2016-05-14 1754 浏览
朋友给我預祝生日,有優惠卷八折優惠(某些食物)食評不錯便選這間,三人一仟五佰多,不太值。還點了小食,菜,幾支啤酒。店員推介象拔蚌海鲜,我們没有選,没多大招呼。。鳝片不錯肥美有鱼味 薯仔番茄湯底淡,青口,花蟹,蜆,材料新鲜份量小,蝦不太新鲜 不喜歡菲菜餃雲呑水餃不错 三色丸。。ok 聖子新鲜 有優惠卷最抵$12一只。。點了一打 響玲普通 肥鹅腸。。美味 醉鴨舌。。很香花雕味 竹庶水太甜椒鹽骨腩。。不錯很香脆

鳝片不錯肥美有鱼味
蕃茄海鲜鍋

薯仔番茄湯底淡,青口,花蟹,蜆,材料新鲜份量小,蝦不太新鲜
廣島蠔

三色餃

不喜歡菲菜餃雲呑水餃不错

三色丸。。ok

聖子新鲜

有優惠卷最抵$12一只。。點了一打

響玲普通

肥鹅腸。。美味

醉鴨舌。。很香花雕味

竹庶水太甜

椒鹽骨腩。。不錯很香脆
2016-04-02 1745 浏览
舊同學約食飯想打邊爐,大家都話去呢間,於是打去訂枱,原來佢地有蒸氣海鮮鍋,大家都想試下,就決定打邊爐+蒸氣鍋!仲有佢地既本地肥牛出名靚,所以訂枱時已經預留2碟!一行9人準時出席,侍應介紹左D海鮮比我地揀,我地叫左聖子皇 (好鮮甜)、鮑魚、虾、羔蚧 (好多羔)、蜆、花螺、虾膠釀冬菇、粟米 (超甜)、當然仲有主角本地肥牛,發現原來牛肉蒸係比打邊爐仲好食,真係估佢唔到,真係食到咩叫牛肉味!另外火煱配料一定要叫鵝腸(貪佢夠肥)、雲吞(隻虾好大隻,好鮮)、響鈴(係即叫即炸,上到枱仲熱辣辣) 必食…食左4個幾鐘,今餐大家都話好好味,可以一次過打邊爐同食海鮮,相當滿足!這間火煱食材新鮮,值得推介!

仲有佢地既本地肥牛出名靚,所以訂枱時已經預留2碟!

這間火煱食材新鮮,值得推介!
2016-03-18
2016-03-20 1625 浏览
一大班人食咩好,西餐?中菜?日本菜?其實係打邊爐最好,因為可以慢慢食,每款食小小,傾傾下又烚下野食由於之前黎過,所以朋友一致認同再黎刷餐大既。我地一行12個人,緊係要打電話訂位啦,安全點嘛。上開飯發現有優惠,但星期五就要晏到9點後先有優惠,所以我決定在星期四食,哈哈 我地太多人,就安排了坐上層,一坐低緊係睇下叫咩野食啦。落單前我俾左印好的優惠卷侍應,今餐火鍋配料8折,仲有優惠價$88食象抜蚌刺身點可以輸架經過一輪點餐,我地最後係。。。成台都係野食,嘻嘻,咁先叫食盡去1)手切牛肉必食,因為太有牛味啦,過一過湯就食得,好好味2)雲呑,蝦好爽,就算烚左好耐都無散開3)響鈴,好脆,可即食,仲有汁點架4)手打丸,size 適中,一口一個5)好似係魚唇,出面未見過用黎打邊爐,又幾好食,好似食魚翅咁6) 豬肉粒,咬落去好多汁咼,咩豬黎架7)象拔蚌剌生,好鮮甜,88蚊,好抵食8)聖子皇,烚幾十秒就食得,無沙,仲有粉絲好爽9) 魚湯花甲湯底,好鮮甜,每人飲左半碗先打邊爐,平時好小飲湯架10) 炸午餐肉,好脆,但乾左小小,要改善一下,唔好炸咁耐總結,我地食左每人3百幾,價錢尚可,食物質素幾好,侍應服務幾好
一大班人食咩好,西餐?中菜?日本菜?

我地太多人,就安排了坐上層,一坐低緊係睇下叫咩野食啦。

點可以輸架

6) 豬肉粒,咬落去好多汁咼,咩豬黎架

7)象拔蚌剌生,好鮮甜,88蚊,好抵食

8)聖子皇,烚幾十秒就食得,無沙,仲有粉絲好爽

10) 炸午餐肉,好脆,但乾左小小,
要改善一下,唔好炸咁耐

總結,我地食左每人3百幾,
價錢尚可,食物質素幾好,侍應服務幾好,整個環境都好,但係個廁所(女)就有小小亂同污濁,
要執靚同加下d 香味珠。

我覺得值得去,會再黎的,哈哈
2015-12-04 2571 浏览
今日同朋友行一田,朋友先生約了朋友食飯,經朋友的朋友介紹下就一起食啦。一坐下,他們就叫左個極上海鮮鍋。湯底番茄,有大蝦,細蝦同一隻蟹。大蝦食落好多膏,肉質爽口新鮮,好食。叫左個牛皇拼盤,最底層果d牛聊粒食落好夠淋,又嫩,好食。肥牛牛肉味重叫左個大刺身拼盤,刺身有三文魚,帆立貝,北寄貝,象拔蚌,魷魚。象拔蚌同帆立貝都好鮮甜。其他刺身都新鮮。依個八爪魚刺身好爽好好味,煙煙un un,薄薄的好有口感。食左一輪刺身,就食反熟野先。叫左個廣島蠔,食落個肚肥嘟嘟,又新鮮,唔錯。見到甘肥嘅肥腸已經流哂口水,不過食落反而有小小苦味最後侍應見我們無咩食問下我們,我們反映左有小小苦,他們自動幫我們cancel左叫左個鵝肝墨魚,食落好爽,好像手打好味。叫左個皇帝蚧柳,手指公甘大,食落係蟹肉做的,唔錯。叫左個脆鯇腩,食落好一般。反而叫左個白膳片好新鮮,好爽甜。雲呑大大粒粒,内面全都是蝦。
大蝦食落好多膏,肉質爽口新鮮,好食。
依個八爪魚刺身好爽好好味,煙煙un un,薄薄的好有口感。
見到甘肥嘅肥腸已經流哂口水,不過食落反而有小小苦味
叫左個鵝肝墨魚,食落好爽,好像手打好味。
叫左個皇帝蚧柳,手指公甘大,食落係蟹肉做的,唔錯。
叫左個脆鯇腩,食落好一般。反而叫左個白膳片好新鮮,好爽甜。
雲呑大大粒粒,内面全都是蝦。
2015-11-26
  • 牛皇拼盤
  • 八爪魚刺身
  • 極上海鮮鍋
2015-11-09 2327 浏览
從前路過翻閱過金潮榕的餐牌, 意想不到在它位處的舊樓群立中,依然走中高檔次收費的火鍋店, 大慨對食物的出品有一定信心偶然機會下召集到好朋友來開飯, 一行八人, 被安排到樓上雅座。店面佈置其實真的非常一般, 膚淺的我起初對食品的水準亦抱一定懷疑當然, 後來才知道此店賣點, 絕非靠華麗的裝潢。由一名待應全程招待, 服務態度非常好, 健談詳細地介紹今天的新鮮到貨, 食品配搭, 烹煮時間等等很難得並沒有感到他在推銷, 看來是希望略溝通, 令客人吃到最合心意的。我們決定先來粥底海鮮蒸鍋, 配自家製竹庶茅根水。沒有如坊間的一次過九層/四層塔上, 店家建議只用一層, 每一次一種海鮮或食品, 慢吃慢食, 逐次逐樣感受食物的真味道。略談印象深刻的第一位. 響鈴即叫即製, 燙熱又脆口的, 不用放湯即食也十分滋味, 沒有一口肥膩第二位. 羔蟹店家拍心口推介必爆膏多肉, 的確沒有失望, 一試不得了決定再追加第三位. 手切牛肉以蒸鍋處理一向『烚』的吃法, 火候時間待應計算得剛好, 肉質口感好吃得難忘粥底海鮮蒸鍋海鮮:蟶子黃金蚌游水海蝦黑豚肉鮮雞件配刀削麵又是另一道驚喜美味, 完全放任地吃
依然走中高檔次收費的火鍋店, 大慨對食物的出品有一定信心
當然, 後來才知道此店賣點, 絕非靠華麗的裝潢。
略談印象深刻的

黃金蚌
游水海蝦
黑豚肉
鮮雞件配刀削麵
又是另一道驚喜美味, 完全放任地吃

题外话/补充资料: 六至八位朋友晚飯的必然推介, 待應不用手忙腳亂地招待, 逐道食材蒸製慢吃, 不必擔心多層海鮮下層食材蒸太久肉質變老的煩惱, 店家雖走中高檔次的收費, 但『一分錢, 一分貨』帶好服務, 頓變得十分合理
2015-10-29
羔蟹
手切牛肉
  • 響鈴
  • 鮮蟹柳
  • 鮮雞件配刀削麵
2015-10-06 2538 浏览
其餘叫左鵝腸 好耐冇食過好味夠肥美的😋珊瑚蚌桂花蚌脆骨魚腩手打墨魚丸 龍蝦丸雞半隻豚肉魚片全部食物都夠新鮮 選擇都夠多服務員都好親切 一邊食仲會過黎幫忙「不」走d油食到尾仲送左碟生菜😆😆😋😋
其餘叫左

服務員都好親切 一邊食仲會過黎幫忙「不」走d油
食到尾仲送左碟生菜😆😆😋😋
2015-10-06
2015-10-05 2226 浏览
小弟第一次寫食評,前晚3號風球,橫風橫雨,同兩個朋友去金潮榕打邊爐。舖頭離地鐵站有段路,細舖但有兩層。我見openrice食家點蕃茄海鮮湯底,我地就想試下,湯底嚟到冇咩蕃茄味,又有少少腥味,食唔到大家講嘅鮮甜味蕃茄濃湯,覺得已中伏我地嗌咗本地手切牛肉 (大)手打蝦丸(好夠蝦,爽口,好好味)蜂巢豆腐(口感唔錯)水魷魚皇帝菜炸枝竹炸魚皮炸芋頭刺身拼盤(有厚切三文魚,甜蝦,帶子,八爪魚)埋單$1200,份量少,覺得偏貴唔抵食,一品xx嘅價錢都抵食d,呢次最大敗筆係湯底

我地嗌咗
本地手切牛肉 (大)
手打蝦丸(好夠蝦,爽口,好好味)
蜂巢豆腐(口感唔錯)
水魷魚
皇帝菜
炸枝竹
炸魚皮
炸芋頭
刺身拼盤(有厚切三文魚,甜蝦,帶子,八爪魚)
2015-10-03
庆祝纪念
生日
2015-10-05 1920 浏览
打風日吾知食咩好  開個令我生氣既openrice打幾篇都吾俾我面世  不過今次又真系因為openrice令我食到好野  原諒你啦講番正題....呢間全部好評既店的確我有懷疑過系咪流既  直到我試過後一入到店內  乾淨企理  第一時間問"系咪有得優惠價$88象拔蚌"...哈哈!!真系好為食....再點左$138刺身拼盤....接著緊系點湯底(話曬第一次幫襯...都系由最普通既皮蛋芫茜湯試起啦!)再點左01.黑椒牛丸 - 口感吾錯....彈牙!!!02.蜆 - 完全無沙!! Good03.豬粉腸 - 干淨, 彈牙!!好味道 04.娃娃菜 - 普通娃娃既味道.....哈哈05.高級牛柳粒 - 呢個真系無得彈....侍應姐姐專登走過黎同我地講放洛煲4個字會更好味!!                      點知真系無呃我地....4個字後食!!!!!又"淋"每層既肥膏同肉都好分明                      入口有D即溶感覺....我系最怕肥膏既人!!!!今次無令我失望無令我反胃 講返之前點左既01.$88象拔蚌 - 系吾錯!!! 鮮甜~~~ 02.$138刺身拼盤
打風日吾知食咩好  開個令我生氣既openrice
講番正題....呢間全部好評既店
的確我有懷疑過系咪流既  直到我試過後
一入到店內  乾淨企理
再點左$138刺身拼盤....
再點左
01.黑椒牛丸 - 口感吾錯....彈牙!!!
02.蜆 - 完全無沙!! Good
03.豬粉腸 - 干淨, 彈牙!!好味道

04.娃娃菜 - 普通娃娃既味道.....哈哈

講返之前點左既
01.$88象拔蚌 - 系吾錯!!! 鮮甜~~~

02.$138刺身拼盤 - 有三文魚, 大甜蝦、北寄貝、帆立貝...帆立貝同三文魚系最無得頂!!!涷冰冰...正

03.湯底(皮蛋芫茜) - 簡簡單單.....香....甜.....!!!!飲左好多啖!!!!

價格略貴dd啦....不過因為侍應哥哥姐姐既好服務加上食物令我有驚喜...價錢已經可以吾理啦!!!
仲即刻諗定下次食嘜點..........

下次見

• 象拔蚌
  • 刺身拼盤
2015-09-19 1731 浏览
😋早一日B00K左位,去到坐底先知原來食蒸爐要book,因為一晚得3個爐,老闆話試驗中,好彩我地去到仲有一個爐,雖然枱就細張小小,不過傾計就開心D😃蒸爐同普通邊爐紙唔同,首先叫咗個排骨粥底😋一開頭放好小水,之後加左個蒸爐上面,喺未滾前係openrice 見到張優惠券88蚊換象拔蚌刺身,當然要試一試,有小小腥,不過好鮮,之後再食138蚊刺身,都係好好味,終於聖子到,可能太夜只得4隻😅之後到蜆加上南瓜,原來蒸南瓜係好好味到蝦出埸,108蚊例牌,8隻,都幾大隻,叫左2次😋食唔停,仲有蝦膠釀冬菇,瘦肉釀冬瓜都幾特別海鮮當然唔小得奄仔蟹多膏金菇肥牛卷,蒸就冇乜特別伙記幫我地計時,蒸得啱啱好,好滑一班朋友都鐘意食涼瓜,蒸既效果喺好甘呀正,再加上超甜栗米當然最後係個粥底,加左芹菜同蔥好滿足呀

有小小腥,不過好鮮,之後再食138蚊刺身,都係好好味,
終於聖子到,可能太夜只得4隻😅
之後到蜆加上南瓜,原來蒸南瓜係好好味
海鮮當然唔小得奄仔蟹多膏
金菇肥牛卷,蒸就冇乜特別
伙記幫我地計時,蒸得啱啱好,好滑
一班朋友都鐘意食涼瓜,蒸既效果喺
好甘呀正,再加上超甜栗米
當然最後係個粥底,加左芹菜同蔥
好滿足呀

2015-09-16
庆祝纪念
生日
用餐优惠
優惠券
2015-08-14 2178 浏览
今日放工同班老友去西九shopping, 行完街更係搵野食, 平時係深水埗一定去金潮榕打邊爐, 但係哩排天氣真係太熱, 打邊爐好似唔係好夾, 醒起哩度除左打邊爐仲有生蠔同刺身食, 於是打去訂位, 又好好彩有位, 可能係夜晚9:30既時間! 入到去先叫D小食~有炸蝦餅、 酸薑皮蛋, 跟住見到生蠔6隻都係$198, 有幾款唔同選擇, 叫左一打, 侍應仲教我地邊款食先邊款食後, 我個人最鍾意係Gillardeau, 好重海水味又好重蠔味~正 , 我地仲叫左剌身拚盤同花竹蝦刺身添 , D花竹蝦好新鮮好爽而且好甜! 同埋叫左2隻星洲胡椒蟹, 好食到不得了, D胡椒味又香, 又有鑊氣, 哩度D食材真係樣樣都好新鮮同足料  所以成為我們的飯堂之後侍應仲同我地講今日返左件靚牛肉, 我地D牛肉愛好者聽到已經流口水, 最後都係忍唔住要開爐~叫左個花甲鮮魚湯, D湯真係好鮮甜, 仲唔腥添, 飲左2碗  跟住更係食牛肉啦, 果然侍應無講大話, D牛肉真係好得, 好有牛肉味

, 我地仲叫左剌身拚盤同花竹蝦刺身
 所以成為我們的飯堂

花竹蝦刺身
生蠔
花甲鮮魚湯+象恢蚌十
頂級牛肉
星洲胡椒蟹
题外话/补充资料: 另外仲有新發現, 原來哩度有蒸氣鍋食, 見到隔離食緊, 滿枱都係海鮮好吸引, 睇見都想試, 問下侍應點解以前唔見, 原來係新推出, 仲要預訂, 下次一定要試!
2015-08-13
2015-08-06 1825 浏览
這間店已經來了好幾次, 每次想食打邊爐都只會來哩度, 因為食物新鮮, 服務又好. 上次一行7人又來食餐好, 前一日已經訂枱, 去到唔需要等就可直入, 入到去發現佢地有蒸氣煱, 好想試下, 點知已訂滿, 原來係限量供應要預訂, 我地更係即刻訂下星期來食啦! 今天終於試到了, 我地叫左聖子皇, 海中蝦, 奄仔蟹, 鮑魚, 貴妃蚌, 蜆, 花螺, 粟米......, 原來真係唔同係屋企蒸海鮮, D鮮味出晒來, 食海鮮真係無得彈, 因為所有蜆, 蟹, 鮑魚...... 都保持原汁原味, D海水仲留返係個殼度, 真係好鮮甜! 仲有個蝦膠釀冬菇, 真係一定要試, 上面有D蟹子, D蟹子咬落去薄薄聲好得意, 加埋一齊食, 好特別、 好好味, 而且所有食物都唔需要點太多醬料都好夠味, 全部都好鮮甜, 又無味噌, 相當健康!最後到個粥底, 吸收晒所有海鮮既精華, 而且粥底內早已加左排骨, 再加埋D芹菜同頭菜粒再加隻蛋, 真係好食到不得了, 全煲食晒......照鏡!

2015-07-30
  • 貴妃蚌
  • 鮑魚
  • 蝦膠釀冬菇
2015-05-27 2052 浏览
同事一行7人打邊爐事先book左間房成班人點傾點笑都得!加分湯底唔算好特別點了蕃茄海鮮窩淡左些少叫左兩條象拔蚌刺身 爽口鮮甜$88換購價 換左兩條!另外附送帶子刺身好好味😍火鍋料方面牛拼盤無得彈三層架不同的部位共通點都係肉汁豐富食落好牛!不過500幾蚊價錢唔平啊特別d仲有即炸響鈴就咁點酸甜醬食好好味!熱辣辣脆卜卜手打丸 手打滑 彈牙!魚片頭 正凍豆腐就麻麻地唔夠索湯整體黎講呢度d料算新鮮係個湯底可以好d!埋單每人350食到呢個質素算係抵!
同事一行7人打邊爐
事先book左間房
成班人點傾點笑都得!加分

湯底唔算好特別
點了蕃茄海鮮窩
淡左些少

叫左兩條象拔蚌刺身
爽口鮮甜
$88換購價 換左兩條!
另外附送帶子刺身好好味😍

凍豆腐就麻麻地
唔夠索湯

整體黎講
呢度d料算新鮮
係個湯底可以好d!
埋單每人350
食到呢個質素算係抵!

象拔蚌刺身
調味料
牛拼盤
  • 手打蝦丸
2015-04-18 1979 浏览
每年新年打後例必舊同學敍會, 今次共有12人, 有人想食日本嘢, 有人想食海鮮, 有人話去打邊爐, 於是上openrice睇睇, 見到一間叫"金潮榕"火煱刺身專門店, 位於深水埗, 於是打去訂位 當日係星期六, 訂咗6點半, 入到去望下周圍環境都ok, 干干淨淨, 見到店內有一海鮮魚缸, 內裏有象拔蚌, 游水魚(幾款立魚及章紅魚……), 蝦, 蟹, 鲍魚, 另一邊刺身柜仲有生蠔, 活北寄貝, 三文魚, 海膽!估唔到店子小小有咁多選擇 。 坐底發現有我至愛嘅生啤(Hoegaarden)叫杯嘆吓先 ,人到齊, 個個慶高彩烈地選擇食物, 眨下眼, 成枱都係嘢。樣樣水準都ok, D侍應都好nice, 一個鐘已經把枱面d嘢食光 , 最值得我們推介嘅係佢地d刺身, 兩條立魚上到枱仲响到郁 (好新鮮), 另外生蠔極新鮮肥美, 北寄貝刺身 (鮮甜), 花竹蝦刺身(爽甜、正) ! 另外仲有本地手切牛肉(灼幾吓即食~牛味重)及芝士蝦丸也值得一讚(一食已知自家制, 又彈牙又爽) 用足料, 超好味叫咗3碟 , 大家食完都話這家店有水準, 難怪見到好多係熟客幫襯!(一分錢,一分貨,值得的,金潮榕 ~
, 大家食完都話這家店有水準, 難怪見到好多係熟客幫襯!(一分錢,一分貨,值得的,金潮榕 ~ I will be back
!)
北寄貝刺身
生蠔
本地手切牛肉
2015-03-28
2015-03-01 1900 浏览
這店已經食了好幾次,既然好食,服務又好,都唔需要周圍走!剛剛新年同朋友一行10人去開年,去到唔需要等,因為訂咗枱,坐底後侍應第一時間向我地推介新春食物~黄金福袋,聽到都開心,新年有黃金又有福,再問係乜野,原來係一個好似付皮既食物袋裡面裝左~帶子、蝦、肉碎,冬菇……一陣一定要叫!人未到齊叫D小食先~煎虾餅,招牌餃,酸薑皮蛋~每次必食!刺身叫咗泰式生虾,一條章紅魚刺身(魚缸自己揀,果然新鮮仲好甜,同出面既急凍章紅魚無得比)主菜上場~胡椒猪肚湯同蕃茄蟹鍋(當然係飲湯先,住家湯一樣,無味精)、牛肉拼盤、一定唔少得黄金福袋(好得意)、黑毛猪柳粒(好甘香)、自制墨魚丸、炸紫菜響鈴(即做好脆)、廣島蠔、南非鮑魚、韮菜餃、鵝腸(新鮮)、刀削麵……(真係好好味,食材依然係咁新鮮)!今日有2個朋友生日,食飽叫待應上蛋糕,點知佢地送咗支香檳比兩個壽星女!surprise!
這店已經食了好幾次,既然好食
,服務又好
,都唔需要周圍走!
剛剛新年同朋友一行10人去開年

人未到齊叫D小食先~煎虾餅,招牌餃,酸薑皮蛋~每次必食

!
  • 黑毛豬柳粒
  • 韮菜餃
  • 鵝腸
2015-02-24 1573 浏览
第一次食,之前想去好耐,試下係咪得,食物雖然新鮮,沒有叫刺身,只叫牛肉,響鈴,丸,雲吞,蝦,廣島蠔,加普通食物,$16xx,價錢貴,不值這個價錢,其他地方邊爐食埋刺身已經食到呢個價錢,下次唔會再試