2013-11-04
又係慶祝生日食晚飯 朋友想係大角咀食西餐 , 我照例在 open rice 找尋 ,經過一輪選擇, 我選左呢間 [ 金船長餐廳 ] , 原因係佢款多有特式 , 而且有幾款甜品作為飯後甜品 , 一於就訂呢間啦 ~因為朋友要八點先放工, 我訂了八點半四人座 , 但因地點有點轉折 , 我八點半才找到去埃華街,呢個時候餐廳已經打電話來 , 問我地找到餐廳位置嗎 , 還很細心的教我們點樣行去 ~ 未到餐廳侍應已站在門口向我們揮揮手 , 很貼心的服務啊 !座位安排了在近門口 , 甫坐下侍應馬上很親切的遞上餐牌 , 並介紹此店推介食物 , 我們按照他的推介 , 並在餐牌再自行選擇了一些食物 , 我對此有以下評價 :1 ) 是日餐湯 : 甘荀忌廉湯和冬蔭功湯甘荀忌廉湯 - 一入口好 creamy , 好香 , 不過我食到濃濃的味精味冬蔭功湯 - 西餐廳選呢個湯 , 我都預左唔會好 , 果然它的味道完全唔係泰式的,不過勝在海鮮料多2 ) 蒜茸包 - 只能說是一般3 ) 呢度既意大利飯都係此店推介 , 我地叫了兩款 : 香草煎鱸魚和帶子南瓜意大利飯 ,飯身煮得太稔 , 沒了口感 , 個人認為不合格4 )
作為飯後甜品 , 一於就訂呢間啦 ~
餐廳侍應已站在門口向我們揮揮手 , 很貼心的服務啊 !
1 ) 是日餐湯 : 甘荀忌廉湯和冬蔭功湯
不過勝在海鮮料多
2 ) 蒜茸包 - 只能說是一般
飯身煮得太稔 , 沒了口感 , 個人認為不合格
4 ) 小食拼盤 - 芝士玉子豆腐, 炸雞 , 炸魷魚圈 , 焗青口 ( 可以推介 )
5 ) 黑松露 pizza - 是餐廳 2007 年得獎之作 , 廚師親自出來講解如個食法 :
先吃一口嚐嚐黑松露的味道 , 然後醮上一點餐廳自制的有機提子汁加意大利醋 ,
入口感受到提子汁的甜味 , 這樣就不會覺得醋的酸味太重了~
最後才夾上有機可豆苗和松子 , 又別有一番風味
注意它有分開 6 和 9 件 , 如果人不是多的話 , 可以點小份的 , 因為一件都幾飽架 ~
6 ) 甜品我們選了疏乎厘和心太軟 : 疏乎厘 - 做的好滑 , 值得推介
心太軟 - 其實此款是布丁做法 , 所以它中間的朱古力
不會是流沙 , 只是比較軟身 , 而且表面也不是脆的
睇下啱唔啱你口味喇 ~
7 ) 餐飲 - 凍咖啡少奶及一杯凍鴛鴦 , 本來是好簡單的飲品 , 但你望下幅圖 , 深色個是
凍咖啡少奶 , 好似冇咩問題 ; 隔離個杯白雪雪既就係凍鴛鴦, 唔通一杯少奶既就
將 d 奶倒埋去另一杯度 ?
總結來說 : 可以推介到此餐廳 , 不論兩口子定一家大細還是 三五知己 , 都很適合 ~