2021-03-03 150 浏览
深水埗📍Minimal迷你毛新店是隱藏在區內的一家簡約小眾風咖啡店。純白外牆份外顯眼,喜歡店內細節的設計,親和力十足。意大利芝士蛋糕☕️咖啡酒香、起司細膩、外觀輕盈口感層次豐富,各部分相互融合又能嘗出分明的層次。不一樣的味覺體驗,並非虛有其表。店內甜品除味道外更為顏值擔當,法式多士、芝士蛋糕芭菲、薄脆拿破崙已列入名單,期待下次品嘗。另外亦點單牛肝菌孖辮粉及火龍果乳酪,孖辮粉煙韌味道適宜,乳酪略嫌冰粒太大,如將冰粒打碎口感更佳。
深水埗📍Minimal迷你毛

意大利芝士蛋糕☕️
咖啡酒香、起司細膩、外觀輕盈

午餐
星期日休閒嘅一日,同老婆去深水埗行街拍拖兼覓食!上網揾到一間裝修幾仙氣,同食物幾特别嘅 Minimal,於是走去試一試!叫左牛油果巴馬火腿多士同埋 Tiramisu個多士配搭好新鮮!牛油果+火腿,個概念好似蜜瓜+火腿個多士底好特别,成個夾埋一d都唔heavy!個Tiramisu好似一個浮起嘅波,同埋好似好多空氣打左入去,仙氣十足!個cream唔會死甜,D甜味主要由餅底傳來。不過我比較嗜甜,就岩我老婆多d!
星期日休閒嘅一日,同老婆去深水埗行街拍拖兼覓食!
叫左牛油果巴馬火腿多士同埋 Tiramisu
個多士配搭好新鮮!牛油果+火腿,個概念好似蜜瓜+火腿
個多士底好特别,成個夾埋一d都唔heavy!
Tiramisu
牛油果巴馬火腿多士
Tiramisu
牛油果巴馬火腿多士
2021-02-26 213 浏览
一直都好想食呢間coffee shop,咁啱今日朋友過嚟深水埗搵我食lunch ,決定試一試,餐廳環境都好舒服,地方夠哂大,座位唔會話好迫,侍應生都好親切。~💡炒蛋牛油果窩夫炒蛋好滑,窩夫食落去都好脆口,旁邊用咗啲沙律菜做配搭,食落去好清新。~💡牛肝菌孖瓣粉 份量都好足夠,冬菇都比較多,瓣粉外面都比較少食到。~💡培茶鮮奶好濃嘅培茶,飲落去好滑!~💡美式咖啡好香嘅咖啡味!~整體來講不錯!下次可以試埋個甜品,意大利蛋糕😂~
座位唔會話好迫,侍應生都好親切。

💡炒蛋牛油果窩夫
炒蛋好滑,窩夫食落去都好脆口,
旁邊用咗啲沙律菜做配搭,食落去好清新。

💡牛肝菌孖瓣粉
份量都好足夠,冬菇都比較多,
瓣粉外面都比較少食到。

💡培茶鮮奶
好濃嘅培茶,飲落去好滑!

💡美式咖啡
好香嘅咖啡味!

整體來講不錯!
下次可以試埋個甜品,意大利蛋糕😂
2021-02-23 132 浏览
同朋友一齊嚟到呢間新開嘅cafe試吓店內環境好靚,空間感十足,打卡一流📸松露水波蛋什菌多士 $88佢哋嘅全麥多士外脆內軟超好食😍加上忌廉松露醬同蛋汁🍳完全無得輸😭❤️仲有好多菇菌🍄成個組合都係my fav🥰呢個價錢真係好高質!仲要配埋新鮮即炸香甜嘅番薯條🍟沙律菜隻汁都係好清新🥗推薦!水牛芝士番茄沙律 $72呢個上面紫色嗰個係紅菜頭醬😳配住水牛芝士、蕃茄同上面嘅脆西米,效果出奇地夾🤩莞茜苗香辣大蝦扁意粉 $102呢款點左小辣🌶估唔到莞茜同意粉都match到😝真係好驚喜!佢哋嘅大蝦好爽口彈牙🍤扁意粉軟硬適中🍝好容易清晒一碟🤤薄脆拿破崙 $65呢度嘅甜品必食🥳店主整甜品拎過獎xd將平時好厚實嘅拿破崙變成薄脆版✨口感豐富而且唔會太甜!隔離嘅雲呢拿雪糕軟滑濃香🍦平凡之中嘅不平凡😋✅超推薦大家嚟食😍😍
同朋友一齊嚟到呢間新開嘅cafe試吓

店內環境好靚,空間感十足,打卡一流📸

松露水波蛋什菌多士 $88

將平時好厚實嘅拿破崙變成薄脆版✨口感豐富
而且唔會太甜!隔離嘅雲呢拿雪糕軟滑濃香🍦平凡之中嘅不平凡😋
✅超推薦大家嚟食😍😍
2021-02-23 137 浏览
追不上的coffee shop, 特別係深水埗呢一區,但有幾多間係真心有質素~ 最近聽聞呢間soft opening 食物幾好評價 就去試下~~ 果然!!沒有令我失望!試左 牛板腱芫茜配蕃茄沙沙 牛既質感好好配有紫薯襯底~唔會太漏牛肝菌孖辨粉,未試過咩係孖辨粉所以就叫黎試下,口感煙煙韌韌~唔係普通意粉軟身個種~個人認為菌味/芝士味可以再濃d 反而比較喜歡食大蝦香辣意粉~酸酸辣辣超開胃😋😋甜品,大推Tiramisu & 薄脆拿破倫 ,呢個甜品非常高質素~ 其他cafe真係搵唔到!薄脆拿破倫 配雪糕🍦 今次有 vanilla & earl grey 口味!! 最有驚喜係 配埋爆炸糖!!第一次咁食 好surprise 又唔會太甜 好清新~ 如果menu有淨雪糕外賣就好啦😝😝

追不上的coffee shop, 特別係深水埗呢一區,
但有幾多間係真心有質素~
果然!!沒有令我失望!
試左 牛板腱芫茜配蕃茄沙沙
牛既質感好好配有紫薯襯底~唔會太漏

牛肝菌孖辨粉,
未試過咩係孖辨粉所以就叫黎試下,
反而比較喜歡食大蝦香辣意粉~酸酸辣辣超開胃😋😋

甜品,大推Tiramisu & 薄脆拿破倫 ,
呢個甜品非常高質素~ 其他cafe真係搵唔到!
第一次咁食 好surprise 又唔會太甜 好清新~
如果menu有淨雪糕外賣就好啦😝😝

2021-02-23
  • 牛板腱配芫茜蕃茄莎莎
  • 芫茜苗香辣大蝦扁意粉
  • Tiramisu
  • 薄脆拿破倫
2021-02-22 98 浏览
周末中午去無訂位, 可能因為試業期間, 早既時候唔駛等, 重有得揀位, 晏少少就開始滿座 。 店內裝潢靚仔, 如店名所言走簡約風。 少量植物加白襯粉紅主調, 加上柔和照明幾舒服。 食物方面試左2個main一個薄脆拿破崙, 豬肉沙律配紫薯蓉可以, 特別少少。 煙三文配既窩夫友人略嫌唔夠脆身。 甜品好食, 值得一提係用既碟都襯左色,  充分照顧打卡之需。 最後杯蝶豆花柚子梳打同個洋甘菊茶包都有細節都特別都靘仔既。服務態度唔錯, 整體體驗良好。

服務態度唔錯, 整體體驗良好。
2021-02-20
  • 薄脆拿破崙
又來到了新CAFE迷你毛MINIMAL,這家真的很適合帶小朋友來空間感很夠 ,而且裝修超簡約又舒服好不錯🌟除此之外美食和珈琲都是好正點真的好好吃~🧒🏽試了卡邦尼扁意粉超好吃,掛汁之餘濃濃的味道,可是一點都不會太膩🤤而👦🏻點了AVOCADO PARMA HAM CREAMCHEESE多士,超多份量又新鮮,蕃薯條超好吃😋而珈琲都很高質,我們點了HOT/ICE LATTE,偏重烘焙的味道~整體來說,我們好喜歡,一定會再來(想吃WAFFLE因為哈哈)~

Linguine Carbonara
Avocado, Parma Ham and Cream cheese Toast
Ice Latte

Ice Latte
2021-02-19 107 浏览
發現深水埗開左間高質cafe,性價比高,裝修簡約,環境舒適寬敞,值得一試!試左藜麥煙三文魚沙律,份量多又好味;莞茜苗香辣大蝦扁意粉,少少辣好開胃;炸雞煎蛋窩夫,炸雞夠香脆,幾特別唔錯。最鐘意佢既甜品!好精緻既薄脆拿破崙,榛子醬加上果仁再配earl grey雪糕,口感豐富,又唔會太甜。朋友叫左個tiramisu, 都覺得好好味,食完唔會覺得漏,賣相又靚。簡約而帶點少女味既裝修,滿滿的打卡位,而且食物質素高。下次可以encore !試埋其他野😋😋

2021-02-17
  • 薄脆拿破崙
  • Tiramisu
2021-02-18 146 浏览
呢間咖啡店,年三十開爐試業,我就初五去幫襯。見到白色嘅簡潔店舖,大大塊落地玻璃窗,店內座位比我想像中多位,但估不到係下午2點左右,入面係坐滿9成(可坐嘅位),好有人氣喎!坐下看餐牌,以為同其他咖啡店一樣都係得一至兩頁紙,好驚訝佢有6頁紙咁多🙀,有多款多士、窩夫、沙律、乳酪 (忘記影呢張)、意粉、肉扒、甜品、咖啡和其他飲品!真係好多嘢食,攪到我嘅選擇困難症又發作啦😹炸雞煎蛋窩夫 (HK$85).呢個賣相有點面善,似唔似中環嗰間嘅鴨腿窩夫呢?.不過,我覺得呢個容易食啲,因為炸雞係外脆內軟,啖啖肉,唔需要先拆肉㗎👍🏻.窩夫大件,幾脆口.靚靚太陽蛋,一篤就流晒啲蛋黃出嚟😻.將糖漿、蛋黃、炸雞、窩夫,全部一口食,鹹、甜、脆、嫩,多感口福呀~.加些少糖漿在那一片薄脆煙肉,呢個配搭係perfect池.伴有菠菜黑醋沙律,可以減少肥膩感焦糖拿鐵 (跟嘢食HK$28,單點HK$38).有可愛嘅天鵝拉花.焦糖甜味適中,甜而不太甜.呢度用玻璃杯,而不是咖啡杯,好特別喎.與其中之一個老闆聊天時,佢話用玻璃杯上咖啡係澳洲風格,哦,學到野了😸,不過我比較喜歡看有耳嘅咖啡杯飲拿鐵多啲🤭意大利芝士蛋糕 (HK$72).

炸雞煎蛋窩夫 (HK$85)
.呢個賣相有點面善,似唔似中環嗰間嘅鴨腿窩夫呢?
.窩夫大件,幾脆口
.靚靚太陽蛋,一篤就流晒啲蛋黃出嚟😻
.加些少糖漿在那一片薄脆煙肉,呢個配搭係perfect池
.伴有菠菜黑醋沙律,可以減少肥膩感

炸雞煎蛋窩夫

焦糖拿鐵 (跟嘢食HK$28,單點HK$38)
.有可愛嘅天鵝拉花
.焦糖甜味適中,甜而不太甜
.呢度用玻璃杯,而不是咖啡杯,好特別喎

焦糖拿鐵

意大利芝士蛋糕 (HK$72)
.白蘑菇似的賣相,好可愛
.上面鋪滿咖啡粉和碎曲奇餅粒
.白色嘅部份係意大利軟芝士,我覺得不夠凍,同埋可以再cream啲濃啲就好了
.一切開就有驚喜,中心係有蛋糕,而蛋糕係濕潤軟身有咖啡酒香
.底層也有碎曲奇餅粒,幾好味㗎😋
.提提你,呢個甜品需時製作,要早點叫呀~

2021-02-16
焦糖拿鐵
2021-02-17 79 浏览
⿻⿻ 𝘔𝘪𝘯𝘪𝘮𝘢𝘭𓏲𓏱𓏭𓏭今次去嘅係深水埗新開嘅cafe 個名叫minimal 中文叫迷你毛 夠簡單直接(●︎´艸`)鋪面好大 分咗兩邊 門口仲有個打卡位 一邊有粉紅色墻 另一邊係比較簡單嘅木系風格試咗黑麥蝦多士 係將釀咗蝦肉嘅sourdough攞去炸 好特別都味道唔錯 不過因為包都幾多油 食多咗有啲漏 佢仲包埋番薯條 清新好味嘅柚子醬同開胃嘅沙律 夠晒飽~沙律試咗mozzarella番茄沙律 上面個塊係脆米 撈埋沙律一齊食即刻增加口感 仲有好食嘅beetroot puree同大量番茄 可以解一解漏 Baileys Latte越飲越濃甜酒味 慢慢飲都唔錯𓋮成間鋪好闊落好好坐 店員都好nice 嚟慢慢歎個午餐都幾悠閒~ 𓏲𓏱𓏭𓏭黑麥蝦多士 $85水牛芝士番茄沙律 $72Baileys Latte $42Americano $35
⿻⿻
𝘔𝘪𝘯𝘪𝘮𝘢𝘭
𓏲𓏱𓏭𓏭

佢仲包埋番薯條 清新好味嘅柚子醬同開胃嘅沙律 夠晒飽~

Baileys Latte越飲越濃甜酒味 慢慢飲都唔錯𓋮

𓏲𓏱𓏭𓏭
黑麥蝦多士 $85
水牛芝士番茄沙律 $72
Baileys Latte $42
Americano $35
尋日揸車路過深水埗搵食,見到呢間新野,即管試試,估唔到有驚喜。平民價錢,酒店級賣相&水準。我叫咗個意粉&甜品,味道&賣相竟然泊得住喺XX酒店既4位數餐牌餐間環境清爽間約,見到好多女女打卡位,不過我就實際d,食野求好味新開張,老闆好nice過黎問意見,原來班底全部係星級酒店.... 唔怪之得...👍🏻(P.s 今日好好彩,喺正餐廳門口附近就有位泊車,食得放心😌,下次帶埋老婆再黎,XX節 / XX日又可以多個好地方選擇👏🏻)

👏🏻)
2021-02-16