2015-05-21 1184 浏览
以前讀大學時,常常都去土瓜灣樂山道雀會打牌。今日重遊舊地,地膽帶我地去再上兩條街的小店打邊爐。如果唔熟識土瓜灣,都要花D時間找找!!小店鋪面唔算大,可能座滿都係三四十人,雖然唔大,但座位就一D都唔迫,當晚都陸續有食客出入。「八味金磗豆腐」推介,表面勁脆,入面勁滑。表面脆得來勁有口感,加上八味粉的配搭,配合味淡的豆腐真係啱啱好,食到停唔到口!如果要來送酒仲正!朋友們都嗜辣,所以又點左幾個麻辣小食。「麻辣牛展」肉質鬆軟,不會太硬,辣度食中,唔會辣到食唔到。「麻辣海哲」夠爽口,一人一啖,好快就被清光了。「麻辣木耳」除左辣之外,多了一份陳醋的味道,酸酸地,好醒胃。主角出場「花鵰雞煲」,出面一般都將「花雕」同「藥材」扣上,但呢度既「花雕雞煲」就一D藥材都無,只係利用花雕去吊味,煮起上來好香酒味,但揮發之後就一D都唔覺得濃。店主仲可以因應大家對酒味的接受度,去決定加幾多花雕。 「手切本地肥牛拼牛頸脊」肉質新鮮,本人不愛太肥的肥牛,這些佈滿雪花紋的牛肉,吃落才剛剛好,油脂分佈平均,好吃!「黑豚肉」造型特別,但旁邊脂肪較多,熟後我選擇拔掉一些肥肉。肉質爽口,不錯!「廣島蠔」係雪藏的,不過熟後還吃到鮮味

朋友們都嗜辣,所以又點左幾個麻辣小食。

「麻辣牛展」肉質鬆軟,不會太硬,辣度食中,唔會辣到食唔到。

「麻辣海哲」夠爽口,一人一啖,好快就被清光了。

「廣島蠔」係雪藏的,不過熟後還吃到鮮味,快不會縮太多水,可以一試。
「脆肉鯇」夠爽口,鮮味!
其實我唔「鵝腸」的,不過由於媽媽喜歡,攪到我都識點睇鵝腸靚唔靚。呢碟一睇就知係新鮮無加工的,仲可以見到腸內的脂肪。

「黑栢葉」係我摯愛既內藏之一,呢度既黑栢葉切得比較大塊,熟後唔怕找唔到。
「三寶餃」沙葛餃、韭菜餃、椰菜餃。份量十足,材料新鮮。沙葛餃出面較少吃到,幾特別。

「手打四寶丸」全部都係鮮打,粒粒彈牙。
「鬼馬油炸鬼」雖然唔係第一次食,但毎次食都覺得好好味,墨魚膠爽滑再加上超脆的油炸鬼,兩種口感混合一起,超正!

「炸響鈴」一上台已經聞到香味,從佢既熱度同氣味,完全感受到係即炸的。即炸真係鬆脆好多。

雖然小店位置較偏,店面亦不大,但「花鵰湯底」有特色,而打邊爐的材料亦質素甚好,小食「八味金磚豆腐」更心得我心!

2015-04-21
  • 八味金磗豆腐
  • 花鵰雞煲
2015-05-21 1012 浏览
這晚下班後, 心血來潮...與友人們一同到了這間不太顯眼的一間餐廳吃雞煲, 由於我們肚子實在太餓太餓太餓了......立刻點了三味小食先吃, 殊不知好吃得絕非一般貨色......由於有人不太吃辛辣的食物, 我們點了花彫醉雞煱配菜方面
题外话/补充资料: 總的來說......餐前小食一流.....雞煲種類多....配菜味道也不錯....唯丸類如果能再彈牙些更好 另外環境整潔光亮,感覺衛生
花彫醉雞煱
黑柏葉
炸魚皮
2015-05-20 800 浏览
在土瓜灣工作差不多四十年,而離開亦有好幾年了;是夜再臨此地,環境沒有多大變化,這店舖却初見,聽店方職員說開業約九個月。先來六款火鍋調味配料,有花生、蔥粒、辣椒、蒜粒、芫茜、沙茶醬等,材料新鮮,色彩艷麗,按各人口味自行配製。麻辣牛展牛展口感十足,軟中帶有嚼頭,加上配料,很開胃;若受不了麻辣的話,撥去辣醬,味道亦佳。八味金磚豆腐店方推薦菜色,吃下果然相當滿意,外層炸得金黃香脆,內裡的豆腐軟滑,且不油膩,一著一件,不會碎裂,真爽!就是不知道是何八味,但亦不必深究。蜆芥鯪魚球比較失敗之作,鯪魚不夠新鮮,蜆芥不夠香濃。花彫醉雞煲以花彫酒、芫茜、洋蔥、蒜頭、花椒、八角,配上嫩滑雞肉,香噴噴,花彫在加熱過程中隨隨散發,激發食慾。煮出雞肉時間洽好,非常嫩滑。吃畢雞肉後,店方職員加入上湯,利用雞汁,雞煲變為雞汁火鍋。炸嚮鈴製作用心,鬆脆、豆香,輕點雞汁火鍋,好吃!胡椒豬肚丸切碎豬肚,加入胡椒,彈牙好味,值得推介。四寶丸(鯪魚丸、蝦丸、墨魚丸、牛丸)墨魚丸有嚼頭,煙靭好味;但其他三款可能雪得有點過,要改善。鵝腸中規中矩,無驚喜。三寶餃(沙葛餃、椰菜餃、韭菜餃)大大隻,味道不錯,皮薄。本地肥牛、牛頸脊薄切雪
麻辣牛展
蜆芥鯪魚球
比較失敗之作,鯪魚不夠新鮮,蜆芥不夠香濃。
花彫醉雞煲
炸嚮鈴
製作用心,鬆脆、豆香,輕點雞汁火鍋,好吃!
胡椒豬肚丸
切碎豬肚,加入胡椒,彈牙好味,值得推介。
四寶丸(鯪魚丸、蝦丸、墨魚丸、牛丸)
墨魚丸有嚼頭,煙靭好味;但其他三款可能雪得有點過,要改善。

鵝腸
中規中矩,無驚喜。
三寶餃(沙葛餃、椰菜餃、韭菜餃)
大大隻,味道不錯,皮薄。

本地肥牛、牛頸脊
薄切雪花肥牛及牛頸脊,肥牛普通;牛頸脊則異常好食,嫩滑牛味濃郁,輕汆即食,忍不住多吃幾件。
黑柏葉
不夠新鮮,不理想。
生菜
生菜很靚,翠綠,調劑過多肉類,好得很。
綜觀整晚食品,質素是不錯的,特別是麻辣牛展、八味金磚豆腐、花彫醉雞煲、胡椒豬肚丸、牛頸脊,下次與朋友來,不妨再試。順道一提,該店附近學校林立,由餐牌所見的午市粉麵飯,取價不高,由 $36 至 $42,一般學生亦可接受。
2015-05-20 942 浏览
很喜歡吃雞煲,愛其一煲有兩個吃法,又可以慢慢邊吃邊跟朋友聊天,可是來來去去都只覺得兩、三間是好吃的,而且並非人人愛吃,因為對不嗜辣的朋友來說真的只是雞肋而已但不辣的雞煲又確是不夠惹味啊!為止我們一行四人來到了路邊煱,看看會否有新看法初到步,雖然鋪面不算大,但感覺光猛整潔,而且裝修還是很新,之來了第個小吃:麻辣豬耳:我不愛吃豬耳,感覺好像有點殘忍(好了,我知道食肉都是一樣),朋友說豬耳是煙韌的,醬料有點像XO醬,蠻辣的,所以立即叫了兩支大啤陳醋野生雲耳:這個很好吃,雲耳非常補血,是女仕的佳品,爽爽的耳加上酸酸辣辣的醬汁,很快就清碟了椒鹽魷魚鬚:應該無人不愛它吧!?魷魚鬚很脆,應該是新鮮炸起,不過椒鹽有點不太夠,下次可以重手一點吃完了幾款小食,主角終於要了,這也是來路邊煱的原因,因為有不辣的雞煲!花彫醉煮雞加大腸:侍應將雞煲端上的時候,聞到好香的酒味,加上花椒八角一起滾,咸咸甜甜加上香味已經令人忍不住要吃了,雞肉是嫩滑的,煮久一點雞肉吸收了湯底的精華,慢慢變得更甜更濃味了,相信再加湯打邊爐都會很正!三寶餃:分別是韭菜餃、椰菜餃還有一款我也不知道是什麼,因為已經不停手的在猛吃了,餃是皮薄陷多

初到步,雖然鋪面不算大,但感覺光猛整潔,而且裝修還是很新,
之來了第個小吃:
麻辣豬耳:
醬料有點像XO醬,蠻辣的,所以立即叫了兩支大啤
陳醋野生雲耳:
椒鹽魷魚鬚:

花彫醉雞煱 +大腸
花彫醉煮雞加大腸:
侍應雞煲端上的時候,聞到好香的酒味,加上花椒八角一起滾,
慢慢變得更甜更濃味了,相信再加湯打邊爐都會很正!
三寶餃:
餃是皮薄陷多的,很足料
手切本地肥牛併牛頸脊
手切本地肥牛拼牛頸脊:
打邊爐又怎會沒有牛肉?
深色的是手切本地肥牛,牛味很重而且是嫩滑的
淺色的是牛頸脊,看它的油脂分佈就知道很邪惡啦,的確是入口即溶,
加上甜甜的湯底,我吃了很多,哈哈!
手打四寶丸:
分別有鮮蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸、牛根丸,個人較喜歡墨魚丸和牛根丸,
一來是因為偏愛墨魚丸,二來是它們都很彈牙
炸魚片
炸魚皮:
又了少不了的must have item,不用多作介紹啦,因為很快掃光了嘛!

這一餐邊吃邊聊聊近況,吃了2小時有多,侍應也完全沒有想趕我們走的感覺,
廁所亦很乾淨,值得加分!
鮮黑柏葉
花彫醉雞煱 +大腸
手切本地肥牛併牛頸脊
炸魚片
2015-05-20 713 浏览
如果你問我路邊有咩好食,可能我真係會搭唔倒你但上星期去左土瓜灣搵班老死,又真係俾佢地班友響路邊搵倒正野一開波煱未滾先黎個椒鹽豆腐!香脆!心軟!食不停口!原來呢度係食蟹煲!大大隻肉蟹 really yummy! 用上蔬菜做配菜 又幾健康喎!蟹肉外仲鬼死甘多羔!先黎份本地肥牛拼牛頸脊咬落肥瘦均勻,有咬口又唔會有根!正!講到牛,一定要試個牛根丸~ 實在好彈好香ar~~ 有小小黑椒味, good!鳳城水餃 and 手打四寶也不錯,足料~另外個黑豚肉都唔錯,仲要一落煱就入味, not bad bor...特別要試個油炸鬼墨魚滑!落煱浸一浸先食又得就咁點泰式酸辣汁食亦得,得左!唔夠牛?黎多份和牛粒 please!!呢個值得 encore, 冇雪味就知係好野加上一口一粒,細細粒容易食不過講到尾最緊要係個湯底,有隻蟹係入味好多零舍不同!

如果你問我路邊有咩好食,可能我真係會搭唔倒你

但上星期去左土瓜灣搵班老死,又真係俾佢地班友響路邊搵倒正野

一開波煱未滾先黎個椒鹽豆腐!

香脆!心軟!食不停口!

又幾健康喎!

蟹肉外仲鬼死甘多羔!

先黎份本地肥牛拼牛頸脊

咬落肥瘦均勻,有咬口又唔會有根!正!

鳳城水餃 and 手打四寶也不錯,足料~

特別要試個油炸鬼墨魚滑!

落煱浸一浸先食又得

就咁點泰式酸辣汁食亦得,得左!

唔夠牛?

黎多份和牛粒 please!!

呢個值得 encore, 冇雪味就知係好野

加上一口一粒,細細粒容易食

不過講到尾最緊要係個湯底,有隻蟹係入味好多零舍不同!

2015-05-18 627 浏览
對土瓜灣不太熟悉, 不過這天晚上來吃路邊煱又幾方便, 一程車直達. 這裡在內街, 或許不太起眼, 但其實從馬頭圍道走進來也很快. 說回這裡的環境, 夠光猛, 小吉睡醒後, 也愛四處看看呢.未開始吃, 先混醬吧!麻辣牛展 $48由小吃開始吃, 麻辣牛展真的做到夠麻, 夠辣, 牛展有咬口.八味金磚豆腐 $48究竟八味金磚豆腐有那八味? 其實也只是說到這客豆腐味道比較複雜, 而且炸得外脆內滑, 令人吃完又吃.蜆芥鯪魚球 $48蜆芥鯪魚球的質感一般, 不過點上蜆芥後, 鯪魚球是幾惹味的.花雕煮雞煱 $138小吃之後, 就送上新品花雕煮雞煱, 熱辣辣, 花雕香幾突出, 雞肉尚算嫩滑, 而吸收了花雕的味道之後, 是幾吸引的.吃完雞, 就加湯打便爐. 這時候, 就感覺花雕的氣味已經消散了. 建議那個湯能夠加點花雕, 食味應該會更加好.手切本地肥牛併牛頸脊 $268火鍋料方面, 手切本地肥牛併牛頸脊是主角. 兩者中, 要數牛頸脊比較出色, 肉味比較濃. 吃火鍋, 不吃牛, 又怎能滿足呢.炸響鈴 $38炸響鈴一客有六件, 份量不少, 未算太香脆, 但把響鈴輕輕的放進湯內, 還是幾惹味的.胡椒豬肚丸 $4
未開始吃, 先混醬吧!
麻辣牛展 $48
八味金磚豆腐 $48
蜆芥鯪魚球 $48
花雕煮雞煱 $138
手切本地肥牛併牛頸脊 $268
炸響鈴 $38
胡椒豬肚丸 $48
至於丸類方面, 胡椒豬肚丸配搭幾特別, 胡椒香突出, 就算平日我不愛吃豬肚, 也愛上這客胡椒豬肚丸.
四寶丸 $78
另外還是四寶丸, 即是手打墨魚丸, 鯪魚肉丸, 手打鮮蝦丸以及手打牛根丸. 四款當中, 我的推介是手打牛根丸, 味道幾濃郁, 另外, 手打墨魚丸質感彈牙, 也不錯.
三寶餃 $48
接下來的亦是拚盤形式奉客的三寶餃, 分別有沙葛餃, 椰菜餃以及韭菜餃. 當中以沙葛餃比較有特色, 值得一試.
肥鵝腸 $78
至於肥鵝腸是幾新鮮的, 質感亦對辦, 好此道者應該滿意.

鮮黑柏葉 $48
另外還有鮮黑柏葉, 大家只要輕輕放進湯內就可以食用了.
雪米糍
最後就以雪米糍為這餐作結, 吃完火鍋, 吃吃雪米糍, 不錯的安排.
其實除了吃雞煲之外, 路邊煱的花雕煮雞煱會是不吃辣的好選擇. 而這裡的火鍋料選擇不少之餘, 亦幾有特色, 大家不妨試試.
2015-05-15 473 浏览
好耐無上黎分享食評,希望今次係一個契機,繼續保持番打食評的習慣。今晚約齊朋友去土瓜灣開餐。先黎3款小食:麻辣豬耳陳醋野生雲耳椒鹽魷魚鬚3款小食,以麻辣豬耳最討我歡喜。入口微辣配合豬耳QQ的口感。陳醋可以一解麻辣,朋友話雲耳有益,女仕要食多d。椒鹽魷魚鬚,濃味之選!外層好香脆,配番杯啤酒一流!一輪小食過後,主菜上台啦今晚試左:花彫醉雞煱 +大腸哈哈,其他3位朋友仔都唔食內臟,大腸好明顯係為我而設。大腸越煲得耐,入口越滋味,吸哂濃濃湯底。入口柔軟~~雖然知道多吃無益,但忍唔住一件接一件。當然唔會得雞煲咁少,亦叫左材料打邊爐:手打四寶丸廣島蠔鮮柏葉手切本地肥牛拼牛頸脊炸魚皮手打牛根丸三寶餃~特別讚下小店,牛肉分2款,咁客人可以試哂2種口感、味道。肥牛入口即溶,而牛頸脊就比較有咬口,牛味亦較濃。第2樣要推介係餃子!皮薄餡多,唔係交行貨!另外試左2款丸:蝦丸墨魚丸爽口彈牙最後想講少少,以一般火煱店黎講,依間鋪清潔程度好好!!依樣要加分,連洗手間都十分乾淨。
今晚約齊朋友去土瓜灣開餐。

先黎3款小食:
椒鹽魷魚鬚
陳醋可以一解麻辣,朋友話雲耳有益,女仕要食多d。
椒鹽魷魚鬚,濃味之選!外層好香脆,配番杯啤酒一流!

一輪小食過後,主菜上台啦
今晚試左:花彫醉雞煱 +大腸
哈哈,其他3位朋友仔都唔食內臟,大腸好明顯係為我而設。
大腸越煲得耐,入口越滋味,吸哂濃濃湯底。入口柔軟~~
雖然知道多吃無益,但忍唔住一件接一件。

當然唔會得雞煲咁少,亦叫左材料打邊爐:
鮮柏葉
炸魚皮
手打牛根丸
三寶餃~
特別讚下小店,牛肉分2款,咁客人可以試哂2種口感、味道。
肥牛入口即溶,而牛頸脊就比較有咬口,牛味亦較濃。

第2樣要推介係餃子!
皮薄餡多,唔係交行貨!

另外試左2款丸:蝦丸墨魚丸爽口彈牙

最後想講少少,以一般火煱店黎講,依間鋪清潔程度好好!!
依樣要加分,連洗手間都十分乾淨。
2015-05-15 388 浏览
前一晚朋友說想吃雞煲, 我就想起了這間在土瓜灣的路邊煱, 於是特意和朋友乘車入去吃。入到去裡面, 全部檯都坐滿了, 店員好心的在門口給兩張椅子坐著等候, 可能食客聊得興起, 結果30分鐘後才有位。剛坐下店員就拿給我們醬料盤, 詢問要什麼口味的雞煲, 可以挑選不同麻度容辣度的雞煲, 能吃辣的兩人選了中麻和中辣。醬料盤有沙茶醬、辣椒、蒜泥等等, 特別推介沙茶醬。因為有點餓, 所以先點了份海蜇作餐前小食。海蜇彈牙爽口, 辣度十足, 好吃得三兩下就把它吃光。聊了一會, 雞煲就來了, 蓋住了也聞到它的香味。雞煲沒有想像中的辣, 不過麻辣度剛好, 醬汁香濃, 雞肉也香滑鮮味。兩人也點了一些火鍋配料, 包括手切牛頸脊、鵝腸、炸魚皮、手切牛根丸, 和鮮黑柏葉。手切牛頸脊肥瘦鮮明, 厚薄度適中, 只需灼一會就可以吃; 手切牛根丸也十分彈牙, 沒想過牛味十足, 第一次吃肉丸會不住口地吃。吃飽了之後還有最愛的香芋味雪米磁吃。

醬料盤有沙茶醬、辣椒、蒜泥等等, 特別推介沙茶醬。

吃飽了之後還有最愛的香芋味雪米磁吃。
2015-05-12 317 浏览
今晚, 打邊爐夜~ 今次唔係任點任食而係散叫火煱, 呢到食物款式同種類有好多, 等我由餐前小食開始講 <8味金磚豆腐 $48> 呢個豆腐必食呀!! 外層用薄脆包住再灑上8味, 再加埋入面豆腐保持超滑口, 即叫即炸, 正! 食火煱前, 梗係唔少得呢埋配料~ 我要生蒜炸蒜兩溝 XD  <花甲野菌窩 $180> , 另外加左隻蟹, 好似$220 , 超多膏, 好高膽固醇, 唔理咁多, 開心SHARE 人人食D ^^食兩啖已經好滿足~個煱滾起之後, 第1件事唔係食蟹, 而係飲啖湯先, 精華在此 (加左蕃茄, 粟米, 菇菌, 仲有埋海鮮個湯一定甜, 而且加左不少薑, 所以唔會有腥味 XDXD)窩內花甲大大隻*V* 又幾甜WO~食火煱點可以唔食牛!!! 今日食左3款牛肉, 分別有 <手切本地肥牛拼牛頸脊$268> 牛頸脊肉味比較濃郁, 肥牛 肉質同油脂分佈平均~ 呢個雙拼兩樣都正, 食得過~ <頂級和牛粒 $128> 3款牛肉當中油份最重最香, 厚厚的牛肉粒, 有咬口~ <鮮黑栢葉 $48>

<8味金磚豆腐 $48>
食火煱前, 梗係唔少得呢埋配料~ 我要生蒜炸蒜兩溝 XD
<花甲野菌窩 $180>
<花甲野菌窩 $180>
食兩啖已經好滿足~
窩內花甲大大隻*V* 又幾甜WO~
食火煱點可以唔食牛!!! 今日食左3款牛肉, 分別有
<手切本地肥牛拼牛頸脊$268>
<頂級和牛粒 $128>
3款牛肉當中油份最重最香, 厚厚的牛肉粒, 有咬口~
<頂級和牛粒 $128>
<鮮黑栢葉 $48>
識點識食, 點可以錯過黑栢葉, 黑栢葉無經漂染加工, 口感比一般的爽口, 更有口感~
<鮮黑栢葉 $48>

<手打四寶丸 $78>
 手打鯪魚丸、牛根丸、墨魚丸、鮮蝦丸, 4款丸質素同樣不錯, 最大愛墨魚丸很彈牙~ 真材實料
<手打四寶丸 $78>

<鳳城水餃 $46>
皮薄餡多, 餃子多菜少肉, 韭菜餡最香~~~
<鳳城水餃 $46>
<炸嚮鈴 $38>
同樣店方自家制之一, 嚮鈴放入湯浸一浸, 襯住仲有少少脆又吸左湯汁時食係最正~
<炸嚮鈴 $38>
2015-05-07
<手切本地肥牛拼牛頸脊$268>
2015-05-10 439 浏览
應約去美善同道食火煱,時間尚早,另外只得一枱客。其實地點都幾難揾,心想不知有無人幫襯。怎料,再晚一點,座無虛設. 餐紙同一般火煱店分別不大,一目了然,牆上貼满食物圖片,食物賣相及價格,一目了然,很是吸引.早到的鳥兒可先吃,等人期間,先吃小食. 麻辣豬耳,很爽脆,因不嗜辣,只吃幾片.豬粉腸,無試,食友話好正.唔食粉腸,因要主攻我的至愛 ~~~八味金磚內脆外滑不在講,外層的炸粉只是薄薄的,不會吃到一口粉皮,外層就好像和豆腐一體似的.豆腐本身味道很淡,要做到味香濃一點,就要靠這以七味粉為基礎調自家配的炸粉啦!(是從侍應口中得知的, 哈哈!),而且入口不覺肥膩. 好啦, 人齊啦!, 登..燈..登..櫈...開.....招牌什菌花甲蟹煱, 嘩,材料多到...除了主角蟹和花甲之外,還有粟米,很多什菌,莞茜,葱, 薑...蟹是羔蟹,可能是煲得太耐,有點實,但仍不失香味.侍應提醒要先喝蟹湯,先嚐一口,因材料多,所以味道不單一. 火煱當然少不了火煱伴侶~~~混醬啦.有紅椒, 麻辣醬,蒜蓉,碎花生,葱,莞茜,任溝. 豉油也很鮮味.肥牛拼牛頸脊, 肥牛牛脂分佈平均,入口不覺肥膩, 牛頸脊不韌.
早到的鳥兒可先吃,等人期間,先吃小食.
麻辣豬耳,很爽脆,因不嗜辣,只吃幾片.
麻辣豬耳
豬粉腸,無試,食友話好正.
豬粉腸
唔食粉腸,因要主攻我的至愛 ~~~八味金磚
八味金磚
好啦, 人齊啦!, 登..燈..登..櫈...開.....
招牌什菌花甲蟹煱
蟹是羔蟹,可能是煲得太耐,有點實,但仍不失香味.
侍應提醒要先喝蟹湯,先嚐一口,因材料多,所以味道不單一.
火煱當然少不了火煱伴侶~~~混醬啦.
有紅椒, 麻辣醬,蒜蓉,碎花生,葱,莞茜,任溝.

豉油也很鮮味.
肥牛拼牛頸脊
這個好像是四寳丸(食到儍咗,不太記得),其中貢丸及魚丸較好味.
三寳餃,有沙葛,棷菜,韭菜.不用啖淡肉,高纖皮薄.
三寳餃
牛根丸,很香.
牛根丸
墨釀油炸鬼,真鬼馬,我以為是芝士釀在油炸鬼上,原來是墨魚滑,油炸鬼很脆有點硬,但在火煱內淖一淖,反而非常香口,和墨魚滑的質感很搭配.
墨釀油炸鬼
總不能只吃肉,來一個雜菜,舒緩一下腸胃,舒服哂!
雜菜
和牛粒,可說是穏陣之選,只要淖很短的時間,已可入口,而且不肥膩,一口一粒,
!
禾牛粒
再來一個擺設得如花的黑豚肉,肉味較和牛淡一點,不韌不肥.
黑豚肉
廣島蠔,肥大無腥味,肉質飽满,抵食!
廣島蠔
鮮黑栢葉,雖不是我那杯茶,但不用飄白貨式,很好.
鮮黑柏葉
魔芋絲,現成之作,雖無甚特別,但不會與其他食物味道相沖,用來解膩,加上是高纖食品,是火煱必然之選.
魔芋絲
炸嚮鈴, 即炸即上,豆香撲鼻,無可挑剔,加上個人偏好,俾
炸嚮鈴
席間言談甚歡,不覺時間飛逝,幸好這裡沒有時限,還有免費WIFI,讓我們過了一個偷快的晚上.
题外话/补充资料: 侍應招呼周到,不停替換碗碟,有問必答. 佐料費每位$6.另加一.
八味金磚
  • 牛丸
  • 肥牛
  • 頂級黑豚肉
2015-05-08 970 浏览
來到了五月份,又想試試新店子。這裡是街坊火煱店,對其印象也很簡單,就是一個必吃招牌花甲蟹鍋, 既然有了目標, 就即時起行約了幾位好友來一試。週四的晚上,七時來到也可以不用訂位,地方幾企理,四人進佔一張圓枱,坐定後便齊齊研究下餐牌。正在看餐牌的時間, 店員推介了一味小食八味金磚豆腐,外表金黃色的豆腐, 外層炸得脆皮而內裡的豆腐嫩滑無比,沾上些喼汁就更好味,是必食之選。今晚的主角招牌雜菌花甲蟹鍋由店員送上, 用上原隻大肉蟹、花甲及雜菌,配合蕃茄和粟米等,打開鍋蓋,鍋内已散發出一陣陣香氣,只聽見嘩的一聲大家都急不及待要試一試內裡的蟹件, 蟹件肉質鮮甜又多膏, 花甲也鮮美,湯底滲滿蟹件和花甲的鮮味, 果然係招牌貨。除了主角外, 個人的喜好當然是牛,就來一碟手切本地肥牛併牛頸脊, 一次過可以試兩款牛肉。肥牛切得片片厚薄均勻, 雪花紋理分明, 看上去油花充足;牛頸脊紅潤光澤,是好貨色。夾一片放進熱湯裡,來點略拖幾下,待牛肉的表面轉了色就可以吃了。口感嫩滑而牛肉味頗濃郁,中間也夾雜油脂甘香,好吃。吃飽牛,也來一點其他的食物。一碟八隻的廣島蠔, 每隻生蠔也算大隻,蠔肉肥美肉厚,灼熟後依然肥大, 入口時
吃飽牛,也來一點其他的食物。一碟八隻的廣島蠔, 每隻生蠔也算大隻,蠔肉肥美肉厚,灼熟後依然肥大, 入口時鮮甜嫩滑, 蠔味濃郁, 没有任何腥味。
再來一碟肥鵝腸, 其實一般火鍋店已很小有這類新鮮鵝腸,個人真的急不及待要試試, 把一條條的肥鵝腸放進熱湯裡, 灼熟後果然是爽口彈牙, 令人回味。
還有炸響鈴,是店家自家製作的,而且做得唔錯, 炸響鈴其實浸一浸已經食得,口感非常鬆脆而豆味香濃, 可以多吃幾件。
這一餐是吃得滿足, 路邊煱整體而言都是有水準,招牌雜菌花甲蟹鍋有特色,地方也企理舒服, 如果相約朋友一起來個火鍋聚會, 這裡也可以放入考慮之列。
  • 招牌雜菌花甲蟹鍋
一大班人飯局聚會,我一定想起去打邊爐.上星期約一大班好友到土瓜灣打邊爐~路邊煱,但店址有點偏僻不好搵呢!餐廳雖不算大,太約放了有6-8枱,地方乾淨舒適.有多款調味醬混下,按下自己喜愛而調配.首先點了小食先,等待遲到朋友.八味金磚豆腐 細細粒豆腐,豆腐尺寸一至兩啖就能食完,有如此外脆內滑,令人回味無窮,送酒必備小食.食得辣的朋友一定要試下三款四川小食(上)麻辣牛展 牛展口感軟硬適中,配上麻辣汁醬料,非常醒胃.(中)麻辣木耳木耳口感爽口非常,配上麻辣汁醬料及醋酸味,好特別味道.(下)麻辣海蜇海蜇爽口清甜,好入味,配上麻辣汁醬料,前菜必食. 店員推介花彫醉煮雞這道花彫醉煮雞,沒有藥材味,只有淡淡花彫酒,味道不咸,顯出雞嫩滑,沒有粗糙及靭口感,好正呢! 店員非常窩心,怕不夠味,另加一碗花彫酒可隨意加入.食完雞後,接著加上湯去打邊爐. 配料方面選擇亦很多肉類、海鮮、餃、丸類、蔬菜菌類等應有盡有 手切本地肥牛拼牛頸脊(上)手切本地肥口感嫩滑又鮮味,而(下)頸脊牛肉油香味重,兩款牛肉都肉味香濃豐富,必點配料. 特選黑豚肉豬肉味香濃,帶點少少肥脂,好甘香.肥鵝腸想不到是新鮮鵝腸,入口甘香可口.鮮柏葉新

一大班人飯局聚會,我一定想起去打邊爐.
餐廳雖不算大,太約放了有6-8枱,地方乾淨舒適.
有多款調味醬混下,按下自己喜愛而調配.

首先點了小食先,等待遲到朋友.

八味金磚豆腐

細細粒豆腐,豆腐尺寸一至兩啖就能食完,

有如此外脆內滑,令人回味無窮,送酒必備小食.

食得辣的朋友一定要試下三款四川小食
(上)麻辣牛展

牛展口感軟硬適中,配上麻辣汁醬料,非常醒胃.

(中)麻辣木耳

木耳口感爽口非常,配上麻辣汁醬料及醋酸味,好特別味道.

(下)麻辣海蜇

海蜇爽口清甜,好入味,配上麻辣汁醬料,前菜必食.

店員推介

花彫醉煮雞
這道花彫醉煮雞,沒有藥材味,只有淡淡花彫酒,

味道不咸,顯出雞嫩滑,沒有粗糙及靭口感,好正呢!

店員非常窩心,怕不夠味,另加一碗花彫酒可隨意加入.

食完雞後,接著加上湯去打邊爐.

配料方面選擇亦很多

肉類、海鮮、餃、丸類、蔬菜菌類等應有盡有

手切本地肥牛拼牛頸脊
(上)手切本地肥口感嫩滑又鮮味,而(下)頸脊牛肉油香味重,

兩款牛肉都肉味香濃豐富,必點配料.

特選黑豚肉
豬肉味香濃,帶點少少肥脂,好甘香.

肥鵝腸
想不到是新鮮鵝腸,入口甘香可口.
鮮柏葉
新鮮柏葉,拾一下就可以食,好爽口.

廣島蠔

都算大隻,食上來幾肥美及甜.
脆鯇腩
啖啖肥美鮮魚肉,好有鮮美.

炸嚮鈴
熱熱地嚮鈴剛炸起,非常脆口,有陣陣豆香味.
墨釀油炸鬼
稍微有少少硬身,要浸一浸湯底才能軟身D,都算可口

手打四寶丸
有手打墨魚丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、牛根丸,全有彈口好味,尤其牛根丸好有質感.
三寶餃
有沙葛餃、韭菜餃、椰菜餃,同時可以試三種味餃,加上餃陷非常足料.

以上配料不用沾上任何醬汁,全因花彫醉煮雞湯底好夠味呢!

打邊爐怎少得飲品,店內有提供各款飲品,

有汽水、啤酒,連樽裝涼茶都有,價錢合理.

總括來說,店服務及食物不錯,簡直美食滿瀉,令我感覺超級滿足呢!

2015-04-27
  • 花彫醉煮雞
  • 肥鵝腸
  • 炸嚮鈴
2015-05-04 163 浏览
病了好一段日子,最後還是按捺不住和朋友外出食飯朋友帶我到他相熟的路邊煱食雞煲,價錢實惠味道很好路邊煱位置土瓜灣美善同道,地方有點難找,不過其實就是馬頭圍道入一條街,樂民新村附近地方很有空間感,坐得舒適火鍋用的配料 都是自己可以自由隨意取用麻辣海蜇,份量很大,而且很香口,才$48,很醒胃的前菜我們還點了麻辣牛展,味道又麻又辣愛辣者聖品,怕辣者地獄~雞煲來了真材實料,一只雞就是一只雞,我食過外面的雞煲實為雞碎,但這裡的,是一只齊全的雞味道方面我們點了少辣,其實我本身很愛辣的愛辣的我建議你點中辣更剌激~味道濃而不咸,雞食光後就加入湯加邊爐啦點了四色丸包括了牛丸,蝦丸,墨魚丸和魚滑丸色彩豐富~我最愛牛丸,牛肉味非常香濃呢!打邊爐不少得牛肉,點了碟牛肉拼盤一看就知好味~肥廋均衡,我比較喜歡安格斯牛肉肉味較濃,而且很軟,我牙力不好也輕易食用響鈴是鮮炸的超超超脆,我們都不禁即時咬一口不沾湯食充滿豆香,雖然有點熱氣也不去想了~這才是極品油炸鬼墨魚滑可以即食也可以沾湯食,炸得香脆,上部份是 墨魚滑,味道小小咸香,食完還是想再點來食食光後我腦內面只有它~

病了好一段日子,最後還是按捺不住和朋友外出食飯
朋友帶我到他相熟的路邊煱食雞煲,價錢實惠味道很好
地方很有空間感,坐得舒適
火鍋用的配料 都是自己可以自由隨意取用
麻辣海蜇,份量很大,而且很香口,

才$48,很醒胃的前菜
我們還點了麻辣牛展,味道又麻又辣

愛辣者聖品,怕辣者地獄~
雞煲來了

味道方面我們點了少辣,其實我本身很愛辣的

愛辣的我建議你點中辣更剌激~

味道濃而不咸,雞食光後就加入湯加邊爐啦
點了四色丸

包括了牛丸,蝦丸,墨魚丸和魚滑丸

色彩豐富~我最愛牛丸,牛肉味非常香濃呢!
打邊爐不少得牛肉,點了碟牛肉拼盤

一看就知好味~
肥廋均衡,我比較喜歡安格斯牛肉

肉味較濃,而且很軟,我牙力不好也輕易食用
響鈴是鮮炸的

超超超脆,我們都不禁即時咬一口

不沾湯食充滿豆香,雖然有點熱氣也不去想了~
這才是極品

油炸鬼墨魚滑

食光後我腦內面只有它~

题外话/补充资料: 油炸鬼墨魚滑 可以即食也可以沾湯食,炸得香脆,上部份是 墨魚滑,味道小小咸香,食完還是想再點來食 食光後我腦內面只有它~
  • 油炸鬼墨魚滑
2015-05-02 340 浏览
土瓜灣呢個地方我真係第一次嚟,如果唔係家姐, 我諗我可能成世都唔會嚟 家姐真係有我心,知我鍾意食雞煲成日帶我周圍食((感動mode))雖然依個時間冇乜人,但係晏啲就逼爆人,想入座就要乖乖喺門口等位,店內設有wifi供客人使用。火鍋調味配料,好新鮮嘅感覺!麻辣海蜇---海蜇爽口,又長又厚又多,極之惹味。八味金磚豆腐---外脆內滑,炸皮同豆腐唔會一夾就散,濃濃嘅豆香喺口腔內揮發出。到主角~我最愛嘅雞煲,呢個係非一般嘅雞煲...花雕醉雞煲---價錢同普通嘅川味雞煲一樣,店員介紹係希望怕辣嘅人都可以享用雞煲。店員一打開煲蓋,好香嘅花雕味撲鼻,聞到就想食不過個人比較鍾意酒味重啲,如果再多啲酒會更佳。雞煲嘅雞係厚肉又唔會太肥,雞皮滑雞肉更滑,除非我地由雞喺煲入面滾就另作別論。食完雞煲就加湯變火鍋時間~~牛筋丸---非手打,咬落即刻爆汁,食用時小心!蝦丸---手打嘅,蝦味甜!墨丸---手打嘅,純墨魚無添加,彈牙過瀨尿牛丸!胡椒豬肚丸---店員介紹係店方特製嘅,非常特別,胡椒好重,仲食到一粒粒嘅豬肚,彈牙有口感。三寶餃~沙葛餃,椰菜餃,韭菜餃……新鮮自家製,皮薄餡大!火鍋點少得安格斯牛肉---肥瘦均

火鍋調味配料,好新鮮嘅感覺!
麻辣海蜇
麻辣海蜇---海蜇爽口,又長又厚又多,極之惹味。
花雕醉雞煲
到主角~我最愛嘅雞煲,呢個係非一般嘅雞煲...

店員一打開煲蓋,好香嘅花雕味撲鼻,聞到就想食
食完雞煲就加湯變火鍋時間~~
牛筋丸---非手打,咬落即刻爆汁,食用時小心!
蝦丸---手打嘅,蝦味甜!
墨丸---手打嘅,純墨魚無添加,彈牙過瀨尿牛丸!
三寶餃~
沙葛餃,椰菜餃,韭菜餃……新鮮自家製,皮薄餡大!
安格斯牛肉
火鍋點少得安格斯牛肉---肥瘦均衡,雪花唔會膩,肉味濃!

可惜土瓜灣太遠,否則我會帶埋親戚朋友常來。
多謝家姐
  • 蝦丸
  • 墨丸
  • 胡椒豬肚丸
2015-05-02 463 浏览
若果不是有朋友住在附近, 我應該都不會到此一遊了! 一天去探朋友, 友人提出到附近的路邊煱吃雞煲, 我是沒有所謂呀, 便一起去了這間位於土瓜灣美善街的路邊煱了!一坐下, 朋友們便被小吃吸引了! 一連ORDER了4款!麻辣海蜇 – 這個真係辣同好香的! 但辣只會停留在口裡, 不會嗆喉的!麻辣牛展 – 因為有了海蜇教訓, 這我的撥開了麻辣才放入口, 所以這個絕對可以接受!陳醋野生雲耳 - 雲耳爽口,醋味很濃,好對我呢D醋皇的口味!八味金磚豆腐 – 呢個真係好好吃! 我們9秒9解決了這個食物! 外脆內軟, 有豆腐香, 內裡還是冒煙的! 到朋友的重點了 – 雞煲!老闆推介這個還沒有在MENU上有的, 這個是花X醉雞煲! 上枱時已經聞到陣陣花雕香味! 老闆還怕我們不夠味, 多送一碗花雕! 所以效果是極香的! 而雞肉可算是嫩滑, 整體是不錯的!食左大部份雞後, 便輪到火鍋配料上場了! 我們ORDER了不多, 但有幾款是植得推介的!油炸鬼墨魚滑 - 可以即食! 我們首先試即食, 是外脆內軟我, 軟的是墨魚滑,脆的是油炸鬼, 是很香口的食法! 用來火鍋, 油炸鬼吸了雞煲的精華, 另有一種味道!手切本地

一坐下, 朋友們便被小吃吸引了! 一連ORDER了4款!

到朋友的重點了 – 雞煲!

手切本地肥牛拼美國肥牛 – 單看已經十分吸引了! 不論是本地或美國, 油脂分佈十分平均, 牛的味親兩者都好OK! 不過手切本地肥牛的口感會比較好一點, 鮮嫩度比美國好一點!
最後, 黑豚肉都是值得推介的! 一般火鍋會比較小用豚肉, 因為豚肉始終比較”鞋”口, 要用上等的黑豚肉才可以的! 估不到這間小店也有這麼好吃的黑豚肉.

其他食物都不過不失, 只是以上是最值得推介的!

2015-04-27