2018-10-06 94 浏览
尖沙咀寶勒巷有新拉麵店,作為拉麵粉絲嘅我當然要試吓啦。一去到門口就見到有隻好大嘅不倒翁形狀既公仔,原來呢個就係店名”達摩”,佢有永不跌倒永不言敗嘅意思,幾有趣。店內嘅空間都比一般嘅拉麵店大,坐得幾舒服。呢度除咗拉麵之外都有唔同嘅小食,但係今次我哋就淨係食咗拉麵。呢度有九款拉麵選擇,麵款同配料都可以自己揀。女朋友要左一碗白河達摩,即係北海道3.6牛乳湯拉麵。同所有用咗3.6牛乳嘅食物一樣,奶味都十分濃郁,而且好滑。而且驚喜地加左少少黑松露醬同蟹子,香味鮮味提升。配合粗曲麵可以索到更多湯,叉燒都有四款選擇,怕肥嘅女朋友揀左豚肩肉,比較少脂肪,食落冇咁油膩,但因為厚切所以食落都好有質感。而我自己就揀咗玄端達摩,黑蒜油拉麵。呢個湯底相比牛乳湯更濃味,自己再加左蒜蓉仲香。我就要左幼麵,雖然就冇粗曲面咁索湯,但幼麵就順滑d。叉燒方面我就要左豚腩,多咗脂肪的確香好多,薄切加上表面燒過所以都唔會太油。由於我實在太肚餓,所以我另外加多咗一個面,好中意食蛋嘅女朋友亦都嫌跟餐半隻蛋唔夠多,再加左半隻。流心蛋蛋黃香,蛋白剛剛熟好嫩。另外我哋再另加左本菇,冇諗過原來本菇都好有心機咁用汁煮過,好入味,有驚喜。飲品

店內嘅空間都比一般嘅拉麵店大,坐得幾舒服。

配合粗曲麵可以索到更多湯,

我就要左幼麵,雖然就冇粗曲面咁索湯,但幼麵就順滑d。

飲品我哋要咗蜜糖味梳打同白桃梳打。個樽外貌真係一百分,味道方面就係甜甜地嘅梳打,唔算太大特別但係都好飲。

趁住剛剛開張仲未算係好多人,快啲去試下,唔係遲啲可能又大排長龍。

之前有個朋友介紹,大埔有間 【達摩元祖麵屋】既拉麵好好食,叫我有時間去試下wo,但最近佢又話我知尖沙咀都開左佢既分店。所以小弟決定搵日試一試下。【達摩元祖麵屋】坐落於寶勒巷較偏僻位置既地舖,平時唔行過果邊都唔會留意到,不過門口有個好大既達摩樣,都容易認得出入到佢有好多款拉麵選擇,朋友推介就黑蒜油同北海道3.6牛乳拉麵。我諗左好耐,千選萬選,決定食黑蒜油湯拉麵。黑蒜油湯拉麵一到,賣相幾好,湯都好濃郁好味,我最欣賞係佢塊豚腩叉燒,外面肥厚脂肪,內層就瘦瘦豬肉,加埋佢個溏心蛋,簡直係完美配搭麵條我則選擇幼麵,食落去爽口彈牙,絕對唔似普通貨。最後我飲哂成個拉麵湯,問我點解會飲得哂?因為真係好好味囉,如果有得加白飯,絕對係極完美一湯二食總結: 以拉麵店來講,佢個價錢係平同抵食,咁多款拉麵都係68蚊至98蚊,係尖沙咀算係數一數二平。咁既價錢有咁高質既拉麵,絕對係尖東果邊既霸王

麵條我則選擇幼麵,食落去爽口彈牙,絕對唔似普通貨。

最後我飲哂成個拉麵湯,問我點解會飲得哂?因為真係好好味囉
,如果有得加白飯,絕對係極完美一湯二食

2018-09-27
  • 玄端達摩(黑蒜油湯拉麵)