餐厅: 金公館 (康怡廣場北座)
资讯:

2018-11-10 114 浏览
今晚約左朋友去位於康怡廣場以京川粵菜為主的金公館,餐廳好舒適環境光亮,而且服務都很好👍🏻烤北京填鴨(一隻)$438即點即整,配上多款醬料食得津津有味😋😋生菜包鴨崧$98北京填鴨兩食,加$98點左生菜包,味道整得不錯👍🏻招牌口水雞(例)$98點了佢地的招牌菜口水雞,整得十分入味,雞肉好嫩滑美味可口!椒鹽九肚魚$72好鬆脆好香口,炸得好入味,食完一條想再食😋😋擂沙湯丸$28軟綿綿的湯丸,充滿著芝麻的味的饀料,食得津津有味!

烤北京填鴨(一隻)$438
即點即整,配上多款醬料食得津津有味😋😋

生菜包鴨崧$98
北京填鴨兩食,加$98點左生菜包,味道整得不錯👍🏻

招牌口水雞(例)$98
點了佢地的招牌菜口水雞,整得十分入味,雞肉好嫩滑美味可口!

椒鹽九肚魚$72
好鬆脆好香口,炸得好入味,食完一條想再食😋😋

擂沙湯丸$28
軟綿綿的湯丸,充滿著芝麻的味的饀料,食得津津有味!
2018-11-10 272 浏览
今天意外發現太古的點心好去處週日下午茶時段不需要等位點心選擇多新鮮即叫即蒸蟹籽燒賣皇大粒軟硬度適中連對面的燒賣大皇都讚不絕口鳳爪排骨飯份量比圖片中細排骨件數不少有香蒜味蘿蔔絲酥餅是最巧手點心之一酥餅熱辣辣包裹滿滿的蘿蔔絲沙律雲吞棧是什果沙律加炸雲吞即叫叫炸沒有不好吃的理由懷舊馬拉糕質感較厚實缺少了那充滿空氣感的鬆軟鮮牛肉腸粉沒有什麼可以評論唯一要投訴的是鮮蝦餃皇霉霉的口感感覺很不新鮮最後點了甜品香芒果布甸超大一杯兩個人分享也絕對有多
今天意外發現太古的點心好去處
鮮蝦餃皇
香芒果布甸
2018-11-10
2018-11-10 114 浏览
適逢周末約同家人共進晚餐,途經康怡廣場。那裏有多間不同食肆,便選了一間裝修比較特別以京川粵茶為主的金公館☺️青城山杏汁白肺湯$55入秋最好就點番d清潤的湯水,滋潤一下,白肺湯很有杏仁味,奶白色用料十足👍🏻烤北京填鴨(一隻)$438當然首選最喜愛的北京填鴨,果然不但賣相燒烤到色澤平均,以摩摩皮加醬料及配菜,皮脆肉嫩,鮮味可口,必吃首選👍🏻生菜包鴨崧$98填鴨兩食加$98可以5選1,我們最終選了生菜包鴨崧,炒得很入味,包著生菜很清新!蒜泥白肉$72好多蒜泥味道合當,肉質嫩滑可口,醬汁好入味,食到停唔到口👍🏻荔枝桂花糕$33好清香撲鼻的桂花香味,加上荔枝更顯味道,好香口整得很好味道💕
適逢周末約同家人共進晚餐,途經康怡廣場。

青城山杏汁白肺湯$55

生菜包鴨崧$98

蒜泥白肉$72

荔枝桂花糕$33
2018-11-09
2018-11-10 131 浏览
今日放假一家人出街晚餐,在家附近搵左間食京川粵菜的餐廳🍴我們去到尚早,人不多到食飯時間已滿座,環境光鮮,坐得舒適😊竹笙鼎湖上素$108清清地點了素,好岩喜歡食素的朋友,清清地味道不錯👍🏻炸金銀饅頭(半打)$42炸饅頭外皮香口裏面鬆軟,配上煉奶甜甜的十分好味😋烤北京填鴨(一隻)$438必點的片皮鴨,肉質鮮美又厚肉多汁😋青城山杏汁白肺湯$55好滋潤的白肺湯,帶有陣陣的杏汁味,很足料👍🏻💕楊枝甘露$42好足料的楊枝甘露,用料新鮮,大大粒芒果肉相當鮮味美味可口!
今日放假一家人出街晚餐,在家附近搵左間食京川粵菜的餐廳🍴

我們去到尚早,人不多到食飯時間已滿座,環境光鮮,坐得舒適😊

竹笙鼎湖上素$108
清清地點了素,好岩喜歡食素的朋友,清清地味道不錯👍🏻

炸金銀饅頭(半打)$42
炸饅頭外皮香口裏面鬆軟,配上煉奶甜甜的十分好味😋

烤北京填鴨(一隻)$438
必點的片皮鴨,肉質鮮美又厚肉多汁😋

青城山杏汁白肺湯$55
好滋潤的白肺湯,帶有陣陣的杏汁味,很足料👍🏻💕

楊枝甘露$42
好足料的楊枝甘露,用料新鮮,大大粒芒果肉相當鮮味美味可口!
2018-11-10
2018-11-09 147 浏览
平時嚟都康怡廣場我都淨係會喺下邊食烏冬,但今次同埋屋企人一齊嚟就想去食個小菜。所以我哋就揀咗呢一間又有點心又有小菜食嘅金公館。先來叫咗一個好開胃嘅涼菜,今日我冇揀到啲好辣好酸嘅,反而揀咗呢一個話梅番石榴,食落去嘅特感覺非常之清新開胃,酸酸甜甜嘅番石榴上面仲加咗酸酸甜甜嘅話梅,簡直係幾個層次嘅享受, 比起有酸有辣嘅開胃小菜更加出色。之後就叫左呢一個必食嘅水煮魚片,呢度嘅水煮魚片用想做桂花魚,比起鯇魚更加滑溜,這種唔會有一陣泥味。除咗魚肉之外底層仲會有寬條粉,青瓜,芽菜等等。味道夠香夠麻,但不會太辣,十分不錯。仲有呢一個雲吞雞湯唔好睇佢個份量好似唔係好大,但係四個人飲係非常之足夠 而且入面足足有六隻雲吞同埋起碼有半隻雞肉非常足料。

2018-11-09 95 浏览
今次係我第二次嚟到金公館,第一次嚟到就係食火鍋,今次嚟到就想試吓佢嘅小菜,見到喺呢度比較出名嘅有片皮鴨,一隻隻掛係個櫥窗上面非常之有光澤,而且肥嘟嘟,已經好想食。所以今次特登帶咗半隻嚟食。佢呢度嘅扁皮鴨我覺得做得非常之好嘅係佢一件件嘅肉上邊已經有埋皮同肉,係連住嘅,唔係分開嘅,所以可以好方便一舊就吃到肉同皮。而且佢嘅醬汁同埋配菜非常之多,除咗最普遍見到嘅叉燒醬之外,仲會有酸梅醬,而配菜除咗青瓜同埋葱之外仲會有蘿蔔絲,十分豐富。之後就叫咗個賽螃蟹,相信大家都知道係用蛋白來做,入邊仲加咗啲帶子粒,食落去蛋白嘅口感都唔錯,而且有埋帶子嘅鮮味更加好味。還有這個小食,話梅蕃石榴,佢將個嘅番石榴切片,然後想喺上面淋上已經打碎左嘅話梅汁,整個味道清爽酸甜,好特別。

2018-11-09 186 浏览
位於康怡嘅金公館,係太古港鐵站上蓋,交通十分便利。而且環境靚,吹水一流!如果係港島區返工,放工後約朋友食飯非常適合🤗是日係平日放工後,同老友去金公館聚一聚我呢個老友好鐘意食菜,所以一口氣叫咗兩碟菜🥦:分別係津白同一個素菜 味道岩岩好!而且又唔油膩,岩哂我呢啲要keep fit嘅師奶仔老友佢鐘意食辣,所以order咗麻辣水煮桂魚🐟同口水雞🐔 水煮魚係BB辣嘅,岩哂食辣嘅初心者😂😂 呢度嘅水煮魚係用桂魚,夠滑又揼本👍🏻 水煮魚嘅「魚量」十足,個底仲有豬紅+芽菜+少量粗嘅酸辣粉,一個字:正金公館嘅口水雞係招牌菜,雞夠滑夠嫰(不過老實講,如果食唔到辣嘅朋友,會覺得有少少辣利申:金公館出名嘅係北京填鴨,而且仲有北京填鴨嘅晚市套餐(詳情可以睇圖😂)
是日係平日放工後,同老友去金公館聚一聚

麻辣水煮桂魚片
麻辣水煮桂魚片
聽人講呢度嘅北京填鴨好出色一路都好想試㗎啦😍門口就可以見到大大隻鴨啦😍😍二話不說就拎咗位🤩呢D就係點心紙~見到附近嘅客人都有買嗌北京填鴨😳令我更加充滿期待嘅心😝叫咗半隻北京填鴨$238配料方面除咗一向嘅青瓜同蔥之外仲多咗蜜瓜條 多咗一份清甜😆醬料方面有甜醬麻醬,甜酸醬仲有桂花醬好特別😍😍個皮好脆好薄 鴨肉肉質滑嫩 仲有淡淡肉汁😍個皮好薄 而且仲熱辣辣 有一直保溫 一啖一滿足☺️❤️絕對係值得encore嘅😋雞湯小籠包$32正宗嘅皮薄餡靚 充滿肉汁 點左醋 更加滋味😝金銀饅頭$42我最鍾意食嘅炸饅頭 外皮香口裏面鬆軟 點煉奶 甜甜地咁樣 更加好味😋蕾沙湯圓$28好煙銀軟綿綿❤️做飯後甜品就最啱🐰另外仲有叫到其他點心,質素都唔錯,尤其推介就係大滿足嘅北京填鴨😋

聽人講呢度嘅北京填鴨好出色一路都好想試㗎啦😍

門口就可以見到大大隻鴨啦😍😍

二話不說就拎咗位🤩

叫咗半隻北京填鴨$238
配料方面除咗一向嘅青瓜同蔥之外
仲多咗蜜瓜條 多咗一份清甜😆
醬料方面有甜醬麻醬,甜酸醬仲有桂花醬
好特別😍😍

蕾沙湯圓$28
好煙銀軟綿綿❤️做飯後甜品就最啱🐰
  • 北京填鴨
2018-11-05 312 浏览
每次來金公館吃晚飯都吃不到烤北京填鴨,因為大家都熱點烤北京填鴨,而我總慢人一步點不到,剛賣光,所以今次我選擇較早的時間跟姨姨吃下午茶,明顯這策略奏效,我終於吃到了。先嚐雞湯雲吞吧,這又是好幾次都吃不了。雞湯應該燉煮多時,湯頭挺鮮甜的,而且清爽不油膩。雲吞真的很大顆,雲吞皮厚度剛好,肉餡是扎實的雞肉,與雞好不搭配呢。香煎墨魚餅可是姨姨的最愛,渾圓的墨魚餅看來頗有彈性,當然咬下去真的很彈牙,完全感受到墨魚應有的彈勁,再沾上香辣的辣椒油,更添惹味。石鍋生煎包底部煎得非常香脆,包皮卻煙韌無比,與底部嚼感形成強烈對比。豬肉餡料和鮮甜的椰菜滋味毫無保留從煎包湧出,在口腔中肉汁大爆發。蟹籽燒賣皇的鮮味深深吸引著我,它的豬肉和蝦隻的比例恰到好處,豬肉不是軟爛的那種,明顯吃到它的嫩彈,蝦隻是完極的一隻,真材實料,姨姨說蟹籽燒賣皇爽彈,吃時特別滿足。蘿蔔絲酥餅也是我至愛之一,酥餅烤得一層一層的超有層次感,精緻的呈現在我們的眼前。酥餅的外皮酥酥脆脆,蘿蔔絲同樣精采,絲絲鮮甜令人回味無窮。朝思暮想的北京填鴨,那油油亮亮的鴨皮,格外漂亮,多令我心醉。北京填鴨肥瘦分明,鴨肉鮮嫩,別要錯過。每件填鴨均配上摩摩皮,京
烤北京填鴨,蘿蔔絲酥餅,香煎墨魚餅

雞湯雲吞

香煎墨魚餅

石鍋生煎包

烤北京填鴨

每件填鴨均配上摩摩皮,京葱絲,西芹絲,青瓜絲及蜜瓜絲,醬料選擇多元化,有冰梅醬,桂花糖醬,甜麵醬和胡麻醬,隨心配搭。
烤北京填鴨

烤鴨皮焦黃香脆,師傅切得極薄,並沒有多餘脂肪,刀功了得。鴨肉厚實鮮美,即使單吃也不會覺得乏味。
烤北京填鴨

然後我們拿起摩摩皮,鋪上鴨肉,鴨皮與各式配料,塗上自己所愛的醬料再包妥,塞進口裡,太好吃了。不騙大家,烤鴨瞬間風味層次多變,足以吮指回味。
烤北京填鴨

吃完鹹點,當然要嚐點甜的才完滿。姨姨大讚楊枝甘露用料十足,芒果份量不吝嗇,柚子肉,西米多不勝數,芒果味道濃郁香甜,與柚子肉協調出療癒的美味。
楊枝甘露

我則喝杏仁蛋白茶,入秋總需要一點溫潤嘛。杏仁的醇香和蛋白的滑溜簡直是絕配,尾韻更是甘香順口,果然秋天要喝上一碗杏仁蛋白茶舒緩乾澀感。
烤北京填鴨,蘿蔔絲酥餅,香煎墨魚餅
雞湯雲吞
楊枝甘露
2018-11-04 2470 浏览
一邊走一邊跟朋友在討論人生的意義,她的目標是減肥,好深奧的課題,然後路過金公館,看到填鴨在跟我們揮手,我們就選擇了好好的先吃唄。雅緻的裝橫,坐得舒適,有很多大圓枱適合家庭聚餐,也有不少卡位。中國茗茶 ($12/位),這裡有北京風味、四川風、廣東風,還有水煮系列,根本就是一個小中國,連湯水品種都是多樣化,有川芎天麻燉魚頭湯、五指毛桃燉雞湯,可惜沒有甜品。夫妻肺片($62)切的很薄,沒有內臟的腥味,辣的很香,果然很辣,吃到有麻的感覺,下次點小辣。烤北京填鴨 ($238/半隻),製作需時,要耐心等候,配醬料及配菜,青瓜條、京蔥絲、蜜瓜條、西芹絲、甜麵醬、冰梅醬、胡麻醬、桂花糖醬,摩摩皮一籠。烤北京填鴨半隻份量也是不少的。摩摩皮數量也不少,隔幾塊皮就用蒸紙隔着。北京填蜜鴨夾瓜條都係第一次吃,好創新!鴨皮不會很肥,肉切的蠻厚,很嫩,不會膻,皮都幾薄,加點自己喜歡的醬料和配菜,令到京式風味的填鴨更吸引,今次可以試下清甜味的桂花糖醬和酸甜的冰梅醬,很特別喔!生菜包鴨崧(加$98)生菜 一鴨二食,鴨崧有鴨肉粒、荀子、芹菜、香菇,加起來很有口感,調味不會佷重,吃到食材原味,生菜很新鮮、爽口又大片,跟鴨崧

烤北京填鴨半隻份量也是不少的。

生菜包鴨崧(加$98)

生菜

一鴨二食,鴨崧有鴨肉粒、荀子、芹菜、香菇,加起來很有口感,調味不會佷重,吃到食材原味,生菜很新鮮、爽口又大片,跟鴨崧拼起來很好吃,芹菜可以加多點,或加一些脆脆的炸物,那就滿分。
  • 生菜包鴨崧
  • 烤北京填鴨
2018-11-01 112 浏览
太古地鐵站出口有個商場原來咁多野食,中菜、泰菜咩都有,見到呢間金公館有齊點心仲有川菜辣野,小妹當時首選係佢喇青城山杏汁白肺湯 $55杏汁白肺湯都唔係好多地方有得飲,因為功夫多而且新一代應該都唔太喜愛杏汁既味,所以啊媽見到,即刻話必點。呢個湯好多件豬肺,證明用料十足,而且個味好清甜,飲完好似覺得好滋潤東胡同酸辣羹 $55小妹當然揀酸辣羹喇,不過呢到既酸辣羹唔會偏酸或者偏辣,味道適中而且同樣好足料野山椒泡鳳爪 $52鳳爪唔會雪到好凍同硬,食落都岩岩好,不過小妹覺得唔夠辣,如果辣度高D會更刺激酸菜桂魚片 $228次次見到有酸菜魚都難以抗拒,呢到選用桂魚片同樣起哂骨,就算唔識食魚都無問題。桂魚片肉質有D彈牙同埋魚味濃,不過個酸菜湯底就偏咸同埋唔辣,所以呢個部分小妹有少少失望喇話梅石榴 $48最後叫了一個飯後果,話梅石榴台灣食得多,好多都係加話梅粉但呢到係用話梅醬,都幾特別,石榴本身好香好甜加埋話梅醬帶點酸酸既味道,可以中和個甜度
太古地鐵站出口有個商場原來咁多野食,中菜、泰菜咩都有,
見到呢間金公館有齊點心仲有川菜辣野,小妹當時首選係佢喇

青城山杏汁白肺湯 $55
杏汁白肺湯都唔係好多地方有得飲,
證明用料十足,而且個味好清甜,飲完好似覺得好滋潤

東胡同酸辣羹 $55
小妹當然揀酸辣羹喇,
不過呢到既酸辣羹唔會偏酸或者偏辣,味道適中而且同樣好足料

野山椒泡鳳爪 $52
鳳爪唔會雪到好凍同硬,食落都岩岩好,
不過小妹覺得唔夠辣,如果辣度高D會更刺激

酸菜桂魚片 $228

話梅石榴 $48
最後叫了一個飯後果,話梅石榴台灣食得多,
工作連這麽多天,壓力爆標,想不到媽媽亦看在眼裏,這個星期日,竟然由她主道,帶著我和爸爸,來到太古城喝茶。 我還是第一次來金公館,餐廳主打京川粵菜,裝修既開揚又雅緻,玻璃牆身還畫有京劇圖案。 一口鮑魚撻一碟共有2隻,賣相不錯,撻上放了原隻小鮑魚,鮑魚味道鮮味,裙邊煙韌,肉質爽口又不失軟淋,很好吃。 蠔油生腸雖然碟頭較細,但味道非常不錯,生腸口感超爽彈,就是加了豉油,味道也不會過鹹。 金公館鮮蝦餃皇蝦餃晶瑩,餃皮透薄,入口帶點煙韌,而內裏放了大大隻爽彈蝦肉,讚。 陳皮鮮竹牛肉球牛肉球口感嫩滑,肉味香濃,蘸上醋汁後,鮮味更突出。 香煎墨魚餅墨魚餅是必點菜式,外層煎得有點微脆,而入層口感煙韌Q彈,非常惹味香口。 蘿蔔絲酥餅酥餅入口鬆脆,內裏放了滿滿的蘿蔔蓉,口感濕潤清甜。 荔枝桂花糕桂花糕味道清甜,入口帶有淡淡的桂花香。

一口鮑魚撻

蠔油生腸

金公館鮮蝦餃皇

陳皮鮮竹牛肉球
牛肉球口感嫩滑,肉味香濃,蘸上醋汁後,鮮味更突出。

香煎墨魚餅

蘿蔔絲酥餅
酥餅入口鬆脆,內裏放了滿滿的蘿蔔蓉,口感濕潤清甜。

荔枝桂花糕
桂花糕味道清甜,入口帶有淡淡的桂花香。

2018-10-27
2018-10-29 1996 浏览
自從冇係太古返工後, 都好少機會入太古城, 剛好嫁了的姐姐說周六中午會在太古城出現, 而姐姐又說出了花紅想請大家吃飯, 所以這天就大有食福, 到了太古城的金公館食飯了~ 金公館走中價中菜格局, 位罝都相常開揚, 而且燈光明亮、乾淨又好坐, 服務員服務勤快有禮, 感覺舒服~ 金公館 招牌菜好多,不過最出名都算是北京烤鴨, 門口有一個位置, 可以看到師傅在弄片皮鴨, 這裡的烤鴨皮脆肉嫩, 有半只和一只供應~ 最後我們選了幾款點心, 包括: 蟹子燒賣王、豉汁蒸鳳爪、青城山杏汁白肺湯、烤北京填鴨(半只)配摩摩皮、醬料和配菜 豉汁蒸鳳爪 - 鳳爪好入味, 醬汁和豉汁都入晒係鳳爪度, 食落去唔會太黏太笠, 好味! 蟹子燒賣王 - 大大粒! 燒賣食落去唔會太實, 豬肉嫩滑多汁, 肥膏廋肉適中, 食落去好香肥肉味, 再加上脆卜卜既蟹子, 水準之上! 青城山杏汁白肺湯 - 以碗計/上, 秋天就是要食潤肺的湯品, 而這款杏汁白肺湯就最好不過! 白肺湯質感好滑好清新, 每匙都充滿杏汁既清甜, 口感好似牛奶般又嫩又滑, 白肺食落軟淋淋, 沾啲豉油食剛剛好! 烤北京填鴨(半只)配

自從冇係太古返工後, 都好少機會入太古城,
剛好嫁了的姐姐說周六中午會在太古城出現,
而姐姐又說出了花紅想請大家吃飯,
所以這天就大有食福, 到了太古城的金公館食飯了~

服務員服務勤快有禮, 感覺舒服~

再加上脆卜卜既蟹子, 水準之上!

烤北京填鴨(半只)配摩摩皮、醬料和配菜 - 賣相一流, 以盤子來盛, 盤子四周放上雪梨條、青 瓜條、蔥條等等, 另外還有幾款醬汁可沾~

盤子中間摩摩皮以熱水坐着, 以保持温度, 確保食用時摩摩皮仲係熱的, 增加口感~

摩摩皮好有彈性, 再加上用熱水座住, 食時只要將烤鴨片和喜歡的配料放進去,
沾些醬汁再捲在一起就可以了!

烤鴨片都幾大碟, 師傅將半隻烤鴨包括皮和肉(已去骨)放在另一碟,鴨片真的好脆好香口,
而且師傅貼心地將肥膏都片出來, 令到食時更加乾爽(個人超不喜歡一舊舊既肥膏, 所以片左出來好好呀!), 鴨肉都好嫩滑, 食落去都好多肉汁, 總括來講冇令到我地失望, 非常美味既烤鴨~

金公館
太古康山道1-2號康怡廣場3樓T4號舖
2018-10-27
估吾到金公館除左有好多款點心,仲有好多特色小菜!好岩一家大細黎食!👌🏻.呢度有蛋散食呀!😍開心!吾係間間茶樓都有的,所以我見到即叫黎食!桂花蛋散 $28,好好食呀!炸得好,甜甜的,好岩我既口味🤤.蟹籽燒賣皇 $28燒賣好大粒飽滿,好食!南瓜蒸排骨 $22南瓜同排骨好match, 排骨肥瘦適中,好味道😋.蒜片牛仔粒 $55好香既蒜香呀!好惹味,牛仔粒肉質軟腍,有肉汁!吾會太咸,好食呀!.招牌口水雞 $63雞肉好滑,吾會太肥膩👌🏻幾好味,如果再麻啲會更佳。.芹香牛肉絲 $58 好吾錯既一道小菜,炒得好惹味,送飯食一流,茜芹向來好中意食,好爽口😋.青椒清香鱸魚 $119個魚非常新鮮!魚味好濃,椒味好突出,呢道菜係餐廳既招牌菜之一,果然了得!好食呀!👏🏻.我地點既幾樣野食,都好食!有水準👍🏼賣相又得👏🏻會再次黎的。

蟹籽燒賣皇 $28

燒賣好大粒飽滿,好食!
南瓜蒸排骨 $22
南瓜同排骨好match, 排骨肥瘦適中,好味道😋
蒜片牛仔粒 $55

招牌口水雞 $63

雞肉好滑,吾會太肥膩👌🏻幾好味,如果再麻啲會更佳。
芹香牛肉絲 $58

青椒清香鱸魚 $119

2018-10-28 89 浏览
假日和家人去鰂魚涌康怡廣場行街, 偷得浮生半日閒,行到攰攰地搵間酒樓醫肚兼抖抖, 揀左三樓商場金公館酒樓中午時份有款午市精選美食,小食,小菜,點心,炒粉麵都有供應,而且價錢完全唔貴酒樓另外主推京川粵菜,片皮鴨係招牌菜,晚通係必點選擇,睇完晒菜單就點菜了麻醬生菜膽生菜洗得很乾淨,上邊淋上中式麻醬,這個頭盤非常開胃點心拚盤用了雙層雀籠盛載,單看外表已相當吸引,入邊用料亦不遑多讓蟹籽燒賣皇, 豬肉新鮮爽口,蝦肉加埋蟹籽好鮮味蝦餃,皮薄餡靚,蝦肉鮮味份量又多蛾姐素粉果, 皮同樣係超薄,晶螢剔透,入邊餡料炒香,味道夠濃鮑魚撻, 原隻鮑魚爽口唔韌,下邊有少量菇類醬汁,配酥皮撻,頂級享受擂沙湯圓, 湯圓皮夠軟熟 煙煙韌韌,正叉燒酥,入口鬆化, 叉燒餡料甘香好味整個拚盤每款都很好食香煎墨魚餅, 超彈牙又夠墨魚味,如果可以煎香一點就更好雞湯小籠包, 廚師功架十足,外皮超薄而入邊有很多濃湯,入口超級滿足荔枝桂花糕, 桂花糕食得多,但加入荔枝肉真係第一次試, 估唔到咁好食, 入口陣陣清香,值得推介星州炒米, 鑊氣超夠,米粉炒得極乾身,咖喱味超濃, 真係啖啖都食到廚師功架金公館整體食物質素極好,加上座位舒適,

搵間酒樓醫肚兼抖抖, 揀左三樓商場金公館

麻醬生菜膽

生菜洗得很乾淨,上邊淋上中式麻醬,這個頭盤非常開胃

點心拚盤

用了雙層雀籠盛載,

單看外表已相當吸引,入邊用料亦不遑多讓

蟹籽燒賣皇, 豬肉新鮮爽口,蝦肉加埋蟹籽好鮮味

蝦餃,皮薄餡靚,蝦肉鮮味份量又多

擂沙湯圓, 湯圓皮夠軟熟 煙煙韌韌,正

叉燒酥,入口鬆化, 叉燒餡料甘香好味

整個拚盤每款都很好食

香煎墨魚餅,

超彈牙又夠墨魚味,如果可以煎香一點就更好

雞湯小籠包,

廚師功架十足,外皮超薄而入邊有很多濃湯,入口超級滿足

荔枝桂花糕,

星州炒米,

金公館整體食物質素極好,加上座位舒適,下次再來太古城必定再光顧