2021-01-20 388 浏览
今日lunch約左朋友係銅鑼灣經過登龍街見到呢間川菜試業!我地又鍾意食辣😋所以就入去試下!呢度午餐選擇非常多真係咩都想試下😂可惜我肚就得一個🤷‍♀️我揀咗最鍾意既酸菜魚🐟聽講呢度用自家醃製既新鮮酸菜去煮呢味餸!更是餐廳招牌菜🤩滑嫩的魚肉吸收湯汁的精華,味道香濃湯頭入口酸辣分明.魚片好新鮮👍另外叫左蘇杭鹽水鴨🦆上枱份量好足!每件入口都唔覺得肥膩,而且鴨肉有鹹香味👍送飯一流!自家製檸檬薏米水.酸酸味味好清新開胃🤗食到好飽個套餐仲有件小甜品:紫薯蛋糕仔🍰美味😋

呢度午餐選擇非常多真係咩都想試下😂可惜我肚就得一個🤷‍♀️

另外叫左蘇杭鹽水鴨🦆上枱份量好足!
每件入口都唔覺得肥膩,而且鴨肉有鹹香味👍送飯一流!

自家製檸檬薏米水.酸酸味味好清新開胃🤗

食到好飽個套餐仲有件小甜品:紫薯蛋糕仔🍰美味😋

2021-01-12 506 浏览
在銅鑼灣登龍街最近新開了一間川菜風味的餐廳,呢條街匯集咗好多特色的餐廳🍴,可以讓食客多咗一個選擇,特別係喜歡食辣嘅朋友。呢間餐廳裝潢好新派,侍應好友善,他們都好盡責招呼每位客人一入到餐廳坐低,侍應就提供了午餐menu,好多選擇,呢間餐廳d菜式都好多選擇,雖然川菜俾人感覺係好辣,但呢度都有唔辣的食物可以提供選擇,當然唔係好食🉐️辣嘅你,又想俾辣衝昏頭腦,都可以選擇唔同辣度我環視四周嘅客人,好似好多人都叫咗午市套餐-老壇酸菜魚,於是我決定跟風,叫咗套餐酸菜魚(搭配白飯),叫完餐,侍應好快提供開胃餐前小食和茶水,餐前小食好食,係微酸蓮藕青瓜,口感好清新好快,到主角酸菜魚出場,啱啱好係一個人份量,魚湯的酸辣啱啱好,帶d鮮,最值得一讚係魚片好新鮮,好滑,加埋裡面的配菜:酸菜、酸蘿蔔、蓮藕片,越食越開胃另外我加咗一個小食:爽清麻辣魚皮,個魚皮真係又爽又麻,絕對襯🉐️起呢個名呢間餐廳值得再去食
呢間餐廳裝潢好新派,侍應好友善,他們都好盡責招呼每位客人

,加埋裡面的配菜:酸菜、酸蘿蔔、蓮藕片,越食越開胃
呢間餐廳值得再去食
2021-01-11
  • 爽清麻辣魚皮
  • 老壇酸菜魚
2021-01-01 508 浏览
本來想去食mamaday,結果摸門町路經登龍街,見到呢間試業見到餐牌個價格同食物都ok就同男朋友一起去嚐味午餐套餐見最多人點“酸菜魚”幾乎每桌都有一碗魚我唔食辣,就點左個“鹽焗去骨手撕雞”幫佢點左“自家制酸菜爆腩肉”米飯都幾軟硬適中味道ok,肥瘦均衡有大大杯茶水,服務都幾好前菜細細碟青瓜vs木耳(微微辣)聽有其他客人問個侍應開左幾耐?試業一星期而已食完野差唔多,我地坐一陣老闆行上來問會唔會好焗,都幾nice有2層,樓上就有4張大枱由於我地係坐樓上,樓下就無影到相
本來想去食mamaday,結果摸門町
路經登龍街,見到呢間試業
見到餐牌個價格同食物都ok
就同男朋友一起去嚐味
午餐套餐見最多人點“酸菜魚”
幾乎每桌都有一碗魚
我唔食辣,就點左個“鹽焗去骨手撕雞”
幫佢點左“自家制酸菜爆腩肉”
米飯都幾軟硬適中
味道ok,肥瘦均衡
有大大杯茶水,服務都幾好
前菜細細碟青瓜vs木耳(微微辣)
聽有其他客人問個侍應開左幾耐?
試業一星期而已
食完野差唔多,我地坐一陣
老闆行上來問會唔會好焗,都幾nice
有2層,樓上就有4張大枱
由於我地係坐樓上,樓下就無影到相

• 自家制酸菜爆腩肉
2020-12-31 874 浏览
新店試業!金玥@登龍街東坡豬手 - 膠原滿滿、味道偏甜、可以鹹番些少就好。老壇酸菜魚 - BB辣、魚片口感清爽、湯頭香、酸、微辣、係我喜歡嘅口味。贈送甜品 - 馬蹄爽啲Friend、入口清膶唔太甜、nice。可以再試其他🙂 #食在銅鑼灣 #登龍街 #酸菜魚#Foodie2046
新店試業!金玥@登龍街
東坡豬手 - 膠原滿滿、味道偏甜、可以鹹番些少就好。