2009-06-03
朋友們約飯局,見金潮小廚幾吸引喎 ~ 為食既小傻梗係 join 啦﹗位置唔易找,行錯路,行左半個鐘先到... 就當做下運動吧。是晚點了四樣餸: 沙拉蝦球: 炸起的蝦球被沙律醬包着,已是不脆的了.. 但蝦球仍是很香口.. 至於蝦餃亦非常非常之彈牙 ~ 至於沙律醬,睇佢個色澤,應該是由千島醬作主打,再加上芝蔴的。每個蝦球都被沙律醬黏着, 酸酸甜甜的,好開胃﹗不過建議多幾個人一齊食先好叫.. 因為佢 d 醬頗杰,食得太多會漏漏地。 蜆湯: 呢個係招牌菜,差不多每枱都叫咁滯。朋友唔食得辣,所以要少辣。佢既蜆湯既味道同西貢海鮮島的不同... 海鮮島的是偏重於鮮味,而金潮既蜆湯就有種奶味 ~ 不過放心,呢種奶味係特別而討好的 ~ 會令蜆湯感覺更加濃郁。而佢既辣,並唔係一入口就感覺到.. 係當去到喉龍時就會感覺到有點麻既感覺。如果唔食得辣既建議叫返少辣 ~~~ 至於蜆,數目都不少,size 就一般,新鮮冇沙,但唔好 expect 有咩大蜆之類 ~ 但有三分之一左右係未口的,變左有點浪費了哩﹗不過總活黎講,蜆湯係必叫的一味啊 ~~~ 南乳炸碎雞: 碎雞先被包上脆槳而炸成.. 脆槳簿而鬆脆,值得一讚
是晚點了四樣餸:
南乳炸碎雞: 碎雞先被包上脆槳而炸成.. 脆槳簿而鬆脆,值得一讚。可是,唔知係唔好彩,我地應該係食到雞頸部分,即係以皮、骨、肥膏為主。雞皮、肥膏本身多油,如果再落油鍋炸的話就變左「油上加油」~ 即使點返幾多南乳醬都無補於事 ~~~ 全晚最失望的一味。
金銀蛋浸時蔬: 睇個賣相都知係與別不同吧 ~ 金黃色的面,再加上煮白菜的火喉岩岩好... 令到白菜吸收了上湯精華之餘,同時亦被蛋絲包着,好正﹗而個上湯既湯底亦都唔錯,再加上蒜頭亦令到整體的味道提升... 最難得的是,佢係較少油,好味得黎亦都好清﹗
因為真係好多人排隊,所以都要預左食完飯佢就會黎收碟 ~ 環境都尚算 ok ,始終都係好多人,所以好難 expect 佢好靜,只求座位舒適的便可以了。而 d 侍應亦都係比較忙,有時可能要叫多幾次先應到你,不過佢地都係有禮貌的。
由沙田出到葵涌,都叫做不枉此行吧 ~~~