2021-04-16 913 浏览
實在太耐冇得返鄉下,唯有食餐家鄉菜補償一下。點左個牛肉燾喜燒弁当,用上自家製壽喜燒醬汁,結合加拿大牛肉,經典。包裝好靚,餐具走膠,值得一讚。雖然沙律菜跟飯放喺同一個盒,但溫度剛剛好,沙律唔會畀啲飯整熱,飯又唔會畀啲沙律整凍,其他餸菜都擺得好靚。嘩,好食,好好味 (我要惡補一下啲形容詞)飯的正中央有粒好硬既東西,唔係好知係乜,牙齒唔好既朋友唔建議咬+$12 有餐飲,叫左個熱帶果紅茶,對唔鍾意甜既朋友應該唔錯,但嗜甜如我可以幫襯埋附近既花斑茶社
實在太耐冇得返鄉下,唯有食餐家鄉菜補償一下。

包裝好靚,餐具走膠,值得一讚。

嘩,好食,好好味 (我要惡補一下啲形容詞

牛肉壽喜燒弁当連熱帶果紅茶
2021-04-11
牛肉壽喜燒弁当連熱帶果紅茶
  • 牛肉燾喜燒弁当
2021-04-11 587 浏览
非常欣賞重光弁当的堅持,不用中國製食材,主打日式便當,連外賣盒都是日本製造,便當精美程度同大型日資超市有得揮,一到午市就會好多人排隊,因為即叫即做而非陳列式買賣,所以下單後要等待一下.牛肉壽喜燒便當 $58已經好耐冇食過牛肉飯🤤餐廳用左加拿大肥牛,配搭洋蔥同自家製壽喜燒醬汁,真係好好味,洋蔥好香好甜,牛肉唔會過肥,有口感,飯用左北海道米去煮,黏度比較高,而且軟硬度適中,其他配菜都好吸引🥰好有誠意既便當
牛肉壽喜燒便當 $58
2021-03-16
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2021-03-12 640 浏览
星期日下午時間去☀️人唔會好多 雖然餐廳地方唔大 但都算坐得幾舒服☺️同埋店員好好 完全唔會催你叫你食完就走🥰🥰🥰🌟自家製吉列豬扒弁当 $68 🐽想講啲吉列豬扒真係好脆 咬落去大聲到隔離位都聽到 超誇張的說🤣不過唯一係想啲豬扒可以再juicy多少少 宜家如果唔落豬扒汁就咁食會有啲啲乾🐷米飯食落飽滿得嚟帶少少煙韌 果然係日本北海道珍珠米🇯🇵$68已經有曬沙律,漬物,關東煮同豬扒飯 性價比十分唔錯呢~✨

🌟自家製吉列豬扒弁当 $68 🐽

自家製吉列豬扒弁当
自家製吉列豬扒弁当
2021-03-07 654 浏览
黃店外賣💛叫外賣唔一定要用deliveroo既❣️重光便當🍱送外賣都用黃既,咁點可以唔幫襯呀😇.唐揚炸雞便當 $65送到黎仲要熱辣辣🙈炸雞🍗唔係炸果種,似係烤雞多啲😂不過都好食既😊成個飯盒設計好好,每樣野食都有分隔🙈除左主菜外,佢仲配左沙律🥗同埋關東煮🍢酸蘿蔔!.重光招牌便當 $65依個餐岩晒啲選擇困難症既人🙈咩都有啲,有魚又有蝦餅😊.💕值得一提既係服務態度,送貨遲左都會即時同我地講❣️
黃店外賣💛
唐揚炸雞便當 $65
重光招牌便當 $65
依個餐岩晒啲選擇困難症既人🙈咩都有啲,有魚又有蝦餅😊
💕值得一提既係服務態度,送貨遲左都會即時同我地講❣️
2021-02-17 1098 浏览
留在家中🏠抗疫都可以食得好好👑 便當包左厚紅金花邊, 仲好好分隔開新鮮關東煮🍢.柚子沙律🥗.漬物.主菜同飯🍚, 味道唔會撈埋一齊, 講究程度媲美係日本🇯🇵買到既 (無得去旅行就幻想下先🙈)便當包裝精緻, 但份量其實超足料, 而且係可以有豐富既餸菜配料之下食哂成個飯既果種飽, 唔會淨係得返d白飯😛抵讚既係炸物外賣都唔會變腍變濕, 🐷🐥🐟啖啖肉🤤-重光招牌便當 ($65)滑蛋吉列豬扒丼 ($68)日式唐揚炸雞弁当 ($65)醬燒牛小排弁当 ($88)
留在家中🏠抗疫都可以食得好好👑

重光招牌便當

重光招牌便當 ($65)

上: 滑蛋吉列豬扒丼 ($68); 下: 日式唐揚炸雞弁当 ($65)

滑蛋吉列豬扒丼 ($68)
日式唐揚炸雞弁当 ($65)

醬燒牛小排弁当

醬燒牛小排弁当 ($88)
外卖送餐
  • 重光招牌弁当
  • 滑蛋吉列豬扒丼
2021-02-06 525 浏览
每個重光弁當除了主菜和🍚米飯外,均附有🥗沙律,日式漬物和🍢關東煮。🥗沙律以柚子醋為醬汁,拌以新鮮🍅蕃茄仔,🥬生菜和🌽粟米粒,十分新鮮。 🍢 關東煮有白蘿蔔,⭐️星形魚蛋和蒟蒻三款,白蘿蔔煮得很夠淋和入味,配以日式⭐️星星魚蛋和蒟蒻,令我想起🇯🇵日本便利店關東煮的味道。🍱🍤重光招牌弁当(HKD$65)招牌弁當以🍤炸蝦餅,鱈魚和唐掦炸雞作主菜,蝦餅雖然放久了,但脆而不油,鱈魚軟身,🐤炸雞肉汁豐富,配以自家製他他醬,味道十分配合😋。🍱🐂醬燒牛小排弁當(HKD$88)🐂牛小排肉質粉嫩,帶點脂肪,入口牛味濃郁,肉汁豐富,配以特製醬燒汁,齒頰留香👅,可惜牛小排不容易咬斷,會起渣。最後,🍱重光弁当不但外表精美❣️,充滿#日式味道,用料也一絲不苟,🍚米飯用上日本北海道珍珠米,圓潤飽滿,店家再於飯面灑上飯素,並於飯中間擺一粒梅子,份外開胃。

🍱🍤重光招牌弁当

🍱🍤重光招牌弁当(HKD$65)

🍱🐂醬燒牛小排弁當

🍱🐂醬燒牛小排弁當(HKD$88)

2021-01-25
外卖自取
用餐时段
2021-01-30 422 浏览
今日呀哥買左個外賣比我個包裝十分靚仔🤤🤤係味道方面,塊扒係幾juice嘅,食得岀幾有心機整嘅其他配料就普通係個飯上面有粒球體,唔食都唔知係乜嚟,一咬落去,有啲開胃嘅酸甜味湧岀嚟,似係食梗粒梅。總體覺得係ok嘅,仲要黃店嚟,支持😬😬
今日呀哥買左個外賣比我
個包裝十分靚仔🤤🤤

係味道方面,塊扒係幾juice嘅,食得岀幾有心機整嘅
其他配料就普通

總體覺得係ok嘅,仲要黃店嚟,支持😬😬
2021-01-29 323 浏览
強烈譴責最近食嘅重光便當入面嘅沙律成日都無麻醬!今日嗌咗牛肉壽喜燒,無麻醬都算,重點係今日我嗰盒嘅關東煮連白蘿蔔都無!畀咗兩舊星星魚餅!明明第二盒有,唔通我咁黑仔啱啱好冇晒蘿蔔?
強烈譴責最近食嘅重光便當入面嘅沙律成日都無麻醬!

無白蘿蔔嘅關東煮
外卖自取
2021-01-21 264 浏览
知道宜家停課好多小店都會受影響所以特登嚟幫襯💛1130倒嚟到,已經開咗門人客得一枱,我哋叫完嘢食就去坐低舖頭仲有好多記載呢兩年香港發生嘅事嘅相睇都睇到心噏都等咗十分鐘倒嘢食就到一個係野菜便當,一個係唐揚炸雞(後)叫嗰陣店員仲好細心野菜便當係咪素食者食係嘅話就會冇飯素,同埋其中一個揚物轉咗係蘿蔔,抵讚👍🏽便當包裝好靚,餐具係封好哂俾你好chill嘅感覺先講野菜便當因為啲飯冇飯素,就咁係白飯嫌佢有少少冇味😂所以拎咗啲紫菜同豉油加啲味😂即刻好味哂🤡🤡講下野菜哇哇哇係有驚喜同平時啲野菜唔太一樣真係食到佢有認真炒,而唔係求其兜兩兜同埋size切得好恰當所以食得好舒服😂至於個蘿蔔,勁淋勁入味!!日本蘿蔔就勁爽口好開胃即使係啲沙律都唔馬虎!!啲生菜一啲苦澀味都冇!至於唐揚炸雞炸雞部分好出色!!粉漿薄,但又脆口肉又好嫰,好滿足😊😊值得一提,女仔可能會覺得份量有啲多但男仔可能只係剛剛好,再大食啲嘅可能會覺唔夠食Anyway, 如果佢可以團購就好喇!
知道宜家停課好多小店都會受影響
所以特登嚟幫襯💛

1130倒嚟到,已經開咗門
人客得一枱,我哋叫完嘢食就去坐低
舖頭仲有好多記載呢兩年香港發生嘅事嘅相
睇都睇到心噏

都等咗十分鐘倒嘢食就到

一個係野菜便當,一個係唐揚炸雞(後)
叫嗰陣店員仲好細心野菜便當係咪素食者食
係嘅話就會冇飯素,同埋其中一個揚物轉咗係蘿蔔,抵讚👍🏽

便當包裝好靚,餐具係封好哂俾你
好chill嘅感覺

先講野菜便當
因為啲飯冇飯素,就咁係白飯
嫌佢有少少冇味😂
所以拎咗啲紫菜同豉油加啲味😂
即刻好味哂🤡🤡

講下野菜
哇哇哇係有驚喜
同平時啲野菜唔太一樣
真係食到佢有認真炒,而唔係求其兜兩兜
同埋size切得好恰當所以食得好舒服😂

至於個蘿蔔,勁淋勁入味!!
日本蘿蔔就勁爽口好開胃
即使係啲沙律都唔馬虎!!
啲生菜一啲苦澀味都冇!

至於唐揚炸雞
炸雞部分好出色!!
粉漿薄,但又脆口
肉又好嫰,好滿足😊😊

值得一提,女仔可能會覺得份量有啲多
但男仔可能只係剛剛好,再大食啲嘅可能會覺唔夠食

Anyway, 如果佢可以團購就好喇!

2020-12-24 392 浏览
我上午11點透過Whatapps落單,訂中午12:45要6個便當送去觀塘,諗住同下屬一齊食,點知等了1小時,到1:45咩消息都無,電話Whatsapp無人聽,會唔會過份咗D呢?
2020-12-24
等候时间
60 分钟 (外卖送餐)
用餐时段
2020-12-19 389 浏览
Yayayaya🤘🏽😎我終於食到重光弁当喇 外賣🈵️三個就🉑️以🈶️🉐️外賣上門了 超歡啊💜可以當天落order 所以食飯前一小時就落單🍱🍱天啊 賣相也太漂亮了吧🤩😍外賣飯盒超級靚 係無倒汗水架啵 真係好緊要👍🏽😍飯是北海道米 飯粒分明又很軟熟🇯🇵🍚小妹點的是醬燒牛小排弁當🍱材料新鮮 配菜都正正 不過味道都偏淡 好健康的喔‼️飲品是黑金堂的蜜桃烏龍 仲係少冰少甜的heehee👍🏽🍑🧊已經再想Encore喇哈哈 而且真係用心製作
醬燒牛小排弁當
2020-12-15
外卖送餐
醬燒牛小排弁當
  • 醬燒牛小排弁当
2020-12-09 463 浏览
限聚令期間,次次叫飯都係靠外賣apps,但係每次價錢連運費都好貴,真係荷包都痛埋🥲🥲不過叫重光便當就冇呢個煩惱基本上就係用WhatsApp落單, PayMe俾錢,方便快捷☺️,車手嚟到仲算幾熱㗎,可能我叫得多啦叫咗七個,所以唔使運費。其實成個便當我都覺得幾好食,雖然啲豚肉好肥,但味道係冇得輸,外賣有呢個質素已經好好,同埋啲配菜係足料嘅👍🏻👍🏻,其實一個人食一份都已經好夠飽,值得encore。p.s. 醫護如果提供到員工證,仲每份減$10

豚肉生薑燒便當

p.s. 醫護如果提供到員工證,仲每份減$10
2020-12-08
豚肉生薑燒便當
2020-12-08 319 浏览
💛 重光弁当 💛..............................上次整甲靚女姐姐介紹我食呢間黃店♪(´ε` )我地未去過新蒲崗掃黃 我地就專登入嚟試下先😳重點係有得堂食架 仲要係坐得算舒服嗰種!.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽 醬燒牛小排弁当 $88(👏🏻8.5/10).牛小排係幾乎全熟狀態 但油脂分佈平均食落好軟熟一啲都唔嚡 滿口都係牛香🤤味道係蒜得嚟帶點酸 好好送飯好開胃呀!飯係用咗日本米 仲放咗粒梅子係中間🤣另外有啲飯素係飯上面 成個賣相都好好關東煮嚿蘿蔔都好甜 全部配菜都好食🥳.🍽牛肉壽喜燒弁当 $58(👏🏻7/10).飯同配菜同上面一樣 就唔多講啦😈講翻個牛肉先 牛肉係用咗加拿大肥牛仲有啲蒟蒻絲同個牛肉一齊煮(*¯︶¯*)份量超級多 都有10塊8塊 食到好滿足😋不過壽喜燒汁就偏淡 鹹甜味都唔係太足如果可以濃翻啲就好 而家比較似普通牛肉飯🤤...............................🎈 重光弁当 (新蒲崗)新蒲崗崇齡街33號新蒲崗廣場1樓B05-07號舖.....................
💛 重光弁当 💛
上次整甲靚女姐姐介紹我食呢間黃店♪(´ε` )
我地未去過新蒲崗掃黃 我地就專登入嚟試下先😳
重點係有得堂食架 仲要係坐得算舒服嗰種!
🔅想知黃店原因請Dm💛
醬燒牛小排弁当
🍽 醬燒牛小排弁当 $88(👏🏻8.5/10)
牛小排係幾乎全熟狀態 但油脂分佈平均
食落好軟熟一啲都唔嚡 滿口都係牛香🤤
味道係蒜得嚟帶點酸 好好送飯好開胃呀!
飯係用咗日本米 仲放咗粒梅子係中間🤣
另外有啲飯素係飯上面 成個賣相都好好
關東煮嚿蘿蔔都好甜 全部配菜都好食🥳
牛肉壽喜燒弁当
🍽牛肉壽喜燒弁当 $58(👏🏻7/10)
飯同配菜同上面一樣 就唔多講啦😈
講翻個牛肉先 牛肉係用咗加拿大肥牛
仲有啲蒟蒻絲同個牛肉一齊煮(*¯︶¯*)
份量超級多 都有10塊8塊 食到好滿足😋
不過壽喜燒汁就偏淡 鹹甜味都唔係太足
如果可以濃翻啲就好 而家比較似普通牛肉飯🤤
🎈 重光弁当 (新蒲崗)
新蒲崗崇齡街33號新蒲崗廣場1樓B05-07號舖
牛肉壽喜燒弁当
2020-12-06 326 浏览
睇左呢間便當好耐,覺得好靚又好豐富,但因為位置唔就近所以一直未試到,早排趁好天去買黎野餐食去到先發現原來有得堂食,有少量位置比人坐,同落單位置分間兩間鋪位,野食即叫即整但好快整完,夠晒熱辣辣香噴噴豚肉生薑燒弁当因為影完相放涼左唔夠熱,食落覺得差少少但唔關食物事,本身便當做得好好,肉好厚又大塊,成個便當最少都有8-9塊肉,好足料,多到食唔晒!而關東煮就幾入味,本身自己唔鍾意蒟蒻都覺得佢整得唔錯塩燒鯖魚弁当鯖魚有成個手掌咁大條!!餸飯素飯好足夠!涼左都仲係好好食重光招牌弁当試左少少炸魚,一樣放涼左都好食,唔會話焗到軟晒,賣相黎講呢款最靚今次放涼左先食變左口感味道都有少少影響,下次一定會趁熱再試

豚肉生薑燒弁当

因為影完相放涼左唔夠熱,食落覺得差少少

鯖魚有成個手掌咁大條!!餸飯素飯好足夠!涼左都仲係好好食

重光招牌弁当

今次放涼左先食變左口感味道都有少少影響,下次一定會趁熱再試
2020-11-25
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2020-11-30 163 浏览
呢日帶姪女係附近上興趣班,等放學期間行下附近商場見到賣相唔錯過左午飯時間,門口都要排左陣隊先入得店面唔算大,當日見到舖頭入面都ok多人,好多人都係等緊外賣,原來堂食外賣都係用外賣盒裝,賣相頗骨緻打發時間有個地方坐下,揀左堂食便當選擇唔算好多,價錢唔算平,屬中上價錢,一個弁当餐連飲品平均要60蚊上但賣相不俗,幾日系,乾淨企理我揀左牛肉壽喜燒弁当醬汁甜甜地嘅壽喜燒味,同d牛肉幾夾入到味伴菜都OK多,醬汁叫落多D真係有重手,叫左多飯都有壓到D飯實的的疫情期間去唔到日本旅行,食番個日本便當可以慰藉下
呢日帶姪女係附近上興趣班,等放學期間行下附近商場

見到賣相唔錯

過左午飯時間,門口都要排左陣隊先入得

打發時間有個地方坐下,揀左堂食

但賣相不俗,幾日系,乾淨企理

我揀左牛肉壽喜燒弁当

醬汁甜甜地嘅壽喜燒味,同d牛肉幾夾入到味

疫情期間去唔到日本旅行,食番個日本便當可以慰藉下