2020-03-19 29 浏览
我地係買左 openrice 既餐飲券既,原價加1,加埋飲品同醬油費,$280/人海鮮全部都好新鮮,鮑魚、蝦,仲識郁👍🏻蟹一般,少肉黏殼但奇怪既係,我地5個人食,落咁多海鮮個粥底應該好甜,個粥底竟然無乜鮮味仲要加鹽🧐同埋埋單果下到醬油費但全程無見過醬料,問下個服務員先知醬料係室內自助調配而且見個餐包左蔬菜但食完都未上,又問下服務員啦,佢先話我地知又係要入舖內自己拎😅因為我地坐室外,佢地唔講,我地又點知呢不過價錢黎講都算新鮮抵食,有免費泊車同埋新田購物城唔會人山人海如果揸車去食下都唔錯既✨
我地係買左 openrice 既餐飲券既,
原價加1,加埋飲品同醬油費,$280/人
海鮮全部都好新鮮,鮑魚、蝦,仲識郁👍🏻
蟹一般,少肉黏殼
但奇怪既係,我地5個人食,落咁多海鮮個粥底應該好甜,
個粥底竟然無乜鮮味仲要加鹽🧐
同埋埋單果下到醬油費但全程無見過醬料,
問下個服務員先知醬料係室內自助調配
而且見個餐包左蔬菜但食完都未上,又問下服務員啦,
佢先話我地知又係要入舖內自己拎
😅因為我地坐室外,佢地唔講,我地又點知呢
不過價錢黎講都算新鮮抵食,有免費泊車
同埋新田購物城唔會人山人海
如果揸車去食下都唔錯既✨
2020-03-17 52 浏览
蟹鮮甜,服務勁好蟹鮮甜,服務勁好任食蟹,4個人食左29隻即捉即蒸老闆話唔夠可以繼續夾,唔介意蟹怪岀現我地話唔好意思,老闆仲話幫我地夾不過係等洗蟹同切蟹等左一陣蒸完個粥充滿蟹味仲有幾他小食有蜆有小龍包有雞員工不斷幫我地換碟唔驚成枱殼全部海鮮都好鮮甜值得揸車去試下仲有3小時free parking不過要訂位
蟹鮮甜,服務勁好
蟹鮮甜,服務勁好
任食蟹,4個人食左29隻

即捉即蒸
老闆話唔夠可以繼續夾,唔介意蟹怪岀現
我地話唔好意思,老闆仲話幫我地夾
不過係等洗蟹同切蟹等左一陣

值得揸車去試下
仲有3小時free parking
不過要訂位
2020-03-17
食海鮮最緊要新鮮就係人都知但新鮮到即叫即撈既 都係第一次😲咁新鮮當然係簡簡單單清蒸已經夠曬鮮甜味美店家特製既蒸爐已經預先set定每款食材所需既時間⏱ 保證唔會overcooked最吸引之處: 二百幾蚊套餐總共包含左16款食材仲可以嘆到生猛龍蝦🦞包你滿足🤗.🔹海鮮拼盤(10款游水海鮮):龍蝦🦞、象拔蚌、鮑魚、肉蟹🦀、蟶子、鮮蝦🦐、生蠔🦪、沙白、花甲、蜆款款都好新鮮而且冇沙肉蟹更加係爆曬膏 唔駛點醬其實已經好好味當然加左醬就更加綿上添花🌸.🔹海皇粥粥底用左南瓜🎃芋頭一同熬煮吸收🧽哂海鮮既精華 即時為粥底提鮮店家更會提供岩鹽俾你自行調味非常貼心💖.🔹溫泉蛋🥚好驚喜 食蒸海鮮會竟然有溫泉蛋😂蛋黃唔腥 岩曬我呢個蛋控.🔹紅棗杞子蟲草花蒸雞說時遲那時快蟲草花蒸雞已經煮好🐓紅棗味既香甜同花雕嘅酒香索曬入雞肉裏面 好香好滑.🔹蔬菜拼盤🥬🍠🌽🍄大量新鮮蔬菜放哂晌出面俾你自助任添.🔹滋補燉湯: 五指毛桃湯淡淡椰子香🥥 補肺健脾去濕 岩曬呢個時勢🔹甜品有雪糕糯米糍俾你做飯後甜品🍡據說天氣寒冷時會有暖笠笠既糖水供應 🤫.Tips餐廳提供三個鐘頭免費泊車🚗岩哂自駕一族逢星期六更會有live band坐陣🎸🥁好有

食海鮮最緊要新鮮就係人都知

餐廳提供三個鐘頭免費泊車🚗
岩哂自駕一族
逢星期六更會有live band坐陣🎸🥁好有氣氛
2020-03-16 50 浏览
朋友推介位於元朗新田購物城既 , 今日同男朋友放假就去試下啦新田購物城真係有啲偏, 但由元朗出發其實交通都幾方便去到, 有巴士又有小巴, 如果揸車又有免費泊車優惠我地book咗6pm, 所以一去到就有位, 坐低無耐就陸續有其他食客, 轉望間已滿座 (老實說我一開始諗住地點都有d偏, 時間都尚早, 應該無乜人掛, 最後好彩聽咗朋友講book定位😏)醉辣鮮海鮮餐 ($198/位)老火湯及溫泉蛋🥚熱辣辣老火湯非常足料, 好飲👍🏾 溫泉蛋我覺得有點過熟, 蛋黃唔夠流心差不多飲完碗湯, 野食就開始送上🥢 煲底放入生米、芋頭同南瓜🐔紅棗杞子蟲草花蒸雞蒸雞係店員幫我地放上煲同set時間, 8分鐘岩岩好, 肉質好滑好彈牙, 味道都好好🦐海鮮 & 🥬時蔬海鮮時蔬都好新鮮每張枱上都有張牌貼住每樣海鮮蒸既時間, 加上個爐本身有得set時間, 所以非常容易掌握時間, 平時出面食都一邊睇錶邊食, 好多時都overtime cook, 所以我是非常欣賞呢度所用既爐😍當我地食完d海鮮之後, 米亦煮成粥啦🥣最後仲有雪糕糯米糍同腐足薏米糖水, 非常滿足😋
朋友推介位於元朗新田購物城既 [醉辣鮮], 今日同男朋友放假就去試下啦

醉辣鮮海鮮餐 ($198/位)

老火湯及溫泉蛋🥚

差不多飲完碗湯, 野食就開始送上🥢

煲底放入生米、芋頭同南瓜

🐔紅棗杞子蟲草花蒸雞

🦐海鮮 & 🥬時蔬

海鮮時蔬都好新鮮

當我地食完d海鮮之後, 米亦煮成粥啦🥣

最後仲有雪糕糯米糍同腐足薏米糖水, 非常滿足😋

2020-03-14
2020-03-11 49 浏览
身為屯元天嘅居民,我都係最近先知道原來元朗開咗一個叫做新田購物城嘅地方,所以就特登約埋朋友一齊去逛下。呢度比我嘅感覺都幾似泰國嘅夜市,有好多特色嘅餐廳,又有流水蝦等等,我同朋友就揀咗今日試吓蒸氣火鍋!喺門口已經比個浮誇既蟹陣吸引住,原來有一個餐係可以任食蟹!入到餐廳發現原來仲有龍蝦池tim!最後我哋揀咗$198一位嘅套餐,都有八款海鮮可以選擇!火鍋係自助形式蒸海鮮,店員淨係會首先幫你擺好粥底其他需要自己整會有教學教每一樣海鮮到底需要幾多時間超級豐富,而且睇得出好新鮮,帶子超大粒!花甲份量都好多,以兩個人來講😆仲要超級新鮮!唯一一碟唔係海鮮嘅,就係蟲草雞,有一個好特別嘅香味,幾好食!各款海鮮都算大隻,性價比真係算幾高!最驚喜嘅竟然係每個星期六日,呢度都會有live Band,幾好氣氛,非常推介星期六日揸車嚟元朗試試!

入到餐廳發現原來仲有龍蝦池tim!
最後我哋揀咗$198一位嘅套餐,都有八款海鮮可以選擇!

會有教學教每一樣海鮮到底需要幾多時間
超級豐富,而且睇得出好新鮮,帶子超大粒!

花甲份量都好多,以兩個人來講😆仲要超級新鮮!

各款海鮮都算大隻,性價比真係算幾高!
2020-03-10 31 浏览
鍾意食海鮮嘅我。。。見到邊到有平靚正嘅海鮮當然會去試吓啦!新田購物城。。開咁耐諗都無諗過會去,估唔到變到好似一個無人城嘅時候先去,去到估唔到都唔係一個無人城(只限食街)。。。我地預先訂咗位,仲響openrice買咗coupon,坐低店員介紹完所有嘢之後好快就開始由於係星期日,我地bk咗6點,但8點半要交枱,所以食哂海鮮就食埋個粥底就埋單走人,行出門口已經有好多人等緊枱喇雖然都係蒸海鮮,但呢個238價錢都算抵,不枉我地專登揸車嚟食
鍾意食海鮮嘅我。。。見到邊到有平靚正嘅海鮮當然會去試吓啦!

粥底
龍蝦
鮑魚
扇貝
2020-03-09 29 浏览
依家香港人weekday就plan定weekend去郊遊...去啲人跡罕至嘅地方,點知而家越偏僻就越多人😅😅所以呢...唯有搵啲可以輕鬆一吓嘅地方可以飲吓食吓輕鬆吓😉舒緩抗疫嘅緊張心情🥴突然諗到可以去新田購物城,落馬洲封關一定冇晒一車二車大巴🚌旅行團🤭雖然外面感覺有點冷清...不過食肆好多間好多人好熱鬧🤩呢度選擇好多, 見到蒸海鮮套餐價錢好抵海鮮仲即叫👉🏻撈👉🏻劏👉🏻蒸👉🏻食👍🏽👍🏽👍🏽呢度都好full,三五知友嚟記得訂枱啊!好彩咁啱有取消比咗我😛坐底先嚟一碗老火湯🥣再嚟一隻溫泉蛋♨️🥚自助蔬菜任你夾🌽🍠🥬蟶子同元貝好大隻😋鮑魚同蝦仲識郁😲原來本地養殖生蠔咁大隻😳沙白花甲同蜆極超鮮甜...海鮮蒸熟嘅水份配粥真係冇得彈💯海鮮餐$198有8款鮮真係勁高CP值😍😍餐廳逢星期六日仲有唔同駐場live band添!邊蒸邊食飲返杯!係咪正先?😎😎下次要試下「肉蟹放題餐」,任捉任食2.5小時🤤
下次要試下「肉蟹放題餐」,任捉任食2.5小時🤤
2020-03-07 36 浏览
醉辣鮮聽朋友講有間蒸氣火鍋唔錯,好特別既新田購物城雖然遠都試下啦,入到去大開眼界,餐廳中間放左一個大大大既海鮮缸,放滿唔同既海鮮,可以自己揀海鮮,仲可以叫老闆幫你揀隻,好方便可以免費泊車坐低後選擇套餐,有個任食蟹套餐都係$338,好正可惜朋友唔岩食選完套餐餐廳先上老火雞湯同溫泉蛋,仲有將生米同芋頭南瓜放入煲度,成為最精華嘅粥溫泉蛋真心有溫泉蛋既味道,幾好味紅棗杞子蟲草花蒸雞非常之入味,雞既肉質超級嫩滑海鮮盤花甲,沙白,蜆,海中蝦,本地生蠔,全部都好新鮮,即叫即拎起,一定保證新鮮,蔬菜可以任拎黎蒸,蔬菜也有不同的選擇,超健康肉蟹朋友最後加餸兩隻肉蟹,超大隻又新鮮超多膏,好正甜品糯米糍,完美結束超高質,真的唔去市區都可以食好西!!!
醉辣鮮

溫泉蛋
真心有溫泉蛋既味道,幾好味

紅棗杞子蟲草花蒸雞
非常之入味,雞既肉質超級嫩滑

海鮮盤

蔬菜
可以任拎黎蒸,蔬菜也有不同的選擇,超健康

肉蟹
朋友最後加餸兩隻肉蟹,超大隻又新鮮超多膏,好正

甜品
糯米糍,完美結束

超高質,真的唔去市區都可以食好西!!!

2020-03-06 46 浏览
醉辣鮮五指毛桃例湯,味道清清地又可提高免疫力、抗氧化、抑菌、抗炎鎮痛,很適合現在抗炎的情況。新的飲法,把茶條直接,放下而不用打開倒下去的,黑色的圆點原來是洞,D茶會從洞深透出嚟。紅棗杞子蟲草花蒸雞蒸十分鐘,剛剛好雞肉有酒的清香,肉質鮮嫩多汁,味道濃郁。蟶子大火蒸2分鐘,大大隻,色白鮮甜,肉嫩肥口,無沙啖啖肉。
醉辣鮮

紅棗杞子蟲草花蒸雞
蒸十分鐘,剛剛好
雞肉有酒的清香,肉質鮮嫩多汁,味道濃郁。
蟶子
大火蒸2分鐘,大大隻,色白鮮甜,肉嫩肥口,無沙啖啖肉。

2020-03-02 37 浏览
之前見過朋友來過醉辣鮮呢見海鮮餐廳食野,見到d海鮮好似幾正,今日都特登山長水遠入到來元朗呢邊食返餐好既。來到醉辣鮮氣鍋專門店,果然無介紹錯,環境靚之餘,原來有得唱歌,氣氛十分好。d海鮮凜凜種種在缸裡給我們挑選,好正啊。我們選了個原隻龍蝦海鮮餐,都只是$328一位,除了有原隻波士頓龍蝦外,還有元貝,肉蟹,bb聖子,鮑魚,本地生蠔,蜆,花甲,海中蝦。除左海鮮,仲有紅棗己子蟲草花蒸雞,海皇粥底,蒸選時菜,是日精選老火湯。所有海鮮食材都十分新鮮,海鮮鮮味真係拍得上醉辣鮮呢個稱號,咁多野食,真係食到捧住個肚走。
2020-02-12
2020-02-29 34 浏览
第一次嚟到新田購物城,有好多唔同既食肆,今次就被呢間醉。辣。鮮吸引咗,一入到店面就見到幾缸生猛既游水海鮮,今次揀咗每位$268既海鮮套餐,裡面已經包左十款唔同既海鮮,另外仲有任夾既蔬菜,睇落好豐富食海鮮前店員為我地送上老火湯,見到入面有大大隻雞腳,入口清甜冇味精,再加上一隻溫泉蛋,蛋味香濃,之後店員幫我地準備鍋底,將一碗南瓜芋頭粒同珍珠米倒入鍋,上面放上蒸隔,放上蟲草花蒸雞,蒸雞肉質嫩滑,用花雕醃過既雞夠入味😋餐廳好貼心,係餐枱上貼咗烹煮各種海鮮既最佳時間,可以根據上面既時間係蒸氣火鍋度選擇返岩既模式同時間,操作簡單終於店員端上最令我期待既海鮮盆,裡面有十款吾同既海鮮,可以每樣海鮮都試到真係好滿足,所有既海鮮都新鮮鮮甜,其中個人覺得值得推介既係大蜆同龍蝦,非常鮮甜厚肉,再加埋自己調配既醬料,更加滋味蒸海鮮既時候加埋唔同既蔬菜,成餐食落都覺得好鮮,吾會有油膩感食完海鮮仲未完,最後梗係要試吓蒸左咁多海鮮之後既精華粥底,好鮮甜好綿滑,感覺好滿足最後仲有迷你糯米糍做飯後甜品離開既時候見到有band係度準備演出,今次冇機會欣賞到,下次黎就岩時間就可以一邊聽歌一邊蒸海鮮,慢慢同朋友小酌一杯啦

最後仲有迷你糯米糍做飯後甜品

2020-02-29
入元朗食野就多啦,今次就去遠啲行下。喺朗屏站有75號小巴直接去到新田,都幾方便!呢個商場有好多唔同種類嘅食肆,環境相當寬敞,黃昏去到行下都幾舒服😌 今次專誠嚟食主打海鮮嘅蒸海鮮火鍋🦞🐟餐牌分別有唔同款式嘅海鮮套餐,同一個比較特別嘅任食肉蟹套餐。餐廳入邊有好多靚靚魚缸,海鮮全部都好生猛😆😆 套餐相當豐富,海鮮拼盤有龍蝦、鮑魚、海蝦、蜆、聖子、蠔、膏蟹、肉蟹⋯⋯應有盡有🤤全部海鮮都好新鮮,所以就咁蒸,原汁原味已經好好食!值得一題,老火燉湯好夠味好好飲最後,每逢星期六佢哋都有live band 坐陣,SJMN演出相當唔錯!令成間餐廳氣氛非常之好,聽住歌飲番杯🍺真係好嘆~👍🏻👍🏻

餐廳入邊有好多靚靚魚缸,海鮮全部都好生猛😆😆

值得一題,老火燉湯好夠味好好飲

2020-02-20 602 浏览
今日同一班朋友入咗元朗食蒸氣海鮮,話說有個朋友喺社交平台見到新~期既推介,就即興坐言起行入咗屯門食,不過大家最好都係book枱啦,係呢期肺炎所以比較靜先夠薑walk in 踩入屯門。不過講食物之前講下個環境先,事關朋友帶咗隻狗仔,所以必須要坐出面,我哋諗住有個蒸氣鍋應該會暖d冇問題嘅,點知當晚又凍又大風,帶咗狗仔局住要坐出面,但係餐廳無heater 供應同埋可能人手削減左,有時想叫店員幫手都要自己行入鋪頭,所以環境舒適方面有啲扣分。我哋八個人叫咗268套餐再另加一百幾蚊可以任食蟹,計埋酒水埋單每人$500左右。加碼的話要另外加錢,不過套餐入邊都有好多海鮮,而且我哋加咗錢任食蟹,應該夠食嘅。套餐每人溫泉蛋同例湯一碗,溫泉蛋有點腥,可能擺放時間太長,令味道變質,不過口感依然滑溜,但就無蛋黃流心嘅效果。所有海鮮到齊啦,各式各樣咩都有既,套餐肉蟹每人包半隻,而我哋加咗錢就可以出去自己夾,盤上全部海鮮都好肥美新鮮,係有啲蜆仔死左唔識開口啫,不過出面自己夾嗰啲就差別比較大,有啲就又肥又大隻肉質鮮甜又多膏,但係有啲就死咗,肉質散亂而帶臭味,咁當然冇嘢係十全十美嫁啦。店員會提供一張寫住不同海鮮烹調嘅所

店員會提供一張寫住不同海鮮烹調嘅所需時間,全程自己操控,想食乜就自己放,幾方便不過小心整親手呀大家!
醬料就喺鋪頭入面自己調配,套餐上面嘅龍蝦蟹都可以自己入去揀,但係就唔係任食,只係可以揀大隻啲比師傅入廚房劏,飲品都唔係任飲,每知個別計算。

鮑魚同龍蝦都好大隻,落煲嗰陣時都仲識郁㗎,蝦肉夠晒彈牙滑溜,鮮味十足,加啲蒜香豉油點綴大大提升海鮮嘅鮮味!
鮑魚肉質厚實,有嚼勁不過膠質欠夆。

蟹就夠曬大隻,但未至於隻隻新鮮,要自己慢慢揀,唔識揀就靠彩數啦!
2020-02-16
2020-02-10 127 浏览
@醉辣鮮蒸氣鍋叫左5人原隻龍蝦海鮮餐@328/位,唔食原隻要半隻龍蝦餐都係$286,額外加$168仲可以肉蟹任食,自己去夾,夾完交畀果到既姐姐洗好切好先畀返我地自己蒸,嘩......超爆膏!好實肉!個個都認叻係自己夾😂😂前菜:燉湯-五指毛桃土茯苓海底椰燉湯溫泉蛋龍蝦餐入面有10款海鮮,睇住師傅出出入入o係魚缸夾海鮮入廚房,果真即劏即蒸👍🏻龍蝦- 啖啖肉,肉身夠爽,正👍🏻扇貝- 好大隻,鮮甜味十足鮑魚- 新鮮聖子-又大又鮮蟹-爆哂膏蝦-出黎仲跳緊生蠔-海水味好濃大蜆-好肥美好多汁沙白蜆 加碼叫左安格斯手切牛肉$168, 蒸1分鐘剛剛好,牛味好重好好食。蒸哂所有海鮮唔好漏左食個精話粥底呀🤪
@醉辣鮮蒸氣鍋

前菜:
燉湯-五指毛桃土茯苓海底椰燉湯

龍蝦餐入面有10款海鮮,睇住師傅出出入入
o係魚缸夾海鮮入廚房,果真即劏即蒸👍🏻

龍蝦- 啖啖肉,肉身夠爽,正👍🏻
扇貝- 好大隻,鮮甜味十足
鮑魚- 新鮮
大蜆-好肥美好多汁
沙白

蒸哂所有海鮮唔好漏左食個精話粥底呀🤪
2020-02-08 67 浏览
由元朗市中心搭車或者揸車嚟呢度大約10至15分鐘車程,交通唔係話太方便但都算可以接受,見到以下呢條食街行入去就啱架喇!! 餐廳裏面有個魚缸放海鮮,望吓Menu都有好幾個餐嘅選擇,今次平平哋食$198呢個餐試吓!! 先上老火湯溫泉蛋同埋蒸雞,之後店員有詳細講解點樣蒸啲海鮮,附上一個最佳時間作為參考,跟住自己就可以動手蒸海鮮嚟食喇! 跟足佢啲時間就好容易蒸到好味嘅海鮮,呢度嘅海鮮都幾新鮮,食落普遍好鮮甜,蔬菜係自己出去夾,最後食埋個粥就夠晒飽啦!!