2019-10-23 174 浏览
又發掘咗間好餐廳今日同朋友去元朗yoho買野,到食飯時間本來諗住係商場是但搵嘢食,不過朋友話想出街外試下搵餐廳食飯,因為元朗出名多美食。於是係附近見到間日本串燒餐廳,門口幾特別就揀咗試吓!首先點咗款店員都極推介嘅黑松露和牛炒飯,味覺非常香,而且黑松露同炒飯非常夾😋肥牛湯烏冬,湯入面有好多配菜,味道新鮮之後仲點咗啲串燒同壽司,其中嘅燒廣島蠔朋友勁讚,味道濃郁再用嚟同頭先嘅炒飯一齊食絕配👍🏼而且壽司水準都唔錯,唔使點醬油都好鮮甜!好在聽朋友講係出街外搵嘢食,先食到餐滿意又有水準嘅餐廳😊
又發掘咗間好餐廳

於是係附近見到間日本串燒餐廳,門口幾特別就揀咗試吓!

肥牛湯烏冬,湯入面有好多配菜,味道新鮮

而且壽司水準都唔錯,唔使點醬油都好鮮甜!

好在聽朋友講係出街外搵嘢食,先食到餐滿意又有水準嘅餐廳😊
2019-10-16 1501 浏览
每個人都會有一個故事,每個故事都有佢感人嘅地方。今日嘅晚餐就約來一位好朋友,一邊嘆美食一邊講故事。餐廳以串燒日式火鍋為主,裏面座位寬敞,食物種類繁多,看似非常豐富。一入門口就見到餐廳亮點:招財貓,滿面笑容咁款。令人覺得心情愉快。和風魚生沙律$48,沙律菜上鋪滿形形色色嘅魚生,魚生切成一粒粒,大細剛好,一口一粒。吉列南瓜餅$35,金黃色嘅南瓜餅炸至外脆內軟,炸粉的香味同南瓜蓉嘅甜味結合,形成強烈對比,一邊咀嚼一邊彷彿在向你訴說綿綿情話。鹽燒鯖魚$69,鯖魚經過燒香之後,外皮帶點鹹味,又能夠保住魚肉的鮮甜,再加上檸檬嘅少少酸味,令食物層次豐富起來。牛油蒜香翠玉瓜串$18,剁碎嘅蒜蓉鋪喺燒熟的翠玉瓜上面,牛油味不是太突出沒有搶去翠玉瓜嘅瓜味,略嫌油膩感較重。鹽燒雞翼$33,雞翼原汁原味,沒有過多嘅醃醬,只係有少少鹽香便可以帶出雞翼特有嘅肉鮮味。食得好滋味。章魚小丸子串$20,一串有三粒,木魚與醬汁混合章魚小丸子,味道相得益彰。叉燒湯道庭烏冬$72,大大碗,一上枱就眼望落去顏色豐富好吸引。兩塊大大塊嘅日式叉燒帶有香濃嘅肉味。烏冬煙煙銀銀好過癮,最重要係湯底不會像坊間的那樣太咸,味道適中,感覺比

叉燒湯道庭烏冬$72,大大碗,一上枱就眼望落去顏色豐富好吸引。兩塊大大塊嘅日式叉燒帶有香濃嘅肉味。烏冬煙煙銀銀好過癮,最重要係湯底不會像坊間的那樣太咸,味道適中,感覺比較健康。

AFFOGATO$38,是一種近乎甜點的飲料,一杯AFFOGATO包括杯底的義大利濃縮咖啡和一杯雪糕,將咖啡倒入雪糕,覆蓋在上面,繼而攪勻,增加甜味和促進口感,作為今晚晚餐的完美句號。
2019-10-11 168 浏览
今日係雞地揾食,友人推介逸之燒,一於入去試下!地方算大,坐位闊落!和風魚生沙律$48用料豐富,厚切魚生粒比蔬菜份量還多,而且非常新鮮,性價比極高!花之戀壽司$45滿滿既蟹子再加上肥美嘅三文魚片,很滿足!和風炒雜菜$48份量十足,椰菜炒得很爽口!皇帝蟹炒飯$128炒得很乾身,而且啖啖蟹肉,推介!串燒亦做得不錯,厚燒牛舌外皮燒得很香脆,但入面亦很爽嫩!金箔海膽帆立貝$98厚厚嘅帆立貝,包上甘香嘅海膽,上面還鋪滿金箔,既邪惡又矜貴!人均消費二百多元實在難得!

今日係雞地揾食,友人推介逸之燒,一於入去試下!

地方算大,坐位闊落!

和風魚生沙律$48

花之戀壽司$45
滿滿既蟹子再加上肥美嘅三文魚片,很滿足!

和風炒雜菜$48
份量十足,椰菜炒得很爽口!

皇帝蟹炒飯$128
炒得很乾身,而且啖啖蟹肉,推介!

串燒亦做得不錯,厚燒牛舌外皮燒得很香脆,但入面亦很爽嫩!

金箔海膽帆立貝$98

人均消費二百多元實在難得!
2019-10-11 156 浏览
今晚放工又係鳳攸南街搵食,食街真係太多選擇,花多眼亂,見到呢間日本菜都幾多人,環境舒適,而且款式好多,有壽司、刺身、串燒、小食、飯類、鍋物等,價錢合理。皇帝蟹肉壽司、三文魚壽司、油甘壽司、帶子壽司壽司的食材十分新鮮,首推廚師推介的皇帝蟹肉壽司,蟹肉非常鮮甜,而且仲有少量蟹膏係上面。鰻魚壽司和風魚生沙律沙律醬汁用柚子醋,配埋沙律菜和魚生,又清新又開胃。北海道黃金燒帶子黃金醬汁有點似蛋黃醬的味道,估唔到燒過的蛋黃醬原來係咁惹味,帶子好大粒好多汁。燒鵝肝多士鵝盰燒到外脆內軟。盬燒牛脷串只要用盬就可以帶出牛的香味,牛脷香濃,吃起來很爽脆,是每一次必點既串燒之一。盬燒油甘魚餃油甘魚餃超大個,燒得很香口,魚皮燒到脆卜卜,裡面既魚肉仍然多汁嫩滑。

今晚放工又係鳳攸南街搵食,食街真係太多選擇,花多眼亂,見到呢間日本菜都幾多人,環境舒適,而且款式好多,有壽司刺身、串燒、小食、飯類、鍋物等,價錢合理。

皇帝蟹肉壽司、三文魚壽司、油甘壽司、帶子壽司

皇帝蟹肉壽司、三文魚壽司、油甘壽司、帶子壽司

鰻魚壽司

鰻魚壽司

和風魚生沙律

和風魚生沙律

沙律醬汁用柚子醋,配埋沙律菜和魚生,又清新又開胃。

燒鵝肝多士

燒鵝肝多士

鵝盰燒到外脆內軟。

盬燒牛脷串

盬燒牛脷串

盬燒油甘魚餃

盬燒油甘魚餃

2019-10-10
2019-10-02 153 浏览
今日同家姐突然想食日本野,收工後就來左Yoho Mall附近既逸之燒。因為之前都來過,今次就試下叫同上次吾同既野食。壽司方面,我地叫左玉子壽司同帶子壽司。兩款壽司一客兩件,玉子壽司勁香蛋味,係我既至愛,仲要係大大件,兩件先$18,抵食!帶子壽司非常新鮮同鮮甜,帶子大大粒,有咬口。刺身叫左劍魚腩刺身(4件)。價錢有啲小貴,$88四件,但真係好新鮮同爽甜。四片都係厚切,外形肥美,吾捨得將佢一下子食曬,哈哈。小食叫左雞泡魚乾(半客)。呢個雞泡魚乾極度推介!我好後悔只叫了半客,因為真係超好味。同我係其他地方食開既吾同,佢上時係暖暖地,冇之前食開既甘硬身,口係係超軟同有入口即溶既感覺。附有沙律醬點,個人認為吾使點,因為本來味道係甜甜地。串燒方面,叫左鹽燒豬腩肉,汁燒豚肉露筍串,黑椒牛舌串同汁燒安格斯牛肉露筍串。4款串燒十分惹味,鹽燒豬腩肉雖只用了鹽來燒,反而令到豬腩肉冇甘油,燒後較為乾身,肥肉位變到好香口。汁燒豚肉露筍串同汁燒安格斯牛肉露筍串,兩串用左燒汁,所以味道差不多。肉質方面,牛肉較為諗軟。兩款配埋爽脆既露筍,增加口感。黑椒牛舌串,我地係order左兩串,每人一串。因為上次食過,覺得十分美

帶子壽司非常新鮮同鮮甜,帶子大大粒,有咬口。

黑椒牛舌串,我地係order左兩串,每人一串。因為上次食過,覺得十分美味,所以今次再encore。牛舌用左黑椒燒,但一點都冇掩蓋牛既香味。每片牛舌非常厚身,係口里面咬得越耐,越香牛味。

主食叫左和風炒雜菜同黑松露和牛炒飯。和風炒雜菜份量都幾多,始終係日式炒菜,味道冇中式甘重口味,反覺更為健康。
材料有木魚絲,蘿蔔絲,青椒絲同雜菜。木魚絲可以增添咸味。

黑松露和牛炒飯都值得推介!黑松露有成匙羹甘多放左係炒飯上,我地將佢同啲飯撈匀。炒飯炒到啲飯粒粒分明,和牛入口即溶,另外材料有蛋,蘿蔔,蔥粒同紫菜,成個飯好香鑊氣味!

食左甘多野,加一後$584,價錢合理。下次想食日本野既話,會再來幫襯🤩
2019-09-25
  • 黑松露和牛炒飯
  • 黑椒牛舌
2019-10-01 122 浏览
其實元朗好多間食日本野我都覺得唔錯,特別係喱間,食物既選擇相當多,刺身,壽司,火鍋,串燒都齊。雞泡魚干(半客)$40配沙律醬,建議兩個人食就叫一客🤗黃花魚一夜干燒(半條),魚頭同邊邊位脆卜卜, 魚肉嫩滑,啖啖肉,再擠一點檸檬汁,味道更好。鹽燒串燒系列豚肉白菇串,豚肉切成薄片,包住白菇,白菇吸收豚肉嘅油脂,非常香口。豬腩肉普通,一半脂肪一半肉。牛舌比較厚身,要啲時間咀嚼。雞腎厚薄適中,比較爽口。芝士年糕(半月亮型)入口軟滑煙韌,濃郁的芝士流出。炸軟殼蟹手卷要趁熱食,如果唔係就會好快冧火焰三文魚片超澎湃的明太子雞翼,明太子釀入無骨的雞翼入面,然後烤焗。外皮甜甜脆脆的,認真開胃。海膽鮮味濃郁,不腥,雖然份量唔多,但配埋充滿蛋香嘅炒飯底,一流啦
其實元朗好多間食日本野我都覺得唔錯,特別係喱間,食物既選擇相當多,刺身壽司火鍋,串燒都齊。

雞泡魚干(半客)$40配沙律醬,建議兩個人食就叫一客🤗

鹽燒串燒系列
豬腩肉普通,一半脂肪一半肉。
牛舌比較厚身,要啲時間咀嚼。
雞腎厚薄適中,比較爽口。

芝士年糕(半月亮型)入口軟滑煙韌,濃郁的芝士流出。

炸軟殼蟹手卷要趁熱食,如果唔係就會好快冧
火焰三文魚片超澎湃的

2019-09-23 131 浏览
香港這種又濕又熱的夏天,令人不期然想吃日本菜。當然這種天氣下,刺身是一種高危的食品,因此要選擇聲譽良好的店舖。今次來到這店,每次經過都會被皇帝蟹的套餐吸引着,決心要來一次。打開餐牌,一看到鵝肝多士,眼睛就像發光一樣。鵝肝煎得香脆,油滋滋的配上多士,嫩滑香軟。劍魚腩壽司,那些又爽又有脂肪香的滋味,真的令人上癮。油甘魚壽司也是我的寵兒,總是俘虜着人的味蕾。燒鮑魚也是今次的重頭戲,小炭爐放在眼前燒呀燒,香噴噴的鮑魚真的令人停不下。下次,一定要來點他們的皇帝蟹!

打開餐牌,一看到鵝肝多士,眼睛就像發光一樣。

鵝肝煎得香脆,油滋滋的配上多士,嫩滑香軟。

劍魚腩壽司,那些又爽又有脂肪香的滋味,真的令人上癮。

油甘魚壽司也是我的寵兒,總是俘虜着人的味蕾。

下次,一定要來點他們的皇帝蟹!
2019-09-16 196 浏览
媽咪成日話嗰邊好多嘢食,今日就帶佢去呢間成日經過但係冇入過嘅日本嘢食。總要叫一點飽肚的手卷壽司,帶子很新鮮,都係鍾意呢一種大小的壽司軟殼蟹好大隻,可惜我遲咗食,紫菜都變淋 餐牌有好大蝙蝠都係食串燒同埋燒物!當然要試吓雞皮串啦,好香好脆,燒到唔覺得肥。 然後仲叫咗鹽燒五花籃肉,鹹咗少少。唔記得影相黎到重點了!!!我同媽媽都好喜歡食和牛!見到只係$298就要試吓個顏色靚到呢! 一人都有4塊 我覺得好抵呀真係入口即溶 完全無渣。個湯都好好味 最後仲陸埋和牛下面嘅椰菜。最後食埋一個海膽炒飯畫上完美嘅句號,海膽一點都唔臭,炒飯炒得好香,入面有一啲細細粒鹹鹹地嘅豬肉好夾 全晚都坐得好舒服,裝修有啲似日本舊式嘅居酒屋,侍應都好nice ^^ 有下次

帶子和三文魚壽司
軟殼蟹手卷

軟殼蟹好大隻,可惜我遲咗食,紫菜都變淋

雞皮

A4和牛壽喜燒
海膽炒飯
鵝肝多士
2019-09-15 131 浏览
和朋友在元朗晚飯聚會,選了這間朋友介紹的日本餐廳-逸之燒。店鋪不太,但裡面座位寬敞舒適,有居酒屋的裝修風格。除了刺生外,我們點了多種不同的食物,味道都很好,有些更一試難忘。松葉蟹粥:鮮味,材料有蔥花和蟹肉等,份量多,兩個人真的吃不完;鹽燒豚肉荔枝串、鹽燒豚肉菠蘿串,鹹鹹的豚肉滲著清甜美味的水果刺激了味蕾,又鹹又甜,一試難忘,很特別!鹽燒雞翼燒得脆口,鹹味適中,佐酒一流!壽司類的食物特點是新鮮!唯一要改善的就是那個醬燒魷魚筒,可能燒的時間控制得宜,肉質不會太硬,現在比較難咀嚼。最後,我們吃了新鮮的菠蘿及桔子雪芭就離開了。 總括而言,這間日本店用心製作食物,店員服務有禮,值得推介。

總括而言,這間日本店用心製作食物,店員服務有禮,值得推介。

想食串燒好耐,終於揾到時間食😍收藏左呢間逸之燒好耐,因為見到啲食物相真係好juicy🤤一入去餐廳,比想像中闊落,有冷氣,唔會有油煙味☺️因爲目標好明確,所以第一輪專叫串燒,有豚肉、牛、雞、野菜㨂😍佢既串燒好多都夾埋水果係入面,特別中意豚肉包荔枝/菠蘿,好juicy好甜,又唔會油,正呀💯之後個雞軟骨串都好好味,唔會硬👍🏻牛肉個醬汁真係不得了,配合得天衣無縫😋所以第二round又再叫左牛配大蔥,完全唔會失望🤤🤤之後再叫左燒海鮮,炸軟殼蟹😛都係一個字,正!下次一定再黎😋💯👍🏻
下次一定再黎😋💯👍🏻
2019-09-14 77 浏览
今日同囡囡去元朗探朋友,朋友帶我們到這間逸之燒食魚生,她說這裡的魚生很美味的,不能不介紹給我這個日本控。這裡是日式的傳統裝修,給我的感覺猶如置身日本一樣呢~ 先來個生蠔及活赤貝刺身,大大隻的生蠔很肥美及刺身帶有光澤,十分鮮味! 雜錦壽司$198有十件超級低食,有蟹肉、飽魚、鰻魚、蝦、三文魚、油甘魚、帶子和海膽。全部都十分新鮮味道鮮甜是必食item之一。冷稻庭烏冬口感彈牙, 熱肥牛烏冬惹味~湯是濃郁的牛肉味。鹽燒三文魚頭煎得很香口,肉質非常嫩滑。 燒汁安格斯牛肉串即叫即燒,我們點了3款,牛肉露筍及蕃茄串。嫩滑的牛肉包著juicy 的露筍充滿著油香,我們 encore 了兩次呢!最後order了小朋友最喜歡的蟹子壽司及蟹柳手卷,各人滿足地挺著肚子離開。

這裡是日式的傳統裝修,給我的感覺猶如置身日本一樣呢~

冷稻庭烏冬口感彈牙, 熱肥牛烏冬惹味~湯是濃郁的牛肉味。

鹽燒三文魚頭煎得很香口,肉質非常嫩滑。

2019-09-14 56 浏览
與朋友坐了在餐廳,看完餐牌想不到吃甚麼就點了一個二人餐。食物還算可以,但對比一般日本餐廳沒甚麼特別。當中最值得推介的是炭燒松葉蟹藝跟和牛紙火鍋,算是比較好吃而其他餐廳少見的。但整個餐收費連加一近九百元的確令人有點卻步。
2019-09-07 110 浏览
經常和朋友到元朗吃日本菜,今次到了逸之燒吃晚餐。先說說餐廳的位置,餐廳和元朗西鐵站相距不遠,由西鐵站步行五分鐘即可到達,十分方便。餐廳的員工態度十分友善,而且食物品質優良,價值合理,十分值得一試。我跟朋友兩人點了一個二人前套餐跟一瓶清酒,食物質素不錯,當中值得推介的有:精選刺身盤:有六種刺身,十分新鮮,當中特別推介清甜的帶子刺身及肥美的劍魚腩刺身。冷稻庭烏冬:烏冬質感良好 ,十分彈牙,在冷烏冬汁中加上生鵪鶉蛋漿一起吃,令烏冬更香滑。吉列蝦芝士反卷 : 香脆的吉列蝦配上熱炙的芝士,味道濃郁香甜。明太子雞翼:雞翼香脆、餡料飽滿,每一口都是滿滿的明太子,香味十足,令人回味無窮。燒松葉蟹膏:餐廳的招牌菜,在蟹蓋中鋪滿蟹肉和蟹膏,再用炭火烤熟,每一口吃下去都是滿滿的蟹鮮味,配上清酒一起品嘗更是一絕!和牛紙火鍋:用紙作鍋,能吸收清湯中的油分,讓湯底持續清淡,好讓食客能品嚐 A4 和牛片的鮮味,和牛片的油脂分佈平均、肉質鮮嫩,用清湯灼幾秒,入囗即溶,極力推薦!吃了很多不同的貴價食物,還點了一支清酒,結果只花了大概一千一百元,可謂物超所值,再有機會一定會再光顧,試試餐廳的串燒!

2019-08-22 1699 浏览
店子離家不遠 一直都想試但看門面又不知龍與鳳 有次相公想外賣但原來沒提供 有了嬰女皇後又怕沒bb凳(也太懶得查考的媽媽)今日卒之一家三口進攻!相公下午提早訂了座 將近7時去尚有餘位 但好快已經full晒 walk-in 無望呀有bb凳 但無安全帶果種 適合較大既bb店子不算大 但枱與枱之間距離夠 較很多街舖都好坐雞泡魚乾 (半客)第一次食 較魷魚乾多一種甜香同濕潤既感覺 加埋有七味粉既美乃滋一流呀 做佐酒物精選皇帝蟹炒飯 $128 賣相靚 飯底炒得夠乾身 而且有啖啖蟹肉 正鹽燒牛脷串:中上 厚切啲同多點海鹽味道會更特出鹽燒豚肉荔枝串:配荔枝比較罕見 好juicy 味道出奇地夾黑松露鵝肝多士 $48 OK廚師推介之一 但個人覺得係全晚最遜色即一道 多士凍左 唔夠香口脆口 鵝肝夠嫩夠肥 但同黑松露唔太夾吉列蝦芝士反卷 $48 各樣材料份量搭配得剛剛好 特別欣賞頂層芝士 不會過濃過厚蓋過蝦香 蟹籽亦大大增強卷物既口感!燒油甘魚較 $108 魚類方面 出面通常有三文魚較 燒鯖魚之類 見到較罕見既油甘魚較梗係要試下啦 製作需時但絕對值得 時間燒得剛好 魚皮脆 魚肉好滑 秘製既醬汁帶點柚子香 令魚
有bb凳 但無安全帶果種 適合較大既bb
店子不算大 但枱與枱之間距離夠 較很多街舖都好坐
雞泡魚乾(半客)

雞泡魚乾 (半客)

皇帝蟹炒飯 $128

吉列蝦芝士反卷

吉列蝦芝士反卷 $48

燒油甘魚較
燒油甘魚較 $108

魚類方面 出面通常有三文魚較 燒鯖魚之類 見到較罕見既油甘魚較梗係要試下啦 製作需時但絕對值得 時間燒得剛好 魚皮脆 魚肉好滑 秘製既醬汁帶點柚子香 令魚味更提昇 係神來之筆呀!
炸軟殻蟹
炸軟殻蟹 $58

唔算食過最肥美 但絕對係最好味既一隻 熱辣辣香噴噴係基本 炸漿剛好包覆而帶點咸香 主角軟殻蟹 驚豔在佢既膏 係金香架

柚子雪芭

從頭到尾都太滿意了 再加個甜品chill下 賣相真人比上鏡好 味道很清新 被嬰女皇騎劫了不少⋯⋯

支持小店!一定再黎
2019-08-02
雞泡魚乾(半客)
鹽燒牛脷串  鹽燒豚肉荔枝串
吉列蝦芝士反卷
燒油甘魚較
炸軟殻蟹
2019-08-13 200 浏览
之前已經幫櫬過一次, 非常有質素! 今日同另一個朋友黎到附近決定帶佢試下! 餐廳都幾有居酒屋嘅日式感覺,有師傅在刺身枱助陣!店員有禮的斟熱茶後, 我地首先點左個二人前刺身$268,全部壽司都係預左2人份量, 鮑魚都已經切好兩邊好貼心, 海膽好鮮甜, 魚生部份睇相都知厚切肥美, 入口超滿足~依個價錢真心覺得抵食 !再來個日式海鮮粥$128, 入面有隻大蝦蠔蜆真係名副其實海鮮粥, 又飽肚又入味, 同朋友都大讚之後點左燒物, 芝士年糕略燒得耐左但仍然內裡煙韌,好喜歡依種口感! 豚肉荔枝串用肉與水果混合好醒胃, 安格燒牛肉粒, 雞翼同雞軟骨串都燒得好惹味, 而且大大份價錢厚道! 最開心大發現係第一試沖繩名物海葡萄, 原來食落口感好似明太子~最後每人點了一個雪芭做甜品, 雪芭在生味入面賣相精緻, 清新醒神炎炎夏日真係透心涼!
之前已經幫櫬過一次, 非常有質素! 今日同另一個朋
友黎到附近決定帶佢試下! 餐廳都幾有居酒屋嘅日式感覺,
有師傅在刺身枱助陣!
店員有禮的斟熱茶後, 我地首先點左個二人前刺身$268,
全部壽司都係預左2人份量, 鮑魚都已經切好兩邊好
貼心, 海膽好鮮甜, 魚生部份睇相都知厚切肥美,
入口超滿足~依個價錢真心覺得抵食 !

再來個日式海鮮粥$128, 入面有隻大蝦蠔蜆
真係名副其實海鮮粥, 又飽肚又入味, 同朋友都大讚

之後點左燒物, 芝士年糕略燒得耐左但仍然內裡煙韌,
好喜歡依種口感! 豚肉荔枝串用肉與水果混合好醒胃, 安格
燒牛肉粒, 雞翼同雞軟骨串都燒得好惹味, 而且大大份
價錢厚道! 最開心大發現係第一試沖繩名物海葡萄, 原來食
落口感好似明太子~最後每人點了一個雪芭做甜品
, 雪芭在生味入面賣相精緻, 清新醒神炎炎夏日真係透心涼!