2019-02-01 591 浏览
繼續銅鑼灣尋找滋味午餐,由於今日時間比較充裕,經朋友介紹,決定午餐也來一嚐打邊爐。沒有介紹錯,餐廳環境賞心悅目,景觀開揚,可以看到海景!而且玻璃很乾淨想坐卡位也有,如果人多,要包廂也是可以的,我們來的時候,正有一桌是這樣,還有屏風遮蓋,私隱度不錯。言歸正傳,午餐火鍋一人一鍋,感覺很衛生,生病也可一齊打邊爐我點了花雕醉雞鍋($88)看見New , 忍不住覺得總要一試。$88的價錢包鍋底,一個麵,3個餸及一杯飲品。午餐來說,其實很夠飽!我點了粉絲做麵底,又點了窩荀,麻辣花膠,麻辣鴨血做餸。雞挺多的,花膠也不少哦!鍋底酒味很濃,窩筍都吸收了!好吃!朋友點了台式麻辣鍋($68)我也淺嚐了少許!鍋底超好吃!對我來說屬中小辣!鴨血跟麵都吸到麻辣的味道!有去了台灣的感覺!他還點了個安格斯牛肉(+$20)我下次也要加火鍋加了牛肉就是不一樣!另外又點了個台或薑母燉鴨鍋($88)也是餐牌上面New 的選項。朋友點了酒鍋泡飯底!我試了又試!覺得這個窩底配飯簡直一絕!太好吃了!我們還點了一個養生鍋($78)養生鍋忘了拍照!不辣,挺清甜!覺得也值4星!值得一提是朋友加了個忟牛筋腩(+$12)是辣的,很好吃!而且
繼續銅鑼灣尋找滋味午餐,
由於今日時間比較充裕,
經朋友介紹,決定午餐也來一嚐打邊爐。

沒有介紹錯,
餐廳環境賞心悅目,
景觀開揚,可以看到海景!
而且玻璃很乾淨

想坐卡位也有,

如果人多,要包廂也是可以的,
我們來的時候,正有一桌是這樣,
還有屏風遮蓋,私隱度不錯。

言歸正傳,
午餐火鍋一人一鍋,
感覺很衛生,生病也可一齊打邊爐

我點了花雕醉雞鍋($88)
看見New , 忍不住覺得總要一試。
$88的價錢包鍋底,一個麵,3個餸及一杯飲品。
午餐來說,其實很夠飽!
我點了粉絲做麵底,
又點了窩荀,麻辣花膠,麻辣鴨血做餸。
雞挺多的,花膠也不少哦!
鍋底酒味很濃,窩筍都吸收了!好吃!
花雕醉雞鍋

朋友點了台式麻辣鍋($68)
我也淺嚐了少許!
鍋底超好吃!對我來說屬中小辣!
鴨血跟麵都吸到麻辣的味道!
有去了台灣的感覺!
他還點了個安格斯牛肉(+$20)
我下次也要加

火鍋加了牛肉就是不一樣!
台式麻辣火鍋

另外又點了個台或薑母燉鴨鍋($88)
也是餐牌上面New 的選項。
朋友點了酒鍋泡飯底!
我試了又試!

覺得這個窩底配飯簡直一絕!
太好吃了!

台式薑母燉鴨鍋

我們還點了一個養生鍋($78)
養生鍋忘了拍照!
不辣,挺清甜!覺得也值4星!
值得一提是朋友加了個忟牛筋腩(+$12)
是辣的,很好吃!而且份量算多!

飲品我選了黑糖珍珠奶茶,
不用被黑糖騙了,
這裡的黑糖沒有很甜,
而且茶味挺濃的!

總結:
性價比超高的午餐。
這樣說好像很誇張,
不過回想平日在銅鑼灣隨便吃的午餐,
有時比這個還貴,
這樣一想!
這個是超抵食呢!

2019-02-01
午餐
花雕醉雞鍋
台式麻辣火鍋
台式薑母燉鴨鍋
2019-02-01 37 浏览
有朋友吃過酒鍋晚餐記得食物美味鍋底出色大家新年前小聚 選了火鍋午餐午餐吃火鍋真的很少有沒想到火鍋午餐其實也很不錯一人一鍋的設定沒有繁複的點菜分享Step 1- 12個不同鍋底可選1Step 2- 1份飽肚的麵或飯Step 3- 3份配料Step 4- 1杯台式手搖飲品不過是$68- $88 外加牛肉或各樣秘製配料也不到$100吃在銅鑼灣算是經濟又豐富的午餐自己是薑母鴨的忠粉(其實也是麻辣鴨血的) 自然選了薑母鴨湯底(朋友點了麻辣 花雕雞 及燉雞養生湯底)滋補的甜甜滋味混入我選的包仔豆腐福州丸湯包麻辣鴨血因為不喜歡麵食還是選了酒鍋泡飯以為會像火鍋一樣食物分碟上原來已拌入鍋中 跟台式的一樣每碟份量不多但女生的話已很飽鍋底的鴨跟配料都很足 湯不會太濃太淡 加上冷冷的飯(相信因為加入熱飯會直接變粥底)吸收所有湯精華後 泡飯超級美味😍龍蝦沙律丸很有咬口流心的龍蝦沙律很香甜包仔豆腐雖只有一件但很大件是多層豆腐 質感又跟蜂巢豆腐很不一樣朋友們點的:馬來西亞魚麵 其實是麵狀魚蛋吃得出打出來的濃厚魚味 彈牙好味牛肉OK 入鍋牛肉 煮了一陣子也沒有很硬自家製醬料午餐的話建議不用加因為湯底已很夠味道晚餐跟朋

有朋友吃過酒鍋晚餐

不過是$68- $88
外加牛肉或各樣秘製配料也不到$100
吃在銅鑼灣算是經濟又豐富的午餐

自己是薑母鴨的忠粉
(其實也是麻辣鴨血的)
自然選了薑母鴨湯底

(朋友點了麻辣 花雕雞 及燉雞養生湯底)

滋補的甜甜滋味混入我選的

原來已拌入鍋中 跟台式的一樣
每碟份量不多但女生的話已很飽

鍋底的鴨跟配料都很足
湯不會太濃太淡 加上冷冷的飯
(相信因為加入熱飯會直接變粥底)
吸收所有湯精華後 泡飯超級美味😍

下次可以約美女M午餐
也很推薦朋友午餐 性價比非常高呢

3K
2019-02-01 31 浏览
名副其實的”走火入鍋” ,又睇得又食得。將酒點上火淋在湯上,隨隨火焰升上,好澎湃,眾人嘩啦!嘩啦!.....! 噱頭還末完,再放入乾冰,騰雲駕霧似的雲海呈現眼現,睇得我心心眼,好開心😃。五格鍋一次過品嚐五種湯底。木瓜鍋,蕃茄龍蝦,清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣和潮州沙嗲。每個人口味不同,各有所愛,嚟個鍋真的能滿足各人。我喜歡木瓜鍋,因剛才淋上了酒,湯底清甜又帶有酒香。小吃黃金炸魚片即叫即炸,熱呼呼的,面層包裹著鹹蛋黃的精華,香口又惹味。脆卜卜的炸魚片食得我心癢癢點了一杯cocktail ,迷人粉紅的造型吸引。味道帶有醇香的清酒,酒精成分不高,最適合女士。食火鍋配料一定要靚。海鮮拼盤就知高下。蟶子,象拔蚌,花竹蝦,帶子無一不鮮,鮮味盡出。牛肉和豬肉亦是主打。牛小排的細嫰,豬腩肉的軟腍,増添不少色彩。新搞作層出不窮,七款爽彈手打丸名為「七星報喜」,年近新年最啱意頭。😘開心小企鵝和黑啤熊,不單小朋友見到開心,連大人都拍拍手掌。其實只不過是墨魚丸之類,但造型不單調誠意可加。四川麻婆豆腐餃我幾欣賞。皮薄多汁,微微的辣,惹味開胃,調味又不太鹹,恰到好處。整晚開心指數高漲,食物水準高,服務又殷勤,還有美麗夜
名副其實的”走火入鍋” ,又睇得又食得。

整晚開心指數高漲,食物水準高,服務又殷勤,還有美麗夜景相伴,太完美。

2019-01-31
2019-01-27 119 浏览
原本諗住食個間餐廳,唔記得book位。意外地,行咗入酒鍋,原來有lunch set !!!好驚喜!!!.選擇都幾多!同埋唔貴!仲包埋嘢飲.我揀咗台式麻辣臭豆腐鴨血花膠鍋.其實有啲似熱住啲餸同麵但無乜expextation,又唔貴,所以覺得幾好!.另外我揀咗杯可以解辣嘅綠茶。..唔知係無乜人知有lunch, 定好少正常人lunch打邊爐,所以無乜人!.仲有咁靚嘅景睇,好正!..Lunch唔洗等位,味道又ok, 又唔太貴!又有靚景!呢度真係唔錯
選擇都幾多!同埋唔貴!仲包埋嘢飲

我揀咗台式麻辣臭豆腐鴨血花膠鍋

其實有啲似熱住啲餸同麵
但無乜expextation,又唔貴,所以覺得幾好!
另外我揀咗杯可以解辣嘅綠茶。

仲有咁靚嘅景睇,好正!

2019-01-23 103 浏览
呢餐食完4個人都話要寫食評,因為真係99999999999個伏。打邊爐明明係好難差得去邊,點解可以難食到咁?難食都算,食完係個個都有屙,又貴又失望又難食,唯有當倒錢落海。環境:裝修係靚,但打邊爐又唔係黎食環境,我no comments la衛生:整體都算衛生ge但呢價位ge邊爐係要有咁上下企理,唔係特別出采。唔知邊到出左問題,食完100%肚屙。食物:問心食材唔係差,都叫新鮮,個別有啲丸係幾好食,當然果個300蚊牛肉都OK LA 因為佢只得幾片 如果仲要難食我應該會想殺人。最大大大大大問題就係個鍋,我唔知係咪呀待應GE問題,佢好似錯手將啲"可食用玫瑰酒"倒歪左,令到個個湯底都好重工業酒精味,定係果啲"可食用乾冰"有問題,總之5個湯底都係臭GE,真係無辦法食,最臭就係龍蝦湯底,完全係腥臭GE。大家一食第一啖就知係伏,結果所有野都食唔哂(因為唔想再食)。最好笑係個響鈴,朋友係尖咀果間食過話好食,叫左一客,跟住UN過膠紙,問人佢提我地話要浸湯,話佢知浸完都係咁,佢成碟拎走另轉頭試左啉然係吐返出黎,換左碟都係難食,不過at least 咬得到咁囉。價錢:叫左頭RD 每人500 但難食過大家樂(其
價錢:叫左頭RD 每人500 但難食過大家樂(其實大家樂邊爐係唔錯)
服務:經理係好ge 因為我地頂唔順想反映,佢都有耐心聽。不過其他待應就好攪笑,叫佢幫手收啲碟佢黑面又EE唉唉,叫埋單又扮睇唔到。老老實實,呢餐真係受氣多。
會否再來:請我都唔會再黎。

企理GE
最貴果個鍋

伏中之伏 唯一好處係俾你係IG打個咭,難食到升仙,我真心想知啲酒精同乾冰係咪真係食得,個個返去都屙左幾日

食材唔差但湯底一下令成件事GG
2018-12-22
庆祝纪念
生日
2019-01-13 339 浏览
餐廳位置在銅鑼灣登龍街,time square行3分鍾左右就到啦,好方便。當晚order了酒火入鍋,共有5個湯底(酒/沙嗲/蕃茄/豬骨/麻辣),waiter會將酒精倒入酒鍋入面,再倒d乾冰落去,營造下效果︿︿所有湯底都好香濃,打邊爐既時候唔需要再額外加豉油等既調味,我自己就最鍾意沙嗲湯︿︿。到左食物方面,樣樣都好新鮮嫁,我最鍾意既有紫茶響鈴卷/蜂巢豆腐/掛架頂級安格斯牛小排/ 小龍蝦等等,而最想推介既就係充滿酒味既蝦啦,d蝦一早就會放左系酒鍋入面,而岩岩都提過waiter會放酒精落個鍋,個一刻d蝦已經吸曬d酒精,所以食每一啖蝦都有好濃烈既酒精味。另外仲有一款小食想推介比鍾意食麻辣既朋友,連我麻麻地麻辣既人都覺得唔錯既(三拼台式麻辣小鍋)入面有鴨血/花膠/香酥臭豆腐,先講鴨血,好有咬口,有彈牙個種感覺,而花膠既size都有4cm左右嫁,食落口淋得黎又唔會溶曬,最後就到臭豆腐,吸曬d麻辣,辣得好刺激。

2018-12-03
  • 紫茶響鈴卷,蜂巢豆腐,掛架頂級安格斯牛小排
  • ,三拼台式麻辣小鍋
2019-01-06 607 浏览
作為一個火鍋控,知道位於銅鑼灣V Point嘅酒鍋全新推出12款迷你午市火鍋,即刻衝左黎試!!定價只係$68起 包湯底+3款心水配料+1款粉麵+1款特式飲品,性價比超高!黑白松露雜菌鍋($68) 結合黑松露醬同頂級意大利白松露油為主要食材 為豬骨湯底增添層次 再獨家配搭黑姬茸及鹿茸 足料之餘真係好好味!花雕醉雞鍋($88)用左浙江紹興的大米發酵而成的中國黃酒入饌 聞落同食落都好香 醉雞件數唔少 而且肉質嫩滑 啖啖都係肉🐣 火鍋配料我推薦安格斯牛肉(+$12), 魚皮餃同自家製鮮蝦雲吞 配埋稻庭烏冬就perfect池喇😙 另加$28有滋味小食 佢地個椒鹽豆腐我食唔停口啊!Value for Money: 💰💰💰💰Ambience: 🏙🏙🏙🏙🏙(on a scale of 0-5 emojis)

Value for Money: 💰💰💰💰
Ambience: 🏙🏙🏙🏙🏙
(on a scale of 0-5 emojis)
ok
2019-01-06 161 浏览
可能期望太大,所以没有想象的好吃,挺火爆,用openrice预定,结果睡过了,只能晚上去吃,价格和一般火锅没差,300左右一个人,我们吃的少,也还有菜以及汤包,響鈴我太失望了,完全不催,調料不錯很多款式
2019-01-04 166 浏览
名過其實本身見咁多正評先去試下,點知中伏今日中午去試一試,點知一入去成陣臭味枱面污糟,仲有上手留低的炸蒜,又痴立立員工態度欠佳 ,落order 又唔寫低,最後自然漏單叫左個酒火入鍋,又火炎又乾冰,睇落幾有趣,但味道普通,冇咩特別個煲分左五格,有D滾但部分難滾食物質素才是重點,一個字「差」。牛肉一碟收你三百元,得十小片,肉質不夠肥,脂肪比例太低,根本是瘦肉,性價比低象拔蚌刀功欠佳,有些切到一條條,失去口感總體而言,食過一次之後沒有興趣再去食。
名過其實
本身見咁多正評先去試下,點知中伏
今日中午去試一試,點知一入去成陣臭味
枱面污糟,仲有上手留低的炸蒜,又痴立立

員工態度欠佳 ,落order 又唔寫低,最後自然漏單

象拔蚌刀功欠佳,有些切到一條條,失去口感

總體而言,食過一次之後沒有興趣再去食。
2018-12-16 398 浏览
Outrageously overpriced food; unskilled, rude, shit staff, horrible seating arrangement. For some reason the person in charge thought that beef should be served on a make shift wood hanger when really it should be on plates. The restaurant is poorly lit, anyone over the age 40 will not be able to read their menu. Chopsticks, bowls, plates are made of wood and aren’t very clean. Servers hard sell you on their even more expensive food. Wouldn’t recommend this place to my worse enemies.
2018-12-15 246 浏览
味道不錯,過價錢超貴,就住食,份量勁少,一碟魚皮餃只得六粒,叫啤酒又唔夠杯,仲要計錯數,超離譜😓,要 check 單,仲有職員服務不好,黑口黑面👎👎不知所謂,冇下次😡
2018-12-15
庆祝纪念
除夕
用餐优惠
試食活動
2K
2018-12-03 526 浏览
最近聽同事講銅鑼灣有間好出色的火鍋餐廳,而且又有五個湯底,所以今晚就同朋友前來。開心小企鵝:用上墨魚汁做成的墨魚丸,睇落非常吸睛,入口墨味十足,而且墨魚丸又非常彈牙,實在係非常特色。 黑啤熊:用上魚肉打做而成既魚旦,不但魚肉彈牙,而且加上麻辣醬汁,實在令到魚旦非常入味。黑毛豬玫瑰花拼盤:將黑毛豬逐片整到一個心形,實在非常美觀,黑毛豬肉質鮮嫩,唔會太多肥肉,入口豬味比一般豬肉濃郁,吸收湯底後實在係令味道增加。三拼台式麻辣小鍋:用上正宗台灣鴨血,豆芽,鴨血吸收麻辣汁後,令到鴨血味道更加濃郁,而且入口即溶。豆芽原本味道平淡,但經過麻辣醬汁後,食落令到豆芽味道更為好味,而且非常爽口,實在係非常好的小食。最後,這裡環境舒適,坐位又大,食物又新鮮,實在係必的打邊爐新地方。

2018-11-17
2018-11-30 304 浏览
開始入秋就啱晒打邊煱喇,可以同一班朋友聚下之餘又可以食好嘢暖下身。今次去咗位於銅鑼灣既酒煱,餐廳嘅風格係中國風,裝修得好靚,而且又可以望到夜景,啱晒同朋友一齊黎打卡。火煱湯底係酒火入鍋,可以一次過好貪心咁一次過試晒5個湯。中間個秘製木瓜鍋一上枱已經有濃郁嘅玫瑰味,加上店員其後會係湯到點火,好特別啊!之後仲會成枱仙氣飄飄添啊 我就最鍾意蕃茄波士頓龍蝦鍋,清甜既海鮮味落乜都咁好食。就連湯底既龍蝦都好鮮甜,不過始終龍蝦係要黎熬湯底,所以龍蝦難勉就比較偏老 打邊爐又點可以冇肉呢,無論係豬又好牛又好都好滑啊 賣相仲好靚添。牛既油脂均勻,好有肉味 海鮮份量啱啱好夠四人食,夠晒新鮮 仲有個招牌墨魚滑,係好可愛既企鵝造型,只不過淥完個企鵝樣就有啲變型,所以要影相就唔好學我咁淥完先影喇 總括黎講,係呢個咁方便咁靚嘅地段可以食到咁嘅價錢真係物有所值啊! 餐廳樓底夠高,食完唔會成陣火鍋味,食飽行陣行都仲得啊

之後仲會成枱仙氣飄飄添啊

海鮮份量啱啱好夠四人食,夠晒新鮮

2018-11-29 249 浏览
今晚去左銅鑼灣食一直好想去既酒鍋走邊爐,聽講依度食材新鮮,而且又睇到維港。海鮮拼盤:用上原隻新鮮海蝦,不但大假,而且肉身好厚食落蝦肉爽滑彈牙。花甲:原隻連殻大花甲,肉質不但鮮嫩,而且非常新鮮,入口仲有海水的鮮味。聖子:聖子不但用上新鮮流浮山貨色,不但入口爽嫩,吸引麻辣味後更加惹味。 蜂巢豆腐:用上日本的蜂巢豆腐,豆香濃郁,蜂巢豆腐吸收了邊爐的湯底後,入口有爆漿的口感,實在必叫之選。頂級安格斯牛小排:用上美國頂級安格斯的牛小排,入口不但牛味濃,而且肉質鮮嫩非常,而且唔會太多油,所以入口唔會太油槽。總括來說,這裡食物高質,而且店員服務又好,實在係打邊爐的新地方。

2018-11-18
2018-11-24 255 浏览
打邊爐,一向係香港人最愛嘅活動之一,而且普遍港式邊爐就係要食得夠「地」,我當然相當認同。不過偶爾都想像邊爐其實都可以打得「型格」,例如喺酒鍋嘅邊爐之夜,美食+裝潢+靚景,真心係另一層次嘅邊爐享受!星期五晚特別多人,幸好預約了枱才不至於要「等食」,可借海景枱都沒了,只能坐卡位去。不打緊,重點還是美食吧haha!第一步,當然係「混醬」,好欣賞酒鍋有好多唔同醬料配搭給人客選擇,基本上如果係第一次食,你會樣樣都想試啲!不過餐廳最大特色係個唔同種類嘅湯底,所以基本上最base嘅豉油對我已經十分足夠!|海鮮拼盤個人比較喜歡由light 至濃味開始食,所以先食個海鮮拼盤先!拼盤包括蟶子、帶子、大蝦、蜆及桂花蚌等,大大盤四人食先開開胃,挺不錯!最重要係海鮮全部都好新鮮!|黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤忍唔住不停影相嘅菜色,事關擺盤好靚,豚腩肉捲成一朵朵玫瑰花形,相當精美。味道方面,亦好新鮮,肥瘦均勻,入口有啲爽口。|頂級安格斯牛小排一個字正!牛味香濃,脂肪分佈比例一睇就知係上等貨式!|手打墨魚丸呢個係餐廳嘅心思之作吧!你點估到熊仔同企鵝入口都係墨魚丸味,手打風味好彈牙!

|海鮮拼盤

|黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤

|頂級安格斯牛小排
一個字正!牛味香濃,脂肪分佈比例一睇就知係上等貨式!

|手打墨魚丸