2022-12-19 47 浏览
二訪科學園呢間中菜,因為上次都覺得呢間啲嘢食都真係唔差~今次因為朋友有開心事所以要食餐好嘅!🤣 真係一枱都係好豐富㗎😂冷盤兩樣-檸檬鳳爪、酒香牛舌, 都好清新開胃!乳鴿基本上係必食(二人上就會送)但都唔欺場, 新鮮爆汁香口~ 因為突然間好想食燒鵝所以就叫咗, 一上菜就知真係冇後悔, 靚仔到!仲要讚下個湯, 用砂壺上keep到熱, 好香椰子味嘅雞湯, 甜!因為上次試咗佢啲公仔點心今次就只係試咗個土炮雪茄, 原來係蝦春卷但扮得幾似雪茄🤣 味道都好唔錯~值得encore嘅係佢嘅水果粟!類似避風塘做法好香口但係條粟米又好甜, 每一下我都係度咇晒啲汁出嚟🙃 避風塘軟殼蟹對我就有啲太辣見到個菠蘿炒飯又係會為咗打卡想試埋佢😂 火焰住咁上場都咪話唔威最後都不忘食甜品-個貓山王榴槤布甸造型精緻~流心綠茶芝麻球都真係有流心🤣又係食到捧住肚走滿足嘅一餐😀
二訪科學園呢間中菜,因為上次都覺得呢間啲嘢食都真係唔差~

冷盤兩樣-檸檬鳳爪、酒香牛舌, 都好清新開胃!

又係食到捧住肚走滿足嘅一餐😀
2022-12-18 56 浏览
唔係朋友推介都唔知原來沙田有一間咁高質嘅中菜仲可以帶埋狗狗食物質素高 絕對值得入嚟試一試————————————————-前菜試左兩款牛舌 ⭐️⭐️⭐️⭐️每啖都有好香嘅酒味平時都可能係一塊塊咁食一條條啖啖肉都真係第一次試仲要有六條咁多慢煮鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️都係酒香味較重鮑魚有咬口 好食乳鴿⭐️⭐️⭐️⭐️我嘅最愛 肉嫩滑鮮甜再加上皮又薄又脆一人半隻岩岩好氣鍋雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️以為係一隻雞?錯啦係用雞煲成嘅湯放係茶壺到好似飲茶咁椰香加上雞香 好好飲!燒鵝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道出色 亦都唔會太油皮又係好香脆兩個人食完都覺得唔夠想再食牛油果蝦春卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️即叫即炸熱辣辣充滿淡淡牛油果加埋蝦味道都唔錯避風塘軟殼蟹 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️避風塘口味相當惹味亦都比想像中辣鍾意食辣都鍾意食蟹嘅我絕對推介呢一啲俾大家三蝦豆苗有蝦米蝦乾 三種唔同嘅蝦再同豆苗炒埋一齊成碟好香 好食最後仲有一個荷葉飯荷茶味入哂落飯到飯亦炒得乾身最後加埋個榴槤甜品斑斕加榴槤果然係絕配好夾好香好食一人兩粒留心綠茶芝麻丸一咬落去綠茶醬爆曬出嚟好食!從唔少得健康嘅兩枝茶無糖唔怕肥———————————食咗咁多嘢加埋都係$888價錢唔貴味道又下次好天帶埋狗狗坐室外
唔係朋友推介

氣鍋雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
以為係一隻雞?錯啦
係用雞煲成嘅湯
放係茶壺到好似飲茶咁
椰香加上雞香 好好飲!

燒鵝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

———————————
食咗咁多嘢加埋都係$888
價錢唔貴味道又下次好天帶埋狗狗坐室外
2022-12-18 57 浏览
老公預訂了七位一家人👨‍👩‍👧‍👧食冬至團年海蜇 質感硬身 形狀粗身 不過不失第2道脆皮燒腩仔👌👌👌👌 不過不失🍁爆汁乳鴿 比較細隻 少肉 但以堂食價$36 一隻來說 大細算差不多🍁氣鍋雞湯 ♥️♥️♥️ 有驚喜椰香味重 雞湯好入味 內有雞肉湯渣🍁火🔥焰波羅炒飯 有得睇 有得食待應會即時用火燒起波蘿外身蛋白炒飯配鮮波蘿 波蘿爽口有驚喜🍁櫻花🌸蝦炒豆苗🍁荷塘一品雞有蟲草花有雞 不過不夫👌👌👌🍁冰鎮古魯肉♥️♥️♥️♥️♥️ 有驚喜古魯肉好脆口有咬口 🍁棋子茄子 🍆茄子脆身口感 配以肉碎🍁氣鍋雞湯 太好飲 決定外賣真空包裝 $49有大量真空包裝小菜,如:豬軟骨、花心牛腩等可額外購買
老公預訂了七位一家人👨‍👩‍👧‍👧食冬至團年

古魯肉好脆口有咬口

🍁棋子茄子 🍆茄子脆身口感 配以肉碎

🍁氣鍋雞湯 太好飲
決定外賣真空包裝 $49

有大量真空包裝小菜,如:豬軟骨、花心牛腩等可額外購買
2022-12-17
庆祝纪念
团年饭
  • 烈焰菠蘿炒飯
  • 氣鍋雞
2022-12-17 49 浏览
好耐無過來科學園,最近過開來,就順度起呢邊食埋晚飯丫這間環境闊落,如果天氣好重有室外湖景座位,甘凍我當然留起室內啦🤭天氣凍胃口係好的,看過餐牌後好多都想試食物質素有驚喜,賣相精緻款式創新,🦐🌬土炮雪茄其實係蝦春卷😲用咗精緻的煙灰缸上菜🤪內面仲有曲奇餅碎,幾可亂真,外層香脆蝦肉鮮甜,不只得外表🫖除左熱茶,我哋另外點了冷泡茶,白桃烏龍,桂花烏龍,茶香順滑桂花味清新支裝飲落夠方便前菜🍋檸檬鳯爪-己去骨,酸酸辣辣好醒胃🍶酒香牛舌-質感爽口帶少許酒味🫕 氣鍋雞-用紫砂茶壺奉上,keep 到湯水熱度。椰子瘦肉燉湯,,味道鮮甜非常濃郁,好喜歡呢個✨爆汁乳鴿-每隻都超juicy肉汁豐盈🥬求其茶蘭-賣相一點都不求其😆新鮮炒得剛剛好,不油膩漁公火箭桶-魷魚烤得香口,帶辣好惹味一串串的一籃🍍烈焰波蘿炒飯(瑤柱菠蘿蛋白炒飯)大大隻菠蘿加上火焰盛上🔥好有氣勢🍞朱古力流心,生榛仔-中式流心朱古力包,超萌的牛仔造型,不會太甜,大人小朋友都鐘意🍧柚子花精凍-甜品時間,呢個柚子果凍有新鮮果肉入面,上面有食用花裝飾,好夢幻又清新,飯後食令味覺中和番✨在科學園有這新派中菜,環境食物同服務都很不錯下次過開來會再食呢☺️
好耐無過來科學園,最近過開來,就順度起呢邊食埋晚飯丫

天氣凍胃口係好的,看過餐牌後好多都想試
食物質素有驚喜,賣相精緻款式創新,

🫖除左熱茶,我哋另外點了冷泡茶,
白桃烏龍,桂花烏龍,茶香順滑桂花味清新
支裝飲落夠方便

前菜
🍋檸檬鳯爪-己去骨,酸酸辣辣好醒胃
🍶酒香牛舌-質感爽口帶少許酒味

✨爆汁乳鴿-每隻都超juicy
肉汁豐盈

🥬求其茶蘭-賣相一點都不求其😆新鮮炒得剛剛好,不油膩

漁公火箭桶-魷魚烤得香口,帶辣好惹味一串串的一籃

🍍烈焰波蘿炒飯(瑤柱菠蘿蛋白炒飯)
大大隻菠蘿加上火焰盛上🔥好有氣勢

2022-12-15 58 浏览
每次經過科學園,都見到呢一間農餐牌有好多精緻嘅中式食物。今次book定位同屋企人一齊嚟試吓。入面裝修好modern,但主題係80年代嘅香港,有個大玻璃望到科學園出面嘅環境。幻彩蝦餃🌈蝦肉又大又爽,係高質嘅蝦餃,但係外皮就染咗色,好吸睛。氣鍋雞用紫砂茶壺裝著,係椰子雞湯。避風塘軟殼蟹🌶️🦀兩隻大大隻軟殼蟹,避風塘炒夠香夠辣綠茶流心芝麻球夠惹味。怕辣佢哋有冷泡茶可以解辣火雲叉燒🔥呢個晩市限定,上菜再用酒點火,仲有甜味豉油點嚟食。叉燒夠火侯又淋,高質。酒香牛舌 / 慢煮鮑魚前菜酒味濃,鮑魚、牛舌都非常之淋三蝦豆苗🦐🦐🦐用蝦干、蝦米、櫻花蝦配豆苖。多咗一份香氣之餘,口感仲豐富。爆汁乳鴿🕊️必食,咬落真係爆汁,流到成碗都係。牛榛仔 / 綠茶流心芝麻球點心真係好cute,牛榛仔係卡通牛頭嘅流心朱古力飽,好睇又好食。 綠茶流心芝麻球係有綠茶流心嘅煎堆仔。

幻彩蝦餃🌈
蝦肉又大又爽,係高質嘅蝦餃,但係外皮就染咗色,好吸睛。

氣鍋雞
用紫砂茶壺裝著,係椰子雞湯。

避風塘軟殼蟹🌶️🦀

火雲叉燒🔥

酒香牛舌 / 慢煮鮑魚
前菜酒味濃,鮑魚、牛舌都非常之淋

三蝦豆苗🦐🦐🦐
用蝦干、蝦米、櫻花蝦配豆苖。多咗一份香氣之餘,口感仲豐富。

爆汁乳鴿🕊️
必食,咬落真係爆汁,流到成碗都係。

牛榛仔 / 綠茶流心芝麻球
  • 爆汁乳鴿
  • 火雲叉燒
餐廳位於科學園,坐落在湖畔邊,由於天色轉冷❄️ 我們選擇了室内座位,空間寬敞亮麗🌟大大隻「慢煮醉鮑(兩隻)」用冰粒鎮住🧊 濃烈酒香撲鼻而來,肉質彈牙爽口😎 極力推薦「爆汁乳鴿」‼ 乳鴿肉質鮮嫩且入味非常😚 「氣鍋鷄」也是大大推薦哦👍 以紫砂壺盛載別具儀式感,濃濃的椰香,飲落舒心🥰打卡之選「火雲叉燒」,厚切叉燒被橘黃色的火焰🔥團團包圍,且酒香(又是酒😜)四溢,叉燒分量也毫不吝啬!「避風塘軟殼蟹」採用軟殼蟹🦀️ 超符合懶人食用法,蟹肉連殼直接放入口,盡情享受避風塘的極緻之辣😈🌶️「牛油果蝦春卷」嵌入新鮮牛油果🥑 十分特別,搭配鮮蝦得宜,驚喜的是,即便放置一段時間後仍是暖的😙「三蝦豆苗」以三種蝦乾伴炒嫩綠豆苗,簡單卻好吃,用以平衡其他肉類菜式絕妙💫主食「農仔荷葉飯」也是大大一份😝 米飯炒得粒粒分明,伴有鮮蝦和菇類🍄 點心「牛榛仔(兩件)」造型可愛,兩隻牛🐮的表情是不一樣的喲!餡料是香甜的爆汁朱古力😋 「流心綠茶芝麻球」又香又煙靭,内含抹茶流心🍵💕

今日介紹嘅呢一間餐廳位於科學園,環境清幽,對住湖畔令人感覺放鬆,尤其是依家秋高氣爽適合一家大細去郊外活動。餐廳主打摩登農家菜,推出一系列特色農家菜及玩味點心。農家菜一般比較少聽,其實係農村人家以傳統方法飼養的家禽及蔬菜為原材料的菜式,著重天然味道。🌟爆汁乳鴿乳鴿可以做到皮脆肉嫩,可以鎖住肉汁,醃製得非常入味,可以唔使點醬料都得。🌟檸檬鳳爪鳳爪已經去埋骨,非常貼心,配埋檸檬,酸酸甜甜非常開胃。🌟慢煮醉鮑慢煮鮑魚有兩隻,醬油同埋酒浸過嘅鮑魚入味而且食落去唔會靭。
🌟土炮雪茄(蒜茸蝦)蒜蓉蝦造型有心思,除咗好似春卷咁卷成一條條之外,亦都有一張紙仔扮雪茄。
🌟農場燒鵝呢一個農場燒鵝係例牌嚟嘅,燒鵝嘅有香味好重,肥瘦均勻。�🌟氣鍋雞呢一款燉湯以茶壺套裝嘅形式上菜,好盞鬼,燉湯味道香濃。🌟漁公火箭桶火箭桶其實係魷魚嚟嘅,有四隻原隻魷魚,由於入面亦都好足料,唔會好似其他餐廳咁刮空咗魷魚嘅芯。
🌟三蝦豆苗豆苗配上櫻花蝦同埋迷你蝦乾,令到豆苗食囉唔會太寡。
🌟農仔荷葉飯荷葉飯份量頗大,食材新鮮,適合多人一齊share。另外見到菠蘿炒飯頗為吸引,保留原個菠蘿。
🌟牛榛仔朱古力流心係兩隻豬仔形狀嘅包,外型別

🌟爆汁乳鴿

🌟檸檬鳳爪
鳳爪已經去埋骨,非常貼心,配埋檸檬,酸酸甜甜非常開胃。

🌟慢煮醉鮑
慢煮鮑魚有兩隻,醬油同埋酒浸過嘅鮑魚入味而且食落去唔會靭。

🌟土炮雪茄(蒜茸蝦)

🌟農場燒鵝
呢一個農場燒鵝係例牌嚟嘅,燒鵝嘅有香味好重,肥瘦均勻。

�🌟氣鍋雞
呢一款燉湯以茶壺套裝嘅形式上菜,好盞鬼,燉湯味道香濃。

🌟漁公火箭桶

🌟三蝦豆苗
豆苗配上櫻花蝦同埋迷你蝦乾,令到豆苗食囉唔會太寡。

🌟農仔荷葉飯

🌟牛榛仔
朱古力流心係兩隻豬仔形狀嘅包,外型別緻,入面係流心嘅朱古力餡料。

🌟柚子花精凍
呢一個果凍口感,有啲似桂花糕,唔會太甜。

🌟白桃烏龍
🌟瑰麗堂皇
餐廳亦都有唔同嘅冷泡茶提供,包括白桃烏龍、菊花潽洱、瑰麗堂皇、桂花烏龍。

📌農 @farmrestauranthk
沙田科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
📍#沙田
開始可以去旅行.正日唔齊人,於是一家人提早齊齊整整做冬節,今天帶同家中長輩閒逛科學園,然後預先訂座這間朋友介紹的中式餐館晚餐餐廳位置在湖邊,有室內及室外位置,室外可以近望湖景感覺好chill,但這幾天氣溫驟降而且有老人家,我們還是選擇坐室內比較好<<前菜任選2款 $98>>//酒香牛舌 + 慢煮醉鮑2隻//先來兩款前菜,酒香牛舌,牛舌切成立體長方形狀,厚身令口感更能食到濃濃的牛味,滲出濃濃的酒香鮑魚肉質嫩滑,易咬口//爆汁乳鴿1隻 $68//乳鴿外皮燒至脆卜卜,內裡超多肉,而且肉汁豐富又夠開口,油香濃郁而不覺肥膩,必點!//牛油果蝦春卷 $48//春卷捲薯牛油果加蝦蓉醬,皮脆之餘,果蓉醬口感清新//沙薑懶人雞半隻 $98//炸子雞,中菜必點!懶人雞原來是手撕雞的意思,沒有骨而且皮脆肉嫩,正!//肉骨茶 $78//用中國茶壺茶具盛載著頗有特式,湯好入味,藥材味出,剛好遇著我們吃的那天天氣凍,飲這個肉骨茶感覺好舒服//避風塘軟殼蟹 $108//避風塘炒料,有辣椒乾,炸蒜,乾蔥粒,炒得好香而且份量夠多,沾滿了每一塊軟殼蟹軟殼蟹每塊也很大份,軟殼蟹食到有蟹肉味,

<<前菜任選2款 $98>>
//酒香牛舌 + 慢煮醉鮑2隻//

//爆汁乳鴿1隻 $68//

//牛油果蝦春卷 $48//
春卷捲薯牛油果加蝦蓉醬,皮脆之餘,果蓉醬口感清新

//沙薑懶人雞半隻 $98//

//肉骨茶 $78//

//避風塘軟殼蟹 $108//
軟殼蟹每塊也很大份,軟殼蟹食到有蟹肉味,炸粉不算過厚,食落酥脆可口

//三蝦豆苗 $78//
豆苗份量非常多,櫻花蝦及蝦乾味道好香,連同豆苗一起吃,令豆苗的味道更香

//烈焰波蘿炒飯 $128//
原個波蘿上,然後店員用火槍點起令整個菠蘿的賣相更美,視覺效果佳,絕對是打卡必點!內裡是菠蘿加瑤柱蛋白炒飯,值得一提是菠蘿底刮得很深,炒飯的份量夠多,夠分晒甘多人食

//牛榛仔(榛子朱古力)2隻 $49//
酒樓的流心奶皇飽,將內裡的奶皇變成榛子朱古力,熱辣辣流心朱古力,是朱古力必點,仲有cute cute 的牛仔外表絕對是IG-able

//流心綠茶芝麻球 $38//
又是點心系列的煎堆仔,內裡變成綠茶醬,綠茶味揮左了煎堆仔的油膩感,口感外脆內軟

//柱花烏龍 $28 + 瑰荔堂煌 $28//
最後加了兩支冷泡茶,揮走口內的飽膩感
  • 避風塘軟殼蟹
  • 肉骨茶
  • 烈焰菠蘿炒飯
2022-12-13 47 浏览
放假決定去遠啲呼吸吓新鮮空氣🥰試吓呢間位於沙田科學院嘅粵菜~所有菜式嘅擺盆都好特別,見到都覺得好精彩😂以呢個水準應該好快可以開分店😆另外,餐廳啲朝10俾我聽位都好舒服,而且仲有露天位,勁chill! 🤩爆汁乳鴿外皮好脆,肉嫩鮮甜,同埋啖啖肉,CP值高!檸檬鳳爪檸檬同鳳爪好夾,仲有少少辣,超級開胃嘅前菜🍋慢煮醉鮑魚鮑魚唔韌,同埋好彈牙,仲有淡淡酒香~幻彩金鉑蝦餃蝦餃入面真係好多蝦同埋食落好新鮮!外皮係三隻顏色,好colourful😍火雲叉燒呢個真係MVP!一上枱個嗰時用火燒,夠曬吸晴!叉燒瘦得黎唔鞋,燒到嗰底燶燶哋好香口😗🔥三蝦豆苗豆苗嫩滑,上面仲有啲蝦乾同櫻花蝦吊味,同埋好重薑味,冬天食一流!烈焰菠蘿炒飯菠蘿炒飯全個菠蘿上之餘,亦都用火燒,夠曬壯觀🍍!份量都幾多,同埋炒得好有鑊氣柚子花精凍柚子果凍真係有好多柚子果肉,食落有解膩嘅感覺,幾清鮮👍牛榛仔呢嗰牛牛朱古力流心包好可愛!朱古力味濃,味道道偏甜,適合鍾意食甜嘢嘅你~白桃烏龍 & 桂花烏龍年輕人食中菜應該鍾意冷泡茶多啲,黎呢度啱曬!😌白桃烏龍好香桃味🍑,非常推介~

爆汁乳鴿
外皮好脆,肉嫩鮮甜,同埋啖啖肉,CP值高!

檸檬鳳爪
檸檬同鳳爪好夾,仲有少少辣,超級開胃嘅前菜🍋

慢煮醉鮑魚
鮑魚唔韌,同埋好彈牙,仲有淡淡酒香~

幻彩金鉑蝦餃

火雲叉燒

柚子花精凍
柚子果凍真係有好多柚子果肉,食落有解膩嘅感覺,幾清鮮👍

白桃烏龍 & 桂花烏龍

2022-12-11 198 浏览
收工同同事去咗科學園,因為佢話呢間新派中菜好好食😍😍當晚仲要勁大個月亮,喺海邊睇真係超正!一向都鍾意食乳鴿🐦~佢嘅乳鴿外皮香脆,肉仍然嫩滑,有鴿肉嘅香味,真係好好食😋慢煮醉鮑放喺冰面連殼上,賣相好靚🦪~鮑魚唔會煮得過韌,而且冰過後更爽口,味道帶點酒味🍶。更酒香味嘅有酒香牛舌👅,未食已經聞到陣陣酒香味🍶!成件牛舌都好軟腍腍,而且酒煮嘅香味浸晒入牛舌度,食落好濕潤,滿口酒香味~呢個土炮雪茄真係賣相滿分💯!唔單止成個樣扮足雪茄🚬,仲加埋招紙~連個碟都係煙灰缸一樣,入面仲有少少啡色餅碎扮煙絲!佢其實係春卷包住啲蒜蓉蝦,外皮脆卜卜,蝦仁又爽口🍤燒味入面我最鍾意燒鵝🦆,佢呢個份量都幾大下~佢嘅燒鵝皮好脆,而且肥膏唔多🔥~唯一唔鍾意佢個酸梅醬太杰,點落去係點唔到,一定要夾起搽落去😂呢個氣鍋雞真係必點,如果有大窩啲我一定會叫🥣!佢嘅湯呈奶白色,好香嘅椰子味🥥同埋雞肉香🐔,實在係難得嘅靚湯!而且佢用茶壼上🫖,比較可以保溫~加埋茶杯仔嚟飲🍵,真係一啖接一啖好快飲晒😍唔太食得辣嘅我覺得避風塘軟殼蟹好辣,但又好惹味🔥朋友食得辣就覺得超正🌶一碟都有成四五件軟殼蟹🦀,件件都好大件~炸粉夠薄身又脆口,加埋一堆香蒜🧄
收工同同事去咗科學園,因為佢話呢間新派中菜好好食😍😍
當晚仲要勁大個月亮,喺海邊睇真係超正!

一向都鍾意食乳鴿🐦~
佢嘅乳鴿外皮香脆,肉仍然嫩滑,有鴿肉嘅香味,真係好好食😋
爆汁乳鴿

慢煮醉鮑放喺冰面連殼上,賣相好靚🦪~
鮑魚唔會煮得過韌,而且冰過後更爽口,味道帶點酒味🍶。
慢煮醉鮑

更酒香味嘅有酒香牛舌👅,未食已經聞到陣陣酒香味🍶!
酒香牛舌

呢個土炮雪茄真係賣相滿分💯!
唔單止成個樣扮足雪茄🚬,仲加埋招紙~
連個碟都係煙灰缸一樣,入面仲有少少啡色餅碎扮煙絲!
佢其實係春卷包住啲蒜蓉蝦,外皮脆卜卜,蝦仁又爽口🍤
土炮雪茄

燒味入面我最鍾意燒鵝🦆,佢呢個份量都幾大下~
農場燒鵝

佢嘅燒鵝皮好脆,而且肥膏唔多🔥~
農場燒鵝

呢個氣鍋雞真係必點,如果有大窩啲我一定會叫🥣!
而且佢用茶壼上🫖,比較可以保溫~
加埋茶杯仔嚟飲🍵,真係一啖接一啖好快飲晒😍
氣鍋雞

唔太食得辣嘅我覺得避風塘軟殼蟹好辣,但又好惹味🔥
朋友食得辣就覺得超正🌶
一碟都有成四五件軟殼蟹🦀,件件都好大件~
炸粉夠薄身又脆口,加埋一堆香蒜🧄同埋香辣口味,啱晒辣妹同海鮮控~
避風塘軟殼蟹

個餐仲可以揀個菜🥬,我哋揀咗三蝦豆苗~
豆苗食落無渣,炒得唔會太油但又夠滑~
加埋佢啲蝦香有好香鹹鮮味🦐,簡簡單單已經好好味~
三蝦豆苗

我見好多檯都有叫呢個烈焰菠蘿炒飯~
所以唔執輸點返個,真係非常igable📸!
睇住佢燒唔知點解好開心🤣
烈焰菠蘿炒飯

裏面嘅炒飯夠乾爽,而且菠蘿粒係新鮮菠蘿唔係糖水嘅🍍,好清新~

烈焰菠蘿炒飯

朋友仔食榴槤,佢話真係好香榴槤味,好正!
我唔食嘅都覺得造型好精緻,應該係啲慕絲布甸一類嘅甜品~
貓山王榴槤

本來以為流心朱古力會係類似心太軟哥類嘢,點知牛榛仔係中式包!
佢入面滿滿嘅朱古力醬,真係要小心熱!
我初時唔知咁多朱古力,仲滴到周圍都係🙈🙈
但整體都係好睇又好味嘅~
牛榛仔

估唔到科學園有咁獨別嘅新派中菜,但嘢食質量都中上,所以都幾值~
由環境至食物都好有心思而且有噱頭~
不過當然味道都要一流先會吸引到咁多人遠都入去食啦~
桂花烏龍 & 白桃烏龍
2022-12-09
慢煮醉鮑
酒香牛舌
土炮雪茄
桂花烏龍 & 白桃烏龍
2022-12-11 534 浏览
大埔科學園雖然不是熱門餐廳林立, 但竟然俾我發現有一間不為人知非常高質的中菜。餐廳裝修簡單舒服,仲有室內同室外選擇, 室外水池景觀,幽靜又開揚,相信市區未必有一個咁好嘅環境。打開餐牌,圖片非常吸引,樣樣都想食。今晚就挑選佢哋主打菜。爆汁乳鴿乳鴿炸得香脆,肉汁多,外脆內軟。滷水豆腐滷水入味,豆腐滑溜。慢煮醉鮑魚鮑魚脆口,酒味香濃。牛油果蝦春卷健康牛油果,混合新鮮蝦仁,春卷炸得香脆。農場燒鵝食燒鵝,最重要係塊皮,燒得香脆,鵝肉鮮味嫩滑,配上酸梅醬汁,解除油膩。汽鍋雞用紫砂茶壺奉上,能夠keep 到湯水熱度。椰子瘦肉燉湯,非常之濃郁,味道鮮甜,我最鍾意嘅其中一道菜。避風塘軟殼蟹炸得甘香,非常惹味,用上大大的軟殼蟹,非常有口感。三蝦豆苗用上蝦乾,蝦米,櫻花蝦炒成,豆苗鮮嫩, 非常有創意。農仔荷葉飯一向喜歡荷葉的香味,先用蝦仁冬菇炒香,再用荷葉包起去焗,每一粒飯都都有荷葉香味。流心綠茶芝麻球一口咬落芝麻球有綠茶流心,又有芝麻味又有綠茶味,又不太甜,熱茶係最好配搭椰香拉絲扭花式薄薄香脆再佈滿椰絲,好味。不得不提佢哋既茶,非常好飲,凍茶系列有白桃烏龍,菊花普洱支裝奉上,清幽香味濃,必定要飲😁另外佢哋

打開餐牌,圖片非常吸引,樣樣都想食。今晚就挑選佢哋主打菜。

爆汁乳鴿
乳鴿炸得香脆,肉汁多,外脆內軟。

滷水豆腐
滷水入味,豆腐滑溜。

慢煮醉鮑魚
鮑魚脆口,酒味香濃。

牛油果蝦春卷
健康牛油果,混合新鮮蝦仁,春卷炸得香脆。

汽鍋雞

避風塘軟殼蟹
炸得甘香,非常惹味,用上大大的軟殼蟹,非常有口感。

三蝦豆苗
用上蝦乾,蝦米,櫻花蝦炒成,豆苗鮮嫩, 非常有創意。

農仔荷葉飯

流心綠茶芝麻球

椰香拉絲
扭花式薄薄香脆再佈滿椰絲,好味。

另外佢哋廚師班底非常之厲害,係由高級餐館「利苑」,所以質素同埋創意都非常有保證。

朋友們決定下次再來,已經揀定菜色「鐵板叉燒」「火焰菠蘿炒飯」「魚公火箭筒」…創意名字創意菜式,但卻保留傳統煮法及新鮮食材。
  • 氣鍋雞
  • 三蝦豆苗
  • 牛油果春卷
  • 白桃烏龍
  • 農場燒鵝
  • 慢煮醉鮑
2022-12-08 31 浏览
📍農 Farm Restaurant有時都想去寧靜d既地方食飯,科學園其實都開左好多唔同種類既餐廳,今日就揀左呢間特色中菜館,菜式除左好適合打卡之外,味道都好一流。👅爆汁乳鴨乳鴨外皮燒到好香脆,入面熱辣辣仲好Juicy,食完都唔會好油膩👅慢煮醉鮑冰鎮鮑魚爽口彈牙,食到酒香,都算大隻。👅酒香牛舌牛舌係超級厚切,每一塊都好大件,肉質軟腍但都有d咬口,食入口有陣陣既酒香味。👅BB雞BB雞係外型好得意既叉燒包,咁得意真係唔忍心咬。叉燒份量適中,上台時都好夠熱。👅農場燒鵝份量意外地多,外皮都燒到好香,d肉汁流曬出黎,肉質結實,鵝味香濃,配上酸梅醬一齊食就唔會太膩。👅氣鍋雞燉湯用左中國茶壺裝住,氣鍋雞材料有椰子同瘦肉,倒出黎既湯呈奶白色,味道清甜,有好香濃既椰子味,飲完都覺得好滋補暖胃。👅避風塘軟殼蟹上台已經睇得出好有大排檔既味道,軟殼蟹都好大隻,炸得都好酥脆,少少辣味而且非常惹味。👅蜑家水果粟用左日本白面粟米同辣椒炸蒜一齊炒,粟米炒完都仲好甜,咬入口都好爽脆,辣辣又幾惹味。👅烈焰菠蘿炒飯原個菠蘿都比火燒住咁上台,果然夠架勢,切開菠蘿頭,入面裝滿金黃色既炒飯,細細粒既菠蘿再加埋蛋白一齊炒,食完都好
📍農 Farm Restaurant

👅爆汁乳鴨

👅慢煮醉鮑
冰鎮鮑魚爽口彈牙,食到酒香,都算大隻。

👅酒香牛舌

👅BB雞

👅農場燒鵝

👅氣鍋雞

👅避風塘軟殼蟹

👅蜑家水果粟

👅烈焰菠蘿炒飯
原個菠蘿都比火燒住咁上台,果然夠架勢,切開菠蘿頭,入面裝滿金黃色既炒飯,細細粒既菠蘿再加埋蛋白一齊炒,食完都好開胃。

👅貓山王榴槤
外表己經好得意可愛,鐘意食榴槤既一定唔可以錯過,呢個榴槤布甸食入口都食到少少榴槤肉,而且榴槤味都好夠。

👅流心綠茶芝麻球
芝麻球炸到熱辣辣,口感酥脆,咬開入面仲有流心既綠茶餡,食左兩舊已經好滿足。

👅瑰麗堂煌 + 桂花烏龍
自家制冷泡茶茶味都幾香,岩岩好用黎消滯解膩。
2022-12-06 44 浏览
媽媽突然好想食乳鴿,於是帶了她去我家附近科學園的農中菜館, 哪裏的乳鴿只是36元一隻,非常抵食。這店有室內和室外, 室內環境舒適 ,室外可欣賞湖景。 爆汁乳鴿乳鴿外脆內鮮嫩, 一口咬下汁液溢出,名副其實的爆汁乳鴿, 好味又抵食。魚香茄子與一般的魚香茄子不同,茄子是先炸過,外脆內軟,上面鋪上惹味的碎豬肉,一個字,正。烈焰菠蘿炒飯侍應點起原個的菠蘿炒飯, 造成烈焰的效果, 很吸引,內裏的瑤柱菠蘿蛋白炒飯, 酸酸甜甜醒胃又香口。家鄉蟹粥軟綿綿的粥底, 加上鮮甜的蟹肉 ,媽媽非常愛吃,一口氣把整碗粥吃掉。田園盆栽是一道非常精緻的甜品點心, 盆栽上有啤梨,南瓜和番薯,盆栽的泥是用oreo餅碎造成的,栩栩如生, 是打卡必選。

魚香茄子

家鄉蟹粥

田園盆栽

2022-12-05 182 浏览
星期五約左閨蜜去食飯,之前商議左去科學園食「農」,因為之前我食過覺得環境同食物質素都好好,跟唔同既食腳食又有唔同既感覺,加上樓底高座得比較舒服🤭所以我地早早入到科學園行左一陣,喺海傍吹吹風傾下計,跟住入座再慢慢傾😂用QR Code 落單真係容易比自己怒點,因為樣樣都好吸引,樣樣都想試,結果呢————如圖😂前菜系列檸檬鳳爪-佢竟然用咸檸檬🍋少少酸咸咸地勁開胃,估唔到咁出色!慢煮鮑魚😏係咪玩驚喜先!明明係慢煮花雕鮑魚黎喎!凍凍的又夠爽,花雕味入哂落去,勁滋味!點心-幻彩蝦餃其實之前我已經食過一次,回訪都要再點😜除左佢靚靚勁打卡外,佢入面係好飽滿既蝦肉,😍真係高質架!招牌乳鴿大大隻夠入味,一人半隻岩岩好❤️肉骨茶😱原來佢地個肉骨茶咁好飲,胡椒味好正感覺好補身,一人一壺係應該要架!火雲叉燒必點系列!份量目測好似不多,其實件件厚身,有火燒一燒過焦焦脆脆,亮點喺佢地個叉燒汁,完美地將件叉燒味道昇華💕漁公大箭桶本身唔知係咩黎🤣貪得意點下,原來係原隻魷魚仔不劏既情況下去燒,魷魚🦑面有辣粉,所以有點辣但惹味,入面好多啫喱狀,係咪可以補我骨膠原架?南瓜素盒清清的配搭一下,中和後再戰美食😏農家糯米飯我強烈推薦

前菜系列

檸檬鳳爪-
佢竟然用咸檸檬🍋少少酸咸咸地勁開胃,估唔到咁出色!

點心-幻彩蝦餃

招牌乳鴿
大大隻夠入味,一人半隻岩岩好❤️

肉骨茶

火雲叉燒

漁公大箭桶

南瓜素盒
清清的配搭一下,中和後再戰美食😏

農家糯米飯
我強烈推薦大家要試這個,無論臘味質素或是糯米飯嘅煙靭度,都係一等一既!

甜品系列
貓山王榴槤-榴槤控來吧!上層係重重
榴槤味,仲係有榴槤肉架!下層係班蘭味,🫠個心溶左了!

椰香拉絲
春卷皮扭紋後去炸,掛上蜜糖同椰絲!完美終結🤭

侍應姐姐推薦我地試下佢地既冷泡茶,我地選擇左白桃烏龍同菊花普里,果然無令人失望,茶包滿滿材料,味道濃而清香☺️

^ 設有加一服務費
  • 貓山王榴連
  • 慢煮鮑魚
  • 檸檬鳳爪
2022-12-04 495 浏览
今日來白石角探朋友,順便去科學園食飯,呢間餐廳係朋友推薦,分咗室外同室內座位,如果日頭嚟食飯一定要坐外面,望住科學園嘅水池景好靚。💕滷水豆腐滷水味好香,食落豆腐好滑身又香滷水味。同埋滷水豆腐份量多又大件。💕慢煮鮑魚冰鎮鮑魚好大隻,好有咬口又唔會太韌,醬汁香濃好入味😋。💕乳鴿乳鴿原汁原味,外皮燒到脆卜卜,內裏熱辣辣超多肉汁🤤,好香口,油香濃郁但唔油膩,必食推薦👍🏻💕幻彩蝦餃幻彩蝦餃有三款唔同顏色❤️💙💛,仲有金箔做點綴,淨係賣相已經好吸引😍。咬落蝦餃水晶皮簿身帶點煙靭,蝦肉好大件又爽口,入口好滿足。💕農場燒鵝好大隻,分量十足,外皮燒到好香,內裏肉質結實,鵝味香濃,調味啱啱好唔會太鹹,配上酸梅醬一絕🤩必食推薦👍🏻💕燉湯-氣鍋雞🥥完全估唔到燉湯會用咗中國茶壺做擺設😍 氣鍋雞用咗椰子同瘦肉熬製,椰子煲成奶白色,好香濃椰子味,好清唔油膩,清甜鮮美,健康暖胃,非常滋補,啱晒冬天呢個季節飲,必食推薦👍🏻💕避風塘軟殼蟹🦀上碟已經已經聞到好香嘅避風塘味,用咗大量嘅炸蒜同麵包糠,軟殼蟹好大隻,炸得好酥脆又唔會好油膩,非常香脆惹味,少少辣好惹味,撈飯食真係一流🤩💕三蝦豆苗豆苗炒得剛剛好,翠綠爽嫩,再配上三蝦乾

💕滷水豆腐

💕慢煮鮑魚
冰鎮鮑魚好大隻,好有咬口又唔會太韌,醬汁香濃好入味😋。

💕乳鴿
乳鴿

💕幻彩蝦餃
幻彩蝦餃

💕農場燒鵝

💕燉湯-氣鍋雞🥥

💕避風塘軟殼蟹🦀

💕三蝦豆苗
豆苗炒得剛剛好,翠綠爽嫩,再配上三蝦乾好鹹香,一來突出豆苗嘅鮮味,二來溝埋一齊食特別有口感。

💕烈焰菠蘿炒飯🍍
原個菠蘿上再點火 🔥 ,儀式感滿分,菠蘿挖空,裏面係滿滿的炒飯,炒到金黃色好香,粒粒分明,配上菠蘿好開胃。

💕貓山王榴槤
鍾意食榴槤嘅朋友一定要叫呢款甜品😎 賣相勁可愛,係榴槤造型嘅布甸。榴槤味好重味,而且入口又滑身,食落一啖又啖,食唔停呀。

💕綠茶流心芝麻球🍵
炸到熱辣辣脹卜卜,外面加咗香脆嘅芝麻,口感酥脆,咬開入面爆出香濃綠茶流心餡,香甜可口。
綠茶流心芝麻球

💕白桃烏龍/桂花烏龍
食左咁多野要飲返枝冷泡茶消消滯,茶味幾香,中間夾帶白桃/桂花香氣。

整體食物質素非常高質,菜式夠晒創意,中菜夠哂鑊氣;環境舒適;服務態度積極友善,上菜速度超快,值得推薦。
乳鴿
幻彩蝦餃