2020-11-14 112 浏览
今晚黎到元朗逸之燒歎返個日式料理。什錦刺身飯超抵食既什錦刺身飯!有齊三文魚、油甘魚、劍魚腩、鯛魚、蟹棒、玉子,特別推薦細滑柔軟油甘魚,嫩滑肥美、肉質細嫩劍魚腩,以及清爽甘美、鮮嫩帶脆鯛魚。雜錦串燒十本十款唔同串燒真係大滿足!推薦鹽燒豚肉荔枝,豚肉帶油脂香,肉質嫩滑唔乾柴,配以入口香甜清爽荔枝。鹽燒牛脷外焦內嫩,感覺軟脆。汁燒免治雞肉棒雞肉拌雞軟骨好有咬口,沾上特製雞蛋醬油,鮮味十足。汁燒魷魚筒味道香濃,口感Q彈,新鮮魷魚鮮甜爽口。赤魚西京燒醃得入味,味道濃郁,燒香後散發焦香甘味。汁燒鰻魚串肥美軟嫩,好出色!
今晚黎到元朗逸之燒歎返個日式料理。

什錦刺身
超抵食既什錦刺身飯!
有齊三文魚、油甘魚、劍魚腩、
鯛魚、蟹棒、玉子,
特別推薦細滑柔軟油甘魚,
嫩滑肥美、肉質細嫩劍魚腩,
以及清爽甘美、鮮嫩帶脆鯛魚。

雜錦串燒十本
十款唔同串燒真係大滿足!
推薦鹽燒豚肉荔枝,
豚肉帶油脂香,肉質嫩滑唔乾柴,
配以入口香甜清爽荔枝。

鹽燒牛脷外焦內嫩,感覺軟脆。

汁燒免治雞肉棒
雞肉拌雞軟骨好有咬口,
沾上特製雞蛋醬油,鮮味十足。

汁燒魷魚筒
味道香濃,口感Q彈,
新鮮魷魚鮮甜爽口。

赤魚西京燒
醃得入味,味道濃郁,
燒香後散發焦香甘味。

汁燒鰻魚串
肥美軟嫩,好出色!

2020-11-09
2020-11-07 188 浏览
呢間餐廳在元朗都薄有名氣,聽過朋友推介,但就未試過。今日突然想食日本野,拉埋男友去試下。一到步,餐廳環境好日式,好骨子,感覺舒服。仲送上中華沙律比大家食住先。揭開餐牌,發覺好多野食揀,包羅萬有:從前菜、小食、串燒、壽司、手卷、剌身、鍋物、炒飯、煮物都有。男友想食剌身飯,我就想食鍋物,可各取所需。雜錦刺身飯主要有三文魚、油甘魚同劍魚腩,剌身冰鎮另上,刺身夠凍夠鮮味。鍋物我揀咗安格斯牛小排壽喜燒,如果有買開凍肉,都應該知道牛小排價格貴過肥牛好多,亦都比肥牛更好食。我加左 $10 追加左一個飯拌來食。牛小排索左壽喜燒汁嘅味,勁入味,加上牛香溢出,是令人難以忘懷的味道。配料仲有鍋蛋同草菇、洋蔥絲、蘿蔔絲、椰菜絲,索左壽喜燒汁又係勁入味。主菜之外,我地有叫左些小食。磯燒鮑魚,鮑魚餣得入味,食落有咬口,唔會乾身,美味。鵝肝多士同西餐廳的質素相約。安格斯牛肉串用料上剩,頗為美味。胡麻豆腐,$22 有 4 件豆腐同沙律菜蕃茄仔,好味又抵食。

男友想食剌身飯,我就想食鍋物,可各取所需。

2020-11-01 131 浏览
在元朗吃晚飯有很多選擇,這間日本菜小店值得推介。燒鵝肝多士小小一件作為前菜剛剛好,鵝肝口感細膩,感覺像在口中化開。安格斯牛小排壽喜燒,另外加配了白飯,用壽喜燒湯汁配白飯滋味無窮。牛肉色澤新鮮,最喜歡把牛肉灼熟後,再沾一些蛋漿吃,令口感更滑。雜錦刺身飯性價比高,有多款刺身而且份量也多。三文魚和油甘魚等刺身鮮美非常,玉子甜甜的,蛋味濃。軟殼蟹手卷,一上桌要即食,紫菜和軟殼蟹都香口脆身。鹽燒豚肉荔枝串和奄春蛋串,把配料卷在豚肉中間令味道富層次,尤其喜愛酸甜多汁的荔枝。鹽燒牛脷串鬆化易咬開,每次吃日本菜都必點的菜式。鹽燒雞腎串和七味墨魚仔鬚都是讓人開胃的小食,一啖一口,惹味又有咬口。汁燒鰻魚串肉質軟滑,魚皮帶焦香,加上鰻魚醬汁更滋味。鹽燒雞翼調味適中,雞皮燒得香口,能鎖住雞翼的肉汁。燒茄子加了一點燒汁和木魚碎,很有日式風味。
在元朗吃晚飯有很多選擇,這間日本菜小店值得推介。

雜錦刺身飯性價比高,有多款刺身而且份量也多。

三文魚和油甘魚等刺身鮮美非常,玉子甜甜的,蛋味濃。

軟殼蟹手卷,一上桌要即食,紫菜和軟殼蟹都香口脆身。

鹽燒牛脷串鬆化易咬開,每次吃日本菜都必點的菜式。

汁燒鰻魚串肉質軟滑,魚皮帶焦香,加上鰻魚醬汁更滋味。

鹽燒雞翼調味適中,雞皮燒得香口,能鎖住雞翼的肉汁。
燒茄子加了一點燒汁和木魚碎,很有日式風味。

2020-10-29
2020-10-28 1536 浏览
今日跟朋友元朗食飯,特意再來這家居酒屋。門口停車場方便泊車,入座前職員替我們量體溫,奉上熱茶及餐前小吃,服務態度值得一讚。😎餐廳食物種類繁多,套餐串燒刺身壽司 海鮮,小食 鍋物等。😋每次必點的雞泡魚魚乾,半客份量都不少,有咬口不會過乾,風味十足。👍🏻//串燒- 鹽燒豚肉鵪鶉蛋串口感不錯,蛋味濃香,豚肉油脂分明。//鹽燒牛脷、雞腎串、雞皮串簡單海鹽調味已足夠,牛脷及雞腎咬落肉汁滿滿,口感彈牙,推介! 雞皮香脆外皮不會過於油膩。//汁燒安格斯牛肉大蔥串,牛肉略帶爽口,加上香濃大蔥口感分明,大蔥帶出牛肉香味。//蔬菜串燒,牛油蒜香翠肉瓜串,脆身翠肉瓜帶水份,蒜香味不會搶過翠肉瓜的鮮味。燒海鮮//沖繩網燒鮑魚仔,醬汁帶甜味,爽口彈牙鮑魚仔鮮味。🤓//燒法國金蠔,淡淡海水味道鮮甜,很有厚實感。//北海道黃金燒帶子,芝士加上沙律汁配搭香濃,帶子入味。🤤//特別推介牛油燒海虎蝦,牛油香味帶出鮮甜虎蝦的味道,口感十足,惹味非常。😋😋😋//皇帝蟹炒飯,飯粒跟材料炒得分明,蟹肉一點不馬夫,打卡一流,外觀都非常吸引。😍抵食份量足夠夠的美食跟朋友分享,一大樂事!🌸🌸

餐廳食物種類繁多,套餐串燒刺身壽司 海鮮,小食 鍋物等。😋

//串燒- 鹽燒豚肉鵪鶉蛋串
口感不錯,蛋味濃香,豚肉油脂分明。
//鹽燒牛脷、雞腎串、雞皮串

燒海鮮
//沖繩網燒鮑魚仔,醬汁帶甜味,爽口彈牙鮑魚仔鮮味。🤓
//燒法國金蠔,淡淡海水味道鮮甜,很有厚實感。
//北海道黃金燒帶子,芝士加上沙律汁配搭香濃,帶子入味。🤤

抵食份量足夠夠的美食跟朋友分享,一大樂事!🌸🌸
  • 北海道黃金燒帶子
  • 皇帝蟹炒飯
  • 沖繩網燒鮑魚仔
  • 雞泡魚乾
2020-10-26 184 浏览
見到openrice好評都幾多 諗住去試一試貪佢有熱食又有壽司。呢度環境都尚可以 細細間 有少少裝修但係食物方面真係好唔ok完全唔明白點解openrice嘅評語咁多正面亦都激發起我黎呢到食評😢壽司: 點咗5款壽司, 帶子油甘魚劍魚腩鰻魚火炙三文魚,無一款係可以評為average , 食落唔覺得新鮮同好味,啲飯有啲散,火炙三文魚爭鮮都好味過佢。熱食: 叫咗松葉蟹粥食諗住暖下胃, 點知 原來冇咩蟹味 但係都幾大鍋足夠四人食 $108串燒: 點咗雞軟骨,鹽燒雞翼,明太子雞翼, 醬燒牛柳串,露筍豚肉串, 仲有個腩肉串, 燒芝士年糕,都係唔多ok。有啲意外點串燒會好快就上到畀你, 平時食開出面嘅都會逐啲逐啲出 ,因為燒都需要時間。 最失望嘅係全部都好咸😣 如果真係要講雞軟骨同埋蘆筍豚肉串比較正常。。。服務: 如果10分滿分,我會畀3分。 因為成餐嘅感覺都唔多舒服, 七點多嘅時候全場都坐滿曬, 樓面只有兩人, 雖然明白佢哋好忙人手唔夠, 但係佢哋做到好急好趕咁樣令人感覺好唔舒服, 上菜嘅時候都好是但, 是但放上枱就係 。 而且佢哋好急咁樣傳菜,撞到我張凳都冇講唔好意思。。。就係因為服務咁差, 我哋
呢度環境都尚可以 細細間 有少少裝修
但係食物方面真係好唔ok
完全唔明白點解openrice嘅評語咁多正面
亦都激發起我黎呢到食評😢
火炙三文魚爭鮮都好味過佢。
如果真係要講雞軟骨同埋蘆筍豚肉串比較正常。。。
就係因為服務咁差, 我哋四個人點咗唔多嘢食,其實未夠飽,但係真係都冇意欲再去點。。。其實諗唔明白點解佢哋要做到咁急,實際情況根本冇咁忙 。
衛生: 疫情下大家應該比較緊張, 但係佢 呢度啲餐具碗清潔度真係唔係幾乾淨,4人 餐具中有一份係完全係用唔到。 而且 佢哋冇帶手套又走去攞洗手間嘅鎖匙畀客人用。。。感覺好不安

唯一一個好處就係唔需要切餅費, 呢點係幾好嘅!

2020-10-24 160 浏览
點餐前店員先免費奉上前菜中華沙律,等我地可以慢慢食住睇MENU,相當貼心。小食蟹籽沙律份量唔算適中,青瓜爽脆而且新鮮,每粒蟹籽亦都卜卜脆,作為前菜一流。海膽炒飯上面有一排海膽,食嘅時候同啲飯撈埋一齊,咁就每啖飯都可以有晒海膽嘅味道吉列蝦芝士反卷,新鮮炸起嘅吉列蝦非常香脆,上面有微焦嘅芝士同沙律醬,味道豐富得黎有層次。燒菠蘿多汁香甜磯煮鮑魚味道濃郁,而且肉質非常彈牙,另外仲好細心咁將鮑魚分成兩份,方便同人分享。和風牛肉炒烏冬非常有口感,成個烏冬吸收左大量嘅牛肉汁,同湯烏冬相比係另一種風味。蟹子壽司$20火灸三文魚壽司$22
蟹籽沙律

和風牛肉炒烏冬
鹽燒墨魚仔鬚
燒廣島蠔串
芝麻雞翼
上星期收工入左「元朗國」搵朋友食飯吹水 餐廳係朋友揀既入到去第一印象唔錯 環境舒適闊落 而且店員好熱情服務好好 店員話第日再冇限聚令既時候可以拍埋d枱 咁就可以一大班人gathering喇!食物選擇都幾多 除左固定menu之外 仲有「店長推介」!返工返到咁攰 歎返杯啤酒先!到食物出場喇 首先黎既係「帆立貝刺身」 刺身好新鮮 肉身肥厚 味道甘甜同樣係帆立貝 呢味「北海道黃金燒帶子」帶黎完全唔同既風格!黎自北海道既帶子同樣大大粒啖啖肉 味道就較為霸道 醬汁酸酸甜甜咁 唔會話太漏「日本迷你蕃薯仔」:蕃薯仔味道香甜 口感軟綿 本和味龍一口氣食晒四粒呀!「安格斯牛小排鍋」隨鍋附上既配菜都唔差 蔬菜新鮮 豆腐軟滑牛小排既色澤好靚 而且油花分佈均勻 入口即溶 估唔到呢個價錢都食到高質靚牛!性價比真係好高!「皇帝蟹肉蒸蛋」:蛋蒸得好幼滑 加上鮮甜既皇帝蟹肉 唔錯!估唔到係元朗都有高質野食 重點係價錢十分合理 有機會都想再黎多次!
上星期收工入左「元朗國」搵朋友食飯吹水 餐廳係朋友揀既

食物選擇都幾多 除左固定menu之外 仲有「店長推介」!

返工返到咁攰 歎返杯啤酒先!

到食物出場喇 首先黎既係「帆立貝刺身刺身好新鮮 肉身肥厚 味道甘甜
帆立貝刺身

日本迷你蕃薯仔

「安格斯牛小排鍋」
隨鍋附上既配菜都唔差 蔬菜新鮮 豆腐軟滑

牛小排既色澤好靚 而且油花分佈均勻 入口即溶
安格斯牛小排鍋

估唔到呢個價錢都食到高質靚牛!性價比真係好高!

「皇帝蟹肉蒸蛋」:蛋蒸得好幼滑 加上鮮甜既皇帝蟹肉 唔錯!

帆立貝刺身
日本迷你蕃薯仔
安格斯牛小排鍋
2020-10-23 126 浏览
好耐都冇食日本嘢啦,今日放工同朋友去食日本餐廳,期待咗好耐。鹽燒豚肉芝士年糕串:每次去都一定要食呢個串燒,芝士年糕非常之香,加咗鹽嘅豚肉包住啲年糕一齊食,又creamy又鹹鹹地,我勁鍾意食佢呢間舖頭嘅呢一隻串燒。A4和牛壽喜燒:和牛切到一片片薄薄地,擺落去火鍋入邊加埋隻蛋煮一陣,拎上嚟食牛肉好滑,而且牛味非常濃郁。飲埋啖湯甜甜地,仲可以加啲菜一齊煮,成個煲食完好令人滿足。我哋仲加咗蔬菜盤同埋烏冬添。三文魚刺身:三文魚刺身係厚切,脂肪同肉嘅分布好平均,魚油甘香,好好食。油甘魚壽司:魚肉切出嚟好新鮮,紋理清晰可見,厚度平均,口感不俗。今晚食完返去要努力減肥,不過咁好味都值得!

今晚食完返去要努力減肥,不過咁好味都值得!
2020-10-06
  • 鹽燒豚肉芝士年糕串
2020-10-20 165 浏览
難得入到元朗踩單車, 運動完當然要吃返餐好的。跟著身為地膽的朋友來到這家逸之燒, 門面唔顯山唔露水, 但經過收銀台去入座的時候, 發現原來這家竟然是元朗/屯門區開飯熱店啊, 咁應該可以期待一下吧。芝士年糕, 樣子超可愛, 好似笑口棗一樣裂開, 見得到白雪雪軟綿綿的年糕像是要被擠出來了。咬一啖, 外層燒到香脆, 內裡還保持著煙韌的質感並伴隨著淡淡的芝士味, 十足Q彈。北海道黃金燒帶子, 帶子的SIZE很可觀, 想一啖過塞入嘴巴是有困難的。酸酸甜甜的汁醬, 表層被炙烤得微微焦香, 掀得起一層薄薄的脆片, 配上啖啖肉的帶子, 好~好~吃~!燒法國金蠔, 根據朋友的描述是熟度剛剛好, 鮮味爆汁。明太子雞翼, 其實不太能感受到明太子的存在, 不過勝在啖啖肉又帶點微辣, 都算幾醒胃。蒲燒鰻魚, 真的發現身邊的人基本上個個都愛鰻魚, 經常見到鰻魚就會有人情不自禁去點, 當然到目前為止也未吃到過覺得難吃的鰻魚, 算是比較穩陣的菜品, 送飯一流。皇帝蟹炒飯, 今晚的一大亮點, 上桌時熱氣騰騰, 新鮮熱辣。巨型蟹殼做背景, 一絲一絲的皇帝蟹肉夾雜在爽口的米粒之中, 鮮香味美, 令人肚子暖暖, 幸福滿滿。本
難得入到元朗踩單車, 運動完當然要吃返餐好的。

芝士年糕

北海道黃金燒帶子

燒法國金蠔, 根據朋友的描述是熟度剛剛好, 鮮味爆汁。
燒法國金蠔(一隻)

明太子雞翼

蒲燒鰻魚

皇帝蟹炒飯

本來還想著不要點太多, 要留肚第二輪去吃元朗名物B仔涼粉, 結果份量比想像中的多, 行出門口時已經要捧住肚皮。
2020-10-15
2020-10-20 93 浏览
星期日中午想食吉列豬扒見到依間lunch 有就入黎試下兩個人叫左一個便當同一個豬扒飯,係無湯無野飲既午市唔駛加一見到吉列豬扒比d 咖哩汁甘活埋法就知凶多吉少我已經即刻夾哂d 豬扒上黎,但大部分都係淋哂而且d 豬扒咬落去係好硬實,一d 都唔鬆,豬扒係偏瘦個種,炸粉唔算厚,但實在係太實。。。咖哩汁都正常,有d 配料先覺得多番d 送 飯都係偏細碗,男仔未必夠,係珍珠米但完全無飯香。。。但唔係偏濕或偏硬,口感係ok便當要等得比較耐,玉子燒係勁凍勁硬,完全唔掂,明顯整定好耐或者隔夜。。壽司質素正常,唔係特別出色鰻魚切薄片,燒出黎同埋隻汁都唔錯整體食完都唔會encore...唔知係咪其他人食dinner 所以甘多好評。。。但lunch 應該無下次了。。。
星期日中午想食吉列豬扒

見到依間lunch 有就入黎試下

兩個人叫左一個便當同一個豬扒飯,係無湯無野飲既

午市唔駛加一

咖哩吉列豬扒飯

見到吉列豬扒比d 咖哩汁甘活埋法就知凶多吉少

我已經即刻夾哂d 豬扒上黎,但大部分都係淋哂

咖哩汁都正常,有d 配料先覺得多番d 送

飯都係偏細碗,男仔未必夠,係珍珠米但完全無飯香
。。。但唔係偏濕或偏硬,口感係ok

鰻魚便當

壽司質素正常,唔係特別出色

鰻魚切薄片,燒出黎同埋隻汁都唔錯

但lunch 應該無下次了。。。
2020-10-18
2020-10-17 88 浏览
同事之前食過讚好推介我去食呢間居酒屋,地點都方便在元朗西鐵站步行10分鐘就到。店內充滿日式和風設計,坐得好舒服。看看餐牌,發現食物選擇多,有前菜、串燒、壽司、刺身、鍋物、丼類、烏冬、飲品和甜品等…仲有二人及四人前套餐可選前菜-中華沙律免費奉上,可以一邊看餐牌一邊吃,好貼心因太肚餓先嚟小食雞泡魚乾(半客),上枱仲熱辣辣,食果陣煙煙韌韌,有咬口之餘帶微甜,可以帶出雞泡魚鮮味,送啤酒一流。雜錦刺身飯呢個飯嘅材料真係豐富又吸引,每款刺身都大大舊,厚肉肥美又夠新鮮特別係三文魚脂肪紋理好靚,入口有魚香及油脂香。刺身飯大大碗係另外上, 選用珍珠米,粒粒飽滿,又夠黏,入口濕潤,醋味恰到好處。安格斯牛小排壽喜燒湯底清甜,牛小排肉質軟腍無雪味,鍋內仲有大量娃娃菜和冬菇吸收晒啲精華,食落唔算太多味精,食完亦唔會好口渴牛小排雪花分佈均勻,厚薄切得剛好,肉汁豐富,完全唔韌。雜錦串燒十本串燒有十款,每款都燒得夠香、調味適中。鹽燒牛脷爽脆而不會過韌鹽燒雞軟骨燒得外脆香口鹽燒豚肉荔枝,清甜嘅荔枝中和咗豚肉嘅鹹味,推介汁燒免治雞肉棒爽口的雞肉棒沾上厚厚的蛋汁,令雞肉和蛋黃的味道變得更濃迷你蕃薯仔,味道香甜

店內充滿日式和風設計,坐得好舒服。

看看餐牌,發現食物選擇多,有前菜、串燒、壽司刺身、鍋物、丼類、烏冬、飲品和甜品等…

仲有二人及四人前套餐可選

前菜-中華沙律
免費奉上,可以一邊看餐牌一邊吃,好貼心

因太肚餓先嚟小食

雜錦刺身
特別係三文魚脂肪紋理好靚,入口有魚香及油脂香。

安格斯牛小排壽喜燒

牛小排雪花分佈均勻,厚薄切得剛好,肉汁豐富,完全唔韌。

雜錦串燒十本
串燒有十款,每款都燒得夠香、調味適中。
鹽燒牛脷爽脆而不會過韌
鹽燒雞軟骨燒得外脆香口
鹽燒豚肉荔枝,清甜嘅荔枝中和咗豚肉嘅鹹味,推介

迷你蕃薯仔,味道香甜

元朗鳳攸南街依頭都有唔少野食,今日試試食依間日式居酒屋,依間好多蟹既items,四個人可以share試唔同野~🦁 松葉蟹粥:蟹肉好多 不過唔算好濃蟹味 感覺上煲得唔夠耐🦁 喜之次一夜干:有驚喜 油分好夠 淡淡肉 冇咩骨 食唔停!🦁 海膽壽司:都幾新鮮,加上份量好夠🦁 皇帝蟹柳壽司:超正啖啖肉既蟹柳!好滿足🦁 黑松露鵝肝多士:好濃味既鵝肝!加埋黑松露醬仲正🦁 雞泡魚乾:好香口!食唔停🤣🦁 法國生蠔:居酒屋既生蠔黎講都算幾新鮮🦁 雜錦串燒:豚肉鵪鶉蛋同荔枝串都好食!另外牛舌都好香!人均400,lunch唔洗加一,比較抵食!

🦁 松葉蟹粥:蟹肉好多 不過唔算好濃蟹味 感覺上煲得唔夠耐

🦁 海膽壽司:都幾新鮮,加上份量好夠

🦁 皇帝蟹柳壽司:超正啖啖肉既蟹柳!好滿足

🦁 黑松露鵝肝多士:好濃味既鵝肝!加埋黑松露醬仲正

🦁 雞泡魚乾:好香口!食唔停🤣

🦁 法國生蠔:居酒屋既生蠔黎講都算幾新鮮

🦁 雜錦串燒:豚肉鵪鶉蛋同荔枝串都好食!另外牛舌都好香!

人均400,lunch唔洗加一,比較抵食!
  • 燒鵝肝多士
  • 雞泡魚乾
2020-10-09 132 浏览
太掛住日本,搵間居酒屋食下,止下旅行癮~第一道係「蟹籽沙律」已經好有驚喜好大碟又多醬再嚟係「角切魚生飯」唔洗100蚊有咁多魚生粒粒真係好抵食最重要唔係只有蛋粒粒充斥場面🙈重頭戲就係「串燒」選擇困難症嘅我就叫咗雜錦十串,唔洗諗首推「鹽燒豚肉荔枝」好有驚喜,多汁又甜甜地,燒荔枝原來咁好食😍上菜嘅時候,連埋生蛋醬油一齊上,原來係配「汁燒免治雞肉棒」,即刻變咗「親子棒」,唔會干爭爭👍🏻「鹽燒三文魚頭」最有驚喜反而係配柚子醬,好yumyum,我除咗點魚頭,仲會點其他串燒,都好夾👍🏻👍🏻甜品點左Affogato嘅朋友仔-「黑糖梅酒配雲尼拿雪糕」,完美的句號。

太掛住日本,搵間居酒屋食下,止下旅行癮~
第一道係「蟹籽沙律」已經好有驚喜
好大碟又多醬

再嚟係「角切魚生飯」
唔洗100蚊有咁多魚生粒粒真係好抵食
最重要唔係只有蛋粒粒充斥場面🙈

重頭戲就係「串燒」
選擇困難症嘅我就叫咗雜錦十串,唔洗諗

2020-10-07 112 浏览
朋友約食飯,今次就返了去大家屋企附近,元朗人口越來越多,而食肆亦都有很多的選擇,無論是中菜、西餐,還是日本菜,全部都可以搵到。今次這間逸之燒,顧名思義是以日式串燒為主,其實即是平民版居酒屋。餐廳有間六人房,私隱度較高。和風魚生沙律三文魚、吞拿魚及油甘魚尚算鮮甜,加上有柚子汁酸甜爽脆的沙律菜,十分清新開胃。三文魚腩刺身刺身肥美,油脂均勻,入口充滿魚油甘香。火炙三文魚壽司表面燒至油脂滲出,三文魚油香重。吉列蝦芝士反卷吉列蝦新鮮即做,非常香脆,加上略燒至半溶芝士。鰻魚手卷紫菜脆口,鰻魚有燒汁甜味,但味道則一般。明太子雞翼明太子的咸香鮮味跟雞翼超夾,入口juicy。串燒鹽燒牛脷彈牙、汁燒黑椒安格斯牛肉肉質嫩腍、鹽燒豚肉菠蘿用了罐頭菠蘿且豚肉比較薄,但菠蘿汁正好中和油脂。炸軟殼蟹 薄薄的粉漿包裹著,有胡椒粉的香味,不過味道略咸。燒三文魚飯團飯團表面燒至焦香脆口,加上燒汁甜香,飯團超好食。最後食個酸酸甜甜的柚子雪葩做甜品,非常滿足的一餐。

餐廳有間六人房,私隱度較高。

和風魚生沙律

三文魚腩刺身
刺身肥美,油脂均勻,入口充滿魚油甘香。

火炙三文魚壽司
表面燒至油脂滲出,三文魚油香重。

吉列蝦芝士反卷
吉列蝦新鮮即做,非常香脆,加上略燒至半溶芝士。

鰻魚手卷
紫菜脆口,鰻魚有燒汁甜味,但味道則一般。

明太子雞翼
明太子的咸香鮮味跟雞翼超夾,入口juicy。

串燒

炸軟殼蟹
薄薄的粉漿包裹著,有胡椒粉的香味,不過味道略咸。

燒三文魚飯團
飯團表面燒至焦香脆口,加上燒汁甜香,飯團超好食。

最後食個酸酸甜甜的柚子雪葩做甜品,非常滿足的一餐。

2020-10-03 133 浏览
今日到元朗探訪朋友,與他一起晚餐閑談一番! 來到他常光顧的日本 料理,記得去年到訪也是帶我來這裡。 他認為這間小店食物有質素味道好,收費合理,食物多選擇! 燒物相當出色,刺身又新鮮!雜錦刺身盛海膽,帆立貝,磯煮鮑魚刺身,赤蝦刺身,三文魚,吞拿魚等。每款都柔軟鮮味,色澤鮮明,磯煮鮑魚很有爽甜口感。海膽大大粒,鮮甜綿滑。炭爐燒~雜錦串燒十本:塩 燒豚肉荔枝棒,鹽燒牛脷燒免治雞肉棒 汁燒豚肉鵪鶉蛋 ,鹽燒墨魚仔,迷你蕃薯仔,汁燒牛肉車厘茄。爽口雞肉棒點上鷄蛋醬汁特別滑!塩燒豚肉荔枝棒荔枝甜甜多汁與豚肉很夾,口感好特別!好甜美!蟹籽炒飯香氣十足的飯粒粒分明爽口,將蟹籽與飯撈勻 啖啖卜卜脆口感。我也很滿意這間店的食物味道!
今日到元朗探訪朋友,與他一起晚餐閑談一番!
來到他常光顧的[逸之燒]日本 料理,記得去年到訪也是帶我來這裡。
他認為這間小店食物有質素味道好,收費合理,食物多選擇!
燒物相當出色,刺身又新鮮!

雜錦刺身
海膽,帆立貝,磯煮鮑魚刺身,赤蝦刺身,三文魚,吞拿魚等。
每款都柔軟鮮味,色澤鮮明,磯煮鮑魚很有爽甜口感。

海膽大大粒,鮮甜綿滑。

炭爐燒~
雜錦串燒十本:

爽口雞肉棒點上鷄蛋醬汁特別滑!

塩燒豚肉荔枝棒
荔枝甜甜多汁與豚肉很夾,口感好特別!好甜美!

蟹籽炒飯
香氣十足的飯粒粒分明爽口,將蟹籽與飯撈勻 啖啖卜卜脆口感。
我也很滿意這間店的食物味道!
2020-09-29