2018-04-11 433 浏览
平時出街食麵都係揀米線或者茶餐廳,但你又有冇聽過米苔目呢款麵呢?呢間餐廳主打台灣美食,老闆娘話佢地係一手一腳自己人手整米苔目,自己淆大地魚湯,如此有誠意,當然要一試!餐廳位置不好找,外面比一檔檔鴨寮街嘅綠色檔口遮住,餐廳門面好窄,裏面環境係一條直巷咁樣老闆娘同伙記們都好熱情,不斷推介啲招牌菜俾我哋,顧客出出入入啲夥計都有不斷打招呼,有啲甚至傾哂計,亦有人講明係朋友介紹而黎,睇嚟已有唔少忠實粉絲根據老闆娘既推介,我地嗌左一人一個粉:豬腩肉韮菜餃方魚湯底米苔目、木耳鮮冬菇麻辣湯底米苔目,另外嗌左啲小食:Q彈豆腐、涼拌皮蛋、醋茄。嘢飲就有蜂蜜生薑檸檬茶同蜂蜜蘆薈茶🥘方魚湯底好鮮甜,老闆娘話係親自淆出黎。自己食開鹹味野,淡味食物會自己加豉油或者加調味,但呢個湯清而甜,好jeng👍🏿 米苔目有咬口,唔係煙韌既,但唔會腍唔會變粉狀,幾好食。韮菜餃亦係自己包,兩款餸覺得正常無特別🍽Q彈豆腐果然係招牌菜,佢混合左少少魚肉,令到個豆腐彈牙得黎又好有豆香,外皮煎香,正👍🏿🥚涼拌皮蛋我地嗌左辣既,個麻辣幾到位,調味可以再濃啲🍅醋茄可以再酸啲,如果落沙律醋會更正!但個份量好大好抵食🍹老闆娘話蜂蜜飲品係佢哋嘅推

豬腩肉韮菜餃方魚湯底米苔目

Q彈豆腐

🥚涼拌皮蛋我地嗌左辣既,個麻辣幾到位,調味可以再濃啲

涼拌皮蛋

🍅醋茄可以再酸啲,如果落沙律醋會更正!但個份量好大好抵食

醋茄

🍹老闆娘話蜂蜜飲品係佢哋嘅推介,所以大家都可以試吓👯

蜂蜜生薑檸檬茶同蜂蜜蘆薈茶

另外一款粉無食到,所以就唔作評論啦

木耳鮮冬菇麻辣湯底米苔目

食緊既途中見到連台灣人都有,專程黎呢到食台灣菜色。我會再去食同埋特別推薦方魚湯底❤️ 尤其係出街唔想食味精,或者想食真材實料既人就要黎呢到開餐啦!

2018-04-10
豬腩肉韮菜餃方魚湯底米苔目
醋茄
木耳鮮冬菇麻辣湯底米苔目
  • 方魚湯底
2018-04-11 70 浏览
估唔到深水埗都有啲隱世小店 ,諗住行開鴨寮街求其搵食間餐廳 , 但估唔到搵到一間咁用心製作嘅餐廳。佢好似車仔麵咁自己揀餸同埋唔同種類嘅麵食 ,我揀咗墨魚丸韭菜餃同牛肉 墨魚丸就不過不失啦 ,韮菜餃好大隻 ,入面仲有好多韮菜 ,反而牛肉就真係值得一讚 ,食落去好嫩滑 , 牛肉分量又夠多。小食都好出色,蒜泥白肉好大碟,入面有好多塊 加上上面舖滿好多蔥,醬汁,味道都好突出。Q彈豆腐係我自己最鍾意嘅, 佢唔係我哋平時食開嗰啲豆腐軟淋淋,佢咬落去係煙煙韌韌 唔知點形容,但總之就好好食。脆皮肉餅亦都係我另一誠意推介, 佢食落去種感覺好似煎香咗嘅午餐肉, 鹹鹹哋好好食 。希望下次嚟可以再試多啲佢嘅小食。

2018-04-10 49 浏览
米苔目我都係喺香港第一次聽到有呢個食物 原來米苔目係一種台灣獨有嘅粉麵類 大概有一個概念就係好似銀針粉咁樣但係喺香港就從來都冇一間餐廳係有呢種粉食嘅而呢一間鋪頭佢嘅米苔目都係每日親手製造 聽到朋友咁樣推介之後即刻吸引到我過嚟深水埗呢邊食啦今日同一個朋友嚟食我哋分別叫咗兩碗米苔目再加三個小食其實米苔目嘅運作形式就好似你平時食車仔麵咁$36有兩款餸可以揀我今次就揀咗木耳同埋冬菇 而朋友就揀咗豬腩肉同埋韭菜餃木耳份量非常之多 鮮冬菇就有兩粒 朋友嗰碗韭菜餃亦都係有兩粒 豬腩肉就數唔到咁多😹😹認真睇吓啲米苔目 其實就真係好似銀針粉但係佢嘅口感就再滑啲同埋食落去有少少甜味 但嗰啲甜味真係要好認真食先食到你普通成日個鹹嘅食物都唔會覺得好明顯嘅甜味湯底方面我就揀咗麻辣湯底而朋友就揀咗方魚湯底麻辣我嗌左小辣覺得唔算好辣 下次嘅話我就會帶中辣因為個辣都幾好食另外我都試咗但朋友嗰個湯底 湯底非常之清甜而且店員仲話好多地方整呢個湯底都要好貴但係呢度30幾蚊就食到啦!另外仲叫咗三個小食分別係醋茄 Q彈豆腐 皮蛋 個人認為醋茄係值得一叫嘅另外豆腐係必叫 口感係超級好食而且個味道啱啱好好少地方會有呢種小食食 唔算
米苔目我都係喺香港第一次聽到有呢個食物

另外我都試咗但朋友嗰個湯底 湯底非常之清甜
另外仲叫咗三個小食分別係醋茄 Q彈豆腐 皮蛋
個人認為醋茄係值得一叫嘅
另外豆腐係必叫 口感係超級好食而且個味道啱啱好

好少地方會有呢種小食食 唔算好酸但好香醋味鍾意食醋嘅朋友一定要叫呢個試吓!😺
最後我哋分別每人嗌左一杯野飲

我就帶咗蜂蜜蘆薈茶已朋友就帶咗蜂蜜生薑檸檬茶
兩個都幾好飲 蘆薈嗰個下面就有啲粒粒咁有啲口感!
蜂蜜生薑檸檬茶呢就好似平時嗰啲一樣😽😽
呢間特色小店下次一定會再嚟食!
2018-04-10 56 浏览
在香港台灣餐廳有很多,今日在油尖旺逛街,遊到落深水埗,深水埗岀名(食),我和朋友,當然不會放過仼何一間餐廳,當我們在鴨寮街看電子產品的時候,便看到門口紙上,一張寫了$19蟹肉碗仔翅,$19喔,在香港,$19食蟹肉?還加碗仔翅,真的很驚訝🙀結果我們入了一間不起眼的台式餐廳進食,門面很小,其實經過了都可能不覺眼!餐廳的座位闊落,更有三張大枱,可以相約親朋戚友一起用膳,很體貼。在店內,店員介紹我們食蒜蓉鴨肉,香煎脆皮肉餅!我們最後叫了,店員推薦外,還點了韭菜餃冬粉,韭菜餃雲吞米苔目粉,手帕青瓜,涼拌雲耳,蟹肉碗仔翅。最喜出望外的是,店員推薦的食物,冬粉和蟹肉碗仔翅。脆皮肉餅,內有魚肉,煎得皮脆肉嫩,不會乾身,魚肉不會有腥味,完全可以外賣當零食,味道調得剛剛好,不會太油膩,太好味了👍🏻蟹肉碗仔翅更有不少的蟹肉粒,材料都很豐富,有不少的肉絲木耳粉絲等,蟹肉並不會馬虎,$19的價錢絕對一試,味道不會好像街邊的一樣只有鹹味,食得岀是真材實料!至於青瓜和雪耳的小食,我們選擇了微辣,辣味剛剛好,蔥花很多,涼拌小食來說,味道很不錯👍🏻是店主每天親手自製,可以食到店主的親切感,有媽媽的味道😊我還點了一道雲呑

最喜出望外的是,店員推薦的食物,冬粉和蟹肉碗仔翅。

我還點了一道雲呑韮菜餃米苔目粉,米苔目在香港十分罕見,台灣苔目粉跟我們的銀針粉及狗仔粉差不多,但吃下去口感相對煙靭彈牙,配上自家制豬骨湯底,味道更為突出
另外店員推介蒜蓉鴨肉小吃,鴨肉肉質嫩滑,有別一般凍鮮鴨肉,配上自家制辣汁蒜蔥芝麻,另鴨肉更為特岀

至於冬粉,冬粉是台灣都很特色,透明的冬粉令我聯想到粉絲,感覺很好!

我們坐了不久,都有很多街坊過來光顧,因為食物真的很有家的味道,店員的服務友善親民,難怪會不時有熟客來光顧,關係還很好!
連我都愛了這間有愛的餐廳😘
2018-04-09 67 浏览
深水埗太多野食🤤 好多都食茶餐廳或者車仔面 今次一入鴨寮街見到間比較特別既台式湯面餐廳就試左😋米苔目真係第一次聽 一入餐廳見到四周圍唔同報道既圖片先知米苔目係咩黎 餐廳設計幾得意 好長好長好長😂 餐牌有三個 分米苔目餐,小食,特惠粉面 同朋友一行兩人 一人叫左個米苔目加飲品同其他小食🍢先黎左個台式飲品🍸 芭樂仙草冰同百香果冰 飲落感覺似台灣夜市嘅特色飲品 唔太甜 好重生果味🍎 跟餐加$15先上咗個小食 花雕醉香雙脆豬🐷 有豬耳同埋豬脷🐽 食落有少少酒味唔太濃 啱啱好 又有啲芝麻係上面 好清新🌿之後有我叫嘅米苔目餐 兩餸只係$35!所以叫咗貢丸同豬腩肉 豬骨湯底🍜 湯麵都算好大碗仲有椰菜絲係上面 唔似平時得一兩條梅菜係頂🥦 湯底好清冇味精味 米苔目都好特別有啲似銀針粉嘅形狀但係狗仔粉嘅質地🤓 貢丸好有豬肉味 豬腩肉係薄切唔會話好油膩👍🏽但我覺得我朋友個碗比我個碗仲好味😍 加左$7叫多咗個餸有 墨魚丸 韭菜餃 鴨肉🐦 再加多$3轉左方魚湯底🐟 超值得一題係墨魚丸非常非常彈牙 仲好食過長洲嗰啲 另外見推介鴨肉就試咗 味道啱啱好 肉質嫩滑 韭菜餃都正正常常 重點係個湯底!以為魚湯會有少少腫 點

芭樂仙草冰
百香果仙草冰

花雕醉香豬雙脆

貢丸豬腩肉湯米苔目

重點係個湯底!以為魚湯會有少少腫 點知好清好滑好有營養🤤
墨魚丸韭菜餃鴨肉方魚湯米苔目

另一個小食係 Q蛋豆腐 好有特色🧐 平時好少係香港食到 有啲似魚腐嘅味道 外皮少少脆內軟 都幾好味☺️
Q  彈豆腐

最後仲叫咗個蟹肉碗仔翅 一嚟見到好多蟹肉喺頂🦀 都好多冬菇🍄 仲有唔知係咪鴨肉係入面 材料豐富 唯一係希望可以再有多啲粉絲😭 咁就更加好味☺️

蟹肉碗仔翅

到最後兩個人只係食咗180幾蚊 食得好飽得來唔算貴 另外想提下店員服務態度非常好🙌🏻 一路食一路聽到其他食物推介小食 冇話想趕走人 又笑容滿面!

百香果仙草冰
花雕醉香豬雙脆
貢丸豬腩肉湯米苔目
墨魚丸韭菜餃鴨肉方魚湯米苔目
Q  彈豆腐
2018-04-06 64 浏览
我係香港只係呢間搵到所謂既米苔目,好Q彈。而且店員服務態度非常之好,又出奇的有禮貌。 我食咗豬潤酸辣湯底,豬潤煮到岩岩好,湯底唔系一般嘅上海濃湯, 所以食咗都唔會覺得擠,又夠味道。小食點做Q彈豆腐,都好味,已經食咗幾件之後再影。建議夏天有多個乾撈款!
小食點做Q彈豆腐,都好味,已經食咗幾件之後再影。
建議夏天有多個乾撈款!
酸辣湯底
2018-04-06
酸辣湯底
  • 米苔目
價錢: $36 左右,合理。 比雲吞面貴,不過特色食品來說,價錢合理份量: 足夠。叫1個面1個小食好滿足服務:超有禮,老闆娘好親切,全部客都叫靚仔靚女靚生靚姐。 遲左落單又會話唔好意思。 自己唔食飯住都叫伙記食左先上菜速度:快味道:整體好食。平民午餐的選擇。豬骨湯底較淡,可加$4 揀其他湯底。自選餸suggest揀韭菜餃。 豬雜紅薯粉幾好食(可惜不能改苔目粉). 推介: 花雕豬雙趣$25. (Q彈豆腐$25,我無試,不過好多人食)今次食左: 花雕豬雙趣/韭菜+豬潤米苔目/豬雜紅薯粉/烏梅愛玉/蟹肉碗仔翅
份量: 足夠。叫1個面1個小食好滿足
上菜速度:快
花雕豬雙脆
豬雜紅薯粉
花雕豬雙脆
2018-03-21 78 浏览
今日同朋友發現下新餐廳,見到有間幾得意既店,係食米苔目,原來d粉係自己整,好像銀針粉咁,好得意好像食米線咁揀2個料,我地加左錢食方魚湯底,try try聽到熱情店員話餃子係手工整既,咁就要try try,個湯底好清甜,牛肉份量都多,個餃子好食,雖然唔係爆料嗰d,不過韮菜味好香,加埋煙煙un un 既粉,好得意,值得一讚係,碗粉好大碗,食極都有朋友叫左貢丸,拎一粒嚟食,都幾彈牙,同有3粒丸,2粒餃子,份量好夠丫另外,仲叫左個小食,豆腐,好食丫,好像入面咬落去像食緊魚蛋咁,q彈無改錯名總括來說,坐得幾舒服,便宜大碗,味道又好,值得一試

好像食米線咁揀2個料,我地加左錢食方魚湯底,try try

韮菜餃牛肉  魚湯米苔目

韮菜餃貢丸魚湯米苔目

Q彈豆腐

總括來說,坐得幾舒服,便宜大碗,味道又好,值得一試
韮菜餃牛肉  魚湯米苔目
韮菜餃貢丸魚湯米苔目
2018-03-20 115 浏览
去開深水埗買嘢,所以就上OpenRice 睇下有咩食,見到呢間米苔目,話食手工粉,就去試下啦!入到舖內坐低就有個姨姨問係咪第一次來,知道係第一次就會介紹下個手工粉。其實都好似出面食米線咁,自己揀餸配唔同粉咁,見OpenRice D人推介豬潤好食,男朋友就揀左個豬潤、腩肉豬骨湯米苔目,而我就叫左個豬潤、冬菇冬粉配麻辣湯,冬粉其實即係粉絲,之後再叫左個拍青瓜小麻辣及鴨肉!豬潤冇D人講到咁好味,只係滑,但其實可以話係冇味嘅,應該要講係一D味都冇,個手工粉米苔目其實有D似狗仔粉及銀針粉咁,鴨肉都算還可以,其實係靠個汁先有味,我D豬潤都係要點住青瓜D辣汁食,有小小失望!
2018-03-13
2018-03-19 43 浏览
第一次食米苔目 原本一路以為係米線既一種點知完全搞錯晒佢一啲都唔似米線反而似係一條條嘅銀針粉感覺我見佢話米苔目係限量供應 如果米苔目專門店黎到無得食都幾大鑊不過今日就完全有貨既配料方面佢地有既野同米線同粉麵其實超似丸類 基本肉類等等配料份量同味道都ok既湯底我叫左豬骨 都幾清甜落左多唔多雞粉同味精我唔清楚但是我覺得唔覺 米苔目食落口唔係煙un果種反而係好有肉地食落口好似啖啖肉咁 幾有滿足感幾十蚊貨仔黎講 我覺得可以一戰
第一次食米苔目 原本一路以為係米線既一種

反而係好有肉地
食落口好似啖啖肉咁 幾有滿足感

幾十蚊貨仔黎講 我覺得可以一戰

2018-03-16 76 浏览
路經深水埗買電腦用品,又怎能不順道吃吃美食呢。 之前聽説過這家米苔目專門店,一直想試看看。門面不算大,經過一不留神就會錯過的小店。餐牌如下:看看餐牌決定點岀名的米苔目。酸辣鴨肉韮菜餃米苔目湯底的酸味來自蕃茄,十分清新。鴨肉很是紥實,而且肉味香濃。韮菜餃吃得岀是自家製,有家的味道,吃下去很舒服。米苔目原來是和狗仔粉相似,米醬味香,帶點咬口。鮮茄湯底豆卜豬肉米苔目感覺清新的茄湯,豬肉都中規中矩,不會太羶。麻辣豬潤十分欣賞的一個小食,豬肝入口彈牙而且十分細滑,幾乎不帶渣,加上麻辣夠入味。蒜蓉白肉白肉充滿蒜味和辣味,口味不算太濃。底層鋪了很多粉絲,夾在一起吃口感大增。再加上台式飲品蜂蜜柚子茶,十分滿足。

餐牌如下:

看看餐牌決定點岀名的米苔目。

酸辣鴨肉韮菜餃米苔目

湯底的酸味來自蕃茄,十分清新。

米苔目原來是和狗仔粉相似,米醬味香,帶點咬口。

鮮茄湯底豆卜豬肉米苔目

感覺清新的茄湯,豬肉都中規中矩,不會太羶。

麻辣豬潤

蒜蓉白肉

再加上台式飲品蜂蜜柚子茶,十分滿足。
深水埗真是覓食好地方,多特式選擇又豐儉由人。這次偶然因爲餐廳名而被吸引,才知道台灣有重手工麵叫米苔目。看著十大推介美食,到底我這次該先試什麼好呢?這裡連雜誌也有報導過呢。一入餐廳,老闆娘立即熱情迎接,甫坐下便介紹餐廳的招牌食品,言詞簡潔清晰。除了米苔目,也有米粉、公仔麵等,當然少不了小食,價錢都很吸引,讓人每樣也想點來試試。Q彈豆腐 $23外層薄脆,內裡口感有點像魚腐,但更有咬感,口感軟滑得來夠彈牙面層少許的椒鹽調味剛剛好。秘製豬大腸 $28豬腸鹵得很入味但不會過鹹,豬腸清潔得夠乾淨,口感爽中帶軟,肥而不膩,加上生菜底感覺沒那麼罪惡。涼拌皮蛋 $19賣相已夠吸引,入口啖啖蔥蒜香,皮蛋白口感有彈性,蛋黃口感軟綿。要了小辣,辣味恰到好處,刺激到味蕾而不會覺得難受。花雕醉香豬雙脆 $22上桌時已聞到淡淡花雕香,入口有酒香但不會過於濃烈,豬耳口感夠爽脆,讓人停不了口。芒果愛玉冰 (跟餐加$15)真的很喜歡喝愛玉冰,這杯不會太甜,而且愛玉份量不少,很滿足。韮菜餃、香菇貢丸、生菜米苔目(豬骨湯底)$42豬骨湯較清淡但味道不錯,韮菜餃包得很美,餡料很足,入口啖啖韮菜,美味可口,香菇貢丸很香菇味,豬肉

看著十大推介美食,到底我這次該先試什麼好呢?

這裡連雜誌也有報導過呢。

Q彈豆腐 $23
秘製豬大腸 $28

涼拌皮蛋 $19

花雕醉香豬雙脆 $22

芒果愛玉冰 (跟餐加$15)

韮菜餃、香菇貢丸、生菜米苔目(豬骨湯底)$42
豬骨湯較清淡但味道不錯,韮菜餃包得很美,餡料很足,入口啖啖韮菜,美味可口,香菇貢丸很香菇味,豬肉味真材實料,口感紮實爽彈。

這裡的米苔目除了全人手製作,更是前一晚才做出第二天賣的,保證新鮮,且無添加防腐劑、色素等,更天然健康。看上去有點像銀針粉,但入口啖啖口香,口感更爽滑有彈性,更煙韌好咬。

金菇、雲吞、生菜米苔目(沙嗲湯底)$45
沙嗲湯比豬骨湯底香濃不少,聞起來已很重花生香,入口亦啖啖花生味,微辣不鹹,不會蓋過配料的味道。雲吞皮薄餡靚,菜肉比例剛好。

這裡的食物價錢親民到不得了,但全部大大份又好味道,如此小店真的值得大家多多支持呢!
2018-03-07 77 浏览
每次經過都比呢間既「蟹肉碗仔翅」招牌吸引住 豬頸肉豬潤鮮茄客家粄條可能是家鄉的情意結一看到客家兩隻字就點了這個麵的形狀是粗粗的, 有點像河粉一樣, 但口感就比河粉硬 餸菜方面, 豬頸肉帶一點脆脆的口感, 同時因為浸在鮮茄湯底內, 所以很香的鮮茄味道, 因為是即叫即煮的關係, 這個口感真的有點像在家中吃著媽媽煮麵的感覺, 很原始而不帶味精 豬潤的確很出色, 一咬下去第一口便知道, 要夠新鮮和烹調時間剛剛好才能做到這個口感 Q彈豆腐原本以為是豆腐, 但一咬下去, 的確是很Q彈!! 口感比起普通的豆腐為佳, 而且外面像是炸過似的, 帶點脆脆的口感, 值得一吃 碗仔翅吃著吃著都已經很飽, 但來的目的之一就是這個蟹肉碗仔翅, 一碗滿滿的, 濃淍的口感, 完全沒有溝水的感覺, 非常好吃!!
每次經過都比呢間既「蟹肉碗仔翅」招牌吸引住

豬頸肉豬潤鮮茄客家粄條
可能是家鄉的情意結
一看到客家兩隻字就點了這個
麵的形狀是粗粗的, 有點像河粉一樣, 但口感就比河粉硬

碗仔翅
2018-02-22
  • 碗仔翅
  • Q彈豆腐
2018-03-07 79 浏览
米苔目呢個名真係第一次聽淨係聽個名都猜不透到底是賣什麼的 豬潤鴨肉鮮茄湯底米苔目店員向我們主動推薦豬潤和鴨肉這兩個配菜我在OPENRICE的食評之中也看到這兩個的呼聲最高就點了來吃 一來到就已令我大吃一驚通常這種小店都重食物好不好吃, 多於賣相但這碗米苔目, 食材不單止被排得靚靚仔仔而且份量都蠻多的 先吃一口豬潤, 與別的店家吃到的真是與別不同, 有一種說不出的爽滑豬潤味道亦很濃, 相信是新鮮的豬潤做出來的 鴨肉被切成一片片, 剛好不會太厚, 整塊吃下去, 鴨肉的油香和口感真是很好吃 米苔目是一條條很短的 有點像狗仔粉的食物, 吸收了清湯的味道, 一咬下去汁在口中散出來, 因為湯底不是味精底, 所以邊吃邊喝, 味美非常 涼拌皮蛋點了皮蛋作小吃, 味道不差, 帶點微辣, 不知不覺便吃了很多

米苔目呢個名真係第一次聽
淨係聽個名都猜不透到底是賣什麼的

豬潤鴨肉鮮茄湯底米苔目
店員向我們主動推薦豬潤和鴨肉這兩個配菜
我在OPENRICE的食評之中也看到這兩個的呼聲最高
就點了來吃

一來到就已令我大吃一驚
通常這種小店都重食物好不好吃, 多於賣相
但這碗米苔目, 食材不單止被排得靚靚仔仔
而且份量都蠻多的

豬潤味道亦很濃, 相信是新鮮的豬潤做出來的

2018-02-09
2018-03-03 99 浏览
平時很少去深水埗,聽說該區有很多馳名食店,在openrice見到尋找了一下,見這小店評價不錯,便前往一試。此店雖位於鴨寮街,環境尚就寬敞,比想像中整潔。雖然店面只有一位店員,此店員會主動介紹食物菜式,客客氣氣。食物美味有特色,很喜歡那涼拌皮蛋,有台灣的地道風味。此行滿足。

豬大腸冬粉
2018-03-03