2020-12-05 74 浏览
朋友話佐敦有間食越南嘢幾好,質量唔錯,價錢公道,一於今日去試下。店舖位於廟街,內部有特色燈及竹帽做點綴,座位只有幾行,地方較為狹窄。我喜歡金邊粉,一於叫個牛三寶配招牌牛骨湯,湯底仲可以揀蕃茄濃湯或清雞湯,當然牛骨湯係我嘅至愛,又係最夾啲生牛肉、手打牛丸及牛腩片喇。生牛肉分量勁多,牛肉味濃,嫩滑可口。仲免費升級有碟香甜菜芯,又包飲品,叫咗珍多冰特飲加多$8,記得要少甜呀!粉條軟滑,消暑一流。兩個人食晒個套餐,啱啱好。朋友至愛越南小食,一於點多幾款,大快朵頤。鮮蝦米紙卷,薄身嘅米紙透出晶瑩嘅大蝦,蝦咬落好爽口鮮味。 近年流行食素而且自己都鍾意間唔中食下素,呢度有個純素扎肉米紙卷,味道清新。而且純素扎肉無普通扎肉咁油膩,啱作為清新配搭。而越萊炸春卷,賣相可愛,餡料豐富,炸得通透但不油膩,香脆好味今次享受到地道越南美食,下次會再試其他食品。

今次享受到地道越南美食,下次會再試其他食品。

2020-12-05 74 浏览
同朋友行到佐敦廟街,又係醫肚時間,見到舖面細細間嘅越萊,即刻想試試越南菜式。內部裝修雅潔,但座位有限,大家要排排坐,比較冇咁舒服。菜單一張有兩面,簡單清晰,一目了然,而且價錢適中。當然想試吓精選推介嘅牛三寶,材料有手打牛丸、生牛肉及牛腩片,揀咗金邊粉及招牌牛骨湯湯底,果然湯味濃郁,生牛肉片夠鮮味,入口嫩滑,牛丸多汁,爽口彈牙,牛腩片都入味,但如果厚切嘅話,口感上應該仲好。加埋金邊粉,一個人食到好飽肚。仲有跟餐加$8,點咗個特飲珍多冰,改少甜,味道啱啱好。朋友點咗個香茅豬扒煎蛋飯,大大塊炸得鬆脆香口嘅豬扒,配兩隻煎太陽蛋,飯嘅份量又夠多,相信大胃王先食得晒,配埋越萊椰青特飲,椰肉軟身,清甜順喉,正好平衡油膩。整體而言,食物味道唔錯,份量肯定十足,下次再嚟可以試下佢地招牌嘅珍寶火車頭。

2020-12-05 623 浏览
喺佐敦嘅呢間越萊主打越南菜個裝修感覺好清新入到去見到有好多越南特色嘅擺設同埋亦都有用膠板格住每一個座位感覺好衛生咁啱傍晚時分去到仲有下午茶嘅MenuMenu上面嘢食嘅種類好多有越南嘅粉面小食仲有特色飲品叫咗個牛三寶金邊粉仲有好多包括有牛丸,生牛肉,同埋牛腩牛丸食落勁彈牙咬落去有啲肉汁噴出嚟非常之好食另外舖頭仲好貼心有幾款湯底可以選擇而我今次就揀咗最出名嘅牛骨湯另外配料仲有好多嘅芽菜洋蔥同埋唔同嘅香葉加埋青檸同埋辣椒嘅調味十分之好食另外佢仲會有免費升級你可以揀麵加底或者要菜心苗以$58嘅價錢來講非常之抵食另外小食嘅種類亦都非常之多叫咗個鮮蝦人米卷子$18就有三舊價錢相當平過下口癮燒牛肉米紙卷呢間餐廳嘅炸物亦都做得唔錯炸得比較乾身爽口唔會太油膩仲會有一個小食拼盤一次過可以試晒佢哋比較特色嘅小食而呢個越南滴餾咖啡亦都不得不試滴漏完之後嘅香濃咖啡加上特色嘅煉奶飲落非常之順滑同帶有一股濃濃嘅咖啡香味但呢個咖啡係六點前先有想飲嘅就要留意時間

喺佐敦嘅呢間越萊主打越南菜

咁啱傍晚時分去到仲有下午茶嘅Menu
Menu上面嘢食嘅種類好多
有越南嘅粉面小食仲有特色飲品

叫咗個牛三寶金邊粉
仲有好多包括有牛丸,生牛肉,同埋牛腩
牛丸食落勁彈牙

• 牛三寶
  • 越南滴漏咖啡
  • 小食拼盤
2020-11-22 85 浏览
廟街不一定食港式食物,都可以試下越南河!每枱都放了一支搓手液,是made in Korea的,非常好。餐牌有不少選擇可以自己配搭:牛三寶食越南嘢,最鍾意食牛肉pho。這個牛三寶有招牌手打牛丸、生牛肉、牛腩肉,非常豐富,而且份量充足。湯底是可以自選的,有招牌牛骨湯、蕃茄濃湯、清雞湯,食牛肉pho我當然選招牌牛骨湯啦。加點青檸汁,湯底更突出更鮮甜。除了主角牛和粉,仲有蘿蔔,煮得好淋好入味。而粉有三個選擇:金邊粉、河粉、檬粉。選了河粉好match,粉好滑好分明,而且份量唔少。見到有個option係麵底增量50%,真係要好肚餓先得。牛腩肉好淋,冇牙都食到,好香牛肉味,仲有好多件添。生牛肉好快就俾個熱湯浸熟,最好快點吃。牛丸是多汁的,入面有汁有筋有咬口,仲有三粒咁多,是很好吃的牛丸,果然是招牌手打牛丸。越萊精選拼盤這個拼盤有三款小食,每款一件,最適合一個人惠顧的時候,一次過可以試晒三款又唔怕食唔晒。燒帶子明蝦涼拌茄子第一次食越南嘢見到呢款小食,配搭不錯,帶子和蝦都不細。蒜香牛油雞翼好香濃,外皮炸得很脆,牛油味超香,多到跌出來,肉質嫩滑,是非常好吃的牛油雞翼。炸春卷熱辣辣,好香脆,入面的料豐富,點
廟街不一定食港式食物,都可以試下越南河!

餐牌有不少選擇可以自己配搭:

牛三寶

越萊精選拼盤

燒帶子明蝦涼拌茄子
第一次食越南嘢見到呢款小食,配搭不錯,帶子和蝦都不細。

炸春卷
熱辣辣,好香脆,入面的料豐富,點埋個汁更好味。

香甜菜芯苗
如其名應該是菜苗,所以好嫩,沒有菜渣,鍾意佢加了芝麻在上面,錦上添花。

越萊椰青特飲
加$8轉特飲都幾抵。飲落真係好似飲緊椰青,平時在越南泰國餐廳點椰青都幾貴。而且仲有好多椰子肉,𡁻下都唔錯。

2020-11-20 131 浏览
CP值超高,完全估唔到今時今日仲可以咁平食到越南河!!!!越式湯粉單餸 $34起越式湯河 $45 牛腩片, 雞腎 包熱飲餸嘅份量以咁嘅價錢都算多!!厚切牛腩片牛味重.雞腎爽口.牛骨湯好香濃牛肉味超正!!直頭飲晒啲湯!!越式凍撈檬 $36 香茅牛肉 包熱飲牛肉肉質嫩滑,份量多撈檬汁還可以,酸辣味比較淡.蒜香牛油雞翼 $20 /3隻炸皮超薄又勁脆,香濃牛油味,肉質又超嫩滑.牛肉串燒 $20 /3串燒到外脆內面嫩滑,仲好香孜然味,就算唔點沙嗲汁都己經夠味!!馬拉盞炒通菜 $24超抵食,勁惹味!!份量多!
CP值超高,完全估唔到今時今日仲可以咁平食到越南河!!!!
越式湯粉單餸 $34起
越式湯河 $45 牛腩片, 雞腎 包熱飲
餸嘅份量以咁嘅價錢都算多!!
厚切牛腩片牛味重.
雞腎爽口.
牛骨湯好香濃牛肉味超正!!
直頭飲晒啲湯!!
越式凍撈檬 $36 香茅牛肉 包熱飲
牛肉肉質嫩滑,份量多
撈檬汁還可以,酸辣味比較淡.
蒜香牛油雞翼 $20 /3隻
炸皮超薄又勁脆,香濃牛油味,肉質又超嫩滑.
牛肉串燒
牛肉串燒 $20 /3串
馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜 $24
超抵食,勁惹味!!份量多!
2020-11-19
牛肉串燒
馬拉盞炒通菜
  • 越式湯炒
🦁✅ 牛三寶(牛丸/生牛肉/牛腩片)金邊粉 ($58)湯底揀咗招牌牛骨湯 偏甜 都重牛味。麵粉好足 三樣入邊最好食係牛丸!爽口彈牙 好食過錦x! 另外生牛肉同牛腩片都唔錯 而且份量好合理。仲可以免費升級,可以揀要菜或者加麵底,估唔到菜量都唔少。🦁✅ 蒜蓉牛油雞翼兩件 (+10)其實本身碗麵加埋菜已經好夠飽,不過我見間小食咁平所以試吓。超好食!雞翼炸得好脆,平時食雞翼唔食皮都忍唔住食埋。牛油味超香 入面雞肉嫩滑 十蚊兩隻超抵!🦁 越萊 (廟街) (佐敦)佐敦廟街306號地下D號舖🦁 人均消費:$68 |推介:❣️❣️❣️❣️❣️🦁 總結:雖然坐得唔算舒服 樓面人手唔太夠但係食物咁高質 價錢唔貴 真係好滿意!
🦁✅ 牛三寶(牛丸/生牛肉/牛腩片)金邊粉 ($58)

🦁✅ 蒜蓉牛油雞翼兩件 (+10)

🦁 越萊 (廟街) (佐敦)
佐敦廟街306號地下D號舖
🦁 人均消費:$68 |推介:❣️❣️❣️❣️❣️
  • 蒜香牛油雞翼
  • 牛三寶
2020-11-08 61 浏览
下午經過廟街,見到這間越式小店 - 越萊,之前響深水埗都見過,好多人排隊食,應該不錯的,所以一試。店員為方便顧客,便派定餐單等排隊時可以諗定食乜,真系細心照顧!門口都有大大啲招牌寫明有特式啲越式粉面同埋送熱飲;我同友人點的是越式精選湯粉,牛三寶就有招牌手打牛丸,生牛肉同埋牛腩片,再配上招牌牛骨湯同埋金邊粉,一入到店店員就快馬加鞭即刻整,友人就點左個越式湯粉,同樣系金邊粉不過就配生牛肉,再另加雞腎同埋豬肉扎肉;一睇就知佢啲招牌牛骨湯真系好掂,一飲就有果種好香好易入口,唔肥膩啲湯啲感覺,加埋大大粒啲丸同埋芽菜,拼盤方便,燒帶子明蝦涼拌茄子系一粒好鮮味啲帶子加上燒得熱哄哄啲茄子上,香氣十足; 再同朋友分埋幾隻蒜香牛油雞翼,食得超飽,再另多有杯凍咖啡(系越南正宗甜甜地啲味!正)同埋凍菜蜜,唔洗百五元就有食到,現場店員都好西利,見takeaway啲人同foodpanda黎接食物啲人都不斷,真系好食到做到停唔到手!食完走之前再睇下店內裝潢,原來都好有心思,有特色啲農民帽掛左響壁上,每張枱店員都好細心放埋一支消毒液比顧客用,真系食得放心,下次經過會再黎食過!

2020-11-06
2020-11-05 70 浏览
佐敦出名多好野食😋今晚屋企冇煮飯,來佐敦找美食醫肚。看到這間越南餐廳裝修幾有特色,就進來試試。店內天花掛了很多竹籠燈罩,還有牆上的越南帽,幾有特色。坐下來看到桌子上有扣子給客人掛袋,設計十分細心😊先點了小食春卷和雞肉串燒,春卷上有越南帽做裝飾,未吃已經感受到越南風味,春卷十分脆,也夠熱,用生菜包著吃,十分可口😋主菜點了牛三寶,有招聘手打牛丸,生牛肉和牛腩肉,牛丸非常彈牙,內裏很多汁,牛肉味十分濃濃,的確是高質素手打牛丸!👍🏻😋湯㡳也牛味十足👍🏻😋另外又點了豬三寶,有豬手,豬軟骨和札肉,豬手肉非常淋,很大塊,配菜有很多芽菜,九層塔,還有青檸,令湯㡳更香。總結價錢不貴,份量也多,是勝價比高的餐廳,會再來👍🏻👍🏻😋😋😋

坐下來看到桌子上有扣子給客人掛袋,設計十分細心😊

2020-10-30 58 浏览
今日係廟街行下見到有間食越南🇻🇳菜既越萊店,樓面吾算多位,不過都幾多人入座,同朋友都試下新菜,就入去試左,真係好味夾抵食👍👍🤙🏻佢既下午茶時間係3-6pm,不過下午茶既河粉就係無料係入面既!因為我想食生牛肉河粉,同事就另外叫左個牛3寶,(生牛肉,牛丸、牛腩片)一上到黎都嚇親咁大份🙈$66 仲包埋碟菜心!真係好抵食👍👍菜心仲要好鮮甜如果下午菜細食既話都好夠食🥳佢d小菜都好好食,鮮蝦仁米紙卷d蝦好新鮮,皮都好薄好爽!香脆炸蝦餅既蝦都好香好脆,但係無平時酸辣醬得辣醬點!精選拼盤既雞翼真係好好食!必點,外皮香脆,內裏好嫩滑!有小小似錦麗既雞翼,絕對係王牌之一!外層既牛油好香脆,薄薄一層!

2020-10-29
2020-10-20 93 浏览
廟街美食街餐廳多元化就好多人都知,小妹相隔多年再次闖入廟街覓食就比呢間淺藍清新招牌 「PHO BO 」越萊吸引住餐廳Logo 、menu 至到室內環境design充滿越南美食風情,四個字「清新簡潔」!疫情期間店內依然保持衛生,用膠板分隔好對坐位置食物方面,越萊由前菜/沙律,主菜(撈檬/飯類)、越式小食、炒菜至飲品都一應俱全,下午茶時段仲有輕食餐單小妹就系晚市揀左以下幾款心水食物前菜:米紙卷系列鮮蝦仁米紙卷🍤:蝦仁好大隻,鮮味彈牙,配上爽口生菜同粉絲,點上魚露汁,感覺開胃清新純素扎肉米紙卷🥬:素食版扎肉,味道外相十足真扎肉,推薦比素食朋友仔主食:香茅雞扒煎蛋飯🍳嘩!成大隻大湯碗上枱既飯,份量十足太陽雙蛋蛋黃keep到半熟,刺開流出蛋黃液流入燒汁飯粒內黎得越式餐廳食雞扒,不得不讚越萊既雞扒煎得excellent 皮脆肉嫩,肉汁鎖住,而且香茅滲透成塊肉扒上,味道香唔刺鼻,呢味越式親子丼好味到連平時唔食得多飯既小妹轉眼間鯨吞落肚小食系列雞肉串燒:一份有三串,雞肉燒得岩岩好唔會好乾身,面層有芝麻粒,點上惹味沙嗲醬,好似置身於越南🇻🇳旅行食緊宵夜咁香蔥蝦多士:一份兩件,多士炸到金黃色,穌脆鮮甜,蝦

疫情期間店內依然保持衛生,用膠板分隔好對坐位置

小妹就系晚市揀左以下幾款心水食物

前菜:米紙卷系列

主食:香茅雞扒煎蛋飯🍳
嘩!成大隻大湯碗上枱既飯,份量十足
太陽雙蛋蛋黃keep到半熟,刺開流出蛋黃液流入燒汁飯粒內

小食系列

香蔥蝦多士:一份兩件,多士炸到金黃色,
穌脆鮮甜,蝦膠打得好,炸完keep到彈牙

飲品:越萊椰青特飲
飯粉套餐+$8就嘆到既特飲,小妹叫左少甜,椰青絲爽口,清爽解渴

食左咁多菜式,埋單都只係$133,而且唔收加一服務費,出菜快,食物質素佳,咁既價錢絕對超值,絕對會再去食!

• 越萊椰青特飲
  • 香茅雞扒煎蛋飯
  • 香蔥蝦多士
2020-10-20 67 浏览
佐敦篇~今日由佐敦廟街食到尖沙咀😆這間越南食店其實近柯士甸道,在香港童軍中心對面,店舖的的式式,但店面、入面都有越南既元素及色彩😊下午茶幾吸引,不過留喺下次食🤭今日食全部都係豬嘅#豬三寶# 配料有豬手豬軟骨同豬扎肉, 金邊粉配牛骨湯底, 升級要埋個菜心苗😚 湯底清爽香濃👍 配料入味軟腍,蘿蔔最正, 多汁無渣😋小食好抵💰18起,叫咗牛肉串燒有3串, 配埋有花心碎粒嘅醬汁😋 飲埋杯酸酸甜甜越南桔仔梳打🍊🍊
佐敦篇~

今日由佐敦廟街食到尖沙咀😆

下午茶幾吸引,不過留喺下次食🤭

2020-10-19
同男朋友喺尖沙咀行完街,諗住清清地食個越南撈檬,就上網搵吓有咩越南餐廳。誤打誤撞嚟到佐敦呢一間餐廳!好驚喜喎!!!真係性價比好高嘅餐廳,所以好想打一篇去稱讚一下👍👍👍👍一睇Menu已經好驚訝,覺得位於喺都算旺區,食物嘅價錢都可以做到唔會太貴。小食有10幾蚊至廿蚊,撈檬麵跟餐送熱飲都只係36蚊👍而且店員好好人😊然後上碟嘅時候,我哋都哇咗一聲,覺得超大碗!大家睇睇:撈檬真係好大碗,味道仲要好好。牛肉同雞肉份量都超多。同男朋友一路食一路讚😂呢一個沙律塔就一般覺得偏鹹,但都只係$22,試吓無妨。
同男朋友喺尖沙咀行完街,
諗住清清地食個越南撈檬,
就上網搵吓有咩越南餐廳。
誤打誤撞嚟到佐敦呢一間餐廳!
好驚喜喎!!!
真係性價比好高嘅餐廳,
所以好想打一篇去稱讚一下👍👍👍👍

一睇Menu已經好驚訝,
覺得位於喺都算旺區,
食物嘅價錢都可以做到唔會太貴。
小食有10幾蚊至廿蚊,
撈檬麵跟餐送熱飲都只係36蚊👍

而且店員好好人😊

然後上碟嘅時候,
我哋都哇咗一聲,覺得超大碗!
大家睇睇:
香茅燒牛肉撈檬(跟餐)
烤雞柳撈檬(跟餐)

撈檬真係好大碗,味道仲要好好。
牛肉同雞肉份量都超多。
同男朋友一路食一路讚😂

呢一個沙律塔就一般覺得偏鹹,
但都只係$22,試吓無妨。
香茅燒牛肉撈檬(跟餐)
烤雞柳撈檬(跟餐)
2020-10-13 63 浏览
經朋友介紹黎左呢間位於佐敦既越南菜餐廳,今日太熱,所以我地兩個都揀左食越式凍撈檬🤣店舖唔大,所以我覺得坐得有d迫,如果可以每桌隔得開d 會好好多💪🏻我地兩個人叫左四樣野,分別係:炭燒豬頸肉撈檬、香茅豬肉撈檬、一口雞絲牙車快沙律、純素扎肉米紙卷如果要比較,我會覺得炭燒豬頸肉撈檬更好味,因為香茅豬肉每塊都頗肥,撈檬表現就正正常常個人黎講都幾中意個一口雞絲牙車快沙律,個combination好新鮮,fresh得黎又有脆口既蝦片,好過癮,口感唔錯🤤純素扎肉米紙卷就普普通通,唔太推介🥺呢間真係幾抵食,抵食得黎又有一定水準,怪唔之得門外一直有人排隊等入坐#越萊#越南菜
店舖唔大,所以我覺得坐得有d迫
,如果可以每桌隔得開d 會好好多💪🏻

,fresh得黎又有脆口既蝦片,好過癮,口感唔錯🤤
純素扎肉米紙卷就普普通通,唔太推介🥺

#越萊
#越南菜
2020-10-13 36 浏览
今日去咗佐敦廟街搵嘢食,嚟咗呢間叫做越萊嘅餐廳。呢間餐廳係深水埗福榮街有另一間分店,下次如果去福榮街都可以再食,因為真係好抵食!叫咗個豬三寶,有三個餸,包括香辣豬手、豬頸肉同埋扎肉。可以自己揀配乜嘢麵同埋乜嘢湯。我揀咗牛肉湯同埋金邊粉,個湯非常之出色,好友有牛肉味,淨係食啲金邊粉唔使飲湯都好夠味,非常之讚!不過之後食食吓啲麵索哂啲湯又有啲鹹。我見對面位叫咗一個單拼,一個碗面配一個餸, $34 ,仲要係晚市,大大碗,真係超級平!

2020-09-20 167 浏览
佐敦一向多平靚正既野食,呢間真係要推介。見其他人既食評都係講佢d越式粉/ 小食好食,但其實佢個下午茶越南法式包都好鬼正!!越南法式豬肝三文治 個包表面脆脆地,入面好軟熟。配料方面有豬肝醬,扎肉,青瓜,芽菜等等配料,個配搭係岩岩好,唔會食完好油膩、好滯咁。加埋杯熱野飲都係$32 咋!真係好出色仲要係黃店餐廳,一定要支持下啦!
佐敦一向多平靚正既野食,呢間真係要推介。

越南法式豬肝三文治

加埋杯熱野飲都係$32 咋!

真係好出色

仲要係黃店餐廳,一定要支持下啦!
  • 越南法式豬肝三文治