2021-12-25 85 浏览
臨近年尾,接近收爐時間,今年大家尚算表現良好,為咗獎勵一家人今年嘅付出,破費一次去咗灣仔會展,一邊遠眺維港夜景,一邊品嚐美食佳餚,為2021年畫上一個完美嘅句號。餐廳位於灣仔會議展覽中心博覽商場地下一樓,喺餐廳享用晚宴,可以付費享用3小時代客泊車($88)。餐廳環境高貴華麗,侍應體貼熱情招待,更設有獨立私人包廂。今次我哋一行六人,夜晚八時喺餐廳享用晚宴,前菜分別有鳳梨黑毛豬咕嚕肉以及生煎手剁蓮藕餅,兩款食物精緻美味,黑毛豬肉質煙韌,酸甜醒胃,蓮藕餅香酥皮脆,蓮藕飽滿。香蔥海鹽煎馬友油氈過後嘅馬友,皮香肉滑,非常惹味,魚肉非常亂畫,魚皮脆香金黃。酒灼海中蝦蝦肉爽口彈牙,蝦身肥美鮮甜,每隻蝦都比較大隻,蝦肉飽滿。雞蛋焗魚腸味道相對比較濃郁,食物入邊有不同嘅食材,包括陳皮、雞蛋、薑蔥、芝士、以及魚腸,第一次食,口感特別,配飯一流。香蔥鮑魚砂煲焗飯砂煲焗飯米粒分明,米飯邊有焦香感,香氣濃郁,飯面鮑魚甘香細膩,配上香蔥豉油,畫龍點睛,味覺一流。

香蔥海鹽煎馬友

酒灼海中蝦
蝦肉爽口彈牙,蝦身肥美鮮甜,每隻蝦都比較大隻,蝦肉飽滿。

雞蛋焗魚腸

香蔥鮑魚砂煲焗飯
2021-12-24 77 浏览
之前去幾次會展見呢間中菜館好靚好吸引🌟,今日再黎到就同朋友試下啦🥳.生煎手剁蓮藕餅蓮藕餅我自己一直都好鍾意😌,而呢度嘅蓮藕餅好厚身足料,夠曬滿足😙.鳳梨黑毛豬咕嚕肉呢道菜賣相相當精緻😎,呢度用左新鮮菠蘿,而且豬肉每一件都好肥美😛.香蔥海鹽馬友馬友本身油香已經超級正😍,而且魚皮煎得夠曬香脆,再配上蔥油非常惹味🤤.香蔥鮑魚砂鍋焗飯呢個炒飯淨係睇賣相已經見到好足料🤩,粒粒鮑魚好吸引😝,而且飯炒得粒粒分明,而且炒得香氣十足😜

香蔥海鹽馬友

2021-12-23 89 浏览
之前老細成日提起這間《金紫荊生記粵菜聽》,今晚老細請食飯,有幸來到這裏,果然名不虛傳 🏆廳裝修高貴典雅,座位寬闊,店員非常有禮貌,服侍周到🤵‍♂️🤵‍♀️蝦子柚皮~知道這道菜,製作非常繁複,雖然材料不名貴,是一道心機名菜,非一般的酒樓可以吃到,柚皮入口綿滑,加埋蝦子,非常配合☺️砵仔魚腸焗蛋~時間焗得啱啱好,香噴噴,又唔會太乾,魚腸甘香🤤火焰鹽焗雞,厚厚的鹽內裏包着鮮雞,然後燃點着茅台酒,燃燒一陣,逐層拆開,遠遠都聞到陣陣香味,食落口,雞肉嫩滑,又有酒香,互不相讓😚梅子蒸肉蟹~蟹大大隻,蟹肉一疏疏,梅子提升了蟹的鮮味,估唔到原來可以咁夾,廚師真是厲害👍

2021-12-22 1528 浏览
行完會展老闆話請食飯,梗係試下會展嘅粵菜廳。餐廳裝修係典型嘅粵菜特色,大圓枱加米白色枱布,不過最特別就係望住會展個海食飯。焦糖黑毛豬叉燒上檯嘅時候有蠟燭係底熱住個叉燒,所以keep住聞到好香嘅焦糖味。叉燒入口有淡淡嘅焦糖甜味,叉燒肥瘦適中,唔會好膩又唔會好乾身。每舊都有小小燶邊位,好香口。懷舊雞蛋焗魚腸呢個菜已經好耐食過,魚腸嘅鮮味唔會蓋過雞蛋嘅嫩滑,面個層焗到脆卜卜,入面又好嫩滑,魚腸處理得好好,唔會有腥味。火焰雞個雞一出場就大家趕住去影相,見有層厚厚嘅鹽包住,以為食落似鹽焗雞,但佢又出奇地嫩滑鮮味。雞皮金黃色,一啲都唔肥,雞肉又嫩又滑,焗嘅時間控制得啱啱好!黃老太梅子蒸蟹見到啲梅子醬同蟹膏就食指大動,咬落去啖啖肉!梅子醬同蟹嘅配搭我都係第一次試,食落有好香嘅蒜味,梅子醬唔會搶左蟹嘅鮮味,反而愈食愈香。香蔥鮑魚砂鍋焗飯鮑魚切粒撈埋啲飯一齊焗,成煲飯都好香嘅鮑魚味,食落啖啖都有鮑魚粒。每粒飯都有汁包裹住,又唔會太鹹。焗飯嘅關係有時愈食到飯焦,係成個焗飯嘅精髓。金湯舞茸玉荷苞金湯好燶,有好重嘅南瓜味。菜入面包住左啲菇,食到有淡淡嘅牛油味。

焦糖黑毛豬叉燒

火焰雞

金湯舞茸玉荷苞
  • 香蔥鮑魚砂鍋焗飯
2021-12-22 99 浏览
舊同事飯聚,一入中菜廳已被維港景色吸引著,未開始食已大大加分,真心值得好好表揚一下。。懷舊雞蛋焗魚腸超花心機的一道懷舊小菜,賣相好吸引,外層焗得脆脆的,唔算話好腥,正😃蠔皇蝦子柚皮唔係間間中菜仲有呢道名菜,終於可以一試喇,柚皮完全吸晒啲味,口感軟綿綿的。😚火焰鹽焗雞咁樣食鹽焗雞都算第一次,整件事高級起來,咸香味同肉質保持嫩滑,又沒有多餘油脂,愛食雞的朋友必試堂灼太白醉翁海中蝦將海中蝦飽浸太白酒,沒有任何配料,再現場烹調,濃濃太白酒香充斥了周圍,味道好鮮,蝦身彈牙爽身金湯舞茸玉荷包黃老太梅子蒸蟹第一次食這種整法,感覺新鮮,酸酸甜甜又幾開胃,梅子味好出,實在驚喜之作生煎手剁蓮藕餅平時飲茶先會點嘅家常菜,煎至金黃色,好香口,粒粒蓮藕肉,又爽又有咬口

蠔皇蝦子柚皮
金湯舞茸玉荷包
2021-12-21 1127 浏览
2021年12月9日 晴今晚第一次帶男朋友見家長, 屋企人中意食中菜所以特意book 左呢間試下, 睇落有d 格調同俾屋企人試下d 懷舊菜咁焦糖黑毛豬叉燒上碟個陣有個蠟燭仔熱住, 等d 叉燒唔會凍, 睇落又高貴d叉燒入口好香焦糖味, 唔肥唔瘦arm arm 好, 食入唔鞋唔un幾易食, 好味香蔥海鹽馬友馬友外皮煎到超級香脆, 啖啖肉冇骨外皮咸咸香香, 配埋香蔥好食鳳梨黑毛豬咕嚕肉咕嚕肉甜酸適中, 好開胃入口都唔會un 而家唔老, 好食金湯舞茸玉荷苞金湯即係南瓜湯, 入面係一d 雜菌, 入口清清甜甜, 唔錯堂灼太白醉翁海中蝦醉蝦夠醉, 好香酒味。蝦肉都彈牙。好食懷舊雞蛋焗魚腸呢味菜好少見。記得以前細個爸爸都煮過一次, 工序非常多, 所以特登叫返黎俾爸爸食下焗魚腸一d 都唔腥, 仲有d 火鴨絲係入面入口幾豐富火焰鹽焗雞又叫火焰xxx 啦今次店員仲好好俾我地玩下自己敲爛個外殼, 有得食又有得玩雞肉鹹鹹香香, 入口嫩滑, 仲有雞腎, 好食黃老太梅子蒸蟹梅子味濃, 中意梅子ge 朋友一定唔可以錯過。蟹蓋多膏, 蟹肉鮮甜, 仲要大大隻蟹香蔥鮑魚砂鍋焗飯一上枱仲ohv熱辣辣。鮑魚粒都多, 食落好香口
2021年12月9日 晴

焦糖黑毛豬叉燒
上碟個陣有個蠟燭仔熱住, 等d 叉燒唔會凍, 睇落又高貴d

香蔥海鹽馬友
馬友外皮煎到超級香脆, 啖啖肉冇骨

外皮咸咸香香, 配埋香蔥好食

鳳梨黑毛豬咕嚕肉
咕嚕肉甜酸適中, 好開胃
入口都唔會un 而家唔老, 好食

金湯舞茸玉荷苞
金湯即係南瓜湯, 入面係一d 雜菌, 入口清清甜甜, 唔錯

堂灼太白醉翁海中蝦
醉蝦夠醉, 好香酒味。蝦肉都彈牙。好食

懷舊雞蛋焗魚腸

焗魚腸一d 都唔腥, 仲有d 火鴨絲係入面
入口幾豐富

又叫火焰xxx 啦
今次店員仲好好俾我地玩下自己敲爛個外殼, 有得食又有得玩

雞肉鹹鹹香香, 入口嫩滑, 仲有雞腎, 好食

香蔥鮑魚砂鍋焗飯
一上枱仲ohv熱辣辣。鮑魚粒都多, 食落好香口。飯粒都炒到粒粒分明, 食埋真係好飽

今次呢餐家長飯食到個個棒住個肚走, 媽媽表示男朋友幾好呢
2021-12-09
  • 鳳梨黑毛豬咕嚕肉
  • 香煎海鹽馬友件
  • 金湯舞茸玉荷苞
最近有朋友生日,呢位朋友特別鍾意食中菜/粵菜,所以就訂咗枱去金紫荊粵菜廳慶祝生日!環境超好,座位寬敞舒適,最緊要就係店員服務都好好,會主動幫我哋斟茶。小食:餐單方面我哋就叫咗店員推薦,叫咗以下食物:打卡一流嘅火焰雞:鹽焗雞出面有火,影相會好靚,之後店員處理,裏面啲雞好嫩滑而且鹹香十足但又唔會過咸。黃老太梅子蒸蟹味道超特別,蟹剛剛好熟非常鮮甜,黃老太梅子醬汁好特別!生煎手剁蓮藕餅質感方面好特別,表面好完整同埋煎到有少少金黃,裏面就咬到好多蓮藕粒粒,充滿口感。鳳梨黑毛豬咕嚕肉食到正宗嘅口味得好係真係有肥肉喺裏面,仲要個口感係好香脆,個汁夠香之外仲有圍住一啲硬身面條,有興趣仲可以點汁食埋。香蔥海鹽馬友平時好少食到呢隻魚,今次食到發現都幾好食,味道鹹鮮。焦糖黑毛豬叉燒好正半肥瘦,襯埋個焦糖香一絕。懷舊雞蛋焗魚腸配搭有趣新奇,食到啖啖魚腸配搭特色香料。金湯舞茸玉荷苞以素菜為題,有菜、菇、金湯、口感和賣相也不錯。堂灼太白醉翁海中蝦特別之處係啲蝦生區區飲酒,所以成個身都重酒味。蝦湯:蠔皇蝦籽油皮味道同口感都特別,值得一試。香菌鮑魚砂鍋焗飯飽肚之餘好入味,仲食到細細粒嘅切碎左嘅鮑魚,大大份!

小食:

餐單方面我哋就叫咗店員推薦,叫咗以下食物:

個汁夠香之外仲有圍住一啲硬身面條,有興趣仲可以點汁食埋。

焦糖黑毛豬叉燒好正半肥瘦,襯埋個焦糖香一絕。

懷舊雞蛋焗魚腸配搭有趣新奇,食到啖啖魚腸配搭特色香料。

蝦湯:

蠔皇蝦籽油皮味道同口感都特別,值得一試。

• 特色火焰雞
  • 醉翁海中蝦
2021-12-19 86 浏览
家庭樂 帶屋企人食高級粵菜聽朋友講會展金紫荊開返, 所以同家姐夾好專登帶埋屋企人黎試下, 一嘗高級既粵菜餐廳, 做下乖仔乖女.餐廳位置不變, 內裡佈局並未有大的變化, 名字上亦只掛上「生記」的大名.因為一早電話預約訂座, 所以職員迅速就安排入坐, 職員亦好貼心為我地放係櫈既外套套上「衫套」, 呢個貼心服務值得加分.點餐方面, 同屋企爭拗完一輪, 由於家中兩老想一試高級餐廳既「叉燒」, 所以決定叫一個「焦糖黑毛豬叉燒」, 就即本睇下同出面既究竟有幾唔同.上枱一刻, 外相確係吸引、高檔次的造型. 叉燒有光澤, 更帶有蜜糖既味道, 最特別既係食落竟然有D好好味既蜜糖既燶邊. 至於肉質方面, 屬半肥瘦的叉燒, 本人最愛, 而肉質一啲都唔韌, 兩位老人家都咬得到,食得津津有味.之後再黎「堂灼太白醉翁海中蝦」, 職員會拎出黎係你面前灌醉D蝦+係你面前煮. 睇落隻隻都係生蝦, 無死蝦; 上碟前職員更好有心思咁拼到一個「心」型. 至於味道方面, 可能我係用口剝殼, 所以食落個味都好重, 蝦頭有好多蝦膏, 但我就唔太鐘意食膏, 最後就交左比屋企人. 肉質方面, 蝦肉都好結實, 但唔算韌, 由蝦殼至蝦肉身
家庭樂 帶屋企人食高級粵菜

韌, 由蝦殼至蝦肉身都好有味, 唔需要沾任何既調味料.

食完蝦就到「香蔥海鹽馬友」上枱, 先以「馬友」外相已經煎得金黃香脆, 聞落已經聞到淡淡咸香味; 食入口果然無令人失望, 馬友肉質算厚, 食落味道好足夠, 即使不用搭配香蔥, 都已經令人拍手叫好, 因為真係好好味. 至於「香蔥」, 我就覺得加左都無得別加分, 就咁食都已經好正.

重頭戲的終於來了「火焰雞」. 一出場果然係無呃人, 真係用「鹽」焗住, 職員再係表面放火燒一陣, 之後就用鎚仔「扑」開個外殼, 分好隻雞先再上枱. 平時唔食雞皮既我, 今次都忍唔住食左連雞皮一齊食, 鹽焗既味道確係較出面食到既更為入味, 又至未於好咸, 但個人覺得咸多少少就完美. 而雞既肉質一啲都唔老, 亦都唔算多肥膏, 個人評級屬「中上」水平.
聽朋友講會展金紫荊開返, 所以同家姐夾好專登帶埋屋企人黎試下, 一嘗高級既粵菜餐廳, 做下乖仔乖女.餐廳位置不變, 內裡佈局並未有大的變化, 名字上亦只掛上「生記」的大名.因為一早電話預約訂座, 所以職員迅速就安排入坐, 職員亦好貼心為我地放係櫈既外套套上「衫套」, 呢個貼心服務值得加分.點餐方面, 同屋企爭拗完一輪, 由於家中兩老想一試高級餐廳既「叉燒」, 所以決定叫一個「焦糖黑毛豬叉燒」, 就即本睇下同出面既究竟有幾唔同.上枱一刻, 外相確係吸引、高檔次的造型. 叉燒有光澤, 更帶有蜜糖既味道, 最特別既係食落竟然有D好好味既蜜糖既燶邊. 至於肉質方面, 屬半肥瘦的叉燒, 本人最愛, 而肉質一啲都唔韌, 兩位老人家都咬得到,食得津津有味.之後再黎「堂灼太白醉翁海中蝦」, 職員會拎出黎係你面前灌醉D蝦+係你面前煮. 睇落隻隻都係生蝦, 無死蝦; 上碟前職員更好有心思咁拼到一個「心」型. 至於味道方面, 可能我係用口剝殼, 所以食落個味都好重, 蝦頭有好多蝦膏, 但我就唔太鐘意食膏, 最後就交左比屋企人. 肉質方面, 蝦肉都好結實, 但唔算韌, 由蝦殼至蝦肉身都好有味, 唔需要沾任何既

韌, 由蝦殼至蝦肉身都好有味, 唔需要沾任何既調味料.

平時好少帶屋企人出黎食飯, 所以今日再豪氣啲, 叫左個「黃老太梅子蒸蟹」. 對於我地一家無蟹不歡既人, 真係流晒口水. 最正既「蟹殼」比左爸爸食, 佢既評語係「多膏多肉多汁」, 除了有蟹既味道之外, 更有梅子既味道夾雜當中, 本身以為兩樣野唔太夾, 點知又幾OK啵. 至於我同姐就食「蟹腳」, 肉都算多, 質感都可以, 尤其係吮肉個刻, 可以食到蟹味既同時, 又食到梅子既
之後到媽媽最愛的「蠔皇蝦籽柚皮」, 平時媽媽「車仔麵」必點之物, 今次終於可以一試高級版的「柚皮」. 由於本人唔太喜歡食「柚皮」, 所以以下評語是媽媽之言. 茨汁味比較濃, 食落口好香, 柚皮並無苦澀味, 咬落無渣, 亦煮得好「冧」身
作為飯桶的一家, 最後我地叫左個「香蔥鮑魚砂鍋焗飯」. 份量都真係幾大份, 4個人食都仲可以有剩, 食落口並唔油膩, 更帶有好香既蔥油香味, 鮑魚就唔評價了(唔識分咩叫好唔好), 而鍋底有少少既飯焦, 飯焦令成件事加左唔少分, 但如果有更多既飯焦就好了.
最後大家都好滿足, 食得飽; 最重要係兩位長輩都好岩食, 離開餐廳後都仲讚職員服務都做得好足, 值得黎試下.

2021-12-17 674 浏览
同朋友去咗食聖誕節中式套餐!•金紫荊生記粵菜廳 係香港會議展覽中心新開嘅餐廳,去食新推出 海景魔術聖誕及除夕夜 套餐! •成個套餐分咗前菜,湯品,主菜同甜品,共4part😋一坐低未有前菜食, 但有個必食推介 《琥珀合桃》,人齊之後先會開始上菜~ 第一道就係前菜❇️ 醬香酒醉鵝肝 & ❇️ 焦糖黑毛豬叉燒食物一上枱未食,淨係擺盆都已經覺得好精緻,黑毛豬叉燒肉厚但烤得夠林,而且有焦糖包住,但又甜而不膩之後就上湯品 ❇️ 鮮蟹肉燕窩羹 一人一鍋,為咗令食客可以品嚐到熱嘅羹,佢有個火暖住佢,最正最正係食到啖啖蟹肉,鮮味十足! 主菜一共有三款,先黎個❇️ 一口脆拌蜜椒煎金蠔 ,超好味👍🏻個多士上面係黑白芝麻,超香超脆 ❇️仲有 紅酒燴牛肋骨 整得好林已經好入味 ,最後再加埋個 鮑魚汁花膠撈飯 ,超滋味,花膠經鮑魚汁煮過,又林又入味! 食完之後仲有好味甜品 ❇️ 香檳士多啤梨布丁 ,同一般嘅士多啤梨唔同,完全唔係藥水味同埋帶有淡淡嘅香檳味😍當晚嘅❇️精美糖水 就係陳皮紅豆沙•佢哋除咗嘢食好味之外,成餐飯都好有氣氛因為有魔術師表演魔術,佢嘅魔術簡直令我大開眼界,超級有驚喜仲有紅酒配返~
同朋友去咗食聖誕節中式套餐!

成個套餐分咗前菜,湯品,主菜同甜品,共4part😋

一坐低未有前菜食, 但有個必食推介 《琥珀合桃》,

人齊之後先會開始上菜~ 第一道就係前菜
❇️ 醬香酒醉鵝肝 & ❇️ 焦糖黑毛豬叉燒

❇️仲有 紅酒燴牛肋骨 整得好林已經好入味 ,

仲有紅酒配返~

2021-12-14
2021-12-16 72 浏览
今日同同事喺灣仔開完會,佢帶咗嚟食呢一間非常高質嘅中菜廳 - 金紫荊生記粵菜廳一入去要經過一條長走廊,顯得格外高級,窗外景色冇得彈,絕對係會展的一個食飯好地方。門外見到呢個活動做到11月尾,感覺幾吸引,就決定order了這道香蔥海鹽煎馬友 配 月桂冠優質山田錦大吟釀馬友魚皮煎成金黃香脆,金黃色表皮非常誘人😍魚肉鮮味帶鹹香👍🏻原來配呢杯酒係由唎酒師推介馬友嘅鹹鮮味,加啖月桂冠優質山田錦大吟釀,口感平順帶微甘,更提升魚鮮味

香蔥海鹽煎馬友 配 月桂冠優質山田錦大吟釀

原來配呢杯酒係由唎酒師推介
2021-12-15 79 浏览
朋友前幾日要喺會展啲展覽到幫手,嗰晚想搵佢食dinner都要去到會展先得。好彩會展都有中菜餐廳可以食下。鳳梨黑毛豬咕嚕肉咕嚕肉圓碌碌好可愛,肥瘦適中,因為肥豬肉嘅比例唔低,所以食落都好滑。外脆內滑嫩,食落酸酸甜甜,唔錯。生煎手剁蓮藕餅外層煎得香脆,蓮藕粒幾爽脆。堂灼太白醉翁海中蝦有埋蝦嘅精髓一碗,可以飲埋,都幾得意。剝殼之後嘅海蝦大大隻,食落有淡淡嘅酒香,食落鮮甜,口感都幾彈牙。海蝦嘅擺盤仲擺到心型咁,幾有心思。香蔥鮑魚砂鍋鍋飯飯入面有唔少嘅鮑魚粒,食落每啖都會食到彈牙嘅鮑魚。飯粒粒分明,鹹鮮嘅味道相當惹味。火焰鹽焗雞呢個鹽焗雞好似一場表演咁,會見到火燒。當火熄滅之後可以用鎚仔扑開外層,店員會再揭開包住隻雞嘅紙,然後再將雞切件,我地再食入面嘅雞。雞肉嘅香味好濃郁,充滿鮮味。雞肉入口都好滑嫩,又唔會好鹹。黃老太梅子蒸蟹 梅子嘅味道酸酸地幾開胃。蟹肉好鮮甜,食落有淡淡海水嘅味道,呢個值得一試。

生煎手剁蓮藕餅
外層煎得香脆,蓮藕粒幾爽脆。

香蔥鮑魚砂鍋鍋飯

黃老太梅子蒸蟹

去得灣仔會展,通常都是因為去書展,但想不到可以去吃高級中菜,超級謝謝朋友帶路😆!中菜廳是新開的,進入餐廳之後已經很高級!還有玻璃窗可以看到外面景色,相當寫意😌!之後點了以下:🐷焦糖黑毛豬叉燒 黑毛豬叉燒是半肥舊,而且是厚切,超級合我心意,加上燶邊,感覺脆口,咬下去很鬆化、有肉汁,而甜甜的味道就更開胃了。🐟香蔥海鹽馬友馬友半煎炸得很香脆,而魚肉很嫩滑,魚油香很足!即使沒有任何醬汁。都食出馬友的鹹香與鮮味,令人一試難忘!🥬🎃金湯舞茸玉荷苞大白菜包裹着不同的菇類,而上面擺放了杞子,感覺很養生。而湯底是南瓜湯,南瓜湯很濃郁,仿如吃啖啖南瓜一樣!🍚香蔥鮑魚砂鍋焗飯砂鍋焗飯份量很足,而每啖飯都有鮑魚粒,絕無偷工減料。鮑魚很爽口彈牙,而飯加上醬油撈起很香,而且有鑊氣,吃到底還有飯焦,很香脆呢!🦀黃老太梅子蒸蟹蒸蟹酸酸甜甜,相當開胃,蟹肉鮮嫩,沒想到蟹肉和梅子醬如此夾,實在驚喜,而它加上蔥花提味,層加食物層次呢!🔥🐓火焰雞火焰雞已經很特別!店員先將它用火燒,燒完之後用槌仔扑碎外層的鹽,充滿鹹香的雞就出爐了!而雞肉亦很鮮嫩,鹽味口感充斥口腔,實在是高水準之作。總的來說,無論食物質素、環境都有很高的水準,

之後點了以下:

🐷焦糖黑毛豬叉燒

🐟香蔥海鹽馬友

🥬🎃金湯舞茸玉荷苞

🍚香蔥鮑魚砂鍋焗飯

🦀黃老太梅子蒸蟹

🔥🐓火焰雞

總的來說,無論食物質素、環境都有很高的水準,而服務態度也相當好,店員不時會為我們加茶收碟,希望下次可以再來吧😆!
  • 香蔥鮑魚砂鍋焗飯
  • 香煎海鹽馬友件
  • 黃老太梅子蒸蟹
呢間位於會展商場既「金紫荊生記粵菜廳」,聽講係由米之蓮班底既人開,最近仲推出左海景魔術聖誕及除夕夜晚餐添❣️今次緊係要試吓佢嘅套餐套餐前菜包括醬香酒醉鵝肝、焦糖黑毛豬叉燒❤️醬香酒醉鵝肝鵝肝質感爽口,沒有騷味🧡焦糖黑毛豬叉燒黑毛豬叉燒肉厚,皮燒至焦脆好香口💚湯品有鮮蟹肉燕窩羹十分足料,蟹肉又多又大粒,識落啖啖滿足感主菜有一口脆拌蜜椒煎金蠔、紅酒燴牛肋骨及鮑魚汁花膠撈飯💙一口脆拌蜜椒煎金蠔表皮用蜜汁風乾,裏面肉質飽滿,好惹味💜紅酒燴牛肋骨牛肋骨滷得入味,牛肉肉質厚實🤎鮑魚汁花膠撈飯花膠充滿膠質,配埋濃縮鮑魚汁配飯一流甜品就有香檳士多啤梨布丁、陳皮紅豆沙💖香檳士多啤梨布丁少見加入香檳做成既布丁,士多啤梨既甜味恰到好處,而且布丁係整成心形,女士見到開心呢😁🤍陳皮紅豆沙陳皮味突出,食落會有一種回甘既味道,幾特別我今日置身現場睇個魔術表演真係覺得好震憾啊🤩

今次緊係要試吓佢嘅套餐
套餐前菜包括醬香酒醉鵝肝、焦糖黑毛豬叉燒

❤️醬香酒醉鵝肝
鵝肝質感爽口,沒有騷味

🧡焦糖黑毛豬叉燒
黑毛豬叉燒肉厚,皮燒至焦脆好香口

💚湯品有鮮蟹肉燕窩羹
十分足料,蟹肉又多又大粒,識落啖啖滿足感

主菜有一口脆拌蜜椒煎金蠔、紅酒燴牛肋骨及鮑魚汁花膠撈飯

💙一口脆拌蜜椒煎金蠔
表皮用蜜汁風乾,裏面肉質飽滿,好惹味

💜紅酒燴牛肋骨
牛肋骨滷得入味,牛肉肉質厚實

🤎鮑魚汁花膠撈飯
花膠充滿膠質,配埋濃縮鮑魚汁配飯一流

甜品就有香檳士多啤梨布丁、陳皮紅豆沙

💖香檳士多啤梨布丁

🤍陳皮紅豆沙
陳皮味突出,食落會有一種回甘既味道,幾特別

我今日置身現場睇個魔術表演真係覺得好震憾啊🤩
2021-12-14
  • 鮮蟹肉燕窩羹
  • 鮑魚汁花膠撈飯
2021-12-15 74 浏览
高質中菜廳老朋友帶我去,我都係依家先知原來會展有間咁高質嘅餐廳。本身都冇乜期望,純粹想同老朋友食個飯吹吹水,但冇諗過第一道焦糖黑毛豬叉燒上枱個個都已經係咁讚不停口,可能係肚餓嘅原因。黑毛豬叉燒肥瘦適中,但我最鍾意食嘅係金錢雞,中間夾住肥美嘅五花腩,配埋出面嗰塊蝴蝶餅夾住,香而不油膩,係我食過咁多金錢雞之中比較唔錯嘅一間。另外分別都叫咗以下幾樣餸: 焗魚腸,金湯荷苞,醉蝦,同埋鮑魚砂鍋焗飯。醉蝦一定要叫,見住經理新鮮攞去浸,浸完再煮焗,食新鮮醉蝦真係完全冇得輸!另外都想特登提下個環境,樓底高又闊落,唔會好似出面酒樓或者其他中菜廳啲枱好密集,成個晚飯都食得好舒適好有氣氛。值得一提嘅係,入門口嗰陣特別有張枱佢擺好晒所有防疫設備,應有盡有,好貼心。要美食有美食,要環境有環境,要服務有服務,隔離仲有金紫荊俾你食完飯去影相,未食過嘅不妨一試!
高質中菜廳

2021-12-09