2007-06-17
呢間野而家係點我唔知, 亦唔想知, 因為應該以後都唔會再幫襯上報紙呢D 野, 只要識人+ 有_, 無論你好唔好食都可以, 隔離街間肥_工坊亦同一道理基本上幫襯過兩次第一次係佢首日開張o既晚餐時段, 好似有幾檯客都係餐廳股東o既親朋戚友之類. 一間餐廳開張時候未能正常運作並不罕見, 但可以差成咁應該都冇幾多間.當日係得個水吧整出黎o既野比較好(i.e. 飲品, 甜品), 要入廚房整o既o野基本上只得"不知所謂" 四個字好喇, 一坐低, 佢淨係比張set dinner menu 我地, 咁即係點呢? 仲要個set dinner 一黎就開$138, 大佬, 呢度係大角咀舊區, 呢間野個位置成條街都係舊樓, 你話間o野開o係奧海城或港灣豪庭都仲合理丫結果就問佢有冇第D menu, 咁佢先肯拎其他menu 出黎(即係有D 咩車仔意粉之類), 但佢講明呢D 可能要等得比較耐, ok. 你冇理由迫個個入黎都要食你個set dinner o者? 咁結果叫左一個焗飯, 一個車仔意粉, 一個set dinner 再加一個小食拼盤寫o野o個個係個女侍應, 呢個我都認得佢, 之前o係隔離街間椰林閣做, 個人成
基本上幫襯過兩次
寫o野o個個係個女侍應, 呢個我都認得佢, 之前o係隔離街間椰林閣做, 個人成日都好似o係度發緊夢咁, 呢日仲離譜, 落完單幾次行番埋黎問你係唔係要XXX, 咁即係點? 你之前發緊夢? 隔離街間椰林閣我都係一開就去幫襯, 之後都冇見過佢, 唔知係咪因為呢個原因被人兜走? 當然佢而家仲o係唔o係呢間o野我都唔知啦下
先黎個小食拼盤, 呢個比較正路(相對之後o既食物而言), 但絕對算唔上咩高水準之作
之後半個鐘, 睇黎睇去個廚房都淨係識出小食拼盤, 搞咩?
再等半個鐘(即落order 後一個鐘), 先有個意粉黎, 味道真係麻麻, 仲要等咁耐, 想點?
再過一陣, 有個焗飯, 不過奇怪在, 面o個浸醬汁+ 海鮮就熱熱地, 但入面個飯就係凍o既, 呢D 算係咩焗飯?
跟住再等左半個鐘(即落order 後個半鐘), 我已經非常唔耐煩, 係爭我個主菜未黎. 照計我叫o個樣又唔係咩複雜野, 只係忌廉汁龍利柳跟飯, 我自己入去整都搞掂好耐啦? 而且呢個仲係set dinner, 唔係應該可以準備得好D 咩? 呢個時候, 我已經恥笑緊呢間野, 究竟佢請左個咩廚師? 定係未請到廚師搵左屋企個菲傭黎助陣?
結果再等半個鐘(即落order 後兩個鐘), 我個主菜先黎, 當然亦係無甚特別, 盛惠$138 o既set dinner, 嘿
最好可能係最後個心太軟, 不過印象已經非常差
雖然之前都有幾個waiter 同可能係股東o既人黎道歉, sa 晒lum 咁, 但你整到咁我以後仲點敢幫襯
結果埋單又係上述個女侍應. 佢地派D 傳單寫明下午茶有優惠或者晚餐可以有折, 但佢堅持晚餐唔適用. 你咁講我都冇辦法, 橫掂唔諗住以後幫襯, 咪當豪畀你
家父之後將呢間野永久列入黑名單, 但我都係唔多心息, 之後再o係下午茶時段同家母幫襯左一次. 預左佢D 野細份, 兩個人叫左三個下午茶餐, 肉醬意粉, 撈到一pat _咁我見到都唔想食, 家母話通常屋企整先會將D 肉醬撈埋一齊, 而且肉醬亦少得可憐; 蛋包飯, 細就唔在講, 入面包住o既飯都唔知有冇一湯羹, 被一塊極其普通兼炒到老晒o既蛋包住; 個海鮮意粉, D "海鮮" 幾乎要用放大鏡先睇到, 加上得寥寥幾粒...
投降了.