2017-07-20 530 浏览
因為很少在九龍出沒,雖然一直很熱愛吃菠蘿包,卻未有機會能品嘗到鼎鼎大名的金鳳菠蘿包。當天去往時已經過了早餐時間,又未到午餐時間,不用排隊便可入座。雖然店內人潮未算多,但卻見不少人手執一份菠蘿油在店外大口吃著,果然大家都是衝著菠蘿油而來的啊還未坐下已經被一旁被分屍中的菠蘿包吸引,這是我在茶記看過最大最飽滿的菠蘿包了吧! 雖然很想點菠蘿油,但最近體重直線上升,我只好點一杯熱奶茶($17)配菠蘿包($6),先試個原味。這菠蘿包個頭果然比坊間的大,拿上手也比坊間的重上不少,要輕壓麵包才可把外皮跟麵包全收入口中。一口咬下,這菠蘿包果然名不虛傳! 麵包底面都是微燙的,十分新鮮,外皮非常酥脆,不但完整包覆麵包,更十分有厚度,雖然香脆卻不會碎得滿地都是,真是非一般品質啊! 在優越的外皮下,麵包當然也很不錯,有餐包的柔軟卻不會像空氣麵包一樣太削,帶有一定的咬勁有彈性。這絕對是最近我吃過最滿意的菠蘿包!他們的奶茶也當然不讓人失望,加上這一大個菠蘿包對我來說可算是一份很滿足的早餐了,這樣才$23其實很不錯呢。點餐時伙計非常進取,速度快卻不忙推介我吃蛋牛菠蘿包、豬扒菠蘿包等,但這次我還是只對麵包本身較有興趣,

一口咬下,這菠蘿包果然名不虛傳!

點餐時伙計非常進取,速度快卻不忙推介我吃蛋牛菠蘿包、豬扒菠蘿包等,但這次我還是只對麵包本身較有興趣,或許那些下次可以一試吧
不過眼見門口的其他包餅也非常吸引,那椰撻看起來也是飽滿又足料,我還想試吃他們的西多士.....真替自己的眼闊肚窄而無奈阿
2017-07-15
$23 (早餐)
  • 菠蘿包
2017-07-07 669 浏览
The pinnapple bun with butter really delicious!!! The crunchy at top bread really make my tongue dancing
2017-07-03 477 浏览
It's special but just not my type of food Pineapple bun with butter tastes okay and they serve really fast! Another thing is that there's some Hongkong local dine there as well, so I think over all its not too bad. and they have all other kinds of typical Hong Kong food, worth trying as well!
2017-07-03
2017-07-01 419 浏览
每次經過太子女人街附近都總俾菠蘿包同墨西哥包吸引左過去,由其是下午茶時間嘆個包岩岩好唔會太飽一拎上手仲熱辣辣,size都唔細個嫁,一咬落去塊皮仲好脆好厚,抵我幫襯佢咁多年既菠蘿包同墨西哥包『only』,哈哈唯一唔好既係墨西哥包成日都賣晒,一定要早去買。

唯一唔好既係墨西哥包成日都賣晒,一定要早去買。
外卖自取
2017-06-30 346 浏览
每次出去太子行街, 經過金華既話, 都會忍唔住俾金華吸引左行入去, 食一個波羅油, 飲一杯茶走, 呢個組合真係香港最好食既下午茶.好在今日唔太多人, 唔洗同人一台, 可以慢慢嘆. 如常咁叫左波羅油同茶走, 亞哥好難得咁好好聲氣, 話就來有波羅包出爐, 等多陣先俾我. 之後望住亞哥將一底底既包拿出來, 成間鋪勁香 搞到我流哂口水. 新鮮出爐真係唔同D, 熱辣辣既波羅油要快D食, 食住啖啖既新牛油真係一生一大享受. 而水準都無咩既趺, 讚 !
好在今日唔太多人, 唔洗同人一台, 可以慢慢嘆.

2017-06-09
2017-06-25 392 浏览
今日去旺角行街,行到累加上天氣勁酷熱,便走出金華食lunch。等了一陣,剛有人離座埋單便諗住入去坐,點知幾個女侍應坐喺果張座位不知討論乜東西,坐在座位良久也無視我們存在,我們站着等候,週邊環境已十分擠迫,那三位女侍應也招呼欠奉,在這張檯討論很久才讓給我們坐,服務欠奉。之後點餐後,我們三個人成張檯來哂食物,其實他們放低每碟食物都粗手粗腳、澎澎聲大力放,差在未飛成碟食物過來,部份茶餐廳的伙記態度我可以理解。最討厭是我們三個人已成檯食物,只有少少位可放食物在檯面,但個女侍應還叫一個人搭檯,還大大聲說我們餐廳係要搭檯,我唔緊要,最多拿拿聲食完咪走。但居然比我見到其它檯都有位,還鬆動見我好多,難道見我們一家斯斯文文好恰d!而食物方面,我都間中有幫襯,發覺每况愈下,咖喱豬軟骨居然夾雜豬扒,韌都飛起。而燴汁金華豬扒飯,以前還覺好食,现在豬扒霉霉地,汁稀到無味,飯用的米更差,沒有飯香味。唯一西多士還可以算好食,價錢算合理,但食物、服務都不斷下降,可能只想做大陸人生意。附近已開了三間新茶餐廳,下次試其它好過,免得消费要受氣。😠
2017-06-25
西式炒通粉🍅($46)-香港仲有得食西炒通既地方 相信只有金華冰廳喇😭🍅肥妹一向都中意食西炒飯 既然西炒通係佢朋友😂諗都冇諗就叫左😋-份量與外面茶餐廳一樣 大大碟 要兩個人先清得完😂 但完全冇失望!!!!😍😍😍雖然只有簡單食材配襯 但通粉煮得剛好 唔會過淋👍🏻而且炒到有點燶邊 火候很好!!!!😋師博運用濕炒方法 令通粉唔會炒到好乾身 同時碟底仲有好多汁😋醬汁偏甜 易入口 食落仲好有童年既味道😭😭😭-雖然價錢略貴 但完全係物有所值!!!🤤❤️❤️❤️一定會再黎食❤️❤️❤️
西式炒通粉🍅($46)
西式炒通粉

雖然價錢略貴 但完全係物有所值!!!🤤
❤️❤️❤️一定會再黎食❤️❤️❤️
2017-06-21 163 浏览
我地倆小囗都好中意食菠夢包,尤其男小編特愛菠蘿油,個日經過金華,為食既我地即使食飽都忍唔住買返個菠夢油share食~呢度係要秒速order,秒速俾錢,然後菠蘿油都係秒速到手嗯嗯,係一貫金華既水準

呢度係要秒速order,秒速俾錢,然後菠蘿油都係秒速到手

嗯嗯,係一貫金華既水準
外卖自取
下午茶
2017-06-15 180 浏览
好食菠蘿包,但係人情味消失😭😭一個人入到去問我幾位,答2位照俾我坐。跟住我叫左炸雞脾、菠蘿包。疑似老細話我2個人,一定要叫一杯野😤😤我唔想飲野,咁另一個人都未到,又唔知叫咩好😫Er左幾秒…佢企係到等我落單😰唯有轉拎走,當時人又唔算好多😭😭我坐低前你可以話等齊人先入得架🤔Why me 😤以前都唔係咁😫俾錢問收銀姊姊,佢就話唔係啊應該可以坐🤔事後姊姊同我講唔好意思,唉。出左名😤
好食菠蘿包,但係人情味消失😭😭
一個人入到去問我幾位,答2位照俾我坐。
跟住我叫左炸雞脾、菠蘿包。
疑似老細話我2個人,一定要叫一杯野😤😤
我唔想飲野,咁另一個人都未到,又唔知叫咩好😫
Er左幾秒…佢企係到等我落單😰
唯有轉拎走,當時人又唔算好多😭😭
我坐低前你可以話等齊人先入得架🤔
Why me 😤以前都唔係咁😫
俾錢問收銀姊姊,佢就話唔係啊應該可以坐🤔
事後姊姊同我講唔好意思,唉。出左名😤
2017-06-15
  • 菠蘿油
2017-06-14 176 浏览
2個人入去坐低叫2杯飲品,大家飲左3分1杯老公要出去入車錶,一行開5秒個呀姐叫人坐低,我話有人架,個男人去左第2張枱坐,然後再過5秒,我老公杯紅豆冰消失左,我立即問呀姐,個呀姐話以為坐我對面既人走左,所以丟左杯紅豆冰,大佬呀,你睇下枱面張單都有2杯飲品既價錢啦,呀姐話沖過杯比我,過左10秒呀姐拎杯得一半,仲要個杯勁dirty既紅豆冰黎,一睇就知無洗杯,明顯用番頭先丟左個杯黎裝,我等老公番入黎立即嬲到埋單走人,成班大陸呀姐發緊夢,好激氣。
2017-06-12 208 浏览
好耐冇去太子,今日要出黎呢邊返工,一早都唔知食咩好,行過金華又可以買兩個蛋撻做早餐,一早9點幾都好多人等緊買菠蘿包同蛋撻,咁岩得返最後兩個,我就買左兩個做早餐。就係因為最後兩個,蛋撻一啲都唔熱,連暖嘅感覺都冇,但我鐘意食酥皮,一樣覺得幾好食,蛋漿都好滑,唯一可惜只係唔夠熱。

2017-06-09
2017-06-12 185 浏览
上網搵到呢一間食沙嗲牛肉麵好食所以就試吓呢間餐廳嘅早餐套餐,套餐有六款麵選擇,梗係食招牌沙嗲牛肉麵,套餐配以一條腸仔一隻煎蛋同埋一塊火腿,再加一杯飲品我就叫左熱華田。沙嗲牛肉麵味香濃,飲啲湯確實有好香濃嘅沙嗲牛肉味道但乖網上評論紛紛讚好。另外腸仔同火腿同埋煎蛋就比較普通,我想轉炒蛋但係要加$8,都唔係好抵,所以冇轉到。熱華田我叫左濃啲,同埋我一向都唔落糖,但係佢啲味道都唔太甜,可能好少花奶。總括而言,不過不失啦。

總括而言,不過不失啦。
2017-06-11 534 浏览
星期六晏晝出咗旺角心血來潮想去食菠蘿油菠蘿油我最鍾意就係食太子呢一間茶餐廳呢一間老字號呢我就覺得菠蘿油係最好食另外我哋一人都叫咗一個餐一個麵餐叉燒意粉一個就係豬扒飯菠蘿油新鮮出爐 外脆內軟 食到成口牛油 金華豬扒飯(午餐)成個飯得一塊豬扒 加條菜 $44抵唔抵食見仁見智 蜜汁叉燒意粉蜜唔蜜汁我唔知 我淨係食到好乾身 仲送多左啲野俾我不過茶餐廳都正常既凍鴛鴦夠凍多啡味 冇煲燶味 算係咁總結:菠蘿油好味 另外兩個餐就唔抵啦
星期六晏晝出咗旺角
心血來潮想去食菠蘿油
菠蘿油我最鍾意就係食太子呢一間茶餐廳
呢一間老字號呢我就覺得菠蘿油係最好食

另外我哋一人都叫咗一個餐
一個麵餐叉燒意粉一個就係豬扒飯

新鮮出爐 外脆內軟 食到成口牛油

菠蘿油

金華豬扒飯(午餐)
成個飯得一塊豬扒 加條菜 $44

凍鴛鴦

總結:菠蘿油好味 另外兩個餐就唔抵啦
2017-06-10
2017-06-10 164 浏览
$44 秘製豬軟骨飯金華要排隊要等,d呀姐唔係行親民路線就係人都知!🙄🙄🙄但會唔會係咁呀??😒😒😒😒😒秘製?大家睇下佢d肉!乾成咁!😡😡😡然後我一咬落去,竟然係同煲完湯既肉係一樣咁柴!😒😒😒完全唔入味!又老又乾柴又痴牙!😣😣好似食緊d湯渣咁!😓好過份囉!希望改善下啦!正常既豬軟骨都唔會係柴到咁啦!肥又肥左,錢又洗左!好嬲呀真係!比d咩人地食呀!係人都嬲啦下話!哼哼哼
$44 秘製豬軟骨飯
金華要排隊要等,d呀姐唔係行親民路線就係人都知!🙄🙄🙄
但會唔會係咁呀??😒😒😒😒😒

秘製?大家睇下佢d肉!乾成咁!😡😡😡
然後我一咬落去,竟然係同煲完湯既肉係一樣咁柴!😒😒😒

完全唔入味!
又老又乾柴又痴牙!
😣😣

好似食緊d湯渣咁!😓

好過份囉!

希望改善下啦!
正常既豬軟骨都唔會係柴到咁啦!
肥又肥左,錢又洗左!好嬲呀真係!
比d咩人地食呀!

係人都嬲啦下話!

哼哼哼
2017-06-08 335 浏览
說起金華,相信大部份香港人也聽說過!炎炎夏日,路過了太子,突然有點想吃下午茶,於是走進了金華冰廳,餐廳座位逼夾,但相當人氣,菠蘿包一盤一盤不停從廚房送出,香噴噴,熱辣辣😎基本上每一位客人也會點一個菠蘿包,而我點了一個菠蘿油!🐷菠蘿包外皮香脆,夾着冰凍牛油,大口咬下去,不得了😋😋😋菠蘿包體積比拳頭更大,普通菠蘿包才$6,附上了牛油只是$10,試問在香港哪裏找得到如此新鮮好吃的菠蘿包?❤❤❤❤❤
說起金華,相信大部份香港人也聽說過!
基本上每一位客人也會點一個菠蘿包,而我點了一個菠蘿油!🐷
菠蘿油

菠蘿包外皮香脆,夾着冰凍牛油,大口咬下去,不得了😋😋😋
2017-05-31
下午茶