2008-10-20 25 浏览
下午茶時段, 叫了豉椒排骨炒河+可樂 $28; 豬潤粥 $22.豉椒排骨炒河: 炒得好有火氣, 排骨"林", 好味道豬潤粥: 好大片豬潤, 好滑, 粥底一般.不用加一, 抵.
豉椒排骨炒河: 炒得好有火氣, 排骨"林", 好味道

豬潤粥: 好大片豬潤, 好滑, 粥底一般.
不用加一, 抵.

2008-10-16 14 浏览
食了一段時間, 常改叫不同菜式, 都是很好吃的. 招牌菜是黃金蝦, 有時好香牛油味, 有時就蝦殼硬, 但都能維持中上的水準.凡砂鍋裡都會吸引到隔離枱的注視, 滋滋聲.食物係一流, 但係要等位, 同埋搭枱, 沒有裝修, 專注在食物之上, 所以都忍到的.

凡砂鍋裡都會吸引到隔離枱的注視, 滋滋聲.

2008-10-14 28 浏览
黎呢度食過幾次,覺得都幾好,特別愛呢度既黃金蝦,一想食就會黎!今次又係為左黃金蝦而黎食,星期六晚上八點半,仲諗住要等位,估唔到有吉枱,不過侍應都係要我地上樓上搭枱,叫左個黃金蝦,西芹花枝片雞柳,豉汁炒蜆,唔少得$10三支既汽水,原本想叫蟶子,但冇,有d失望!!d蜆炒到得甩晒出黎,但味道都唔錯,西芹花枝片雞柳冇乜特別,黃金蝦依然保持水準,本人鍾意連殼食,但眼見其他客人都會吐返個殼出黎,到底應唔應該連殼食呢?總括黎講都好滿意食物質素,只係同樣問題,坐得好辛苦,d位太迫,仲要迫人搭枱,真係食完要即刻走!
  • 黃金蝦
2008-10-05 76 浏览
又是約了朋友的一天,我們一行三人來了這間好評如潮的小店晚餐。胡椒大蜆湯︰大大的一鍋,奶白色的湯,有濃濃的胡椒味和忌廉味,十分惹味﹗蜆的份量不少,雖然不是十分大隻,不過我覺得當晚點的菜中,這一道是最好味的。牛仔骨︰有點肥,肉都頗腍,如果肉可以瘦一點就更對口味。黃金蝦︰是這店的招牌菜,我也是衝著這一味而來的。但是蝦不夠鹹香,蛋味也不足,在座的都有點失望呢。豉椒雞︰這個剛來的時候香氣撲鼻,但是冷了就沒那麼香了,而且都有點油膩。不過比較好的是雞肉都頗嫩,不會粗糙,所以整體上都吃得過﹗環境當然沒有期望,而且坐得十分擠逼,但有些食物都是不錯的。不過我純粹試試而已,應該不會再來了吧。

牛仔骨︰有點肥,肉都頗腍,如果肉可以瘦一點就更對口味。

胡椒大蜆湯
黃金蝦
豉椒雞
胡椒大蜆湯
2008-08-27 191 浏览
這是一間賣小炒的街坊小店,面積不大只有大約+張檯,中午時行過見人不算多就試吓.午市有炒粉麵飯套餐供應($28),包飲品,凍飲唔駛加錢,午餐選擇不多只有7款,勝在即叫即炒,叫咗個星洲米,轉頭已經聽到厨房傳出開爐聲及鑊鏟敲打的聲音,一陣間一碟熱辣辣嘅星洲米就出場.鑊氣十足,用料亦多,唔算多油,基本功夫做足,唯一要彈係環杯凍檸茶比較淡.見到唔少街坊炒番幾個小菜,有機會要試吓.
2008-08-13 244 浏览
為慶祝爸爸生日,舉家在金潮吃了餐晚飯,實在感到很滿足。滿足是因為這晚點的小菜的水準都很高,絕對和那幾間名牌大排檔有得揮!是夜點了7道菜,未算很豐富。胡椒大蜆煲招牌之一,果然幾好!夠哂惹味,完全可以刺激味蕾,而且蜆份量都算多,好抵叫!沙拉骨幾好食,酸酸的,肉質也諗,不過唔夠熱,但都比一般的小菜館整得好了;略嫌太大舊。0者0者雞煲很夠味,而且豬潤實在煮得剛好,很爽很鮮,驚喜。反而當晚忘記了吃雞了...鼓油王炒蝦全晚最好水準的小菜,爸爸反傳統說這道菜才能考師傅技術,怪不得要等上半個鐘,哈。鼓油蝦香口不咸,可連殼吃,蝦味稍欠,但已足夠教我們全家吃得津津有味了。小炒王有西芹、蝦乾、豆卜、魷魚、腰果和豬肉等一起炒成,味不太濃,但送飯都幾好。斑片炒西蘭花斑片頗滑但是沒魚味的那一款。價錢便宜,黎之前最好有訂位啦!真是很多人在出面等位呢。
為慶祝爸爸生日,舉家在金潮吃了餐晚飯,實在感到很滿足。

是夜點了7道菜,未算很豐富。

胡椒大蜆煲

0者0者雞煲

鼓油王炒蝦

小炒王

斑片炒西蘭花
斑片頗滑但是沒魚味的那一款。

價錢便宜,黎之前最好有訂位啦!真是很多人在出面等位呢。
胡椒大蜆煲
鼓油蝦
2008-08-08 74 浏览
葵芳那頭沒什麼地方吃好的魚腩粥突然好想吃魚腩粥,以前係這裏吃開中菜,覺得不錯,希望都很有水準大約下午4時叫了魚腩粥+魚皮因為平時係佐敦那頭吃開,有了比較,覺得佢魚皮都夠大,不過只靠spicy 粥都ok,不過魚腩比較少,得2-3細始終這裏不是吃粥為主,算不錯了
葵芳那頭沒什麼地方吃好的魚腩粥

大約下午4時
叫了魚腩粥+魚皮

粥都ok,不過魚腩比較少,得2-3細

始終這裏不是吃粥為主,算不錯了
2008-08-06 164 浏览
四人再戰今潮,友人訂了位,不用搭檯.先來可樂,10蚊3支,抵!魚皮: 很爽脆,沾上辣椒豉油,非常好吃! 炒蜆: 味濃,沒沙,不錯.0者0者通菜煲: 很熱,很香,煲可保溫.沙拉骨: 本人至愛,千島汁好味!西蘭花斑球: 一般,可不試.金潮小菜的確不錯,本人飯堂之一!
四人再戰今潮,友人訂了位,不用搭檯.

先來可樂,10蚊3支,抵!
魚皮: 很爽脆,沾上辣椒豉油,非常好吃!
炒蜆: 味濃,沒沙,不錯.
0者0者通菜煲: 很熱,很香,煲可保溫.
沙拉骨: 本人至愛,千島汁好味!
西蘭花斑球: 一般,可不試.

金潮小菜的確不錯,本人飯堂之一!
魚皮
炒蜆
0者0者通菜煲
魚皮
(非会员)
2008-07-21 129 浏览
前幾日同男友和一個朋友去了金潮小廚食真係好多人食呀!因為早幾日訂左位所以等左一陣就入得去咁arm安排坐一張大台雖然要踏台,不過都坐得好舒服食物方面點左4個送1.黃金蝦($60)--冇想像中咁脆,咁好味,而且都幾貴2.胡椒大蜆煲 ($約50)--正!好足料!好味3.金沙骨($45)--:都幾好味!有沙律醬!酸酸地!4.嗜嗜雞煲($45)--麻麻地!好少雞!環境服務各方面已經算是不錯不過冇想像中咁好但一試無妨
前幾日同男友和一個朋友去了金潮小廚食
真係好多人食呀!
因為早幾日訂左位所以等左一陣就入得去
咁arm安排坐一張大台
雖然要踏台,不過都坐得好舒服

食物方面點左4個送
1.黃金蝦($60)--冇想像中咁脆,咁好味,而且都幾貴
2.胡椒大蜆煲 ($約50)--正!好足料!好味
3.金沙骨($45)--:都幾好味!有沙律醬!酸酸地!
4.嗜嗜雞煲($45)--麻麻地!好少雞!

環境服務各方面已經算是不錯
不過冇想像中咁好
但一試無妨
  • 胡椒大蜆煲
2008-07-21 79 浏览
金潮差不多是葵芳名氣最大的食肆每天都有很多人排隊有很多友人都說金潮的黃金蝦好正結果我與男友冒名而來由於我們5時多來到....不用等位..被安排到樓上坐差不多每台人都會點黃金蝦但吃到的時候....並不覺得很特別咸蛋味夠....不過蝦肉是無味此外我們亦叫了一客福建炒飯夠大碟....亦都好夠鑊氣~~$10 3支的汽水很抵飲~那兒的阿姐服務態度很好一點都不惡~很主動可能是次是選菜的問題~將會再給一次機會這兒
金潮差不多是葵芳名氣最大的食肆
每天都有很多人排隊
有很多友人都說金潮的黃金蝦好正
結果我與男友冒名而來

由於我們5時多來到....
不用等位..被安排到樓上坐
差不多每台人都會點黃金蝦
但吃到的時候....並不覺得很特別
咸蛋味夠....不過蝦肉是無味
此外我們亦叫了一客福建炒飯
夠大碟....亦都好夠鑊氣~~

$10 3支的汽水很抵飲~

那兒的阿姐服務態度很好
一點都不惡~很主動

可能是次是選菜的問題~
將會再給一次機會這兒
2008-06-28 113 浏览
成日見呢間野好多人響門口等,呢幾日橫風橫雨,終於無人等可以試下:黃金蝦: 炸得好薄, 好食------ A燒汁雞翼: 好睇多過好食----- B魚腩煲: 好大舊, 不是太濃--- A蜆湯: 好飲但好多胡椒--------- B蠔花膠粥: 煲得好綿但無味---C總分: B+

黃金蝦: 炸得好薄, 好食------ A
燒汁雞翼: 好睇多過好食----- B
魚腩煲: 好大舊, 不是太濃--- A
蜆湯: 好飲但好多胡椒--------- B
蠔花膠粥: 煲得好綿但無味---C

總分: B+
兩個人叫左黃金蝦, 灼腰潤, 金銀蛋白菜仔, 再加多一個白粥.灼腰潤: 鮮甜唔會過熟, 加埋d蔥點豉油好味.金銀蛋白菜仔: 今日d白菜仔好甜, 好爽.黃金蝦: 等左好耐先上, 可能因為幾枱一次過做. 今次炸得唔夠脆, 但係最新鮮熱辣既一次, 鹹蛋推得薄, 好夠味, 同埋今次d蝦肉幾爽.另順帶提一提, 灼魚皮以後只係星期五, 六, 日先供應, 其他日子係無得食.講到服務, 其實一向都唔覺得有乜問題, 呀姐有問必答, 見我地d野未齊, 又會好主動咁問仲有乜餸未到. 同埋今次見到加多左兩個新呀姐, 相信會好d.另有關搭枱問題, 去到呢間食飯, 其實係預左, 同埋就算你一早book好位, 去到都一定要等, 始終間舖地方細, 大枱只得三張, 同埋又係做街坊生意, 好難將佢地同大酒樓比較. 加上好多時搭枱既人都好無品, 只顧自己, 明明可以移入少少等出面鬆動d, 但都唔理, 到呀姐叫佢地幫手移一移, 都當聽唔到. 又或者死霸多一個位0黎放野. 其實0黎得呢到食, 都無預會坐得舒服同埋坐得耐, 都係想平平地食餐街坊飯, 絕對相信價錢同埋質數係成正比既.
灼腰潤: 鮮甜唔會過熟, 加埋d蔥點豉油好味.
金銀蛋白菜仔: 今日d白菜仔好甜, 好爽.

• 黃金蝦
  • 黃金雞
  • 胡椒蜆煲
  • 灼魚皮
2008-06-04 93 浏览
雖然己住在葵青區几年,但不知道有這麼一個好餐廳在. 這裡雖然人很多及十分CROWDY, 但由於價錢平宜及好食, 往往見到其大排長龍. 幸好我和友人先訂位,否則真不知要等几耐.其中必食的為胡椒大蜆湯,几乎是每台也叫的,大蜆是真正的大蜆,胡椒又多及夠味,好味! 此外,其他小菜如啫啫雞(平時不吃朱肝的我也吃),黃金蝦,小炒也十分夠火候. 最重要是你會在此看到其鎮店之寶 -- vivi, 牠為一隻十分乖及英俊的貓, 懂得為其美麗的老闆娘招財!為一美中不足的地方是這餐廳的等位十分混亂,只要你叫她寫下booking,簡中問一下她,她便可能給你插隊,因佢時常問你?位搭抬,你咁啱中的話佢便不check 有沒有其他人在等便給你先! 好亂的!

• 胡椒大蜆湯
2008-05-30 78 浏览
試過去幾次, 次次都話唔再去, 事關態度真係好差! 食飯為啖氣麼!地方又迫夾, 食完即收碟不特止, 仲開口叫你埋單送你走...哼! 坐下傾下都唔得麼?又唔係話好食到非食不可, 止係一般貨式, 真係唔知點解香港人咁羊群心理呢!
(非会员)
2008-05-25 65 浏览
我都係街坊初初開o個時同屋企人同fd都食過幾次都唔明點解到而家晚晚仲係咁多人等位食過佢d黃金蝦,乜乜煲,蟶子等招牌菜唔覺得有咩咁特別,好多食小菜o既地方都食到啦仲要迫到死o的野食成日o係你頭頂傳o黎傳去,又被人撞撞下一路食一路驚,食都食得唔開心 況且要o係條街到等位熱都熱死
我都係街坊
初初開o個時同屋企人同fd都食過幾次
都唔明點解到而家晚晚仲係咁多人等位

食過佢d黃金蝦,乜乜煲,蟶子等招牌菜
唔覺得有咩咁特別,好多食小菜o既地方都食到啦
仲要迫到死
o的野食成日o係你頭頂傳o黎傳去,又被人撞撞下
一路食一路驚,食都食得唔開心

況且要o係條街到等位
熱都熱死