2018-04-10
米苔目我都係喺香港第一次聽到有呢個食物 原來米苔目係一種台灣獨有嘅粉麵類 大概有一個概念就係好似銀針粉咁樣但係喺香港就從來都冇一間餐廳係有呢種粉食嘅而呢一間鋪頭佢嘅米苔目都係每日親手製造 聽到朋友咁樣推介之後即刻吸引到我過嚟深水埗呢邊食啦今日同一個朋友嚟食我哋分別叫咗兩碗米苔目再加三個小食其實米苔目嘅運作形式就好似你平時食車仔麵咁$36有兩款餸可以揀我今次就揀咗木耳同埋冬菇 而朋友就揀咗豬腩肉同埋韭菜餃木耳份量非常之多 鮮冬菇就有兩粒 朋友嗰碗韭菜餃亦都係有兩粒 豬腩肉就數唔到咁多😹😹認真睇吓啲米苔目 其實就真係好似銀針粉但係佢嘅口感就再滑啲同埋食落去有少少甜味 但嗰啲甜味真係要好認真食先食到你普通成日個鹹嘅食物都唔會覺得好明顯嘅甜味湯底方面我就揀咗麻辣湯底而朋友就揀咗方魚湯底麻辣我嗌左小辣覺得唔算好辣 下次嘅話我就會帶中辣因為個辣都幾好食另外我都試咗但朋友嗰個湯底 湯底非常之清甜而且店員仲話好多地方整呢個湯底都要好貴但係呢度30幾蚊就食到啦!另外仲叫咗三個小食分別係醋茄 Q彈豆腐 皮蛋 個人認為醋茄係值得一叫嘅另外豆腐係必叫 口感係超級好食而且個味道啱啱好好少地方會有呢種小食食 唔算
原來米苔目係一種台灣獨有嘅粉麵類
另外我都試咗但朋友嗰個湯底 湯底非常之清甜
另外仲叫咗三個小食分別係醋茄 Q彈豆腐 皮蛋
個人認為醋茄係值得一叫嘅
另外豆腐係必叫 口感係超級好食而且個味道啱啱好
好少地方會有呢種小食食 唔算好酸但好香醋味鍾意食醋嘅朋友一定要叫呢個試吓!😺
最後我哋分別每人嗌左一杯野飲
我就帶咗蜂蜜蘆薈茶已朋友就帶咗蜂蜜生薑檸檬茶
兩個都幾好飲 蘆薈嗰個下面就有啲粒粒咁有啲口感!
蜂蜜生薑檸檬茶呢就好似平時嗰啲一樣😽😽
呢間特色小店下次一定會再嚟食!