2008-05-11 5 浏览
今日係母親節, 媽媽想去大角咀. 心想: 不如試下呢間, 食評好像也不錯, 於是到了這餐廳. 但是, 下午約一點鐘去到時, 全場滿座! 還要預訂至兩點鐘才有位! 於是, 在附近的商場逛至兩點鐘才位坐. 叫了兩個午餐: 白汁龍脷柳配薯菜, 紐西蘭西冷配飯, 另外叫了黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩和金船長芝士牛肉漢堡.白汁龍脷柳只是一般貨色, 配的薯菜也不夠熱; 紐西蘭西冷看起來不錯, 但味道只是麻麻, 更差的是我們叫八成熟. 但上枱的只有約7成熟, 而且十分韌! 反而另外叫的黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩和金船長芝士牛肉漢堡就很好! 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩的芝士很香, 最喜歡那個廚師特別調製的葡萄汁果醋, 很香濃的黑葡萄果味, 味道酸酸甜甜的, 十分醒胃! 和夾心比薩一起吃十分配合! 媽媽和爸爸也很喜歡這個果醋!! 金船長芝士牛肉漢堡的牛肉漢堡都幾厚, 肉味十足之餘也很有肉汁, 一點也不乾. 內裡的配料也不錯, 特別是醃酸瓜, 比m記的好吃得多!下次再來的話也只會散叫, 套餐的食物質素實在不行!
. 但是, 下午約一點鐘去到時, 全場滿座
! 還要預訂至兩點鐘才有位
! 於是, 在附近的商場逛至兩點鐘才位坐
白汁龍脷柳只是一般貨色, 配的薯菜也不夠熱
下次再來的話也只會散叫, 套餐的食物質素實在不行!

• 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
  • 金船長芝士牛肉漢堡
2008-05-11 7 浏览
由於朋友熱烈推介,同埋見開飯啦咁多好評,仲上埋榜所以決定同6位朋友去一試!果然冇令我地失望!我地叫左兩個自選既意粉,有一個係卡幫尼汁既闊條面.好好食!!!!!!仲有試左果個招牌pizza,(唔記得叫咩名)好特別! 唔錯!甜品一流,原味雞蛋梳呼梨...正!
由於朋友熱烈推介,
同埋見開飯啦咁多好評,仲上埋榜

所以決定同6位朋友去一試!

果然冇令我地失望!
我地叫左兩個自選既意粉,
有一個係卡幫尼汁既闊條面.
好好食!!!!!!

仲有試左果個招牌pizza,(唔記得叫咩名)
好特別! 唔錯!

甜品一流,
原味雞蛋梳呼梨...正!
  • 雞蛋梳呼梨
2008-05-10 5 浏览
妹妹係open rice見到comment幾好, 咁放工就相約妹妹試試看來到已經係9pm, 但門外仲有好幾pairs人等不過waitress服務好好, 會詢問你電話, 待有位再call你confirm, 可以唔使企係度等可惜位置比較偏, 四周冇野睇, 所以都係要企係度等試左呢度招牌菜「自選車仔意粉」, 「黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩」和「朱古力心太軟」, 加上「焗芝士肉醬薯皮」和「焦糖燉蛋」「自選車仔意粉」- 白汁白菌雞絲煙三文魚墨魚汁意粉,「黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩」和「朱古力心太軟」都真係唔錯, 而「焦糖燉蛋」亦不俗尤其「比薩」真係好特別, 芝士味亦唔太濃, 配合home made果醋一起食更好味可惜略嫌「焗芝士肉醬薯皮」太乾, 冇comment講得咁好下次會去試house burger, 金船長拼盤, 同埋steak
來到已經係9pm, 但門外仲有好幾pairs人等
可惜位置比較偏, 四周冇野睇, 所以都係要企係度等

可惜略嫌「焗芝士肉醬薯皮」太乾, 冇comment講得咁好

• 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
  • 朱古力心太軟
2008-05-08 6 浏览
今晚約左朋友食晚飯其中一個朋友住大角咀而又晌 openrice 見有幾好comment 所以就去左呢道試下食物水準唔差而最正係個黑松露芝士薄餅... 值得一試!不過餐廳位置就比較難搵
今晚約左朋友食晚飯
食物水準唔差
而最正係個黑松露芝士薄餅... 值得一試!
不過餐廳位置就比較難搵
2008-05-05 7 浏览
由於友人盛意拳拳推介特意提前一天定位一行四人內進用膳這一頓晚飯確是不俗 沒有令我們失望大部份菜式都在水準之上令人滿意實在是 VERY GOOD !!! 第一道菜是海鮮雜果沙律材料新鮮, 大小適中沙律醬調配很好沒有搶去食材的原有鮮味是一道不錯的前菜令人胃口大開 第二道菜是金船長拼盤 (這道菜是廚師推介)其中雞翼和魚手指味道最好特別是魚手指炸得恰到好處 ( 沒有過火, VERY NICE!!) 絕對是水準之作第三道是黑松露菌薄餅 (又是廚師推介)廚師特別調製的葡萄汁果醋很特別味道酸酸甜甜的有很香濃的黑葡萄果味醒胃非常跟薄餅的味道配合得天衣無縫筆者認為薄餅本身的芝士味很濃只須吃上半塊已覺有點飽滯或許東方人始終吃不慣如此濃重的芝士吧然而當加了果醋後飽滯感消除不少且更能吃到薄餅芝士香足見廚師的精心配搭 筆者嚐了多口該葡萄果醋 幾乎把全部果醋喝光仍無法猜出其所有配料湊巧的是鄰座一對外藉夫婦也正享用此菜式二人同樣激賞該葡萄果醋已到此店吃過多次但仍無法猜出當中配料 筆者後來才知道此菜式原來是此店的廚師自創更在比賽中獲奬正用膳著之時, 驚見門外大排長龍, 幸好我們預先訂了位 , 否則..
由於友人盛意拳拳推介

特意提前一天定位
一行四人內進用膳
這一頓晚飯確是不俗

沒有令我們失望
大部份菜式都在水準之上
令人滿意
實在是 VERY GOOD !!!

第一道菜是海鮮雜果沙律

材料新鮮, 大小適中
沙律醬調配很好
沒有搶去食材的原有鮮味
是一道不錯的前菜
令人胃口大開

第二道菜是金船長拼盤
(這道菜是廚師推介)
其中雞翼和魚手指味道最好

絕對是水準之作
第三道是黑松露菌薄餅
(又是廚師推介)
廚師特別調製的葡萄汁果醋很特別

已到此店吃過多次
但仍無法猜出當中配料

筆者後來才知道此菜式原來是此店的廚師自創
更在比賽中獲奬
正用膳著之時, 驚見門外大排長龍, 幸好我們預先訂了位 , 否則....

另外我們四人尚吃了一道車仔墨汁意粉和一個羊肉扒

位處裏街之中
若非友人介紹
逛街也不未必會發現此店

2008-05-04 9 浏览
試過係午餐時間食過沙律 同埋芝士漢堡一般 但個沙律就幾好食~都試過係下午茶時間食d tea set... 叫過個蛋包飯黎食... 好難食.. d飯硬又冇味...食左幾淡就冇食... 晚餐太貴.. 呢個價錢唔值得係呢度食...環境ok 但d人成日放刀叉好嘈...
試過係午餐時間食過沙律 同埋
芝士漢堡一般 但個沙律就幾好食~
食左幾淡就冇食...

晚餐太貴.. 呢個價錢唔值得係呢度食...
環境ok 但d人成日放刀叉好嘈...
2008-05-02 6 浏览
曾在這間舖經個數次,因太多人及那裡地方太細的關係,並未有進入.今日由於比較早及發覺附近沒有坐得比較乾淨的地方,所以和友人決定入內一試.我們三人叫了一個牛排意粉,雞扒意粉及吉列豬扒漢堡,二個mash potato soup and one 清湯. 牛排比較乾食,雞扒几好食,個汁好味.吉列豬扒新鮮及有口feel.Mash Potato Soup 及清湯一般,冇特別.

Mash Potato Soup 及清湯一般,冇特別.
2008-04-27 5 浏览
雖然地方不太就腳,小街之中找到了驚喜.這裡的食物都很特別,而且氣氛不錯,店員很好,老闆也很好我最喜歡這裡的海鮮忌廉燴飯,有農郁的芝士cream味,口感一流的粒粒飯裡還有陣陣海鮮味yummy.還有一個很特別的黑松露芝士薄餅,雖然芝士味並不太濃,但最特別的是那個提子醋汁,吃起來味道不錯.
雖然地方不太就腳,小街之中找到了驚喜.
這裡的食物都很特別,而且氣氛不錯,店員很好,老闆也很好

2008-04-23 12 浏览
約了女友在大角咀食飯,立即想起這間餐廳,但地點真的頗難搵,雖然已看過地圖仍然走多左個街口,好彩去到都有位坐,環境幾靚,在大角咀區都算係少見。先來個海鮮意大利飯,上枱時第一眼就見到幾多海鮮放係好creamy的意大利飯上,雖然有少少膩,但d飯加埋個汁口感一流,正﹗看過食評點了黑松露芝士薄餅,隨碟仲有自製的提子汁,先沒點汁吃一塊,雖然個餅底唔太脆,但芝士味真係好香,再試一塊加了提子汁的,第一口便覺得好有提子味,有種好清新好fresh的感覺,真係幾開胃,無得彈﹗最後甜品係女友的最愛:心太軟,雖然女友話入面的朱古力不是她愛吃的一種,但她亦不禁讚整得好好,而我自己亦食左d,覺得不錯,隻朱古力唔係好女友鐘意的那種甜味,但我幾鐘意個朱古力味幾rich,而且又夠熱,加埋個夠凍的雪糕球,一冷一熱,味道相得益彰待應的服務很好,除了醒目地拎左櫈俾我地擺野,加水又快,在上pizza時仲介紹個pizza點食法,今時今日咁的服務去邊度搵。近來我倆的胃口都好細,女友仲因為之前病左一輪食好少野就飽,結果我就要負責食左大部分的食物,結果坐左近兩個鐘先食得晒……下次都係粥粉麵食下算啦

2008-04-21 1 浏览
上星期同男友過黎試, Order 如下:頭盤: 焗芝士肉醬薯皮: 過乾. 一般Black Truffle 芝士夾心Pizza - 個Black Current sauce 好開胃. 個餅新鮮感. 不過要一上檯即食精選Pasta- 墨汁面配香草雞肉及Smoked Salmon - Pasta Al Dente, 料鮮, portion 剛好. 不俗Coffee- 唔夠熱, 我要求換過. 味道ok.Ginger Souffle - 少少失望, 因唔夠薑環境迫. 服務OK, 當晚隔離仲有兩位男子高談闊論, 揚威自己IT 方面的專業技術,拜託!下次會試埋個HOuse Burger , 傳統Pizza & 心太軟--> 再續!
上星期同男友過黎試, Order 如下:

頭盤: 焗芝士肉醬薯皮: 過乾. 一般

Coffee- 唔夠熱, 我要求換過. 味道ok.

Ginger Souffle - 少少失望, 因唔夠薑

2008-04-19 2 浏览
這間餐\廳在這兒霸佔了十大好一段日子了, 可惜我一直未有機會嘗試, 主要是由於地理位置太偏僻吧! 上星期由於有事要到奧海城, 當於沒有放過這個難得的機會-- 去一嘗這間人氣餐\廳到逹時都己經五時多了, 餐\廳入座率大約一半吧。不太肚餓, 二人叫了1. 芝士漢堡 這個說是signature dish, 我覺得$40有這樣的水準是不錯的。漢堡扒叫了6成熟, 都有外熟內軟的感覺, 而且還有肉汁流出來! 加分位~ 不過, 包不夠熱, 不夠脆... 而且芝士可以再溶一點, 這樣會更signature!2. 心太軟 由於這是tea set, 心太軟比一般的細小, 不過, 我倆都覺得味道很熟識, 似是我們homemade的感覺, 大槪都用上同一種朱古力吧! 所以, 我覺得是挺好的, 雖然又不至於有\'wah effect\'.雖然未到我會說極力推介的地步, 不過我認為有機會的話我希望可以一試晩餐\, 嘗一嘗其他hot dishes.

1. 芝士漢堡

2. 心太軟

2008-04-08 1 浏览
冇想像中咁好食漢堡包內的肉﹐比較乾身﹐冇紅磡某快餐的漢堡咁有肉汁黑松露pizza﹐本人覺得冇咩特別﹐唔值呢個價錢pizza內面只有黑松露﹐跟住咩料都冇個pizza聞落去好香芝士味﹐但食落去一d芝士味都冇>.<另外﹐個pizza會附上一小碟的自家製提子醬﹐d侍應話淋落個pizza度﹐會好味d但我覺得個醬太甜﹐同個pizza一d都唔夾車仔意粉之屬普通之作值得一提的﹐係佢個"芝士肉醬焗薯皮"﹐正!
冇想像中咁好食
漢堡包內的肉﹐比較乾身﹐冇紅磡某快餐的漢堡咁有肉汁

黑松露pizza﹐本人覺得冇咩特別﹐唔值呢個價錢
pizza內面只有黑松露﹐跟住咩料都冇
個pizza聞落去好香芝士味﹐但食落去一d芝士味都冇>.<
但我覺得個醬太甜﹐同個pizza一d都唔夾

車仔意粉之屬普通之作

值得一提的﹐係佢個"芝士肉醬焗薯皮"﹐正!
2008-04-06 6 浏览
呢間餐廳係我屋企附近,不過最近先知,去過好多次都話無位,要等一個鐘,次次都食唔到,終於我就預早幾日book定, 好好好味呀!!!唔怪得之咁難搵位啦!間餐廳嘅格局都幾高檔,唔知點解會係大角咀呢D舊區度開,可能租平,以食物質素嚟計,一D都唔貴.老板親自介紹黑松露比薩食法, 第一種食法係唔點嘢就咁食,感覺係好香好脆,第二種係點佢哋 特製嘅提子汁,D汁入面有提子肉, 甜甜地,好好味,第三種係放D菜係面再落提子汁, 呢種食法真係好細心, 因為Pizza入面有芝士,食到第三件,開始'滯滯'地,但係加左菜,食落去就無咁'滯',所以三種食法係要順序食.兩個人一共食左$220,好飽啊!
兩個人一共食左$220,好飽啊!

2008-04-06 12 浏览
三文魚凱撒沙律-煙三文魚ok肥美,唔會好咸,d芝士粉都算夠,菜就唔會特別新鮮.麵包糠唔係脆.金船長burger-order 左medium.薯仔份量好足,亦炸得好好,幾有薯仔味.不過個burger舊肉就嘛嘛,第一唔好expect佢係一塊steak.第二同其他食評者說的一樣,個texture有d似肉餅.有芝士,沙律醬,醃青瓜,蕃茄等,都算落足料.好可惜塊肉令我幾失望!p.s.記住一定要訂枱,唔係人人好似我咁無訂枱,行入去可以被編排到一張比我坐一個鐘的枱!otherwise食得會好趕,一碟食完,立刻有人會收你隻碟.太rush喇!

(非会员)
2008-04-05 5 浏览
睇過d食食評話呢間唔差就去試下~特登同友人由遠方出黎食~晨早book定位~個reception好有禮貌~一讚^^去到之後即刻order個度嘅signature dish: Truffle & cheese pizza ~好香口~幾好食呀^^如果更加多cheese就更perfect~呵呵^^個pizza一上枱,waitress就解釋個pizza回嘅特色同教我地點食~佢跟一個homemade fresh grape sauce~話可以點埋d pizza黎食~話試到唔同口味,本人點左個sauce試左之後~sorry~唔match><~都係唔點好食好多~但友人就好buy 個sauce~成兜比佢食晒~之後有potato skin ~not bad;肉醬lasagne~唔係咁好~我同友人都覺得pizza hut個個好食好多呢~仲有caesar salad~都唔差呀~友人仲話caesar裹頭d生菜好fresh~我好無奈><個d係叫做romance leaf~最後就係dessert~ chocolate souffle~都幾好食~overall我會比8分呀^^p.s.佢
p.s.佢地好有禮貌仲時常fill水~good^^~有機會再去