2020-10-20
廟街美食街餐廳多元化就好多人都知,小妹相隔多年再次闖入廟街覓食就比呢間淺藍清新招牌 「PHO BO 」越萊吸引住餐廳Logo 、menu 至到室內環境design充滿越南美食風情,四個字「清新簡潔」!疫情期間店內依然保持衛生,用膠板分隔好對坐位置食物方面,越萊由前菜/沙律,主菜(撈檬/飯類)、越式小食、炒菜至飲品都一應俱全,下午茶時段仲有輕食餐單小妹就系晚市揀左以下幾款心水食物前菜:米紙卷系列鮮蝦仁米紙卷🍤:蝦仁好大隻,鮮味彈牙,配上爽口生菜同粉絲,點上魚露汁,感覺開胃清新純素扎肉米紙卷🥬:素食版扎肉,味道外相十足真扎肉,推薦比素食朋友仔主食:香茅雞扒煎蛋飯🍳嘩!成大隻大湯碗上枱既飯,份量十足太陽雙蛋蛋黃keep到半熟,刺開流出蛋黃液流入燒汁飯粒內黎得越式餐廳食雞扒,不得不讚越萊既雞扒煎得excellent 皮脆肉嫩,肉汁鎖住,而且香茅滲透成塊肉扒上,味道香唔刺鼻,呢味越式親子丼好味到連平時唔食得多飯既小妹轉眼間鯨吞落肚小食系列雞肉串燒:一份有三串,雞肉燒得岩岩好唔會好乾身,面層有芝麻粒,點上惹味沙嗲醬,好似置身於越南🇻🇳旅行食緊宵夜咁香蔥蝦多士:一份兩件,多士炸到金黃色,穌脆鮮甜,蝦
疫情期間店內依然保持衛生,用膠板分隔好對坐位置
小妹就系晚市揀左以下幾款心水食物
前菜:米紙卷系列
主食:香茅雞扒煎蛋飯🍳
小食系列
香蔥蝦多士:一份兩件,多士炸到金黃色,
穌脆鮮甜,蝦膠打得好,炸完keep到彈牙
飲品:越萊椰青特飲
飯粉套餐+$8就嘆到既特飲,小妹叫左少甜,椰青絲爽口,清爽解渴
食左咁多菜式,埋單都只係$133,而且唔收加一服務費,出菜快,食物質素佳,咁既價錢絕對超值,絕對會再去食!