2013-11-04 1326 浏览
又係慶祝生日食晚飯 朋友想係大角咀食西餐 , 我照例在 open rice 找尋 ,經過一輪選擇, 我選左呢間 [ 金船長餐廳 ] , 原因係佢款多有特式 , 而且有幾款甜品作為飯後甜品 , 一於就訂呢間啦 ~因為朋友要八點先放工, 我訂了八點半四人座 , 但因地點有點轉折 , 我八點半才找到去埃華街,呢個時候餐廳已經打電話來 , 問我地找到餐廳位置嗎 , 還很細心的教我們點樣行去 ~ 未到餐廳侍應已站在門口向我們揮揮手 , 很貼心的服務啊 !座位安排了在近門口 , 甫坐下侍應馬上很親切的遞上餐牌 , 並介紹此店推介食物 , 我們按照他的推介 , 並在餐牌再自行選擇了一些食物 , 我對此有以下評價 :1 ) 是日餐湯 : 甘荀忌廉湯和冬蔭功湯甘荀忌廉湯 - 一入口好 creamy , 好香 , 不過我食到濃濃的味精味冬蔭功湯 - 西餐廳選呢個湯 , 我都預左唔會好 , 果然它的味道完全唔係泰式的,不過勝在海鮮料多2 ) 蒜茸包 - 只能說是一般3 ) 呢度既意大利飯都係此店推介 , 我地叫了兩款 : 香草煎鱸魚和帶子南瓜意大利飯 ,飯身煮得太稔 , 沒了口感 , 個人認為不合格4 )
又係慶祝生日食晚飯
作為飯後甜品 , 一於就訂呢間啦 ~
餐廳侍應已站在門口向我們揮揮手 , 很貼心的服務啊 !
1 ) 是日餐湯 : 甘荀忌廉湯和冬蔭功湯
不過勝在海鮮料多
2 ) 蒜茸包 - 只能說是一般
飯身煮得太稔 , 沒了口感 , 個人認為不合格
4 ) 小食拼盤 - 芝士玉子豆腐, 炸雞 , 炸魷魚圈 , 焗青口 ( 可以推介
5 ) 黑松露 pizza - 是餐廳 2007 年得獎之作 , 廚師親自出來講解如個食法 :
先吃一口嚐嚐黑松露的味道 , 然後醮上一點餐廳自制的有機提子汁加意大利醋 ,
入口感受到提子汁的甜味 , 這樣就不會覺得醋的酸味太重了~
最後才夾上有機可豆苗和松子 , 又別有一番風味

注意它有分開 6 和 9 件 , 如果人不是多的話 , 可以點小份的 , 因為一件都幾飽架 ~
6 ) 甜品我們選了疏乎厘和心太軟 : 疏乎厘 - 做的好滑 , 值得推介

心太軟 - 其實此款是布丁做法 , 所以它中間的朱古力
不會是流沙 , 只是比較軟身 , 而且表面也不是脆的
睇下啱唔啱你口味喇 ~
7 ) 餐飲 - 凍咖啡少奶及一杯凍鴛鴦 , 本來是好簡單的飲品 , 但你望下幅圖 , 深色個是
凍咖啡少奶 , 好似冇咩問題 ; 隔離個杯白雪雪既就係凍鴛鴦, 唔通一杯少奶既就
將 d 奶倒埋去另一杯度 ?

總結來說 : 可以推介到此餐廳 , 不論兩口子定一家大細還是 三五知己 , 都很適合 ~
2013-11-02
庆祝纪念
生日
2013-10-08 1047 浏览
有得食野我就開心~ 有得去D未去既地方食野~ 我就更開心 話說諗緊LUNCH去邊到食好!? 同事突然想到這裡"金船長餐廳"~~~ E... 我未試過WO, 即時SAY YES LA 差唔多1:00去到, 入面已經坐滿人, 仲要已經有堆人等緊~~此時此刻, 更加想快D入去食呀 (正常正野先咁多人唔介意企起到等位JE)等左10分鐘, 終於有位喇~ ^^SET LUNCH 有6款~~~ 諗左一陣終於決定到食咩喇~ 哈哈室內燈光係暗暗地既~每一個坐位預早擺好晒餐具, 放得整整齊齊~~ 連食個LUNCH都擺齊野餐具: 飯匙, 湯匙, 叉, 刀~ GOOD  是日餐湯有兩款, 分別有"白菌忌廉湯" & "法式洋蔥湯"忌廉湯比較常飲, 今次難得有其他選擇, 我當然試試"法式洋蔥湯"啦, 湯底較清甜, 洋蔥煲到林晒, 幾好飲~ 呢個湯相對忌廉湯比, 飲完少左一份滯既感覺, 感覺幾好~~"香煎龍利柳配棒子忌廉汁 $47" (SET LUNCH跟湯 & 飲品)我係比"棒子忌廉汁"吸引左, 叫呢個餐~~ 第一次見忌廉汁混入棒子味道 食落去棒子味係慢慢滲出黎既, 而唔係一入口就係棒子味, 幾特別~!
有得食野我就開心~ 有得去D未去既地方食野~ 我就更開心

E... 我未試過WO, 即時SAY YES LA

此時此刻, 更加想快D入去食呀
(正常正野先咁多人唔介意企起到等位JE)

等左10分鐘, 終於有位喇~ ^^
室內燈光係暗暗地既~

是日餐湯有兩款, 分別有"白菌忌廉湯" & "法式洋蔥湯"

食落去棒子味係慢慢滲出黎既, 而唔係一入口就係棒子味, 幾特別~!!
意粉 & 配菜都好好食呢~~ 我何出此言呢? 平時, 出面配既意粉通常都係白烚無味的~
而呢到既意粉應該加左D油同調味撈個黎, 意粉彈牙~ 食落又幾香~ 炒過既配菜, YUMMY TOO
''香煎龍利柳配棒子忌廉汁 $47''
呢個係"茄汁肉丸天線麵 $46" , 肉丸係牛似整既, 同事食既, 都讚好食~~
''茄汁肉丸天線麵 $46''
题外话/补充资料: 原來LUNCH TIME都有得BOOK位GA, 下次黎食我梗係知點做啦~ 哈哈 呢到服務好好, 我會再黎食飯架~ ^^
2013-10-07
2013-10-01 685 浏览
細佬揸車,所以終於可以去一試la。好在BOOK左台,一去到已經FULL晒。$108 辣肉Pizza 7/10評:OK脆,不過D辣肉份量少,OVER ALL GOOD評:西蘭花湯,一般,沒有菜味。4/10評:豬手份量大,味道黑椒,不重。6/10評:三文魚煎得好,D意粉有用汁煮過,不是白烚的。6/10評:車仔意粉,自選,白汁,煙肉,腸。都合格CREAMY。7/10$60評:金船漢堡,有得選幾成熟,我要MID RARE,上台差不多全熟,真係無肉味,D著條最好味。3/10
$108 辣肉Pizza 7/10
評:OK脆,不過D辣肉份量少,OVER ALL GOOD
評:西蘭花湯,一般,沒有菜味。4/10
評:豬手份量大,味道黑椒,不重。6/10
評:三文魚煎得好,D意粉有用汁煮過,不是白烚的。6/10
2013-10-01
2013-09-24 422 浏览
對上一次幫襯,係本月3日,適逄我兩公婆14週年紀念,所以老遠去大角咀- 呢個我地第一個同居既地區食飯慶祝。其實當日既食後感都係一般,只係聞倒隔離既意粉好香,而呢度又有自選既車仔意粉,覺得好得意咁,所以打算俾多次機會佢嚟試一次。就係今日... 今日放早唔知食乜好既時候,我地就決定再嚟呢度開餐了!結果係點... 咪就係冇下次囉!先講上次,店員介紹什麼期間限定牛肋骨,好像8安士定10安士,我見唔算貴,$238左右,所以咪試下囉!跟住點左個食評大部份都有提到既蜜汁鹹豬手,繼而點我至鐘意既香蕉甜品(好似係香蕉撻)。由於見食評個個都讚咁滯,我超期待。牛肋骨先來,一件小長方形,望落去都幾得意,因為好少見係咁present,我order五成熟,一切開,確實好夠生... 嫩紅色... 亦因為佢帶生,所以相對難切,食落去一般,牛味唔算濃。跟住到蜜汁豬手,我可能一心諗住佢係德國鹹豬手咁,皮脆香口,但佢係腍既,似俾你食佢既骨膠原咁... 冇咁鐘意。食完主菜,甜品雪糕拼香蕉撻上枱了,入座時同店員講我地週年紀念,佢話原來喺甜品寫字需要早一日通知,所以最後佢安排喺我地個甜品度點蠟燭,幾有心思。不過甜品味道又係一般,

牛肋骨先來,一件小長方形,望落去都幾得意,因為好少見係咁present,我order五成熟,一切開,確實好夠生... 嫩紅色... 亦因為佢帶生,所以相對難切,食落去一般,牛味唔算濃。跟住到蜜汁豬手,我可能一心諗住佢係德國鹹豬手咁,皮脆香口,但佢係腍既,似俾你食佢既骨膠原咁... 冇咁鐘意。食完主菜,甜品雪糕拼香蕉撻上枱了,入座時同店員講我地週年紀念,佢話原來喺甜品寫字需要早一日通知,所以最後佢安排喺我地個甜品度點蠟燭,幾有心思。不過甜品味道又係一般,個撻其實好像 Apple Crumble咁太鬆...散散地咁...

今晚點菜時,雖然店員又嚟廚師推介什麼澳洲西冷,又係$238,根據上述經驗,我地認為佢啲扒一般,所以堅持點車仔意粉,同埋點一份 Set Dinner。車仔意粉顧名思義,好似車仔麵咁由揀麵底﹑湯(呢度係汁)﹑配料都係由自己配搭。意粉+汁+1配料 為$58,另外再加則逐樣計錢。意粉底包括扁意粉﹑長通粉﹑意粉﹑墨汁麵等。汁有蕃茄﹑橄欖油﹑香草忌廉汁﹑卡邦尼汁﹑龍蝦汁(要加$10)等。免費配料係芝士(Mozzarella/ Parmesan)同埋唔記得左... 跟住就係要加錢既配料,大路如火腿﹑煙肉等加$7,較特別既如辣肉腸﹑巴馬火腿﹑香草豬肉腸等就加$14。我地最後點左卡邦尼汁芝士煙肉巴馬火腿香草豬肉腸扁意粉。

Set Dinner就點了有齊牛扒﹑豬扒﹑羊架同司華力腸既雜扒餐。其實我唔預佢係靚野,但我見有羊架,真係好少有,$138咋,有湯有餐飲,好似好抵,所以就點這個了。湯係周打蜆湯,跟一片好薄既蒜蓉包,老公話個湯好淡,冇味,蒜容包係好味既,但真係太薄,食風咁!飲完湯店員就上主菜。兩者賣相都唔錯既,只係味道真係一般。豬牛羊雲集既高級茶記雜扒,除左羊架有佢應有既口感(羊燥味及帶咬勁既肉質)外,牛同豬都係用鬆肉粉喪醃,腍吱吱又冇肉味。配菜又係冇味,真係得個樣。意粉真係煮得好靚,但食落去扁意粉過腍﹑汁太稀,冇芝士味,好彩點既配料夠重口味,否則成碟粉真係淡茂茂!

食主菜之前,老公見隔離枱個梳乎厘焗得好靚,於是跟風點了一客,可惜上桌時我們的梳乎厘發得唔靚,有點撻皮既向側下垂,猶幸味道尚可,好香橙味!不過超勁蛋白味既不是我杯茶。

店員其實有禮,不過一見你食完一味就幫你收起啲碟,好似好趕咁,其實又冇人等...唔知點解咁心急...不過點都好,我諗我唔會再等登嚟幫襯佢啦!再好味啲既大有店在!
牛肋骨
車仔意粉
香橙梳乎厘
2013-09-23
2013-09-12 233 浏览
友人住奧運站附近, 咁就相約左係附近搵食喇餐廳環境比較暗, 我地2個女仔叫左一個set同一個招牌車仔意粉本身我地只係揀左巴馬火腿, 卡邦汁, 但職員話份量會好少建議我地揀多個配料, 諗左好耐因為太多選擇, 最後揀左菠菜意粉: 賣相普通, 不過食落又真係幾好味喎!個汁好香好creamy, 再搭上菠菜又幾夾喎, 正!黑松露野菌意大利飯: 本人最愛意大利飯, 所以只要個間餐廳有得揀, 都係必點之選賣相…的確幾似xx物。不過佢味道其實幾唔錯, 只係佢d飯偏林, 無左應有既硬度甜品: 心太軟。職員拎出黎既時候問我有無驚喜, 坦白講真係無, 因為我一早睇左食評, 知道我朋友都會為我預備呢個心太軟反而係朋友要求寫個組字令我好surprise同開心!講返個心太軟先, size好細個雪糕又好細外層太林, 無左外脆內軟既感覺;變左係一吉落去林, 再吉落去更林, 無左中間朱古力醬流出黎個下感覺…可以話係我食過最差既心太軟
友人住奧運站附近, 咁就相約左係附近搵食喇

招牌車仔意粉
黑松露野菌意大利飯

甜品: 心太軟。
反而係朋友要求寫個組字令我好surprise同開心!

講返個心太軟先, size好細個雪糕又好細
可以話係我食過最差既心太軟
2013-07-30
招牌車仔意粉
2013-08-29 193 浏览
又到了外出尋美食的週末 今次係第2次吃金船長餐廳, 對於第一次吃的印象就是意大利飯很好吃!最後, 沒有新意的我繼續叫番上次的"黑松露野菌意大利飯", 而飯伴則點了set dinner的大蝦意粉。Set dinner跟的周打魚湯跟包- 周打魚湯的味道一般, 和普通西餐廳喝到的沒有兩樣; 而那個應該焗/烘過的麵包, 不知道是否放得太耐, 非常硬身, 這2個東西都不算太好吃。黑松露野菌意大利飯 - 關於它的外表...倒真的沒有辦法, 是有點像嘔吐物的...(哈哈哈!) 但是其他它是非常非常好吃的啊! 意大利飯的口感軟硬適中, 個Sauce非常Creamy同有好大大大的黑松露香味, 不過要提提大家呢個飯會比較漏, 未必個個都岩胃口, 不過我自己就非常中意喇!飯伴的大蝦意粉, 味道一般, 醬汁不夠多去Cover入意粉中, 3隻大蝦則燒得夠香味道不錯, 可能下次試車仔意粉加其他醬汁會比較好吃。而且這個意粉沒有太多其他的配料/配菜, 感覺比較單調。黎到呢度點可以唔叫一件心太軟吃呢...哈哈! 個心太軟焗得夠熱, 中間的流心朱古力也夠流心, 味道不錯, 唯一仍然是...我還是不覺得心太軟的最佳配合是
又到了外出尋美食的週末

黑松露野菌意大利飯
黎到呢度點可以唔叫一件心太軟吃呢...哈哈! 個心太軟焗得夠熱, 中間的流心朱古力也夠流心, 味道不錯, 唯一仍然是...我還是不覺得心太軟的最佳配合是雲呢嗱雪糕...感覺就是雪糕比較失色; 心太軟則不錯的。
2013-08-04
2013-08-08 169 浏览
12點左右到達餐廳餐廳裏面的空位都所剩無幾門外的餐牌就已經令人垂涎三尺傳說中的“黑牛”(既系朱古力加可樂)其實都系貪新鮮想試下(系呀我太大頭蝦,篤咗野先驚覺冇影相)朱古力系雪糕齋食有啲甜同可樂拌勻之後又系另一番風味你完全估唔到原來可樂可以同朱古力配搭白湯材料好足而隨湯附上葛蒜蓉麵包絕對系誠意之作蒜蓉面包非常香脆我始終都覺得一間西餐廳的素質就由餐湯同埋前菜可以睇出嘗一啖湯再一口麵包我就知道我冇揀錯餐廳前日剛好翻睇加菲貓見到餐牌上有千層面就即刻落單記得上一次食千層面已經系上年聖誕節今次系海鮮千層面個千層面材料真系好足同埋都好新鮮芝士就略嫌有點失色可能唔系今日例牌餐點不過都冇打擾到我葛雅致最後都系整碟清曬同行的朋友就叫咗牛柳意粉一向對意粉情有獨鐘的她都非常享受呢碟意粉雖然系簡單之作但系比起其他餐廳水準都系之上最後不甘心再叫多一件甜品冇錯就系心太軟呢道甜品對於我來講其實有陰影因為之前一直食唔到流心朱古力但系金船長冇令我失望原諒我切得好樣衰雪糕系云尼拿味兩者一冷一熱但系冇互相排擠心太軟脆皮內軟加上香軟的雪糕兩者融合在口中絕對系味覺上的享受強烈推薦大家去試下
12點左右到達餐廳
餐廳裏面的空位都所剩無幾
門外的餐牌就已經令人垂涎三尺
傳說中的“黑牛”(既系朱古力加可樂)
其實都系貪新鮮想試下

(系呀我太大頭蝦,篤咗野先驚覺冇影相)
朱古力系雪糕

心太軟脆皮內軟
加上香軟的雪糕
兩者融合在口中絕對系味覺上的享受
強烈推薦大家去試下

题外话/补充资料: 除左心太軟 仲有一樣野要贊系金船長餐廳的服務態度 由一入門開始 就已經接受最好的服務 店員非常細心 工作效率都好迅速 見冇水就即刻補水 落單時都好細心咁問使唔使要多只碟可以同Friend share 見我哋食到咁上下就問準備甜品得未 金船長餐廳之所以好評咁多 相信都有賴一班好夥計的努力!!!
2013-08-08
  • 心太軟
2013-08-07 89 浏览
今次係第三次來金船長餐廳了, 品嘗過佢最出名的「黑松露三文治」之後, 今晚我又再次試另一款令人鼓舞的菜式︰蜜糖黑椒焗豬手...個汁好濃好好味, 豬手好淋, 即使唔用刀都可以用匙刮D肉出來食層皮係精華所在, 啖啖香噴噴, 果種香味就連隔離枱都可以聞到女友今次叫了招牌車仔意粉, 卡邦汁, 配料可任供選擇....雖然賣相冇乜咁特別, 但勝在味道夠正.........個「豬手」$14X,.....兩個人埋單都係$22X到, 抵食..

蜜糖黑椒焗豬手...

蜜糖黑椒焗豬手
雖然賣相冇乜咁特別, 但勝在味道夠正
.........
個「豬手」$14X,
.....
兩個人埋單都係$22X到,

题外话/补充资料: 果晚餐廳比較多人, 冇平時咁靜
2013-08-03
蜜糖黑椒焗豬手
2013-06-17 136 浏览
因為男朋友生日,所以我提前訂了這間餐廳,這也是我吃過,情調也蠻不錯的餐廳只可惜坐的位置和旁邊的人很近拍照什麼的,比較害羞~好像和旁邊的人要坐在一起了啦~~~我們兩個人都點了一份set dinner男友點了豬扒,我點了牛扒~豬扒的肉質還不錯,不過夜涼了,也會有點硬硬的,不過調味,什麼的~都很不錯!!(我忘記沒有拍圖了)我覺得味道還不錯,不過我覺得還可以耍creamy一點~~有一點點稀~不過擺盤不錯還有旁邊的蒜茸包,很好吃,很脆!牛扒超級超級嫰~~男友說是像炆了一樣的軟度,這裡的牛扒都是這樣的,很好吃配菜,著條都很好吃,特別是烤瓜,就像在吃重慶燒烤最後就是甜品的時間了~~來這裡吃飯的一半原因,就是想給男友一個驚喜))))這裡可以在打電話訂位的時候,要求店家事先寫上字在甜品盤子上,很漂亮吧心太軟甜而不膩~我喜歡快帶你們的愛人來這裡為他/她準備一個小小的surprise 吧~
因為男朋友生日,所以我提前訂了這間餐廳,
這也是我吃過,情調也蠻不錯的餐廳

只可惜坐的位置和旁邊的人很近

拍照什麼的,比較害羞~
好像和旁邊的人要坐在一起了啦~~~

我們兩個人都點了一份set dinner
男友點了豬扒,我點了牛扒~

豬扒的肉質還不錯,不過夜涼了,也會有點硬硬的,
不過調味,什麼的~都很不錯!!
(我忘記沒有拍圖了
蟹肉栗米忌廉湯
我覺得味道還不錯,不過我覺得還可以耍creamy一點~~
有一點點稀~
不過擺盤不錯
還有旁邊的蒜茸包,很好吃,很脆!
厚切牛扒佐紅酒汁
牛扒超級超級嫰~~
男友說是像炆了一樣的軟度,
這裡的牛扒都是這樣的,很好吃

配菜,著條都很好吃,特別是烤瓜,就像在吃重慶燒烤

最後就是甜品的時間了~~
心太軟
來這裡吃飯的一半原因,就是想給男友一個驚喜
))))

生日
蟹肉栗米忌廉湯
厚切牛扒佐紅酒汁
2013-04-19 66 浏览
我係住係大角咀大的原居民, 都唔知食左呢間西餐廳幾多次了, 今日搵野食個時, 下雨唔洗排隊, 就入左去食。一黎就二話不說叫左呢間餐廳最好味的黑松露芝士pizza , 我地呢次係三個女性去食, 個女侍應即刻同我地講話出左隻細size pizza,佢話d 客成日都覺得太大個食唔哂,所以佢地出左隻細版,咁都好可以留返個肚食多幾味。另外叫左個軟殼蟹意大利飯, 比較淋, 還可接受吧, 最後阿媽叫左個美國西冷牛扒(8安士), 很貴, 不過一分錢一分貨,真係好好味。就係咁同家人食左一餐又滿足又開心的晚飯。
就係咁同家人食左一餐又滿足又開心的晚飯。
2013-04-12
上星期日,是大角咀區一年一度的盛事-大角咀廟會舉行的日子,當天小弟也有專程前往該處觀賞並拍攝盛事。到了中午時分,由於廟會其中一個環節-會景巡遊已經結束了,接著而來的,是一些小弟不大感興趣的節目,小弟覺得,與其浪費時間在看自己不大感興趣的節目,倒不如在大角咀舊區區內逛逛,拍拍照吧,於是,小弟便開始一路在大角咀舊區內遊走、拍攝一番。遊走到下午一時半左右,當走到大同新邨一帶時,是時候吃午飯了,小弟於是便在該處一帶,去找一些合乎自己口味,而且價格划算的餐廳。小弟曾走到金船長那裡,看看貼在門前的餐牌,發現有些菜式合乎自己口胃,而且價格合理,可是當時仍有人在排隊,而該處的侍應叫小弟等位,小弟不甘心浪費時間在等位,加上小弟又想再多找區內幾間餐廳看看,所以便先行離去了。可是再找了一會,仍是找不到一間合乎自己口胃、價錢合理的餐廳,終於決定走回金船長那裡。就在那時候,當時門前已經沒有人在等位,而該處的侍應見到小弟回來,於是便帶小弟到空座坐坐。坐下後,小弟看了遍餐牌,選了又選,終於選擇了一客忌廉汁煙肉菠菜天使麵套餐,覺得它合乎自己口胃,價錢又合理,於是便叫侍應下單。不到一會,周打魚湯連同蒜蓉包終於端上來了。

不到一會,周打魚湯連同蒜蓉包終於端上來了。
首先吃的是蒜蓉包,吃起來覺得有點兒硬身,不大夠鬆脆,面頭的蒜蓉醬也略嫌不足。
至於隨餐奉上的周打魚湯,熱度還算是可以的,而且內裡的魚肉也相當鮮美,口感不俗,只是湯的濃度不是很夠而已。

再等一會,整餐的主角-忌廉汁煙肉菠菜天使麵終於也端上來了。
小弟一吃,便感受到天使麵那爽滑的口感,配以蘸上的忌廉汁,就更是美味無比。至於煙肉,吃起來,肉質就略嫌硬了一點,不過卻不失煙肉那鹹香的味道。還有菠菜,在忌廉汁的襯托之下,吃起來,盡是清爽、嫩滑。

最後喝熱檸蜜,味道略帶檸檬的酸味,幸有甜美的菜蜜作底,才不致酸得離譜。

總括來說,這一餐的水準,算是合格以上,雖還未達到滿分(至少是接近滿分)的程度,但是以48元的價錢,去享用那一頓午餐,已經是可以接受的了。之前的一番尋覓,也總算沒有白費!
2013-03-03
2013-03-04 43 浏览
金船長餐廳又是一間在大角咀中很有名的餐廳週日的早上 起床已是中午的時侯了一於就來這裡吃個午餐吧這次是我第一次到訪金船長午餐的價格比晚餐便宜多呢而且選擇都很不錯啊還包了餐湯和熱飲我是一個非常喜歡吃包的人看到這裡竟然有中東包供應當然二話不說選了這個煙三文魚蛋沙律中東包一向選紅湯的我 見到這裡的白湯是周打魚湯也敵不過他的吸引力 選了白湯男友就選了匈牙利牛柳粒焗飯而且跟我一樣 選了白湯周打魚湯味道跟忌廉湯沒什麼大分別不過魚湯真的吃到一粒粒的魚柳肉也難怪在場的顧客大部分都選了這個魚湯隨湯還附上一塊小小的蒜蓉包邊位烘得香口 中間卻帶點蒜蓉的濕潤 絕對合格牛柳粒焗飯($46)先到焗飯表面除了牛柳粒還有不少的配菜 如青椒 紅椒 洋蔥等加上肉汁一起焗 香氣撲鼻呢!試了丁點焗飯 不會太乾而且配菜應該炒過先再焗份外入味好吃再來是煙三文魚蛋沙律中東包($44)中東包外皮不太厚只薄薄的一層 外型像個百寶袋一樣裡面盛滿白汁碎蛋 還有一片煙文魚伴碟的還有剛炸起的薯條中東包包身不帶溫度 可能是因為要盛沙律的關係不過包著冰凍的沙律來吃 再加上煙三文魚的油香真的非常好吃直切粗身薯條新鮮炸起 絕對不會出錯這個配搭的午餐真叫
金船長餐廳

邊位烘得香口 中間卻帶點蒜蓉的濕潤 絕對合格
牛柳粒焗飯($46)先到
焗飯表面除了牛柳粒
還有不少的配菜 如青椒 紅椒 洋蔥等
加上肉汁一起焗 香氣撲鼻呢!

試了丁點焗飯 不會太乾
而且配菜應該炒過先再焗
份外入味好吃
再來是煙三文魚蛋沙律中東包($44)
中東包外皮不太厚

一步出門口 我跟男友就討論下次來要點什麼了
也難怪金船長能成為大角咀中數一數二的餐廳呢
2013-03-03
2013-02-16 30 浏览
今晚同朋友二人去左呢度食晚餐 一直見有咁多好評都想試下,點左最出名既精選車仔墨魚意粉 、黑松露芝士pizza 轉左套餐配甘荀忌廉湯同凍檸茶,逐樣講下先。甘荀忌廉湯:幾香甘荀味,但creamy d會好味d,略嫌稀左d。精選車仔墨魚意粉:墨魚麵配忌廉汁唔多夾,食唔出墨魚麵香味,煙三文魚同雞絲味道正常,整體不過不失。黑松露芝士pizza:本來期望幾高,可惜都幾失望,與其話佢係pizza不如話佢係夾餅,黑松露香味完全出唔到,只食到芝士粉的香味,點埋提子醋食係幾特別,但談不上出色,唔明點解咁多人話好食....整體雖然都過得去,但不值得此價錢,我試過一次唔會再去 。另一可取既係服務確實不俗,原本我地坐既位置係出餐位,較迫同多會出入,之後侍應見到有其他枱客人埋單即刻幫我地轉枱,幾細心。
整體雖然都過得去,但不值得此價錢,我試過一次唔會再去 。
2013-02-15
今日同朋友係奧海城睇完孤星淚,睇完d咁慘既影,緊係要食返d好野調節下心情啦,原來朋友一早已經諗好食咩同卜左枱,真係好細心呀呢到距離奧海城都幾遠,我已經唔記得路點黎.我地卜左八點,咁七點半黎到,原來都已經留左僅有的二人位比我地啦,呢間餐廳真係唔話得,不過實在太細,我地個位又近門口,都幾食風,因為對門開既次數都好高。叫左周打規肉湯,覺得冇乜別,唔算好鮮味,亦好多薯仔,反而冇規肉,係咪我聽錯呢個係周打薯仔湯?因為我叫個侍應講左兩次都太細聲。咁講下野食啦,我地都係叫佢d招牌菜我開頭都唔明點解呢個推介的pizza竟然係齋?又唔知會唔會份量好多食唔哂呢?原來只有六小塊,咁其實都算貴,其實都唔似pizza既,侍應話要趁熱食,亦好細心講解可以點食,首先就係就咁食,可以食真佢的芝士同黑露味,哇,兩隻味真係超級夾,好好味,好有水準。第二係點提子汁食,咁呢個配搭好有新鮮感,亦都好好味,但不宜落太多,因為個皮係有少少脆。第三係夾d菜食,可能我夾得太少,唔係好覺有味,總括,呢個pizza新鮮感好高,未食過呢類野食,而係非常好食!我地兩個人,咁有三種食法,啱啱好可以試哂佢。呢個漢堡原來都有分幾成熟嫁,個侍應話一般

咁講下野食啦,我地都係叫佢d招牌菜
呢個漢堡原來都有分幾成熟嫁,個侍應話一般都係食七成,好juicy呀
,牛味唔算好勁,但係好適中,但未至於會留在口裡的感覺,但係juicy係值得加分!薯條都好脆,好香,可能佢同埋pizza一齊上,為左趁熱食pizza,所以有少少攤凍了d薯條。

車仔意粉,我地揀左佢預先配好的精選系列,咁樣就唔洗諗到頭都爆埋啦
~蕃茄味好鮮,不過餸唔算好多,我地係叫左墨魚仔腳同埋牛柳,唉吔,,唔記得影相,,
呢到d侍應服務都好好,但講野真係太過斯文,好難聽到佢講乜
,仲有佢地會好溫柔叫你唔好浪費野食,要食埋佢,冇錯,呢d係一種美德同禮貌。
最後係心太軟,流出來的朱古力醬都好多,朱古力味道剛剛好,不太甜不太淡,但我認為同士多啤梨醬唔係好夾

餐飲我叫左lemon袖子定係柑桔蜜,我唔記得左,但係佢冇lemon亦都冇肉,唔知係咪隔左呢?不過都好鮮甜。
多謝朋友悉心安排黎既餐廳,亦多謝朋友請客,今餐好飽,加上睇戲食左爆谷,哈哈,好好味,可能地點真係有點偏遠,而我這個路痴亦唔識再黎。
2013-02-03
2013-01-12 56 浏览
10-12-2012(一)是日下午 take 了假,放半天,於是約埋同樣放假的同事 maggie 一起去大角咀及佐敦一帶吃吃喝喝。本來想去「車品品」,但「車品品」星期一休息 ,所以轉去「車品品」下一條街的「金船長餐廳」。比起「金鳳」及「飛鷹」的 set lunch, 「金船長」的價錢相對昂貴!約1 :45 pm,店內不算多人,加埋我們,都只是有三檯食客。 羅宋湯:不會太稀,亦不會很辣,夠熱,味道尚可。 香煎豬扒配洋蔥汁:可配意粉、薯菜或飯。是次我選了飯。要讚讚那塊豬扒,上桌時熱騰騰的,份量足夠,口感不會很韌,肉質嫩滑,正!再加上洋蔥汁及偏軟一點的飯粒,已經相當好吃。這碟香煎豬扒飲配洋蔥汁,值得推薦。
10-12-2012(一)

本來想去「車品品」,但「車品品」星期一休息
,所以轉去「車品品」下一條街的「金船長餐廳」。
羅宋湯:不會太稀,亦不會很辣,夠熱,味道尚可。

2012-12-10