2012-07-24 21 浏览
已經很久沒有幫襯過赤丸製麵所,記得從前門外總是排起一條長長的人龍。可是這天晚市時段來到,店內還有不少空枱,心想是味道變差了嗎?不過既然店家剛推出一了些夏日新菜式,便進內一試。先來的是雞骨豬肉腸($23),腸身看來只略略煎香,腸衣入口沒有脆卜卜的快感。腸內混有肥肉及黑椒,味道總算對辦。最不滿意的是蟹籽軟殼蟹沙律稻庭冷烏冬($52),軟殼蟹沒甚鮮味是預期之內,可惜炸衣不但厚身,熱度亦欠奉,連丁點香口的感覺也沒有。幼身的烏冬吃起來偏稔,至於沾吃的醬汁味道帶酸,而日式芥辣的味道也挺強,但整體味道並不討好。這次顯然是一頓不濟的晚餐,若果店方不力求改進的話,相信喊面陸續有來。
雞骨豬肉腸($23)
差蟹籽軟殼蟹沙律稻庭冷烏冬($52)

2012-02-01 44 浏览
記得多年以前,自己經常在東九龍出沒,那時候偶爾都會去觀塘的「赤丸製麵所」吃東西,覺得水準尚佳,但最近數年,已經未有再去幫襯。這天來到青衣,因為不想吃得太多,正好吃碗簡單的烏冬,順道重尋舊味,於是便入內吃頓晚餐。這間「赤丸製麵所」的外型怪趣緻的,以紅色橢圓形木條包圍著的這間店舖裝潢陳設雖然簡單,尚算乾淨企理。看看桌上的餐牌,老婆仔見有推介的 「關東煮湯烏冬」,看來較為清淡,便叫來一試。而我則選了同樣是店家推薦的 「照燒鯖魚湯烏冬」作晚餐。此外,我們還另叫了一道 「芝麻汁豆腐沙律」佐膳。「關東煮湯烏冬」的「關東煮」是另上的,包括數塊白蘿蔔、一件炸魚餅、一件獅子狗魚蛋和烚雞蛋一只,材料不是太多,加上味道方面也並不突出,只是普通之作而已。我的「照燒鯖魚湯烏冬」也不是太好,這烏冬除了鯖魚作主菜外,還有數片白蘿蔔和少許海帶、蔥花作配料,燒鯖魚不太大件,勝在燒得不是太乾,魚身的油脂尚存,味道尚可,烏冬的水準則只是一般。「芝麻汁豆腐沙律」中撒上了黑白芝麻在面上的冷豆腐,本身無甚食味,與墊底的生菜與海帶都是全靠蘸上那濃甜開胃的芝麻醬汁才有味道,不過作為佐膳的配菜,還算可以。沒幫襯數年,這次重尋舊味我覺
這間「赤丸製麵所」的外型怪趣緻的
看看桌上的餐牌,老婆仔見有推介的
照燒鯖魚湯烏冬」作晚餐。此外,我們還另叫了一道
芝麻汁豆腐沙律」佐膳。
沒幫襯數年,這次重尋舊味我覺得「赤丸」的水準比以往下降了呢

今午約了幾位朋友一起吃飯, 星期六的12:30並不多人, 比起平日的晚上還要好, 好快已有位 。早兩個星期前已到來吃過晚餐,今年係第二次幫襯午餐, 今次點了新餐, 就係蕃茄吉列豬扒掛烏冬, 另加炸魚餅, 炸南瓜。蕃茄吉列豬扒掛烏冬--問店員什麼是掛烏冬, 他回覆是撈烏冬, 相中賣相不差但來到只有 5分 。視覺上見到已有點膩, 有湯同無湯之間, 浸腍了, 就係佢哋特色, 份量雖然不多, 但吃了一半已經想放棄, 真的好快飽了 。豬扒不是太多但亦難以形容, 因為是變腍了, 配以蛋花似的, 真係好勉強先至完成, 下次一定不會再點 。炸魚餅 -- 好彩還有點口感, 少少熱, 彈牙, 無失分。炸南瓜 -- 基本上算是好吃, 但可能吃完碗麵, 對此亦沒有充動, 還有點膩 。不知點講的一餐, 最緊要係杯水 。

炸魚餅 -- 好彩還有點口感, 少少熱, 彈牙, 無失分。

不知點講的一餐, 最緊要係杯水 。
2010-10-30
  • 炸魚餅
一條友下午去左青衣城食赤丸~~哩個時間雖然冇咩人, 但侍應掛住傾計, 唔係好啱~~揮左好耐手先見到~~叫左一個炸天婦羅蝦烏冬冬(細), 一份炸芝士年糕餅, 一杯冰凍既忌廉汽水~~野食既味道OK既, 但係服務生既水準有待提升~~加左價後都少黎左~~淨烏冬好貴呀>o<
一條友下午去左青衣城食赤丸~~

哩個時間雖然冇咩人, 但侍應掛住傾計, 唔係好啱~~

揮左好耐手先見到~~

野食既味道OK既, 但係服務生既水準有待提升~~

加左價後都少黎左~~淨烏冬好貴呀>o<

烏冬
年糕
汽水
2011-07-10 34 浏览
星期六晚上六點半,青衣城其他餐廳都排隊拎紙仔,呢間唔使排隊,所以入去試。難得幾好食,特別係炸芝士年糕,真係唔錯,又唔會太「膩」。坐卡位,佢要求繁忙時間時坐一邊搭枱,食到尾真係叫我地坐埋一邊,不過好快都差不多食完。係沙發張椅當晒面果塊皮,好似一般區內茶餐廳的沙發咁~~~~哈哈

難得幾好食,特別係炸芝士年糕,真係唔錯,又唔會太「膩」。
辣高菜溫泉玉子冷烏冬
蟹子鰻魚玉子掛烏冬
芝士年糕餅
2011-07-09
辣高菜溫泉玉子冷烏冬
蟹子鰻魚玉子掛烏冬
芝士年糕餅
2011-06-13 11 浏览
好耐都冇食過赤丸,今日終於都有時間食叫左一熱一凍烏冬,2樣都係爽口彈牙芝麻雞翼比較油膩,但食落口好香脆芝士年糕同平時食冇咩大分別,但d芝士真係會漏出黎,唔膩炸魷魚係咁多小食到比較最好食,又係唔油膩,好脆!!豬肉條好似香腸,食落味道唔太好唯一唔好就係汽水加$8
好耐都冇食過赤丸,今日終於都有時間食
最鐘意冷烏冬
叫左一熱一凍烏冬,2樣都係爽口彈牙

芝麻雞翼比較油膩,但食落口好香脆
芝士年糕同平時食冇咩大分別,但d芝士真係會漏出黎,唔膩
炸魷魚係咁多小食到比較最好食,又係唔油膩,好脆!!
豬肉條好似香腸,食落味道唔太好

唯一唔好就係汽水加$8
2011-06-13
最鐘意冷烏冬
  • 炸魷魚
2011-06-06 8 浏览
8點幾趕睇戲, 周圍都係人...去左試呢間野...食左冷烏冬,滑蛋豬扒烏冬...冷烏冬 - 烏冬彈牙,吃來有口感!~滑蛋豬扒烏冬 - 蛋好老,豬扒無肉汁....百鬆D...OK 啦....
8點幾趕睇戲, 周圍都係人...去左試呢間野...

食左冷烏冬,滑蛋豬扒烏冬...

冷烏冬 - 烏冬彈牙,吃來有口感!~

滑蛋豬扒烏冬 - 蛋好老,豬扒無肉汁....

百鬆D...OK 啦....
2011-06-05
  • 冷烏冬
雖然我是青衣人,每日都經青衣城,但我第一次幫襯這間鋪時是幾年前剛開張時,條人龍誇張到不得了。不過個次吃過後給我的印象很差,徐烏冬及格外,其餘D配菜,湯底都唔得,跟着無去過。近日青衣城好多鋪裝修,無乜地方好揀,老公提出到這間食,既然唔駛排隊就俾多次機會佢。我們叫咗天婦羅軟殼蟹、燒靖魚烏冬和一個新出$95的蝦皇拉麵。本身對此鋪印象麻麻,一坐下見到放在枱面兩隻杯就唔開胃,呢度崩一忽個度崩一忽,跟着我就換隔離枱較好樣個隻杯用,兩個人共用一杯好了。天婦羅軟殼蟹:過不失,但應該配番個正確的名,炸軟殼蟹就是了,不用俾人說誤導。燒靖魚烏冬:味道ok,烏冬彈牙,但將燒過的靖魚放進湯裏,浸咗一輪,就吃不到燒的那種滋味了,應該將靖魚分碟上。$95的蝦皇拉麵:湯的顏色對版,湯有蝦味,賣相吸引,辣椒醬的辣味特別,不嗆口,一入口幾辣,但又不會辣到條脷好唔舒服。蝦湯伴均牛油和辣醬更好味。可惜!好可惜!主角蝦皇真喺唔得,size尚可接受,但並非鮮蝦,D肉仲霉霉哋,點解個主角會咁?碗麵$95嗰喎。這碗拉麵若配番質素好D嘅蝦都值$70。總括來說,俾我第一次食好得多了。
總括來說,俾我第一次食好得多了。
2011-05-21
2011-04-12 13 浏览
今日同女朋友去食呢間野啦,見佢平平地,就試下啦又免加一,好似幾抵,咁就叫左個蟹籽沙律,佢就食赤丸拉麵,我就食咖哩海鮮飯,2罐汽水百04蚊,幾平質素麻麻,個沙律D蟹籽好怪D味,想嘔佢話個麵OK,個湯唔錯我個飯就想死,又唔辣,又咸,想死-O-\但係真係幾平,下次試第2D先
今日同女朋友去食呢間野啦,見佢平平地,就試下啦

百04蚊,幾平

質素麻麻,個沙律D蟹籽好怪D味,想嘔

佢話個麵OK,個湯唔錯

我個飯就想死,又唔辣,又咸,想死-O-
\

-o-not good
good
bad-o-
2011-02-04 8 浏览
在此首先恭祝各位 萬事如意! 身體健康! 食得是福!初一至初四將另收加一服務費赤丸拉麵 $38麵條彈牙, 餸料有帶子3隻、义燒1片、紫菜荀片粟米等......湯底有味精還有些辣辣地的像雪菜般的泡菜, 全碗麵的感覺是鹹鹹辣辣。滑蛋吉列豬扒掛烏冬 $38熱烏冬, 烏冬彈牙, 麥香煙韌, 滑蛋有香菇味, 吉豬脆口, 肉質嫩滑。赤丸稻庭風冷烏冬 $20必選! 冷烏冬較熱烏冬幼身, 烏冬彈牙, 麥香煙韌, 温度適中沒有影響烏冬質數, 唯冷麵汁的味精太勁, 以致舌頭麻痺。加$15 選配迷你吉列蝦咖喱飯及罐裝汽水吉列蝦一郁便散開, 內裏蝦肉頗透明, 不知道是因為未熟還是「嗱」過 咖喱汁只有辣味沒有咖喱味而且珍珠米絕不軟熟加咗一 $134.20製麵所還是專心地製麵吧!
在此首先恭祝各位 萬事如意!
身體健康!
赤丸稻庭風冷烏冬 $20
加$15 選配迷你吉列蝦咖喱飯及罐裝汽水
咖喱汁只有辣味沒有咖喱味而且珍珠米絕不軟熟
加咗一 $134.20

製麵所還是專心地製麵吧!

2011-02-04
$67.10 (午餐)
  • 拉麵
2011-01-20 11 浏览
同阿女玩左一日,很累,去到青衣城見餐廳唔使等就入去試吓,明白何謂一分錢一分貨...叫左一客吉列蠔,好有吉列feel,入口感覺唔到有蠔......20蚊貨仔,算滑蛋豬扒飯,上枱後發現乾淨淨,原來枱上有吉列汁 (第一次發現個汁係自己上,都幾得意,適合唔同人口味),雖然都真係用珍珠米,但豬扒無豬味,38蚊,算 (話哂青衣城,租金唔平)海鮮牛乳烏冬,北海道牛乳,味道唔錯,烏冬入口滑溜溜,彈牙好味,52蚊,可接受 (因隻蝦唔得扣少少分)忌廉鮮奶,傳統香港飲品唔係話轉用北海道牛奶就一定好味D (其實算幾好味) 不過都係用“銀蓋”鮮奶最正 (純粹感情分)問心係青衣城百二蚊食晚餐真係算平,所以唔要求太多......環境,衛生有保証,但服務就一般,唔係話服務員唔好,但唔夠服務員可以點呢?
滑蛋豬扒

吉列蠔
海鮮北海道牛乳烏東
忌廉鮮奶
2011-01-19
海鮮北海道牛乳烏東
2010-12-29 29 浏览
呢度嘅烏冬比較好味d, 不過今次想試第2樣.午餐中華沙律 - 中華沙律再加生菜都幾fresh, 不過感覺少咗d sauce.照燒雞親子飯 - 照燒雞幾嫩滑, 洋蔥冬菇炒蛋, 味道唔錯.P.S. 呢個set 重跟汽水既. 總括o黎講, 我都係鍾意呢度嘅烏冬多d. 唯一曾經應承會同我o黎食, 希望有機會同佢一齊再食呢度嘅烏冬啦!
呢度嘅烏冬比較好味d, 不過今次想試第2樣.

午餐

2010-12-13
2010-11-26 11 浏览
海藻受朋友仔影響,明知出街食菜最唔抵,但點都要餐餐有菜落口店員極迅速就送來了不過係人都知海藻無味,剩食根本係難以入口所以我只會將佢同尐冷烏冬一齊放入烏冬汁索一索但等左十幾分鐘都仲未有其他野送來,所以呢碟海藻都一直擺係度講返海藻先,得個爽字,無味,純粹為健康冷烏冬 x 2價錢愈來愈貴,初初都係十蚊十二蚊,而家就加左將近一倍不過以赤丸黎講,冷烏冬都算係較平較好味所以每次黎都實要呢個,例牌一人一碟最愛炸粉漿粒,有點咬口,脆脆地炸福袋上次食過見唔錯所以再叫外層脆脆地,入面就軟綿綿如果入面有餡,如芝士,應該會仲好味忌廉蟹肉薯餅熱辣辣新鮮炸起,即使放入口前吹幾吹都燙傷個咀用筷子分開一半同朋友仔share只係插入筷子,內裡既忌廉蟹肉餡立即湧出連隔離檯都忍唔住問店員呢一碟係咩黎
海藻
受朋友仔影響,明知出街食菜最唔抵,但點都要餐餐有菜落口
店員極迅速就送來了
不過係人都知海藻無味,剩食根本係難以入口
所以我只會將佢同尐冷烏冬一齊放入烏冬汁索一索
但等左十幾分鐘都仲未有其他野送來,所以呢碟海藻都一直擺係度
講返海藻先,得個爽字,無味,純粹為健康

冷烏冬 x 2

價錢愈來愈貴,初初都係十蚊十二蚊,而家就加左將近一倍
不過以赤丸黎講,冷烏冬都算係較平較好味
所以每次黎都實要呢個,例牌一人一碟
最愛炸粉漿粒,有點咬口,脆脆地

炸福袋

上次食過見唔錯所以再叫
外層脆脆地,入面就軟綿綿
如果入面有餡,如芝士,應該會仲好味

忌廉蟹肉薯餅

熱辣辣新鮮炸起,即使放入口前吹幾吹都燙傷個咀
用筷子分開一半同朋友仔share
只係插入筷子,內裡既忌廉蟹肉餡立即湧出
連隔離檯都忍唔住問店員呢一碟係咩黎
2010-10-16
2010-11-11 4 浏览
今日係運動會既關係,有同學仔提議去赤丸度食,因為一來比較近運動場,而且二來又唔洗等,又唔係話差...但係我今次去食真係覺得有點...首先一行四人叫左以下既野食,日式咖哩吉列豬扒飯,吉列豬扒豬骨湯烏冬,天婦羅湯烏冬,冷烏冬同埋一塊南瓜薯餅唔評論同學仔食既野,先講我叫既 天婦羅湯烏冬 ,炸野我一向麻麻,不過天婦羅因為係日式食物先會叫黎試下,點知一叫就有D後悔,只能以冇味黎形容而且炸漿又幾厚下..有D好"流"既感覺...烏冬方面我覺得還可以...不過碗就大大隻...入邊D烏冬真係小之又小...幾啖就食晒,湯方面就唔係話克濃,比我既感覺都清清地唔錯,同時間我都順手試過下同學叫既豬骨湯烏冬既湯底黎試下..味道都還過得去..但係塊吉列豬扒...就係有D酸酸地既味道...最後叫多左件南瓜薯餅同同學試下,味道還可以,但都係有D流既感覺,四個人食左$161,平均每個人都要40蚊一個餐,對比青衣黎講...赤丸都算幾貴..
今日係運動會既關係,有同學仔提議去赤丸度食,
因為一來比較近運動場,而且二來又唔洗等,又唔係話差...
但係我今次去食真係覺得有點...
首先一行四人叫左以下既野食,
點知一叫就有D後悔,只能以冇味黎形容
而且炸漿又幾厚下..有D好"流"既感覺...

最後叫多左件南瓜薯餅同同學試下,味道還可以,
但都係有D流既感覺,四個人食左$161,
2010-11-11
2010-11-04 10 浏览
去到青衣城d食店周圍都係人呢間叫做少人d等左5分鐘左右就有得入喇嗌左個照燒雞扒飯d雞一陣雪味d汁又好少成碗都白飯來都唔知落左幾多七味粉落去教味先食得落個麵豉湯又偏咸真係水準以下
去到青衣城d食店周圍都係人

呢間叫做少人d