已經第2次食,兩次食都係即整即出餐,熱辣辣+賣相靚到呢...!! 店舖設計十分整潔,分開落訂區+堂食區,每個便當都好有水準,今次同朋友食,自己叫左牛肉壽喜燒弁当,好耐無食某某牛飯,重光整得唔錯好味!但唔係區內人真係未必識來,咁高質嘅小店一定要大大力支持!! 店內無飲品賣,但能夠做好便當專注做好便當已經好叻,支持小店 :3
但唔係區內人真係未必識來,咁高質嘅小店一定要大大力支持!!
牛肉壽喜燒弁当
2023-06-25
牛肉壽喜燒弁当
2023-06-19 747 浏览
由香港人主理嘅呢間日式小店隱藏響一個人流好少兼極度平平無奇嘅新蒲崗商場入面呢間小店係非常之咁有良心同提供非常高質便當/仲要係即叫即整便當除咗主菜重要之外最緊要就係個飯呢度絕對唔係用頹嘅cheap嘅米整成飯畀你/而係採用咗日本珍珠米雖然係外賣但係包裝都唔馬虎整到好似響日本買嘅日式便當咁/尤其係中間條封條/大大提升咗個儀式感/即叫即整嘅關係就算攞到番去食都唔會好快就變到凍冰冰✨日式唐揚炸雞弁当用咗雞上脾肉嘅炸雞/炸得好乾身同鬆脆/配埋自家製嘅他他醬/飯上面仲有啲飯素/真係健康之選
由香港人主理嘅呢間日式小店

✨日式唐揚炸雞弁当
2023-06-19
用餐时段
2023-06-19 478 浏览
lunchtime 同事食飯,外賣返公司食,好準時送到,值得-讃。便當包裝外觀良好,日式風味。食物味道ok,試過食牛肉便當、鯖魚便當,兩個都好食😋,不過價錢不包飲品,如果有就perfect 👍
2023-05-06 820 浏览
【黃大仙區】【重光弁当】呢間我都食咗一段時間,係一間喺新蒲崗嘅黃店,食日式便當嘅,只係我幫襯得一次就寫好似唔係咁妥當咁。真係會睇內文嘅讀者對我寫嘢嘅要求都好高,壓力同時係推動力,可惜我真係冇稿喺手喇,侷住搬出嚟頂住檔先。網上資料指出「重光便當」係日式料理餐廳,將喺日本被稱為「淨土之鳥」嘅丹頂鶴做主題。 借用佢哋只生長喺最潔淨嘅地方代表「純潔意志」之義,表達將穢土化為淨土,令所在嘅地方重光嘅意思,都真係幾有意境架喎。呢度主打即叫即做嘅日式便當,好多款唔同嘅選擇,都係參考返日本啲便當店嘅出品,店家挑選返啱香港人口味又方便外賣拎走嘅配搭。佢哋選用北海道白米同埋日本製嘅便當外賣盒,我就整返個 $75 嘅「重光招牌弁当」先。餐牌上面寫嘅介紹係「重光招牌便當,由重光手足們精挑細選嘅蝦餅、鱈魚柳加上唐揚炸雞兩件」,都係正確描述嚟。三款炸物配自家製他他醬都相當出色,再加上有柚子雜菜沙律同埋蟹柳、枝豆、蘿蔔逗住,好豐富。仲有好多嘢想寫不過好似已經太多字,講埋嘢飲,我用 $20 叫咗枝玻璃樽嘅日本直送汽水,完熟桃味嘅,幾好飲,清清哋。夾埋價錢 $95,就咁食個飯嚟講唔算平,不過佢哋食材連埋個盒都係日本嘢,

仲有好多嘢想寫不過好似已經太多字,講埋嘢飲,我用 $20 叫咗枝玻璃樽嘅日本直送汽水,完熟桃味嘅,幾好飲,清清哋。夾埋價錢 $95,就咁食個飯嚟講唔算平,不過佢哋食材連埋個盒都係日本嘢,呢個價的確係合情合理嘅。。。

(地址:新蒲崗崇齡街33號新蒲崗廣場1樓B05-07號舖)

2023-03-24 751 浏览
我相信作為一個香港人都一定聽過重光弁当其實之前一路都想食但係無奈唔係住喺附近叫外賣又覺得有啲貴難得今日經過新蒲崗即刻過嚟買個便當返屋企食🔸唐揚炸雞便當主菜包含炸鱈魚、炸蝦餅同兩件炸雞,炸物幾正,外面炸得好鬆脆,呢一個便當重有幾款配料,有關東煮、枝豆同蘿蔔,配搭埋佢嘅瓣數食好好味,好鐘意佢既飯素❤️🍀總結外賣好精緻😍😍😍 幾好食👍👍欣賞店主仍有既堅持 請支持小店 我真係好 鐘意香港🫶🏻🫶🏻
我相信作為一個香港人
即刻過嚟買個便當返屋企食

🔸唐揚炸雞便當

🍀總結
2023-03-22 514 浏览
新蒲崗唔係住果到都唔會去上午去開果到睇site,睇左成個早上想同同事買飯番公司食,好難泊車唯一一個商場,入左去屋村商場格最吸引我地嘅係依間便當餐廳開頭期望唔大,都係事但一餐算點知佢地係即叫即煮,等左幾字menu 舊舊地,不過好有日式家庭feel媽媽便當咁重光招牌弁当$75同事叫左依個招牌應該無得輸真係唔錯,有沙律菜又有d 小食便當幾大盒又有炸魚同炸雞蒲燒鰻魚弁当$98我就叫左依個細細盒,不過好重飽肚鰻魚份量多又有d 配菜
新蒲崗唔係住果到都唔會去
上午去開果到睇site,睇左成個早上
想同同事買飯番公司食,好難泊車
唯一一個商場,入左去
屋村商場格
最吸引我地嘅係依間便當餐廳
開頭期望唔大,都係事但一餐算
點知佢地係即叫即煮,等左幾字

menu 舊舊地,不過好有日式家庭feel
媽媽便當咁

同事叫左依個
招牌應該無得輸
真係唔錯,有沙律菜又有d 小食
便當幾大盒

鰻魚份量多
又有d 配菜

2023-03-15
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 重光招牌便當
2023-03-02 392 浏览
呢間隱世店嗌外賣拎走同堂食都得 用上日本北海道珍珠米,幾啱係附近做野,放工唔想返屋企再煮,就過去試下。同朋友叫左一人一份,賣相都唔錯即叫即製,熱辣辣以為會唔夠飽,但原來份量都幾多蒲燒鰻魚丼鰻魚厚身又肥美,肉質滑嫩仲都唔少蒲燒鰻魚汁配有玉子、蘿蔔,蟹柳同埋枝豆。滑蛋吉列豬扒飯 豬扒份量都幾多,都幾脆口,而且滑蛋都算幾香,再加埋洋蔥幾好撈飯而且佢俾埋包紫菜碎,想個味道更豐富,當然要加落去 ,好快就食晒啲飯。
呢間隱世店嗌外賣拎走同堂食都得

同朋友叫左一人一份,賣相都唔錯
即叫即製,熱辣辣
以為會唔夠飽,但原來份量都幾多

蒲燒鰻魚丼
鰻魚厚身又肥美,肉質滑嫩
仲都唔少蒲燒鰻魚汁
配有玉子、蘿蔔,蟹柳同埋枝豆。

滑蛋吉列豬扒飯
2023-02-13 306 浏览
依間便當非常高質,炸豬扒非常脆,又唔會多粉。side dish 亦正常。另外,佢既食材標榜係日本食材,亦係質素既保證。不過,大家要留意餐廳收8點,所以唔好太遲先到,否則就白走了。
2023-01-11 367 浏览
新蒲崗廣場都有好嘢食!這間採用日本珍珠米的餐廳,雖然望落去係一間唔起眼嘅商場入面,但食物相當精緻,叫一個便當,已經有齊前菜,沙律,住喺附近嘅朋友一定要試吓😍😍😍💛滑蛋鰻魚丼冇諗到$98嘅鰻魚丼有咁多鰻魚!加埋滑蛋,好夾!滑蛋仲要份量好多,一個人食都已經好飽🥳🥳🥳原來佢嘅飯係用日本珍珠米,簡直係真材實料!用料相當抌本!👍👍👍💛牛肉壽喜燒弁当自家製壽喜燒醬汁,仲要用加拿大牛肉,比起一般牛肉更香,而且唔靭💛💛💛午餐食過牛肉便當,飲杯熱茶,正!下次我都會試吓其他便當!💛💛💛💛

💛滑蛋鰻魚丼

💛牛肉壽喜燒弁当

下次我都會試吓其他便當!💛💛💛💛
2022-12-12 342 浏览
最近,返兼職都會重遊新蒲崗尋找好西,新蒲崗廣場隱藏著一間💛高質便當,係2020逆市開業。弁當即叫即整,嚴選北海道米,連弁當盒都講究,係日本製,用咗可回收嘅物料。仲有,鏡粉可以拎應援,有唔少Mirror 海報同裝飾。 𡷊主有時會羨慕日本小朋友收到媽媽準備嘅便當,你哋會唔會呢?🤣今次拆便當就好似拆禮物咁🎁,包裝到好精緻。🍱手作和牛漢堡扒弁當 $98漢堡扒由大廚親自手打,鬆軟肉汁豐富,淋上洋蔥肉碎煮嘅茄汁,啖啖肉伴着粒粒分明嘅飯。旁邊仲擺放蟹柳沙律同雜菜。🐟滑蛋鰻魚丼 $98蒲燒鰻魚係日本空運到港,特別結實惹味,撒落紫菜碎,夾着滑嘟嘟嘅滑蛋拌飯,趁着午飯為忙碌嘅工作添上幸福感。

🍱手作和牛漢堡扒弁當 $98

🐟滑蛋鰻魚丼 $98
2022-12-01 266 浏览
解鎖新地區🔓新蒲崗俾我嘅感覺係舊式工廠區 其實原來收埋好多好多隱世小店😋難得入到嚟 當然要食盡好西( ˊᵕˋ )今次試呢間成日見人推介!主要做日式便當 可以外賣同時隔離都有位置可以堂食~而位置就隱蔽啲 係新蒲崗廣場入面 呢到日式便當都係用上精選北海道珍珠米🇯🇵包裝都好精美~仲有10幾款唔同嘅選擇*( ᐛ )و🍱 塩燒三文魚弁当 $73三文魚厚肉軟嫩 唔會太乾 仲有炸魚餅同其他配菜:每日新鮮烹制關東煮 柚子雜菜沙律等 好豐富嘅set( ੭´꒳`ᑦ )飯上仲灑上飯素 更加分~🍱 滑蛋鰻魚丼 $98滑蛋好好食!配埋鰻魚 好好餸飯雖然冇三文魚便當咁豐富咁多配料但鰻魚飯份量都唔少!食完之後就大滿足🤰仲配咗包紫菜碎 可以因個人喜好加落去~總結!呢到日式便當由包裝定食物質素都見到店舖的用心 係附近返工嘅話都係一個外賣好選擇(◦¯ ˘ ¯◦)🌟另有觀塘-毅力工業中心分店🌟👅味道:4/5💰性價比:3/5👀回頭率:4/5
解鎖新地區🔓
難得入到嚟 當然要食盡好西( ˊᵕˋ )

今次試呢間成日見人推介!
主要做日式便當 可以外賣同時隔離都有位置可以堂食~
而位置就隱蔽啲 係新蒲崗廣場入面

呢到日式便當都係用上精選北海道珍珠米🇯🇵
包裝都好精美~仲有10幾款唔同嘅選擇*( ᐛ )و

🍱 塩燒三文魚弁当 $73
三文魚厚肉軟嫩 唔會太乾
飯上仲灑上飯素 更加分~

🍱 滑蛋鰻魚丼 $98
滑蛋好好食!配埋鰻魚 好好餸飯
雖然冇三文魚便當咁豐富咁多配料
但鰻魚飯份量都唔少!食完之後就大滿足🤰
仲配咗包紫菜碎 可以因個人喜好加落去~

🌟另有觀塘-毅力工業中心分店🌟

👅味道:4/5
💰性價比:3/5
👀回頭率:4/5
滑蛋鰻魚丼
塩燒三文魚弁当
滑蛋鰻魚丼
2022-11-07 305 浏览
嚟介紹良心便當啦💛!要講良心便堂🍱,我自己第一時間諗起就真係重光弁当😍。見好似都有一段時間冇去食,今次難得有機會就去咗位於新蒲崗嘅分店食👾。如果大家想知係咩,就一定要繼續睇落去啦!食物方面☝🏻#手作和牛漢堡扒弁当($98)首先想介紹嘅便當係我想食好耐嘅漢堡扒便當🤤。根據餐廳嘅Menu,呢度嘅漢堡扒係經大廚親自手打㗎🫡,經過手打嘅漢堡扒就會變得鬆軟多汁😍,另外再淋上芬香撲鼻嘅黑椒汁,最佳拍檔呢個稱號可以話係當之無愧😎。便當個賣相我自己覺得都幾靚🤩,都算幾適合打卡🤳。沙律加咗醋夠酸甜開胃🥗,另外都仲有蘿蔔、蟹柳同毛豆嘅前菜🥰。之後塊漢堡扒就真係好比到驚喜我😌,選用和牛嚟手打漢堡扒真係會特別香🐂,另外食落真係同Menu講嘅一樣咁鬆軟😚,黑椒汁除咗可以配漢堡扒之外,都可以配飯一齊食🥳。#滑蛋鰻魚丼($98)之後要介紹嘅第二個便當就係滑蛋鰻魚丼😋,餐廳嘅便當都係用咗北海道米嚟整嘅🇯🇵,喺米飯方面可以話係有質素嘅保證👍。因為係滑蛋嘅緣故🥚,所以蛋嘅質地都唔會話太老,而蛋汁都成功包裹住米飯🍚。鰻魚識落都夠晒新鮮🤭,真係好啱送飯食😬。另外仲可以根據個人喜好來加紫菜🤪,喺口感都會上又多一番層次!評分以🌕
嚟介紹良心便當啦💛!

食物方面☝🏻
#手作和牛漢堡扒弁当($98)

#滑蛋鰻魚丼($98)

評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-10-16 292 浏览
包裝已經相當有儀式感好像在日本購買的日式便當每個部份都配合得很好 滑蛋鰻魚飯甜甜滑蛋配合鰻魚 鰻魚本身已經有醬汁有加洋蔥去煮 會自帶甜味用上日本珍珠米 每粒都很飽滿加上滑蛋 飯變得更好吃和牛漢堡扒飯有驚喜的便當 小菜都有幾款毛豆 腌蘿蔔 沙拉 小菜讓便當變得清爽每樣小菜都是涼拌菜 毛豆都是偏少見的漢堡扒有腌製過 帶有牛香親自手打漢堡扒 肉質不會太死實醬汁偏甜甜酸酸的 配上米飯就會剛剛好米飯有加味素的其實都應該要配合一起吃可以利用小菜去減鹹度
包裝已經相當有儀式感

米飯有加味素的
其實都應該要配合一起吃
可以利用小菜去減鹹度
2022-10-05 226 浏览
💁🏻‍♀ 係網上無意中見到呢間專做日式弁當的小店,專程去試下,呢間小店2020年開,所有弁當都係即叫即整,嚴選北海道米,店員話個弁當盒係日本製,全部都係可回收的物料,好環保♻️► 🍱塭燒三文魚弁當 $73鹽燒三文魚油豐富,軟嫩多汁,酥脆魚皮下係厚實魚肉再加上炸魚一塊,結合就係一個豐盛嘅魚盛🤩三文魚選用刺身級三文魚,食落好有三文魚油香。►🍱手作和牛漢堡扒弁當 $98漢堡扒由大廚親自手打,漢堡扒經手打🤾‍♂️後過變得鬆軟多汁,淋上洋蔥肉碎煮的茄汁🍅,份量唔小啖啖肉之餘,配埋有味素的北海道米飯,食唔停口😆〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 4.9/5 食到一種自家製溫馨的感覺,食完又飽又溫暖🥰

► 🍱塭燒三文魚弁當 $73

►🍱手作和牛漢堡扒弁當 $98

〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 4.9/5
食到一種自家製溫馨的感覺,食完又飽又溫暖🥰
2022-09-29 1273 浏览
真·回頭幫襯無數次的日式便當~💛😞平時食便當最怕就係涷冰冰的無溫度~🥲但重光弁當真係有種由里到外的温暖,落單後會新鮮製作、扲上手熱辣辣、食落真係特別暖胃又暖心。真係要一再幫襯先得!🫡先前試過新蒲崗外賣豚肉生薑燒便當返九龍塘食!就算隔左幾個站,過左成半個鐘再食都係仲暖暖地~今次中午時間來到,難得WFH,當然就要試下堂食~~一邊鋪位落完單,就可以坐去另一邊鋪位自取埋餐具等食!~店員會貼心送上和收走餐盒,食完就走得超方便!抬頭看係無聲勝有聲嘅墙紙,低頭睇係一樣精緻用心嘅堂食包裝、拉開中間【重光】的封條開餐滿滿儀式感,希望有朝一日大家如店名般真的可以重光吧!鹽燒三文魚便當 $73三文魚煎到剛好的軟熟,入口滿滿魚油香味、擠上一旁附上的檸檬頓時會再清新不少~🍋大大舊三文魚下還偷藏了塊炸魚餅,好味!~軟糯的日本米飯撒上紫菜飯素還有粒酸甜的梅子在中(✿◕‿◕✿)真係單食飯都夠曬味道,重點係還有超多配菜可以一齊食~~酸蘿蔔粒、清爽的柚子醋沙律菜、蘿蔔枝豆,色彩繽紛又營養均衡。整體係意想不到的豐富,先不過良心價的68蚊!超推薦呢🍥WFH日食到甘高質的LUNCH真係滿滿幸福♥蒲燒鰻魚丼 $98🍱兩大塊厚醬的
真·回頭幫襯無數次的日式便當~💛

今次中午時間來到,難得WFH,當然就要試下堂食~~
抬頭看係無聲勝有聲嘅墙紙,
希望有朝一日大家如店名般真的可以重光吧!

鹽燒三文魚便當 $73
大大舊三文魚下還偷藏了塊炸魚餅,好味!~

真係單食飯都夠曬味道,重點係還有超多配菜可以一齊食~~
整體係意想不到的豐富,先不過良心價的68蚊!超推薦呢🍥
WFH日食到甘高質的LUNCH真係滿滿幸福♥

蒲燒鰻魚丼 $98🍱

兩大塊厚醬的鰻魚撒上芝麻,再在軟糯的米飯中混入鹹甜交錯的鰻魚汁,
搭配上一旁清甜的汁煮蘿蔔、枝豆和咬落内還有汁的甜甜玉子燒o(* ̄▽ ̄*)ブ
整體不會太濃味油膩,反而是大大的滿足和舒服呢💆‍~

超抵食又絕對有用心出品~不過中午一點去到都唔算太多人~得兩三台食客
真係希望大家可以多多幫襯🥹🥹
超好味呢!
2022-09-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 蒲燒鰻魚丼