2023-02-20 111 浏览
一早到希望坐得舒服點,沒有其他客,以為可以坐得舒服啲。我們三人連寵物,有一張輪椅,當然坐戶外。戶外坐位是一把太陽傘,兩張小台併合,坐四人,六人就太逼。女侍應要我們坐一張單邊小圓枱,一張小圓枱,坐兩位也可以。坐三位,加寵物及輪椅,還要與另一合併的一張圓留給其他客人,點樣坐?五星級價錢,零🌟待客態度!之前食過,味道可以,價錢酒店差唔多。以為至少有接近酒店5成水平,點知大失所望,沒有客的時候,為什麼要客人坐得咁擠擁呢,情何以堪?
戶外坐位是一把太陽傘,兩張小台併合,坐四人,六人就太逼。
五星級價錢,零🌟待客態度!
之前食過,味道可以,價錢酒店差唔多。
2023-02-18
  • 燒乳鴿
  • 農莊包點
  • 幻彩帶子餃
2023-02-18 139 浏览
朋友在科學園工作,她推介這間位於科學園叫農的中菜館。今天和她在農吃晚餐,菜式味道好之餘,亦有創意玩味,值得支持。前菜檸檬鳳爪酸酸地微辣,開胃。鹵水豆腐有豆味。土炮雪茄有玩味,打卡一流。這蝦肉春卷入口外皮脆,內面的蝦肉彈牙美味。火雲叉燒必試,梅頭叉燒加熱入口更香更可口,肥瘦軟硬適中有肉味。氣鍋雞燉湯用茶壺裝,倒入茶杯細細品嘗,椰子,豬肉和雞的香甜味混為一體,滋味。漁公火箭桶幾特別,這些新鮮吊桶鱿魚很鮮甜,原汁原味。南瓜素盒精緻,南瓜內是炒香的鮮菇,清新鮮味。乳鴿細細隻,肉嫩皮脆,好食。烈焰菠蘿炒飯打卡一流,飯有瑤柱菠蘿蛋白,開胃。推介甜品貓山王榴蓮,形似榴蓮味香甜濃郁,有驚喜。綠茶流心芝麻球也是佳作,美味!冷泡茶白桃烏龍和桂花烏龍好飲。店員服務有禮效率佳。店座位寬敞舒適。今餐吃得很滿意,想不到科學園內都有高水準的中菜館,真是不枉此行。

前菜檸檬鳳爪酸酸地微辣,開胃。鹵水豆腐有豆味。

漁公火箭桶幾特別,這些新鮮吊桶鱿魚很鮮甜,原汁原味。

南瓜素盒精緻,南瓜內是炒香的鮮菇,清新鮮味。

乳鴿細細隻,肉嫩皮脆,好食。

烈焰菠蘿炒飯打卡一流,飯有瑤柱菠蘿蛋白,開胃。

冷泡茶白桃烏龍和桂花烏龍好飲。

店員服務有禮效率佳。

店座位寬敞舒適。

2023-02-17 526 浏览
前日喺中大上完堂決定去食埋晚飯先返屋企,由大學站行幾個字就可以去到科學院,裡面都有唔少高質嘅餐廳架😙 今次試左呢間 @farmrestauranthk ,佢地用左Farm-to-Table嘅概念🪴 即係由農場或田園直接購入烹飪食材,為食客帶黎高質嘅中式fusion菜😍 一入到去就見到幅充滿香港特色嘅壁畫,望出去仲見到有唔少嘅戶外座位,環境黎講真係無得頂👍🏼Farm Restaurant adopts the farm to table concept, which means that most of their ingredients are bought directly from organic farmers. They specialise in Chinese fusion dishes, and their environment is very lovely. 爆汁乳鴿 $36 (堂食優惠)Baby Pigeon 來自自家農場嘅14日榖飼乳鴿加上廖孔記嘅腐乳製成嘅滷水汁夠曬入味,口感皮脆肉嫩🍗This 14 day old pigeon is raised in the

爆汁乳鴿 $36 (堂食優惠)
Baby Pigeon
This 14 day old pigeon is raised in their own farm, marinated with a local branded bean curd which tasted both sweet and savoury.

氣鍋雞 $78
Pot Chicken Soup
用中式茶壺裝著嘅雞湯因為加左椰子所以特別鮮甜,打開蓋都見到裡面好足料,飲完個胃即刻暖曬🤰🏻
This is a creamy white chicken soup was boiled with coconuts, so it had a sweet undertone. There were also pieces of fresh coconut in the pot.

涼菜叫左酒香牛舌 ($78),厚身嘅口感特別彈牙,酒味香濃🥃 鹵水豆腐 ($42)外皮夠薄,口感滑嫩,如果滷得更入味就好啦😉
For cold dishes, we got the Wine Ox Tongue, which had a strong but pleasant alcohol flavour, and the bite was thick and crisp. The Marinated Tofu was smooth, but I wish it was more flavourful.

幻彩金鉑蝦餃 $58
Rainbow Gold Shrimp Dumplings
色彩繽紛嘅蝦餃外皮雖然厚左啲不過夠煙靭,餡料用左蝦滑同埋完隻蝦肉,所以口感特別豐富🦐
These colourful dumplings had a chewy outer layer and a filling made with shrimps and shrimp paste, which created a nice contrast of flavours.

漁公火箭桶 $88
Squid Rockets
呢個打卡一流嘅菜色用左本地魷魚,喺出面灑左唔少辣椒粉,加上微微嘅炭燒香食落開胃惹味🦑
Local squids on skewers were sprinkled with chilli dust, which made it taste spicy with a hint of chargrilled flavour.

三蝦豆苗 $98
3 Shrimps Pea Shoots
蝦米,蝦乾,櫻花蝦雖然都係蝦,但口感同味道都好唔同,加喺豆苗上令層次感更豐富🤪
The three types of dried shrimp had their own textures and flavours, which elevated the freshness of this dish.

火雲叉燒 $238
Fire Char Siu
佢地選擇用西班牙伊比利亞黑毛豬粒取代中國豬,食得更安心之餘,肉味仲更加特出添🐖 店員會將玫瑰露淋上再點火,令叉燒外皮帶有焦脆嘅效果,裡面保持軟嫩嘅狀態🤤
Iberico Pork was used to make this char siu, which resulted in a more succulent flavour. It was lit on fire after serving, which created a caramelised outer layer.

烈焰波蘿炒飯 $128
Flaming Pineapple Fried Rice
呢個一樣有帶視覺效果,希望用火嘅熱氣將菠蘿嘅精華帶入炒飯裡面🔥 瑤柱菠蘿蛋白炒飯非常足料,炒得夠乾身,食完都唔會覺得好油膩🥳
By putting it on flame, the essence from the pineapple can integrate into the fried rice. This egg white fried rice was not oily at all, and had enough “wok hay”.

甜品叫做個貓山王榴槤 ($42),佢介乎於慕斯同埋啫喱之間,榴槤味雖然唔係特別濃郁,但勝在順滑個口感👅 牛榛仔 ($49)賣相好得意,一撕開就見到滿瀉嘅榛子朱古力流心,為呢餐畫上完美句號🍫
For dessert, we got a Musang King Durian. It falls between mousse and jelly, and was smooth and creamy. The Hazelnut Cows had a runny chocolate sauce and was piping hot when served.

飲品方面要左白桃鳥龍同埋菊花潽洱 ($28/1),食咁多重口味嘢最啱飲返杯茶解解膩🍵
To cool off, we got a Peach Oolong Tea and a Chrysanthemum Pu Er, which were made in house.
  • 貓山王榴槤
  • 牛榛仔
  • 甜品
  • 幻彩帶子餃
2023-02-15 101 浏览
原來農家菜都可以做到爐火純青嘅境界😻同朋友二人同行嗌咗個套餐 發現啲餸菜好特別心思思用張紙剔剔下都揀左好幾樣 小食雙拼任選2款 我揀左美極鴨舌同陳醋雲耳 無諗過餐廳可以食到鴨舌 唔會辣 夠晒湖南風味 另加乳鴿一隻 呢度仲好特別的田園盤栽 望落去有啤梨形狀 食落去口感又似煎堆仔燉湯氣鍋雞 呢個夠晒特色 用緊紫砂壺 倒出嚟嘅湯原來特別好飲!又夠熱壺裏面仲有料可以食埋添😋😋蜑家水果粟 感覺有啲似避風塘炒粟米好香 辣辣地 都幾入味 粟米都夠嫩烈焰菠蘿炒飯 呢個不得了 用嚟打卡影相一流 仲可以做埋生日蛋糕吹蠟燭😂😂裏面嘅炒飯亦都合格 出邊菠蘿加上燃料 火槍一啪成事睇落去加晒分👍🏻👍🏻甜品真係令人愛不釋手我最鍾意食榴槤 呢度有貓山王榴槤布甸 另外仲有精緻可愛嘅小熊蛋糕係藍莓芝士味架🫶🏻🫶🏻順帶一提呢度嘅景色非常之怡人靠近科學園嘅金蛋同湖畔影相一流

原來農家菜都可以做到爐火純青嘅境界😻

順帶一提呢度嘅景色非常之怡人
靠近科學園嘅金蛋同湖畔影相一流
2022-08-03
2023-02-14 74 浏览
位於科學園嘅一間中菜館,佢嘅座位分別outdoor同埋indoor, outdoor仲可以帶埋寵物一齊嚟,環境非常之優美舒適,絕對係休閒好去處, 食物方面絕對有驚喜而且質素非常之高
就嚟到情人節啦,冇情人嘅我就約左閨蜜去食飯飯啦!兩個人一齊撐枱腳,我都叫咗唔少嘢食㗎 !作為大埔人嘅我哋,都想試吓啲新嘢😋👍🏻係OpenRice 就搵咗一間位於科學園嘅特色農家菜👍🏻📍農 Farm Restaurant 餐廳主打正宗嘅農家菜,以唔同嘅形式及有趣嘅方式,去展示出嚟😋真係潮注食農家菜👍🏻餐廳嘅環境都較為寬敞😊有少少高級茶記嘅感覺,而牆身亦都畫上了有香港特色嘅壁畫🎨✍🏻餐廳亦都設有露天座位,可以望住科學園嘅人工湖好Chill咁食Lunch ❤️⭐️ 滷水豆腐香滑嘅豆腐,配上有酒味嘅滷水汁😋餐廳仲好貼心咁將啲豆腐切開一片片,令佢更加入味❤️⭐️ 酒香牛舌 餐廳將牛脷切成長條嘅形狀🐮👅,食落去有好濃烈嘅酒味,牛脷嘅口感都比較軟腍⭐️ 乳鴿小小乳鴿「味力」驚人,外脆內裏多汁嘅乳鴿,味道啱啱好🐥🐣⭐️ 土炮雪茄外貌望落去好似雪茄一樣,但其實佢係包住鮮蝦飲嘅春卷,爽口彈牙嘅鮮蝦🍤🦐,都幾好食㗎👍🏻⭐️ 火雲叉燒真係有火焰出嚟嘅叉燒🐷,不過相機影得唔係好清楚❤️識落去唔會好甜,記得配埋豉油一齊食⭐️ 氣鍋雞超養生氣鍋雞,飲落去有超香濃嘅椰汁味道,餐廳用咗中式嘅茶壺茶杯去呈現🫖☕️,然後一杯一杯咁飲,成個感覺

⭐️ 滷水豆腐

⭐️ 酒香牛舌

⭐️ 乳鴿
小小乳鴿「味力」驚人,外脆內裏多汁嘅乳鴿,味道啱啱好🐥🐣

⭐️ 土炮雪茄

⭐️ 火雲叉燒

⭐️ 氣鍋雞
超養生氣鍋雞,飲落去有超香濃嘅椰汁味道,餐廳用咗中式嘅茶壺茶杯去呈現🫖☕️,然後一杯一杯咁飲,成個感覺都非常雅致❤️

⭐️ 漁公火箭桶
原來火箭桶就係指魷魚筒🦑🦑香辣嘅魷魚,食落去非常之惹味,仲爽口彈牙😋賣相都好吸引👍🏻

⭐️ 三蝦豆苗
三蝦係指蝦米、蝦乾同埋櫻花蝦🦐🍤,連埋豆苗一齊食,清清淡淡得來帶有淡淡的蝦米香味,都不錯😌

⭐️ 農仔荷葉飯
清香撲鼻嘅荷葉🪷🪷,包裹住吸收了所有汁料精華包括雞肉、蝦米及秘製醬汁嘅米飯!超滿足😋

⭐️ 貓山王榴槤
係超香濃嘅貓山王榴槤布甸,最緊要口感綿滑,滑嘟嘟😋又唔會太甜,超好食

⭐️ 柚子花精凍
係一個包滿豬滿滿柚子肉嘅啫喱,清甜爽口又多汁嘅柚子肉😋現場好想要多一件黎食👍🏻好食

⭐️ 白桃烏龍
輕焙烏龍茶帶有微微白桃香氣,飲落去口齒留香😌最緊要可以解膩

⭐️ 瑰麗堂皇
香濃嘅玫瑰花茶味道,聞落去氣味芳香👍🏻 最緊要可以解膩😋

🏪店名:農
📍地址:沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖
2023-02-10
  • 貓山王榴槤
  • 酒香牛舌
  • 乳鴿
  • 火雲叉燒
[ 農 Farm Restaurant ]餐廳位於白石角,入面開左好幾間食肆,外面睇以為間餐廳係燒味舖,點知入到去有驚喜喎😲😲✿ 爆汁乳鴿(隻) $68乳鴿即叫即炸,一上枱熱辣辣,明符其實嘅爆汁,無可挑剔🫡✿ 前菜自任選兩款 $98檸檬鳯爪鹵水豆腐酸甜嘅鳳爪啱哂做前菜,用冰菜做底,夾埋一齊食口感一流;鹵水豆腐厚切,食落軟林林,鹵水加麻油非常美味香口🤤✿ 幻彩金鉑蝦餃🌈 $58彩色造型超吸睛,原隻大大粒蝦餃,口感&賣相滿分。✿ 松露懶人雞🐓 (半隻)黑松露炸子雞裡面喺手撕雞,唔怪之得叫懶人雞🤣啱哂我呢d懶人食,黑松露又同炸子雞幾夾🤭🤭✿ 氣鍋雞🫖 $78椰子雞湯,超濃椰子味,用料十足,最特別之處喺採用砂鍋茶壺,盛載着雞湯,飲足20分鐘,個湯都仲係熱,超讚👍🏿✿ 避風塘軟殼蟹🦀 $128避風塘軟殼蟹勁重蒜🧄,乾葱&蒜頭炸得剛剛好,完全冇苦味,同炸軟殼蟹一齊食超級惹味。✿ 三蝦豆苗🥬🦐 $88豆苗非常鮮嫩,三蝦有蝦乾、蝦米&櫻花蝦,配合炒起來好香口。✿ 烈焰波蘿炒飯🍍 (瑤柱菠蘿蛋白炒飯) $128上枱時菠蘿輕輕加上火焰燒一燒🔥菠蘿炒飯採用新鮮菠蘿,炒飯粒粒分明,加上菠蘿香氣,呢個必點。✿
[ 農 Farm Restaurant ]

✿ 爆汁乳鴿(隻) $68
乳鴿即叫即炸,一上枱熱辣辣,明符其實嘅爆汁,無可挑剔🫡

✿ 前菜自任選兩款 $98
檸檬鳯爪
鹵水豆腐

✿ 幻彩金鉑蝦餃🌈 $58
彩色造型超吸睛,原隻大大粒蝦餃,口感&賣相滿分。

✿ 松露懶人雞🐓 (半隻)

✿ 氣鍋雞🫖 $78

✿ 避風塘軟殼蟹🦀 $128

✿ 三蝦豆苗🥬🦐 $88
豆苗非常鮮嫩,三蝦有蝦乾、蝦米&櫻花蝦,配合炒起來好香口。

✿ 烈焰波蘿炒飯🍍 (瑤柱菠蘿蛋白炒飯) $128

✿ 牛榛仔🐮 (榛子朱古力流心)$49
熱辣辣上枱,中式版既心太軟😄牛牛造型既包點,超可愛☺️撕開個包,滿滿的香濃榛子朱古力流哂出來🍫

✿ 椰香拉絲 $28
呢個甜品絕對適合飯後,不會好膩,香脆可口。

總結🫦
絕對推介呢間餐廳,食物質素高,充滿驚喜。而且餐廳坐得舒適,真係可以令你慢慢品嚐高質嘅美食😋,遠離煩囂。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
農 Farm Restaurant
電話:26091018
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 避風塘軟殼蟹
  • 幻彩蝦餃
  • 牛榛仔
2023-02-12 71 浏览
白石角都有農家菜食?🧐農家菜一直俾我嘅感覺好old school😆而呢間餐廳打破咗我呢個諗法我會用新式農家菜來形容😆餐廳係前利苑班底部份菜式更加用farm to table嘅概念🤗٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡爆汁乳鴿💗乳鴿係自家農場出品皮脆而肉質鮮嫩每一啖都食到滷水香味٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡酒香牛舌💗我好少食牛舌估唔到睇落去咁厚身食落咁軟身😨而且花雕酒嘅香氣好濃喺口腔持續不散一段時間🤭٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡口水彈蛋💗彈蛋其實係鵪鶉蛋非常爽口,而且呈流心狀配上麻辣醬汁都幾開胃辣度對我嚟講啱啱好🤓٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡土炮雪茄💗擺盤真係好神似😝仲有一啲朱古力粉末扮煙灰🥸雪茄裏面包着爽彈嘅蒜蓉蝦膠用料十足👍٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡火雲叉燒💗吸晴菜式🔥店員會喺呈上嘅時候點火未食已經散出陣陣香氣餐廳選用伊比利亞黑毛豬製作肉味濃,入口肉質鬆軟٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 肉骨茶💗以茶壺同功夫茶杯呈上🫖好得意😎肉骨茶偏重胡椒味而非藥材味(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 漁公火箭筒💗一隻隻魷魚用竹籤串起食得過癮😆帶有沙嗲味,香辣惹味魷魚口感嫩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 三蝦豆苗💗三蝦分
白石角都有農家菜食?🧐

而且花雕酒嘅香氣好濃
喺口腔持續不散一段時間🤭

٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡口水彈蛋💗
彈蛋其實係鵪鶉蛋
非常爽口,而且呈流心狀
配上麻辣醬汁都幾開胃

吸晴菜式🔥
店員會喺呈上嘅時候點火
未食已經散出陣陣香氣
餐廳選用伊比利亞黑毛豬製作
肉味濃,入口肉質鬆軟

٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 肉骨茶💗
以茶壺同功夫茶杯呈上🫖
好得意😎
肉骨茶偏重胡椒味而非藥材味

(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 漁公火箭筒💗
一隻隻魷魚用竹籤串起
食得過癮😆
帶有沙嗲味,香辣惹味
魷魚口感嫩

(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 三蝦豆苗💗
三蝦分別有蝦皮.蝦米. 蝦乾🦐🍤🦐
炒完再放喺豆苗上面
好香口.豆苗亦都新鮮好嫩

(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 烈焰菠蘿炒飯💗
菠蘿炒飯,裏面有瑤柱蛋白
又一吸睛之作

(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 流心綠茶芝麻球💗
熱辣辣好脆口
綠茶流心茶味奶香味好濃
小心辣口呀

(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ ♡♡♡ 瑰麗堂皇.桂花烏龍💗
叫左冷泡茶
瑰麗堂皇帶有啲荔枝味
桂花烏龍桂花味好出
配上烏龍茶甘甘地好清新

餐廳位置易搵
就喺金蛋附近😆
亦有戶外嘅位置架~🤗
近期食到一間可以食盡山膚水豢既餐廳,主打粵系菜式,菜式多為Farm to Table,價錢合理而且食材高質用心, 高質到好想即刻同大家分享。.🍋檸檬鳳瓜酸酸辣辣,好開胃,非常適合作為一餐既前菜😍.👅酒香牛舌酒味深濃,帶微甘,足一寸厚切口感超正。.🐦爆汁乳鴿餐廳主打的爆汁乳鴿🐦和一般普通乳鴿有很大區別,選用農的自家農場14日穀飼的BB鴿👩🏻‍🌾,再加上香港本土百年品牌廖孔記的腐乳炮製的藥材滷水調味,故此乳鴿會帶有獨特的香味🤤食落去肉汁四溢、肉質軟嫩滑爽。.🦐土炮雪茄(蒜蓉蝦)打卡必點既一道菜,外型真的很有雪茄的感覺,酥脆香口的春卷外皮,內裏係極足料既蒜蓉蝦肉,諗返返都令我回味無窮!.🐤農場燒鵝外皮金黃香脆、肉身飽滿、色澤鮮豔、酥香、脆嫩、多汁、吃進口裏沾上酸梅醬,小妹幾乎可以將所有形容好味的燒我的應用詞都應用上,放進口內讓口腔洋溢著滿滿的幸福感!激推的幸福感。.🥥氣鍋雞(椰子雞湯)椰子香味甚濃,氣鍋雞本來是雲南省建水縣的一道特色名菜;用汽鍋蒸制而得名,藥饍效果極佳。有補虛養身、補血、健脾開胃的功效。由於湯汁是蒸汽凝成,雞肉的鮮味在蒸的過程中喪失較少,所以基本上保持了雞的原汁原味,令湯極為
🍋檸檬鳳瓜
酸酸辣辣,好開胃,非常適合作為一餐既前菜😍
👅酒香牛舌
酒味深濃,帶微甘,足一寸厚切口感超正。
🐦爆汁乳鴿
🦐土炮雪茄(蒜蓉蝦)
🐤農場燒鵝
🥥氣鍋雞(椰子雞湯)
椰子香味甚濃,氣鍋雞本來是雲南省建水縣的一道特色名菜;用汽鍋蒸制而得名,藥饍效果極佳。有補虛養身、補血、健脾開胃的功效。由於湯汁是蒸汽凝成,雞肉的鮮味在蒸的過程中喪失較少,所以基本上保持了雞的原汁原味,令湯極為鮮甜。
🥢慈菇臘味煲
大大嚿嘅慈菇再加上充滿焦香嘅臘味,令呢道菜變成一道若然是天氣比較冷的時候必點的一道菜。
🎃南瓜素盒
味道很好的一道素菜,最佳的是承載着素菜的南瓜,味道竟然也出奇地好,絕對係好睇又好食。
🍍列焰波蘿炒飯(瑤柱蛋白炒飯)
正到可以獲得最佳視覺享受大獎既波蘿炒飯!絕一場完美的表演,待應會即場淋上酒點火🔥儀式感十足,打卡必備🤳!、色香味皆全,抄得好出色既抄飯不在話下,所使用的原隻新鮮波蘿令小妹食完個抄飯都忍唔住食埋個波蘿啊!
🍽️貓山王榴槤
榴槤慕絲,啖啖榴槤香,又唔會過於膩,忍唔住一啖又一啖。
🥢牛榛仔 (流心榛子朱古力)
真真正正嘅流心包,裏面嘅榛子朱古力係湧出來的流心,而且公仔好得意,一家大細嚟到食就啱晒。
🧃白桃烏龍🧃瑰茘堂煌(玫瑰花茶)
包裝靚得來仲要好飲,全人手調製值得一試。
檸檬鳳瓜
慈菇臘味煲
列焰波蘿炒飯
貓山王榴槤
2023-02-09 71 浏览
估唔到科學園有間咁高水準嘅中菜🤩食到我舔舔脷😋主打農家菜,由前菜,主菜到甜品,每一道菜都好出色,食得出師傅用心製作,冇令我失望🥳農場燒鵝燒得香脆,燒鵝甘香出曬嚟👍👍乳鴿帶有茶香滷水味,未食過唔係炸但又煮得咁入味嘅乳鴿🤩仲有手套好貼心🥰呢度嘅肉骨茶竟然係斟出嚟架🔥雖然冇肉食,但好好飲,暖胃又香濃 貓山王榴連蛋糕好有心思,打卡able又好味😋仲有凍飲嘅茶飲可以選擇,係由茶包沖出嚟,一啲都唔求其😊

農場燒鵝燒得香脆,燒鵝甘香出曬嚟👍👍

貓山王榴連蛋糕好有心思,打卡able又好味😋

仲有凍飲嘅茶飲可以選擇,係由茶包沖出嚟,一啲都唔求其😊
2023-02-08 76 浏览
🔸氣鍋雞原來係椰子雞湯,用咗茶壺上好特別,個湯超級超級鮮甜!簡直係今日MVP,必叫!🔸爆汁乳鴿超級juicy惹味呀!而且好多肉,jengggg!🔸檸檬鳳爪酸酸味味好開胃,鳳爪好彈牙!🔸口水彈蛋(鵪鶉蛋)個辣汁好正,香辣開口,鵪鶉蛋好爽口!🔸土炮雪茄(蒜茸蝦)外皮炸得好脆,裡面餡料超多蝦膠,好特別!🔸松露懶人雞啖啖雞肉拆曬骨好正,松露味唔算太重,但都唔錯~🔸三蝦豆苗豆苗好嫩,大大碟茶超正!🔸農仔荷葉飯🔸漁公火箭桶燒烤風味魷魚筒,成隻串起食好過癮🔸椰香拉絲非常酥脆!唔會太甜,推介!
🔸柚子花精凍好refreshing!解膩一流~.🔸白桃烏龍🔸瑰荔堂煌
🔸氣鍋雞
🔸爆汁乳鴿
超級juicy惹味呀!而且好多肉,jengggg!
🔸檸檬鳳爪
酸酸味味好開胃,鳳爪好彈牙!
🔸口水彈蛋(鵪鶉蛋)
個辣汁好正,香辣開口,鵪鶉蛋好爽口!
🔸土炮雪茄(蒜茸蝦)
外皮炸得好脆,裡面餡料超多蝦膠,好特別!
🔸松露懶人雞
啖啖雞肉拆曬骨好正,松露味唔算太重,但都唔錯~
🔸三蝦豆苗
豆苗好嫩,大大碟茶超正!
🔸農仔荷葉飯
🔸漁公火箭桶
燒烤風味魷魚筒,成隻串起食好過癮
🔸椰香拉絲
非常酥脆!唔會太甜,推介!
🔸柚子花精凍
好refreshing!解膩一流~
🔸白桃烏龍
🔸瑰荔堂煌
2023-02-08 59 浏览
今日要幫公司手攪攤位要去到科學園,夜晚都打定輸數食頹野,點知比我好好彩搵到間唔錯嘅中菜餐廳!個套餐勁抵食,同同事兩個人食到飽住走呀!1️⃣ 口水彈蛋(鵪鶉蛋)🌶️🥚先黎一度開胃小菜鵪鶉蛋🥚,每隻蛋都沾滿口水麻辣風味😋,食落口鵪鶉蛋黃超濃郁😍,真係隻隻都彈牙好味!2️⃣酒香牛舌🍶🐮👅我第一食勁厚身牛舌!每一啖咬落都有陣陣花雕酒味!食食下都有醉意🫣3️⃣乳鴿🐦食完鵪鶉蛋,再食埋隻乳鴿😋,超滿足!乳鴿上枱熱辣辣,而且炸到香脆可口又多汁🥰,唔洗落淮鹽都好夠味啦!4️⃣幻彩蝦餃🥟每一隻蝦餃都晶凝通透🤩,夾落去感受到蝦餃餡絕不吝嗇😆,而且皮薄餡靚,蝦仁彈牙😍,重要係睇得又食得!5️⃣火雲叉燒🐷呢個火雲叉燒個名想當有氣勢!原來碟野都唔惹小!叉燒配上秘製醬汁再用火槍🔥燒烤,將醬汁緊緊鎖係叉燒上,每一咬口都非常juicy 🤩,肥瘦適中,送飯一流🥰6️⃣氣鍋雞🐔🍲初時以為有好大個鍋燉雞,原來係迷你版嘅雞湯,飲落口勁有濃郁雞味😚,而且湯身都厚,好似飲左多雞嘅營養精華😋,用埋茶杯飲阿哂風味👍🏽7️⃣農家焗青口無諗過隻隻青口都咁大隻!而且仲要鋪滿香蒜調味料🌶️🧄🧅,咬落口非常爽口新鮮,味道都較得好好😋8️⃣三蝦豆苗🦐🥬新年節日緊係要食豆苗啦!佢地

個套餐勁抵食,同同事兩個人食到飽住走呀!

1️⃣ 口水彈蛋(鵪鶉蛋)🌶️🥚

2️⃣酒香牛舌🍶🐮👅

3️⃣乳鴿🐦

4️⃣幻彩蝦餃🥟

5️⃣火雲叉燒🐷

6️⃣氣鍋雞🐔🍲

7️⃣農家焗青口

8️⃣三蝦豆苗🦐🥬
新年節日緊係要食豆苗啦!佢地嘅豆苗好嫩,容易入口👍🏽,而且配埋蝦乾🦐等其他調味,令到d菜緊加好味同入味!

9️⃣烈炎菠蘿炒飯🍍🍚
壓軸登場嘅就係菠蘿炒飯!佢係原個上枱再加埋陣陣烈炎,令到菠蘿嘅鮮甜味更易滲到炒飯入面🤩,而且仲要令到飯溫夠熱👍🏽份量都相對多,但絕對難唔到我😆

🔟牛榛仔(朱古力流心🍫)+椰香拉絲🥥
個朱榛仔係朱古力🍫流心包,靚到唔捨得食🥺,仲要爆多朱古力流心👍🏽令外嘅拉絲原來係薄薄春卷脆皮鋪埋香甜椰絲,食落去無咁膩,亦都為今餐飯畫上完美句號👍🏽

好難得係科學園搵到間咁多款食又好味嘅中菜,而且環境裝修都新淨✨,店員亦都好有禮貌🥰,而且仲有兩枝冷泡茶附上(白桃烏龍+桂花烏龍),超滿足!食得超開心。下次再黎科學園時就唔擔心無飯食!
2023-02-07 55 浏览
📌農 (沙田)沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖幾特式既中菜,雖然遠左d,但好食勝過一切😆😆👍🏻下次可以繼續試埋其他款式🤩🤩爆汁乳鴿肉嫩多汁,剛剛好😋😋避風塘炒軟殼蟹軟殼蟹配上大量蔥蒜,夠乾身有鑊氣👍🏻三蝦豆苗份量足夠,豆苗唔會好hi,鮮甜十足田園盤栽賣相好特別,好得意🤤🤤上面係d炸物,好味又精美👏漁公火箭桶賣相又係一流,幾盞鬼,魷魚面有啲辣辣地,幾好食😋
📌農 (沙田)

爆汁乳鴿
肉嫩多汁,剛剛好😋😋

避風塘炒軟殼蟹
軟殼蟹配上大量蔥蒜,夠乾身有鑊氣👍🏻

三蝦豆苗
份量足夠,豆苗唔會好hi,鮮甜十足

田園盤栽
賣相好特別,好得意🤤🤤上面係d炸物,好味又精美👏

漁公火箭桶
賣相又係一流,幾盞鬼,魷魚面有啲辣辣地,幾好食😋
2023-02-06 54 浏览
爆汁乳鴿乳鴿好新鮮,熱辣辣,食落好多肉汁流出黎,佢地仲醃得好入味,一路咬,一路都有啲香料味滲出來檸檬鳳爪有啲似泰式鳳爪,但係佢冇咁辣同冇左果隻魚露味,酸酸辣辣咁做前菜一流,開胃呀😊佢地的鳳爪仲要係無骨鳳爪,食得好方便😋酒香牛舌牛舌都重酒香味,食落好香濃,然後佢地等牛舌都好大舊,份量好足土炮雪卡呢款個名好特別,其實佢係蒜蓉蝦黎,碟入面仲會帶啲朱古力的脆脆俾我地點黎食😍,食緊蒜蓉蝦卷的同時食到朱古力味,感覺好得意,而且唔會突兀😚火雲叉燒呢款叉燒黎到店員會開火燒下佢地先,睇得又食得呀,叉燒佢地都切到好大塊,食蓉好有口感,佢地會跟埋叉燒汁另上的,大家可以依自己口味而落😋氣鍋雞呢款係一款椰子雞湯黎,放係茶壺入面,得我地可以打卡好得意😎茶壺入面仲會有啲雞同椰子係入面,好足料🥸避風塘軟殼蟹好有穫氣的軟殼蟹,經常聽到廚房有大排檔啲穫氣聲😍煮出黎的軟殼蟹唔會輸出面大排檔,佢地煮到好夠辣好有風味😆 有好蟹的炸蒜茸係面頭,超級惹味😋三蝦豆苗豆苗份量都好大,而且都好夠蝦的鮮甜味,清淡的菜,係食中式食物必須要有的🤩烈焰菠蘿炒飯菠蘿炒飯又係黎到會燒一燒隻菠蘿,唔知係咪燒完,入面的菠蘿好清甜多汁🤓 炒飯粒粒分明,又
爆汁乳鴿

檸檬鳳爪

酒香牛舌

土炮雪卡

火雲叉燒

避風塘軟殼蟹

烈焰菠蘿炒飯
菠蘿炒飯又係黎到會燒一燒隻菠蘿,唔知係咪燒完,入面的菠蘿好清甜多汁🤓 炒飯粒粒分明,又唔會好油,配埋啲新鮮菠蘿感覺好清新,係我會想食完再食的一款炒飯黎🤩

貓山王榴連
係一款榴連口味的慕絲蛋糕黎,外形十分之精緻,好似一舊榴連咁,而榴連味都好重,想過一過鄰榴連癮係必叫的😛

牛榛仔
朱古力包包黎,佢地整得好出色🫠,個包包咬落塊要小心,因為佢地個流心做得非常之好,一咬就人 有大量朱古力醬流出黎😙

白桃烏龍,瑰荔堂煌
呢兩款茶都係無糖的,感覺上係好健康,食飯的時候可以飲兩啖冰凍的茶消一消消滯🥳

農 (沙田)
2023-02-06 519 浏览
之前去科學園食西餐時見到呢間中菜,仲要主打係農家菜,farm to table 👍🏻概念非常好,食物新鮮又有創意,期待左一排,今次果然無失望。餐廳環境舒服,連周邊嘅環境都好靚。.檸檬鳳爪幾鐘意呢個鳳爪,用左檸檬不特止仲加左百香果,帶有甜味,唔會死酸滷水豆腐食得出有酒香,豆腐很嫩乳鴿 見到好多枱客人都有叫乳鴿,炸得好香脆但肉質唔會乾柴反而幾嫩滑,夠曬入味。氣鍋雞燉湯竟然係放晌茶壺度🤩太可愛,又可以用茶壺保持溫度👍🏻超濃郁椰子雞,仲有好多雞件晌入面,真材實料土炮雪茄😂😂呢個好正,外型真係勁似雪茄,仲襯左個碟!其實裡面係蒜茸蝦,外皮亦非常脆口,真係非常有創意👍🏻農場燒鵝聽我講,食燒鵝一定要食皮!唔係會試唔真呀,個皮脆架,仲要係比坊間嘅燒鵝小肥膏,餐廳更加細心到起埋肉,真正啖啖肉😝避風塘軟殼蟹一上枱就聞到炸蒜椒鹽味,忍唔住即刻整返件,炸得酥脆唔油,又夠曬辣,鑊氣勁過大排檔!勁多炸蒜,重口味朋友不二之選三蝦豆苗豆苗非常鮮嫩,一啲都唔老,再加埋蝦乾、蝦米同櫻花蝦就更加提升層次農仔荷葉飯充滿荷葉香氣不在話下,飯粒仲係粒粒分明而且非常足料同入味!又有蝦仁、冬菇,超惹味甜品叫左貓山王榴槤同椰香拉絲,個榴
檸檬鳳爪

滷水豆腐
食得出有酒香,豆腐很嫩

乳鴿

避風塘軟殼蟹

農仔荷葉飯

甜品叫左貓山王榴槤同椰香拉絲,個榴槤造型真係太太太可愛喇,非常神似,連個坑紋都畫得好似呀🤩 食落有榴槤肉,都幾香🫰🏻

自家制冷泡茶
滿滿一個茶包浸出一枝濃茶,非常適合飯後消滯
2023-02-02