一大班人飯局聚會,我一定想起去打邊爐.上星期約一大班好友到土瓜灣打邊爐~路邊煱,但店址有點偏僻不好搵呢!餐廳雖不算大,太約放了有6-8枱,地方乾淨舒適.有多款調味醬混下,按下自己喜愛而調配.首先點了小食先,等待遲到朋友.八味金磚豆腐 細細粒豆腐,豆腐尺寸一至兩啖就能食完,有如此外脆內滑,令人回味無窮,送酒必備小食.食得辣的朋友一定要試下三款四川小食(上)麻辣牛展 牛展口感軟硬適中,配上麻辣汁醬料,非常醒胃.(中)麻辣木耳木耳口感爽口非常,配上麻辣汁醬料及醋酸味,好特別味道.(下)麻辣海蜇海蜇爽口清甜,好入味,配上麻辣汁醬料,前菜必食. 店員推介花彫醉煮雞這道花彫醉煮雞,沒有藥材味,只有淡淡花彫酒,味道不咸,顯出雞嫩滑,沒有粗糙及靭口感,好正呢! 店員非常窩心,怕不夠味,另加一碗花彫酒可隨意加入.食完雞後,接著加上湯去打邊爐. 配料方面選擇亦很多肉類、海鮮、餃、丸類、蔬菜菌類等應有盡有 手切本地肥牛拼牛頸脊(上)手切本地肥口感嫩滑又鮮味,而(下)頸脊牛肉油香味重,兩款牛肉都肉味香濃豐富,必點配料. 特選黑豚肉豬肉味香濃,帶點少少肥脂,好甘香.肥鵝腸想不到是新鮮鵝腸,入口甘香可口.鮮柏葉新

一大班人飯局聚會,我一定想起去打邊爐.
餐廳雖不算大,太約放了有6-8枱,地方乾淨舒適.
有多款調味醬混下,按下自己喜愛而調配.

首先點了小食先,等待遲到朋友.

八味金磚豆腐

細細粒豆腐,豆腐尺寸一至兩啖就能食完,

有如此外脆內滑,令人回味無窮,送酒必備小食.

食得辣的朋友一定要試下三款四川小食
(上)麻辣牛展

牛展口感軟硬適中,配上麻辣汁醬料,非常醒胃.

(中)麻辣木耳

木耳口感爽口非常,配上麻辣汁醬料及醋酸味,好特別味道.

(下)麻辣海蜇

海蜇爽口清甜,好入味,配上麻辣汁醬料,前菜必食.

店員推介

花彫醉煮雞
這道花彫醉煮雞,沒有藥材味,只有淡淡花彫酒,

味道不咸,顯出雞嫩滑,沒有粗糙及靭口感,好正呢!

店員非常窩心,怕不夠味,另加一碗花彫酒可隨意加入.

食完雞後,接著加上湯去打邊爐.

配料方面選擇亦很多

肉類、海鮮、餃、丸類、蔬菜菌類等應有盡有

手切本地肥牛拼牛頸脊
(上)手切本地肥口感嫩滑又鮮味,而(下)頸脊牛肉油香味重,

兩款牛肉都肉味香濃豐富,必點配料.

特選黑豚肉
豬肉味香濃,帶點少少肥脂,好甘香.

肥鵝腸
想不到是新鮮鵝腸,入口甘香可口.
鮮柏葉
新鮮柏葉,拾一下就可以食,好爽口.

廣島蠔

都算大隻,食上來幾肥美及甜.
脆鯇腩
啖啖肥美鮮魚肉,好有鮮美.

炸嚮鈴
熱熱地嚮鈴剛炸起,非常脆口,有陣陣豆香味.
墨釀油炸鬼
稍微有少少硬身,要浸一浸湯底才能軟身D,都算可口

手打四寶丸
有手打墨魚丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、牛根丸,全有彈口好味,尤其牛根丸好有質感.
三寶餃
有沙葛餃、韭菜餃、椰菜餃,同時可以試三種味餃,加上餃陷非常足料.

以上配料不用沾上任何醬汁,全因花彫醉煮雞湯底好夠味呢!

打邊爐怎少得飲品,店內有提供各款飲品,

有汽水、啤酒,連樽裝涼茶都有,價錢合理.

總括來說,店服務及食物不錯,簡直美食滿瀉,令我感覺超級滿足呢!

2015-04-27