2020-11-19 471 浏览
重光招牌便當✨堅持任何一款食材都是非中國製,精美的賣相和相宜的價錢,每一個細節都顯示出這家小店的用心經營👍🏻招牌便當有蝦餅、鱈魚柳和唐揚炸雞,炸粉薄身不厚重,配以混合洋蔥的沙律醬,每一口都很滿足😍配菜的關東煮、沙律和酸瓜都非常值得推介🙌🏻 小莎推薦給所有觀塘的朋友😆 只要Whatsapp落單就可以指定時間外賣自取或送上門,非常方便~ 辛勞工作的時候能吃到高質便當真的很感動哦🥰注:我光顧的是觀塘分店哦~
重光招牌便當✨
配菜的關東煮、沙律和酸瓜都非常值得推介🙌🏻
重光招牌便當

注:我光顧的是觀塘分店哦~
2020-08-31
外卖送餐
2020-11-12 339 浏览
呢一間小店係值得大力支持,除左因為有良心,食物水準亦都相當高!😋【牛肉壽喜燒弁当】$58一見到呢個價錢,真心覺得幾抵,5x蚊,有咁大盒便當,有沙津🥗、關東煮🍢、漬物,牛肉好多,壽喜燒汁味道好突出,牛肉亦唔會好乾,飯又夠多,真係食到超級飽呀😋【黑金堂蜜桃茶】跟餐+$12野飲老實講就中規中矩啦,味道比較清新,桃味唔算好出,正正常常啦😬✅總評:(5分為滿分)環境:3/5味道:4/5性價比:4/5推薦度:4/5

【牛肉壽喜燒弁当】$58

【黑金堂蜜桃茶】跟餐+$12

✅總評:(5分為滿分)
環境:3/5
味道:4/5
性價比:4/5
推薦度:4/5
2020-11-10 204 浏览
一個好好的外賣盒設計將食物分格,可以見到有沙律,關東煮,星星魚餅的味道非常好另外仲有三文魚,這個便當的內容相當豐富,三文魚煎得剛剛好,沙律應該加入了柚子醋,味道酸酸的非常開胃,再加上荔枝茶味道有一點薄薄的酸甜味 ,可惜忘了拍照,價錢合理,抵讚
燒三文魚丼
2020-11-05
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
燒三文魚丼
2020-11-10 3293 浏览
天氣好,就可以周圍去拍嘢,稍為用啲時間有好心情周圍搵好嘢食。有朋友介紹我一定要食呢間,我一路都好順從意見,行遠小小都嚟試下。朋友推介招牌,我諗都無諗就揀呢個(對於我選擇困難係幾好)。重光招牌弁当,65元用嘅餐具都唔係膠,欣賞👍🏻便當上枱個刻係好靚,唔會亂放黎hea你,真係圖係乜就係乜。蝦餅夠蝦味,唔係全麵粉。鱈魚柳大塊,而且肉係好味。仲有兩件唐揚炸雞,味道係唔錯。再加咁大餅日本產米,咁食真係無得輸。柔柔嘅陽光射入黎都幾舒服,好滿足嘅午餐。

用嘅餐具都唔係膠,欣賞👍🏻

便當上枱個刻係好靚,唔會亂放黎hea你,真係圖係乜就係乜。

柔柔嘅陽光射入黎都幾舒服,好滿足嘅午餐。
2020-10-30 497 浏览
3個以上就免運費送上門,仲好快,落單先整,送埋過黎都唔駛1個鐘,到手仲熱辣辣👍🏻👍🏻👍🏻招牌便當:飯男人食份量比較少,不過食埋d餸整體都夠既。 炸野本身有d擔心會淋晒,但又ok wor, 唔算勁脆,但都幾好食。親子丼:個飯勁多,餸分隔左,一撈落d飯度勁大兜,我食唔晒lor😅 味道正常,雞肉勁多,呢個真係好抵食蜜桃烏龍茶:呢個落單時我有mark有d要半糖,有d半冰,但佢好似冇分到,黎到時冰已溶晒,唔算好甜,茶味都夠,幾好飲幫frd叫既牛小排佢地話好靱。

幫frd叫既牛小排佢地話好靱。
蜜桃烏龍茶
2020-10-24
等候时间
50 分钟 (外卖送餐)
用餐时段
蜜桃烏龍茶
2020-10-10 378 浏览
成日都見到有foodie介紹,出哂名嘅黃店💛個名都起得好有意思🥰新蒲崗對我嚟講有啲遠,所以之前留意到我嗰區有搞外賣團購,就即刻落咗單🤩果然冇令我失望😙-🍱唐揚炸雞塊便當便當賣相100分,包裝精緻🤩我甚至唔捨得打開嚟食,打開感受到便當每一格都製作用心🍱不論漬物、沙律、關東煮、炸雞定米飯,全部一啲都唔馬虎,而且佢哋堅持所有材料非中國製,雖然炸雞擺得耐有啲淋(因為我隔咗好耐先食🙈),不過配埋上面個芥末醬超好食😋😋沙律帶柚子汁嘅酸味都好開胃,而飯亦都用咗北海道米,超級煙韌☺️下次試埋其他款🤪
🍱唐揚炸雞塊便當

2020-09-05
用餐时段
  • 唐揚炸雞塊便當
2020-09-05 548 浏览
店鋪位於冇乜人行嘅新蒲崗商場,一入上扶手電梯轉左邊行入啲就係。依家只做外賣。食過兩次一次食招牌重光便當⭐️⭐️⭐️⭐️一次食生薑豚肉便當⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢外盒既包裝同食材完全配得上依個價錢。賣相真係一流,有啲叫外賣嘅賣相都真係變得好頹,但係依個時期食到嘅咁高質既外賣真係賞心悅目架~好推薦個生薑豚肉,啲豬肉係好厚實唔太肥食落好有滿足感如果真係要彈:唯一就係唔環保♻️但咁精美嘅便當擺盤帶個膠盒裝又好似有啲浪費左果份美觀,有時食野都食埋個賣相架嘛~

食過兩次
一次食招牌重光便當⭐️⭐️⭐️⭐️
一次食生薑豚肉便當⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

佢外盒既包裝同食材完全配得上依個價錢。
好推薦個生薑豚肉,啲豬肉係好厚實唔太肥食落好有滿足感

生薑豚肉便當

等候时间
10 分钟 (堂食)
生薑豚肉便當
2020-08-27 3056 浏览
本來我是想光顧位於「新蒲崗」「崇齡街」地下某間街頭燒烤小食店,可惜我在「崇齡街」等候了很久,燒烤小食店最終還是沒有開門營業。於是我被迫臨時改變策略,光顧位於那間燒烤小食店對面的商場「新蒲崗廣場」裡面,主打日式丼飯食品的食店「重光弁当」。我雖然不是非常喜歡食日本菜的人,但是也都知道日本菜不像廣東菜一樣,沒有慢煮炆牛腩的習慣,所以沒有類似「柱候牛腩飯」的食品,只有例如「和牛漢堡扒」、「牛肉壽喜燒」、「醬燒牛小排」的牛肉食品。所以我選擇了購買一份滑蛋雞肉飯,亦即是「親子丼」。「重光弁当」的「親子丼」裡面,真的只有一大片甜味炒滑蛋,淋在一大堆已經被切成多段的無骨雞肉上面。「重光弁当」實際上在「新蒲崗廣場」樓層裡面,分開了兩個舖位各自修行,其中一個舖位用作廚房用途,另一個舖位本來作為堂食用途,可惜當時政府全面禁止堂食,所以我只能夠外賣自取享用「親子丼」。另外「重光弁当」另外還有台灣飲品,於是我購買了一杯「蜜桃烏龍」。跟著我在其他地方,成功購買「牛腩飯」食品之後,是時候坐車回到家裡面,準備開始享用晚飯了。相對於雞蛋甜味非常濃厚的「重光弁当」「親子丼」,飲品「蜜桃烏龍」的實際味道感覺很淡,我完全無法

相對於雞蛋甜味非常濃厚的「重光弁当」「親子丼」,飲品「蜜桃烏龍」的實際味道感覺很淡,我完全無法在「蜜桃烏龍」飲品裡面,感覺到任何來自「蜜桃」的甜味。

所以「重光弁当」的「蜜桃烏龍」實際製成品味道,就只有一般「烏龍茶」裡面的清淡茶甜味,反而沒有任何來自「蜜桃」的新鮮水果甜味。

至於「重光弁当」的丼飯食品「親子丼」,跟其他「重光弁当」丼飯食品做法一模一樣,都是使用即用即棄的外賣便當飯盒,堂食跟外賣的做法都一樣,以即用即棄便當盒子作為餐具了事。

所以我外賣自取攜帶「重光弁当」廚房製造的「親子丼」回家,過程立刻變成了理所當然,食店連方便食客享用日式外賣丼飯食品的餐具,都一早已經準備好了。

親子丼

「重光弁当」的「親子丼」雖然只是使用塑膠外賣便當盒作為餐具,但是「親子丼」裡面,炒得質感十分滑溜,呈現六成熟狀態的滑蛋,跟雞肉已經完全撈勻,蓋在白飯上面。

「親子丼」裡面的滑蛋口感是名副其實的滑,而且滑蛋裡面的濃厚雞蛋甜味裡面,還夾雜了很多紫菜,紫菜裡面的鹹味逐漸滲透進入雞蛋和雞肉裡面。
蜜桃烏龍

至於原本在「重光弁当」廚房師傅剛剛製作完成「親子丼」的時候,雞肉的實際熟成程度感覺還未完全熟成,直至我打開便當透明膠蓋,開始享用「親子丼」,雞肉才慢慢熟成至到十成熟狀態。

所以趁熱享用「親子丼」,「親子丼」裡面雞肉還未煮熟和收縮,雞肉實際質感仍然未完全變熟,「親子丼」雞肉口感也能夠保留鮮嫩的感覺。

至於「親子丼」裡面的實際味道,包括有甜味和鹹味兩部分,甜味主要來自於「親子丼」上蓋那一層「滑蛋」,「滑蛋」裡面的半熟滑溜雞蛋。

因為傳統日本煎雞蛋「玉子」味道裡面,都會夾雜來自調味砂糖的甜味,亦間接令到「親子丼」裡面的滑蛋,充滿了來自砂糖的甜味,還有雞蛋裡面原本就有的鮮甜味道。

至於「重光弁当」「親子丼」裡面的另一部分的甜味,甜味來自於為製作「親子丼」後期而加入的甜味醬油。傳統日本醬油的味道大多都偏向比較甜,就連「重光弁当」裡面的調味醬油味道也不例外。

至於「重光弁当」「親子丼」裡面的另一部分鹹味,則來自「親子丼」裡面的嫩滑無骨雞肉,雞肉在製作「親子丼」之前,感覺已經被預先醃漬。

所以「親子丼」裡面的雞肉實際味道,除了混合「親子丼」雞蛋甜味,和醬油裡面的甜味之外,雞肉裡面也有基本的醃漬鹹味。但是「重光弁当」沒有加太多鹽,所以雞肉實際味道不算很鹹。

實際味道不算太鹹的無骨雞肉,令到「重光弁当」「親子丼」裡面的甜味不會太過單調死板,至少還有少許不太明顯的鹹味作為襯托,令到「親子丼」實際的味道不會太單調只有死甜。
2020-07-31
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2020-08-09 1062 浏览
今時今日食嘢都要識㨂!疫情期間食店晚上堂食暫停,要消費都要揀有良心嘅食店。呢間店雖然係個冇人冇鋪嘅新蒲崗廣場入面,但係唔影響搵良心店運作。先打電話落單,十零廿分鐘到店攞餐都十分方便!1)味道:第一次幫襯就左四款,有滑蛋吉列豬扒、小牛排等幾款味道都好!飯都是日本米,很好食!吉列豬扒帶回家仍是脆!小牛排軟,不是熟透,汁配搭一齊更好味!2)份量:女士、小朋友就剛好的!老公話飯嘅份量就少左D,如果男士平日要多吃飯的,這些便當應該未必滿足到需求。3)價錢:由於食材算優質,如以茶記比較,這間便當的價格屬略偏貴,所以期望大份又平少少的話,這店未必滿足到!4)特色:九龍東難搵到嘅優質日式食物良心店

特色:九龍東難搵到嘅優質日式食物良心店
2020-08-08
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
2020-07-31 754 浏览
地點:係新蒲崗廣場二樓,頗隱蔽環境:因為疫情其間,我沒有堂食,眼見坐位不多服務:本身中午12點才開鋪,但我11:50am到左,店員都願意先落單,唔需要久等食物:叫了豚肉生薑燒弁當,由於外賣盒已有分隔,所以餸飯配菜唔會整淋飯,即使有搖晃,回家後都完好無缺。薑應該生磨,豚肉有好多薑渣,但薑味唔濃,每片肥瘦各半,眼見好小,都夾到七八塊,有d意外白飯係珍珠米,上面有粒梅同粉幾好食,即使無咩汁都唔會好寡,出面好小食到,唔算普及配茶有沙律同關東煮,無咩特別,正常味道,外賣尼講無浸到淋哂,欣賞價錢: 中規中矩,$58睇得出心思,外賣盒同紙袋都唔會容易打瀉
地點:係新蒲崗廣場二樓,頗隱蔽

環境:因為疫情其間,我沒有堂食,眼見坐位不多

豚肉生薑燒弁當
2020-07-18
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
豚肉生薑燒弁當
2020-07-28 530 浏览
eatwhat.hk·重光弁当💛賣點係完全唔用支那野🙅🏼‍♀️見網上面勁多人都話超好食,所以懷住好高嘅期望去點知真係完全冇失望!!!(唯一嘅缺點就係好唔環保><).滑蛋吉列豬扒丼嘅豬扒仲係脆嘅,個汁都好好食( ´▽`)便當嘅三文魚都好好味,配菜好有誠意另外加$12就飲到黑金堂嘅茶(*¯︶¯*)·滑蛋吉列豬扒丼 $68鹽燒三文魚便丼 $68———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛💛💛💛環境指數⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數🤑: 💛💛💛💛💛推薦指數👾: 💛💛💛💛💛———📍重光弁当 (新蒲崗)新蒲崗崇齡街33號新蒲崗廣場1樓B05-07號舖———#ewhk新蒲崗 #ewhk日本菜 #ewhk黃店 #黃色經濟圈
eatwhat.hk

重光弁当💛
賣點係完全唔用支那野🙅🏼‍♀️
見網上面勁多人都話超好食,所以懷住好高嘅期望去
點知真係完全冇失望!!!
(唯一嘅缺點就係好唔環保><)
滑蛋吉列豬扒丼嘅豬扒仲係脆嘅,個汁都好好食( ´▽`)
便當嘅三文魚都好好味,配菜好有誠意
另外加$12就飲到黑金堂嘅茶(*¯︶¯*)
滑蛋吉列豬扒丼 $68
鹽燒三文魚便丼 $68
不專業評分💯
食物指數🍴: 💛💛💛💛💛
環境指數⛱: 💛💛💛💛🤍
抵食指數🤑: 💛💛💛💛💛
推薦指數👾: 💛💛💛💛💛
———
📍重光弁当 (新蒲崗)
新蒲崗崇齡街33號新蒲崗廣場1樓B05-07號舖
2020-07-08 667 浏览
重光便當喺新蒲崗係非常出名嘅, 佢有別一般日本餐廳,堅持唔用中國貨, 用日本米 當日見到舖頭入面非常多人, 所以決定叫外賣, 之後都要等十分鐘.除咗便當之外,重光便當仲有黑金堂飲品, 由於賣咗nuttea, 所以我就無叫到. 要注意雖然有黑金堂飲品, 但就只有三款選擇, 分別係荔枝紅茶, 蜜桃烏龍, 熱帶果紅茶如果買便當仲可以12蚊就有一杯, 非常抵飲醬燒牛小排 $88超級推薦食 甜甜地嘅醬汁同d牛小排好夾滑蛋吉列豬扒 $68由拎外賣返到屋企要20分鐘 本來以為豬扒會淋晒 但估唔到豬扒依然係脆, 好食今次只係試咗兩個便當, 食完令我想試埋其他便當
重光便當喺新蒲崗係非常出名嘅, 佢有別一般日本餐廳,
堅持唔用中國貨, 用日本米
如果買便當仲可以12蚊就有一杯, 非常抵飲

醬燒牛小排 $88
超級推薦食 甜甜地嘅醬汁同d牛小排好夾

滑蛋吉列豬扒 $68

今次只係試咗兩個便當, 食完令我想試埋其他便當
2020-05-15
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • 滑蛋吉列豬扒
香港賣日本野既黃店都唔係好多,新鮮日式便當🍱更加少添。今日就去左呢間口碑唔錯既日式便當專門店💛 雖然政府既限聚令及防疫措施令到店舖只能做外賣生意,但係反而令到更加多人嚟買外賣 , 咁我地就order 左一個滑蛋吉列豬扒丼($68)+ 豚肉生薑燒弁丼 ($58)另外加左 $12 叫左杯由名店黑金堂茶底做既荔枝紅茶 , 1. 滑蛋吉列豬扒丼 - 雖然係外賣但係攞到返屋企溫度仍然都係熱,味道都相當唔錯,拍得上門店嘅滑蛋豬扒 👍🏻😋 2. 豚肉生薑燒弁丼 - 每塊豚肉都好重生薑味,對於鍾意食薑既朋友呢個係一個相當唔錯嘅選擇,同埋配菜都好精緻味道都唔錯 😋3. 黑金堂 荔枝紅茶 - 黑金堂既茶一向都好有口碑,荔枝味都好出好清新。
滑蛋吉列豬扒丼
豚肉生薑燒弁丼
荔枝紅茶
2020-06-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
滑蛋吉列豬扒丼
豚肉生薑燒弁丼
荔枝紅茶
2020-06-07 511 浏览
自家製吉列豬排弁当($68)以外賣便當來說,雖然價錢較貴,但食落有驚喜😋吉列豬扒同其他店不同, 鮮炸有脂肪非常juicy, 份量充足👍好味指數:🌟🌟🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟
自家製吉列豬排弁当($68)

好味指數:🌟🌟🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟🌟
大份指數:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
2020-05-22 661 浏览
第一次幫襯, 叫左招牌弁當特登搭車過去,點知只有外賣不過20分鐘返到屋企d 炸魚炸雞仍然好脆口連d 醬都好好味日本米唔洗講,好味到一粒不淨另外加$12 有飲品我叫左先知原來係黑金堂抵到爛👍🏼👍🏼希望會開多d 分開好多地區好似新蒲崗咁本身黃店極少咁有質素黃店值得推薦比大家👍🏼👍🏼
第一次幫襯, 叫左招牌弁當
特登搭車過去,點知只有外賣
不過20分鐘返到屋企
d 炸魚炸雞仍然好脆口
連d 醬都好好味
日本米唔洗講,好味到一粒不淨
另外加$12 有飲品
我叫左先知原來係黑金堂