2009-05-24 26 浏览
好多朋友話e間 ge野抵食 , 於是前日就走去試下叫左個午餐 : 碎旦豬扒意粉 + 吞拿魚湯 (附送一片蒜容包)個湯超好飲 !!!!! 忌廉湯5會太 "杰" ,岩岩好, 而且味道香濃 ! 因好係有一粒粒的吞拿魚可以食到 好足料 ! 個意粉賣相好靚份量適中,一個女仔食會飽左d 但一個好餽的女仔食就會 岩岩好碎旦整法有新意 個豬扒薄薄地好鬆軟,5洗點用力都可以切開 , 好感動 ! 第一次見咁林的扒 食落口有煙肉& 火腿扒味 醃得好好 鬆軟易咬開汁都配答得好不足之處:意粉好明顯係就咁烚好淡 == 無味 就算 "low " 埋d 汁都5夠味 同扒好大對比 扒 & 意粉都係僅溫暖咁到我手 但未食到一半已經凍哂但碗湯在我食完成個粉後仲係暖 環境 : 佢間隔幾好,就算繁忙時間多人都5會迫, 而且卡位又多 , 同朋友傾計方便。樓面企理衛生,以綠色為主調感覺良好有時晚市經過 , 見到佢獲氣好勁, 供到出鋪頭外面, 裡面應該會更....吧食物品種 : 午市好多扒揀,又會送湯 & 蒜容包, 30幾蛟算正常但下午茶就平不超過十蛟,但少好多野揀,會送沙律/ 薯容, 但無 drinks所以覺得下午茶不太抵最衰佢有
好多朋友話e間 ge野抵食 , 於是前日就走去試下
個湯超好飲 !!!!!
忌廉湯5會太 "杰" ,岩岩好, 而且味道香濃 !
因好係有一粒粒的吞拿魚可以食到
好足料 !
個意粉賣相好靚
份量適中,一個女仔食會飽左d
但一個好餽的女仔食就會 岩岩好

同扒好大對比
扒 & 意粉都係僅溫暖咁到我手
但未食到一半已經凍哂
但碗湯在我食完成個粉後仲係暖

樓面企理衛生,以綠色為主調感覺良好
所以覺得下午茶不太抵
最衰佢有加一, + 左一後閒閒地都要 $35 一個餐, 貴過大家樂
值得一提ge 係個老闆全程 監督 & 不時試食個大廚煮 ge 野 , 一有5 滿意 就入去話佢
而且佢親自落手落腳醃扒
食物品質有保証 XD
賣相吸引
2009-05-22
賣相吸引
  • 吞拿魚忌廉湯
(非会员)
2009-04-25 5 浏览
上兩個星期去過一次都仲叫做過得去今次真係唔掂叫人執檯, 應完我就算到有一個肯采我, 就問我係咪寫野未執檯就打算幫我寫野?!?!寫野又叫幾次....個waiter寫野時又好似好唔耐煩...好, 到食物方面一黎到, d碗碗碟碟崩得好緊要囉....個蒜蓉包即情冇烘過一樣....到塊西冷牛扒, 成塊都係筋囉....咬唔爛, 又冇牛味我朋友食隻蝦仲係"梅"既係杯凍朱古力我覺得有朱古力味姐...坐位又窄通道又窄d食具又洗又唔乾淨仲有咁既食物+"服務" 收人加一服務未免令人以後都唔想再去呢間野
上兩個星期去過一次
都仲叫做過得去
今次真係唔掂

叫人執檯, 應完我就算
到有一個肯采我, 就問我係咪寫野
未執檯就打算幫我寫野?!?!
寫野又叫幾次....
waiter寫野時又好似好唔耐煩...

好, 到食物方面
一黎到, d碗碗碟碟崩得好緊要囉....
個蒜蓉包即情冇烘過一樣....
到塊西冷牛扒, 成塊都係筋囉....咬唔爛, 又冇牛味
我朋友食隻蝦仲係"梅"既
係杯凍朱古力我覺得有朱古力味姐...

坐位又窄通道又窄
d食具又洗又唔乾淨
仲有咁既食物+"服務" 收人加一服務
未免令人以後都唔想再去呢間野
2009-04-25
(非会员)
2009-04-02 6 浏览
首先講明,我係一位學生哥黎架.一位lunch time總會出黎新都會/葵廣食的學生哥.本身本人都會同同學去大眾化的大家樂,大快活等的餐廳不過果日就係因為多左lunch time的時間去啦入到去,覺得位子還算okay,吾算逼不過服務就真係劣左少少,要call足幾次先黎到,仲要係waiters們根本就未有野做咁叫野啦,我地食量吾大,so叫左粟米肉薯菜跟粟米湯25蚊+10%服務費,見都幾抵點知換黎的係---->薯仔係用水煮好左就大大舊放下去,菜都無條,只係有數條頭角粟米雞粒就很普通,就是一般食店的果種湯..不用說,只是買現成的煮服務是比8個差,因為不少食店比佢差跟單方面真係有點馬虎,因為居然叫左個"班x",叫左幾廿次都唔肯黎
首先講明,我係一位學生哥黎架.

一位lunch time總會出黎新都會/葵廣食的學生哥.

本身本人都會同同學去大眾化的大家樂,大快活等的餐廳

不過果日就係因為多左lunch time的時間去啦

入到去,覺得位子還算okay,吾算逼

咁叫野啦,我地食量吾大,so叫左粟米肉薯菜跟粟米湯

25蚊+10%服務費,見都幾抵

粟米雞粒就很普通,就是一般食店的果種

湯..不用說,只是買現成的煮

服務是比8個差,因為不少食店比佢差

2009-03-12
2009-03-30 6 浏览
星期日下午2點半經過此店, 就問下有無下午茶啦! 間店又唔係full 晒, 但個個服務生都好似忙都死咁, 無人理, 叫亦無人應我地只好係收銀位, 等佢地幾個客俾晒錢, 慢動作的收銀姐姐才答我地," 下午茶要晏d 至有wo" (但無答我地幾點law) 而且答一題咁簡單, 真係要客人等咁耐3點幾近4點, 我地去食下午茶, 下午茶餐牌搵左幾張枱才搵到, 落左單, 聽左幾次佢地d職員叫俾水我地果枱, 但都係無, 我地直接叫佢地俾水啦, 點知.................. 最後我地自己去拿law, 佢地服務生真係好似好忙, 我叫想截佢地都難, 所以要咩調味料, 我都自己去拿好過咩都加晒價lu, 肉醬意粉$24,飲品加$3, 無晒十幾蚊le 支歌仔唱...., 味道好一般, 好在有芝士粉.和牛面麵$26,個麵淡到D湯好似白開水般(可唔可以俾番個湯粉包我ar), only塊牛面質地不錯, 不過俾d白開水浸過, 所以無咩味.成餐最好係柸野飲, 凍朱古力, 有d忌廉係面, 不錯埋單$60, 仲要加多$6 服務費, 即共$66, (服務真感覺唔到), 若下午茶時段, 有多職員落左場, 建議免加一服務

和牛面麵$26,個麵淡到

成餐最好係柸野飲, 凍朱古力, 有d忌廉係面, 不錯

埋單$60, 仲要加多$6 服務費, 即共$66, (服務真感覺唔到), 若下午茶時段, 有多職員落左場, 建議免加一服務費, 咁既食物, 咁既價錢, 唔太值, 可以不試.
2009-03-29
  • 凍朱古力
相信大家對哩位老闆背後既故事都唔會陌生架啦農家餐廳係由以前我細個常常去既農場餐廳演變出黎我由細細個已經常常同屋企人一齊去食buffet到而家大個左 我都有好深刻既印象好掛住哩間餐廳 食既除左佢既味道之外 仲係食落有感情所以當我起星期日檔案見到哩位老闆重新再開餐廳既時候我即刻想第一時間去食 再加上佢哩間分店係開起葵芳人流最旺既葵涌廣場頂樓簡直好方便我先講食物方面 我同屋企人經常幫襯佢個下午茶同晚餐下午茶抵食, 仲要抵食得黎好有水準 例如佢個蜜桃/芒果pancake 價值合理 味道好好加上賣相的確唔錯 好有西餐廳既感覺另外佢個肉醬意粉又係好好食 佢用既意粉既粗幼度入口既感覺唔錯仲有佢d 焗薯, 豬拉烏冬 好味,香口! 晚餐我就會食佢d焗野 例如芝士海蝦焗意粉 燒春雞意粉等再加埋佢個pancake(一件裝)都係加3 蚊 加埋凍熱飲又係加3蚊本身個餐仲跟埋小多士同埋湯 特別係南瓜海鮮湯 好好飲一餐有齊餐湯多士 主菜 餐飲 再加甜品既餐都係$50- 幾十蚊真係好滿足呢 野食又有水準, 好食!不過唯一要改善既係某部分侍應既態度有d差如果唔係, 就perfect 啦不過哩位老闆真係好值得敬佩 同埋我
相信大家對哩位老闆背後既故事都唔會陌生架啦
農家餐廳係由以前我細個常常去既農場餐廳演變出黎
我由細細個已經常常同屋企人一齊去食buffet
到而家大個左 我都有好深刻既印象
好掛住哩間餐廳 食既除左佢既味道之外 仲係食落有感情
所以當我起星期日檔案見到哩位老闆重新再開餐廳既時候
簡直好方便我

先講食物方面 我同屋企人經常幫襯佢個下午茶同晚餐
下午茶抵食, 仲要抵食得黎好有水準

例如佢個蜜桃/芒果pancake 價值合理 味道好好
加上賣相的確唔錯 好有西餐廳既感覺
仲有佢d 焗薯, 豬拉烏冬 好味,香口!

晚餐我就會食佢d焗野 例如芝士海蝦焗意粉 燒春雞意粉等
本身個餐仲跟埋小多士同埋湯 特別係南瓜海鮮湯 好好飲
真係好滿足呢 野食又有水準, 好食!

不過唯一要改善既係某部分侍應既態度有d差

如果唔係, 就perfect 啦

不過哩位老闆真係好值得敬佩 同埋我地香港人好好學習
佢起逆景上不但無放棄 仲不停努力著 終於比佢開返餐廳再黎過
佢既意志同毅力係超乎好多常人
真心希望佢生意愈做愈好 愈做愈開心!
次次見到老闆都好想講支持佢, 但係唔好意思講~哈哈~
希望佢黎到哩到睇到我地咁支持佢啦
好希望東山再起 !!!

我同屋企人一定長期支持你架農家 !
  • 芒果班戟
  • 肉醬意粉
  • 燒春雞意粉
2009-03-20 7 浏览
上次同媽去食左上水的第一店, 今次就同女友去食下間分店搵左成3個字先搵到, 因為原來個門口都幾細, 唔顯眼, 不過入面都有唔少位我就叫左一個雜扖, 女友就叫左一個西次安格斯安格斯好好食, 唔會老, 生熟程度剛剛好, 有牛肉味, 仲有香草伴碟我個雜扖就差d, 本我都想食西冷, 不過我個日貪心, 結果就中招, 豬扖比較老, 牛扖都係, 反而個雞扖無事不過佢地唔知係咪太忙定點, 湯都未上就上主菜, 而且都要追幾次先記得上餐茶, 雖然侍應多番道歉, 不過老闆都係要諗諗點樣可以做番好d, 起碼唔好上錯次序同漏單
上次同媽去食左上水的第一店, 今次就同女友去食下間分店

我就叫左一個雜扖, 女友就叫左一個西次安格斯

• 安格斯牛肉
第一次來這兒是去年的事。我家是無飯家庭,餐餐都要在外面吃。去年初我搬到葵涌區,人生路不熟,也不知道哪裏有餐廳可以供我「長期抗戰」。烚下烚下,看見一間「農家意粉餐廳」新開張,便進去試試。一試之下,價錢合理,以四十至六十蚊一個扒餐來說,確是超水準。我最喜歡南瓜湯,和加$3就有一個香蕉pancake。我第一次看見餐廳的老闆,就覺得他有一種說不出的古怪的氣質。每次吃飯,也有各式的小文具小玩意送給客人。這兒寄賣了一些開心果、梅乾等果仁,沒太多的鹽,味道也不錯。來了很多次,老闆也漸漸認得熟客。偶爾會送一小包開心果給我們。老闆在一些事物上,會有外人看來偏執的堅持,例如帶湯的粉麵不准外賣;某樣配菜沒有的話,會以其他出乎意料的東西代替;餐牌一定是手寫的;要換他其他的小玩意小文具,一定要加一毫子,兩毫子就不換給你......諸如此類的事情,令我覺得他很有性格,但雖然來的次數不少,但始終不太習慣老闆的作風,所以我們家私下叫這家餐廳做「古怪餐廳」。今天我幫襯了下午茶時間,下午茶這兒真的很便宜,$15一個牛脷焗薯,$16一個肉醬意粉,就這兩個餐我就當吃了晚飯。心想幫襯了這麼久,也沒寫過食評,怎料一search之

今天我幫襯了下午茶時間,下午茶這兒真的很便宜,$15一個牛脷焗薯,$16一個肉醬意粉,就這兩個餐我就當吃了晚飯。心想幫襯了這麼久,也沒寫過食評,怎料一search之下,古怪的老闆背後竟有一個令人感動的故事,一種令我肅然起敬的堅毅精神。就像這兒的紅酒燒和牛臉,雖然很膻,但肉質軟嫩,叫人一樣吃得回味。
2009-03-19
  • 紅酒燒和牛臉
  • 香蒜豬扒跟飯
2009-03-11 5 浏览
叫左個黑椒白菌鴛鴦扒意粉返到去汁都唔多漓乾曾曾咁真係好難入口呢家專做意粉既反而個招牌野做唔好真係扣哂分牛扒煎燶左豬扒就反而ok
叫左個黑椒白菌鴛鴦扒意粉
真係扣哂分
牛扒煎燶左
豬扒就反而ok
2009-03-10
一直都有睇開openrice o既食評,但係寫就真係第一次。事源我男朋友初四o個時要o係kwai fong返工所以我就同佢o係返工前食個lunch吧~呢篇係一篇遲o黎o既食評~1月29日不過真係想記低希望餐廳老闆可以留意到,改善一下吧!餐廳外: 在門口看到的menu是用幼筆寫的,字很細,而且很潦草,其實可以改善下 是日因為是初四,價錢好似不同,而且有加一點餐: 點了2set 1.法芥香草海蝦龍脷意枌 2.瑞士汁海蝦xxx飯(忘記了,因為這客最後取消)等了5分鐘,廚房有人出來說沒有海蝦於是個waitress(叫佢做A)俾了2個選擇: 1.另選 2.唔介意無海蝦,照上之後我問她,海蝦會唔會有其他代替(eg.一條腸or一塊火腿都好),答案是不可以!A仲要同我講其實海蝦唔係D咩,係2隻蝦仔咋@@於是我同男友嘗試睇下有無其他選擇,不過我真係唔想食其他,所以決定無海蝦都算而男友都選了很久,實在唔知要咩好,就選黑椒汁西冷扒,不過想改其他任何汁(因為男友唔食黑椒)於是叫了waitress(叫佢做B),同佢講返要咩,點知B話唔可以轉
事源我男朋友初四o個時要o係kwai fong返工
所以我就同佢o係返工前食個lunch吧~
呢篇係一篇遲o黎o既食評~1月29日
不過真係想記低
希望餐廳老闆可以留意到,改善一下吧!

是日因為是初四,價錢好似不同,而且有加一

點餐: 點了2set
1.法芥香草海蝦龍脷意枌
2.瑞士汁海蝦xxx飯(忘記了,因為這客最後取消)

等了5分鐘,廚房有人出來說沒有海蝦

A仲要同我講其實海蝦唔係D咩,係2隻蝦仔咋@@

於是叫了waitress(叫佢做B),同佢講返要咩,點知B話唔可以轉走黑椒汁

o個下真係............,無海蝦都算,又要人改叫其他,連轉個汁都唔得

於是同A講,A就話可以轉,仲問我地:"係邊個話唔轉得KA?"
最後改o左個蒜蓉汁西冷扒俾我男友

搞左一輪,終於落實有咩食la,o係放棄唔要海蝦o既情況下,佢無啦啦又話加塊三文魚俾我代替wor(如果一早講明有其他代替咪好law,我o地就唔駛轉)

好la~

上面o個d係服務,而家呢個係食物

我地要左白湯,
味道比較淡,仲要其中一個碗係崩o左一大塊

個碗爛成咁,其實不應該再用!

我個
法芥香草海蝦龍脷意枌 味道 ok la~好過一般茶記o個d小小,不過其實無咩特別

之後男友o個個
西冷扒都到la,一睇.........點解係黑椒汁ka???!!!
又話轉俾我o地
再睇下錶,得返唔夠半小時食,於是男友唯有"不"走d黑椒汁,叫個waiter求其俾過兜汁佢自己加

公道小小,其實男友話個扒味道ok的

唉!!!!呢一餐真係............

希望改善下吧!!
法芥香草海蝦龍脷意枌(加o左一塊三文魚的)
2009-02-14 4 浏览
呢間店的來頭, 相信不用多說了有一晚在東涌放工, 出左葵芳睇二手電話, 走到此店坐下, 點了個蒜蓉澳洲西冷拼龍利柳, 塊扒叫七成熟, 好易入口, 而龍利柳無腥味.見到老細在收銀打點一切, 又俾d客試食開心果, 又在店內賣文具, 跟住有對情侶見冇左優惠調頭走, 即刻挽留佢, 呢種打不死精神可嘉.埋單$70, 絕對有下次.
呢間店的來頭, 相信不用多說了

埋單$70, 絕對有下次.
2009-02-02 7 浏览
真的多謝以下的食家提供資料先知道有間咁平又好食的外賣飯盒賣..紅洒汁雞扒飯只係賣$12蚊真係平到我都唔信..因為我望唔到有餐牌展示有特價外賣飯盒賣..所以賣之前都問一問原來真係有$12-18元的外賣飯盒賣,,賣$12元咁平唔在講最緊要係塊雞扒煎得好香..因為食雞扒葵芳大把茶餐廳有得食但食親都有種千年油炸出嚟既味道..但呢間的雞扒係整得好香唔會乾爭爭又無千年油味..只係收咁既價錢但都唔會求其咁比人食..下次一定堂食試下晚餐支持吓外賣益街坊的好老細

2009-01-26 17 浏览
行開街見到呢間店,就同朋友入內試試先~我點了紅酒汁燒和牛臉跟意粉,朋友選了大蝦薄牛扒意粉我地 2 碟都送上,我果碟牛臉真係好林好入味,不過朋友那份薄牛扒好唔掂呀,un 到咬唔到,好似趙緊香口膠咁,結果佢成碟的牛扒冇掂過睇過其他食評的相,相中都有西蘭花+蕃茄作伴碟,我地 2 碟只得一堆冇味道的3色雜豆,我寧遠它以西蘭花做配菜呀,因唔係人人都愛雜豆嘛!飯後我加了香蕉 pancake,只需加 $3,唔錯喎~賣單去櫃面找數,老板突然話請食剛炒起的開心果當係謝禮 ...
行開街見到呢間店,就同朋友入內試試先~
我點了紅酒汁燒和牛臉跟意粉,朋友選了大蝦薄牛扒意粉
我地 2 碟都送上,我果碟牛臉真係好林好入味

飯後我加了香蕉 pancake,只需加 $3,唔錯喎~

2009-01-20 13 浏览
同男朋友o係尖沙咀食完haagen dazs,去波鞋街睇完鞋本來諗住送我返屋企..但搭巴士返屋企途中"依依不捨"所以明明返到屋企屋下都要搭車出葵芳再食野o係葵芳買左要買ge野之後兩個接近破產人士就去左農家意粉開餐我要左洋蔥煎豬扒意粉,男朋友要左安格斯薄牛扒意粉份量對於我黎講係好夠..今次ge豬扒好似煎得鞋左少少..之前幾次去食好d..老闆ge故事之前都聽過,電視都報導過..前幾次去老闆都好好人咁問我地有咩要改善又送小禮物o個d比我地..有次仲送成盒曲奇餅tim..由衷希望老闆可以憑自己雙手做得比以前農場餐廳更成功
本來諗住送我返屋企..
但搭巴士返屋企途中"依依不捨"
所以明明返到屋企屋下都要搭車出葵芳再食野
o係葵芳買左要買ge野之後
兩個接近破產人士就去左農家意粉開餐
我要左洋蔥煎豬扒意粉,男朋友要左安格斯薄牛扒意粉
份量對於我黎講係好夠..
今次ge豬扒好似煎得鞋左少少..
之前幾次去食好d..
老闆ge故事之前都聽過,電視都報導過..
前幾次去老闆都好好人咁問我地有咩要改善
又送小禮物o個d比我地..有次仲送成盒曲奇餅tim..
由衷希望老闆可以憑自己雙手做得比以前農場餐廳更成功
安格斯薄牛扒意粉
洋蔥煎豬扒意粉
2009-01-18 19 浏览
之前已經去過一次, 呢次係第二次, 再試佢既下午茶餐叫左1) 羊扒烏冬 2) 雞扒公仔麵 3) 芒果pancake 羊扒做得幾唔錯, 二十幾蚊簡直係超值, 雞扒公仔麵 只係HKD15.00, 味道絶對唔差,係有誠意之作!!!冷熱飲品加HKD3.00, 叫左凍奶茶同檸茶, 飲品調得都OK。食野期間, 有個小朋友係度喊, 老闆大聲問: 請問邊個小朋友喊???之後送左份小文具俾小朋友, 好WARM,好有人情味。埋單時老闆仲贈送左2支筆俾我。有D攪笑, 佢地兼買埋文具 / 跳字鐘 / 果仁...ETC。下次會試佢地既牛扒,希望支持一支好人既老闆!!!
之前已經去過一次, 呢次係第二次, 再試佢既下午茶餐

叫左
1) 羊扒烏冬
2) 雞扒公仔麵
3) 芒果pancake

係有誠意之作!!!

之後送左份小文具俾小朋友, 好WARM,好有人情味。

埋單時老闆仲贈送左2支筆俾我。

下次會試佢地既牛扒,希望支持一支好人既老闆!!!

• 羊扒麵
2009-01-18 11 浏览
叫左一客黑椒雜菌牛脷同埋雞扒配海蝦(每個都係四十幾蚊到)有餐湯,包,加三蚊就有pancake一份~牛脷煮得幾入味唔會太un,雞扒無咩值得讚或者彈.意粉比較乾身,唔會有水留係隻碟,ok~甜品我認為係十分抵食~生果夠多又大份,仲有幾款味揀,但係d鋪面既杏仁碎係咸的,影響個口感,我都有同老闆反映,唔知佢接唔接受呢?有人話呢度係茶餐廳既質素?茶餐廳會熱住隻碟咁上菜咩?
叫左一客黑椒雜菌牛脷同埋雞扒配海蝦(每個都係四十幾蚊到)
有餐湯,包,加三蚊就有pancake一份~
牛脷煮得幾入味唔會太un,雞扒無咩值得讚或者彈.
意粉比較乾身,唔會有水留係隻碟,ok~
甜品我認為係十分抵食~生果夠多又大份,仲有幾款味揀,
但係d鋪面既杏仁碎係咸的,影響個口感,我都有同老闆反映,
唔知佢接唔接受呢?
有人話呢度係茶餐廳既質素?茶餐廳會熱住隻碟咁上菜咩?

• 蜜桃pancake