2022-07-10
最近去咗黑布街新開一間「辛手村 」,專門食串燒同埋乾鍋。成個環境小清新,好舒服。在繁華的都市中尋找一點寧靜。我哋超三心兩意,最後就揀咗乾鍋+各式各樣的串燒。辛手村麻辣黑松露味乾鍋土豆+蓮藕+肥牛片+豬頸肉原來呢個黑松露口味係自家創作,非常特別,老闆係外地回流嘅港人創業!口味唔好以為會好奇怪,其實真係好match !黑松露味香味突出,成個提升鮮味,我就特別鍾意配搭土豆同埋蓮藕呢啲爽口嘅食物,感覺特別入味。加埋肥牛同埋爽脆嘅豬頸肉,就更加提升層次。其他串燒:成都燒笤皮口感香脆鹹香,平時少食到,好食。川燒翠玉瓜封住水份,熱辣辣口感爽脆。川燒龍利柳(原條)比想像中滑身,燒得都香。川燒經典豬頸肉口感爽口香脆,帶有油脂,滿滿幸福感。川燒厚切鹽燒牛舌心熱辣辣食,爽脆嫩滑。辛燒魚腐串最大力推介!平時食魚腐都係湯嘅多,但呢個裏面質感好獨特,呈現半空心狀態,加上孜然香味,值得encore!燒鴨肝配多士上面有超大舊鴨肝,好香!加上廚師用心地加上蘋果粒粒,以及相對軟身的厚包,中和鴨肝的油膩感,清新之餘又香濃。柚子冰粉作為甜品,好似啫喱咁,好滿足。飲品都好吸引,芭樂烏龍冰茶、烏龍椰奶茶佢個甜味係非常適中,特別係
我哋超三心兩意,最後就揀咗乾鍋+各式各樣的串燒。
辛手村麻辣黑松露味乾鍋
土豆+蓮藕+肥牛片+豬頸肉
其他串燒:
成都燒笤皮口感香脆鹹香,平時少食到,好食。
川燒翠玉瓜封住水份,熱辣辣口感爽脆。
川燒龍利柳(原條)比想像中滑身,燒得都香。
川燒經典豬頸肉口感爽口香脆,帶有油脂,滿滿幸福感。
川燒厚切鹽燒牛舌心熱辣辣食,爽脆嫩滑。
柚子冰粉作為甜品,好似啫喱咁,好滿足。
飲品都好吸引,芭樂烏龍冰茶、烏龍椰奶茶
佢個甜味係非常適中,特別係烏龍冰茶,雖然佢係有少少甜味,但係嗰種甜味係好清爽,將成杯飲品昇華。另外椰奶茶椰子味好清新!
好值得下次再嚟食下串燒,嘆吓特別口味乾鍋,在飲下特飲,可以開心渡過一個晚上。