2020-06-22 222 浏览
淨係聽個餐廳名已經好浪漫💕入到裏面 放滿乾花💐每個位都好岩打卡📸📸📸但由於我去果日太太太多人 影出嚟好多人頭唔太靚🙈所以我用左官網將環境圖我諗得幾張枱會好好多🤩-碟明太子貓耳朵超好味‼️‼️‼️我自己都可以食晒成碟 仲有個烏魚子意粉都好味呢兩樣係必食💯💯💯-我想講我依家已經好掛住個明太子貓耳朵🙈🙈🙈🌟🌟提提大家去之前一定要book定‼️因為餐廳開業不久吾接受walk in🌟🌟
淨係聽個餐廳名已經好浪漫💕
我諗得幾張枱會好好多🤩
呢兩樣係必食💯💯💯
我想講我依家已經好掛住個明太子貓耳朵🙈🙈🙈
2020-06-22 118 浏览
同女仔朋友去打卡一流!乾花佈置得好有心機!滿滿少女心!而且黃店,更有一份舒適感!但食物質素好一般!嗌左個意大利飯,碟大,但飯嘅份量得三分一。上碟果下感覺真係有啲難受,而且餐單選擇唔多、價錢貴,有啲唔值!另外朋友飲慣齋啡亦覺杯咖啡苦,似乎飲食方面真係要下功夫!感覺好似只有地方佈置可取悅我地。
2020-06-20
2020-06-21 5604 浏览
這間cafe位於旺角人流十分之多嘅位置!在某座大厦樓上舖!地方都唔算好大!但坐落都算唔錯!但係裝修方面真係好吸引!用來打咭非常之唔錯!。食物方面:豐滿的早餐:有機沙拉莱、黑松露炒蛋、焗豆、大烤菇、香腸、焙根、煙鮭魚、牛角包!沙拉菜十分之新鮮、黑松露炒蛋十分之嫩滑!好香黑松露味!味道真係唔錯!大烤菇味道!都好有口感食入口!焙根味道又唔會過咸!煙鮭魚都算好新鮮!味道都唔錯!薯餅外脆內軟味道恰恰好!牛角包好有咬口較绵绵!真係相當之唔錯十分豐富!。白酒鮮大蜆:味道相當之唔錯!好香白酒味帶有小小辣同埋好香蒜蓉味!蜆肉都算好嫩滑!我舋得好好味😋😋😋!。黑松露炸薯條:賣相都好吸引!好香黑松露味道外脆內軟!味道恰恰好!食入口又有咬口!都算唔錯!。雜莓醬香脆窩夫冰琪琳!窩夫軟硬適中、味道恰恰好撈埋D雜莓醬食相當唔錯!之後食埋D雪糕十分之正!。飲品方面:。巨峰提子:味道相當之唔錯!飲入口好香提子味!又唔會好甜!真係唔錯!。鮮奶抹茶、鮮奶焙茶:鮮奶抹茶茶味香濃!奶味又唔會過多恰恰好!鲜奶焙茶都係差唔多!一樣香濃茶味!焙茶唔係好多地方有得飲!味道真係晤錯!。價錢方面一般價錢!食物又有質素!環境又唔錯!。

食物方面:

豐滿的早餐:

白酒鮮大蜆:

黑松露炸薯條:

雜莓醬香脆窩夫冰琪琳!

飲品方面:

巨峰提子:
味道相當之唔錯!飲入口好香提子味!又唔會好甜!真係唔錯!

鮮奶抹茶、鮮奶焙茶:
鮮奶抹茶茶味香濃!奶味又唔會過多恰恰好!

價錢方面一般價錢!食物又有質素!環境又唔錯!

2020-06-19
2020-06-21 235 浏览
為朋友慶祝生日所以選擇這裏,上網見到環境好似好吸引諗住都係一心過嚟打下卡,我上到去見到地方環境都好細,非常之嘈,都唔緊要啦見到又要book位又多人like,所以我哋都耐心等候,其實冇咩氣氛可言,因為環境好嘈又黑,坐低之後其實我地首先叫左幾樣野,加飲品(40幾蚊杯)🤬🤬不是價錢問題而是飲品除咗可以呃下like之外基本上係難飲,好少飲一杯熱朱古力首先唔熱而且係冇味㗎😱😱,食物方面都食得出其實.....如果你哋嘅顏色係想大家得到嘅支持嘅時間都應該用心去做一啲好食嘅食物出嚟,唉😔😔😔我哋只係想快啲食完快啲走,因為真係好嘈,只可以欣賞嘅就係佢哋其實係值得打下卡,但係想繼續多啲人支持嘅希望係食物同服務方面都加油。😖😖但真係好難有下次。
個個都打卡,唔通個個都想打卡咩?我就係鍾意打卡呀,咩呀?麻甩佬唔打得卡呀?愈少女系既我愈鍾意,尤其係旺角呢間新開既花海系café「走過十萬八千里找到你」,店裡面既裝橫鋪滿哂唔同種類既乾花,聽聞係由專藝花藝師設計,所以每一個角落都充滿藝術氣息。鍾意影相既朋友可以係呢到瘋狂幾個鐘,爆發你地既少女心係時侯啦!👇📌義 大 利 面 -▪ 明太子 · 岩鹽燒蟹棒 · 三文魚籽 · 貓耳朵 - $138▫ 先黎個招牌貓耳朵先,就咁睇賣相都唔錯,擺盤精緻,夠搶眼。而日本出產既明太子食落鹹香味十足,配上用岩鹽燒過既蟹棒,兩者配搭得好自然,而且口感爽彈;最鍾意佢個貓耳朵意粉,口感煙靭,掛滿醬汁,非常好食!📌義 大 利 飯 -▪ 炸蠔 · 牛肝菌 · 雜菌 · 起司 - $128▫ 再黎試埋佢地個意大利飯,賣相鋪滿豐富既雜菌、牛肝菌,就咁聞落都覺得幽香呀。而飯粒按照正宗意大利做法,將生米炒成,食落飯身煙韌,醬汁夠濃稠但唔會好飽滯。加埋即叫即炸既蠔肉,配搭濃香既芝士,滿足感大大提升。📌打 卡 拿 鐵 - ▪ 鮮奶 · 抹茶 - $56 (熱)▫ 整返杯Macha Latte就走唔甩咖啦,用日本當地既宇治抹茶粉
個個都打卡,唔通個個都想打卡咩?我就係鍾意打卡呀,咩呀?
走過十萬八千里找到你」,店裡面既裝橫鋪滿哂唔同種類既乾花,
聽聞係由專藝花藝師設計,所以每一個角落都充滿藝術氣息。
鍾意影相既朋友可以係呢到瘋狂幾個鐘,
爆發你地既少女心係時侯啦!👇
📌義 大 利 面 -
日本出產既明太子食落鹹香味十足,配上用岩鹽燒過既蟹棒
兩者配搭得好自然,而且口感爽彈;最鍾意佢個貓耳朵意粉
口感煙靭,掛滿醬汁,非常好食!
📌義 大 利 飯 -
炸蠔 · 牛肝菌 · 雜菌 · 起司 - $128
▫ 再黎試埋佢地個意大利飯,賣相鋪滿豐富既雜菌牛肝菌
食落飯身煙韌醬汁濃稠但唔會好飽滯。加埋即叫即炸既蠔肉
配搭濃香既芝士,滿足感大大提升。
📌打 卡 拿 鐵 -
鮮奶 · 抹茶 - $56 (熱)
▫ 整返杯Macha Latte就走唔甩咖啦,用日本當地既宇治抹茶粉製成,
飲落淡淡清香綠茶味,甘香幼滑;加上杯身造型精緻,岩哂我呢d打卡L呀!
📌茶 類 -
走過十萬八千里 · 特調花茶 - $76 (熱)
▫ 試埋餐廳最有名既花茶中的極品,用左包括7種唔同花葉,以100%有機天然材料製成。

淡淡既玫瑰香,飲落清甜得黎有種舒緩壓力既感覺,望住個花海歎返杯個vibe認真襯到絕。
2020-06-20
  • 走過十萬八千里 · 特調花茶
  • 鮮奶 · 抹茶
  • 炸蠔 · 牛肝菌 · 雜菌 · 起司
  • 明太子 · 岩鹽燒蟹棒 · 三文魚籽 · 貓耳朵
2020-06-20 121 浏览
星期四晚上話說我不停嘈住要打卡,所以最後同朋友泥左呢度😂一見到餐廳名,朋友就話😯乜咁有詩意呀😂差不多收工時間先至打電話去book 位,最快都要8點半,諗住呢d 時間唔多人啦,點知係不停有人入來等位😂因為個環境實在太靚喇!!!可惜主食選擇唔太多,落單之後先上餐包同湯,用兩隻可愛既杯裝住,繼續打卡🤣黑松露蘑菇湯好香好好飲!輪到主食,貓耳朵好香!texture煮得啱啱好,好食!至於飲品,又係勁igable!!!雖然佢只係凍蜂蜜檸茶同熱蜂蜜紅茶🤣🤣🤣但我今日既目標係打卡,呢盤飲品個樣已勝出🤣🤣🤣食完意粉覺得唔夠,加多個柚子雞翼,酸酸甜甜好開胃好好食!今晚滿足了我打卡的心!呢度日頭來影相應該更靚!
星期四晚上
話說我不停嘈住要打卡,所以最後同朋友泥左呢度😂
一見到餐廳名,朋友就話😯乜咁有詩意呀😂
因為個環境實在太靚喇!!!

黑松露蘑菇湯好香好好飲!

輪到主食,貓耳朵好香!texture煮得啱啱好,好食!

至於飲品,又係勁igable!!!

食完意粉覺得唔夠,加多個柚子雞翼,酸酸甜甜好開胃好好食!

今晚滿足了我打卡的心!
呢度日頭來影相應該更靚!
2020-06-18
分享一個最近我去過,覺得相當滿意嘅黃店——「走過十萬八千里找到你」!呢度以乾花做主題,環境靚,又好坐,難怪咁多人追捧🌹😍初初聽到「走過十萬八千里遇到你」呢個名,以為店主背後一定有段可歌可笠嘅浪漫愛情故事...點知翻查資料,原來係指食材來自世界各地,千里迢迢運到餐廳,遇上客人咁嘅意思😂立即幻想破滅😂至於食材,如店名一樣嚟自五湖四海,好似主食挪威嘅三文魚、澳州草飼牛、飲品用法國薰衣草、土耳其大馬士革玫瑰、宇治抹茶粉......等等,睇得出喺菜餚上花咗唔少心機。因為食下午茶關係,今次我跟朋友只係Order咗溫泉蛋·香辣肉醬·薯粒、白酒煮大蜆、巨峰提子梳打、Caffe Latte同Caffe Mocha。溫泉蛋·香辣肉醬·薯粒🍲肉醬醬汁香濃,少少辣味,加埋滿滿嘅芝士及溫泉蛋,成件事非常惹味!薯粒份量亦好多,食完個肚飽咗7成!白酒煮大蜆🥂呢度嘅大蜆真係又大又新鮮!無沙,蜆肉又唔硬,好正!而且個白酒忌廉汁唔會太濃,幫到蜆肉去腥之餘,又可提升蜆肉嘅嫩滑口感,加埋碎洋蔥,味道唔錯!巨峰提子梳打🍇呢個梳打幾香提子味,而且幾大杯,消暑一流。味道正常發揮,無咩特別。Caffe Latte&Caffe Moc

溫泉蛋·香辣肉醬·薯粒
溫泉蛋·香辣肉醬·薯粒🍲

白酒煮大蜆
白酒煮大蜆🥂

巨峰提子梳打🍇

Caffe Latte&Caffe Mocha☕
朋友們點了兩款咖啡,佢哋表示咖啡味唔濃,略淡,味道一般。

成個天花板都係乾花,好夢幻!

打卡係指定動作!

P. S. 呢度最靚係入門口那一排窗口位,其他室內座位個View 一般般,所以嚟食,建議大家要Book枱!
2020-06-18
溫泉蛋·香辣肉醬·薯粒
白酒煮大蜆
  • 巨峰提子梳打
2020-06-19 3256 浏览
在旺角與油麻地交界的Ladder Duandas 10樓開了一家以乾花為主題的咖啡廳,環境很有少女心感覺💕,所與朋友們去打打卡吃東西吧🥰。在工作日的下午,小店人流不斷而且坐無虛席。幸好我們提前預訂了枱子,所以有位置可以坐😆。店舖天花和落地玻璃附近佈滿乾花裝飾,以倒吊方式擺放感覺特別,但需要有特別的拍攝技巧才能拍到🤣🤣。💥豐滿的早餐 HKD$128,這個份量十足的全日早餐,在1730前仍會供應。裡面材料包括:有機沙拉/黑松露炒蛋/焗豆/大烤菇/香腸/培根/煙鮭魚/牛角包/薯餅,味道簡單但好吃🥰。薯餅做到脆卜卜但不會太“燶”,大烤菇很多汁味又香😆。💥白酒鮮大蜆 HKD$128,每天會運送新鮮活大蜆做菜,口感新鮮而且很大隻💕。味道帶點辣味很惹味🤤,而且還有很多蒜蓉,令到擺盤賣相更美而且聞很香的味道。💥黑松露炸薯條(配黑松露醬) HKD$68,薯條這個既邪惡又吸引的食物我們也很喜歡吃,所以也點了一份來吃。黑松露味道香濃,而且份量挻多,還要是粗切版本的薯條😍😍,很喜歡吃粗薯條🍟。💥鮮莓醬香脆窩夫配冰淇淋 HKD$78 | 黑糖紅豆香脆窩夫配日本直送宇治抹茶冰淇淋 HKD$88,兩款窩夫賣相很吸引

💥鮮莓醬香脆窩夫配冰淇淋 HKD$78 | 黑糖紅豆香脆窩夫配日本直送宇治抹茶冰淇淋 HKD$88,兩款窩夫賣相很吸引又各具特色,而且配料份量十足,兩個口味靜靜也很喜歡吃的。窩夫口感煙韌鬆軟😍,就算放涼了口感也沒有變挻不錯😆。

💥熱鮮奶抹茶 HKD$56,抹茶靜靜很喜歡飲😋,還有心型拉花和玫瑰花瓣作為點綴😍。抹茶味道香濃而滑身,飲到抹茶的甘苦味挻好🤩。

💥熱鮮奶焙茶 HKD$56,這個飲品靜靜比較少飲,所以見到有就點一杯來品嚐一下吧😚。這杯也有心型拉花😍,顏色有點像咖啡,而焙茶味道挻香帶點甘味,但不會太甜😆。

💥凍Valrhona巧克力 HKD$60 | 巨峰提子有氣梳打 HKD$46,凍飲用透明杯子裝著,可以更清楚看到飲品的賣相。兩者比較之下,巨峰提子有氣梳打的賣相更吸引,感覺像漸變層的樣子。飲品需要攪拌後味道更佳,味道也是不太甜,夏天飲有氣飲品感覺很爽耶😍。

小店的食物和飲品質素不錯,價錢是中等價錢。食物很大份,所以與朋友分享來吃也是個不錯的選擇🤭。環境方面較喜歡有月亮的位置,是個打卡不錯的地方。令我們感到可惜的是太陽太猛了,所以拍不到窗邊位置的打卡位,因為背光令到人像不清楚😅😅。

2020-06-19
2020-06-15 492 浏览
💛💛黃店💛💛呢間位於油麻地的樓上cafe,一出life已經望到天花佈滿乾花,充滿浪漫和唯美風色彩繽紛,我好慶幸自己坐的位置,抬頭一看就有個月球,非常吸睛🥰🥰🥰坐喺裏面用餐覺得自己好似花仙子🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️,相機係離唔開隻手😂😂😂估唔到我大約四點到,餐廳都係爆滿,大家嚟之前一定要book位啊😂😂😂🧡鵝肝牛油果黑松露意大利飯 $138加$35就可以變為套餐配有餐湯🥣和多士餐湯用了柴犬🐶杯,非常可愛☺️☺️☺️呢款意大利飯比較正宗,會較硬身一點,要多點咀嚼😂😂😂鵝肝比較乾身,油份不多,不會太膩。牛油果和黑松露非常惹味 ,不錯的配搭🧡明太子岩鹽燒蟹棒三文魚子貓耳朵 $138我係第一次食貓耳朵,好有咬口呀,每隻耳朵仔都填滿明太子醬汁和三文魚子,超豐富的口感👍🏻👍🏻👍🏻🧡鮮奶焙茶 $56跟套餐可以選$40以下的飲品🍵我比較喜歡飲焙茶,茶味比較香濃,配撘鮮奶,味道較甜。如果少甜就更好😂🧡鮮奶拿鐵 $48如果飲完焙茶再飲拿鐵,味道即刻淡好多😂😂甜度比較適中

🧡鵝肝牛油果黑松露意大利飯 $138

🧡明太子岩鹽燒蟹棒三文魚子貓耳朵 $138

🧡鮮奶焙茶 $56
跟套餐可以選$40以下的飲品🍵

🧡鮮奶拿鐵 $48
如果飲完焙茶再飲拿鐵,味道即刻淡好多😂😂甜度比較適中
原本在資訊平台介紹呢間新開嘅Cafe充滿期望😌打電話去Book枱,要轉What’s App message Book,Fine......入鄉隨俗,無難度。但等回覆卻係一。。。日後先話Full Booking,效率真係特別”快”🙄😅咁好啦,唯有同🐢🍯準時開鋪前(12:30pm營業)來報到(即Walk in)。在門口等位時,已經一覽無遺室內範圍有幾大😳慶幸有好多不同款式嘅乾花襯托推動之下,都可以入座一試。確實有好多影相打卡位,不過要襯未坐滿前好影,否則自拍🤳🏻合照係要好就位置。(因為小店空間實在。。。非常有限)好喇,入戲玉時段,兩個人Order兩份”豐富的早餐”及兩款小食、兩杯飲品。先來炸魷魚圈,然後來柚子青檸雞翼。兩款小食尚算唔錯,後上兩個”豐富的早餐”🍽🍽份量係夠大嘅,奈何大烤🍄🍄成塊牛肉乾咁,棄食🤢我平時最愛食嘅牛角包🥐,典解咁實心㗎?!🙄🤔食咗兩啖,棄食agains。到兩杯飲品,由於事前已聽同事講佢來食過,但中伏咗在飲品名稱倒,結果埋單先知價錢,仲要無酒牌但賣酒都算,無標價錢,諗住應該唔會貴得去邊。結果原來係$368一杯😲😵😅所以我朋友都簡普通凍咖啡,而自己簡杯”淹沒”來試試😂結

到兩杯飲品,由於事前已聽同事講佢來食過,但中伏咗在飲品名稱倒,結果埋單先知價錢,仲要無酒牌但賣酒都算,無標價錢,諗住應該唔會貴得去邊。結果原來係$368一杯😲😵😅所以我朋友都簡普通凍咖啡,而自己簡杯”淹沒”來試試😂結果一試難忘。。。好彩有個雪糕頂住調味,否則自己飲唔慣咁農味嘅咖啡。

整體來講,學我同事講:「到此一遊便已足夠」😂😂

炸魷魚圈
柚香青檸雞翅
豐富的早餐
豐富的早餐
淹沒。義式特濃配冰淇淋
2020-06-14
庆祝纪念
生日
炸魷魚圈
柚香青檸雞翅
2020-06-14 311 浏览
唯一賣點係環境靚,餐廳有花香味野食真係麻麻地員工唔專業,態度有啲西,似係一班朋友玩玩下咁,仲要一開始冇戴口罩。Book左9人枱,要分開坐Wtsapp明明講好7點食到9點交枱,點知有個女staff 8點半叫我地交枱解釋完一場先比我地坐到9點最後大概每人200蚊埋單Anyway影下相是可以的,不過野食真係唔好expect太多
唯一賣點係環境靚,餐廳有花香味
野食真係麻麻地
Book左9人枱,要分開坐
解釋完一場先比我地坐到9點
最後大概每人200蚊埋單
同朋友黎到近排好hit既cafe 唔只係環境令 好多乾花影相打卡💐🥰 菜式都好多選擇!沙律菜夠新鮮 好fresh 食邪惡野之前可以打下底先🤣主食黎講 明太子貓兒朵係必食!!個汁夠creamy又唔會太漏另外叫咗幾款小食~ 單骨雞翼 明太子蟹包 芝士年糕 夠曬惹味 飲埋杯latte就perfect啦!*溫馨提示:cafe成日都滿座 最好平日晏晝 或者book咗先去呀~

沙律菜夠新鮮 好fresh 食邪惡野之前可以打下底先🤣

2020-06-11 381 浏览
本身以為評價唔錯去試下,點知Book 左位,去到都係要等位,環境超嘈,又逼,夜晚睇真係得個黑字,唔太睇到,坐個張凳搖下搖下。叫左個意大利飯,百幾蚊份量黎講好少下都算啦,我同朋友都覺得好似食緊半生米咁,好硬,同個職員講,佢話幫我問下,之後佢話全部新鮮整,味道都係咁,係冇問題,我話食唔到喎咁硬,佢叫我揀第款,我話你係照收錢定咩?佢又話要問下,最後都比我揀第個。仲叫左佢個出名既貓耳朵意粉,叫個時問咗佢係咪可以唔要三文魚籽,因為我唔食,佢話可以,結果送到黎係好多三文魚籽,我問番佢,佢答覆我係喎你唔要,點估到佢求其到拎走左面嗰d就算,拎返同一碟比我,食咗第一啖之後入邊勁多三文魚籽⋯⋯加咗$35有湯飲品同埋麵包,個湯碗幾靚,但係佢只係裝咗¼碗⋯⋯飲咗幾啖就冇,麵包當然都只係得兩啖,飲品算係最好,比較大杯,不過佢包$40以內嘅款式好少。食左兩個主食+湯+飲品+麵包就每人差不多$200Cp值超低🙄

食左兩個主食+湯+飲品+麵包就每人差不多$200
Cp值超低🙄
2020-06-11
《去到邊食到邊📍旺角》試問有邊一個女仔唔鍾意花🌸仲要成間舖頭都係🌼好似包圍着自己咁🌼所以呢一間舖頭我係俾佢嘅環境吸引咗🌸估唔到環境靚之外佢啲嘢食都幾好味,尤其是佢嘅咖啡有啲驚喜,通常好少餐廳兩者都可以兼顧到☕️我幾鍾意佢嗰個班尼蛋,係牛角包🥐底,食落比較鬆軟😋讚👍🏻另外我叫咗好多人嗌既,明太子三文魚子貓耳朵(係一碟粉)但係呢個叫咗就要趁熱食😂唔好好似我咁影相影左成個鐘頭先食,哈哈😛 原本以為自己好醒咁,揀落雨嘅時候佢點知都係好多人,所以去嘅時候記住book位啦
《去到邊食到邊📍旺角》

2020-06-05
  • 班尼蛋
  • 炸魷魚圈
餐廳出面十分簡陋,正門都冇個,類似係1個後門既地方入左去。入到去,的確見到好多花係餐廳每一個角落,後生既店員帶我同朋友坐係靠窗既位置,一張長枱4人坐,坐出面既一長木椅坐2人,長木椅高低不平,每次郁一郁都會跌一跌,好困擾。餐具方面,見到匙羹同叉都好污糟。冷氣都好唔夠涼,之後知道原來壞左。我再望一望其他人食既野都好唔吸引,例如見窩夫係淋的,所以我地決定淨係飲野坐一陣。鮮奶焙茶&玫瑰抹茶鮮奶焙茶味道偏淡,冇乜特別,十分普通。反而玫瑰抹茶味道出少少,玫瑰同抹茶既味都夾。總括黎講,成間餐廳十分之細,環境影相可以,坐位唔舒服,飲品質素好普通,如果你想去影相可以,但唔好期望係高質。
餐廳出面十分簡陋,正門都冇個,類似係1個後門既地方入左去。

餐具方面,見到匙羹同叉都好污糟。
冷氣都好唔夠涼,之後知道原來壞左。

鮮奶焙茶&玫瑰抹茶

鮮奶焙茶味道偏淡,冇乜特別,十分普通。
反而玫瑰抹茶味道出少少,玫瑰同抹茶既味都夾。