2007-12-03 22 浏览
我地2:20p.m.先到,見Lunch時間至2:00p.m.,Tea time又要2:30p.m.先開始,咁問侍應而家可否叫Tea食,佢話未夠2:30p.m.,而家叫Lunch做埋比我,橫掂肚餓,Lunch就Lunch啦!(其實問得嚟都2:30p.m.啦!唔通佢想賺多啲?因Lunch貴過Tea)叫兩個Set Lunch,兩個都飲牛尾湯,(詳細全名唔記得)總之就一個要牛扒,一個要意粉.湯好少但幾多料,唔係牛尾係什菜,片法包唔得,翻叮的.牛扒韌少少但幾鮮,好彩見到件牛油未清哂張.普通一個白汁意粉加幾片司華力腸.收哂碟後叫咗餐飲足足15分鐘都未到,我問個老闆,佢話漏單,仲求其冲杯凍奶茶出嚟,嘩好難飲,飲唔落,索性唔飲,因成杯奶冇茶味.(唔係趕時間我繼續同佢等落去)埋單$80,真食唔過,都唔明點解啲人話正?
湯好少但幾多料,唔係牛尾係什菜,片法包唔得,翻叮的.
牛扒韌少少但幾鮮,好彩見到件牛油未清哂張[衣].
普通一個白汁意粉加幾片司華力腸.
埋單$80,真食唔過,都唔明點解啲人話正?
話說我本人睇左新假期, 所以特登去試下呢個酒店級水準既漢堡飽。去到無雷公咁遠都唔緊要, 最緊要唔好令我失望。叫左一個漢堡飽餐, 一上台果時非常開心, 十分期待。咬左第一啖時, 個飽同所有配料都好好味,但始終覺得有D怪怪地。食左幾啖,我終於發現佢既問題啦, 點解塊漢堡扒個味咁似山竹牛肉既?我個人係一個識食之人, 做足資料搜集先會去品嚐有質素既食物, 以下係我既理據1. 完全無咬口, 林PAT PAT一塊肉, 無一D碎碎肉粒, 好似搞拌機搞出黎搞到爛哂咁, 唔係用刀切碎D肉或者係免治肉, 一D質感同對比都無, 就咁一PAT肉2. 唔香口, 應該無落胡椒粉, 同埋煎得個面唔夠脆3. 我懷疑完全無落洋蔥粒, 無甜味同香味, 引發唔到香氣從鼻而出雜誌話佢用左3種唔同既牛肉部份製成, 咁應該可以食到唔同口感, 但我只係食到一舊小食店賣5蚊4粒勁CHEAP既山竹牛肉球味道,個飽繙料同配料都非常之有水準, 係塊漢堡扒差得不得了, 我食到一半已經食到無哂心機了。如果佢話呢個漢堡係佢既特色, 我唔識貨, 咁我應該唔會再去, 因為我認為食物係要食到有唔同既層次感先, 互補不足, 但係佢呢個真係做唔到, 所以

去到無雷公咁遠都唔緊要, 最緊要唔好令我失望。

叫左一個漢堡飽餐, 一上台果時非常開心, 十分期待。

2. 唔香口, 應該無落胡椒粉, 同埋煎得個面唔夠脆

如果佢話呢個漢堡係佢既特色, 我唔識貨, 咁我應該唔會再去, 因為我認為食物係要食到有唔同既層次感先, 互補不足, 但係佢呢個真係做唔到, 所以唔好再掛住個酒店級水準啦。

如果佢可以做得返有口感, 唔再肉山竹牛肉, 似返一塊漢堡扒, 咁就應該囉滿分啦。
2007-11-06 13 浏览
4/11(日) 8:30pm從大澳坐那令人悶悶不樂的旅遊巴回到東涌;坐畢後魂魄尚未歸位;先到東涌城逛一陣子才返回市區,走回大角咀覓食.一心準備到魚湯專門店,無奈店子人山人海;男友提議再訪金船長;倘且給它多一次機會!今趟試了招牌漢堡$32(加$20轉餐)及自選車仔意粉,煙三文魚蟹肉椰菜香草醬闊麵$59周打蜆湯--跟閒時的忌廉湯沒大分別,在於多了若干粒無味蜆肉罷了.招牌漢堡--半生熟牛肉漢堡扒被男友垂青,激讚物超有所值!漢堡扒看來蠻厚身的;淺嚐一口;肉汁滿瀉,肉味濃郁,肉質細嫩;配以嘉頓包身,沙律菜,蕃茄及酸瓜,秘製沙律醬及粗身脆薯條;$32乃超班貨也!煙三文魚蟹肉椰菜香草醬闊麵--闊麵除加入香草醬,還以洋蔥,香蒜,巴馬桑芝士同炒;香草醬味道不甚出眾;闊麵炒得過為乾身,質感仍維持彈牙狀態;煙三文魚蟹肉碎份量少得很;別遑論口感有何佳處!餐飲--鐵膽的凍檸茶,少冰少甜;一般水準.侍應們總算勤快有禮;遺憾地個人認為出品乃屬泛泛之輩,價格亦不算份外經濟,加上較吊腳的地點;應可跟這金船長道別了...
4/11(日) 8:30pm

餐飲--鐵膽的凍檸茶,少冰少甜;一般水準.

2007-10-04 13 浏览
2點半, 天氣很熱很熱諗住去7仔買支冰凍飲品!朋友說走前少少到這間高級餐廳吃下午茶早前都看過雜誌介紹,食物都幾貴所以一直未有機會去試今日銀包突然重左,所以走黎試下看看餐牌, 下午茶的價錢只是隔離的茶餐廳的價錢一於試試金船長!!入到去, 只有2 3 枱客我點了肉醬雞絲羅絲粉- $ 26 包一杯熱朱古力肉醬是由新鮮蕃茄做成,很美味我不是一個蕃茄狂,也很喜歡, 雞絲沒什麼特別, 因為被蕃茄汁的美味濃蓋很好味! 大力推介!朱古力雖然好甜, 但仍有奶味!朋友點了薑味海鮮炒飯- $ 25 包一杯熱檸水我吃了少少, 起初以為薑味, 一定好臭好臭因為我是極度討厭吃薑, 但吃過一口之後, 有"返尋味"的感覺, 真的好美味!其實這下午茶是我的lunch, 份量絕對不少!而且下午茶價錢唔貴, 一定會再試!ps. 在金船長坐左2小時, 老闆娘不斷為我們加水 態度親切!
2點半, 天氣很熱很熱
諗住去7仔買支冰凍飲品!
朋友說走前少少到這間高級餐廳吃下午茶
早前都看過雜誌介紹,食物都幾貴
所以一直未有機會去試
今日銀包突然重左,所以走黎試下
看看餐牌, 下午茶的價錢只是隔離的茶餐廳的價錢
一於試試金船長!!
入到去, 只有2 3 枱客
我點了肉醬雞絲羅絲粉- $ 26 包一杯熱朱古力

很好味! 大力推介!
朱古力雖然好甜, 但仍有奶味!

朋友點了薑味海鮮炒飯- $ 25 包一杯熱檸水

我吃了少少, 起初以為薑味, 一定好臭好臭
因為我是極度討厭吃薑,
但吃過一口之後, 有"返尋味"的感覺, 真的好美味!

其實這下午茶是我的lunch, 份量絕對不少!
而且下午茶價錢唔貴, 一定會再試!

ps. 在金船長坐左2小時, 老闆娘不斷為我們加水
態度親切!
2007-09-25 7 浏览
今天到奧海城中午傾成了一個job,本來想在那裡隨意找地方吃lunch,怎知那個客着我走遠少少,到大角咀舊區那邊,會有更多又好又抵的lunch食,好,就走過去吧!之前聽朋友說大角咀有好多出色小店,男友就試過「譚仔雲南米線」,大碗又好食,但我想食西菜,便記起「飲X男X」介紹過大全街有間個西餐,廚師曾在酒店工作,食物有酒店水準,但街坊價錢,便決自己一個去試試。我不熟大角咀,它又沒有大招牌,逐條街找,有點困難,終於到了。到達時是午膳時間,只是十二點鬆D,裏面已九成滿,大多是OL及在office工作的人,看看餐牌,三十多元有個set(有湯、main及飲品),很抵,但在這個舊區有其他更多「大件夾好食」的選擇,三十多元相比下就不是最抵,這裏為何仍有不錯的生意呢? 食物質素就是原因。我叫了那個set如下: 蕃茄濃湯配蒜蓉包、煙肉磨菇忌廉汁燴闊條面,熱檸茶。(熱檸茶咪就喺一般茶餐廳熱檸茶lor,無特別,唔介紹) 我另外還叫了Plain Souffle作dessert,既然說到廚師曾在酒店工作,甜品應該要得先至名乎其實,加上meun上寫Souffle及「心太軟」都是chef recommandation,

我叫了那個set如下: 蕃茄濃湯配蒜蓉包、煙肉磨菇忌廉汁燴闊條面,熱檸茶。(熱檸茶咪就喺一般茶餐廳熱檸茶lor,無特別,唔介紹) 我另外還叫了Plain Souffle作dessert,既然說到廚師曾在酒店工作,甜品應該要得先至名乎其實,加上meun上寫Souffle及「心太軟」都是chef recommandation,所以便叫了。
(個人是Souffle 的粉絲!!)

估唔到餐湯不是一般難飲又稀嘅羅宋湯。蕃茄濃湯夠creamy,又有濃濃茄味(茄蓉混在湯中),不會太咸,很有正宗西餐廳水準,配着熱辣辣脆卜卜的蒜蓉包,yummy!

闊條面來了,幼幼的bacon絲和磨菇片混在那個汁中,creamy sauce剛剛好附在每條粉上,不多不小,而且夠熱,入口感覺很好,但吃到一半時就覺得有點咸,可能是bacon的味道較咸吧。因汁的粉量剛好,不會太多,吃到最後Fettuccine也沒有「擎」着,Good 呀。另外要讚的是Fettuccine的質感,很Al Dante,是自家製的嗎?( 因creamy sauce太濃,我不能吃出它有沒有粉味……) 還是煮的時候有辦法呢? 但這個闊條面份量較少,女孩子就夠,大食的話就唔夠喉。

Souffle 要焗,故食完Fettuccine都等了好一會,如過souffle好「得」,我就不介意等。終於來了,嘩,焗得好高呀!! 我好開心,少少糖霜灑在焗得高高的Souffle上,上枱買相已加分了,好,先吃面頭吧,焗得脆卜卜,很香有蛋味,中間的蛋白又鬆軟又滑,質感也不會太像吃空氣,整體這個dessert不太甜,仍吃到蛋香,而且很熱,在大角咀這個舊區吃到這個水準,很不錯呀!! (雖然這不是我吃過最好味的疏乎厘)

雖是小店,但所有waiter都很有禮貌又親切,尤其是老闆(反而是沒穿制服,有skin head的大隻哥哥,我估他是老闆),十分殷勤主動。唯一發生了一件美中不足的小插曲: 點幾鐘的時候,店裏滿是客人,我正在等Souffle,一位很年輕的waiter哥哥急急走過時,不小心撞歪了我的枱(我想他也很痛),我那杯水完全打翻了,他雖有即時道歉,但卻沒有即時替我抹那張已全濕的桌子,等了一會(等他傳完菜及落單),他才回來抹,而且很「求其」,桌子我的根本還濕,正當我想作complain之際,我的Souffle由另一位waiter送來了,那位waiter很醒目,看見我的濕枱,連忙說不好意思,就拿乾布替我把枱抹得乾乾淨淨,算了吧,這不是五星級酒店,一隻手嘅手指都有長短,見你都有翻個醒目員工,加上美味的Souffle,總算對這店沒有扣分吧!!

只花六十多元(set只買三十幾元,Souffle則另計),便有一個豐富又頗有水準的lunch,真喺,大角咀,估你唔到!!
2007-09-20 11 浏览
繼幾個月前同女友食過第一次,果陣既感覺都尚算可以..話晒果陣都岩岩開..機會係要俾既..所以今晚再黎多次..點知仲差左..特別係個risotto..我唔知佢點整..咸到不得了..我自問係一個risotto痴..第一次叫左個risotto係食唔晒..因為真係咸食唔到..女友都係咁話..食完仲要飲好多水..我唔知關唔關星期3事(賭馬)..咁簡單既菜都做到咁..你要人點俾機會你呀..就算只係一個值$56既risotto..你都要尊重係食客囉..拎呢d野出黎俾人食係好不負責任囉!!
2007-09-10 6 浏览
昨天,和女朋友到了大角咀,由於要去看戲的關係,便匆匆的找些吃的吧。路經這間金船長餐廳,記得是很多人說好的食店,又拿過甚麼食神大賽的獎,便決定進去試試。那是下午茶的時段,人也不算太多,匆匆的看完了餐牌,我和女朋友都選了有人大讚特讚的"心太軟"餐。十分鐘多,女朋友的先到,她試了一口以後,面色不善,我已心知不妙,及後,我的那個也到了,我明白是甚麼一回事.....(1) 入面是固體來的,如果改名叫朱古力蛋糕便沒有問題了,可是朱古力布甸入面應該是溶溶的漿,外面則是脆的,很明顯這個"蛋糕"放在焗爐的時間不足,因此才有這個問題....(2) 至於旁邊的雪糕則是可以的,畢竟,這個要難食是比好食更難,因為很多餐廳也只不過是買回來的總結而言,一次的差勁已經令我們對這間餐廳沒有了信心,不管其他的食物會不會好一點,我相信我們都不會再試了...
2007-09-08 2 浏览
6/9 (四) 約8:00PM 都幾多人, 先訂位, 就好穩陣d.餐\湯–看來好稀, 但都夠味, 多士都好脆主菜–黑椒汁牛肌肉扒(之類)+意粉+1.5安士鵝肝, 黑椒汁好黏稠, 7成牛扒控制得剛剛好, 但是鵝肝就唔得, 我塊好燶, 表面差不多黑晒, 有少少根, 祝你好運至尊Pizza –好好味, 同P客有得揮, 好多芝士, 青, 紅椒, 火腿…. 薄餅底, 唔會太飽, 不過可以脆d.紅豆冰–用粗飲管吸紅豆, 好味, 但是細杯d, 不過佢\地所有凍飲杯都係細size我見其他人叫一朵玫瑰花形煙三文魚沙拉, 炸物拼盤, 哈密瓜巴拿馬火腿pizza, 個樣好好味, 下次有機會再試, 最後想叫心太軟, 但要等15-20分鐘, 算啦, 有緣我地會見, 所以如果有興趣, 就早d叫定.
餐\湯–看來好稀, 但都夠味, 多士都好脆
2007-08-26 33 浏览
不知從那個媒介來的介紹,在我電話簿內食肆的名單中,有這一間餐廳,推介的是我的至愛甜品-心太軟。在我的記憶中,最好吃的心太軟,是在旺角雅蘭中心利苑(已摺,甜品是由其它店鋪提供)。今天為了尋覓漸漸淡忘的印象,來到這不熟悉的地方。一番詢問查探後,終於找到了。入座的時候,感覺怪怪的,想像不倒一個舊區,有這種西餐廳。最初以為是高級一點的荼餐廳。再想想附近有比較新的屋苑,或許就是餐廳的客路。一心只為甜品而來,在安頓入座的數秒間,看一看食客上的食物,發覺最多的是意大利粉,Pizza,漢堡包等。於是我們兩口子叫了:一Set晚餐要新西蘭肉眼扒,磨菇汁,跟薯菜,五成熟,羅宋湯,凍檸荼;一個漢堡包,七成熟,分兩件(亦可分四件;第一次有人問我:漢堡包要幾成熟,不其然有點期待)。甜品叫左心太軟,薑味疏乎里。百元多一點的一個扒餐,不會有太大期望。扒的質素可以,合理。要讚的是生熟程度,切開,粉紅色的肉色滲出點點肉汁,手藝很好。如果那是一塊高級的安格斯或和牛,加一點鹽和黑椒,必是極品。漢堡包肉汁鮮美,沒有Triple O's的那油,好吃與否,在於個人喜好。個人喜歡芝士品較重的,相信不太愛芝士味的朋友會喜歡。疏乎里質地
疏乎里質地非常鬆軟,蛋白打得幼滑,還加了一點薑粒,味道香濃,水準高。
心太軟質地軟滑,朱古力味香濃,不太甜,加上一小球雪糕,配合得宜,整體非常好吃。與之前在利苑吃到的,各有特色,各有所長。
往事不能回味,唯有回憶泛起心中不小馨的片段,有幸可以拖給我暖的手,走在那不太熟悉的國度。

2007-08-16 4 浏览
Special requested a six-course chef menu for my party of four:1) Black truffle oil pizza (signature dish)2) Baked scallop salad3) Garlic and leek soup4) French style steamed fish fillet with wild rice5) Duck breast with mashed potato6) 8-ounce filet mignon with red wine reductionThe first 4 courses paired with a bottle of Blue Nun and the last two were with cabernat sauvignon. With the exception of the slightly over-cooked duck breast, everything was close to perfection. The service was attent
2) Baked scallop salad
3) Garlic and leek soup
With the exception of the slightly over-cooked duck breast, everything was close to perfection. The service was attentive but not over-bearing. For the price, the quality we got was a bargain. This is a gem in the area. I think the words have already gotten out. It was fully packed on a Wednesday night. Big thumbs up! Highly recommended.
2007-08-12 4 浏览
4/8(六) 2pm於大角咀這舊區一向缺乏像樣的西餐廳,金船長的出現,令這區街坊紛紛躍躍欲試.休假的星期六,特意相約在此區打滾了十多年的番書仔慕名一試.甫進店,環境如一般cafe般,面積小小,擺滿桌子;加上捧場客不少,來晚一步也得等位.下午正二時已有下午茶供應;午餐同時入列.我們點了午餐--西冷牛扒配鮮冬菇汁跟薯菜$35跟餐湯及下午茶--芝士蕃茄薄餅$24.洋蔥湯--奶味太強,較像忌廉湯;洋蔥味不甚濃重,拌湯的蒜蓉多士,不脆不鬆更不香!西冷牛扒配鮮冬菇汁跟薯菜--個人深信牛扒配冬菇汁乃是錯配;輕嚼牛扒一小口,肉質軟腍,牛味非濃;拌以原味不足的冬菇汁及脆度稍低的粗薯條,泛泛之輩也.以清新爽口的脆玉瓜及車厘茄作配菜倒不錯的.芝士蕃茄薄餅--六呎迷你薄餅;光用鮮蕃茄片,蕃茄醬及軟芝士這簡單配搭,加上厚度適中的鬆脆餅底;簡單樸實的薄餅.凍檸茶--檸度及茶度皆合度,唯甜度略甚.咖啡--請忘掉它!服務呢?不要奢望於滿座的館子得到厚待.出品不甚了了,但仍懷著一絲冀望於其車仔意粉上!
4/8(六) 2pm

凍檸茶--檸度及茶度皆合度,唯甜度略甚.

咖啡--請忘掉它!

服務呢?不要奢望於滿座的館子得到厚待.

出品不甚了了,但仍懷著一絲冀望於其車仔意粉上!
2007-08-07 1 浏览
I celebrate the wedding ceremony with my wife last week at the restaurant. We order sirilon steak, groose liver, tomato thick spagetti......Steak....feeling of ice, not freshgroose liver.......overcook, tomato thick spagetti......OKPrice, 300 for 2, is OKI think overall is OK, just not my expectation on the comments there only. Location, near olympic centre but take 15 mins walking distance to search at the factory building nearby, not convenient.

groose liver.......overcook,

tomato thick spagetti......OK

Price, 300 for 2, is OK

2007-07-30 7 浏览
三個女仔來吃晚飯,叫左自選意粉(香草忌廉汁墨魚汁麵配腸仔蝦同墨魚仔)--好味喎,好CREAMY,不過有點漏凱撒沙律煙三文魚PIZZA--好味呀,個PIZZA好薄小食拼盤--有雞翼,甜甜地好味,咖喱角同洋葱圈就冇乜特別,仲有個唔記得係乜野餐\湯好似話係魚,但似白湯多D價錢每人八十元,算抵,不過呢度環境一般,同埋位置太偏僻了
三個女仔來吃晚飯,叫左
凱撒沙律煙三文魚PIZZA--好味呀,個PIZZA好薄
餐\湯好似話係魚,但似白湯多D
價錢每人八十元,算抵,不過呢度環境一般,同埋位置太偏僻了
2007-07-19 10 浏览
很滿心滿足的一份午餐!!和老公慕名而來, 先打電話來問路兼訂位, 電話中傳來令人舒服的服務態度, 抵讚! 我們點了黑椒汁牛扒跟飯及洋蔥汁豬扒跟意粉; 兩款都很好味, 肉夠腍之餘獻汁濃淡適中。飯後來一杯凍朱古力薄荷咖啡更令人精神為之一振。有機會再來的話想試試差不多二百大元的澳洲肉眼扒, 應該不會令人失望吧?!不過地方有點迫, 要經常被迫聽鄰座的人的對話, 想與同行親友說悄悄話? 食飽才想吧!!
很滿心滿足的一份午餐!!

2007-06-21 6 浏览
由於地區問題, 不論新開定舊舖,港式茶餐廳可以係到到處可見,簡直有點悶,而這類西餐廳係大角咀較為少見.(柏林,椰皇閣係港式西餐廳),而我依個晚晚要出外找飯吃既人,當然視這處為好地方. 記得最初時見這處新開張, 八卦看看set dinner, 嘩,太貴啦,成百四蚊,"裝"下d裝修都係一般.係大角咀set這個價都頗為大膽,也替它擔心. 之後就不了了之. 點知有一晚經過(本來想去3條魚米線), 細心看看餐牌,見有意粉,pizza吃bor, 價錢都合理, 未走入去試試, 點知發覺不論意粉,pizza,湯,特飲和甜品都好好味,服務態度殷勤有禮,之後它就成為我們tea time和dinner時其中一間飯堂.平時我地兩人叫一個pizza,意粉再加一個甜品就好飽好飽, 每人約$75-$90左右,但反而它的set dinner我到現在還未嘗過. 我們常常叫的有:- 各類車仔意粉(最鍾意香草忌廉煙三文魚什菌天使麵,夠creamy)- 煙三文魚凱撒沙律pizza(成日吃這個因朋友喜歡)- 哈密瓜巴拿馬火腿pizza(我本人好鍾意食巴拿馬火腿,故有時喜歡叫這個pizza)- 至尊pizza(我最喜歡這個,好味

- 煙三文魚凱撒沙律pizza(成日吃這個因朋友喜歡)
- 至尊pizza(我最喜歡這個,好味過pizzahut好多,好香好濃,正)
- 金船長芝士漢堡包(好好味,7成熟漢堡扒好juicy,連拌碟既薯條都夠厚夠脆)
- Mocha薄荷咖啡(好香既薄荷朱古力咖啡,不太甜~非常好飲)
- 心太軟(d雪糕同餅碎配合得口感一流,又不太甜,正)
- Daily soup (我個朋友很喜歡它的湯,話好好味)
- Double梳乎里(如果有2人或以上,大家都喜歡食梳乎里既,叫個double係抵d架,大好多同廷好多,好好味,你見到咁大個好開心架,重有我成日撞到有3個大隻佬一入來就叫每人一個double和野飲,好攪笑,我重以為係女仔先喜歡甜品)