2020-06-13 92 浏览
星期六晚沒有訂位,於6:40walk in, 店員說要8點交枱,這個沒有問題。很快點了餐,其中一個是烏冬,所有食物除了烏冬外於30分鐘內到齊,包括後加單的食物。由於食物已食完,於是問7:15分問店員是否漏單,店員說沒有漏單。7:30再問店員,話很多單,現在已煮緊。7:45同店員講要取消那個烏冬,店員回覆話則煮好,準備出鍋。最後決定唔要埋單算了!整件事毫不合理,入座時還未滿座,煮1個很簡單的烏冬要1個鐘也煮不好,而店員回覆更加是不可信。垃圾餐廳,不知那些好評是怎樣來!
2020-06-13 88 浏览
上星期到元朗辦一點事情,再辦的時候已經想起了這一間吃過真心品質不錯的日式居酒屋,辦完事情之後就直接過來了點了一份美國肥牛壽喜燒,第一次在這間餐廳吃,感覺非常不錯,肥瘦分明的牛肉,浸在充滿雜菜的醬油湯底,配搭生雞蛋和醬汁吃,味道非常有層次,而且牛肉品質不錯,有肉味吉列蝦芝士反卷,上一次過來已經有吃過,吉列蝦新鮮炸起,非常香脆,配搭惹味的芝士和沙律醬,是完美的配搭還點了枝豆和燒鱬魚乾,鱈魚乾非常驚喜,廚師燒得酥脆,還有淡淡魚香外加了幾串燒,燒鰻魚和燒菠蘿非常驚喜,菠蘿多汁香甜,外皮燒至微乾,鰻魚魚油十足,配搭鰻魚醬汁非常惹味

2020-06-10 110 浏览
同男朋友行完Yoho mall想食串燒就搵左呢間逸之燒睇到個門面已經好靚,入到去座位都非常舒服👍🏻一睇餐牌原來非常多選擇。唔單止有串燒仲好多前菜同壽司刺生,一次過滿足我好多個願望。仲非常貼心一開始就送左個中華沙律小食👍🏻我同男友除左點串燒仲點左D壽司前菜同刺生壽司質數都好高👍🏻好新鮮同D飯唔會好易散,口感好好👍🏻個皇帝蟹肉壽司唔係間間有得食,蟹肉拆晒出嚟做壽司食好方便又好味👍🏻明太子雞翼同芝麻雞翼都好香口炸得岩岩好👍🏻串燒質素都好高,汁燒黑椒汁安格斯牛肉串燒得岩岩好,多汁👍🏻同埋個雞皮燒得好脆口,翠肉瓜都好高質👍🏻跟住上埋柚子雪芭賣相超吸引,食落都好有柚子既清香~男朋友話我揀呢間揀得好好☺️如果想三五知己慶祝生日或者暢談,呢間居酒屋絕對係不二之選👍🏻
同男朋友行完Yoho mall想食串燒就搵左呢間逸之燒

我同男友除左點串燒仲點左D壽司前菜同刺生

壽司質數都好高👍🏻好新鮮同D飯唔會好易散,口感好好👍🏻

明太子雞翼同芝麻雞翼都好香口炸得岩岩好👍🏻

跟住上埋柚子雪芭賣相超吸引,食落都好有柚子既清香~

2020-06-07 108 浏览
話說今日係屯門接完大佬放工,個頭d餐廳食到悶悶地,所以過元朗搵下有咩好食,之後就入左呢間門面唔錯既食店-逸之燒先講下叫左咩~明太子雞翼-個皮炸得好脆,脆得黎d肉又嫩,入面真係好多明太子☺️燒黑松露鵝肝多士-黑松露真係配咩都咁好食,鵝軍脆脆地恰到好處,入面又唔會苦澀味二人雜錦刺身盛-我覺得刺身普遍味道差唔多,新鮮就ok,當然佢屬於新鮮既,細心位係鮑魚幫你一開二北海道黃金燒帶子-好邪惡下,個d燒完既沙津醬配合帶子超重口味😎鹽燒雞皮串-sorry呢個係我大佬食,因為我唔食雞皮,佢食後感話好食😂鹽燒牛脷-燒完保持到肉汁皇帝蟹炒飯-賣相幾特別,飯入面混左好多拆好既蟹肉和風牛肉炒烏冬-一般,可能對我黎講太重口味呢間店入到去感覺舒適,可以Encore😎

先講下叫左咩~

鹽燒牛脷-燒完保持到肉汁

皇帝蟹炒飯-賣相幾特別,飯入面混左好多拆好既蟹肉

和風牛肉炒烏冬-一般,可能對我黎講太重口味

呢間店入到去感覺舒適,可以Encore😎
  • 北海道黃金燒帶子
2020-06-04 152 浏览
去到元朗美食多籮籮!最鐘意四周圍搵嘢食!唔覺意泊車。見到有間門口裝修以木為主題的餐廳寫住逸之燒。見佢幾特別,所以去試試。因為疫情期間,餐廳都有防疫措施。令到客人滿意。店長的服務態度好好。剛好朋友怕熱氣,餐廳除咗燒,還有好多選擇,有火鍋🍲,又有刺身。喜歡刺身的我,當然叫刺身啦!店長推介的活赤貝刺身,意想不到的鮮味,入口爽啲感覺,真令人回味。原本想試試時令魚刺身,但餐館只入咗鱆紅魚,懷著試試的心態,點知口感好正,鮮味,再加上店長推介的醬汁點綴。絕配口感明太子雞翼,外脆內熱,味道剛好。食日本菜當然要飲日本asahi 酒啦!光食刺身,肚子還是未飽,再黎一個松葉蟹粥,個粥等待⌛️時間比較耐,因為現煮,所以耐心等候,好棉、有好多蟹肉、味道不錯👍🏾
鱆紅薄切
活赤貝刺生
明太子雞翼
松葉蟹粥
2020-06-04 43 浏览
逸之燒呢間食店係元朗其中一間好有特色的日本居酒屋,店内設計,牆身既裝飾,都充滿住日式感覺,絕對有如置身喺日本一樣。胡麻冷豆腐胡麻冷豆腐,豆腐又嫩又滑兼且有豆香,配上有甜酸香味嘅胡麻醬,非常開胃好食,加上新鮮嘅沙律菜,十分之讚。章魚小丸串章魚小丸串,係即叫即整既,熱辣辣冒住煙上菜,每粒小丸子入面均有一粒大大粒章魚,外面脆裏面軟,唔會有食左一大厚粉嘅感覺。日式薄餅日式薄餅嘅賣相我覺得非常之吸引,面頭仲有好多木魚絲,紫菜絲同埋D秘制醬汁淋喺上面,粉漿厚度適中,味道十分香濃但又唔會太鹹,值得推薦。炸軟殼蟹炸軟殼蟹,炸粉夠晒薄脆,絕對唔會覺得油膩,炸得十分香脆美味。燒三文魚頭呢個三文魚頭,非常大件頭,魚皮帶住焦香味,魚肉分量十足,魚肉非常鮮甜,原來三文魚頭的肉質比油甘魚頭更香更加嫩滑,味道非常滋味!炸沖繩芝麻雞翼炸沖繩芝麻雞翼,炸到外層香脆,而雞翼內裏仍然非常嫩滑而且入晒味,再加上芝麻嘅香味,唔會覺得好油膩。 什錦刺身飯什錦刺身飯,呢個絕對係一個好出色嘅魚生飯。顏色配搭非常花心機,魚生本身有不同顏色,加上魚生本身非常新鮮,十分吸引住我。特別想提提三文魚刺身,魚生色澤鮮明既橙紅色,每件都十分厚身肥
逸之燒

胡麻冷豆腐

章魚小丸串

日式薄餅

炸軟殼蟹

燒三文魚頭

炸沖繩芝麻雞翼

什錦刺身
什錦刺身飯,呢個絕對係一個好出色嘅魚生飯。顏色配搭非常花心機,魚生本身有不同顏色,加上魚生本身非常新鮮,十分吸引住我。特別想提提三文魚刺身,魚生色澤鮮明既橙紅色,每件都十分厚身肥美,脂肪紋分佈平均,加上肉質堅挺有咬口,超級新鮮。塊塊魚生都大大塊,用既全部都係新鮮材料,份量又足,魚生飯充滿住鮮味。

和風牛肉炒烏冬
平常食烏冬經常都以湯麵為多。其實原來炒烏冬都十分好食,因爲炒烏冬非常有口感。呢個食譜加了肥牛令到成個烏冬吸收更多香濃的牛肉汁,再配上日式醬汁帶有的味道,令你食到唔停口。

柚子雪芭
呢度有不同味道既sorbet俾你揀,我最鍾意係菠蘿同柚子,我最後都係揀左柚子,非常吸引住我,睇見已經忍唔住要食,甜甜酸酸既味道刺激住我,完全可以解除飽滯感之外,又可以喺炎熱既天氣消下暑。

2020-05-18
2020-06-02 69 浏览
好久沒有跟朋友暢快食串燒聊天,今次住新界的朋友不用特意出香港九龍,原來元朗都有好多好野食,我們叫了前菜~魚生沙律~清新打開胃口,另外一口氣叫了一連串的串燒,但總不能只吃串燒,所以為了令自己更飽肚,就叫了個叉燒烏冬,清酒煮蜆,黃花一夜干,令整個晚餐更美滿。串燒方面~我們叫了鹽燒牛舌、豚肉菠蘿、豚肉鵪鶉蛋、豚肉車厘茄、芝士魚旦、翠玉瓜、茄子、鹽燒雞翼,月見免治雞肉棒,總括所有串燒都燒得很好,不會好乾,保留水分,而且味道調較都很好。

2020-05-29 182 浏览
今晚終於有機會同老公出嚟二人世界,所以要食返餐好嘅,呢度嘅座位其實唔算多,所以建議大家嚟食飯要記得book位其實呢度嘅選擇相當多,佢包含左日本唔同嘅菜式例如壽司、卷物、串燒、火鍋,應有盡有呢款卷物賣相相當唔錯,最頂層有蟹子同埋燒左少少嘅芝士,中間夾有吉列炸蝦,味道非常匹配燒飯糰等候需要大概半個鐘所以建議大家肚餓嘅話要早啲叫,原來燒完嘅飯團面層係好似飯焦咁,所以食果時係好‘痴牙’架鮑魚燒嘅時候啦岩岩好,而個醬汁味道係甜甜地我最欣賞就係呢個炒飯粒飯都吵到一粒粒咁,上面嘅一排海膽同啲飯撈埋一齊,咁就每粒飯都可以吸收晒海膽嘅味道佢呢度嘅豬骨湯底非常‘張’口,仲有好濃郁嘅豬骨味,烏冬就可以索晒啲湯底
蟹子壽司
鮑魚燒嘅時候啦岩岩好,而個醬汁味道係甜甜地
燒鮑魚
海膽炒飯
美國肥牛湯稻庭烏冬
清酒煮蠔
2020-05-29 43 浏览
今晚黎到逸之燒食晚餐,同朋友都好肚餓呀!首先,叫左油金魚壽司,食落口,口感肥美,帶子壽司, 十分鮮甜,新鮮!活赤貝刺身好新鮮,鮮味十足!三文魚刺生,好鮮味,肥美!芝士年糕炸得外脆內軟,外邊鬆脆,內裏好濃香芝士味,仲叫咗汁燒豚肉蘆筍串,豚肉香,好juicy,而蘆筍好爽脆,兩者配合得啱啱好!重叫咗鹽燒豬腩肉,肉汁鮮嫩,肥而不膩!而鹽燒牛利串,好香牛肉味,好爽,彈牙!汁燒茄子串,茄子燒得啱啱好,茄子肉好嫩,有醬汁搭配,但又唔會太濃,香口美味!赤魚西京燒,啲魚好滑,肉好嫩,燒得剛好!汁燒秋葵串,汁燒惹味,秋葵夠爽,但又唔會燒燶咗!汁燒大蔥串,好爽口,蔥味十足!黑松露燒鵝肝多士,黑松露好香,鵝肝肥美,入口即溶,多士好脆卜卜,口感好有層次!北海道黃金燒帶子,帶子燒得啱唔啱唔好,唔會太老,當中嘅醬酸酸甜甜好開胃!最後,叫左玉子手卷,玉子好香蛋香味,而且塊紫菜好新鮮好夠脆,即叫即整!
今晚黎到逸之燒食晚餐,同朋友都好肚餓呀!
活赤貝刺身好新鮮,鮮味十足!
三文魚刺生,好鮮味,肥美!
重叫咗鹽燒豬腩肉,肉汁鮮嫩,肥而不膩!
而鹽燒牛利串,好香牛肉味,好爽,彈牙!
赤魚西京燒,啲魚好滑,肉好嫩,燒得剛好!
汁燒秋葵串,汁燒惹味,秋葵夠爽,但又唔會燒燶咗!
汁燒大蔥串,好爽口,蔥味十足!
2020-05-24 83 浏览
好耐冇食壽喜鍋啦!好想食,一於同老公拍下拖煮少餐。太肚餓,一次叫左勁多野,首先黎一個安格斯牛小排壽喜燒,仲要追加稻庭烏冬,稻庭烏冬好攪笑好似簽筒,食落彈口,加上壽喜鍋好湯,味道啱啱好。鍋入面有好多菜,啱晒我,加上牛肉,一啲都唔靭串燒有豬腩肉,雞軟骨同牛脷,串燒燒得啱啱好,肉汁多,又香口,加上鹽花味道提升再黎什錦魚生,海膽超新鮮,魚生啖啖肉最後一定要有甜品,affogato 超熱expresso 淋上凍冰冰嘅雪糕,咖啡味道變得啱啱好,冷暖適中
好耐冇食壽喜鍋啦!好想食,一於同老公拍下拖煮少餐。

再黎什錦魚生,海膽超新鮮,魚生啖啖肉

2020-05-23 59 浏览
逸之燒已經唔係第一次黎食, 上次食過蟹粥覺得足料有水準, 是晚同老公再來餐廳生意不錯, 疫情轉好下晚餐時段滿座, 餐牌種類繁多, 選擇困難同老公都睇左好耐先揀到 🤯首先一定係揀飽肚的主食!安格斯牛小排鍋 $229, 包括蔬菜盤同烏冬, 牛肉用昆布湯底顯得鮮甜, 二人分享都幾滿足隨後是海膽炒飯$98, 海膽一大板自己撈飯, 炒飯底用炒蛋好惹味, 每人分到兩大磅同老公好快清晒!最後點了D燒物鹽燒雞皮串$25,日本迷你蕃薯仔$23,鹽燒雞翼$33,鹽燒墨魚仔鬚$36,鹽燒牛舌串$36,全部調味都燒得剛好,雞翼大大隻, 佐酒非常合適

首先一定係揀飽肚的主食!

2020-05-14 125 浏览
放咗工同屋企人去咗元朗揾野食,去到yoho mid town附近,屋企人話想食日本菜同埋串燒, 所以就決定食逸之燒和風魚生沙律,份量都幾大,好多魚生,加咗少少柚子汁,好開胃安格斯牛小排壽喜燒,安格斯牛小排油脂分佈平均,加埋壽喜燒甜甜地既味道,再加埋稻庭烏冬,好味道。串燒燒得好香包括:汁燒茄子串豚肉芝士年糕串鹽燒牛脷串燒日本芝士魚蛋串燒鱈魚片,加埋沙律汁,真係好好食驚唔夠飽,再叫咗個松葉蟹粥,好多蟹肉,所以個粥好有鮮味😋最後當然唔少得甜品,叫咗個柚子雪芭,真係好滿足

和風魚生沙律,份量都幾大,好多魚生,加咗少少柚子汁,好開胃

串燒燒得好香包括:
汁燒茄子串

豚肉芝士年糕串

鹽燒牛脷串

燒日本芝士魚蛋串

燒鱈魚片,加埋沙律汁,真係好好食

驚唔夠飽,再叫咗個松葉蟹粥,好多蟹肉,所以個粥好有鮮味😋

最後當然唔少得甜品,叫咗個柚子雪芭,真係好滿足
2020-05-14 66 浏览
這間位於元朗日本料理!地方環境旺中帶静!店舖裝修非常之唔錯!裝修都好特別好靚!。什錦剌身飯!魚生賣相好吸引!食物好新鮮!食入口感覺好有口感!非常之唔錯!。清酒煮藍青口味道一般!青口嫰滑食入口都算唔錯!清酒味唔係好夠!但係都可以接受!。汁燒豚肉金菇芝士串!賣相好吸引食入口好正!味道都好夠!豚肉都好腍身!。明太子雞翼賣相都好好!雞翼都好飽滿!食入口材料十足!明太子都算好多!味道都唔錯!。吉列南瓜餅外脆內颠!十分之脆口!味道都好正!南瓜味道好清甜!十分之之唔錯!。皇帝蟹炒飯賣相外型好突別!至於炒飯都唔錯!又唔會好乾身!軟硬適中味道恰恰好!材料十足!。和風牛肉炒烏冬!賣相都好好!D木魚加埋D烏冬一齊食都好好味道!牛肉都好腍身!味道恰恰好!至於烏冬都好彈牙!都算唔錯!。至於價錢方面一般價錢都唔算貴!食物質素都唔錯!我覺得Ok!

至於價錢方面一般價錢都唔算貴!食物質素都唔錯!我覺得Ok!
2020-05-12
2020-05-09 101 浏览
Cons: 牛脷- 油有‘益’味 (吃下去有午餐肉的味道)日式芝麻炸雞翼 -也是用萬年油來炸的魷魚串燒- 普通芝士蘑菇- 普通 (吃得出cheese 的質量很一般)Pros:蟹肉粥- 還可以海膽壽司很新鮮 😋 但用了質量很差的日本米Sushi 飯沒有加壽司醋😭劍雨魚腩手卷 - 魚也很新鮮環境:冷氣很弱,比街外還要熱一點🤨😅感覺店主在很多小事情上想save cost, 很小氣因而影響了食物的味道 建議:埋單$500兩個人價錢其實也不算太實惠明白到生意也許不容易在困難的時間維繫但有些小事情上不可以慳, 因為會影響到食物的味道
Cons:
牛脷- 油有‘益’味 (吃下去有午餐肉的味道)
日式芝麻炸雞翼 -也是用萬年油來炸的
魷魚串燒- 普通
芝士蘑菇- 普通 (吃得出cheese 的質量很一般)

Pros:
蟹肉粥- 還可以
海膽壽司很新鮮 😋 但用了質量很差的日本米
Sushi 飯沒有加壽司醋😭
劍雨魚腩手卷 - 魚也很新鮮

環境:
冷氣很弱,比街外還要熱一點
🤨😅

感覺店主在很多小事情上想save cost, 很小氣
因而影響了食物的味道

建議:
埋單$500兩個人
價錢其實也不算太實惠
明白到生意也許不容易在困難的時間維繫
但有些小事情上不可以慳, 因為會影響到食物的味道

2020-05-05 82 浏览
好耐無食日本野,今次黎到元朗再食過雜錦刺身飯 $108 雖然呢間以日式串燒作為主打,但係呢個刺身飯必點, $108非常抵食,刺身非常新鮮鮮甜。日式炒烏冬 都叫咗個熱食,簡簡單單,日式醬汁配埋牛肉加不同嘅蔬菜,賣相非常吸引吉列蝦芝士反卷呢個餸菜不過不失,普遍餐廳都可以做到,不過特別欣賞芝士燒過,賣相很吸引 ,味道好好章魚小丸子串好耐冇食過章魚丸所以特別叫咗章魚丸👍🏻👍🏻👍🏻鵪鶉蛋串同明太子雞翼鵪鶉蛋請配埋日式醬汁係異常夾,至於明太子雞翼,燒到啱啱好而入邊肉質非常Juicy。燒飯團燒飯團又係必點食物之一, 日式醬汁佈滿整個飯團,飯團出邊全部都係飯焦,外脆內軟, 好好味西京燒 西京燒話去親串燒店必點嘅食物 ,肉質非常juicy !
好耐無食日本野,今次黎到元朗再食過
雜錦刺身飯 $108

日式炒烏冬
吉列蝦芝士反卷
呢個餸菜不過不失,普遍餐廳都可以做
到,不過特別欣賞芝士燒過,賣相很吸引 ,味道好好
章魚小丸子串
好耐冇食過章魚丸所以特別叫咗章魚丸👍🏻👍🏻👍🏻
鵪鶉蛋串同明太子雞翼
燒飯團
西京燒
西京燒話去親串燒店必點嘅食物 ,肉質非常juicy !
2020-05-05