2021-05-31
貝汁鹽味拉麵🍜shio hamaguri soup ramen $128(拉麵唔包溏心蛋 要另+$15先有🥚)呢間係米芝蓮一星拉麵店 拉麵湯底有蜆 豬骨同魚清湯 個湯唔似平啲啲拉麵湯咁呈奶白色 呢碗湯底比較稀身無咁漏 加上牛肝菌同白松露油🍄同煙肉碎 湯好香帶小小鮮甜同微鹹 我飲哂成碗湯👍🏻叉燒有兩塊 一塊低溫叉燒 一塊三層肉 夠淋唔韌 不過略嫌有啲薄同細塊 拉麵幼身較淋身貝汁醬油拉麵🍜shoyu hamgaguri soup ramen $128呢個碗拉麵同鹽味湯底叉燒一樣 不過白松露油變左黑松露🍄同加左醬油 呢款拉麵比較濃味 菌既香味都強烈啲 不過我就略嫌咸左少少🤏 京蔥味豆腐 Fried soft tofu with miso pasta $65豆腐熱辣辣外脆內軟 但個醬就超咸 個人覺得個醬好唔襯個豆腐🥲
(拉麵唔包溏心蛋 要另+$15先有🥚)