜蓉汁塊扒啲肉並冇用鬆肉粉”那”到爛晒都仲有咬口嘅兼且切開仲有少少粉紅大概係medium well嘅程度我個黑椒汁都幾黑椒真係有楜椒嘅辣至於老公就話個蒜蓉汁相對比較失色意粉係有用茄汁炒過嘅都幾有誠意至於伴碟嗰三嚿翠玉瓜直頭係出色😂😂😂嗰排啲菜炒到天價咁貴都仲有咁大粒翠玉瓜真係好抵讚😘凍飲唔洗加錢唔洗加一呢個質素同咁嘅環境都算係抵食
今日要嚟宜家傢俬買嘢
都仲有咁大粒翠玉瓜真係好抵讚😘
凍飲唔洗加錢唔洗加一
呢個質素同咁嘅環境都算係抵食
2022-02-23 218 浏览
住左荃灣一段時間,每次突然想食鋸扒,都會幫襯呢間金鳳大餐廳,價錢合理得來,食物水準又高。餐廳面積好大,座位闊落,每次去都好爆場。餐廳雖然係食扒,但選擇非常之多,淨係選食邊款扒都好難抉擇。最後我地選左美國德州頂級西冷同美國安格斯肉眼扒套餐。羅宋湯好足料,而且湯既味道好濃,食到舔舔脷!而跟餐既麵包上枱仲好暖牛扒方面,比左好多蒜蓉,而且每塊扒都好大塊,一定食得飽。牛扒肉質結實,食到本身既牛味。另外,餐廳仲有4款牛飲品選擇,十分懷舊~

另外,餐廳仲有4款牛飲品選擇,十分懷舊~