2022-12-25 95 浏览
收工同班朋友傾下計, 就係公司附近搵左一間泰國野, CP值都幾好可以一齊食餐好。位於工業大廈, 離地鐵站都係3分鐘的路程都真係幾方便。食得泰國嘢梗係要叫返杯菠蘿冰!火山骨呢一個真係名物上碟的感覺好震撼! 個個酸辣汁襯落啲豬骨到食左好開胃,亦都好入味。本身唔食芫荽嘅我,加埋落去,一啲都唔重芫荽味,反而令佢更加野味,肉質嫩順唔會老同好乾,份量好足,個人認為可以再辣啲甘就仲更加好!配上手套食嗰時都夠哂方便可以盡情食!小食都幾好!燒魷魚好有炭香味,另外蝦餅嚟到嘅時候,隔咗一陣先食,都係一樣甘脆口同彈牙,食到有蝦味唔,份量好足大件,性價比高,再配埋泰式甜酸醬超好味!不得不介紹甜品,要留肚食的椰王三重奏!面層用炸椰絲點綴, 中間係香甜creamy 嘅椰汁糕。底層係清新嘅椰青啫喱, 一次過食到三重口感, 清新得黎, 又好重椰子味。鍾意食椰子嘅人一定要叫!

食得泰國嘢梗係要叫返杯菠蘿冰!

火山骨

• 泰式火山骨
2022-12-24 181 浏览
成日都會心郁郁想食泰國嘢,愛佢啲香辣及惹味,最近就比我地搵到間係荔枝角工廈內嘅泰國菜店。泰式火山排骨佢地嘅招牌菜一定要數到依款,見到好多枱客人都有點,有豬同牛嘅選擇。我地今次就揀咗豬肉版本,排骨超巨型,浸於酸辣汁之中。手套戴上就可以開餐啦!啲肉好易離骨,一絲絲豬肉被我地撕落嚟再蘸上酸辣汁,食落幾惹味呢!泰式肉碎生菜包係我其中一款好愛嘅泰國菜式,炒過嘅肉碎入晒味,酸辣酸辣嘅味道超開胃!仲有啲洋蔥、蔥花等食落都好刺激同提味。菠蘿海鮮炒飯最後當然要點款主食,炒飯超巨型,面頭鋪滿肉鬆,內有魷魚蝦肉等海鮮,飯粒唔會太濕都幾香口。椰皇三重奏甜品真係要大讚,一羹有3種口感,椰子奶凍加椰子凍仲有面頭嘅椰絲脆脆,大滿足啊!整體椰子味都好濃,上下兩層椰子奶凍加椰子凍好冰涼超清爽,椰絲脆脆增加口感多咗陣香氣。飲品我就試咗金鑽鮮菠蘿冰,菠蘿味幾出不過就無乜冰感。朋友揀咗椰汁珍多冰超多料。

泰式火山排骨

我地今次就揀咗豬肉版本,排骨超巨型,浸於酸辣汁之中。

泰式肉碎生菜包

菠蘿海鮮炒飯

飲品

椰皇三重奏
My friend and I went to this fantastic Thai restaurant called 金亞淶 on 8 December 2022 Thurs. The restaurant's location is easy to access as it is round 8 mins walk from Lai Chi Kok’s MTR station.We were welcomed and served by the waitress with pleasant attitude. The restaurant is tech-savvy, customers all can use QR code to place order.It cost us total of $389 (withour service charge) for a dinner with 1 main course, 2 Thai Snacks, 1 dessert & 2 drinks. It was a very economical and fulfilling din

It cost us total of $389 (withour service charge) for a dinner with 1 main course, 2 Thai Snacks, 1 dessert & 2 drinks. It was a very economical and fulfilling dinner.

They offer a diverse choice of starters, main dishes and desserts on their menu. Ingredients are fresh and the recipe of food is very authentic.

Photo 1: Fist Size Ribes 火山骨
The meat is very tender and juicy. We particular loved the seasoning used to make the ribs. The ribs are also seasoned with lots of corianders on the side.
I strongly recommend anyone to have this as I never eaten ribs as good as what this restaurant can offer. They even offered plastic gloves for us to eat the ribs, how thoughtful of them.

Photo 2: Thai minced pork lettuce wrap
The minced pork is little spicy, they came well with the lettuce. They used heavy Thai seasonings and herbs to cook their food.  It is great that the food is not too greasy to eat. The more we chewed, the more flavorful the minced pork became.

Photo 3: Pineapple Seafood Thai Fried Rice
The pineapple 🍍 fried rice was served in large portion. They offered rich ingredients, including shrimp, squid, Chinese sausage, beans, and meat floss.

Photo 4: My last recommendation is to try the dessert 🥥 Coconut King Dessert. ☺️ They made it with coconut flakes, coconut cake and coconut 🏝️ The three ingredients were well mixed together and not too sweet.

We ordered iced soda lime and barley water both are not very sweet and refreshing to drink.

Decorations: The restaurant is decorated in a simple & clean manner with a comfortable environment for a meal.

Food Reviews:
Taste:  9 /10
Environment: 7 /10
Service: 9 /10
2022-12-08
  • 泰式火山骨
  • 菠蘿海鮮炒飯
2022-12-21 84 浏览
行過荔枝角, 走在樓上鋪中,見到呢個招牌,諗起佢個🌋火山牛&火山骨聽就聽得多⋯ 真係未試過咁大份量🤣🤣呢個火山排骨加上個泰式特制醬汁用啲肉點住嚟食真係好好味,而且一啲都唔鞋,嫩滑鮮味+酸酸甜甜❤️超好食😋食泰國菜 不能少杯椰汁冰🥤泰式蝦餅 彈牙開胃 而且大大塊菠籮海鮮炒飯材料非常充足😎大大粒菠蘿大大隻蝦,而且個飯底炒得好香口😋椰皇三重奏呢個甜品🍮一定要食!真係超級正!所謂三重奏確實係有三重不同嘅口感,然而三種口感同一時間在你口中發生,係一種享受😎 面層是脆卜卜椰絲,中間滑嫩椰皇果凍,底層是入口即溶嘅椰汁啫喱⋯ 然後呢三層口感一次過在你口中發生,真係超級好味,超級爽😋記得order🥰🥰

聽就聽得多⋯ 真係未試過咁大份量🤣🤣
呢個火山排骨加上個泰式特制醬汁

食泰國菜 不能少杯椰汁冰🥤

泰式蝦餅 彈牙開胃 而且大大塊

菠籮海鮮炒飯
材料非常充足😎大大粒菠蘿大大隻蝦,而且個飯底炒得好香口😋

椰皇三重奏

呢個甜品🍮一定要食!真係超級正!
所謂三重奏確實係有三重不同嘅口感,
然而三種口感同一時間在你口中發生,係一種享受😎

2022-12-14 78 浏览
金亞淶泰國餐廳GOLDEN AROY THAI RESTAURANT荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號Shop 102, 1/F, Elite Industrial Centre, 883 Cheung Sha Wan Road, Lai Chi Kok長沙灣本身都是工廈, 但香水很多工廈都轉形, 做了樓上商店及食肆, 今次同朋友來到荔枝角的億利工業中心食正宗泰國人架泰菜。$78 燒豬頸肉,又是享受彈牙口感,咬下有微微焦香。$68 蝦餅彈牙,蘸甜酸汁極之開胃。火山骨是大大條架豬肋骨, 肉質柔軟, 很容易便把肉拆出來吃。泰式醬汁酸甜辣, 仲加了好多莞茜同辣粉。用手套方便撕開, 有肉同彤質骨髓位, 別有一番風味。甜品MENU上有兩款, 點了個$35 椰皇3重奏, 3重奏是有3個層唔同口感架組合而成, 有椰青水JELLY, 面層上灑上椰絲碎同好香滑椰奶, 很特別。飲品hot coffee 及泰式奶茶
金亞淶泰國餐廳
GOLDEN AROY THAI RESTAURANT
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號

$78 燒豬頸肉,又是享受彈牙口感,咬下有微微焦香。

$68 蝦餅彈牙,蘸甜酸汁極之開胃。

飲品hot coffee 及泰式奶茶
2022-12-13 79 浏览
有次行過泰國菜餐廳,見到有人大大力撕呢舊骨,見到都好想試下,今次係億利呢間金亞淶,終於可以食啦。好,坐低睇下有咩好食先。泰式火山排骨,真係好壯觀,大大件用手撕黎食,近骨位既肉又有肉味,又有少少脂肪,好正!個汁係泰式酸辣汁,越食越開胃。泰式肉碎生菜包,個肉碎炒得好香,微辣,仲有洋蔥、青椒、辣椒、蔥。生菜大大塊又綠又新鮮。菠蘿海鮮炒飯,啲蝦同魷魚幾大粒,仲有大大粒菠蘿,足料!個飯又炒得香。飲品叫左龍眼冰,椰汁珍多冰。椰皇三重奏,要一匙羹不到底有三層味道,上面係椰絲、中間係椰汁pudding ,底層係椰子啫喱,好好味!

好,坐低睇下有咩好食先。

個汁係泰式酸辣汁,越食越開胃。

生菜大大塊又綠又新鮮。

菠蘿海鮮炒飯,啲蝦同魷魚幾大粒,仲有大大粒菠蘿,足料!
個飯又炒得香。

飲品叫左龍眼冰,椰汁珍多冰。

2022-12-11 2688 浏览
媽媽成日都會係荔枝角搵食🤭,今日又係教班前攝到時間同爸爸撐枱腳呢個火山排骨其實想試好耐,但一直都未有很多,今次終於可以一試🤘🏼#金亞淶泰國餐廳 位於荔枝角中心地,搵食必度嘅地方餐牌入邊幾好多選擇而且價錢都好大眾化嚟到梗係要試佢個招牌火山🌋排骨見到個賣相Mama都忍唔住要同佢打個卡🤣真係好似火山咁澎湃。見佢大大舊肉以為好嚡,點知食落口嫩滑無比,加上特製醬汁同勁多芫茜🌿(岩哂我呢個芫茜怪)。少少辣酸酸甜甜勁開胃柚子沙律沙律拌入集酸、甜、鹹、辣於一身的泰式醬汁,再加點炸乾蔥,消滯之餘也相當惹味。味道層次複雜比一般沙律材料豐富。最鐘意上面既泰色脆脆魚仔🤤泰式去骨海南雞配油飯雞皮非常爽脆一點都不膩,忍唔住成左幾多肉質細嫩。再加上用雞油及香料製成既油飯更不能錯過🤭 青檸梳打用上泰國🇹🇭梳打水,至正宗啦😏珍多冰🧉椰漿配上爽口嘅綠色粉條及黑珍珠口感豐富椰皇三重奏🥥用上椰子外型既器皿仲有個甜品,面層烤椰絲,中層椰皇果凍,底層椰汁啫喱。帶來3種不同滋味及享受👍依家可以話係CP值好高,下次再試吓其他菜式先😋

#金亞淶泰國餐廳 位於荔枝角中心地,搵食必度嘅地方

餐牌入邊幾好多選擇而且價錢都好大眾化

嚟到梗係要試佢個招牌

火山🌋排骨
見到個賣相Mama都忍唔住要同佢打個卡🤣

柚子沙律

泰式去骨海南雞配油飯
雞皮非常爽脆一點都不膩,忍唔住成左幾多
肉質細嫩。再加上用雞油及香料製成既油飯更不能錯過🤭

青檸梳打
用上泰國🇹🇭梳打水,至正宗啦😏

珍多冰🧉
椰漿配上爽口嘅綠色粉條及黑珍珠口感豐富

椰皇三重奏🥥

依家可以話係CP值好高,下次再試吓其他菜式先😋

2022-12-11 79 浏览
之前聽同事講過呢間泰國嘢幾好食,去到環境都幾企理,都幾乾淨。食泰國嘢,當然要叫冬蔭公蝦湯,個湯嘅味道做得幾好都算夠辣,同埋都幾多蝦肉幾有驚喜,啲蝦食落都好新鮮,入面仲有好多菇多到食唔晒。見到隔籬枱食緊泰式火山骨,我哋都跟住叫返個,一上到台真係好震撼,超級大舊骨同埋超多肉,帶咗手套之後就開始搣啲肉黎食,啲肉煮得冧,骨同骨之間仲有好多啫喱,點埋汁食真係一流。驚唔夠飽,叫多咗個菠罐海鮮炒飯,個炒飯入面好多海鮮,調味調得幾唔錯,一路食一路覺得好抵食。嘢飲就叫咗杯青檸檬薏米米水,味道就比較淡,另外叫咗杯金鑽鮮菠蘿冰,我比較鍾意飲呢杯,因為酸酸甜甜,同埋有原粒菠蘿肉。最後食埋個甜品椰皇三動奏,好重椰子味好好味,個果凍都做得好香。

2022-12-08 1941 浏览
聽朋友講火山骨好滋味,自己未食過,今日就去左間好出名食火山骨嘅泰國菜餐廳試下~ 睇下個Menu,啲食物價錢好抵食,仲冇加一添👍 泰式柚子沙律 $78先食個沙律醒下胃先😅沙律有酸,甜,鹹,辣,滋味十足🤩 泰式火山骨 $158火山骨無論視覺,味覺都好有衝擊感🤩一眼望落去已經覺得好壯觀,好大嘅份量😍我地即刻戴上手套,二話不說,你一舊,我一舊,好滋味😋😋😋肉質非常嫩滑有肉香,骨邊肉真係好正,軟腍鬆化,以特製嘅泰或酸辣汁,酸酸辣辣好醒胃👍筋肉位軟嫩,滿滿骨膠原,口感層次豐富😋 泰式豬脾 $68豬脾無骨,啖啖肉,煮得入味,軟腍吾‘’鞋‘’,冇豬臊味豬皮QQ彈彈,皮同肉之間吾係肥肉,係滿滿骨膠原嘅筋纖維,入口即溶,頗有口感😋😋😋 青檸梳打 $20抵飲,原支梳打水,吾係汽水機出嘅👍 金鑽鮮菠蘿冰 $20有金鑽菠蘿同鮮菠蘿,清甜,特別解渴😆 椰皇三重奏 $35有椰絲,椰奶凍,仲有椰子水做嘅啫喱口感清新食完濃味嘅火山骨同豬手,再嚟個甜品,係絕對正確嘅選擇😅Sweet Sweet 😋 💕 😍 坐落冇幾耐就開始多人,難怪,咁抵食又好味道,緊有吸引力啦~

睇下個Menu,啲食物價錢好抵食,仲冇加一添👍

泰式柚子沙律 $78
先食個沙律醒下胃先😅
沙律有酸,甜,鹹,辣,滋味十足🤩

泰式火山骨 $158
火山骨無論視覺,味覺都好有衝擊感🤩
一眼望落去已經覺得好壯觀,好大嘅份量😍
我地即刻戴上手套,二話不說,你一舊,我一舊,好滋味😋😋😋

泰式豬脾 $68
豬脾無骨,啖啖肉,煮得入味,軟腍吾‘’鞋‘’,冇豬臊味

青檸梳打 $20
抵飲,原支梳打水,吾係汽水機出嘅👍

金鑽鮮菠蘿冰 $20

有金鑽菠蘿同鮮菠蘿,清甜,特別解渴😆

椰皇三重奏 $35
有椰絲,椰奶凍,仲有椰子水做嘅啫喱口感清新

坐落冇幾耐就開始多人,難怪,咁抵食又好味道,緊有吸引力啦~
2022-12-06
  • 泰或豬脾
  • 泰式柚子沙律
2022-12-04 110 浏览
要食正宗泰國菜🇹🇭,而家唔一定要去九龍城喇!最近有間泰國菜,好多人推介排晒長龍。呢度前身係一間好出名嘅台灣餐廳,餐廳入面擺位同之前差不多,但多咗啲泰國風格嘅裝修,感覺不錯!一坐低,已經被”火山骨”所吸引,幾乎每枱都有點呢道菜!從未喺泰國餐廳見過咁巨型嘅菜式。雖然平時出街好怕食有骨嘅野,但今日決定拋開呢個包袱。😆泰國火山排骨 🐷 呢度嘅必點之選。店主用上巨型豬脊骨,上枱一刻相當震撼,份量夠3-4人食。豬骨經長時間炆煮,肉質超級軟淋,肉與骨好易分離。配上自家製酸辣汁,相當惹味,一啲都唔會覺得肥膩。店主仲好貼心提供即棄手套同小垃圾桶,讓客人唔駛怕食到好污糟、周圍都係。泰式蝦餅🍤 鮮炸大大粒蝦餅,外層香脆,內裡Q彈,熱辣辣食好正。串燒雙併 🍖豬肉串與雞肉串,外表平平無奇,但食落有驚喜。嫩口唔乾身,配少少沙嗲醬已經好好味。椰皇三重奏 🥥最底層係好清甜嘅椰青啫喱,上面係香甜嘅椰汁奶凍,再加上少少炸椰絲在面頭作點綴。一啖三種不同口感,椰子味超香濃,但唔會過甜,椰子控必食!最後,我地仲叫咗2杯特色飲品 - 泰式奶茶同青檸薏米水,飲品超抵飲,而且味道不錯。邊個話食泰國嘢一定要叫生蝦、咖喱蟹?呢度有好多其

泰國火山排骨 🐷

泰式蝦餅🍤
鮮炸大大粒蝦餅,外層香脆,內裡Q彈,熱辣辣食好正。

串燒雙併 🍖

椰皇三重奏 🥥

邊個話食泰國嘢一定要叫生蝦、咖喱蟹?呢度有好多其他正宗泰國菜選擇,
鐘意食泰國菜嘅你一定要黎試下,回頭率100%
2022-12-04 91 浏览
今天去了這間 泰式菜館 真的非常令人震撼。 最近在不同地方找好吃的餐館,突然想起荔枝角有一間不錯的泰國餐館,有朋友推薦就去了。 今次兩個人點了幾樣小菜, 有火山骨菠蘿炒飯炸蝦餅 最後還要了個甜品,非常滿足。 首先是火山骨, 其實剛進店時已經見有人點這道菜,所以我馬上又點了。火山骨來到的時候非常震撼,是一整排的肋骨原件上碟,非常巨型。味道是酸酸甜甜 帶點微辣,肉質已經炆到非常淋滑,可以用手搣開,風味十足,非常推薦這道菜。菠蘿炒飯及炸蝦餅味道都非常不錯 而且份量亦足夠 也非常推薦。菠蘿炒飯夾雜很多海鮮,獲氣也足夠 。蝦餅是一共有四件,都是新鮮炸架起,美味可口。最後甜品是椰皇三重奏 頂層是類似椰肉乾碎非常脆口。中間是椰汁忌廉,類似椰汁糕的表層,而最下層的是椰汁大菜糕,香甜爽口。一個甜品有三重口感,不愧是三重奏 ,感覺新穎。

2022-12-03 67 浏览
我自己本身好鍾意食泰國嘢🤤所以只要有好食嘅泰國餐廳我都會去試呢日就跟朋友入去荔枝角覓食佢大推呢間好近地鐵站📍出口嘅 #金亞淶原因係價錢相宜,而且食物質素高🤤.唔好講咁多,快啲一齊嚟睇吓我哋食咗乜:1️⃣泰式蝦餅呢個蝦🦐餅小食唔錯,外面炸得香脆,而入面嘅蝦肉保持彈牙,點埋泰式醬一流,本來以為細細件,點知一個圈都幾乎同我手掌差唔多大細.2️⃣泰式火山排骨(豬)火山骨基本上係我而家食泰國嘢都必叫嘅嘢食🤤好鍾意用手拎住啲骨,大啖大啖肉咁咬,好有滿足感,鍾意佢嘅調味,落足料!雖然好多肉,但係用泰式香料製作嘅火山骨,酸酸辣辣,自帶解膩感,食多幾嚿都唔會漏,不過會飽🤣因為份量好多!.3️⃣菠蘿海鮮炒飯本來以為就咁食肉唔夠飽,所以叫咗個菠蘿炒飯🤣食到一半我哋後悔了,淨係個火山骨都飽咗7成,但係呢個菠蘿🍍飯太好食,面頭嘅肉鬆同炒飯非常夾,而除咗有海鮮,如:魷魚、蝦等,仲有好多雞肉,用料豐富,唔捨得浪費佢,所以我哋都好努力食埋佢.4️⃣椰皇三重奏甜品不嬲就係另一個胃消化🤣🙈所以幾飽都食到甜品的,見到隔離枱叫咗呢款椰皇三重奏,我哋都叫埋一份,都係一個有heart之作,首先面頭嘅椰絲係炒香過~椰子油🥥逼晒出嚟,香氣四溢,一層
我自己本身好鍾意食泰國嘢🤤
所以只要有好食嘅泰國餐廳我都會去試
呢日就跟朋友入去荔枝角覓食
佢大推呢間好近地鐵站📍出口嘅 #金亞淶
原因係價錢相宜,而且食物質素高🤤

唔好講咁多,快啲一齊嚟睇吓我哋食咗乜:
1️⃣泰式蝦餅

2️⃣泰式火山排骨(豬)

3️⃣菠蘿海鮮炒飯

4️⃣椰皇三重奏

甜品不嬲就係另一個胃消化🤣🙈所以幾飽都食到甜品的,見到隔離枱叫咗呢款椰皇三重奏,我哋都叫埋一份,都係一個有heart之作,首先面頭嘅椰絲係炒香過~椰子油🥥逼晒出嚟,香氣四溢,一層就係軟滑嘅椰汁糕🤤

好creamy好好味,最底層就係椰青果凍,

食落好清新,一啲都唔會漏!三重口感真係冇得輸!
飲品方面,我哋就叫咗泰式龍眼水同埋椰汁珍多冰,大大杯好抵飲,飲落唔會太甜,龍眼水幾fresh,椰汁珍多冰亦好足料🥰

總結,呢間泰國餐廳性價比好高,火山骨同埋甜品最有驚喜😍如果鍾意食泰國嘢必試!

🥘金亞淶泰國餐廳
📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
荔枝角最近爆紅美食就係火山骨!見勁多人打卡!同朋友都唔執輸緊係馬上黎食下!一試佢既引人之處!火山骨有兩款既一款係豬骨另一款就係和牛!兩種都好似好正!不過朋友仔唔食牛牛!於是就叫左豬🐷🍽️泰式火山骨-豬($158)比我想像中更加大碟!!正呀一定係相機食先打個靚卡!係瑕酸酸地羌茜口味!拆左超多肉出黎!肉質軟林林肥瘦岩岩好🤤🍽️泰式肉碎生菜包($68)生菜都好新鮮👏🏻夾埋酸辣既豬肉碎夠曬辣🍽️菠蘿炒飯($88)原個菠蘿上台!勁多肉鬆一啖菠蘿一啖炒飯🫶🏻幾足料大大隻蝦!🍽️椰皇三重奏($35)甜品!是必須的!椰子水jelly加上層既椰汁凍!清甜!有口感!🍸🍸椰汁冰&椰汁涼粉冰($18/$18)
荔枝角最近爆紅美食就係火山骨!

火山骨有兩款既一款係豬骨
另一款就係和牛!兩種都好似好正!
不過朋友仔唔食牛牛!於是就叫左豬🐷

🍽️泰式火山骨-豬($158)
比我想像中更加大碟!!正呀
一定係相機食先打個靚卡!
係瑕酸酸地羌茜口味!
拆左超多肉出黎!肉質軟林林肥瘦岩岩好🤤

🍽️泰式肉碎生菜包($68)
生菜都好新鮮👏🏻
夾埋酸辣既豬肉碎夠曬辣

🍽️菠蘿炒飯($88)
原個菠蘿上台!勁多肉鬆
一啖菠蘿一啖炒飯🫶🏻
幾足料大大隻蝦!

🍽️椰皇三重奏($35)
甜品!是必須的!
椰子水jelly
加上層既椰汁凍!
清甜!有口感!

🍸🍸椰汁冰&椰汁涼粉冰($18/$18)
2022-12-01 1665 浏览
金亞淶自己都幾鍾意食火山骨,所以睇完米紙介紹完荔枝角餐廳之後,就忍唔住去左試了,去之前可能要book位,因為經米紙講完之後都好full下,但食完之後係無失望既!雖然佢係工業區到,但真係好值得試下。———————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐泰式火山骨⧐泰式肉碎生菜包⧐沙爹雞串燒 4串⧐招牌泰式奶茶⧐金鑽鮮波蘿冰 ⧐椰皇三重奏☻泰式火山骨,一定係必推之選,因為自己嚟都係為左食佢,佢比平時我食開個啲火山骨比較嫩滑,相信係用既肉比較新鮮,唔係雪藏肉,另外個汁比較酸小小,無咁辣,我反而鍾意咁樣。☻泰式肉碎生菜包,依個山肉包都係有辣的,所以唔食得辣既朋友可以衡量下,但都係幾好食的。☻沙爹雞串燒,同食開嘅雞串差不多,有沙爹醬伴碟可以蘸。☻招牌泰式奶茶,小甜左,因為人大左真係唔食得太甜,依佢個泰茶我都覺得係可以接受既甜度。☻金鑽鮮波蘿冰,金鑽鮮波蘿真係新鮮嘅,所以都幾唔錯,可以用匙羹𢳂黎食。☻椰皇三重奏,依個必推,好好食,分左三層,有蛋白狀既椰汁同透明椰汁固態體,好食,蛋白椰汁幾鮮甜,透明椰汁本身就係椰汁,真才實料幾正下。———————————————————📝評分味道⁵/ ⁶環境 ⁴/ ⁶
金亞淶

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:

⧐泰式火山骨
⧐泰式肉碎生菜包
⧐沙爹雞串燒 4串
⧐招牌泰式奶茶
⧐金鑽鮮波蘿冰
⧐椰皇三重奏

☻沙爹雞串燒,同食開嘅雞串差不多,有沙爹醬伴碟可以蘸。

📝評分

📍金亞淶泰國餐廳
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
2022-11-30
2022-12-01 87 浏览
去到先知,呢個地址就係以前嘅程班長,都有啲懷念泰式柚子沙律柚子十分大件,啱係碎濕濕,佢加左泰國小食既脆魚仔,個汁就落左泰式蝦皮,甜甜酸酸,又有少少辣,十分惹味泰式火山排骨(豬)要帶手套去食,每一條都係連住支骨,所以啲肉都好嫩滑,再點碟上邊嘅汁,酸酸辣辣帶少少甜,都係我好鍾意嘅,好彩唔係好辣泰式豬脾分量十足,味道正常,有皮嘅地方好食,冇皮嘅地方有少少鞋,但$68來講十分抵食泰式龍眼水呢個有少少失望,冇乜龍眼味,係覺得少少甜嘅野飲椰皇三重奏呢個有驚喜,佢三重就係底層椰青水啫喱,中層夜奶凍,頂層炒香咗嘅椰絲下一行,佢都係做到三層質地分明,又有椰香味,我仲買多咗個外賣拎俾屋企人食
去到先知,呢個地址就係以前嘅程班長,都有啲懷念

泰式柚子沙律

泰式火山排骨(豬)

泰式豬脾

泰式龍眼水
呢個有少少失望,冇乜龍眼味,係覺得少少甜嘅野飲