2019-04-28
小朋友今日去咗交通安全公園到玩, 玩完之後就喺附近度搵嘢食, 呢期特別鍾意食越南菜, 見到交通公園附近, 有一間越南fusion菜, 睇完餐牌覺得幾特別所以入去試下。P.S. 睇餐廳介紹老闆留學既地方同我一樣比較冷門既愛爾蘭,突然覺得幾有親切感。法式芝心蝦多士蝦多士大概有兩種做法,一種係用蝦膠嚟做另一種係用原隻蝦嚟做, 呢度做法係前者, 佢係用蝦膠嚟做,再加咗芝士, 多咗層口感和味道, 蝦膠嘅份量都幾多幾厚身, 外層塗上芝麻, 幾香口。手撕雞檬紙卷檬紙卷個皮夠薄, 餡料有生菜,青瓜 , 羅勒葉, 手撕雞等, 上菜前食得出佢係用火槍烤過, 食落有焦香味, 配酸汁幾清新開胃。窩蛋烤牛生菜包食之前將蛋和牛肉撈勻, 烤牛既味道幾香濃和有少少辣,牛似係用牛肉片切粒,所以都幾有咬口,包上生菜包食剛剛好。招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯將咖哩炒飯釀入魷魚再烤焗, 魷魚嘅鮮味滲入炒飯内,幾特別, 魷魚嘅肉質一啲都唔韌,好易咬得開, 個咖哩炒飯底唔算好辣, 但好重咖哩味, 上菜時加咗燒汁, 幾好味。
法式芝心蝦多士
手撕雞檬紙卷