2023-02-05 83 浏览
呢度嘅氣氛好適合家庭聚會,仲可以圍住享受雪茄😌講笑唧,嗰啲「雪茄」其實係蒜茸蝦春卷🤭呢度嘅食物擺盤好適合打卡,唔係火烤魚🐟就係烈焰菠蘿炒飯🍍(嗰個菠蘿都曾經有被燃點嘅一刻😂只係我來唔切影相🙈)。有賣相之餘味道都唔錯,烤魚嫰滑香口、冰鎮咕嚕肉外脆肉腍、砵仔裡嘅蠔帶有好香嘅九層塔味道👍🏻家人都食得好滿意🥰呢度嘅地點好適合 chill 同帶寵物來玩,因為位處科學園,用餐完畢仲可以喺吐露港旁邊散步,心曠神怡🎏今次未有機會品嚐佢地賣相精緻又可愛嘅點心,下次再來試試☺️
蒜蓉蝦春卷

火烤鹽馬友

烈焰菠蘿炒飯

冰鎮咕嚕肉

砵仔蠔

椰皇燉鴿

今次未有機會品嚐佢地賣相精緻又可愛嘅點心,下次再來試試☺️
蒜蓉蝦春卷
火烤鹽馬友
冰鎮咕嚕肉
2023-02-04 435 浏览
科學園踩單車就踩得多🚴🏻‍♀️晚餐就第一次放工想同屋企人放鬆休息一下呢個地方遠離市中心在大學站搭車過去大約10-15分鐘餐廳環境寧靜優美舒適🏞️而食物質素相當高每樣食物都有意外驚喜😍十分值得大家一去!當日天氣唔算凍有少少風我地坐戶外地方望住小河邊肉骨茶🫖用一個茶煲仔裝住胡椒味好重飲落辣辣地屋企人相當喜歡👍🏻檸檬鳳爪🍋酸酸甜甜又彈牙的鳳爪牛油果蝦春卷🦐新鮮炸起非常脆口裏面有原隻鮮蝦配以牛油果醬好好食😋漁公火箭桶🦑用熱石放底維持魷魚筒的熱度好大隻魷魚筒咬起彈牙仲會爆魷魚醬配以少許辣粉調味正😛甜品有貓山王榴槤樣子十分精緻食落認真有榴槤果肉味雖然未至於有榴槤肉但都十分值得榴槤控一試🤟🏻綠茶流心芝麻球🍵上菜熱辣辣芝麻球好軟糯綠茶「真」流心而且有日本綠茶的甘苦味唔會得個甜字!仲有食乳鴿、三蝦豆苗、烈焰菠蘿炒飯、酒香牛舌同懶人雞每款小菜都合乎期望完全無伏大讚!🤩🤩🤩最後一提餐廳服務質素高🙌🏻待應落力用心照顧客人需要睇得出他們好忙碌
科學園踩單車就踩得多🚴🏻‍♀️
晚餐就第一次
放工想同屋企人放鬆休息一下
呢個地方遠離市中心
在大學站搭車過去大約10-15分鐘
餐廳環境寧靜優美舒適🏞️
而食物質素相當高
每樣食物都有意外驚喜😍
十分值得大家一去!

當日天氣唔算凍有少少風

芝麻球好軟糯
綠茶「真」流心
而且有日本綠茶的甘苦味
唔會得個甜字!

仲有食乳鴿、三蝦豆苗、烈焰菠蘿炒飯、酒香牛舌同懶人雞
每款小菜都合乎期望

• 貓山王榴槤
  • 牛油果蝦春卷
  • 三蝦豆苗
2023-01-31 66 浏览
今日嚟到科學園食中菜😄平時見到呢間餐廳係lunch time嘅時候都已經好多人幫襯,今日終於機會晚飯時間過嚟試吓!呢度嘅菜式非常之有特色 各款嘅美食到好吸引~ 一坐低已經見到隔籬枱叫咗個着火嘅菠蘿炒飯😂好似好吸引咁諗都唔使諗要試首先小食叫咗兩款:⭐️檸檬鳳瓜 呢個配搭都係第一次試 其實同泰國嗰隻好似都係酸酸辣辣咁 非常之開胃😄⭐️酒香牛舌牛舌唔會好韌 勁容易咬 而且有淡淡的酒香 🌟乳鴿一份呢度嘅乳鴿都好出名 食落去非常之香脆美味 而且都唔細隻 性價比好高 主食因為眼花撩亂所以叫咗好幾款:⭐️烈焰菠蘿炒飯呢個一上枱佢就會燒着咗 依個炒飯其實係瑤柱菠蘿蛋白炒飯 裏面非常之香 亦都好少菠蘿炒飯真係食到菠蘿嘅鮮甜 呢個就真係做到!⭐️土炮雪茄呢個賣相非常之吸引 成支雪茄咁 但其實佢係蒜蓉蝦春卷 咬落去脆卜卜好好好味⭐️農場燒鵝燒鵝又係非常之有驚喜 鵝肉好香 外皮好脆 算係比好多餐廳嘅燒鵝都好食 而且個例牌好大份⭐️避風塘軟殼蟹炒得好香脆避風塘味道啱啱好 仲食到蝦嘅鮮甜 唔會炒到乾晒⭐️三蝦豆苗豆苗好嫩 加埋啲蝦乾係一個唔會出錯嘅配搭 😎最後點少得甜品 ⭐️貓山王榴槤⭐️流心綠茶芝麻球特別喜歡流心芝麻球 佢流質嘅
今日嚟到科學園食中菜😄

呢度嘅菜式非常之有特色 各款嘅美食到好吸引~

首先小食叫咗兩款:

最後點少得甜品
⭐️貓山王榴槤
⭐️流心綠茶芝麻球
特別喜歡流心芝麻球 佢流質嘅程度好似食緊湯圓咁 😍

嘢飲方面我哋仲叫咗個肉骨茶同埋冷凍茶,都真係第一次食住中菜飲肉骨茶,肉骨茶味道好濃郁,原來咁樣飲都唔錯!

整體嚟講呢間科學園中菜廳食物質素都好高質,下次有機會會再帶屋企人黎試下😆

2023-01-29 74 浏览
去到新一年 緊係要對自己好啲 要去食返啲高質食物賀新年(≖֊≖)呢排相信大家都食唔少酒樓中菜 今次就介紹新派又特別 環境又靚嘅中餐!𓂃 𓈒𓏸𑁍 小食👅 酒香牛舌🥚 口水鵪鶉蛋牛舌厚得嚟又重酒味而口水汁少少辣 會越食越開胃小食嚟講 呢兩款都幾開胃(¯֊¯) 𓂃 𓈒𓏸𑁍 主菜🍗 乳鴿 🫖 氣鍋雞燉湯🍤 土炮雪茄(蒜茸蝦春卷)🍖 農場燒鵝🥬 三蝦豆苗🍚 農仔荷葉飯全部賣相都好精緻 尤其土炮雪茄 有特登加左朱古力粉做伴碟 花心思之餘 配埋春卷食又幾特別~ 另外最令我難忘係氣鍋雞燉湯同農仔荷葉飯燉湯好足料好濃雞味 冬天飲就啱曬 滋補得嚟又暖笠笠(´∇`)荷葉飯入面有蝦 豬肉等 好多料 啲飯又唔會話太乾身唔好睇個size以為好少 個飯係食極都仲有- ·̫ -𓂃 𓈒𓏸𑁍 甜品 🍮 貓山王榴槤🍫 牛榛仔(朱古力流心包)個人成餐最喜歡都係呢個朱古力流心包 除咗賣相好得意之外 啲朱古力流心都勁多 所以食個陣小心會爆曬汁出嚟!𓂃 𓈒𓏸𑁍 飲品🍵冷泡茶:菊花潽洱 & 瑰麗堂皇總結!食物睇得又食得 份量都唔少ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )環境户外係對住湖景 室內環境靚之餘都坐得舒服 適合帶屋企人過嚟食飯慶祝~

𓂃 𓈒𓏸𑁍 小食
👅 酒香牛舌
🥚 口水鵪鶉蛋
牛舌厚得嚟又重酒味
而口水汁少少辣 會越食越開胃
小食嚟講 呢兩款都幾開胃(¯֊¯)

𓂃 𓈒𓏸𑁍 主菜
🍗 乳鴿
🫖 氣鍋雞燉湯
🍤 土炮雪茄(蒜茸蝦春卷)
🍖 農場燒鵝
🥬 三蝦豆苗
🍚 農仔荷葉飯
另外最令我難忘係氣鍋雞燉湯同農仔荷葉飯
荷葉飯入面有蝦 豬肉等 好多料 啲飯又唔會話太乾身
唔好睇個size以為好少 個飯係食極都仲有- ·̫ -

𓂃 𓈒𓏸𑁍 甜品
🍮 貓山王榴槤
🍫 牛榛仔(朱古力流心包)

𓂃 𓈒𓏸𑁍 飲品
🍵冷泡茶:菊花潽洱 & 瑰麗堂皇

總結!食物睇得又食得 份量都唔少ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )
2023-01-27 93 浏览
秋高氣爽,趁放假同女朋友兩個搵嘢做,梗係去踩單車做吓運動,由大圍出發去大埔,中間經科學園見肚餓,平時唔講唔覺其實科學園都有唔少好嘢食。見到呢間餐廳網絡唔錯,個名有一個自己特別,即管試吓,又有做個二人餐啱晒我哋。先講結論,係值得食嘅,以後再經過都考慮會再食。個餐幾抵食,有好多度餸,睇相就知,個乳鴿燒得唔錯,要特別講下個火雲叉燒,算係偏肥啲啲,但係啱晒咁樣先有個香味,配埋佢個荷葉飯,仲有避風塘軟殼蟹,其實真係好滿足,仲有個氣鍋雞跟埋個湯調劑返。另外個田園盆栽係食得㗎,係食得㗎,係食得㗎,真係要重複講先知道,令到成件事唔會咁悶。最尾仲有個熊仔芝士蛋糕,啱晒女仔打卡餐廳上菜速度都幾快,坐位舒服,推薦大家再嚟,情侶或者一班人或者屋企都OK。

先講結論,係值得食嘅,以後再經過都考慮會再食。

而家科學園越來越多餐廳,尼間係除咗酒樓以外,都幾唔錯嘅中菜!餐廳以farm to the table 為宗旨,食材本地或外地農場新鮮直送,夠晒新鮮!😄 而且環境都好舒服,位於湖邊,假日嘅時候好多人帶狗黎☺️⭐️小食 - 檸檬鳳爪 酒香牛舌👉🏽無骨鳳爪啖啖肉,酸酸地,好開胃👉🏽牛舌入口軟腍,唔係爽口嗰種,有淡淡酒香⭐️點心 - 牛油果春卷呢個組合好特別,春卷炸得香脆,中間嘅牛油果唔會令到春卷變淋,掌握得好好⭐️ 燒味 - 乳鴿 燒鵝👉🏽乳鴿好juicy,外脆內嫩,味道香濃,原因係加左廖孖記嘅腐乳同十多種本地藥材來熬成,齒甲留香,必食之選🥰👉🏽燒鵝亦都唔輸蝕,皮薄,亦都脆口,火候掌握得啱啱好,肉質結實,鵝味濃,而且例牌都好大份!⭐️ 燉湯 - 肉骨茶入口甘甜,好香藥材味,放咗喺茶壺入邊,用茶杯飲用,幾過癮😂⭐ 小菜 - 避風塘軟殼蟹呢個又係抵食自選,大大份,一碟都有成四五件軟殼蟹🦀 加埋爆蒜,食落好香口⭐️ 蔬菜 - 三蝦豆苗所謂三蝦,分別係櫻花蝦、蝦米、蝦乾,所以令豆苗更加香,口感亦都更加豐富⭐️ 主食 - 烈焰菠蘿炒飯一上台侍應會點火,好吸晴,果然注重色香味俱全!廚師將菠蘿起肉再切粒再以蛋白、菜心粒

⭐️小食 - 檸檬鳳爪 酒香牛舌
👉🏽無骨鳳爪啖啖肉,酸酸地,好開胃
👉🏽牛舌入口軟腍,唔係爽口嗰種,有淡淡酒香

⭐️點心 - 牛油果春卷

⭐️ 燒味 - 乳鴿 燒鵝

⭐️ 燉湯 - 肉骨茶
入口甘甜,好香藥材味,放咗喺茶壺入邊,用茶杯飲用,幾過癮😂

⭐ 小菜 - 避風塘軟殼蟹

⭐️ 蔬菜 - 三蝦豆苗

⭐️ 主食 - 烈焰菠蘿炒飯
一上台侍應會點火,好吸晴,果然注重色香味俱全!廚師將菠蘿起肉再切粒再以蛋白、菜心粒、乾瑤柱絲炒,有穫氣之餘亦都食到淡淡菠蘿清香。

⭐️ 甜品 - 貓山王榴槤 牛榛仔
👉🏽 貓山王榴槤賣相勁可愛🥰🥰成個樣就係切半嘅原個榴槤。布甸重榴槤味,細細地好精緻
👉🏽 牛榛仔完全冇諗過原來係朱古力流心嘅包,入面啲朱古力醬就澭晒出嚟,好澎湃😂
2023-01-26 60 浏览
第一次到科學園果頭食中餐,估唔到搵到間食物水準咁高的中餐廳,真係忍唔住要介紹比大家啊。位於科學園第二期浚湖樓的——農,環境闊落舒適,見到好多家庭聚餐都選擇來呢度食,出餐位見到有d 好得意的動物點心,就知道呢間餐廳自有佢吸引之處。出名中菜的農,晚餐套餐選項十分豐富,成set 有好多款式的特色菜選擇,我們就點了爆漿乳鴿一隻,慢煮醉鮑(2 隻),牛油果蝦春捲,例牌農場燒鴨,氣鍋雞,避風塘軟殼蟹,水果粟,烈焰菠蘿炒飯,貓山王榴蓮甜品,牛榛仔.主要想講一下最令人驚艷的幾道菜,首先⬇️例牌農場燒鴨,真係食得出鴨皮鬆脆,鴨肉鮮嫩,而且例牌都大大份,烈焰菠蘿炒飯有surprised, 成個菠蘿係我們面前著曬火,真係估佢唔到,吸睛打卡程度爆燈。氣鍋雞是個湯,一壺慢慢倒,飲到雞湯精華。貓山王榴槤和牛榛仔飯後甜品真係有賣相好似卡通玩意咁,岩曬打卡又真係好好味,飯後食甜真係岩曬。吃飽飽,野飲點了兩瓶茶,瑰麗堂皇和桂花烏龍消滯,呢度整體環境感覺高檔,食物質素十分高,科學園必試餐廳。

2022-12-02
2023-01-25 648 浏览
今日即興收工踩單車🚴🏻‍♀️🚴🏻兩口子去左科學園食晚飯,最後選擇了【農】中菜館這裡環境清幽坐得舒適,確實環境不錯的中菜小館。小食雙拼 💫酒香口舌🐮 - 非常厚切啖啖肉,而且酒香濃入口剛剛好,份量都幾大份💫慢煮鮑魚 - 冰鎮鮑魚幾大隻有咬口入味唔會太韌,醬汁香濃入味💫乳鴿🦆 乳鴿外皮烤得卜卜脆,原汁原味即叫即煮,鴿肉鮮嫩超多肉汁,好香口,而且香濃得來又不覺得太油膩,誠意推薦🤪主菜 💫燉湯 氣鍋雞🍲 - 燉湯用了中國茶壺🫖裝住,材料充滿了椰子及雞肉,湯呈奶白色味道鮮甜,滿滿的椰子香滋潤保暖💫點心 幻彩蝦餃 - 超夢幻的造型🌈十分colorful 有橙色、藍色和粉紅色✨ 感覺得意賣相精美,而裡面同樣有內涵 蝦肉新鮮彈牙🦐 皮都算薄, 讚!💫小菜 漁公火箭桶🦑 - 上面插著的是魷魚下面就有石春粒,造型好像是出海打撈漁獲剛上岸的樣子,幾特別。新鮮彈牙香辣可口、辣得開胃💫小菜 沙薑懶人雞🐔 - 份量挺大,雞皮外層烤至香脆色澤光鮮,食落肉質鮮嫩💫小菜 三蝦豆苗 - 包含了🍤蝦米蝦乾櫻花蝦, 口感豐富,🥬豆苗鮮嫩清爽, 有少少薑粒炒得香口💫飯類 農仔荷葉飯 - 飯粒滿滿的荷葉香,荷葉飯足粒料有蝦有雞,充

小食雙拼
酒煮牛舌

💫乳鴿🦆

乳鴿
主菜
汽鍋雞

漁公魷魚筒

三蝦豆苗

💫飯類 農仔荷葉飯 - 飯粒滿滿的荷葉香,荷葉飯足粒料有蝦有雞,充滿鮮味👍🏿好大份
農仔荷葉飯
甜品
💫牛榛仔(朱古力流心) 及 柚子花精凍✨
牛榛仔🐮賣相精緻,一咬開就濃濃朱古力漿流水好吸引
晶瑩剔透的柚子花精凍🌹, 裏面有一塊塊花瓣再加上柚子清甜🌱可中和一下飯後的油膩
飲品

牛榛仔(朱古力流心)
柚子花精凍

💫冷泡茶 - 白桃🍑烏龍 及 桂花🌸烏龍
烏龍底好香飲落淡淡白桃果香同桂花花香,清甜優雅的味道

整體來說,這個套餐都性價比高而且可選擇的菜種都多,雖然說是2人餐,我們當然都食不到這麼多,下次可以多一位朋友都夠食唷!
2022-12-08
乳鴿
汽鍋雞
漁公魷魚筒
三蝦豆苗
牛榛仔(朱古力流心)
柚子花精凍
  • 氣鍋雞
2023-01-24 484 浏览
🌃 餐廳位於沙田白石角科學園第二期, 主打創新精緻農家菜, 餐廳內裏設計十分有格調,設計以木質為主, 有着金色的開放式廚房, 而餐枱座位相當闊落, 此外更有室外位置, 可以 觀看湖畔嘅景色, 如果下午黎會更加吸引。.🦪 慢煮醉鮑💲前菜任選兩款 $98👉 鮑魚以慢煮嘅方式烹調, 令到肉質十分嫩滑,令到酒香味更加濃郁。.👅 酒香牛舌 💲 前菜任選兩款 $98👉 牛舌切片嘅方式有些特別, 將牛片切成長方條狀, 比傳統嘅切法更加厚切, 咬落更有口感, 牛肉味更加濃郁。.🕊 爆汁乳鴿💲68👉 廚師將乳鴿嘅外皮燒到好香脆, 而內裏名副其實十分爆汁, 啖啖肉十分滿足。.🐔 氣鍋雞燉湯💲78👉 外形十分特別, 用了中式茶壺燉湯, 燉湯十分足料, 材料用了椰子肉同埋瘦肉, 將湯煲至乳白色, 味道十分鮮甜。.🐖 火雲叉燒💲238👉 呢個係店員表演嘅時間 , 將叉燒點火,營造火雲叉燒嘅效果,十分吸睛, 而叉燒用了半肥瘦嘅梅頭, 十分鮮嫩, 而叉燒燒到燶邊,好香口😋.🦀 避風塘軟殼蟹💲108👉 賣相十分吸引,用咗大量嘅炸蒜, 有著香濃嘅避風塘風味, 是軟殼蟹size都特別大隻,炸得幾酥脆,而肉質都唔梅,唯

🦪 慢煮醉鮑

🐖 火雲叉燒
💲238

🦀 避風塘軟殼蟹
💲108
👉 賣相十分吸引,用咗大量嘅炸蒜, 有著香濃嘅避風塘風味, 是軟殼蟹size都特別大隻,炸得幾酥脆,而肉質都唔梅,唯獨帶有一定嘅辣度, 唔食得辣嘅要注意一下。

🌽 蜑家水果粟
💲 78
👉 係蜑家正宗嘅菜式, 用了四川嘅辣椒同埋炸蒜與17度甜嘅嘅水果粟一齊炒, 有著更加濃烈嘅避風塘風味, 辣度更加十足, 刺激感係先辣後甜, 層次感好豐富。

🦐 幻彩金箔蝦餃
💲 58
👉 用上金箔嘅三隻蝦餃,好適合打卡,内裏用了唔少嘅蝦肉,口感彈牙,但賣相比味道較為吸引。

🍍 烈焰菠蘿炒飯
💲128
👉 呢個又係店員表演嘅時間, 將菠蘿點火, 營造烈焰菠蘿嘅效果, 打開菠蘿蓋之後聞到好香嘅炒飯味, 炒飯份量十分足, 可以同幾個朋友share都得, 而粒粒菠蘿都十分鮮甜, 唔係罐頭菠蘿可以媲美。
🍮 貓山榴槤
💲42
👉 賣相好適合打卡, 完美還原咗榴槤嘅外型,實質係貓山王榴槤布丁, 感覺都用咗唔少貓山王嘅果肉, 口感好smooth。

🍩 牛榛子
💲49/2
👉 係可愛嘅牛牛造型蒸包, 內裏有著榛子朱古力流心,味道偏甜,如果朱古力味濃一點會更好。

🍹 冷泡茶
💲 28/1
👉 選了白桃同埋桂花烏龍, 兩款感覺都好清新,白桃帶著果香, 桂花有著芳香嘅氣味,融入烏龍茶醇爽的茶味,香氣餘韻十足。
📍 農
沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
一入到黎就覺得環境唔錯清幽😚係港式裝橫同卡位,出邊有湖景🏞️日頭好靚🚤爆汁乳鴿必❕食❗️聽到係前利苑班底主理已經好期待🥰一食果然冇令人失望🤩肚腩細細個就食龍華乳鴿,但肉質都偏嚡,又冇咩肉🥲但今次師傅烹調手法完全係突破左乳鴿嘅限制哦🤣🤯一食係爆左啲油汁出黎,好誇張,而且好嫩滑😋正酒香牛舌醉雞嘅汁但配牛舌,份量幾大🍶口水彈牙好有創意🤣竟然將鵪鶉蛋配四川辣汁,一啖一粒又幾得意😍😚讚下鵪鶉蛋彈牙而且都係流心,有心思💗✨土炮雪茄擺盤💯🤣神還原雪茄煙灰缸😆其實係蒜蓉蝦春卷,蝦大大粒彈牙係基本,春卷皮同普通酒樓唔同呢😚火雲叉燒必❕食❗️淋左酒香嘅叉燒再加上火🔥仲唔等於我🤣唔肥而且好冧,所以都幾欣賞☺️隔黎枱望到都忍唔住問下名堂🤣氣鍋雞湯用紫砂茶具裝都幾得意,打開可以見到好多料🥥🐥避風塘軟殼蟹好好食❗️平時食泰國野軟殼蟹都比較乾而且得層殼,但師傅係搵左好多白膏嘅蟹🦀食落去好鬆化仲係啖啖肉🤤份量都好大🤫烈焰菠蘿炒飯視覺效果💯冬天見到好治癒✨燒一燒其實菠蘿味都濃啲🤭🍍飯粒好香,未食過菠蘿炒飯嘅男友肚臍都好興奮💓三蝦豆苗好正☺️有櫻花蝦同大小蝦乾,聽聞蝦乾仲係本地蝦,唔怪得味道咁濃😚🦐豆苗好爽口🥒貓山皇榴連請榴連同好舉

爆汁乳鴿

酒香牛舌
醉雞嘅汁但配牛舌,份量幾大🍶

口水彈牙

土炮雪茄

火雲叉燒

氣鍋雞湯
用紫砂茶具裝都幾得意,打開可以見到好多料🥥🐥

避風塘軟殼蟹

烈焰菠蘿炒飯

貓山皇榴連
請榴連同好舉手🙋🏻‍♀️冬天食下甜品過口癮都唔錯🤪賣相好似小榴連好得意😍濃郁嘅味道🤤

榛子朱古力包
呢籠肚臍比較中意,賣相可愛,流心係基本😌包承載入邊好似一個小河溏嘅朱古力醬🍫

2023-01-19
2023-01-20 67 浏览
今晚和家人到這間中菜館做節,餐廳主打農家菜,食材高質又新鮮。室內環境寬敞,還設有室外湖邊位置,非常寫意。爆汁乳鴿 外皮香脆,肉質鮮嫩。檸檬鳳爪 口感爽脆,味道酸酸辣辣,非常開胃。滷水豆腐 滷水味道香濃,豆腐好滑。幻彩蝦餃 蝦餃色彩繽紛,上面還加上金箔,賣相和味道都相當吸引。沙薑懶人雞 份量非常多,雞肉去骨,非常貼心。肉骨茶 以紫砂茶壺盛載,肉骨茶味道香濃。漁公火箭桶 名字看起來不知道是什麼來的,其實是魷魚,外面加上辣椒粉,香辣可口。三蝦豆苗 豆苗鮮嫩,再加上蝦乾,更加惹味。農仔荷葉飯 份量十足,香氣撲鼻。甜品:榴槤貓山王 賣相精緻,榴槤味濃。牛榛仔(朱古力流心)造型可愛,一口咬下,香滑的榛子朱古力醬一湧而出。冷泡茶:瑰荔堂煌 桂花烏龍 兩款味道都好香濃。

爆汁乳鴿
外皮香脆,肉質鮮嫩。
檸檬鳳爪
口感爽脆,味道酸酸辣辣,非常開胃。
滷水豆腐
滷水味道香濃,豆腐好滑。
幻彩蝦餃
蝦餃色彩繽紛,上面還加上金箔,賣相和味道都相當吸引。
沙薑懶人雞
份量非常多,雞肉去骨,非常貼心。
肉骨茶
以紫砂茶壺盛載,肉骨茶味道香濃。
漁公火箭桶
三蝦豆苗
豆苗鮮嫩,再加上蝦乾,更加惹味。
農仔荷葉飯
份量十足,香氣撲鼻。
甜品
榴槤貓山王
賣相精緻,榴槤味濃。
冷泡茶:
瑰荔堂煌
桂花烏龍
兩款味道都好香濃。
過新年梗係要食好啲😋同friend 敘舊傾偈💗搵咗間喺科學園嘅靚靚中菜,坐得舒服之餘,菜式選擇又多,我同friend都吃得好滿意。呢度除咗有裝修優雅嘅室內用餐區,仲有戶外水池邊靚景梳化雅座🥳感覺好chill !🔶小食🔶▫️酒香牛舌讓人驚喜的冷盤,一件件牛舌切成長方體狀然後疊起💗賣相讓人耳目一新,牛舌入口清爽彈牙,酒香入味。▫️滷水豆腐一咬下去豆腐內嫩外脆,外皮比一般的較為薄身👍🏼口感更佳。🔶乳鴿🔶自家出品的脆皮乳鴿~是這裏的招牌菜,炸得十分香口,肉鮮味濃又爆汁。🔶燉湯🔶點了氣鍋雞~冬天夠晒滋補~🥳燉湯用傳統砂鍋壺盛著,附上兩隻小杯,倒出來份量都唔少,入口清甜鮮味,滿有椰香。🔶小菜 🔶▫️土炮雪茄這條吃得很過癮😌一客有3大條,賣相像極一碌碌雪茄,真身原來是蝦春卷,仲好用心思用咗一個貌似煙灰缸嘅大碟承載着👏🏻一咬下去非常香脆,入面蝦膠十分彈牙。▫️火雲叉燒一上枱服務生就會在盤子下面點火🔥火炙過後的叉燒味道更香!附上一小盅秘製叉燒醬汁~叉燒屬厚切,肥瘦適中,入口啖啖肉。▫️三蝦豆苗用了大蝦乾丶炒香了的蝦米和櫻花蝦乾~伴以炒豆苗💗豆苗嫩口清甜,配伴了三蝦,提升了鮮味層次。▫️避風塘軟殻蟹軟殻蟹炸得香脆可口

🔶小食🔶

▫️酒香牛舌

▫️滷水豆腐
一咬下去豆腐內嫩外脆,外皮比一般的較為薄身👍🏼口感更佳。

🔶乳鴿🔶

🔶燉湯🔶

🔶小菜 🔶

▫️土炮雪茄
這條吃得很過癮😌一客有3大條,賣相

▫️火雲叉燒

▫️三蝦豆苗

▫️避風塘軟殻蟹
軟殻蟹炸得香脆可口,入口脆而不膩,以地道避風塘式來煮製,香辣度惹味,很有風味。

🔶飯🔶

點了烈焰菠蘿炒飯🍍原隻菠蘿直立式上場!服務生在菠蘿外皮點上火焰🔥看著菠蘿火燒著,好吸引視覺!打卡少不了~燒好一打開,是香噴噴的菠蘿炒飯。

🔶甜品🔶

甜品選擇都很多,樣樣都想試,心大心細🥰最後點了~「貓山王榴槤」布甸,榴槤模樣十分精緻,入口滑溜。另外點了「牛榛仔」,是可愛牛牛中式甜包,入面是非常流心的朱古力醬,吃得好滿足。

🔶冷泡茶🔶

自家製冷泡茶也很不錯!共有四款口味,點了「白桃烏龍」和「瑰麗堂皇」,2款都很清香,是消膩之選。

2023-01-17 92 浏览
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒮𝒸𝒾𝑒𝓃𝒸𝑒 𝒫𝒶𝓇𝓀想同屋企人食餐中菜,咁啱搵到呢間喺科學園的「農」,見佢餐牌D餸名幾特別,裝修亦感 覺新派,所以試一試,估唔到咁有驚喜😆室內有窗口位同卡位,另外仲有室外位,對住個水池,感覺幾舒服😌入座時先上一壺熱玄米茶,茶壺同茶杯都好別緻,另外有一個小桶比我地掉骨用,幾細心。疫情期間有提供濕紙巾係基本,估佢唔到係有埋膠手套。🌟 【檸檬鳳爪】清新開胃,去晒骨啱晒老人家食🌟 【酒香牛舌】似醉雞的牛舌版本,牛舌切到粗條狀,索晒D酒香,而且好爽口🌟 【爆汁乳鴿】皮脆肉嫩,可以用膠手套拎住黎食特別滋味🌟 【土炮雪茄】雪茄其實係春卷,裡面有好足料的蒜蓉蝦,用朱古力餅碎扮煙灰,連個碟都襯埋,真係好有心思😆🌟 【燒鵝】見佢門口真係掛住燒鵝所以特別叫個例牌黎試下,果然特別香,亦唔會太肥🤤🌟 【氣鍋雞燉湯】用茶壺茶杯飲湯真係未試過,好香椰子味,仲有椰子肉食,咁樣細細杯飲好似品茶咁令你慢慢品嚐燉湯的濃香🌟 【避風塘軟殼蟹】外表好香脆,而裡面蟹肉仲好嫩滑🌟 【南瓜素盒】迷你南瓜好可愛,裡面有雜菌,仲有D松露味,好香☺️🌟 【農家糯米飯】好大份同好足料▫️甜品方面食

心。疫情期間有提供濕紙巾係基本,估佢唔到係有埋膠手套。

🌟 【檸檬鳳爪】清新開胃,去晒骨啱晒老人家食
🌟 【爆汁乳鴿】皮脆肉嫩,可以用膠手套拎住黎食特別滋味
🌟 【避風塘軟殼蟹】外表好香脆,而裡面蟹肉仲好嫩滑
🌟 【農家糯米飯】好大份同好足料

▫️甜品方面食左:【農場柚子花精花精凍】上層有柚子皮,下層仲有一絲絲柚子肉,多重口感
【流心綠茶芝麻球】好澎湃的流心綠茶,唔會太甜啱晒
🫖 【冷泡茶】試左胎菊潽洱同瑰荔堂皇,原來瑰荔堂皇即係玫瑰+荔枝,好清香,食完一餐咁。豐富的飲埋呢個茶消下膩就啱啱好

😍全程上菜都好快,而飯菜都好熱,又好味,擺盤又有心思,屋企人都食得好開心

📍農 𝐅𝐚𝐫𝐦 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭
飲茶🫖嘅地方可以帶小狗🐶真係絕無僅有,呢度係非常好嘅選擇,有戶外嘅寧靜環境,仲有精美嘅食物,食飽仲可以去附近嘅彭福公園放電,係一個好去處🐶———————————————————————————🥢BB雞🐔💬兩隻小雞雞其實係叉燒包,賣相得意,一籠兩件唔駛食咁多☺️.🥢田園盤栽🍠🍐🎃💬真係好吸引,有三款炸物,紫薯酥、爆漿芝士同咸水角嘅變奏版,非常精美🤭.🥢牛油果🥑蝦春卷🫔💬春卷固然香脆,混入咗牛油果🥑多一份滋味,非常好味😋.🥢幻彩金鉑蝦餃🥟💬味道大同小異,當然係水準之上,一樣係皮薄餡靚,著返件靚衫當堂唔同晒🤭.🥢爆汁乳鴿🐦💬多數都會叫隻乳鴿嘆下,皮脆汁多又嫩肉,啖啖肉戴上手套🧤落手食夠晒惹味😂
———————————————————————————
🥢BB雞🐔
💬兩隻小雞雞其實係叉燒包,賣相得意,一籠兩件唔駛食咁多☺️
🥢田園盤栽🍠🍐🎃
🥢牛油果🥑蝦春卷🫔
💬春卷固然香脆,混入咗牛油果🥑多一份滋味,非常好味😋
🥢幻彩金鉑蝦餃🥟
🥢爆汁乳鴿🐦
2022-12-27
2023-01-14 70 浏览
⭐️⭐️⭐️⭐️📍農 (科學園)💁🏻‍♀️為食妹平時好少去新界搵好嘢食,👦🏻帶路先知道原來科學園有好多餐廳選擇,最後揀咗呢間食中式小菜嘅試試佢💁🏻‍♀️Menu菜式選擇都唔少,菜名有啲都幾得意,為食妹超級貪心所以嗌咗好多個餸,好彩都食得哂無浪費到🧚🏻‍♀️~ 火雲叉燒 ($238)🍴上菜時店員會用火槍燒起鐵架下面嘅酒精令叉燒有火焰燒起嘅效果🔥,本身見到啲叉燒好似好瘦咁以為會好嚡,點知有驚喜喎🤭,肉質鬆化軟腍,但又唔係鬆肉粉腌完嗰隻好假嘅腍啤啤,倒埋甜甜哋嘅叉燒豉油都幾正,推薦大家試吓👍🏻~ 爆汁乳鴿 ($36)🍴乳鴿炸得啱啱好,皮脆肉嫩而家仲有少少juicy🤤,食乳鴿就係要豪邁啲用手扯開嚟食,所以餐廳都幾貼心畀埋手套畀客人用手慢慢食,仲要只係$36都真係幾抵食😎~ 土炮雪茄 ($68)🍴為食妹見到菜名幾特別就嗌嚟試吓,presentation都幾過癮,將三條咖啡色長條蒜茸蝦春卷用紙捲住邊位扮雪茄😂,旁邊仲撒上少許咖啡粉扮雪茄灰,造型好像真幾得意,春卷皮外脆內裡少少煙韌,饀料好足料起碼食到有三大件蝦肉,蒜味十足調味幾好,呢道菜又食得又玩得😉~ 農家焗青口 ($68)🍴呢道青口係必食呀😍,青口大大隻,肉
⭐️⭐️⭐️⭐️
📍農 (科學園)

~ 火雲叉燒 ($238)

~ 爆汁乳鴿 ($36)

~ 土炮雪茄 ($68)

~ 農家焗青口 ($68)
🍴呢道青口係必食呀😍,青口大大隻,肉身飽滿,舖面嘅蒜蓉係靈魂所在,唔會過鹹又有少少辣,焗得啱啱好好juicy完全唔乾,大家一定要點嚟食‼️

~ 口水彈蛋($48)
🍴鵪鶉蛋以口水雞嘅醬汁調味,麻麻辣辣幾惹味,鵪鶉蛋係水晶狀,仲要係軟心唔係硬哂嘅蛋黃,唔會好膩😊

~ 酒香牛舌 ($78)
🍴花雕酒味道好濃,鐘意醉物嘅朋友仔一定啱哂😌,牛舌切成粗條狀幾有咬口,份量都唔少

~ 三蝦豆苗($98)
🍴豆苗加入咗蝦米、櫻花蝦同大蝦乾炒成,幾有鮮味唔錯,豆苗唔會好老有渣幾好食👌🏻

~ 農仔荷葉飯 ($98)
🍴每粒飯都滲透住濃濃嘅荷葉香😌,用料十足,有好多蝦仁同豬肉,為食妹食呢啲蒸飯最怕啲飯蒸到腍啤啤,但呢個唔會,飯粒仲係有少少咬口,有啲驚喜🤩,荷葉飯亦以甜豉油調味唔會過鹹,值得一試

~ 肉骨茶($78)
🍴👦🏻成餐飯最愛呢壺肉骨茶,蒜味同中藥味都好濃郁,夠哂濃味,以茶壺茶杯上菜有啲特色,一杯一杯倒岀嚟幾過癮🤗

~ 流心綠茶芝麻球 ($38)
🍴新鮮炸起嘅迷你芝麻糯米波包住流心綠茶醬,👦🏻超愛,綠茶醬意外地好濃好重綠茶味,熱辣辣外脆內軟好好食😜

~ 貓山王榴槤($42)
🍴為食妹作為榴槤控點可以唔嗌,甜品以成個榴槤造型上菜超級可愛🥰,其實係榴槤椰奶奶凍,榴槤味唔算好重不過都夠香嘅,奶凍帶少少微鹹,椰子味十足😆

~ 瑰荔堂煌 ($28)
~ 白桃鳥龍 ($28)
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️