2020-09-21 803 浏览
即叫即炸‼️ 《迷你天丼 & 稻庭湯烏冬》 Mini Tempura Rice Bowl & Inaniwa Udon 📍 金子半之助 Kaneko Hannosuke💰$118+1⏰~10分鐘就食得🍵入坐後會一壺黑豆茶,可以消水腫、同舒緩便秘~ 1️⃣ 迷你天丼 🍤 有蝦、南瓜、碗豆、鴻喜菇、仲有炸温泉蛋! 建議食一小啖後撈埋落啲醬油飯到😋 2️⃣ 稻庭湯烏冬🍜 烏冬好薄,好爽滑,湯底濃郁,好有日本嘅感覺☺️ 🌟另外仲有個「大型配料盒」(不用另付)‼️ 有温泉蛋x1、木魚花、天婦羅碎、海苔 & 䓤,可以自由配搭~

📍 金子半之助 Kaneko Hannosuke
💰$118+1
⏰~10分鐘就食得

🍵入坐後會一壺黑豆茶,可以消水腫、同舒緩便秘~

1️⃣ 迷你天丼 🍤

2️⃣ 稻庭湯烏冬🍜
烏冬好薄,好爽滑,湯底濃郁,好有日本嘅感覺☺️

🌟另外仲有個「大型配料盒」(不用另付)‼️
2020-09-10
睇完篇文介紹去食,話原料日本直送香港,重有日本第一之稱.諗住去試下回復下心情,去到要排隊我都照排.排排下有個垃圾佬推左車野泊門口,重要用手開門入去廚房拎袋垃圾倒...有人已經覺好似同垃圾食野一樣好污糟..入到去食,柯打左10分鐘已經上大天丼,2個香港廚房佬係到炸,覺得同傳聞即炸等20-30分鐘唔同值得讚.上菜,一睇個樣已經覺得好似汁煮多過炸,食落不得了 「重林過我鞋底」 埋單$130 無下次
睇完篇文介紹去食,話原料日本直送香港,重有日本第一之稱.
「重林過我鞋底」
埋單$130
無下次
2020-09-12 475 浏览
上次到訪,吃過最豐富有成條穴子的天丼,今日試吓其他天丼。平曰吃高級的天婦羅,都以$300起跳,現在吃天丼只是百多元,雖然是有分別,止下口痕,又真係幾抵食。上天丼$118這上天丼材料都好豐富,有鱚魚、海老、海苔、小柱鱿魚天婦羅餅、溫泉旦等,完全堆滿飯面。海老味道鮮美,蝦肉爽彈,而那鱔魚味道比較淡口,然而天婦羅炸得不算不油膩,味道平平。小柱魷魚餅口感比較軟,配上濃口醬油拌以白米飯,味道也幾ok.天丼$98平以為最便宜的天丼的味道會好一般,反而這天丼比上天丼好吃。雖然材料只有茹菌、海老、小柱鱿魚天婦羅餅、溫泉旦、海苔。海老炸衣比較厚,而且炸得比較腍身,但蝦肉味道鮮甜;而那茹菌天婦羅比鱔魚肉更好吃!茹菌炸得外脆內軟又爆汁,茹菌味濃,正呀!把小柱鱿魚天婦羅餅弄碎,再拌以天婦羅旦汁,味道豐富,加埋白飯底部的燒汁,雖然有少少油膩,味道不錯。可能太久沒外出,日日在家開餐,現在每一餐外食都覺得份外滋味。

上天丼$118

天丼$98

2020-09-12 342 浏览
一向最喜歡熱氣食品,食完就覺得身體充滿能量。今日行過灣仔正要諗食咩午餐,本來想去食海南雞飯,但行過聞到天婦羅嘅香味就忍唔住入咗去。呢兩個禮拜啲人開始出返嚟食飯,唔多人,排咗3分鐘就可以入去。呢度嘅天丼只有三款,江戶前天丼係用星鰻,上天丼係用鱚魚,而天當就用菇,其他嘅大蝦、蔬菜、柚子墨魚餅、炸流心蛋都係冇分別嘅。今次食嘅係上天丼,已經叫咗小飯,但依然好多飯... 可能佢驚我食唔飽。呢個飯嘅重點係隻炸流心蛋,篤穿佢啲蛋汁咇到成個飯都係,日本蛋真係與別不同嘅。
上天丼

2020-09-07
上天丼
2020-09-06 441 浏览
今天幫襯日本東京超人氣天丼,金子半之助,全店只售三款天丼,分別有#江戶前天丼#上天丼#天丼,三款丼飯惟主菜不同,視乎你想試大大條的#穴子#鱔魚#菇菌,其餘材料每款天丼一樣,價錢由$98-$138,附有味噌湯和漬物江戶前天丼這碗可說是人氣商品,整碗料放得滿滿,裡頭有穴子、海老、帆立貝魷魚天婦羅餅、温泉蛋、紫菜及豌豆等,材料豐富,食材新鮮碗上最長的炸物就是穴子魚,全都炸得酥脆,而且最好趁熱食口感才好。先吃炸物再配獨門醬汁拌飯,一吃就停唔到整個飯都是炸物,難免有點油膩,這時最好食吓漬物和喝杯黑豆茶,消吓滯
江戶前天丼

在囍帖街拆掉,翻新後,忘掉愛過的它,現在的囍帖金箔放著新餐廳,金子半之助。忘掉有過的家,這間日本小餐廳,小餐枱、沙發、雪櫃及兩份紅茶。餐牌主餐看似有三種飯選擇,其實…主餐三個選項是:最貴的江戶前天丼 $138,中價的上天丼 $118,及$98 的天丼。三個飯都有六種食物,共通點有五項:海老 (炸蝦)、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔和莢豌豆。三個選項的分別只在一個食物,最貴的是穴子 (Congor eel,即是鰻魚),中價的上天丼是鱚魚 (Whiting),$98 的天丼是菇菌。全部食材都是炸、炸、炸。面對這,全炸的食物,你決定學會瀟灑。老實說,個人問題,我不喜歡吃溫泉蛋、海苔和莢豌豆,也不喜好太油炸的食物,只是陪同事朋友來吃而已。金子半之助灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖

餐牌主餐看似有三種飯選擇,其實…

金子半之助
灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖
2020-08-23 383 浏览
Went their last weekend for my cheat meal and gosh was I disappointed or what! Wasted my cheat meal on something that was not only unhealthy (like how cheat meals are supposed to be!) but also inedible. I was intrigued by the long queue that I had seen outside this restaurant so figured it must be a great one. Woke up early and reached their before noon to get my friend and I a table. Ordered a regular set (for myself) and the premium one (my friend). I am not going to bother uploading a photo b

I was intrigued by the long queue that I had seen outside this restaurant so figured it must be a great one. Woke up early and reached their before noon to get my friend and I a table. Ordered a regular set (for myself) and the premium one (my friend). I am not going to bother uploading a photo because in the photo it may look appetizing and mouth watering but pictures are highly deceptive in this instance.

I immediately dug in after my food was served half an hour post my ordering! I was famished. And the first bite itself killed my hunger. The tempura was super soggy. They put too much batter and the oil probably wasn’t hot enough when they deep fried the tempura.

What surprised me even more was that my meal was not even piping hot. It was warm which doesn’t make sense given they tool half an hour to serve me “freshly fried” tempura.

A big pass to this place. Probably try it once to be disappointed and then never go there again!
2020-08-19 315 浏览
平時都食唔曬一盒,但佢地整d炸漿好薄,好好食,外賣而家好抵食。今次食外賣,之前係未有covid19時dine in, 好掛住佢地個飯。呢個同tempura好唔同,佢地用既食材,例如個mushroom都好新鮮,食落好香,岩曬鐘意食mushroom既朋友,另外個蝦都好大隻,魚都好滑好香口,佢地用特別既sweet soy sauce, 你會特別想食多d飯。另外open rice個食評逼人寫80個字。。希望open rice改善。無咁多形容詞去講個飯。
平時都食唔曬一盒,但佢地整d
2020-08-11
外卖自取
  • 江戶前天丼
2020-08-14 270 浏览
中午十二半吃完飯,下午六点上吐下瀉的,吐出的味道都是油。全炸的食品,相信油不乾淨。以後不敢再光顧了. 還吐了炸紫菜。這是我第二次光顧,不會有第三次。見鬼還不怕黑的嗎?
2020-08-14
2020-08-08 376 浏览
經過見外賣自取有85折, 又係日本幾岀名嘅天婦羅店,平時又見咁多人排隊咁就試下啦~餐廳1200開門,1210去到已經好多人……餐廳唔接受電話落, 如果想預先落單就可以網上落單~ 由於食物係新鮮炸起所以都要等大概20分鐘~今次試左上天丼, 睇宣傳單張賣相已經好吸引~餐廳岀面周圍都聞到好香嘅炸天婦羅味飯盒包裝非常妥當,仲有一盒天婦羅汁, 打開仲有薑做配菜飯盒睇落唔係好大,天婦羅鋪曬係上面都幾吸引, 拎完外賣都打開嚟食大概十分鐘,但係天婦羅已經有少少腍左同濕左,可能係啲倒汗水……sad食落其實都仲香的,不過沒有什麼很特別的感覺,可能香口野始終都係堂食好,今次外賣嘅味道就稍為遜色左…天婦羅蝦尤其有啲失望…,炸粉略嫌有啲厚, 蔬菜類還好的,沒有太乾保留住一啲菜汁,鱚魚有啲實,都ok的,小柱魷魚天婦羅餠反而幾好食,魷魚好香好爽口彈牙! 不過外賣係冇溫泉蛋同味噲湯的…同埋睇落一盒子以為份量唔多但食落都幾飽,因為都好多飯同粉…天婦羅汁調得不錯,唔太咸……整體感覺較膩…有啲滯口…賣相好靚但味道提不起食慾…價錢折完都唔算平…試試就好… 真係想試就建議堂食先食到真正味道~

飯盒包裝非常妥當,仲有一盒天婦羅汁, 打開仲有薑做配菜

外卖自取
散步完畢便去利東街搵食😋😋😋。見到金子半之助,又想起好耐無去過日本,就來一次食美味佳餚。美食很快就送上🤗,香氣撲鼻,侍應耐心講解吃法,將流心蛋、搗伴,混合海鰻,又香又脆,非常好吃,從未食過這種特別的天婦羅🍤,加上酸酸的蘿白,美味的一餐。

2020-08-04 223 浏览
呢排疫情真係嚴重咗好多,好多人都怕受感染所以唔敢喺出邊食飯,變相有好多餐廳都推出外賣優惠,希望吸引客人幫襯呢一間餐廳都唔例外,推出左外賣自取八五折優惠,喺日本嘅時候,有好多人都排着長龍等住去食,我都唔例外,曾經排咗超過半個鐘頭先食到一碗天丼,當時嘅味道仍然歷歷在目,難以忘記,所以今次見有外賣優惠就即管買返去同老婆一齊食一邊等待外賣嘅時候,見到裏面既枱上面原來有寫到點樣品嚐天丼先係最好,唔睇都唔知道原來可以咁樣食返到屋企已經急不及待咁拆開嚟食,見到飯嘅份量都唔少,不過天婦羅嘅賣相就比起堂食差咗啲啲,天婦羅蝦冇咁飽滿,而且仲少咗一粒天婦羅溫泉蛋添,感覺好似冇日本咁好食。。。價錢我就覺得可以接受,可能因為有八五折嘅關係,不過如果原價食嘅話我就覺得貴咗少少

2020-07-30
30 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
限聚令下已好久沒出街吃飯,某日下午經過見到呢間舖終於無人龍,就把握時間試試吧!我當然知道 金子半之助 是日本第一天丼,一如其他百年字號一樣,餐牌選擇貴精不貴多,只有三款日式天婦羅丼飯,及當日新上市的烏冬set。揀了江戶前天丼,因為長達30cm長的穴子/星鰻實在太吸引,食落脂肪比一般饅魚少,肉質纖細,就算經過油炸都唔會好油膩又唔會食到有骨。穴子size大隻過我手掌,超大!不過我自己最喜歡的是小柱魷魚天婦羅餅,香口得來又唔油膩,所有炸物都係用古麻油炸製,在半開放式的廚房即叫即炸,外皮不會被白飯的蒸汽和醬汁弄得軟腍,食到尾都仲脆卜卜的,上枱時店員會建議先用秘製醬汁拌飯,食到一半先將半熟蛋戳穿撈埋一齊食,咁就可以試到獨家的醬汁而又唔會乾哽白飯!喜歡食辣嘅可以加埋七味粉調味呢~簡單的日式裝修清雅整潔,疫情下入門會先量體溫,很驚喜店內並沒有很大的油煙味。
2020-07-27 122 浏览
江户前天丼 $138穴子即係星鰻,比一盤既鰻魚油脂較少,炸起上嚟相對上冇咁油膩,所有食材都即叫即炸,有海老,小柱魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔同莢豌豆,套餐仲有味噌湯同漬物,份量就非常足夠,成碗飯基本上所有材料都係炸,但一啲油膩感都冇,鮮味香脆,我最鍾意就係炸溫泉蛋,外脆內軟,流心蛋香撈飯一流,食哂都唔會有飽滯既感覺。天丼 $98傳統既味道,配料基本上一樣,只係鰻魚換成菇菌,菇菌本身咪道較清淡,但變成天婦羅後其鮮味提升左,當然食得出食材係新鮮既,唔會有草青味,其他食材亦維持高水準,兩碗都好好味。值得一提既係職員好有禮貌,第一次食都唔駛怕,職員會耐心教你食每一樣既次序,枱頭亦都有圖示,非常貼心。
江户前天丼 $138

天丼 $98
2020-07-26 88 浏览
呢間就係話我地留肚要試既野~嗱! 我唔知係因為飽左一半定對佢有期望, 我食完未至於失望,但會用普通去形容首先,佢放低個茶既時候話有兩粒黑豆,我估係怕有尐傻豬豬以為杯有曱甴蛋XD 佢都有講係解膩既~ 同埋個茶其實真係幾好飲XD天丼 $98叫呢個因為個菇菇天婦羅! 無錯! 我認我個人好毒,好鍾意食菇,所以見到佢已經唔洗諗其他! 係香港就無咩比較既,但同日本既就無得比架啦!但都算係好食既~ 但反而驚喜既係個蛋~ 仲係流架~ 呢個真係好食既~ 而佢另一個好就係你食到碗底既飯都有汁! 不過天婦羅個炸漿就唔算好好,而且食落真係好膩,唔係爽脆個種, 應該係時候要換油... 所以我話唔我可能對佢期望過高江戶前天丼 $138男人就係為左個“星鰻”而試既,我唔食星鰻所以我俾唔到爽多意見,但男人就話好普通囉,無特別,個蝦正常囉... 就係咁我覺得可以一試既,但就未必再黎啦,因為有機會都去試下其他新野咁囉~
呢間就係話我地留肚要試既野~

天丼 $98

江戶前天丼 $138